Crvenokožac

Ken Parker

KP LIB 26 | 96 str.

Dok vojska iz Fort Shawa uzalud napada ispražnjeno indijansko selo, Indijanci pripremaju napad na njihovu trenutno slabo branjenu utvrdu. Nedovoljno oporavljen, Ken dobiva zadatak predvoditi karavanu kojom bi evakuirali civile iz utvrde…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 82%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crvenokožac
    KP LIB 26
  • Ratnik Mandan
    KP LMS 520
  • Lovčeva Lilly - Crvenokožac - Bilo jednom...
    KP SA 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Pellerossa
    KP SR 26

ZANIMLJIVOSTI

  • Ratnik Mandan se je prvi puta pojavio u prvoj epizodi „Duga Puška“.
  • Ambrosiniju je ovo prvi rad (od osam) na Kenu. Nacrtao je stranice 1-72, a zbog njegove početne sporosti epizodu je dovršio Ivo Milazzo.
  • Ovo je četvrta po redu od dvadesetak epizoda koje zajedno potpisuju Berardi i Mantero.
  • Ova priča je kod nas prvi puta objavljena u LMS-u davne 1982. godine i u odnosu na neke druge epizode nije bila previše cenzurirana. Nedostaju dvije stranice za redom poslije strane 13.
  • Radnja ove epizode je smještena u siječanj 1876. godine.

Na kraju prve epizode Kena Parkera „Duga Puška“ imamo vrlo upečatljivu scenu između Kena i Mandana koji, nakon što je Ken izliječio njegovu ženu i nakon što su jedan drugome spasili život, stojeći na snježnoj planini u hladnoj zimskoj noći, gledajući jedan drugoga, prikazuju uzajamno poštovanje i potpuno razumijevanje za osobne tragedije kojima trenutno prolaze. Od cijele te prve epizode Kena Parkera koja mi je priznat ću tek vrlo dobra, scena na kraju prikazuje put kojim će se kretati cijeli serijal, koji će biti ispunjen raznim poantama i vrlo emocionalno upečatljivim scenama u gotovo svim epizodama, koje u drugim raznoraznim serijalima možemo vidjeti tek na kapaljku. Epizoda „Crvenokožac“ je moglo bi se reći nastavak te priče između Kena i Mandana. Prošlo je gotovo tri godine između objavljivanja ove dvije epizode i mnogo toga se je promijenilo. Ken je prošao mnoge avanture od vrućeg juga do hladnog sjevera da bi nakon mukotrpne borbe s preživljavanjem u surovim uvjetima Montane u epizodi „Lovčeva Lily“, završio na oporavku u Fort Shawu.

SLIKA 1 Snovi

U samom uvodu u epizodu vojnici iz utvrde napadaju indijansko selo i da bi nakon što ne pronađu niti jednog indijanca, pogledavši tragove zaključili da je dvije stotine ratnika napustilo selo prije nekoliko dana i da su već nadomak njihove nebranjene utvrde kojoj nema spasa. Česta situacija i motiv u stripovima s western tematikom i moram priznati je li je bilo moguće da je netko radio takve glupe greške i u stvarnosti, ali to sada nije bitno. To je jedino što zamjeram Berardiju u ovoj epizodi. Sve drugo je stvarno odlično napravljeno i prikazano. Počevši od svakodnevnog života u utvrdi, gdje upoznajemo mnogobrojne sporedne likove koji će biti okosnica ove priče, pa sve do prikazivanja privremenog logora indijanaca, gdje Mandan proživljava još jednu noćnu moru. Naime radi se u mučenju njegove žene od strane dvojice bijelaca u prvoj epizodi, koja je na kraju umrla, a Mandan je to sve iz prikrajka gledao niti ne pokušavajući se umiješati. Istina, malo kasnije im se je osvetio na isti način, ali slaba je to utjeha i zaslužio je sav pakao kroz koji prolazi u svojim snovima.

No, vratimo se malo na priču. Svjestan da s tridesetak vojnika ne može obraniti utvrdu, zapovjednik odlučuje konvojem od nekoliko zaprega evakuirati sve civile, a nedovoljno oporavljeni Ken dobiva zadatak biti im vodič. Uvidjevši da neće uspjeti pobjeći indijancima, Ken pomoću trikova i raznih zamki na sve načine pokušava da ih uspori i u tome uspijeva. Ali pravog rješenja ionako nije bilo, jer indijanci navikli na teški teren lako na kraju sustižu sporu karavanu. Na kraju tužna scena; napad indijanaca je na vrhuncu, Ken pogleda oko sebe i vidjevši samo bol, patnju i smrt reagira potpuno neočekivano, a opet tako prirodno i na njemu svojstven način. Slična situacija kao i prije, isti uvjeti, slijedi ponovni susret…

SLIKA 2 Ken i Mandan

Mandan: Sjećaš li se što sam onda rekao?
Ken: Sjećam. Rekao si kako više nećeš uzeti oružje u ruke.
Mandan: Ne možeš mirno gledati kako tvoj narod umire.
Ken: Ponekad čovjek može nastaviti hodati uspravno samo ako promijeni stazu!
Mandan: Uzmi Duga puško. (vraća Kenu pušku) Promijeni i ti stazu. Ne može se hodati uspravno zajedno s Plavim bluzama! (i odlazi…)

Ken je i prije razmišljao o odlasku iz vojske, a ovaj trenutak sigurno je to jako ubrzao. Definitivnu odluku donijet će kroz nekoliko epizoda nakon svjedočenja pokolju kod Little Bighorna, rastrgan između dužnosti i svoje savjesti…

Na kraju da spomenem da imam nekoliko nedoumica oko ove priče. Naime, nigdje se ne spominje o kojem plemenu se radi u ovoj epizodi. Znamo da je Mandan bio poglavica Chayenna u prvoj epizodi i da je promijenio pleme. Znamo i da su Kena u prošloj epizodi Lovčeva Lily napali Dakote, a to se je dogodilo u okolici Fort Shaw-a oko mjesec dana prije događaja iz ove priče. Zato je za pretpostaviti da se radi o Dakotama i da je Mandan sada poglavica Dakota, ali ta teorija je na klimavim nogama. Po podacima na UBC-u Mandan je u ovoj epizodi poglavica Siouxa!? Zatim tu je i situacija s Mandanovim sinom. Na kraju prve epizode Mandan odlazi sa sinom u naručju, a u ovoj priči više se ne spominje. Jedino iz razgovora Mandana i indijanca Ankije (str. 39.) mogli bi zaključiti da je živ, vjerojatno sakriven na sigurnom s ostatkom plemena.

Slika 3 Rastanak

Naprijed

KP LMS 514 Lily i lovac

KP LIB 27 Bilo jednom...

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • King Warrior

    Ukupna ocjena 43%

    5, 4, 4, 4

    ne vidim nista u ovoj epizodi sto bi moglo biti dobro. Prica poznata ko lanjski snjeg, zamjena crtaca, konj na naslovnici vise lici na kamilu nego na konja.

    14.06.2010
    19:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zar Ken moze dobiti manje.

    15.06.2010
    07:46:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    15.06.2010
    09:51:00 sati
    cronos six
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    ova epizoda mi nije ostala u nekom posebnom sjećanju. Osim što se Ken susreće sa starim prijateljem, ništa drugo ne bih istakao.

    15.06.2010
    15:31:00 sati
    Panon
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Kao i u većini drugih Kenova, uopće nisam obraćao pažnju na priču jer mi i nije nešto posebno zanimljiva pa  sam se fokusirao uglavnom na one gluposti koje služe da popune broj stranica (zaštitnik kuhara i Indijanci kako se čude dalekozoru). I to bi bilo to. Zanimljivo je kako skoro svaka Kenova epizoda završava bijelim kadrom u kojemu netko odlazi sa scene.

    Crtež je u redu, korektno odrađeno. Naslovnicu najviše pamtim po čudnom izduženom vratu onog konja.

    15.06.2010
    21:06:00 sati
    Opti
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    nije u gornjem domu, ali je prilično lijepa epizoda, s par dobrih detalja,

    susret dvoje starih znanaca na kraju je dojmljiv,

    a siuxi su dakote :-))

    22.06.2010
    20:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 8, 4

    Dobra epizoda, malo teksta, puno akcije i bez glupih filozofiranja. Scenarij ima nekih rupa i predvidljivosti, ali uvik mi je drago pročitati nešto ovakvo.

    16.09.2010
    16:30:00 sati
    mpavin
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ova prica izgleda je napisana i nacrtana samo da bi nam dala onu temu pri kraju, gdje Mandan i Ken malo porazgovaraju: prestanite da nepotrebno ubijate jedne druge, i ostavite puske i pistolje.  Prica nije bas nesto, ali Ambrosinijev crtez mi se puno svidja.  Naslovnica isto tako; ne vjerujem da sam ikad vidio Ken Parker naslovnicu koja mi se nije svidjala.  Indijanci kanjaju onaj karavan, i na kraju sve to prebrzo i pre lagano se rijesi: indijanci odustase od napada i ubijanja, u zamjenju da Ken i njegovi prijatelju njima predaju svoje oruzje i konje.  Nije bas nezaboravna epizoda, ali je ipak vrlo dobra, kao i vecina prica iz ovog seriala.  

    11.05.2011
    14:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sve ok, osim konja na naslovnci :). puno odličnih detalja! Crtež odličan!!

    10.06.2011
    08:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    jos jedan klasicni vestern motiv- spasavanje karavana sa izbeglicama + dupla opsada zacinjeno uobicajnim situacijama iz realnog (obicnog) zivota je vise nego dovoljno za  pristojnu epizodu. kenova snalazljivost i smirenost su ponovno fascinantne bas kao i ponovni skoro identicni susret sa mandanom. jedino sto ako pogledamo iz druge prespektive, ken je prakticno glavni krivac za pogibiju svih onih zena iz karavana - jer zahvaljujuci njemu indijanci su misleli da imaju posla sa vrhunskim ratnicima. da su se ranije susreli mozda bi tragedija bila izbegnuta i prica bi se razvijala na drugaciji nacin - sto i nije nemoguce ako se uzmu u obzir epizode iz "poznog prioda" nakon #59 gde smo videli mnogo hrabrija scenaristicka resenja. ambrosini je dobar (kao i uvek) i zar ne bese legenda da je u staf usao jer dobro crta konje? i sta fali lesini na naslovnici?

    09.09.2011
    21:47:00 sati
    Barker
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Poslije sjajne prethodne epizode teško je bilo ponoviti sličnu, ali daleko od toga da je epizoda loša. Naprotiv. Malo kompletan utisak kvari Ambrosinijev crtež koji mi nije bio ubjedljiv, ali je Milazzo spasio stvar na kraju. Naslovnica je takođe sjajna. Berardi i Mantero su sjano odradili svoj dio posla. Ali na to smo već i navikli.

    06.12.2011
    08:35:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Volim western. Volim kauboje i indijance. Ovakve priče su mokri snovi za mene. Kauboji, indijanci, napad na utvrdbu, bekstvo ranjenika, njihova očajnička borba, sjajan crtež i sve veoma fino napravljeno.

    23.05.2012
    12:00:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    02.04.2013
    13:16:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    09.03.2014
    23:26:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasicni western, ali ipak u Kenovoj izvedbi, 100 %

    20.11.2015
    09:09:00 sati
    mohas
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    odlično.volim te fajterske epizode sa indijancima.posebno je dojmljiv razgovor na kraju,kada na Mandanovo pitanje Ken odgovara šutnjom.

    20.11.2015
    16:34:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan strip! Ali naslovnici neću dati desetku jer je mogao malo bolje da nacrta konja.

    Siouxi su Dakote. 

    24.03.2016
    17:55:00 sati
    Barney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedno remek djelo, sa tragičnom porukom o tužnoj sudbini Indijanaca, kojima gramzivi zločinci došljaci iz Evrope uništavaju život. Recenzent mi je tragikomičan, ne zna da su Dakote jedno od plemena Sijuksa, a hoće da recenzira vestern strip.

    15.09.2017
    18:45:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    **Kao i u većini drugih Kenova, uopće nisam obraćao pažnju na priču jer mi i nije nešto posebno zanimljiva pa  sam se fokusirao uglavnom na one gluposti koje služe da popune broj stranica (zaštitnik kuhara i Indijanci kako se čude dalekozoru).**

    Reče Opti. Baš se ne bih složio. Ovakvi spontani momenti i minijature upravo daju draž Kenu, u odnosu na druge vesterne (i stripove).

    Ovu sam epizodu čitao pa prekidao u proteklih nekoliko dana, i uprkos toj iscepkanosti, vrlo mi se dopala. Već mi je malo zamorno čitati više epizoda Kena u kratkom periodu jer me u svakoj priči čeka hrpa novih likova i to zna biti malo naporno za pratiti. Ovde je velika prednost epizode drugo pojavljivanje Mandana, i sAma završnica (mada je nerealno da bi ih indijanci ostavili na miru tek tako u zamenu za ratni plen; Mandana bi zbog toga napljuvali njegovi).
    Ono zbog čega je Berardi (+ Mantero) odličan jeste to što pravi suptilne poveznice u epizodi - na kraju Mandan pita Kena da li će beli psi izrasti u pravedne ljude, čime se svakom čitaocu koji iole čita s razumevanjem pali lampica - par desetina strana pre se vodila polemika između dve žene i dece jer je jedan klinac nazvao indijance crvenim njuškama i pritom s odobravanjem podržavao njihovu smrt u snegu. Taj će klinac sigurno izrasti u mrzitelja indijanaca, stoga je Mandan imao pravo - poštedeo je buduće ubice. Ken mudro ćuti jer je svestan toga, život ga je naučio da ništa nije crno ili belo.
    Sporedni likovi su ok, standardni ali ne odskaču previše u odnosu na neke druge epizode, možda jer ih nije crtao Milazzo.
    Dolazim i do crteža - Ambrosini mi je uvek bio dosta dobar crtač za čije sam radove uvek mislio da može bolje. Kul je videti ga u ovoj ranijoj fazi, na Kenu, s obzirom da ga znam iz Dilana i Diksa. Mišljenja sam ipak da se epizoda preporodila od 72. strane kada je nastavio crtež Milazzo. Ponekad za Milazzov rad mislim da izgleda isuviše jednostavno, kao žvrljotina na prvu, ali tek sada kad nije on crtač od prve strane već se nadovezuje na rad drugog crtača, mogu da uvidim koliki je zapravo car. Nije Ambrosini loš, ali mi je mlak i lica nemaju živosti i prepoznatljivosti - mada Kena crta iznenađujuće dobro (na strani 56 treći kadar neki treći crtač je crtao Kenovo lice). Milazzova završnica mi je zaista ulepšala priču i stoga ide 8.
    Inače priča obiluje akcijom, dinamična je, potera za karavanom i zamke su takođe zanimljive, kao i odnosi ljudi u teškim okolnostima. Takođe je deo priče i iz ugla indijanaca.
    Ono što me smara su indijanski uzvici Hoka hey, Heiiii itd svaki čas. To je jedna od mana stripa - nema zvuk. U filmu ima zvukova i dramatične muzike, dok ovde postaje naporno čitati indijanske uzvike svaki čas.
    Zamerke su: prelaka pošteda indijanaca na kraju; činilo mi se da indijanci iz utvrde prebrzo stižu prve indijance i karavan, ali možda se varam.
    Malo me podsetila ova epizoda na Donaverov karavan (čitao kao mlado momče III deo Donavera u izdanju Systemcomicsa, kupio iz znatiželje na kiosku uz Dilana - to je bio moj jedini i kratki susret s Kenom). A karavan u krugu podseća me i na Teksovu priču Almanah 2 ''Karavana straha'' koja mi je takođe veooma dobra.
    Svaka čast Ambrosiniju ali šteta što ovo nije skroz crtao Milazzo. Jedna prava indijanska akciona avantura na snegu.

    29.10.2018
    01:10:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 9, 5

    Vrhunski western u zimskom krajoliku.

    03.07.2019
    11:28:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Strip koji istančanom gradacijom i neizvješnošću scenarija čitatelja uspijeva potpuno unijeti u priču. Zanimljivi likovi, vrlo dobri dijalozi, i fantastično prenesena atmosfera straha, konfuzije, adrenalina. Tematski zanimljivija, i zanatski bolje odrađena epizoda u odnosu na prošli broj. Šteta što Milazzo nije crtao u cijelosti.

    17.08.2019
    05:09:00 sati
    Dexters
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    17.09.2019
    14:09:00 sati
    logo111
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    09.10.2019
    01:10:00 sati
    benx40
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    28.10.2019
    19:44:00 sati
    domegus
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Ove potjere kao tematika epizoda Kena Parkera su mi već polako dosadile. Što se tiče scenarija, prikaza bijega, to je dobro odrađeno, ali opet ništa spektakularno, zar je i moglo drukčije? Ta nisu mogli pjevati pjesmice bježeći! Sporedni likovi mi nisu zanimljivi. Pošto nikako nisu mogli pobjeći, dobar detalj da je izvučen ovaj Mandan iz prve epizode pa se smiluje Kenu i preživjelim iako je to vjerojatno nerealan razvoj događaja u praksi. Što se tiče crteža, ne primijetim neku razliku, odnosno poboljšanje otkad je navodno epizodu nastavio crtati Milazzo. Meni je to osrednji crtač i kao da su ostali u ekipi morali imitirati tu njegovu osrednjost. Isto kao što je u Zagoru težnja slijediti Ferrija, tako i ovdje Milazza. 

    30.11.2019
    14:17:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Svaka cast Berardiju sto se sjetio ubaciti jednog starog lika, i to jos ovog Mandana kojeg sam ja iskreno govoreci i zaboravio vec. Sad bas razmisljam i cini mi se da se u Kenu likovi bas i ne vracaju, tako da ovaj potez u kojem je ubacio jednog starog lika nije bilo nikakvo forsiranje stare slave, nego nesto cak neuobicajeno za ovaj serijal. Prica je nastavak prosle i sjela mi je sjajno bas kao i ona. Crtez je odlican, a cak mi je Ambrosini i bolje odradio svoj posao nego Milazzo. Steta sto nije i zavrsio tu epizodu. Naslovnica je na zalost dosta losija pa kvari ukupnu ocjenu.

    23.09.2021
    20:41:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Kratki sadržaj:
    Nakon što je teško ranjen u prethodnoj epizodi, Ken se oporavlja u utvrdi Shaw. Samo što je utvrda osuđena na propast jer oslabljena obrana od samo trideset vojnika ne može ništa protiv lukavih Indijanca. Nedovoljno oporavljeni Ken je odabran da vodi karavan žena, djece i ranjenika u pokušaju da stignu do Fort Bentona.

    Slike govore tisuću riječi - Milazzolink

    Zanimljivosti: 
    - Radnja ove priče se odvija u prosincu na zapadnom dijelu Montana Teritorija, većinom između Fort Shawa i Fort Bentona čija je razdaljina oko 90 km.
    - Fort Shaw je osnovan 30. lipnja 1867., a utvrdu je vojska napustila u srpnju 1891. Kasnije je od 1892. do 1910. služila kao škola za indijansku djecu. Iako je na tom području bilo "vatreno" u vremenu odvijanje radnje, nije se desilo da je neka od utvrda pala kao Fort Shaw u ovoj priči.
    - Ova epizoda je originalno izdana u siječnju 1980. godine, Dnevnik ju objavljuje u jesen 1982., Libellus u studenom 2006. i konačno Strip-Agent u srpnju 2019.

    Komentar:
    Sviđa mi se kada se priča postepeno gradi i razvija kroz epizode od kojih se svaka ipak može promatrati kao zasebna cjelina. Dodatan bonus je povratak upečatljivog poglavice Mandana iz premijerne priče serijala.

    Ambrosinijeva najefektnija vinjetaslika

    Iako nema snagu prethodne, ovo je još jedna punokrvna vestern priča sa stalnom akcijom i bez puno pametovanja, iako bih čak i ovdje našao zamjerku u razmišljanju i raspravi bijelaca po pitanju Indijanaca, dok ovi pokušavaju bijegom spasiti živu glavu od istih. Možeš mislit' da bi netko od bijelaca izjavio takve prazne i lažne riječi iz njihove perspektive, odnosno za vrijeme surovog bijega i u paničnom strahu za skalp i vlastiti život!
    Svejedno, ne bih to uzeo za manu jer i nije dugo trajalo to mlaćenje prazne slame, a i drugi stavovi u stripu su normalni i logični, kao i završna scena kada Mandan pošteđuje živote preživjelih, prepoznavši Kena s kim su ga tragični događaji u prvoj epizodi neraskidivo povezali. Stalno se kroz vestern priče provlači ta indijanska čast, koja bi bila ozbiljno ukaljana da je Mandan postupio suprotno.
    Po pitanju crteža Ambrosini je uradio naizgled solidan posao, ali tek u završnom dijelu, kojeg je "poetski" nacrtao Milazzo, postaje očito koliko u Ambrosinijevom crtežu nedostaje emocija.

    Šta reći nego - Milazzo: slika

    05.10.2021
    21:28:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Prosječna Kenova epizoda, ali i takva prosječna je odlična.. A to samo govori o tome kakav je ovo serijal.. Mandana sam iskreno i zaboravio - jako je rijedak slučaj u ovom serijalu da autori nekog starog lika ponovno vraćaju u kasnijim epizodama.. Scena pokolja u karavani, zajedno sa završnom scenom razgovora Kena i Mandana su svakako najpamtljivije.. Crtež mi je jako dobar.. Ambrosini mi je super, a o Milazzu i tome koliko je on napredovao ne treba ni govoriti.. Naslovnica je lijepa, sniježna, odlična..

    20.11.2021
    16:56:00 sati
    allessi
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 2537
  • Priče vrača Mnogo Očiju
    Kod: ZG NID 1
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2090
  • Strijeljanje u zoru
    Kod: KM ZS 92
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1873
  • Fantomski brod
    Kod: ZG MX 42
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1794
  • Crommovi sluge
    Kod: ZG LU 325/327
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum