Ljudi, stoka i junaci

Ken Parker

KP LIB 15 | 96 str.

Ken i Pat dolaze u Dodge City kako bi okupili kauboje koji će im pomoći dotjerati krdo stoke na njen ranč u Sioux Falls-u.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Ljudi, zveri i junaci - Nemilosrdni Buč
  KP DRKW 8
 • Ljudi, stoka i junaci
  KP LIB 15
 • Jednog leta
  KP LMS 481
 • Uzavreli grad - Ranchero! - Ljudi, stoka i junaci
  KP SA 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Uomini, bestie ed eroi
  KP CW 12
 • Uomini, bestie ed eroi
  KP SR 15

ZANIMLJIVOSTI

 • U Heroe’s rest saloonu pijanist svira «Baladu o Pat O’Shane», a na klaviru uredno stoji natpis «Don’t shoot the pianist»:-)
 • Ken dobija nazad svoju pušku koju je ostavio na popravak u San Franciscu (vidi epizodu Ajkule)

Već isprva je bilo jasno da se ne radi o tek običnom stripu. Obični stripovi ne počinju tako ... neobično. Jer doista, kako drugačije karakterizirati western serijal u kojem na početku prodefilira čitava hrpa znanih i neznanih talijanskih i svjetskih western junaka iz 70-tih godina, a povrh svega toga i sami autori, Berardi i Milazzo su tu. Pa još i njihovi šefovi, Sergio Bonelli i Decio Canzio. Neobično, kažem vam. Iako, to su ipak Berardi i Milazzo, na riječ neobično ste se već trebali priviknuti. Nije im ovo prvi put da se pojavljuju u svom stripu, već su to uradili u «Welcome to Springwille», a bogme ni zadnji... Ako ste mislili da je ovo neobično, pričekajte «Zemlju heroja» u kojoj su autori otišli još dalje, koju bi uskoro trebao objaviti System Comics, ako izdrži dotle. A nadam se da hoće, ako ništa drugo, da vam moje riječi budu malo jasnije:-)

Sad, dokumentacije i informacije radi, nabrojat ćemo svu tu gomilu likova koji se tu pojavljuju napola kao hommage autorima od kojih su učili i kojima su se divili, a napola kao ismijavanje heroja različitih od njihovog Ken Parkera (da budem iskren, ni ja nisam znao za puno njih, a to što se ovdje pravim pametan je zasluga popisa koji je objavljen na uBC-u). Dakle, u Heroe’s rest saloonu srećemo redom: Kit Carson (str.11, kadar 3) autora Rino Albertarellija, Salinasovi Cisco Kid i Pancho (11/5), Pecos Bill (12/2) Guido Martina, Narednik Kirk (13/1) Hugo Pratta, Sunday i Mortimer (18/2) Victor de la Fuentea, Tex , Kit, Tiger Jack i Kit Willer (18/5), koje vam ne treba posebno predstavljati, protagonisti zabavnog skeča u kojem se ponavljaju neki stereotipi serijala kojeg su kreirali Ginaluigi Bonelli i Galeppini, Cocco Bill od Jacovittija i Rick O’Shay (19/1) od Lindea, Hermannovi Rocky Rider i Comanche (20/2), Randall (23/2) od Del Castella, heroji dječaci Kapetan Miki, Tim Carter (Tim & Dasti), Kit Teller (Mali Rendžer) i Kit Hodgkin (Mali šerif) (23/4), Zagor (24/1) i Larry Yuma (24/4). Stranice 23 i 24 je Dnevnik po svom dobrom starom običaju izbacio, ali zato su tu stripovi.com:-). U nastavku susrećemo još Lucky Lukea (35/3), Bill Adamsa, jednog od protagonista Priča s Divljeg zapada Gino D’Antonia, te Matt Dillona (56/3) i Blueberrya (84/5). Berardi se prvi put pojavljuje na 7. stranici, Milazzo na 28., a Bonelli (sa neuobičajnim brkovima) i Canzio na 29. Dok se Ken iščuđavao cijeloj toj galeriji bizarnih likova, Pat, iako je obećala, nije sjedila mirno nego je i ona krenula u potragu za kaubojima. Na kraju se pokazalo da je lov bio uspješan, mada će joj Ken dobaciti “Kakva pomoć! Dva deteta i jedan matori!” Zaista, George, simpatičan crnac šaljivđija, Nathan, temperamentni mladić sklon kocki i Jerry, olinjali stari kuhar nisu izgledali kao bogznakakva pomoć, ali Pat zna biti uvjerljiva kad treba i čudna petorka je krenula na posao. Da bi galerija likova bila potpuna pobrinuo se Irving Lockard, šutljivi kauboj koji im se kasnije pridružio. Nakon nekoliko tjedana mukotrpnog rada stado je žigosano i može se krenuti, dug je put od Kanzasa do Dakote! Nažalost, neće svi dočekati kraj puta…

Remek djelo. Nisam baš previše sklon euforiji i ne razbacujem se olako superlativima i pohvalama, ali ovdje zaista ne pretjerujem, ovaj strip je to zaslužio. I kao zaseban strip, i kao kraj četverodijelne sage. Berardi je uspio izvući maksimum iz sebe, poklanjajući nam priču punu humora, akcije i pathosa, vješto zamišljenu i vrhunski odrađenu. Istina, radi se o klasičnim motivima i klasičnim situacijama kojima western žanr obiluje, ali Berardi ima nešto što ostali nemaju, ima magičnu sposobnost kreiranja likova koji vas jednostavno zaokupe, likova do kojih vam je stalo, jer jedino tako njihov gubitak može utjecati na vas, i možda i još važnije: ima Milazza. Berardi ipak ne pretjeruje, vješto izbjegava zamke u koje je lako upasti. Ne odlazi previše u patetiku (iako opasno koketira s njom) niti su mu likovi jednodimenzionalni (vidi npr. Lockarda), a niti ne podilazi čitatelju previše (npr. epizoda s indijancima u kojoj indijanci nisu ni dobri ni loši, nego jednostavno – indijanci, dakle niti stereotipni divljaci, ali niti nevinašca). Sve to skupa, popraćeno odličnom režijom i prirodnim, uvjerljivim scenarijem ga čini jednim od ključnih autora talijanskog i svjetskog westerna.

Ako je Milazzo do sada na momente pokazivao o kakvom se izuzetnom talentu radi, u ovom broju je taj svoj talent pokazao u svoj svojoj rakoši i sjaju. Vjerojatno inspiriran Berardijevim scenarijem, talijanski majstor je uspio besprijekorno ilustrirati ovu epizodu. I kad kažem besprijekorno, ne mislim na to da nema nijednu grešku (iako ih, iskreno rečeno, i nisam baš ni primjetio, ali za to vjerojatno treba neko puno iskusnije oko od moga) nego da je kroz konstantno napredovanje, potragu za vlastitim stilom, istraživanjem svježih i inovativnih modela naracije uspio postići savršen spoj osobnog umjetničkog izraza, siromašnog detaljima ali bogatog značenjima, uvijek i isključivo u službi pripovijedanja. I zato Berardiju nisu potrebne didaskalije niti suvišna objašnjenja, zato su njegovi dijalozi tako prirodni i neusiljeni, zato je sve skupa tako uvjerljivo i lijepo, jer Milazzo je tu koji će to savršeno kadrirati, Milazzo je tu koji će točno pogoditi koje emocije pokazati na licu lika, Milazzo je tu koji će nam i naznačiti ono što Berardi možda i nije napisao, a on je intuitivno naslutio i tako poslužiti kao svojevrsna nadogradnja na ionako kvalitetan scenarij. Od obilja prekrasnih tabli izdvojio bih njih nekoliko posebno sugestivnih, kao što su stranice 75 i 76, scena pucnjave između Irvinga i pljačkaša, posebno su sugestivni 3 kadar (razočarani, ali i podmukao, pogled starog pljačkaša te dugi kadar tišine nakon kraja pucnjave), te zadnja stranica rastanka, koja ako vas ne raplače znači da ili nemate srce ili vam je od kamena. Također je jako dojmljiv prvi kadar na stranici 84., jahač na kiši i stampedo longhorna, koji sam igrom slučaja primjetio i u novijem broju Magico Venta «Pista senza ritorno», istina u nešto modificiranoj izvedbi, ali sličnost je očita. Ono što je bitno je da kadar iz Magico Venta na dnu ima potpis koji će malo vještije oko dešifrirati kao Remington. Nakon kraće potrage internetom se lako dođe do podataka o jednom od najznačajnijih američkih slikara Divljeg zapada, Frederic Remington-u, koji je očito poslužio Milazzu kao inspiracija i uzor i koji ga je s ovom vinjetom citirao, što se lijepo može vidjeti iz originala.

Neke od Milazzovih predivnih tabli

Hommage Remingtonu: Ken Parker, Magico Vento, original

A sad slijedi najgori dio. Ja jednostavno ne mogu riječima izraziti svoj bijes i gađenje prema idiotima iz Dnevnika koji su toliko iskasapili ovaj strip da je to jednostavno nevjerojatno. Toliko namjerno krivih prijevoda, toliko izbačenih stvari, toliko umetnutih nepostojećih rečenica, to se ne da opisati. Vjerujte mi, toliko se toga gubi od izvorne ljepote Berardijevog scenariju u ovom barbarskom i mesarskom prijevodu da je prosto nevjerojatno kako to strip uopće izdržava, tj. kako su generacije čitatelja zavolile Kena usprkos svemu ovome. Da sad krenem nabrajati doslovno jednu po jednu promjenu trebalo bi mi nekoliko sati da to sve nabrojim, pa neću ni sebe ni vas nervirati tolikom količinom podataka, ali ne mogu da ne spomenem neke, čisto da imate osjećaj o kakvoj se šteti radi. Jedna mala napomena samo prije ovoga, možda vam se na prvi pogled ove stvari i neće činiti tako grozne, ali pokušajte ih promatrati u kontekstu stripa, kao dio cijeline i vidjet ćete kako se bitno mijenja na stvari.

Počnimo od naslova. Prekrasni «Ljudi, zvijeri i junaci» je zamijenjen sa općenitim «Jednog ljeta»
Str.7 – «Vi niste iz Dodža, je li? – Ne. Ne ličim na stranca. Barem ne još, za sada, ukoliko...» umjesto «Ne, ne zaudaram na stoku, ako ste to mislili. Tj. još ne...»
Str.10. Totalno promijenjen dijalog između Pat i Jerry-a. Umjesto mesa, Pat u originalu spominje luk (zato i govori «Ukoliko mi ne verujete mogu da vam dunem dokaze»)
Str.11 – Ken se podsmijava Cisco Kidu sa «previše ulickan za moj ukus»
Str.12, 13 – «Ulica zasenčenih svetiljki» je naravno «Ulica crvenih fenjera» tj. dio grada u kojem žive prostitutke. Dušebrižnici u Dnevniku nisu htjeli kvariti djecu s tim, kao ni sa sljedećom izjavom «Misliš da sam glupa. Vrlo dobro znam što one rade. Prodaju ’pussy’!» koju su oni preveli sa «Zar misliš da sam blesava. Znam ja vrlo dobro njih.»
Str. 17 – «Ja sam kćerka senatora Hamiltona... Hoćete li da mi pokažete koji je Nathan Bennet»... u originalu još ide «prije nego što odlučim da vas primoram da zatvorite ovu rupčagu»
Str. 23 i 24 su izbačene, pa nikad ne saznamo odgovor na Kenovo pitanje «Mislite li da su slobodni»
Str. 29. – «Samo su nedostajala ova dvojica» izbačeno je s kraja «umišljenih megalomana». Očito u komunizmu ni samoironija nije bila dovoljena.
Str. 39. – «Moj deda je uvijek govorio da dobra kafa mora da bude crna poput crnca ... snažna kao crnac» - izbačeno «...i vrela poput crnca»
Str. 40. – «Samo ono što je ostalo nakon toga nije moralo biti naročito ukusno piće pa su sve prosuli.» - izbačeno je « i dali psima»
Str. 50 – Ovo je dobar biser. Dnevnik kaže «Zato kauboji i izgledaju kao i mlinari... zato svi kauboji i idu u salune...da se okupaju!» umjesto originala «U Bibliji piše:’Čovječe sjeti se da si od pepela postao i da ćeš se u pepeo pretvoriti’. Zato svi kauboji idu u raj!» Religija je opijum za mase, zar ne druže cenzore?
Str. 72. – «...ali pogledajte moje momke.Tri nedozrela tipa koja ne znaju ni nos obrisati». U originalu umjesto nosa ide «dupe»:-)
Str. 76. – «Zakleo sam se da se to više nikada neće dogoditi ali, eto...» izbačeno «...sudbini se ne može zapovijedati...»
Str. 93. – «Postoji ranč i krdo koji predstavljaju tvoju budućnost, postoje i dva čoveka kojima si potrebna...» izbačeno je « i postoji dječak koji te voli»
Str. 94. – «Ali nije rečeno da je zauvek» izbačeno je «Jednog ću se dana vratiti, vidjet ćeš».
Str. 95. «To je bilo jednog leta» je naprosto izmišljeno, ne postoji u originalu!

Izbačene table

I eto, tako smo došli do kraja saga o odrastanju simpatične pjegave Irkinje. Djevojčica je postala žena, Ken se pobrinuo da ptić poleti, osigurao joj je gnijezdo i jato i vrijeme je da ptić nastavi dalje letjeti sam, kao i da Ken krene svojim putem. Berardi nam je ostavio nadu da ćemo možda još jednom sresti ovo dvoje, ali mi vrlo dobro znamo da se radi o triku. Neke stvari ne treba nastavljati, treba ih jednostavno ostaviti da budu kakve jesu... Uostalom, svatko od nas ima u glavi svoj nastavak, zar ne? A kladim se da je i u njemu ta mala tvrdoglavica opet uspjela dobiti ono što hoće...

«Nosit ću te u srcu, Kene, celoga života»
I mi tebe Pat, i mi tebe...

Naprijed

KP LIB 14 Ranchero!

KP LIB 19 Suvišan

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Barker

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Eto nama jos jednog autenticnog lika kakvog se reko nalazi u vesternima. Ali ovde je Berrardi u pitanju pa nam to dodje "tak normalno". Devojcica koja ce uskoro postati zena, ili devojka koja je jos dete, to je nasa Pat, koja je odlucna da ne dozvoli da je zivot modelira vec da istraje do kraja u svojim namerama za pravi zivot. I nije mogla da nadje boljeg partnera od Kena za to. Kako bi voleo da krenu reprinti,jos ne mogu da verujem da su naprosto izmislili "sve je to bilo jednog leta" i hladno ga pljusnuli na kraju. Ocene vaze za sve ceriri price (ili mu ovo dodje kao srednja ocena)
  18.06.2004
  18:20:00 sati
  Barker
  uredi
 • mohas

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  deset minus al zbog naslovnica samo .... ne svidjaju mi s epuno naslovnice talijanske cak bih rekao da je Dnevnikova malo bolja
  sto se tice onog Jednog leta na kraju cak bih preporucio da se to ostavi ako bude koji reprint kasnije :)
  a Dnevnik po svom obicaju izbacuje stranice al samo ne zanm sto je izbacio stranicu sa Zagorom, mogao je napr sa Coco Bilom
  al na to smo vec navikli od Dnevnika
  sve u svemu jedna od najboljih epizoda Kena a i stripa uopce sto sam procitao u svoje tri decenije sto citam stripove
  21.06.2004
  12:39:00 sati
  mohas
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Moja najdraža epizoda o KP.Sve je besprijekorno(uprkos Dnevniku).Početak je fantastičan:upoznajemo puno junaka talijanskih i evropskih western-stripova(mada priznajem da sam prepoznao samo neke od njih).Zanimljiva je i ekipa koju je Pat odabrala za put.Radi se o sasvim običnim ljudima,rekao bih čak looserima i to je ono što mi se oduvijek sviđalo u Kenu.Moj omiljeni lik je Irwing/Isak.Kad prvi put kaže da se zakleo da nikad više neće taknuti revolver,odmah postaje jasno o kakvom se čovjeku radi.Marginalac,bivši odmetnik,odbačen..Sviđa mi se kako ga Ken i Pat prihvate tako da i on sam osjeti da je konačo sreo dobre ljude i da za njega ima još šanse.Općenito,Berardi je stvarno majstor u dočaravanju odnosa među likovima,potpomognut Milazzom u top formi,tu mu nema ravnog.I odnos između Nathana i Pat je sjajan.Počne sa velikom netrpeljivošću i arogancijom ali kako priča odmiče sve se više zbližavaju.Iako više volim avanturističke stripove,u ovom mi se sviđa i samo gonjenje stoke prema ranču i kako je sve to prikazano.Nije bilo lako kaubojima,moram priznati.Posebno mi se sviđa scena po kiši,kad krave polude a simpatični crnac umire.Tu je Milazzo sjajan.Kraj je priča za sebe,to treba vidjeti i doživjeti..Veličanstveni završetak mini serije o Pat O Šejn!Nije mi jasno zbog čega je Dnevnik izbacio stranice sa Zagorom,Mikijem i Kit Telerom?!Skrivanje golotinje još nekako mogu razumijeti ali ovo ne.Ali priznajem da mi "Jednog leta" dosta lijepo zvuči.REPRINT KEN PARKERA JE NUŽAN!!!
  07.10.2004
  17:22:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 10, 7

  Odličan završetak mini serijala, s mnoštvom klasičnih western motiva. U priču su fino uklopljeni razni strip junaci, od Bila Adamsa koji traga za odmetnicima (jer je u Pinkertonovoj agenciji), Teks i ekipa u klasičnom jedenju prženih krumpirića i maltretiranju osoblja, Bluberi koji mora dokazati svoju nevinost, pa bježi pred zakonom, itd. Nije mi jasno zašto je Dnevnik izbacio Zagora, a to im je bio najpopularniji i najprodavaniji junak. Imamo tipičan prikaz sprovođenja stoke, naravno kupljene u Dodge Cityju koji je i bio centar u koji se slijevala stoka, pa nevolje na putu, Indijanci i kradljivci. Ovu istu temu imamo dobro obrađenu i u PSDZ (Abilejn). Likovi su višeslojni, što je i tipično za cijeli serijal Ken Parkera. Kod svakog protagonista je ubačena neka zanimljivost, recimo Jerry ima epilepsiju, Nathan je nekad bio južnjački veleposjednik, Irving je bivši revolveraš. Ma koliko god priča rađena realistički, ipak su prevagnuli standardni strip ideali, pa tako ekipa odbačenih funkcionira savršeno, ispoljuju samo najplemenitiju stranu i sve završava happy endom – nastaje velika sretna porodica na idiličnom ranču. Crtež je fenomenalan.
  30.10.2004
  15:18:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 10, 3

  Ken me dosad nikad nije iznevjerio. A što se tiče naslovnice, ocijenio sam našu.
  20.11.2004
  11:45:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 8, 4

  crtež mi i nije nešto poseban,ali priča mi je odlična
  10.02.2005
  10:54:00 sati
  shminker
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 9, 8, 8

  Za razliku od Aca mene se ovaj strip nije baš toliko dojmio!Ništa ja ne govorim da to ne valja ili nešto slično,ali više mi nekako leže one epizode "Dah i san" i "Ledeni čovjek".Ovdje se opet vraćamo na dobru staru western tematiku koja je ponekad odlična,ponekad dobra,a ponekad loša.U nekoliko primjera sam za vestern dao 100%ocjenu i nije mi žao.Tako koga zanima može pogledati recenziju "Dah i san".TAMO MI SE JE PO NESREĆI ISKLJUČIO INTERNET I UPISAO MI KAO DA SAM STRIP OCJENIO SA 0% ŠTO JE LAŽ!JA SAM DAO 100% I NEKA MI ONAJ KIKS NITKO NE ZAMJERI!Sad kad sam se izderao mogu nastaviti sa ovom recenzijom!Priča je prilično blijeda i malo stereotipna.Kad kažem blijeda mislim blijeda zamisao i ne baš previše kreativna.Što se tiče scenarija on je vrlo svijetla točka!Kvalitetno odrađen i dobro razvijen osvjetljuje priču više od crteža.O crtežu sam malo prije mrvicu rekao.Milazzo se ovaj put nije iskazao,ali mu to neću zamjeriti.Naslovnica je u istom rangu kao i crtež tako da o njoj neću ništa posebno reći.
  06.11.2005
  21:27:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Thommo

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Napokon da i ja pročitam ovu već legendarnu epizodu. Sve je na visokoj razini, dobar scenarij, krasan crtež, lijepo karakterizirani likovi... I kvalitetno izdanje kakvo Ken i zaslužuje.
  20.12.2005
  15:03:00 sati
  Thommo
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  nisam prije ostavio komentar, mislim da je razlog bio što je markos ostavio 4-5 recenzija odjednom, evo sada kada imamo luksuzno, pravo izdanje, da ispravim tu nepravdu, jer ovo je stvarno jedna od najboljih epizoda, obožavam pat o'shane, ona mi je najdraži prateći lik (uz lily), savršeno je profilirana, nezaboravna...o crtežu ne treba trošiti riječi, sve originalne naslovnice su mi prekrasne, prava umjetnička djela, nekad bolje pogođen prizor, nekad malo lošije, ali uvijek taj akvarel..., ni dnevnikova naslovnica nije loša, a moja ocjena je srednja, po ključu (12+8)/2=10
  20.12.2005
  21:58:00 sati
  ken2
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  uvođenje onoliko strip junaka u ovu epizodu može biti dobra ideja, ali isto tako i malo glupava jer znamo da svi oni junaci nisu živjeli u isto vrijeme. jaka fora mi je što su Berardi & Milazzo stavili u strip svoje ličnosti. priča, crtež i scenarij- sve same desetke osim naslovnice koja je malo slabija. likovi maestralno okarakterizirani; najbolji mi je Irwing (stvarno jedna jača ličnost u serijalu,drago mi je što su Ken i Pat shvatili kakav je to čovjek i nakon toga ga prihvatili, bez obzira što je radio u prošlosti) , a žao mi je što je umra onaj crnac. Naslov ove epizode mi je stvarno prekrasan- Ljudi,stoka i junaci ( a ja bih u junake svrstao i Irwinga). kraj me je doslovno ostavio bez riječi, zauvijek ae mi ostati u sjećanju.
  15.02.2006
  19:51:00 sati
  mpavin
  uredi
 • chavez

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  Meni se ne sviđa ta ideja o miješanju ostalih strip"junaka" sa Kenom.Milazzo jako dobro prikazuje likove divljeg zapada zato nevidim svrhu tog poteza.Meni je ljepši naslov"Jednog ljeta",zvuči mi nekako sjetnije i više priliči epizodi jer se rastajemo od Pat.
  09.03.2006
  18:40:00 sati
  chavez
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Ni ja u prvi pogled nisam vidio i prepoznao sve te vestern junake. pošto mi je ovo jedan od prvih pročitanih KP-a očit je "drugačji" vestern strip, i po prvim dojmovima mi se dosta sviđa. Ova epizoda ipak mi je daleko od neke idealne iako mi se nekoliko Berardijevih poteza vrlo svidjelo, npr. ljubavna priča Pat i Nathana, susret s indijancima... Milazzov crtež je odličan, i u stripu i na koricama, ali šteta što je Dnevnik stavio drugu naslovnicu jer ja imam baš njihovo izdanje. Što se tiče svih tih poznatih likova sve je prošlo dobro, bez greške, iako bi bilo bolje da su se rasporedili u više epizoda.
  13.08.2006
  09:58:00 sati
  Koresh
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Jedna od boljih priča u ken parkeru.
  31.12.2006
  02:27:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  klasik
  06.01.2007
  20:47:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savrsenstvo! Od pocetnog ismijavanja junaka Western stripova i samih sebe pa do "pre obicne" teme premjestanja stoke, Berrardi i Milazzo nam nagovjestaju da je ovo drugacija epizoda Ken Parkera. No najbolje dolazi na samom kraju kada suze teku i junakinji i nama. Nezaboravno!
  20.09.2007
  03:22:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Raspucin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Desetka je data i za Dnevnikovu naslovnu stranu. Čast Milacu, ali mi se sviđaju i ova naslovna i naslovna za Uzavreli grad i naslovna za Baladu o Pet o Šejn. Dobro su to uradili, meni se dopada.Destka ovde ide i Markosovoj recenziji. Ovo je jedna od prvih recenzija koje sam o stripu pročitao. Bila su to dobri dani daleke 2000... i neke, kada se stvar sa stripovi.com tek razvijala. Tada se Marko nije još uvek bavio izdavaštvom, a Ken Parker je tek krenuo u Sistemovom izdanju. Brzo je krenuo i Libelusov tvrdokoričeni Ken, a nakon njega malo pomalo i poplava strip izdanja u nas. Ne ljutite se zbog moje patetičnosti, takva je i ova epizoda. Ken je ostavio pegavu devojku-devojčicu u sigurnim rukama dečka-klinca i otišao u vojne vodiče. Kako je ostavio? Ako niste pročitali žao mi vas je, ali iskreno.Jedan minus ipak postoji, moj lični minus što i u Libelusovom izdanju nije ostala rečenica "To je bilo jednog leta..." Znam da to nije rekao Berardi, ali bi to bio jedan mali omaž starom, dobrom LMS-u onakvom kakav on je. Marko ipak razmisli kad budeš radio reuzdanje.
  14.01.2008
  21:32:00 sati
  Raspucin
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 10, 6

  Još jedna odlična epizoda - naizgled jednostavna (gonjenje stoke), a opet tako složena (životna škola). Dio na početku, sa ismijavanjem ostalih western junaka, je genijalan, i stvarno čovjeku izmami osmijeh na lice (scena sa Zagorom je najjača;)). Jedino je naslovnica ovog broja baš slaba. Šteta, jer kvari prosjek ovog remek-djela.

  Je da je sve malo idealistično (klinka se sama snalazi po gradu punom poroka i opasnih ljudi, pa i komandira starijima od sebe), ali tome se može progledati kroz prste. Ovo je ipak samo strip.
  14.04.2008
  18:34:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • NESVRSTANI

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Saga sa Pat mi je možda i najdraži dio Kenovih lutanja.Neman šta dodat na ovu recenziju, a i da bilo šta napišen samo bi ponavlja već izrečeno, odnosno napisano u komentarima kolega forumaša.REMEK DJELO!!! 
  16.07.2008
  15:21:00 sati
  NESVRSTANI
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Iako je mnogi ovdje hvale, meni i nije baš toliko dobra epizoda. Malo je previše likova upotrijebljeno ovdje s puno nostalgije.
  09.02.2009
  10:07:00 sati
  mars1
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Iako samoj glavnoj temi epizode nije posvećen prevelik dio, bila je dobra stvar okupiti sve (ili bar većinu) talijanske i francuske western junake (pa i Zagora!). Ipak je najžešća bila tučnjava Texa i gostioničara.
  20.03.2009
  15:39:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  LIRIČNIJI I ROMANTIČNIJI BONELLI STRIP,OD OVOG, NISAM PROČITAO
  02.04.2009
  12:18:00 sati
  farrar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Meni isto epizoda nije nesto narocito,djelimicno cak dosadna.Pocetak je nikakav,ali eto pozitivno je sto su se pojavili neli drugi likovi iz svijeta stripa.Zbog kratke pojave Zagora i emocijalne scene na kraju,dva poena vise scenariju i prici.
  30.05.2009
  20:34:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Combatrock

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  A onda se pojavio Tex Willer sa celom ekipom... i dobio je zasluzeni broj kvadratica... a ja sam ostavio strip po strani pokusavajuci da se setim koji je prvi Ken koji sam citao... Catanuga u plamenu... |Fenomenalno.

  26.12.2009
  18:21:00 sati
  Combatrock
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Vrhunska epizoda! Bilo je stvarno zanimljivo vidjeti sve te poznate face u samom stripu. Eto, rastali smo se i od pat o'shane. Kada sam prvi puta čitao ovaj strip, baš sam se bio pitao kako će izgledati taj rastanak. Bojao sam se da će se dogoditi nekakva tragedija, kako to obično biva, ali prevario sam se. Vrkunski završetak jedne vrkunske epizode...

  25.01.2010
  10:26:00 sati
  dcopic
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Odlicna prica, kao klasicni Western film od Howard Hawks-a ili John Ford-a iz 40-ih i 50-ih godina.  Ova epizoda me najvise podsjeca na Hawskov film, "Red River", sa John Wayne-om i Montgomery Clift-om.  Atmosfera odlicna, prica kao prica je poeticna, samo mi je zao sto je onaj crnac morao da umre (zasto u svim slicnim pricama mora bas crnac da umre?  Zasto crnac nije prezivio, a neki bijelac umro, kao onaj Tatica, koji je ionako bio prestar i prebolesan za ovakav posao?  Ipak, crtez mi se puno svidja, jer je ovdje Milazzo na vrhunskom nivou.  Naslovnica mi je takodje klasika; onaj kraj price, gdje Ken odlazi, i oprasta se od Pat O'Shane, bio mi je toliko emotivan da sam se i sam skoro rasplako... nevjerovatno kako jedan strip serijal moze da covjeka toliko zavese za pricu da bi on imo ovakvu reakciju.  

  27.10.2010
  16:14:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Najbolji dio je početak s likovima iz drugih western stripova (najbolje su prikazani Talični Tom, Cocco Bill i Randall). I samo pojavljivanje Nolitte, Canzia, Milazza i Berardija. :) To je najbolji dio cijelog stripa, a kasnije, kad se radnja preseli na pašnjake, prestaje biti zanimljivo. Jedine scene u cijeloj priči kojih se sjećam su početak s raznoraznim likovima iz vestern-stripova (dobra mi je ona fora da ima nekih drugih junaka koji kopiraju Cisca Kida) i kraj s pogrebom i rastankom. Sredina je posve neupečatljiva.

  Milazzov crtež je ovdje super, a pogotovo je dobro nacrtao likove u baru. Naslovnica je super.

  18.12.2010
  09:48:00 sati
  Opti
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  28.01.2011
  13:09:00 sati
  14act3
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Svakako jedna od naj-tema koja ide uz kauboje i njihov posao! Prije početka čitanja reklo bi se da je to vrlo dosadno za jedan strip, no pokazalo se da upoće nije tako. Još jedna epizoda prožeta humorom, emocijama, akcijom. Crtez perfektan. Realni prikazi grmljavine. Odlicno! Naslovnica također odlična! Žao mi je jedno što je George poginuo. Puno bi koristio na ranču, ali valjda nas je Berardi htio riješiti klišeja iz filmova gdje je na svakom rancu zabavno za odlicnom ekipom. Uopće me se nije dojmilo pojavljivanje ostalih strip junaka, pa zato ocijena manje.

  04.03.2011
  08:25:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • marjan1978

  Ukupna ocjena 10%

  1, 1, 1, 1

  14.06.2011
  19:20:00 sati
  marjan1978
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Na samom početku čitanja ove epizode kad sam vidio Texa i ekipu za stolom samo sam se nadao da se neće on umiješati u priču jer bi to miješanje nespojivih junaka bio loš potez, ali kad sam vidio zašto je gostioničar dobio batine odmah sam se slatko nasmijao. Pojavljivanje Berardija, Milazza, Nolitte i Canzia je ipak vrhunac. I to kakvo. Mogu samo zamisliti kako su se smijali Nolitta i Canzio dok su čitali epizodu :).

  Pošto sam pregrmio uz osmijeh početak stripa kojeg sam se plašio, glavni dio stripa je odrađen sjajno. Nikakvi senzacionalni obrti, a nimalo dosadno iako sve djeluje prosto. U tome je i veličina ovog stripa. Ponekad kod ovog ocjenjivanja imamo problem i posumnjam da sam možda subjektivan. Naime, Milazzov crtež sjajno prati Berardijev scenario, a table „bez riječi“ su najbolje na stripu. Ipak, briljantnost Berardija mi se čini nesporna a to se vidi u sitnim detaljima. Kena recimo ni najmanje ne interesuje kriminalna prošlost Irvina Lockarda i ne otkucava ga šerifu, već ga samo interesuje dobar radnik. Rijetko koji strip junak (bolje reći scenarista) bi to učinio. Sam Lockardov lik je briljantno odrađen. Što reći o kraju stripa? Puno, puno stvari koje su isključivo zasluga Giancarla Berardija. Što, naravno, ne znači da ću mu oprostiti ajkule iz „Velike Pljačke u San Francisku“ ili kompletne epizode „Krvave zvijezde“ :)

  06.12.2011
  08:31:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Luca_Torelli

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Divan završetak još divnije priče o mladoj Pat.

  Divna naslovnica, jedna od onih koje bih rado imao na zidu.

  Divno predočavanje prijateljstva, baš kao u starijim vesternima.

  16.04.2012
  18:49:00 sati
  Luca_Torelli
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 7, 9, 9

  Pat mi je fantastičan lik. Posljedni oproštajan kadar s njom je zaista emotivan. Šteta što se ne pojavlja još koji put u bodučnosti.

  23.05.2012
  12:22:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  07.09.2012
  13:48:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 10, 4

  Danas pročitao...pojma nisam imao da u ovoj epizodii ima ovoliko posveta za mnoge strip junake,a to je urađeno na način koji niti najmanje nije naštetio radnji ovog stripa. U konačnici stvarno jedna od najboljih epizoda Kena Parkera. Milazzov crtež nije toliko lijep,ali što reći za Milazzov crtež u ovoj epizodi...čovjek ima vještu ruku,pa ću ovaj puta nategnuti ocjenu na 10-ku. Libellusova naslovnica mi se ne sviđa.
  15.09.2013
  22:14:00 sati
  Oki
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Strip koji mi je izmamio par suza ;)

  04.11.2013
  00:25:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Malo je reći da je ova epizoda REMEKDELO ali nemogu se setiti neke bolje reči koja bi istinski opisala ovu epizodu.

  25.09.2014
  12:51:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlično,pravo malo remek-djelo.obična cowboyska priča upakirana u mini western.gonjenje stoke,prepad Indijanaca,revolveraški obračun.odlično profilirani likovi,višeslojni od starog kuhara Jerryja za kojeg pred kraj saznajemo da ima padavicu(str.34-razgovor između njega i Georgea.nešto naslućujemo kroz pitanje o uzroku svog propadanja),mladi Nathan,kockar,sin robovlasnika a za najboljeg frenda ima crnca,revolveraš Irving,koji se zakleo da više neće taći revolver ali gazi svoju riječ da spasi frendove.frendove koji su ga zaštitili od duge ruke zakona i prihvatili ga ne pitajući o njegovoj prošlosti.ponekad se jednostavno osjeti u čovjekovoj nutrini da se promijenio,tako su osjetili i naši cowboyi.crnac šaljivdžija imana George Abraham Lincoln.kako slobodarski buntovno to zvuči.umro je slobodno,u preriji,ne nekakvom herojskom smrću,sred pušaka bajuneta i sličnih gluposti,već pomalo i tragikomično,da ne kažem glupo.u stampedu.kraj je emotivan,skoro da i malo zasuziš.ma ne plačem ja,ušlo mi malo prašine u oči.Ken je našu, ne više malu djevojčicu(ako je to ikad i bila) ostavio kao odraslu ženu.

  e,i onaj defile stripovovskih junaka...perfektno uklopljeno sa pojavljivanjem strip autora

  14.11.2015
  10:39:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Evo i prve stotke! Crtež mi je možda za 9.5 ali ne bih cepidlačio.

  Da počnem od posveta - odlična ideja da se autori i njihovi šefovi nađu u epizodi. Milazzo reče kako je Berardi bez dlake na jeziku, pa su dobili packe od šefova tj izdavača Bonellija i onog drugog. I zaista, našalio se on ovde sa mnogim strip junacima ali i njihovim autorima koji su ih takve stvorili. Mislim da se najviše sprdao sa Texom, tj sa stereotipima tog stripa. Tex se pobija a zatim miri sa konobarem kao da ništa nije bilo, Tiger Jack izgovara samo ''ugh'' tri puta, tu su i doskočice i razmišljanja u oblačićima tipa ''sveca mu'', ''prokleti crve'', ''budala''. Tu je i neizbežno ''vamonos'', i sveopšti infantilni heppy ending, kao i odresci, krompirići i pita s jabukama. Mislim da se ovde Berardi s pravom posrao po svim tim infantilnim glupostima koje krase strip Tex Willer i meni ga čine maltene nečitljivim. Ako stavimo na stranu da sam pročitao tek desetak Texova ali da je u svakom bilo ovih dosadnih stereotipa (osim u Baladi o Zekeu Colteru i možda Karavani straha), može se zaključiti da po originalnosti i životnosti i razradi likova strip Ken šije Texa nekoliko klasa, a mislim da je Berardi ovde to slikovito demonstrirao te stoga i dobijaju oba autora packe od strane Bonellija.
  Sigurno da ja nisam neki poznavalac Texa, ali po svemu sudeći Ken je strip po mojoj meri, mnogo više nego Tex koga ću čitati - ali samo probrane, najbolje epizode.
  Tu su i brojne druge posvete koje manje ili više kapiram, za boldovane sam čuo ranije ili sam čitao: Red Dust, Blueberry (njega nisam čitao za sad), Cocco Bill, četvorka večitih dečaka Kit Teller i kompanija (Berardi se malo sprda i sa njima), Zagor (za koga Ken tj Berardi kaže da je čudan!), Cisco Kid i Pancho, smešno odeveni Pecos Bill, omatoreli Kit Carson, a skapirao sam i foru za Larrya Yumu, nikad mu se ne vide oči a autori su odlučili da se našale i prikažu ga kao buljavog i razrokog. Naravno tu je i Talični Tom.
  Stiče se utisak da Berardi, iako poštuje sve te likove, iznosi nekima prljav veš, otuda ono u stripu kako Berardi ogovara bližnjega i sl... Što se nekih likova tiče, Berardi je potpuno u pravu. Evo ovo mi je tek 15. KP koga sam pročitao, i za razliku od nekih drugih vesterna ne samo što odudara od svih stereotipa, već ovo pretenduje da bude najbolji vestern koji sam ikada čitao! Što se za Texa ne može reći... Bluberija nisam još čitao a Comanche mi je takođe vrlo kvalitetan vestern u pogledu razrade likova i međuljudskih odnosa (naročito odnosa Red Dust i Comanche), tako da me ne čudi zašto Berardi nije izneo Dustov prljav veš, ili Blueberrijev - jer nije imao šta!
  Naravno, ne treba zanemariti da se Berardi najviše šalio na svoj i Milazzov račun.
  Ali, opet, činjenica da se sprdao sa kultnim Texom ostaje!

  Glavna priča sjajna. Život kauboja i njihova seoba su odlično prikazani, jedino mi je scena sa indijancima offbeat, ne uklapa mi se. Likovi koje je Berardi stvorio u ovoj epizodi su svi odreda odlični i kvalitetni. Ima humora, u čemu po prvi put ne prednjači samo Pat, likovi su takvi da je do njih meni kao čitaocu veoma stalo, kako strip odmiče, upoznajemo ih sve bolje, kroz dosetke, šale, među-odnose, vrcave i prijateljske ili pak naređujuće i svadljive dijaloge. Ubaciti padavicu tj epilepsiju u strip i probleme sa kojima se suočava čovek koji boluje od toga je i sad aktuelno a kamoli 1978, tj 1870-i-neke, i lepo Irving pita ''je li to smrtonosno?'' u neznanju, jer se tada o tome nije puno ni znalo, a Nathan zna jer ga poznaje i prijatelj mu je, i zna kakve je ovaj probleme zbog toga imao jer niko nije želeo da ga zaposli! Tu je i dirljiva priča o crncu i belcu detetu robovlasnika, koji su najbolji prijatelji. Šteta što crnac umire, možda je moglo i bez toga. To me je baš smorilo, iako je bilo potpuno surovo i dirljivo. Onaj begunac, revolveraš je takođe vrlo zanimljiv lik, i cela ta situacija sa njim i onim pljačkašima je vrlo dobra. Kenu je stigla i puška, što je takođe vrlo pohvalan detalj! Mala Pat je kao i uvek sjajna, a rastuća ljubav između nje i Nathana je predivno prikazana, kroz poljubac u obraz, razgovor, držanje za ruke. Zanimljivo je kako kada je Nathan pita da li je ikada bila zaljubljena ona kaže kako nije, iako je imala (i ima i dalje) simpatije prema Kenu, a kasnije kada se rastaje sa Kenom, Ken kaže kako ima dečaka koji je voli, a ona kaže ''ako je zbog toga, nemoj misliti da....'' Ken odlazi, a da nije ostao bar malo na ranču, da im pomogne prvih nekoliko dana da se stabilizuju, odlazi poput Red Dasta u stripu Comanche. To mi se kod Red Dasta najviše sviđalo, samo ode bez reči i napusti ranč 666. Ken je doduše otišao uz nešto više reči i ubeđivanja Pat da je tako bolje za oboje, ali na kraju je i on otišao... Poslednja stranica, rastanak sa Kenom i poslednji kadar... Teško bogami, razumem ove koji su pustili suzu, i ja osetio neku gorčinu, to je tako kada ti likovi uđu pod kožu.
  Naslovna originalna je odlična.

  Ovo mi je sigurno jedna od najboljih Kenovih epizoda, ako ne i najbolja, a svakako najbolja iz Pat tetralogije. Balada je odmah iza ove, Uzavreli grad nešto slabija ali takođe vrrrlo dobra, a Ranchero ''samo'' vrlo dobra.

  PS. I pre nego što sam pročitao ovu epizodu, naslov epizode mi se strašno sviđao. Imam svoju teoriju o značenju naslova, a vi me demantujte:

  Ljudi, stoka i junaci:

  Ljudi - stripovski likovi (jer imaju sve ljudske mane koje je o njima u stripu izneo sam Berardi u razgovoru sa Kenom)
  Stoka - razbojnik, agresivni indijanci (jer se ponašaju kao ''stoka'' u svetu koji bebećim koracima napreduje ka civilizovanosti)...
  Junaci - Ken, Pat i kaubojska družina (jer je toliko ljudskog u njima - i dobrog i, prirodno, pomalo lošeg - da obrću krug i postaju junaci u onom ljudskom smislu te reči)

  Sve je obrnuto od onoga kako izgleda, uloge su izvrnute iako se tako na prvi pogled ne čini... ;)

  18.04.2018
  06:38:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Dexters

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  E ovo je ono pravo, prekrasna priča, Ken Parker je kršćanski strip, zašto to nitko nije spomenuo? Shvatam, priča o dobroti i poštenju na neki način jest upravo to, ali pokušavam biti što je moguće precizniji. Ovo je priča o ljudima i njihovim sudbinama, priča o nesretnicima, siromašnima, odbačenima. Ovo je mjesto gdje su nepregledne trave koje vjetar njiše, a stoka gazi, bili preobraženi u rajski vinograd.
  Jedan od meni najdražih trenutaka je kad "tatica", starac koji pati od teške epilepsije, kaže: smatrate me starim i beskorisnim...i niste u krivu. a Ken odgovara: Svašta, samo trebaš povratiti snagu. Na ranču ima puno posla, i računamo na tebe. Bio star ili mlad, zdrav ili bolestan, radio dva ili deset sati, plaća ti je jednaka. Kome je ovo nepravedno, treba reći: zar je tvoje oko zlo, što sam ja dobar.

  Odmetnik i ubojica, pokajao se, ostavlja oružje i dolazi k njima. Zar to nije izgubljen sin koji se vratio ocu? Budi pošten, vrati svoje dugove, ne biraj prečac već pravi put, sve će ti biti još i nadoknađeno- Nathan. Naposljetku, tko bi rekao da će George u ovih nekoliko dana među stokom, zapravo prvi put biti junak među ljudima.

  25.04.2019
  20:21:00 sati
  Dexters
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Pristojan završetak avanture s Pat O'Shane. Daleko od toga da je remek djelo, ali je od početka vrlo neizvjesno, očekivao sam stalno neke "klipove", ponajprije pogrešan izbor kauboja, zatim pobunu (nekog od) kauboja pa razbojnike na putu, bijeg stoke... Ovo zadnje dvoje se i dogodilo, ali prije bih rekao iskoristilo, prvo bijeg stoke da pokaže to čovjekoljublje prema "Tatici" Jerryju pa razbojnici na putu da pokažu da se čovjek može promijeniti, a sve što su prolazili je samo više povezivalo skupinu, posebno smrt crnca Georgea, koja je možda i nepotrebna, a na kraju se i nabusiti mladić Nathan "spustio na zemlju". 

  Nisam baš oduševljen pojavama raznih drugih likova iz stripova pa i autora (nemam pojma koji je koji doduše) u ovu epizodu, neću ulaziti u Berardijeve motive, ali glavno je da, kako netko reče, to nije naštetilo samoj radnji. To je bio dio Kenove potrage za kaubojima.

  19.05.2019
  22:51:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nabijeno emocijama, snažno, realno i bez nepotrebne kozmetike. Vrhunski!

  03.07.2019
  11:20:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  20.07.2019
  14:31:00 sati
  BS
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  03.08.2019
  03:31:00 sati
  LL1986
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Malčice precijenjeno. Početak s omažima drugim bonellijevim junacima i Berardijem i Millazom mi je legendaran, ali sama priča i nije nešto spektakularno. Kraj s Abrahamovom smrću je totalno nepotreban, a rastanak Kena i Pat mi je nekako zbrzan, nisam baš osjetio te emocije. Milazzo izvrstan, naslovnica mi je iz nekog razloga fenomenalna.

  08.08.2019
  00:48:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Zanimljivosti:
  - Za razliku od prethodne epizode, u ovoj je djelomično ispravljen krivi navod da se Siux Falls nalazi u Sjevernoj Dakoti. Ovdje je stavljena Južna Dakota, što je ispravno s današnjeg gledišta, samo što u vremenu radnje ta država nije postojala, već Dakota Teritorij. Samim time, ni mapa koja se pojavljuje nekoliko puta u stripu s povijesnog gledišta nije točna. Tek od 1889. bi ta mapa mogla biti aktualna, što je 15 godina prerano s obzirom na vrijeme radnje.


  - Radnja započinje u Dodge Cityju - gradu koji je nosio reputaciju istinskog graničnog naselja Divljeg zapada. Imao je najviše poznatih i nepoznatih revolveraša, među kojima se ističu ujedno i predstavnici zakona u gradu Wyatt Earp i Bat Masterson, kao i njihov bliski prijatelj Doc Holliday. Earp i Holliday su poznati kao sudionici obračuna kod O.K. Corrala.


  - 82. str.: Pat kaže Nathanu da je rak u horoskopu jer je rođen 2. lipnja, što je krivo. Trebao bi biti blizanac. Ipak, vjerojatno je riječ o krivom prijevodu. U LMS izdanju stoji podatak da je rođen 2. jula (srpnja), a u tom slučaju bi bio rak u horoskopu.

  Komentar:
  Milazzo - najvažniji faktor za vrhunski dojam koji ostavlja ova epizoda. Ovo je najbolje nacrtani strip kojeg sam do sada pročitao! Likovi su tako živopisno i realno dočarani s izrazima i mimikom lica tako jasnim i sugestivnim da nema nikakve potrebe za didaskalijama. Scene gonjenja stoke, oluje, revolveraškog obračuna te rastanka Pat i Kena su savršene. Nema tu suvišnih scena i likova. Milazzo i Berardi su očigledno surađivali kao jedan u stvaranju ovog serijala, a ova epizoda to apsolutno dokazuje. Berardiju svaka čast, ali sumnjam da bi bilo kakav crtač uspio tako vjerno prikazati njegove zamisli. Sigurno da tu ima i Milazzovih ideja, ali ipak je Berardi scenarist.

   

  Kao što kolega Dexters u svom komentaru navodi, ova priča pokazuje one prave kršćanske vrijednosti. Dobrota, poštenje, prijateljstvo, odanost, pokajanje, milosrđe, upornost, trnovit put do uspjeha su samo neki od pridjeva i natuknica koji to potvrđuju. 

  Likovi su živopisni i upečatljivi:
  Crnac i bijelac, sin robovlasnika kao nerazdvojni prijatelji - neponovljivo. 
  Starac s epilepsijom - genijalno. 
  Revolveraš pokajnik - ništa originalno, ali uvijek pali.
  Odnos Nathana i Pat nimalo nametljiv i isforsiran - čak jako realan.
  Rastanak Kena i Pat dirljiv i nimalo patetičan.
  Georgeva tragična pogibija možda nepotrebna, ali upečatljiva.

  Sviđa mi se i način kako su Berardi i Milazzo ubacili mnoge druge vestern strip junake, a neke kao Texa isprdali. Posebno mi se svidjelo da su se našalili i sobom, a i svojim šefovima - Nolittom i Canziom.
  Samo ime - Heroe`s rest saloon je genijano,a još je genijalnije što se taj salun nalazi u Dodge Cityju - gradu koji je simbol Divljeg zapada. Još i natpis na klaviru: "Don`t shoot the pianist". Vrhunski!!

   

  Uz sve navedeno, najveća vrijednost ove epizode su scene bez ikakvih upisa teksta, gdje Milazzo crtežom govori sve, pa i više od toga.

  24.08.2019
  19:17:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  09.10.2019
  00:25:00 sati
  branimir.kaleb
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  16.10.2019
  19:10:00 sati
  benx40
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Da, bome jedno pravo malo remek djelo.. Iskreno, pola od likova iz svijeta stripa nisam uspio prepoznati i to mi je fenomenalno  :) Bravo Berardi i hvala Berardi na ovim odličnim Kenovim epizodama.. Pogibija Georgea me je dirnula, šteta što je scenarist tako odlučio, nekako bi bio ljepši završetak da je i on ostao živ.. Rastanak Kena i Pat, odnosno zadnje scene u stripu su jedne od najdirljivijih koje sam ja ikada pročitao.. Milazzo je vrhunski, kao i inače.. Minimalističan, a opet tako krupan da je to neopisivo.. Meni osobno se originalna naslovnica baš sviđa.. Emotivna je i odaje neku tugu u Kenu.. Kao da nagovještava završetak sage o Pat O'Shane..

  28.12.2019
  18:38:00 sati
  allessi
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Zar sam čitao strip!? Proletjelo mi je vrijeme kao da sam gledao film! Vrhunski western, film! Najbolje epizoda sage o Pat O'Shane. Upečatljiv kraj. Crtež odličan!
  06.01.2020
  19:12:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo devete umjetnosti.

  02.08.2020
  16:09:00 sati
  logo111
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek djelo

  15.11.2020
  20:32:00 sati
  lwood
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 97%

  10, 9, 10, 10

  Fantazija! Desetke su nekad malo

  25.05.2021
  19:47:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Uvijek kada kupim novi strip prije nego sto krenem s citanjem ga na brzinu prolistam, cisto da vidim vizualno kakav je crtez. Tako je bilo i prije par mjeseci kada sam kupio ovaj strip i tako dok sam listao okrenuo sam bas onu stranicu na kojoj je Zagor. To me malo zaintrigiralo pa sam tih par stranica malo detaljnije prelistao i jedva cekao zapoceti s citanjem. Svidjelo mi se vidjeti ovdje brojne likove iz stripova koje citam. Ovo mi se cini kao svojevrsna posveta brojnim drugim serijalima. Ovo je bila zgodna ideja, no mala mana je sto vremenski nisu svi iz istoga doba pa je pomalo cudno vidjeti ih ovdje. Npr. Zagora nikako ne bi mogli vidjeti ovdje jer je vrijeme radnje jedno 30-40 godina ranije.

   

  Ova epizoda predstavlja i kraj sage o Pat. Svidjela mi se ta saga, bila mi je puno bolja od recimo one sage s Eskimima. Na lijep nacin je zavrsena ta saga, jedino mozda nepotrebna smrt onog crnca. Crtez je bio odlican. Bas se vidi razlika u vizualnom dijelu izmedu ove epizode i prethodnih dvije koje su crtali Trevisan i Alessandrini. Naslovnica mi je nesto ispod ocekivanja.

  03.09.2021
  13:50:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Savršenstvo!

  11.02.2022
  17:22:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Ova epizoda ima sve. Ja sam jednostavno oduševljen.

  15.09.2022
  13:49:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1822
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum