Veličanstveni revolveraš

Ken Parker

KP LIB 29 | 96 str.

Mladi Sydney Barnett ganja legendarnog revolveraša, Divljeg Billa Hickoka, i hoće da ga izazove na dvoboj. Da li je mladić spreman da se suprotstavi toj legendi? Da li je Hickok trenutno previše star i slijep da bi mogao da se odbrani? Ken se nađe između njih dvojice, i pokušava da diplomatski riješi situaciju...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 99%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Veličanstveni revolveraš
    KP LIB 29
  • Revolveraš
    KP LMS 539
  • Slučaj Olivera Pricea - Veličanstveni revolveraš - Dome, slatki dome
    KP SA 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il magnifico pistolero
    KP SR 29

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda je u Italiji prvi put objavljena u maju 1980. U Dnevnikovom LMS izdanju, ova epizoda se zove “Revolveraš”
  • Wild Bill Hickok (rodjen: 27/5/1837; umro: 2/8/1876) je bio slavna osoba na američkom Divljem Zapadu. Njegove vještine revolveraša, vodiča i kao čovjeka od zakona su ga dosta proslavile. Dobio je nadimak Wild Bill (Divlji Bill) zato što je bio vješt u mnogim vještinama.
  • 1876. godine, u gradu Deadwoodu u South Dakoti, Wild Bill Hickok je ubijen. Njegov ubica Jack McCall ga je upucao u leđa dok je Hickok kartao u salunu. Od tada se kombinacija koju je imao u ruci (dva crna asa, dvije crne osmice, i dečko karo) zove “Mrtvačeva Ruka” (Dead Man’s Hand).

… kad je čovjek rođen za ubijanje, instinkt ga nikad ne napušta. Čak i kada ne vidi… Nosiš to sa sobom, momče… poput prokletstva.”
- Wild Bill Hickok

Čovjek je star, i uopšte ne izgleda kao revolveraš. Obučen je u crno odijelo, sa visokim gospodskim šeširom. Neko bi pomislio da je po zanimanju profesor, i da zarađuje na nekom fakultetu umjesto na svom pištolju. Moguće je da je nečiji otac, ili možda nečiji djed. Nosi naočare, i zato još više nalikuje na nekog starijeg intelektualca. Dosta je i oćoravio u poslednjih par godina, tako da kad počne pucati u nekoliko konzervi na otvorenoj preriji zbog streljačke vježbe, ne može ni da vjeruje da uopšte ni jednu nije pogodio. Većina ljudi bi sigurno promašila sve konzerve, ali ne ovaj tip. On nije navikao da ovoliko fula. Nije on nikakav profesor, niti je ičiji djed ili otac. Mnogo godina života provedenim na kockarskim stolovima i na okidaču svog pištolja su ga pretvorile u starca, iako još uvijek nema ni 40 godina. Ova osoba je legendarni Wild Bill Hickok.

U ovoj epizodi dobijamo okršaj između dvije različite generacije: mladog Sida Barnetta, vrhunskog revolveraša nove generacije, i starog Wild Bill Hickoka, koji je prešao svoje najbolje godine. Barnett ganja Hickoka da bi ga izazvao na dvoboj, zato što hoće da dokaže cijelom svijetu da je on najbolji revolveraš na američkom Divljem zapadu. Hickok je previše iskusan i mudar da bi tek tako prihvatio njegov izazov. Zbog svoje slave on više i ne koristi svoje pravo ime. Kad ih upoznaje po priv put, Hickok se predstavlja kao Utter. Izgleda da ovo nije prvi put da ga neki mladi tvrdoglavac ganja kako bi pokušao da osvoji njegovu slavu. Koliko se može primijetiti, Sid sigurno neće biti ni poslednji.

Ovog puta scenaristu Giancarlu Berardiju pomaže tvorac detektiva nemogućeg, Alfredo Castelli. Njih dvojica uspješno nalaze pravilnu ravnotežu između kaubojskih dvoboja, i filozofskih diskusija, u kojim se raspravlja kako nikad nije jednostavno ubiti čovjeka. Smrt koju Hickok stvara oko sebe pomoću svoga revolvera ostavlja duboku gorčinu u ustima, i u nekim djelima se vidi da ga savjest često grize. Ali to je ipak način života na Divljem zapadu: kad ti se neko suprostavi i izazove te na dvoboj, ili ti moraš ubiti njega, ili ćeš biti ubijen. Ovaj ton je prisutan u čitavoj priči, zahvaljujući inteligentnom scenariju koji nema puno klišeja.

Crtež Giovanni Ciantija je fenomenalan. Vidi se da je čovjek upoznat sa ovim serijalom i da se brzo prilagođava Milazzovom stilu. Oba umjetnika crtaju veoma slične vinjete, ali ako se face likova malo bolje posmatraju, može se primijetiti kako su Ciantijevi likovi malo više ‘oštriji.’ Ovo uopšte nije kritika njegovog stila, nego samo primjedba. Osobno, smatram da je Giovanni Cianti fantastičan crtač kojem Kenov serijal savršeno odgovara.

“Veličanstveni revolveraš” je epizoda koju sam kupio dok sam bio u Makarskoj u maju 2011 godine. Pročitao sam je u jednom dahu u svojoj sobi, i bilo mi je krivo što još uvijek nije recenzirana, jer sam hteo odmah da je komentiram. Kao i kod većine Kenovih epizoda, ni ova nema puno mana. Više je razloga, zato što uključuje prave istorijske likove Divljeg zapada, ali i one koje su Berardi i Milazzo kreirali. Poput nekog klasičnog američkog romana o kaubojima, ova epizoda je istog kvaliteta kao i naslov: veličanstvena!

Naprijed

KP LIB 28 Prajsova čast

KP LIB 30 Dome slatki dome

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Torghal

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Berardi jos jednom razbija mitove divljeg zapada u ovoj fenomenalnoj epizodi.Crtez Ciantija je dobar ali usporedbe sa Milazzom ne stoje.Ocijenu za naslovnicu dajem za orginalnu a ne za ovo dnevnikovo sranje.

    09.08.2011
    20:23:00 sati
    Torghal
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    dobri stari ken izmedju dve vatre...

    09.08.2011
    23:12:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    Western ala Bonelli. Ok za jednom procitati.

    17.08.2011
    09:04:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Još jedno Berardijeve malo remek djelo, Cianti odličan, no ipak slabiji od Milazza ali sigurno bolji od Maraffe, pa čak i od Trevisana...

    02.09.2011
    14:30:00 sati
    velka031
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 8, 8

    Lijepo i zanimljivo, lagano za citanje. Ken nije u prvom planu uopće. No, nešto kao da fali ovoj epizodi. Uz puno ostalih boljih epizoda, ova me se nije nešto posebno dojmila. Ima nekoliko odličnih bljeskova, ali može Ken i bolje!

    09.09.2011
    14:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    jos jedna naizgled neobavezna epizoda kena, a opet, puna nekakve poeticnosti.pre svega zahvaljujuci nacinu na koji nam je wild bill prezentovan. pravi gospodin, cilindar, "lenonke", mirnoca u pokretima, razumnost u dijalozima, melanholija kao da sedi na oblaku iznad njega. cianti je sve to odlicno docarao crtezom, steta sto nije radio vise epizoda.

    09.09.2011
    22:08:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    11.09.2011
    19:10:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    kao prvo, pohvala prijatelju aceu na prvoj recenziji kena, dobra je - osim onog 'bio vješt u mnogim vještinama' :-))

    a epizoda je odlična, realistična, komorne atmosfere, gotovo kao kazališni komad i još je i povijesno točnija od svega što je do tada pisano/snimljeno o divljem billu, ili barem od onoga što sam ja gledao ili čitao

    19.10.2011
    22:10:00 sati
    ken2
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 57%

    8, 4, 4, 9

    Odlična priča,ali loše izvedena. Bill Hickok je glavna faca u priči,a Ken Parker je samo sporedna uloga. Crtež je loš....naslovnica je odlična.
    19.12.2011
    13:37:00 sati
    Oki
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Zanimljiva epizoda kada u njoj gostuje poznata ličnost poput Wild Billa Hichkoka. Lijepo je predstavljen njegov psihološki profil i tjeskobe oko oduzimanja tuđeg života. Lijepa naslovnica.

    01.02.2012
    16:16:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 4, 7, 8

    Nabacano je puno podataka iz života Wild Bill Hickocka i to je to. Niti crtež mi nije nešto ekstra.

    23.05.2012
    11:54:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    28.05.2012
    18:21:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 8, 6, 7

    11.07.2013
    09:13:00 sati
    coszinus
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Tipično za serijal. Jednostavna priča s malo govora ali je opet sve jasnije nego kad npr. Bure nadrobi svoja objašnjenja. Lik Wild Billa je upečatljiv a cijela epizoda odiše specifičnom atmosferom. Crtež nije na razini, par sličica je dobro nacrtano a ovo ostalo kao da se crtalo na brzinu.

    02.02.2014
    09:21:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.03.2014
    04:51:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Jako dobro napravljeno i prikazano.

    25.09.2014
    13:00:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    zanimljivo štivo.

    22.11.2015
    08:53:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ma odličan strip! Pročitati obavezno! Ona scena kada Ken spriječi Divljeg Billa da onom umišljenom mangupu prereže tetive na ruci, dok ovaj spava, je ključni trenutak. Kada mu Bill malo detaljnije objasni situaciju i svoju prošlost, tada sve sjeda na svoje mjesto. Brutalno zvuči nekome prerezati tetive da bi mu zapravo spasio život, ali ispostavilo se da je to bilo jedino rješenje i da je Bill točno znao što će se dogoditi i kako će završiti. Ken je prekasmo shvatio. Pokušao je kasnije ispraviti situaciju ali neuspješno. To mu je još jedno životno iskustvo i upravo takve stvari čine ovaj serijal još moćnijim, jer Ken koliko god bio dobar, pošten, pametan, iskusan, sposoban... još uvijek je sklon pogreškama i sazrijeva iz epizode u epizodu a ovo je za njega bilo vrlo poučno iskustvo. I onda nakon svega, ona zadnja rečenica koju je Bill rekao Kenu...… "Kad je čovjek rođen za ubijanje, instinkt ga nikad ne napušta. Čak i kada ne vidi… Nosiš to sa sobom, momče… poput prokletstva.” .... ne možeš a da te trnci ne prođu! 

     

     

    21.01.2016
    22:48:00 sati
    Barney
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    vrlo dobra epizoda

    27.01.2017
    10:39:00 sati
    toni2017
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    I dok je u prethodnoj epizodi scenario (Kastelijev) mrljav, ovde je baš suprotno. Vrhunski vođena priča, kako rekoše pre mene - specifične atmosfere. Obično nisam fan prikazivanja istorijskih ličnosti - naročito oni američki debilizmi poput ''''Lincoln the vampre slayer'''' i slično; nisam fan jer je teško prikazati osobu kakva je zaista bila, naročito ako je živela pre 150 i više godina, a kamoli pre 2000. Međutim ovde je lik Wild Billa sa kojim nisam baš najupoznatiji (pa sam malo konsultovao internet), čini mi se dosta dobro prikazan. Na primer, glaukom nije ubačen za potrebe stripa, već mu je zaista u godini njegove smrti dijagnostikovan. Zaista je ubijen kako je rečeno... i ''''mrtvačeva ruka''''.
    Naravno, kako sam i očekivao, većina stvari je fabrikovana još u ono vreme, pa ispada po Billovom biografu da je ubio u dvobojima samo 6-7 ljudi, što nije puno, ali imajući u vidu da se realnost razlikuje od fikcije, svakako je i preveliko igranje sa sudbinom! 
    Bilov istorijat u stripu mi takođe deluje realistično. Kad se kao autori potpišu Berardi i Kasteli, nema sumnje da se strip u većoj meri pridržava istorijskih činjenica (mada je Berardi zasrao u Ubojstvu u Washingtonu ono oko Donegahawe)
    U svakom slučaju, likovi Divljeg Bila i Sindija Bareta su jako dobro odrađeni. Mislio sam da je veličanstveni revolveraš naslov-parodija na Sidnija koga niko živ ne konstatuje na početku stripa :) međutim naslov se odnosio na Bila. Sidnijevi kompleksi su vrlo dobro dočarani, i on sam deluje vrlo neuračunljivo, možda baš zbog toga što je ćutljiv (a čudan je i kad progovori). Nisam očekivao da će onako da završi, ali možda je tako najbolje.
    Nameće se poređenje sa epizodom 19 ''''Suvišan'''' gde takođe imamo tematiku starosti, samo je ovde ta tematika iz atraktivnijeg ugla (revolveraš lutalica a ne vojnik). 
    Dijalozi su kao i uvek odlični, odmereni.
    Jeste ovo malo jednostavna epizoda, ako ne računamo likove iz Billove prošlosti ovde nema mnogo sporednih likova, te je ovo jedna od onih priča prilično različitih od npr. Chattanooge ili Bilo jednom, gde imamo puno sporednih likova. Ali priča je uprkos jednostavnosti jaka, a snaga joj se bazira na pomenutoj dvojici likova i Kenu kao balanseru.

    Ciantijev crtež mi se jako dopada ali očigledno je da je brzao i kao da su se drugi autori ubacivali na ponekim vinjetama. U stanju je da nacrta fantastičan ali i bedan kadar - jedan do drugog. Najvažniji mi je stil, ako ostavlja dobar utisak čak i kad je zbrzan, i ako leži uz tematiku stripa (ovde je sve to slučaj), onda može i ocena 8. Zasmetali su mi na početku leptirići na livadi, na svakom drugom kadru, malo ga prećera!
    Naslovna baš dramatična ali i jedna od onih pulpy (možda zato što su revolveraški obračuni već postali kliše, iako je ovaj obračun u stripu sve samo ne kliše).

    10 Ken-Parkerovskih kul momenata:

    1. Sindi ''razvaljuje'' vrata saloona, niko ga ne konstatuje
    2. Divlji Bill plače, da bi se u sledećem trenutku na Kenovo pitanje najednom uozbiljio
    3. Sidni dolazi kod Kena i Billa. Tišina. ''''Pa?''''
    4. Znatiželjni stanovnici grada zagledaju Sidnijev leš
    5. Fotograf i grobar se pripremaju za šou
    6. Divlji Bil cepa recept
    7. Scena kada Bill hladnokrvno ubija s leđa
    8. Bill vidi indijanca kao sebi ravnog, kao čoveka.
    9. ''''I stiskao sam... stiskao... stiskao...''''
    10. Kada Bill pada, instinktivno vadi revolvere u padu.

    05.01.2019
    11:56:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Daleko od lošeg, ali daleko i od nezaboravnog, iako na mjestima ima i više nego dovoljno patetike. Nekako mi nisu pretjerano vrhunske epizode ove u kojima se Ken drži gotovo potpuno po strani.

    04.07.2019
    08:39:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    09.11.2019
    16:28:00 sati
    benx40
    uredi
  • viki_ri

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    21.02.2020
    00:09:00 sati
    viki_ri
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Ovo je zanimljiva, prava western epizoda koju je lakše čitati, radnja teče brzo, ali u kojoj, mislim, nitko nije imao dvojbi o tome tko je zapravo veličanstveni revolveraš. Jednostavno, ima dijelova koje je trebalo izbaciti, odnosno uopće ne dodavati. Recimo, ono kad Ken upoznaje neznanca pa mu, prije nego se (ako se ikako) sam predstavio, ponavlja ime "Charles Utter...". To mi je nekako spojler, čemu ponavljanje imena? To već "grebe" po površini. Početak je isto teško objašnjiv, revolveraš Sidney Barnett smatra da će steći poštovanje tek ako ubije "tatu" svih revolveraša, izvjesnog Wild Bill Hickoka. Zašto se smatra potcjenjenim? Pa nije ga ovaj izbušio već 5 puta pa mu se svatko, u koji god salon uđe, podsmjehuje?! Dobro, da ne prepričavam radnju, svidjelo mi se kako se sve odvija, a zašto nije moglo drugačije saznajemo na posljednjoj vinjeti. Ona dokazuje važnost kontinuiteta radnje u serijalu i odaje hrabrost i samopouzdanje autora (mislim da ulogu ima i Castelli) da jednu stvarnu osobu ubaci u epizodu. Cianti nejerojatno "napredovao", mnogo bolji nego u onom debiju. Ne crta Kena prema "oglednom" Milazzovom primjeru, tu je Alessandrini znatno bolji, ali može mršava 7-ica.

    24.03.2020
    12:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Mali Vuk

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovo mi je prvi Ken Parker strip kojeg sam pročitao. Ukratko, uživao sam u super priči, pravi western. Govori nam o jednoj povijesnoj ličnosti i njegovom životu. Ken Parker ovdje ima sporednu ulogu.

    Mogu mu dati samo najviše ocjene i toplo preporučiti svim forumašima.

    16.10.2020
    00:20:00 sati
    Mali Vuk
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    13.04.2021
    19:57:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 6, 8

    Volim kada se u stripovima pojavljuju stvarne osobe ili kada se napravi obrada nekih poznatih dogadaja iz povijesti. Wild Bill je definitivno jedan od najzanimljivijih likova iz bogate povijesti Divljeg zapada i veseli sto je i on dobio svoje mjesto u jednoj epizodi ovog serijala. Najpoznatiji je svakako po onoj slavnom Mrtvacevoj ruci i po svim onim kombinacijama koje bi to tocno bile karte. Ovdje se navodi da su u pitanju bila 2 asa, 2 osmice i decko karo. Za aseve i osmice su svi suglasni, ali za tu petu kartu postoji vise nagadanja. Jedna od pretpostavki je da je bila rijec o decku karu, no recimo po nekim drugim pricama, on se spremao izvuci 5. kartu taman kad je bio upucan. 

     

    Prica mi se uglavnom svidjela, sto ne mogu reci i za crtez. Ipak, valja naglasiti, kako je Ciantiju ovo drugi rad na serijalu i da je dosta napredovao u odnosu na prvi broj, ima par vinjeta i dosta lijepo nacrtanih, no u globalu mi se jednostavno ne svida njegov crtez. 

    29.09.2021
    17:14:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Wild Bill Hickok je definitivno jedna od najpoznatijih ličnosti Divljeg Zapada i naravno da epizoda u kojoj se on pojavljuje odma budi interes.. No, smatram da u ovoj epizodi ipak nije ispunio svoj potencijal.. Epizoda je odlična, ima akcije, a ima i patetike.. Teško mi je opisati što mi u ovoj priči fali, ali nešto mi fali..

    Cianti također nije na razini.. Iako je vidljivo iz aviona da dosta slijedi Milazzov stil, ipak je još jako daleko od njega.. Neke vinjete mu izgledaju kao nedovršene, a o licima likova da i ne govorim.. Naslovnica je ok, ali samo to.. Ken na konju koji se propinje djeluje super, ali nakon onih svih nostalgičnih naslovnica, nekako mi ova odmah djeluje slabije..

    Mislim da nije stvar u tome da je ova epizoda loša, nego je stvar u tome da je standard Kenovih epizoda toliko već visok da ga nije lako dostići..

    02.02.2022
    19:27:00 sati
    allessi
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Zanimljivosti: 

    - Radnja ove priče odvija se krajem proljeća 1876. na putu prema Heleni, a završnica u tom danas glavnom gradu države Montana.
    - Ova epizoda je originalno izdana u svibnju 1980. godine, Dnevnik ju objavljuje početkom 1983., Libellus u studenom 2006., a Strip-agent u kolovozu 2019.
    - Nakon što je na kraju prošle epizode dobio dozvolu od zapovjednika, Ken je ovaj put zaista krenuo u posjetu svojima. Kako sam kaže, prošlo je već osam godina od kada ih je zadnji put vidio, što je točno jer su se tragični događaji iz prve epizode serijala odvili 29.12.1868.

     

    Komentar:
    Prikazivanje loših strana revolveraške slave nije nikakva novost u vestern žanru. Na prvu me ova priča najviše podsjetila na film Revolveraš (1950.) s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Većina standardnih postavki su tu, ali zna se da ovaj serijal uvijek ima dodatne minijature koje uvelike povećavaju ukupan dojam.
    Po scenarističkim elementima Castelli je puno bolji u odnosu na prethodnu epizodu, a upitno je koliko od dobrog u priči je zaista njegova ideja. Obrasci razvijanja radnje su tipični za Berardija, pa mislim da ovdje nije samo njegova tema kao u "Slučaju Olivera Pricea".

    Helena 1875.: - slika

    Helena je zbog nalazišta zlata bila bogat grad u vremenu radnje ove priče što je galvni razlog raskošne Viktorijanske vizure grada, a Cianti je svojim crtežom s obzirom na limitiranost brojem stranica odlično vizualizirao tu raskoš, pogotovo ako se povuče usporedba s naseljima tog vremena na tim još divljim teritorijima.
    Već u prvom svom uratku Cianti je pokazao da ima potencijala, a u ovoj epizodi to dodatno potvrđuje. Šteta pa je sve ostalo na potencijalu jer je crtao još samo KP SR 35: Staza divova, a uz to je zadnju trećinu epizode morao dovršiti Milazzo, jer je zbog stalnog kašnjenja došlo do prekida suradnje s Berardijem.
    Cianti zaista ima sposobnost uvjerljivog dočaravanja osjećaja preko crteža i sposobnost upečatljivog kadriranja, ali ima i velik potpuno promašenih vinjeta koje izgledaju kao da sam ih ja nacrtao. Prošli put sam mu dao šesticu, a ovdje nategnutu osmicu.

     

    Ukupno gledano, nisam baš impresioniran. Daleko je ovo od najviših razina ovog serijala.

    17.02.2022
    22:55:00 sati
    Spock
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 645
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1000
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum