Dome slatki dome

Ken Parker

KP LIB 30 | 96 str.

Prošlo je dugih 8 godina od kada mu je poginuo brat i Ken je na putu kući. Istovremeno kada i on, vraća se i njegov stari prijatelj Dick Elliot. On se promijenio, postao je čovjek s druge strane zakona, ali Ken mu ipak pomaže...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 96%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dome, slatki dome
    KP LIB 30
  • Aveti prošlosti
    KP LMS 543
  • Slučaj Olivera Pricea - Veličanstveni revolveraš - Dome, slatki dome
    KP SA 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Casa dolce casa
    KP CW 22
  • Casa dolce casa
    KP SR 30

ZANIMLJIVOSTI

  • priča u Italiji imala je premijeru u lipnju 1980., a kod nas prvi put izlazi 1983. u Lunov magnus stripu,
  • radnja se odvija u svibnju 1876. godine;
  • Na početku epizode autori nas odvode na mjesto gdje je serijal počeo. Jednostavno je nemoguće odoljeti i ne uzeti u ruke "Dugu pušku" i prisjetiti se tragičnih događaja, usporediti krajolik i farmu, tada i sada, osam godina poslije;
  • na farmi simpatičnog Puncha, koji je u međuvremenu umro, srećemo poznatu osobu, malu Jannie, koja je u međuvremenu odrasla i čeka dijete;
  • Jannie daje kompliment Kenu: ’A vi izgledate mlađe.’, aludirajući na bradu koju je imao u prvoj epizodi;
  • kenovi roditelji zajedno se pojavljuju još u epizodama Veliki spektakl i U vrijeme Pony Expresa, a mamu Lucy srećemo još i u snu u "Lovčevoj Lily";
  • u epizodi U vrijeme Pony Expresa pojavljuje se i tada mladi Dick Eliot;
  • čitajući Dnevnikovo izdanje teško ćete shvatiti kako je Dickov otac svećenik;
  • Ken dobiva telegram s prekomandom u Fort Lincoln u Sjevernoj Dakoti, što će ga odvesti u nove tragične događaje i konačno napuštanje vojske;
  • Zagorov scenarist Moreno Burattini napisao je članak (objavljen u magazinu Dime Press #17) u kojem analizira stripovski jezik i montažu na primjeru tri table ovog stripa – nažalost, nisam uspio doći do ovog članka, ali uporan sam ja, dočekat ću i to;
  • dva kopača zlata predstavljeni su od glave do pete kao Stanlio i Olio (stranice 33. i 34.);
  • kao i svaka epizoda u izdanju Libellusa/Fibre, i ova ima lijepi uvodni tekst u kojem je navedeno kako je ista svojevrsna posveta Berardijevim roditeljima, posebice majci.

Ranije sam bio mišljenja kako je šteta što je Berardi preklopio dvije linije radnje, dva povratka u rodni grad. Mislio sam da je time nepotrebno ostao nerazrađen odnos Kena s roditeljima. Čitajući epizodu ponovo, shvatio sam da nisam u pravu.

Sve je tu. Pogledi koji govore više od riječi, znakovita šutnja, sitna podbadanja u stilu ti mu reci, tebe će poslušati, omiljeno jelo, nepromijenjena soba...

Međutim, ova epizoda ima tri stvari po kojima je velika: a) povratak junaka doma i sve što ide s time; b) dvostruku radnju i c) vrhunsku režiju i montažu, inovativnu u svoje vrijeme.

Pa, idemo redom.

Ad a) Povratak junaka doma
Povratak u roditeljski dom nakon dosta godina, veliki je i neizvjestan događaj. Ljudi se mijenjaju, očekivanja jesu ili nisu ispunjena, imamo li što reći jedni drugima, ili će nas zid šutnje razdvojiti... Naš prijatelj i njegovi roditelji dijele tragediju pogibije mlađeg brata, odnosno sina. Kako je to utjecalo na njihov odnos, krivi li netko nekoga, ima li prešućenih rečenica, straha od susreta... Je li to možda razlog tako dugog Kenovog odsustva, a ne burni događaji i posao u vojsci?

Ken krivi sebe za bratovu smrt: ’Da sam ga pustio na miru, sada bi bio s nama.’ Razumljivo. Ali nije se trebao plašiti susreta s roditeljima. U razgovoru mu otac kaže: Nisi ti kriv, shvati. Ako si zbog toga tako dugo izbivao od kuće, pogriješio si. Umjesto jednog, kao da smo bili izgubili oba sina...

Lijepo je imati se gdje vratiti. I lijepo je da jedan strip junak ima tako ljudski i ’običan’ odnos s roditeljima. A način na koji je susret prikazan stripovskim jezikom je maestralan, dirljiv, prekrasan.

Zagrljaj nakon 8 godina

A naslovnica? Ona je posebna priča. Junak za stolom s ocem, majka donosi jelo. Tako lijepo i neobično. Neobično za naslovnicu stripa, naravno. I u LMS izdanju je prekrasna, ali kada uzmete Libellusovu knjigu u ruke i okrenete poleđinu, vidjet ćete na ormariću uokvirenu sliku Kena i Billa, što ovom prizoru daje dozu drame, koja kao da lebdi u isparavanjima juhe.

Ad b) Dvostrukosti
Odabravši ovakvu, dvostruku radnju, Berardi i Millazo otvaraju sebi niz mogućnosti preklapanja, uspoređivanja, suprostavljanja... Kenov ljudski odnos s roditeljima nasuprot hladnih i napetih odnosa u porodici Elliot. Jednostavni, ostarjeli i blagi Jed u usporedbi sa strogim ocem i njegovim neispunjenim očekivanjima i razočarenjima. Dobri sin i sin razmetni konačno dobivaju ono što zaslužuju. A i crkvu smo malčice podboli. Pa kud baš da svećenik ne prigrli sina koji je zastranio. Moraliziranje i predbacivanje s visoka. A tako je malen korak do toplog zagrljaja. Jer ljubav i razumijevanje su tu, skriveni, na dohvat ruke. Na kraju otac shvaća svoje greške i obećaje da ih neće ponoviti u dobivenoj drugoj prilici. I majke su tu. Sada već naša stara znanica, Lucy, slična je gospođi Elliot. Obje su pune ljubavi za svoje sinove, ali imaju potpuno različite odnose s muževima. Dok su Parkeri svi zajedno za stolom, muškarci Elliot sami razgovaraju o ’ozbiljnim stvarima’, a majka prisluškuje iza zatvorenih vrata. Ipak, i tako zanemarena, u ovoj epizodi, zaslugom Berardija, dobiva jedan od najjačih dijaloga:
- Pusti ga! Zar ne shvaćaš da je došao ponovo otvoriti stare rane!?
- Ja shvaćam da mi je sin!
- I meni je, ali sad kada znam da je delikvent, radije bih da...
- Da...Što?
- Naučio sam ga razlici između dobra i zla, živjeti u pravednosti, poštovati bližnjega svoga i bojati se Boga... Što sam još trebao!?
- Možda mu je više trebao prijatelj nego učitelj! Koliko si se puta s njime igrao? Koliko si se puta s njim radovao? Koliko si puta sišao s propovjedaonice i šetao s njime!? KOLIKO!?

Ad c) Režija, kadriranje i montaža
Berardi i Millazo već u samim počecima rada na Kenu Parkeru počinju s laganim eksperimentiranjem, prevodeći u strip mnoge elemente filmskog jezika. Zanimljivo je da to uspijevaju unutar izdavačke kuće koja je do tada (a i poslije) imala stroga pravila o slaganju tabli i načinima iznošenja priče. Sjetimo se samo one scene preko dvije stranice već u 4. epizodi "Ubojstvo u Washingtonu") ili pjesme umjesto naracije ("Balada o Pat O’Shane"), pa sve do potpunog izostanka didaskalija. U ovom stripu oni idu još korak dalje. Ili bolje rečeno, mnoge metode do sada primjenjene pojedinačno, ovdje su spojene u jedno. Da puno ne pričamo, pogledajte malo pažljivije kako je ’izrežiran’ kenov posjet bratovom grobu (stranice 21 i 22) ili razgovor između Jeda i Lucy (stranice 76 i 77). To su table koje se mogu ubrojiti među najljepše u cijelom serijalu.

Dvostrukost radnje odražavaju se i na montaži. Ova stranica o tome najbolje govori, jer tu su dvije paralelne radnje prikazane na jednoj tabli, za razliku od npr. Kenovog lova (stranica 30) i Dickovog ribolova (stranica 31), koje su na susjednim stranicama. Zanimljivo je kako je ovdje jednostavnim elementima postignuta dramatika i brzina događanja. Ako se pažljivo promotri vidljivo je kako su dvije odvojene radnje postavljene u 2 stupca, ali uobičajeni redoslijed čitanja daje nam kratke i brze sekvence. Taj redoslijed čitanja još je naglašeniji naizmjeničnim postavljanjem sličica u okvir i bez okvira, što omogućava i drugačiji redoslijed gledanja (dva trokuta).

________

Gornjom analizom u tri točke obuhvaćeno je mnogo toga. A još nisam ni rječju spomenuo Kenovu igru s djetetom, niti majku tog djeteta, a netko je valjda i otac, a ima tu i nekih razbojnika, tu je i jedan Pinkertonov agent/lovac na glave ... I sve to na samo 96 stranica.

Može li biti bolje preporuke za čitanje?

Naprijed

KP LIB 29 Veličanstveni revolveraš

KP FB 33 Milady

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno!......Konačno smo upoznali nekog Bonelli junaka koji ima tatu i mamu,a da su ovo dvoje živi :-)
    21.08.2007
    21:27:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična priča, na mnogo razina najdirljivija a ujedno sa dovoljno akcije da ne uljuljka čitaoca u osjećaj lažne sigurnosti za našeg junaka.
    22.08.2007
    12:11:00 sati
    Emir Pasanovic
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sta reci... Perfektno. Ovaj strip je sigurno jedno od remek dela evropskog stripa.Da ne zaboravim da pohvalim recenzenta na odličnoj recenziji. Najviše mi se dopalo što je primetio i onaj detalj sa slikom braće na naslovnoj stranici i to povezao sa napetošću i isparenjima "juhe". Odlično! Odavno nije bilo boljeg stripa u recenzijama i bolje recenzije 
    23.08.2007
    14:26:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Svakako epizoda koja možda najbolje predočava težak život ljudi nekada na američkom zapadu. Ken se nakon 8 godina vraća kući. Roditelji koji ga očekuju, stvari (kao smrt brata) koje uvijek iskrsnu u sjećanjima, ljudi koji se mijenjaju, sve je to teško pojmljivo današnjem (suvremenom?) čovjeku. Odeš, kupiš kartu i putuješ gdje želiš. Nekad toga nije bilo. Zato i jesu tako važne ove naizgled nebitne stvari integrirane u ovu epizodu, kao što je ova maneštra koja isparava na naslovnici. Ljudi ili obitelji koje se sastaju nakon puno godina. Simple things really. Gledano iz današnje perspektive, čini mi se da su to bila civiliziranija vremena nego danas, ljudi su više cijenili te sitne životne radosti... Crtež i naslovnica - maestralni.
    23.08.2007
    15:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • henry

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek delo, nema šta, i jedna od mojih omiljenijih epizoda. Prosto se divim Berardiju kako je, na ipak osetljivom terenu skoro u potpunosti uspeo da izbegne patetiku...
    23.08.2007
    23:05:00 sati
    henry
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Prije ostavljanja komentara obično nabrzinu preletim strip tek toliko da se prisjetim radnje ali u ovom slučaju to nije potrebno. Radi se o epizodi za sva vremena, koja nakon samo jednog čitanja ostaje u sjećanju i nikad se ne zaboravlja. Povratak kući, emocije koje je vjerojatno doživio svako između nas(odnos otac-sin), dualizam između Kena i Dicka, maestralan crtež - sve to su aduti ovog remek djela. Ono što mi je najviše ostalo u pamćenju je scena kad Ken dolazi na grob svog brata. To bih mogao gledati satima i diviti se majstoru MIlazzu, toliko su emotivni ti kadrovi.  Posebno bi pohvalio i recenzenta na ovoj prekrasnoj recenziji, koja kratko i jasno ističe sve ono bitno u ovoj epizodi. Moram priznati kako odavno nisam pročitao inovativniju recenziju i slobodno mogu reći da je ken2 svima pokazao što znači biti pravi stripofil i istinski voljeti nekog junaka/serijal.
    01.09.2007
    09:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jos jedan u nizu klasika. Ipak ne dam sve 10 mozda zato jer sam ocekivao detaljniji odnos unutar same porodice.
    03.09.2007
    01:17:00 sati
    Barker
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Odlična epizoda, iako sam mišljenja da se moglo to čak i bolje izvesti, ali OK je. Onaj buran odnos između Dicka i njegovog oca, trebao je Berardi čak još više na tome poraditi. Zapravo taj me odnos podsjetio na onaj iz Oza između O`Reilya i njegovog oca. Jebote kako su to dobro napravili!  Ovdje mi se čini da nisu previše isključivo na tome poradili.
    06.09.2007
    14:37:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon ove izvrsne recenzije(mrzim one predugacke),ostaje mi samo skromno izjavit svoje odusevljenje.Berardiju i Milazzu kapa do poda za vjeke vjekova!Meni jedna od najdrazih epizoda,najdrazeg strip serijala ikada.
    07.09.2007
    23:33:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pročitao sam sve parkere i ni jednom ne bih dao ukupnu ocenu ispod 80%. Ken je jedini junak koji je kroz čitav serijal zadržao visok kvalitet scenarija i crteža. Iako ga ne smatram za klasičnog bonelijevca, ipak spada među njih, ali u odnosu na sve ostale junake i serijale jedini nema loših priča.
    24.04.2008
    08:49:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • NESVRSTANI

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najdražih Kenovih epizoda.
    27.04.2008
    00:44:00 sati
    NESVRSTANI
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Lijepa priča o povratku kući, toliko je nabijena emocijama da se to takoreći i osjeti prilikom čitanja…puno lijepih detalja: nezaboravan izraz lica Kenovih roditelja kad su ga ugledali nakon toliko godina, prisjećanje na dobra stara vremena, prepričavanje anegdota iz prošlosti sa starim prijateljem; Ken saznaje da se neke stvari jednostavno ne mogu promijeniti, da vrijeme nema nikakvog utjecaja na njih. Kenovi roditelji su baš super, Berardi je ipak njima morao dati više prostora u ovom broju, a ne samo nekoliko stranica. Završetak je odličan. Milazzov crtež je vrlo dobar, naslovnica za čistu desetku.
    09.05.2008
    18:25:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    REMEK-DJELO.Ovaj strip je drugi KP koji sam kupio/pročitao(nakon Donovanovih Dječaka).Zaista sam se ugodno iznenadio kvalitetom ove epizode.Za početak ,Dick nije oklijevao pucat na nevinu osobu(onu plavu prostitutku),no natoč tomu Ken mu pomaže.Bijeg Dicka od razbojnika,bijeg Dicka od Pinkertovog agenta,uzeo je šerifove oznake i uz pomoč dvaju kopača zlata(Stanilo i Olio)zaustavio agenta.A kak je tek izvrsno prikazan blijedi agent,jednostavno,nerealistično,zastrašujuće.Strip bez klišeja i sterotipnih likova.Izvrsno okarakterizirani likovi,odnosi između njih,dijalozi.Nepredvidljiv strip u kojem zaista može svako poginuti(općenitu u kenu kao serijalu).Zanimljiv je lik Dicak Elliota,zaista mora sam čitatelj presuditi dali je pozitivan ili negativan lik(ja se odlučujem za negativni).Izvrsna režija,montaža,kadiranje,nema patetike,puno nezaboravnih scena;Ken i Dick shvaćuju čime se Lena bavi,susret Kena sa roditeljima,Dickova likvidacija...Izvrsna,zanimljiva i neubićajena recenzija,sve je u njoj rečeno o "jačini" ove priče bez ijednog spoilera.Milazzo je savršen crtač za ovu priču,ima važnu funkciju u njoj.Naslovnica u potpunosti neubičajna,izvrnsna.Mnogo je toga sakupljeno u samo 96 stranica,zato ovaj strip smatram remek-djelom.
    11.01.2009
    14:07:00 sati
    Andrey
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jednostavno genaijalno. Po količini kvalitetnih priča s Kenom se može nositi još jedino Magični vjetar.
    09.02.2009
    10:12:00 sati
    mars1
    uredi
  • Thingoll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Toplo, dirljivo i poetski duboko.... kao uostalom i svaki pogled u beskraj ovog neponovljivog junaka
    22.04.2009
    09:41:00 sati
    Thingoll
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Pošto je Ken Parker u pozitivnom smislu netipičan western strip, tako je i ova epizoda gdje nakon toplog susreta upoznajemo njegove roditelje i neke od njegovih prijatelja iz djetinjstva, koji su nažalost doživjeli tragičnu sudbinu. Milazzo je odlično pogodio atmosferu i mislim da nitko bolje od njega ne bi mogao nacrtati ovu epizodu.
    29.04.2009
    15:49:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetno. I strip i recenzija.
    01.05.2009
    09:56:00 sati
    farrar
    uredi
  • Milazzo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Još jedna u nizu odličnih epizoda kena Parkera. Ovaj je strip bio prvo sto sam uzeo u ruke od Kena. Prvo sam primijetio odlicnu naslovnicu koja docarava onaj topao ugodjaj. Markosov predgovor je takodjer odlican. Milazzo klasicno dobar. Jednostavan, a fenomenalan. U prici prevladavaju razliciti osijecaji te prica pruza zivotnu pricu izmedju nekadasnjih prijatelja, roditelja... Ova je epizoda na mene ostavila odlican utisak. Na kraju, ona je i bila presudna da nastavim s Kenom Volim citati ovakve epizode Kena! Volim citati Kena! :)
    05.05.2009
    14:30:00 sati
    Milazzo
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od mnogo dobrih Kena, bez Parkera ni Bonelli nebi bio to što je danas.Divna,topla,sjetna priča,tako napisana ko da se desila nekom od nas baš danas ili sutra, priča za sva vremena.
    06.05.2009
    13:39:00 sati
    teller
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    odlicna prica, volio bih da su Kenovi roditelji bili vise u centru paznje.Naslovnica mi j bas super
    08.06.2009
    16:58:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.08.2009
    14:32:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna zbilja odlična priča. Berardi je stvarno nekad brutalan. Neke scene odizimaju dah. Ken na grobu mlađeg brata, ponovni susret s roditeljima, Kenova igra s malim dječakom. Ma, strip za pamćenje. Ne možete ni zamisliti koliko sam uživao čitati ovaj strip. Pravo remek-djelo. Milazzo perfektan, njegove emocije su strašne. Naslovnica je odlična, fina, topla. Bravo za recenziju, kratka i jasna.
    19.08.2009
    05:57:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Imao sam nekada LMS ... Aveti proslosti... sad imam Dome slatki dome... Oba su odlicna. Svaki na svoj nacin. A sad imam ponovo... Avete proslosti, tip je potpuno lud, cuvao je stripove u kutiji u podrumu. Gomila krseva, zvrljotine po stripovima, uvezani kanapom, Zimska zmija samo naslovnica... Katastofa. I 9 perfektno ocuvanih Ken Parkera. Medju njima i Aveti proslosti. I znate sta mi kaze tip uzmi to sranje to nikad nisam ni otvorio, a ja mu dam nekoliko Blek Stena od Ludensa... Ko razume shvatice.

    01.02.2010
    20:01:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Samo da pridodam četiri desetke. Toliko!

    02.02.2010
    15:14:00 sati
    vope
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Povratak Kena kući, puno emocija, savršen scenarij. Priča toliko netipična za Bonelli strip i Western uopće. Neke scene toliko su upečatljive da ću ih zauvijek pamtiti. Jedan od najkvalitetnijih Kenova...

    13.02.2010
    08:38:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Skoro sam pročitao ovo. Izvanredna priča! Baš me oduševila. Posebno što volim ovakve teme :)

    13.02.2010
    12:39:00 sati
    goksi
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Sta da se kaze?  Jos jedna famozna epizoda u ovom vrhunskom serialu, koji izgleda veoma rijetko izbacuje lose price.  Emotivna prica, pogotovo druga polovica; one dvije price kad se Ken vraca kuci, i onda kad vidimo njegovog prijatelja Dicka, znamo da su te dvije osobe uzele suprotne smijerove svojih zivota, i da ce zbog svojih losih izbora Dick da nastrada.  Takav ti je zivot svugdje, u danasnjem modernom svijetu, pa i u Milazzovom i Berardijevom westernu.  Crtez je savrsn, kao i vecina Kenovih epizoda, a naslovnica mi je emotivna, iako bas ne hvata temu price kao i ostale Kenove naslovnice.  Sve u svemu, vrlo dobro.

    05.06.2011
    10:15:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bravo maestro! Ne nam je li bolji scenarij ili crtež, a još kad su zajedno u kombinaciji...maestralno!

    09.06.2011
    08:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Junak koji ima živu majku i oca. Ovo je stvarno originalno za strip junaka. Druga paralelna priča sa Kenovim prijateljem malo kvari ukupan dojam ali priča je unatoč tome vrlo dobra.

    23.05.2012
    12:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    01.03.2013
    13:43:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.03.2014
    05:00:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Ken uvijek iznova fascinira kako pričom tako i crtežom, topla, slojevita epizoda kojoj jednostavno vremenom ne otpada kvaliteta.

    20.09.2014
    16:02:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moja omiljena epizoda od Kena defenitivno #1.

    25.09.2014
    12:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlično,čak štoviše,fenomenalno.po naslovnici sam mislio da će ovo biti pomalo dosadnjikava epizoda,o kako sam se prevario.

    22.11.2015
    08:59:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno, genijalno, dirljivo, fantastično, predivno...!!!

    Ma čista desetka bez previše kompliciranja!

    Također pohvale i čista desetka i za recenziju!

    24.03.2016
    17:46:00 sati
    Barney
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sam vrh serijala, tik uz Adah.

     

    Najbolje epizode Kena su toliko sadržajne da je gotovo neuporediv s bilo kojim drugim serijalom, osim možda Princom Valiantom, što je najveći kompliment koji mi pada na pamet. Val takođe vremenom stari, ima kompleksan odnos sa ocem, jer je lutalica, kao Ken, a na samom početku sage izgubio je majku, a Ken brata; te su ih smrti, razumljivo, bitno oblikovale.

     

    Život izbija iz svake strane ove priče...

    31.08.2016
    22:53:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    :ima spojlera kao i uvek, jebemumiša:

    Lepo napisana recenzija, naročito ono za režiju i kadriranje, koje ovom serijalu daje poseban šarm. Na temi Ken sam nedavno naleteo na ''spojler'', reč je o sceni sa Kenovim ocem i drvima. Zaista upečatljivo nacrtano i prikazano. Zli jezici će reći kako je to Berardijev trik da učini scenu dramatičnijom. Ali ja kažem - i treba! Takvih i tako prikazanih scena baš i nema u drugim Bonelijima, uz Kena ih najviše ima u Dilanu, koji je takođe, mada u manjoj meri, eksperimentalno nastrojen. Scena jeste dramatična, zašto je unakaziti scenarističkom NEdramatikom?  
    Znao sam da priča neće biti SAMO o Kenovim roditeljima, jer nema tog scenariste / pripovedača, koji bi nakrckao 100 strana samo o tome. Zato nam je dat lik Dicka Eliotta (Zašto je sada u vokativu Diče a ne Dick? Nekad mi hrvatski stvarno nije jasan). I taj Dick ni malo nije drag, deluje kao probisvet i kicoš i bezobraznik (setimo se one NAIZGLED zbrda-zdola scene u hotelu na početku, kada se sve izdešava prebrzo ali sasvim dovoljno da provalimo da je Dick težak mućak (''Sorry, baby'')), i jedan od onih s kojima ne želim da imam posla u životu, a reklo bi se ni Ken.
    Upravo ta paralela između Kenovog i Dickovog povratka daje ovom stripu draž, i to je najbolji način da scenarista obogati priču o Kenovom povratku. Scena kada Dickov otac dođe po njega u kafanu da ga vodi kući mi je jedna od najjačih u serijalu. Dick je, reći ću to u duhu Riblje čorbe, ''ostao đubre do kraja''. Kada mi znamo ono što Ken ne zna već će kasnije saznati, zaista nam je čudno da vidimo njih dvojicu kako se nasmejani sreću na ulici i prebiraju po doživljajima iz mladosti. Postavlja se pitanje koliko zapravo znamo o ljudima koje mislimo da znamo, nesumnjivo ne mnogo. 
    Kolateralna šteta Dickovog života jeste njegova bivša devojka i majka njegovog deteta, Lena Kolber. Njena smrt je, kako se da videti iz recenzije fantastično izrežirana. Opet će zli jezici reći isuviše tragična i jeftin trik, ali jebiga... Na žalost, nema hepi enda za sve (zanimljivo je kako kada nema ispaljenog metka ni ubistava, čitaoci kažu kako je priča dosadna, a kada istih ima onda je nerealna! Usaglasite se već jednom :) Bar Berardi nije ubio malog, a ni Kenove roditelje - a mogao je i to! Mališa će živeti bez majke koja ga je volela, ali u boljim uslovima nego što mu je majka pružila i nego što bi mu probisvet od oca ikada pružio. I da su svi preživeli, šta bi se desilo, Dick bi otišao sa njih dvoje a zatim bi ih, kako i sam kaže, napustio, i navodno im slao (krvave) pare, koje nema jer je prokockao. 
    Inače mi je scena kada se nimalo slučajno Ken igra sa mališom jedna od takođe najboljih u serijalu. Tako spontano, tako diskretno!!! Bez nepotrebnih Kenovih monologa (''mali će da čuje kako se svađaju, moram da mu skrenem pažnju! Ali kako? Znam! Voz! Igraćemo se vozićem!'') - e onaj scenarista koji tu scenu napiše na ovaj način ne zaslužuje da obavlja svoj časni posao. I u ovakvim scenama se vidi ko je dobar scenarista a ko ne.
    Što se mališe tiče, nije mi se ni malo svidelo kada kaže ''Šteta. Jesi li vidjela kako se plavi igrao sa mnom? Taj zna s djecom!''. Zašto ovo ne valja? Jer je Kenov ''posao'' bio da skrene pažnju deteta, a ovde nam je dečak dat kao da shvata DUBLJU I ŠIRU SLIKU. Suviše zvuči zrelo i nerealno. Trebalo je da piše nešto kao ''Šteta, plavi je baš dobar'' itd, ovako je ispalo izveštačeno. Nije da je mali baš toliki balavac, al svejedno, to ''taj zna s djecom!'' ne zvuči kao nešto što bi jedno dete reklo.
    Zanimljiva je i tematika prostitucije, već nekoliko puta viđena u serijalu, a naročito pojava makroa koji ženu vidi kroz novac i iz ugla biznisa, a naročito je upečatljiva činjenica da Lena i njen sin Benji žive u svojevrsnom getu - niz samotnih kuća s druge strane pruge i sela, namenjenim prostitutkama. Sa detetom se niko ne druži (te je u tom pogledu Kenovo igranje s njim učinilo da ga mali vidi kao heroja), i jedini izlaz i pogled na svet mu je internat, noću ostaje sam kući jer majka ide da ''čisti''. I sve to jer je majka zatrudnela vanbračno s onim Dickom koji je ispao ono što mu i ime znači i ostavio je, a ona posle nije imala puno alternativa, otac joj je umro, sama s detetom, gledaju je kao da je kužna, lako potpadne pod uticaj makroa... I onda imamo Stinkija i ostale koji ih na forumu zovu prljavim kurvama, droljama i slično. Nije lepo, stvarno. Stidite se. 
    Eh, da, (svojom pojavom) najjeziviji lik serijala mi je definitivno onaj ćelavi agent Pinkertona, za koga do samog kraja to ne znamo, ali pošto ga nije bilo u poslednjoj trećini stripa, lako se da zaključiti da će imati ključnu ulogu na kraju. Da je reč o nekom drugačijem liku, čitaoci bi ga zaboravili, ali on je uprkos svom jednostavnom izgledu ipak jeziv i ne zaboravlja se tako lako. Samo sam čekao da iskoči. Pa tek ona brutalna scena s uvetom - toliko dobro opisuje Dickov karakter, da je to neverovatno. I to u momentu pre nego što pomenuti napušta ovaj svet - dakle nije da mu treba razrada karaktera, ali način na koji se osvetio Pinkertonovcu nam daje samo malu naznaku kakav je zapravo Dick i šta je sve radio u svom životu pre ove epizode.  
    Tu je i motiv izgubljene ljubavi, kada saznajemo da je Ken ''držač sveće''. Vrlo realno, može on biti i Retfordovskog izgleda, ali ako je naša ljubav iz školskih dana odabrala drugog, to nas obeležava za ceo život.
    Dickovi otac i majka sada imaju drugu priliku. Iako iskren da budem ne osećam da je Dickov otac puno pogrešio u odgoju sina. Bio je isuviše strog i hladan, ali kao što Ken kaže, odrastao čovek sam bira. I da mu je otac pružio toplinu i nežnost, možda bi Dick opet bio probisvet. Jeste da se muškarci više vezuju za očeve, i da je taj odnos važan, ali Dick je imao majku podjednako brižnu kao što je i Kenova. Nije da su ga roditelji mrzeli.
    I za kraj ostali su Kenovi roditelji. Malo su isuviše obični ALI to nikako nije nedostatak stripa. Mati brižna i za sina i za muža, muž koji ne brine za sebe... skromni i obični dijalozi, topla kućna atmosfera... Nema ničega naoko grandioznog u Kenovom povratku, a opet to u čitaocu izaziva knedlu u grlu, jer može da se poistoveti. Kao što već rekoste, suština je u onim suptilnim detaljima, u neizrečenom. Scene kada padaju drva, kada majka najednom ućuti pomenuvši pokojnog sina, kada izađe da gleda da li će Ken doći (to me podseća na moju majku, ali i na mnoge druge, THE majke), kada je otac uteši i odvede na sprat da spavaju, kada Ken u svojoj uređenoj sobi vidi natpis ''Home Sweet Home'', koji tu naravno nije bio pre osam godina, već ga je njegova majka stavila u slučaju da se vrati (pa onda ona sveže oprana posteljina u Kenovoj sobi! - majka je brinula o toj sobi REDOVNO 8 GODINA! Eto šta su žene! to me podseća na pokojnu baku, uvek je sve bilo čisto, za ''kad dođu'', pa makar i nedeljama ne došli. Žene starog kova, kakve izumiru pod naletima influenserki)... zatim blaga ironija tog natpisa, imajući u vidu da je slatki dom nekome gorak (scene u kući Dickovih roditelja)...
    Sve u svemu, Kenovi roditelji su toliko obični da svako može da pronađe nešto poznato u njima. Jedino mi se nisu baš svideli oni ''reci joj ti, tebe će da sluša'' obostrani momenti. To je ispalo nekako kliše. Odnos Kena i roditelja je mogao da bude i produbljeniji, ali i ovako je odlično, tim pre što su se dotakli priče o Kenovom bratu.  
    Ne valja zaboraviti scenu kada Ken grebe po zemlji da bi zasadio cveće na bratovom grobu zaraslom u travu... ili kada dolazi na ranč starog Poncha, iz prve epizode. Vratiti se na isto mesto 8 godina i 30 epizoda kasnije je nešto što u svakom čitaocu koji je pratio serijal izaziva osećaj tuge... Mala Jennie s početka stripa sada više nije mala, a da su se stvari drugačije odvile, Ken bi bio skalpiran pre 8 godina a njegov brat bi se sada nalazio na mestu Jenninog muža, i čekali bi dete.
    Pribojavao sam se da taj drugi aspekt priče (koji nije o Kenovim roditeljima) neće biti na nivou, ali jeste. Cela ta priča sa Dickovim problemima, i bandom koja ga juri zbog love, je super. Dovoljno dinamična, a opet ne baš grandiozna, što je dobro - još bi nam samo falili konjica plavih bluza i indijanci!

    Naslovna je lepa, topla, a naročito je kako je to recenzent već primetio, dobra zadnja korica sa slikom Kena i njegovog brata, koja ne ostavlja ravnodušnim i daje na gorčini, jer život je spoj lepih i ružnih trenutaka



    22.01.2019
    15:11:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunski, priča puna emocija! Obavezno štivo čak i za sve one koji i ne vole baš Kena, a izgleda da takvih danas ima ponajviše u SBE svijetu.

    04.07.2019
    08:43:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.11.2019
    02:43:00 sati
    benx40
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    I tako, nakon što je u prvoj epizodi ovog integrala dobio dopust (piše "bolovanje") pa krenuo ka svojoj Montani, Ken je nakon 8 godina, koliko je prošlo od tragične smrti njegovog brata (početak serijala), sve bliže kući. Istovremeno, u Rapid City, u susjednoj saveznoj državi Južnoj Dakoti, dolazi jedna anonimna figura dok iz grada nakon uspješnog obračuna s manjom grupom gangestera bježi izvjesni Dick (zanimljivo ime, hehe) Eliott. Paralelno pratimo povratke doma Kena Parkera i Dicka Eliotta, njihove susrete s roditeljima a na kraju, kako smo i očekivali, dolazi i do njihovog susreta. Puno je detalja u ovoj epizodi o kojima se mogu ispisati redovi pozitivnih dojmova. Na mene je najveći pozitivan dojam ostavilo Kenovo zataškavanje rasprave između Dicka i bivše mu ljubavi, a sada prostitutke. To Kenovo igranje s malenim Benjaminom je fenomenalno odrađeno. Zanimljivo je povući i paralelu između susreta sinova s roditeljima, gdje ima i mala doza humora (Kenu i majka i otac govore da bi onom drugom mogao reći "koju više", oba roditelja vide sina na svojoj strani kao nekakvog medijatora). Majka je uvijek spremna oprostiti ali očevi baš i ne, pogotovo sinovima. Ovdje je opet zanimljivo što je Berardi odlučio da je Dickov otac svećenik.Kraj, kako se dalo slutiti, berardijevski, očekivan ali ne treba kritizirati kao u prvoj epizodi integrala, život je okrutan, a u okolnostima ove epizode, to je i realnije. Dakle, zanimljiva epizoda, bez praznog hoda, jednostavno za diviti se koliko je toga stalo u 96 stranica. Što se tiče izdanja kritika na jednom mjestu ali bitnom jer u vokativu, kao svako ime, Dick ostaje Dick, a ne "Diče". Možda se time želio dati naglasak jačini glasa kojom se Dick poziva ali nepravilno. Milazzu je pauza godila, manje maše rukom, manje je i scena s više ljudi gdje je prilično loš. Ocjena više nego inače.

    P.S. ken2 je napisao odličnu recenziju.

    24.03.2020
    12:15:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2762
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1861
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1420
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1270
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1191

Aukcije

Forum