Adah

Ken Parker

KP LIB 46 | 96 str.

Adah je rođena u ropstvu. U formi dnevnika pratimo njen život i odrastanje u burnim vremenima. Što znači biti slobodan i koliki je problem shvatiti slobodu nakon života provedenog u okovima...To bi otprilike bio kratak sadržaj i glavna tema ovog sjajnog stripa u kojemu se glavni junak serijala pojavljuje tek na 75. stranici.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 94%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Adah
    KP FB 46
  • Dnevnik Adah
    KP LMS 632
  • Adah - Istina - Divlja rasa
    KP SA 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Adah
    KP SR 46

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča u Italiji ima premijeru u veljači 1982., a kod nas prvi put izlazi 1984. u MS-u.
  • Iako je u dnevnikovom izdanju cenzurirana, očajno otisnuta, dijelom loše prevedena... ipak je epizoda ustoličena na sam vrh među kenovim poklonicima;
  • Izbačene su dvije standardne stranice, a među njima i ona na kojoj Adah i Ken vode ljubav, pa ispade naš junak rasist, jer izgleda kao da ju odbija zato što je crnkinja. Za one koji imaju samo LMS izdanje...
    Klikni za povećanje slike!
  • Adah je biblijsko ime, iz Knjige postanka, a nose ga dvije žene (žena od Esaua i Lamecha), isto kao i u ovome stripu (baka i unuka Adah) – je li to namjerno povezivanje s Biblijom?;
  • Značenja imena Adah su ornament / ukras, ures, ljepota, zora
  • Ken u ovoj epizodi ima 34 godine, znamo da je rođen 20.11.1844., pa lako izračunamo da je radnja smještena u 1878 godinu;
  • Ken je na putu u Boston, a novac će pokušati zaraditi lovom na divlje konje, što je sadržaj jedne od slijedećih epizoda;
  • Priča je podijeljena na tri dijela: prva dva su dnevničke priče o odrastanju i samostalnosti mlade crnkinje, a treći dio se događa u 'sadašnjosti', uz prisustvo našeg junaka;
  • I završni dio je prepričan iz pera Adah, a na kraju je iz potpisa (Adah, New York 1908.) vidljivo gdje ju je životni put odveo;
  • Zadnji dio odvija se u gradiću Holbrooke u Arizoni;
  • Na stranici www.ubcfumetti.com/kp, ova priča je uvjerljivo prva, a u vrhu je i po crtežu (3. mjesto), dok naslovnica nije tako dobro prošla i nema je u top 10;
  • Ipak, naslovnica je nešto posebno, bez ijednog lika, samo uokvirena kenova slika na ženskom stoliću: odsustvo zbivanja s naznakama budućih događaja i koliko je Ken ostavio traga u životu jedne žene;
  • U Italiji je izašlo i luksuzno izdanje u boji, na A4 formatu, s prilično zbunjujućom naslovnicom;
  • Fibrino izdanje ima lijepi uvodnik Marka Šunjića, s naglaskom na stilske inovacije autora unutar krutih pravila izdavačke kuće – pročitajte, da se bespotrebno ne bavimo time u ovoj recenziji, jer sve je rečeno;
  • Ken i žene? On definitivno nije Dylan Dog, ili Mister No, ali bogami nije ni Zagor. Ovo je popis žena s kojima je ostvario intimne kontakte ili barem poljubac, ako ne i više u prostoru između sličica: romantična prostitutka Tina McCoy - KP 2; oženjen Indijankom Tecumseh - KP 5 – nije prikazano, ali sumnje nema; Carmen - KP 7; učiteljica Vera Hanson - KP 17; Anne Lomax - KP 31; Milady Barbara Huntington Scott - KP 33; Lola - KP 39; Adah - KP 46; Violette Fanvel - KP 51; Sarah Addrews - KP 53; Norma - KP 60; Fanny Reid - KP 63; Tawyela - KP 63; Jane Olifant - KP SP 2 – ona udata žena, on 17 godina. Bilo ih je još s kojima se onako pogledavao, ili koje je odbio (Julie Praser, KP 4), ali ih nisam uvrstio na spisak.
  • Američki jug prije građanskog rata je istovremeno mračan i romantičan period američke povijesti. Tadašnji južnjaci, ta dokona gospoda, bez problema su u svojim glavama pomirili kršćanstvo i starogrčku filozofiju, ladanje i robovski rad. S druge strane, crnci su po cijele dane radili, ne bi li se gazdama vratio novac koju su dali trgovcima robljem. Rodbinske veze kod crnaca su se uglavnom svodile na odnos majka – dijete, ali i tu je bilo čestih razdvajanja i preprodaja. U književnim vodama isplati se podsjetiti na 'Čiča tominu kolibu' (Harriet Beecher – Stowe), ali i na knjige / tv seriju Korijeni (Alex Haley). Da, odande je onaj Kunta Kinte kojeg toliko vole spominjati idioti na stadionima, a 90% njih se nije ni rodilo kada je serija prikazivana. Ali ime je preživjelo. Adah nije toliko slavna, ali za mene je ona u istom rangu s ovim klasicima, a po umjetničkom dosegu je iznad njih.

Vjerujte mi, teško je napisati tekst o jednoj od najboljih priča omiljenog serijala. Opravdan je strah da će se zaglibiti u hvalospjeve, a to lijepo izgleda samo kada se Raspućin razmaše. Ima tome da sam počeo s pisanjem, ali sam ipak sačekao Fibrino izdanje (a i to je bilo davno). I nisam se pokajao. Jer samo čitajući Adah u ovakvom izdanju, mogu se primijetiti sve finese talenta i scenarista i crtača. Na primjer, tek sada shvaćam da su u laviranom tušu obrađene table u kojima Adah prepričava događaje bez dijaloga, s distance, dok su table s dijalozima u klasičnom tušu. Ipak, jasno je da je sve izvedeno iz njenog dnevnika, a ova razlika je suptilna i naglašava dubinu i slojevitost priče. A tu je i pitanje brzine pripovijedanja. Očito je da table u laviranom tušu pričaju 'brže', prelete preko nekog događaja, često uz komentar, dok su 'normalne' table 'sporije', usmjerene na detalje.

"Adah priča…"

"Adah se koncentrira na detalje – dijalozi"

Profiliranost likova je takva da ja Adah i Kena skoro pa smatram stvarnim, povijesnim likovima. Često sam se pitao što je bilo s Adah kasnije? Mislio sam da su to autori naznačili u naslovnici i na samom kraju, ali nije mi bilo sasvim jasno. Što je radila u životu? Je li se vratila prostituciji ? Jer naslovnica sugerira tako nešto: ona podvezica, pelerina, Kenova slika koja daje jasnu vremensku orijentaciju u period nakon događanja iz stripa… Htio sam saznati više o tome, pa je Marko pitao Berardija, a odgovor je bio otprilike ovakav: 'naslovnice imaju svoje zahtjeve, koje ne moraju imati dublju logiku unutar priče'. Pošteno. Iako sam očekivao nešto više.

Zanimljiv je način na koji Berardi i Milazzo grade priču. Koriste se pogledima kroz dječje, adolescentske i odrasle oči. Adahino pitanje: Zašto mi nemamo tatu kao svi drugi? govori više od deset stranica teksta, a prikaz prve menstruacije označava promjenu u pogledima, saznanje o ocu i ulazak u svijet odraslih.

Dječja perspektiva: Adah nije jasno zašto je gazdina kuća tako velika

Također, kroz brojne likove autori nam daju isto toliko pogleda na ropstvo i slobodu. Posebno su zanimljivi stavovi bake Adah, koja predstavlja otpor promjenama, a u nekim dijalozima je čak i uvjerljiva. Ono što je slijedilo nakon oslobođenja, čak joj je dalo za pravo. Jedna pasica ovog stripa jasno dočarava stanje svijesti oslobođenih robova. Te nesigurne noge, kojima izmiče tlo pod nogama su lijepa simbolika koju sam zauvijek zapamtio. Da, dalek je put tada bio pred crnačkom zajednicom.

Ken se pojavljuje tek na 75. stranici, što i nije baš zamislivo kod drugih serijala. Ali već smo se navikli na inovacije, a u ovim zadnjim stranicama čeka nas još jedan iskorak, još jedna mala pobjeda nad strogim pravilima izdavačke kuće. Jer ovdje je scena seksa prvi put u serijalu eksplicitno prikazana. Do sada je (ali i kasnije) to uvijek bilo vješto premontirano, poljubac, pa gašenje svjetla, ili razgovor u krevetu. Možda nam je tako Berardi natuknuo da je među njima moglo biti nešto više, samo da su rođeni u drugo vrijeme.

Potvrđena su pričanja da je Milazzo pritisnut rokovima i ultimatumima, zadnjih 20-ak stranica nacrtao u par dana. Kad se malo bolje pogleda, ta brzina se primijeti na nekoliko mjesta, ali dobrim kadriranjem i montažom uspješno su skriveni zbrzani dijelovi, te se Adah bez problema može smjestiti u crtačke vrhove serijala.

Neobična je ova priča. Za svoje vrijeme inovativna, čak i radikalna. Prepuna je emocija svih predznaka, ima dnevničku strukturu, izuzetnu montažu, koristi 'mezzatintu' i običan tuš, brojne metafore… Kada sve to zbrojimo i dodamo savršenu 'kemiju' scenarista i crtača, onda je jasno zašto je ova priča zasjela na sam tron serijala. I kod mene, iako ima jedna koja mi je draža.

Naprijed

FB KP 41 Dame sumnjiva morala

KP FB 50 Priče o vojnicima

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mhejl

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nikad nisam lakše dao desetke! Sve je rečeno u ovoj (blago rečeno) nadahnutoj recenziji. Slava Kenu Parkeru! Eh, šta da kažem....
    'Adah' je najbolji strip koji sam ikada pročitao. Fenomenalna, sjetna i tužna priča, sa dosta istorijskih činjenica i elemenata (to posebno volim). Ubjedljivo je najbolji prvi dio- prikaz djetinjstva na plantaži, prikaz jednog davno nestalog, nepravednog svijeta... Berardi je majstorski izgradio ovu priču, toliko dobro da bi Adah mogla biti stvarna ličnost iz tog vremena. Jako realan tok života, hoću da kažem. Imamo puno dirljivih i upečatljivih momenata, a ti trenuci su lišeni svake patetike i teatralnosti, svih elemenata koji onemogućavaju stripove da zasjaju punim sjajom. Plantaža u plamenu, napad Kju-Kluks klana, razgovor između Adah i Kena, potresna porodična priča.... Likovi su priča za sebe, svaki je predivno urađen. Stara baka Adah, ličnost izuzetne snage, koja je mogla postići toliko toga, a zauvijek zarobljena u vrtlogu robova i gospodara.... Tom, mladi idealista (lik sa kojim sam se najviše poistovjetio), čovjek koji sanja otvorenih očiju, čiji se prelijepi san gorko završava... Horas, sitni prevarant, lupež, varalica, i bezobzirni oposrtunista, jedan od ljudi koji su osuđeni da zauvijek ostanu mali... A kraj! Preksrasan, poetski kraj, oproštaj bez imalo patetike.... Neprocjenjivo!
    27.05.2009
    16:32:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Reče Teo (ken2) na MaFestu 2009 da je ovo najduža recenzija ikad,no ne bih rekao....Jedino ako se je stvarala tooooooolikoooooo duuuuuugo :) hehe
    27.05.2009
    18:28:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Epizoda mi je bila totalni prosjek, što se tiče radnje. Ipak se mora priznati da je neobično to što se Ken uopće ne pojavljuje u više od pola epizode, a epizoda se zapravo svodi na prepričavanje. Možda sam navikao na western-stripove poput Texa, jer mi se ova priča baš i nije svidjela.
    27.05.2009
    18:38:00 sati
    Panon
    uredi
  • Beva

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Predobro... Scena kad Adah pita za oca, naježio sam se čitajući... Sve 10...
    27.05.2009
    19:05:00 sati
    Beva
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ocjene sve govore. Svaki komentar nepotreban.
    27.05.2009
    20:17:00 sati
    mars1
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Prvi Ken kojeg ću ocjenit. Iako nisam ljubitelj Kena, opet, ne zabavlja me, al dobar strip ta Adah, malo depresivanm, šta nevolim, al eto...
    27.05.2009
    23:43:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • tiberije

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Procitao sam ovaj strip negde predvece. Kada sam otisao na spavanje, razmisljao sam jedno 2 sata o stripu. To mi se dessavalo veoma retko gotovo nikad sa stripovima, jedino sa zaista dobrim knigama koje bi me zaista potresle, Dostojevski, Puskin, Dikens, Andric, Selimovis... Ovaj strip je sama esencija umetnsti, nesto sto cu pamtiti dok sam ziv. Sve u svemu ako postoji strip kome treba dati najvise ocene, verujem da nijedna to vise ne zasluzuje od ovoga. Amin
    28.05.2009
    02:21:00 sati
    tiberije
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedan od najboljih stripova koje sam pročitao, a zahvaljujući upravo ovoj epizodi zavoleo sa KP još pre mnogo godina. Sem toga, ovo je bila epizoda koju je bilo teško nabaviti, a ja sam je slučajno dobio od nekog lika koji je radio u Dnevniku, a bio je prijatelj mog oca!
    28.05.2009
    09:49:00 sati
    osim
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nema se tu puno toga za reći kad je sve jasno. Jedan od najboljih stripova svih vremena. Teško je bilo što izdvojiti ali od priče, taj opis života crnaca je napravljen tako kao da je Berardiju to netko pričao iz prve ruke, ima pregršt situacija koje se nikad ne zaboravljaju, a mene se ipak najviše dojmila scena kad se Adah nađe u rukama "oslodobitelja" Sjevernjaka koji je  - siluju. Paradoksalno, ali nakon što je pojavi Ken epizoda pomalo gubi svoju draž jer slijedi dosta akcije , ali ni to ne umanjuje ovaj uradak. O crtežu ne treba trošiti riječi, tamo gdje Adah priča o svojoj prošlosti , sa onim tamnim tušem..to jednostavno treba vidjeti. Maestralno. Na kraju pomalo zbrzan ali još uvijek nenadmašan, sa prekrasnom završno tablom u stilu Ljudi,stoka i junaci. Naslovnica je meni jedna od najdražih,sama ideja i kompozicija je potpuno drukčija od ostalih i stvarno ima odličan efekt.
    28.05.2009
    15:33:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja mislim da je prosto nemoguce da vam se ovo ne dopadne. Prica koja sledi uobicajeni klise sudbine robova i uplitanje naseg junaka koji resava stvar, je savrsenim scenariom i fenomenalnim crtezom dostigla neslucene visine. Jos od prvih redova kad Adah kaze kako je pokazala svetu svoju zadnjcu, pa kad u begu sa majkom oseca miris straha i sve do kraja kad savrseno prepoznaje samu sebe u liku tog stranaca plavih ociju, voznja koja traje na ovih stotinjak strana vam se cini kao vecnost koja bi mogla nikad da ne prestane. A sad i konacno znam da termin "lavirani tus" znaci nesto fascinantno u izvedbi pravih majstora. istina je da je na kraju vidljivo ubacivanje u petu brzinu, ali sve se da oprostiti. Posebno kad pogledate naslovnicu (po 100-ti put) i ne mozete se prestati cuditi kako je takva realizacija mogla ispasti tako savrseno. Bocica "Female remedy-ja" pored dnevnika i nebavezno bacena podvezica preko uramljene slike drage osobe, dovoljno da vas prodju trnci. Dajte mi Berardijev broj telefona, imam neke ideje kako bi se serijal mogao (konacno) i zavrsiti ;)
    29.05.2009
    02:02:00 sati
    Barker
    uredi
  • Milazzo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Adah, Adah...Krenimo redom: Skupljajući i čitajući Kena uživao sam iz dana u dan. Epizode nikada nisam mogao zaboraviti(i nadam se da neću). Toliko sam se uživio u Kena da sam neke situacije iz svojeg života povezivao s njim.  Čini mi se kao da je uvijek tu uz mene, kao da me promatra na svakom koraku. Svaku novu turu Kena iz Libellusa i Fibre jedva sam iščekivao, da bih se nakon što nabavim nove brojeve ponovno prepustio čitanju, maštanju...Odletio bih u neki daleki svijet koji je samo za mene i Kena...- Broj za brojem i Ken je zauzimao sve više mjesta na mojim policama...Uskoro je došao red i na Adah. Došao sam u knjižaru i uzeo Adah. Prvo što sam primijetio je bila naslovnica koja mi se sviđala upravo zbog neke smirujuće atmosfere na kojoj nema akcije, nema likova. Samo slika Kena... Otvorio sam ga i ostao očaran. Milazzo u sivim nijansama tuša kad Adah prepričava, samo c/b kad su dijalozi. Prekrasno! Nisam više želio čekati. Bez daljnjeg razgledavanja kupio sam Adah! Sljedeći sam dan našao vremena legao na krevet i krenuo čitati. Markosov predgovor odličan, strip FENOMENALAN! Uživao sam u Berardijevoj nesvakidašnjoj priči, Milazzovom lepršavom crtežu i odlično okaraktreiziranim likovima. Ah, što bi sve mogao reći o Adah. No, u jednoj rečenici bi možda jednostavno rekao: Uzmite, pročitajte i, siguran sam, nećete se razočarati!  Adah mi je postala i vjerojatno će mi biti jedna od najdražih epizoda Kena uopće. -I sad kad se sjetim da mi se Ken nije u početku sviđao još sam jednom PRESRETAN što sam ipak odlučio nastaviti s Kenom! "Nosit ću te u srcu, Kene! Cijeloga života!" P.S. - ken2, prekrasna i nadahnjujuća recenzija. Svaka čast! Tvoje recenzije uvijek volim pročitati! :)
    30.05.2009
    10:51:00 sati
    Milazzo
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Objektivno najbolja u serijalu. Priča koja se duugo čita... Radi scenarija a posebno radi crteža. Siguran sam da je za to vrijeme ovaj broj bio sasvim nešto novo, inovativno, drukčije i neponovljivo za cijelokupni serijal KP. Oduvijek sam cijenio kada se likovima gradi karakter tijekom cijele epizode, jako dobro. Milazzov najbolji rad, jako kvalitetno posebnoi za to vrijeme prije više od 20 godina. No u međuvremenu učenik ga je i će ga nadmašio, odnosno nadmašiti
    01.06.2009
    23:33:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.06.2009
    20:44:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Thingoll

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada sam prvi put pročitao ovu priču jednostavno nisam vjerovao da strip može dostići toliku visinu vjerodostojnosti i toliku dubinu stvarnosti. Ken je ionako sam po sebi oličenje realnog i egzistencijalnog lutanja slobodnim prostranstvima uma tako da mu ova priča dolazi upravo u trenutku kada je sam sebi počeo postavljati pitanja o smislu tog lutanja. Tada je upoznao Adah, osobu koja ga je ispunila svojim životom i koja je pojam lutanja postavila upravo na ono mjesto na kojem se Ken morao naći da bi bolje saznao koje je njegovo mjesto na njegovom putu. I ispunio si je intimnu želju u stvaranju slike slobode bez predrasuda ( slično kao i u stripu "Pravo i krivo" također izvrsna priča )... i za kraj... želim nam svima jedan takav trenutak u kojem ćemo kroz oči priče jedne slučajne Adah saznati kojim putem trebamo skrenuti. Prekrasna priča.... 100%
    08.06.2009
    12:51:00 sati
    Thingoll
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 65%

    9, 4, 8, 2

    Cudan strip...mnogo cudan.Imam osjecaj da su Berardi i Milazzo ovdje planirali jedan album koji nije sastavni dio Ken Parkera, pa su onda iz Boga pitaj kojeg razloga dodali nekoliko stranica sa Kenom.Bilo bi interesantno pitati ih da li to bio slucaj, naravno sa ocekivanjem da se dobije iskren odgovor. Do 75 stranice je bio jedan odlican neovisan album, fina prica mada nije najorginalnija jer stripova o ropstvu crnaca ima bezbroj. Da je ovaj strip do te stranice drugaciji primjeti se i po crtezu koji odudara od ostalih Kenovih epizoda, kao i o nacinu na koji je prica ispricana. Kad se Ken pojavi vec imam utisak da se radi o jednom komplet drugom stripu i to me je najvise natjeralo da pomislim da su ovdje autor i crtac iskoristili jedan postojeci album i dovrsili ga bez neke velike ideje ulogom sa Kenom.Prica je mogla i TREBALA da se zavrsi kada je Adah upucala oca, bio bi perfektan kraj kako je pretpostavljam i bio predvidjen za ovu epizodu. Ovaj dio sa Kenom je bio nazor napravljen i jednostavno suvisan. Nacin u kojem je ovdje prikazan Ken kao jedini covjek koji je ikada razumio Adah, nepobjedivi borac i savrseni ljubavnik tj. drugim rijecima jedan perfektan covjek i san svake zene, mi se nimalo ne dopada. Pa upravo se o Kenu govorilo cesto kao o covjeku koji nije superioran, dok ova epizoda ga upravo prikazuje superiornijeg i perfektnijeg od svakog drugog Bonelli junaka.Jos jednom, strip objaviti u bibloteci Orke do 75 stranice bi bio vise nego ok, ovako ostaje jedna od mnogih prica i naravno zbog svih ovih stvari koje sam naveo i vise nego precijenjena epizoda.
    12.07.2009
    13:25:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Ken Parker uz epizodu Lovčeva Lily. Kažu da kada puno očekuješ ražočaraš se. To je istina, ali ovaj strip je iznimka koja potvrđuje pravilo. Puno sam očekivao, puno sam dobio. Što ovu priču čini toliko superiornu u odnosu na veličinu serijala. Kao prvo, Ken ovdje uopće nije glavni lik. Adah, crna djevojka odrasla u ropstvu je dobila glavnu ulogu. Pratimo njezin život i odrastanje. Najviše me dirnulo kada je Adah pitala žašto nema oca i ono silovvanje takozvanih 'osloboditelja'. Od likova bih posebno istaknuo njezinog brata Toma, nepopravljivog idealista i borca za bolji svijet. Pa, Horacea kojem se mora priznati da se snašao u životu unatoč svojoj podlosti i pohlepi. Milazzov crtež rastura. Posebno ove stranice sa istaknutom tintom. Pravi majstor koji je u gotovo jednakoj mjeri kao Berardi pomogao stvaranju ovog remek-djela. Naslovnica se odlično uklapa u cijelu priču. Još jednom moram ponoviti:'Ovo je strip koji se mora pročitati. Najbolji Ken Parker.'Ken2, 10 za recenziju.
    19.08.2009
    04:28:00 sati
    cibalia
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo nulte kategorije...

    04.03.2010
    12:34:00 sati
    dcopic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 9, 4

    Jedna klasična priča o ropstvu ispričana na malo drugačiji način. Ništa što već nismo vidjeli dosad.

    21.03.2010
    10:24:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 5, 10

    Ova priča je još i kolko-tolko zanimljiva. Ima tu i dvije-tri scene kakvih se sjećam, što je nevjerojatna rijetkost kad je ovaj dosadni precijenjeni strip u pitanju. Čak i ovih par dijelova koji su mi ostali u sjećanju nisu ništa posebno.

    Crtež bezveze, naslovnica super.

    26.03.2010
    17:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ne dajem ovdje sve desetke da bi jednostavno bio u 'majority', kao sto neka ljudi rade, nego to radi zato sto u stvari ne smatram da ovaj strip zasluzuje ista manje od toga.  Kao i najboljli i najslavniji radovi svijetske literature, "Adah" bi trebala da se cita u skolama sirom svijeta u klasama Americke Istorije, i vjerujem da bi ova epizoda sluzila tu djecu puno bolje nego Mark Twain ili Herman Melville.  Ti prvih 75 ili nesto stranica, u kojima se Ken Parker uopste i ne pojavljuje, su genijalne.  Adah i njezin dnevnik je dio istorije koji je pun iskrenosti, jezivih dogadjaja i tuzne istorije nje i drugih crnaca poput nje u ranoj Americi.  Onda kasnije, kad se Ken pojavi, i kad sretne Adah, to su bili super momenti koje su Berardi i Milazzo odlicno uradili, oba zajedno, kao najbolji script pisac i kinematografer rade u filmovima.  Ona scena kad Adah prica Kenu svoju prica, i kad je ono onako detaljno posmatra svojim ocima je cisti genije od scene.  Ovdje, kao i u ostalim Dnevnikovim/LMS izdanjima, nekoliko stranica je izbaceno, ali to je stvarno grehota, zato sto odsutnost tih par stranica kompletno mijenja ton i otisak ove price, koja je klasik nad klasicima.  Kakav se bolji komplimenat uopste moze dati jednom stripu nego uporediti ga sa najboljim radovima literature svih vremena?

    04.11.2010
    13:10:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Luca_Torelli

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Parkerovce "Adah" može samo oduševiti. Naslovnica je odlična, netipična za strip, smjeli pokušaj eksperimentiranja. Ona pozornom čitatelju daje do znanja koliku su slobodu imali Milazzo&Berardi dok su stvarali Parkera. Mogla bi "Adah" funkcionirati kao samostalni serijal, i manje je važno je li to bila prvotna namjera autora - Parker se uklopio u njezinu priču, trebao se na kraju pojaviti slučajni heroj i dobro je što je to bio baš Ken.

     

    Čista desetka u svakom pogledu!

    29.05.2011
    11:49:00 sati
    Luca_Torelli
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip se ne može rečima opisati, iako je Teova recenzija sjajna, kao i sve druge njegove...

     

    Retko ko može ostati ravnodušan nakon što pročita Adah... Predivna priča. Nakon čitanja osećao sam se kao da sam istovremeno pročitao neki roman i pogledao film. Ovo je unikat... Remek-delo. U samom vrhu devete umetnosti i daleko najbolja epizoda Kena.

    06.02.2012
    02:25:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda za pamćenje!!

    09.03.2012
    09:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Berardi kao Harriet Beecher Stowe. Mislim, da su ovdje dodatni komentari suvišni.

    23.05.2012
    12:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.08.2012
    20:36:00 sati
    mmitranic
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Izuzetno snažna i emotivna priča,malo čudna samo zbog toga jer je u sebe "strpala" Kena Parkera koji je svoju ulogu odigrao samo u jednoj,posljednjoj trećini ove epizode. Ta posljednja trećina mi je malo sprtljana...Adah je u drugoj trećini priče ubila svog polubrata Arthura,pa zatim Kenu kuka da ga je pokušala ubiti(znači nije uspjela),a ovi iz istraživačke agencije Virginia je traže zbog ubojstva.?? Ovo "igranje" sa dva stila crteža je savršeno za ovaj način prepričavanja. Naslovnica ima neku svoju priču,ali ta priča je smještena nakon radnje ove epizode po meni govori o tome da je sve ovo ovdje ispričano, Adah ovjekovječila u svom dnevniku.
    03.09.2012
    16:32:00 sati
    Oki
    uredi
  • Zoroasterixx

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Jedna od najboljih priča jednog od najboljih talijanskih stripova. Možda pretjerujem, ali Ken Parker mi je uz Corta Maltezea najbolji talijanski strip, a ova priča, iako se u njoj glavni lik pojavljuje tek u sporednoj ulozi, je jedna od najupečatljivijih. 

    29.04.2014
    22:46:00 sati
    Zoroasterixx
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    08.09.2014
    21:54:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Prekrasan strip, jako lijep crtež i priča kao i mnoge druge KP epizode

    20.09.2014
    15:49:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš je lagano ocenjivati Kenove epizode ovu pogotovo meni lično ova priča je #3

    25.09.2014
    13:01:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.10.2014
    01:01:00 sati
    velka031
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    100% definitivno, ako bi s esnimao film, ili serijal, ova epizoda bi dobila i oscara

    20.11.2015
    09:07:00 sati
    mohas
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    jaka i odlična priča.

    25.11.2015
    18:39:00 sati
    igor 12
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Umjetnost u stripu....

    02.12.2018
    13:50:00 sati
    logo111
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada na staru ili poznatu temu napraviš nešto ovako dobro, onda je riječ o pravom majstorstvu.

    04.07.2019
    09:05:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Meni izuzetno draga epizoda.

    28.07.2019
    18:26:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek djelo nevjerojatno nešto duboko životna i intimna priča. Vrh vrhova.
    06.02.2020
    18:35:00 sati
    benx40
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Jedna od najboljih KP epizoda koje sam do sad pročitao.

    Malo mi je zbrzan završetak stripa, imam utisak da je ova priča mogla komotno ići na 120-130 stranica.

    24.04.2020
    11:09:00 sati
    doktor78
    uredi
  • viki_ri

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.05.2020
    17:23:00 sati
    viki_ri
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hmm, pa sad, matrijarhat da, ali ne kod male Adah, već kod istoimene babe. Prvo da istaknem kako je epizoda fenomenalno zanatski odrađena, pogotovo na crtačkom planu. Malo je koji crtač u stanju ovoliku količinu teksta preobraziti u palpabilne emocije, bravo za Milazza.

    Priča je ispričana iz perspektive male Adah koja, u nedostatku oca, vrhovni autoritet pronalazi u babi. Ona zna sve, puši lulu i njiše se. Meni kao čitatelju baba ide na živce, ali ju ne mrzim. Mogu to reći, jer znam da baba nije u pravu. Baba kaže "ratovi se vode zbog novca", ali ja znam da se stvarne posljedice građanskog rata vide tek nakon 50-100 godina, a tad se nitko ne sjeća novca. Prema tome, baba kao simbol matrijarhata, je slijepa ulica, logički artefakt robovske zajednice koja nikad nije donosila odluke.

    Narod koji nikad nije donio odluku, urođena polsušnost, sviđa mi se takav način pripovjedanja. Berardi nije odabrao put kokošarskog ljevičarenja, već barata čistim elementima. Svi smo negativci ili žrtve osim - Kena. Između njega i Adah nema ljubavi, Adah vodi ljubav s njim kako bi ispraznila anksioznost, ona se potiho žali na pretjeranu nježnost- nedostatak očinske figure, jebiga- čista psihologija.

    Ken je ovdje učitelj psiholog. Uči Adah kako živjeti, a život se živi strpljivo metodom pokušaja i pogreške. Pokušaj, ta jedna odluka, a opet dug je put do tog prvog koraka, međutim nikad nije prekasno, jer upravo u tom smjeru leži pravac do slobode.

    12.05.2020
    21:17:00 sati
    Dexters
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 342
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum