Duga puška

Ken Parker

KP LMS 301 | 96 str.

29.12.1868 godine Kenneth Parker i njegov mlađi brat Bill dolaze do «Trading post»-a u Montani da bi prodali kože i nakon toga upadaju u zasjedu u kojij Bill biva ubijen. Ken je preživio napad i odmah nakon što je povratio svijest kreće tragom ubica, a njihov put ga vodi sve do Foth Smitha, tvrđave «Plavih bluza» unutar indijanskog rezervata plemena Chayenne, upravo u momentu kad je taj ponosan narod umoran od neispunjenih obećanja «velikog bijelog poglavice iz Washingtona» odlučio umrijeti boreći se, kao ponosni ratnici…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Duga Puška - Majntaun
  KP DRKW 1
 • Duga Puška
  KP FB 1
 • Duga puška
  KP LIB 1
 • Duga puška
  KP LMS 301
 • Duga puška
  KP MO 1
 • Duga Puška - Mine Town - Prava gospoda
  KP SA 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Lungo Fucile
  KP CW 1
 • Lungo fucile
  KP SR 1

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvi broj je izašao u Jugoslaviji iznenađujuće brzo u odnosu na Italiju, sa tek nekoliko mjeseci zaostatka!
 • Nažalost, ovaj broj je pretrpio masakr u uredništvu Dnevnika koje je odlučilo izrezati 8 stranica (vjerojatno da bi moglo objaviti strip u dodatku!?) i tako prilično oštetili čitatelje izostavljajući neke bitne događaje iz radnje!

O Ken Parkeru je bilo dosta riječi, kako u člancima na sajtu tako i na našem Forumu i vjerujem da mnogi od vas već znaju podosta o ovom junaku (a za one koji ne znaju toplo preporučamo ovaj članak) ali svejedno sam, kao veliki zaljubljenik u ovaj autorski dvojac i njihovog junaka, odlučio napraviti seriju recenzija koja će pokušati obraditi veliku većinu (ako ne i sve) avantura koje je Ken proživio u svojim lutanjima Divljim zapadom. Dakle, krenimo redom, od početka.

«Duga puška» je trebala biti autokonkluzivna epizoda objavljena u seriji «Rodeo» gdje je Sergio Bonelliju je trebalo sve više «sporadičnih» epizoda da popuni rupu između 2 broja slavnih «Priče sa Divljeg zapada» Gina D‘Antonia (mnoge od tih sporadičnih priča su objavljene i kod nas u prvih brojevima Zlatne Serije i Lunov Magnus Stripa). Međutim, pročitavši prvu priču, Sergiu se toliko svidio rad ove dvojice mladih autora da je odmah tražio još shvativši ubrzo da Ken Parker zaslužuje vlastiti serijal. I tako, 3 godine nakon nastanka prvog broja, u ljeto 1977. počinje saga o Kenu!

Prvo što vam padne u oko kad krenete u čitanje ovog stripa je datum koji će se kasnije pokazati kao promišljeni odabir autora jasno označavajući kontinuitet koji karakterizira ovu seriju. Naime, iako se epizode mogu čitati zasebno jedna od druge, one ipak čine jednu cjelinu koju treba čitati redom jer na taj način pratimo Kenov život u «realnom vremenu», onako kako su ga autori zamislili, gdje svaka priča ima svoje jasno specifirano mjesto na vremenskoj traci Kenova života, pa se tako i ova priča događa između 29.12.1868 i 8.1.1869.

Avantura počinje tako što Ken preživljava zasjedu u kojoj međutim biva ubijen njegov mlađi brat Bill. Iako je ubijen strelom i skalpiran, Ken vrlo brzo shvaća da su ubice bijelci a ne indijanci i kreće njihovim tragom koji ga vodi do Fort Smitha, vojničkog utvrđenja. Saznajući da su se unutar zadnja dva dana u utvrđenju pojavilo 9 stranaca od kojih su svi pristupili vojsci, Ken postupa isto kako bi ih držao na oku i otkrio ubice. Međutim, tvrđavu napadaju Cheyennei, umorni od lažnih obećanja bijelaca i čitav garnizon se diže na noge krećući u potjeru za njima. Tijekom potjere doći će do krvave bitke i tragičnog finala u kojem Ken uspijeva pronaći krivce za smrt svoga brata ali ne i spriječiti pokolj nad plemenom.

Berardi i Milazzo, kao mladi početnici naravno ne daju svoj maksimum već na početku, ali ovom prvom epizodom vrlo dobro odrađuju posao upoznavanja sa glavnim junakom (koji vrlo brzo stiče naše simpatije) i polaganim uvođenjem onoga što će poslije postati njihov prepoznatljivi trademark. Tako odmah uočavamo Berardijevu fasciniranost filmom i literaturom koja će se pokazati kao izvrstan izvor ideja koje će obrađene i prekrojene vještim Berardijvim škarama naći svoje mjesto u Kenovim avanturama. Sam lik Ken Parkera neodoljivo podsjeća na lik Jeremiah Johnsona kojeg je u istoimenom filmu Sidneya Pollacka glumio Robert Redford. Također, odmah od početka primjećujemo «filmsku» režiju, i tek povremeno korištenje didaskalija (koje poslije potpuno nestaju). Milazzov crtež ovdje je prilično daleko od njegovog lepršavog stila koji ga je proslavio ali i dalje prilično korektan i na zadovoljavajućoj razini, s nekim izuzetno lijepim stranicama poput noćnih snježnih scena. Veliku novost predstavlja naslovnica koja za razliku od ostalih Bonellijevih stripova zauzima i prednju i zadnju koricu i koja samo predstavlja nagovještaj remek djela koja nas očekuju u budućnosti.

Još jednom moram spomenuti Dnevnik i njihovo zaista nerazumljivo izbacivanje stranica gdje su izostavljene neke bitne scene poput Kenovog obračuna sa jednim od bratovih ubica na samom kraju ili Kenov hitac kojim je odgodio napad indijanaca. Na sreću, ova epizoda (kao i druga, Grad rudara) je objavljena naknadno kompletna u ambicioznom pokušaju (postoji čak i tvrdo ukoričeno izdanje) nakladnika Ive Miličevića koji je nažalost trajao samo dva broja (što će se kasnije pokazati izdavačkom praksom u njegovim ostalim izdanjima). Kako je prvo izdanje iz LMS-a prilično rijetko i cenzurirano, preporučamo vam ipak da potražite noviju i kompletnu verziju koja se nasreću da lako pronaći.

Naprijed

N/A

KP LMS 305 Duga puška i Dakote

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Rodjen je KRALJ STRIPA...Junak koi je za sve uzraste citatelja..
  05.10.2003
  23:54:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kad sam ju prvi put čitao prije dosta godina, oduševila me. Scene borbi, napetosti, likovi u jednom stripu. Tada sam se upoznao za kenom parkerom. i još uvijek imam taj broj.
  06.10.2003
  11:57:00 sati
  jura
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Otkada sam otkrio Kena, teško da mogu naći epizodu, koja bi bila, ne loša, nego i osrednja. Uglavnom se radi o vrhunskim ostvarenjima. Sada se samo sa smješkom sjećam onih dječačkih dana, kada Kena nisam htio ni pogledati, ma tko je to tada čitao, za njega se nisi mogao mijenjati ni u ludilu, to nam je bio strip najniže klase. No, eto, od trnja do zvijezda, sa oduševljenjem sam tražio da kompletiram LMS brojeve, a budući da to nisam ko klinac čitao, bila je prava poslastica za skupljati Kena Parkera. Već ova prva epizoda, meni je genijalna. Jedan drugačiji pristup westernu, zreliji i realniji. Sukob Cheyenna sa vojskom je tako dobro prikazan, snijeg, hladnoća, glad. Likovi su također dobro odrađeni, posebno mi se sviđa ratnik s ožiljkom preko lica i poglavica Mandan. Kroz cijelu priču, provlače se snažni osjećaji, što će se i kasnije pokazati kao svojstveno za Kena Parkera. Crtež već i ovdje plijeni pozornost, iako ima nekih prepraznih slika, preobičnih, sveukupno ipak najviša ocjena, jer crtež izražava, jednostavno govori. Naslovnice mi nisu tako atraktivne, ne volim tu bijelu boju, ali ni one nisu loše.
  08.10.2003
  11:20:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  Kao prvo,moram se zahvaliti Krugeru (koji mi je nabavio "Jednog leta") i Gastonu (na "Baladi o Pat o Šejn"),koji su mi pomogli da kompletiram LMS kolekciju Kena.Hvala vam!Ovo mi je prvi Ken koji sam pročitao i mogu reći da sam poprilično zadovoljan.Jedan sasvim novi pristup westernu,potpuno drukčiji od npr. Texa,i puno ozbiljniji.Sviđa mi se što se zna točno vrijeme epizode,lakše se uživim u nju.I sam ugođaj je jako dobar:snijeg,hladnoća,napetosti između Indijanaca i bijelaca,pa onda ona zasjeda i iščekivanje novih napada...sve to doprinosi ukupnom dojmu.Na mene je najveći utisak ostavilo mučenje Mandanove žene dok on slušajući njene krikove stoji nepomičan i tako se ne odaje razbojnicima.Impresivno.I kraj je dobar,taman kakav treba za ovu priču,jedino mi je odnos Kena i Mandana premalo razrađen baš kao i sam Ken koji je pomalo nedorečen.Trebali su se malo više usredotočiti na njega kao osobu pa da ga tako bolje upoznamo ali dobro,ovo je tek početak.Crtež je vrlo dobar i dočarava atmosferu ali nije za zaborav.Naslovnica mi nije nešto,moglo se bolje za prvi broj.
  31.10.2003
  10:55:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  10, 9, 4, 10

  Krvavo realističan western strip. Početak fenomenalne serije Ken Parker.
  02.11.2003
  14:42:00 sati
  miha
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 8, 10

  Fenomenalan početak još fenomenalnijeg serijala. Ja sam otprve zavolio Ken Parkera, a skupljat sam ga počeo tamo negdje od Čatanuga u plamenu. Snagu ove epizode sam shvatio godinama kasnije, kada me jedan moj stariji rođak tražio za čitanje neke stripove i ja sam mu nudio Kena, uvjeren kako nema pojma o njemu, a on me pita: To je onaj kojem su ubili brata?
  02.11.2003
  21:31:00 sati
  ken2
  uredi
 • Renky

  Ukupna ocjena 69%

  6, 7, 7, 9

  Kako sam sebi čudno izgledam ovako ispred monitora pokušavajući napisati nešto o stripu, u ovom slučaju o jednoj epizodi, koji mi je još uvijek jedan od najboljih stripova objavljenih na ovim prostorima. Moj opći dojam o ovom serijalu je najpozitivniji mogući ali budući da se netko, u ovom slučaju Marko, potrudio napraviti recenziju u znak zahvalnosti dajem i svoj skromni sud.
  Budući da sam oduvijek kupovao sve stripove po inerciji se i Ken Parker našao na mojoj polici. Premlad da naslutim svu snagu budućeg serijala nisam odmah upao u Berardi - Milazzo mrežu. Istina je da sam "ulovljen" na trećoj epizodi. Ipak sam tada bio malo stariji. No, pamtim da je jedino Ken, od svih Bonellijevih stripova, dobivao prostor u našim dječjim pričama koje su bile pune Blueberryja a kasnije i Jeremiaha.
  Sama priča nije previše originalna. Doduše ispričana je korektno. Jednu, nazovimo idiličnu, sliku prekida ubojstvo Kenova brata Billa. Rezultat je razjareni osvetnik u potrazi za ubojicama. Slične fabule provučene su kroz gomilu filmova i stripova. Ipak, već tada, spomenuti autorski tandem dao je naslutiti da Ken Parker neće biti "običan" vestern. Radnja je smještena u zemljopisno definirano područje a i vremenski je određena što je veliki plus.
  Sam lik glavnog junaka još nije definiran. Sa ove vremenske distance vidim da i nije mogao biti definiran. Kakav je to strip gdje odmah upoznamo sve odlike lika. Ovako smo mi upoznavali Kena onako kako su ga upoznavali autori ali i onako kako je on upoznavao sebe.
  Milazzov crtež mi je onda, u prvim epizodama, izgledao čudan. Krivnju za to pripisujem naviknutosti na ostale Bonellijeve stripove. Ipak, nije to još Milazzo koji je u narednim godinama svoju "nesavršenost" linije doveo do savršenstva. Ambijent planina prekrivenih snijegom odlično je dočaran jednostavnim crno - bijelim kontrastima a nedostatak pozadine u većini kadrova se gotovo i ne primjećuje. Crtež "diše" a kadriranje je na trenutke filmski raznoliko. Osvježenje mi je i veliki broj slika koje nemaju okvir tako da scene postaju dinamičnije. Dan danas zamišljam kakav bi kontrast stvorila onolika krv na snijegu.
  Naslovnica prvog broja u izdanju Dnevnika djelomična je "verzija" originalne naslovnice i nije ni loša, ako je usporedimo sa dosta budućih pokušaja Dnevnikovih "kućnih" autora ( iako mi je Kerac u ono vrijeme bio najdraži crtač stripova ). Originalna naslovnica je tako jednostavna da je odlična. Genijalno izvedena, kao ilustracija na cijelim koricama, još je jedna stavka koja ovaj strip ( serijal ) čini posebnim. Bolja mi je i od zamjenske naslovnice koju vidim u recenziji, ma koliko god efektno izgledala.
  Možda sam prestrog u ocjenama ali ponavljam, ovo mi je jedan od najdražih stripova i pokušavam biti što realniji. No, možda strogost proizlazi i iz toga što znam što je uslijedilo nakon dvije uvodne epizode.
  07.11.2003
  21:12:00 sati
  Renky
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 88%

  8, 8, 10, 10

  Namjerno nisam dao komentar na ovu epizodu prije izlaska prvih 6 epizoda u izdanju "Libellusa". Naime, iako imam LMS komplet Kena, htio sam vidjeti i ocijeniti ono pravo, originalno izdanje. Sada, gledajući ipak sa malim odmakom, moram biti iskren i samo potvrditi ono što sam i ranije mislio - sa Kenom je Bonelli definitivno stvorio prostor čitanja stripova i za one malo odraslije. Puno kompleksnije priče te prikazivanje i druge, one manje ljepše strane života, Kenu daju jedan potpuno ljudski oblik. U Kena nećemo uvijek doživjeti happy end, dapače! Upravo zbog toga ga i volim i obožavam! Bit svega je da Ken budi emocije, tjera vas da se uživite u njegov svijet i da suosjećate sa likovima koji ga čine. Što se "Duge puške" tiče, ona je jako dobar početak izvrsnog serijala. Crtež genijalan, a ocjena za naslovnicu ide za izdanje "Libellusa".
  05.12.2004
  12:43:00 sati
  Gaston
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 78%

  7, 9, 7, 9

  Postupak liječenja bronhitisa na 22. str. je potpuno istinit. Prije se na selu često prakticirala ova metoda liječenja.
   
  - Dobar kadar na 44. str., druga vinjeta.
  - Koje su mrcine ovi Indijanci, odrješiti, ne trpe prigovore, 59. str., druga vinjeta - "Vrijeme je brisanja ratnih boja. Ti-shea će biti pokopan po tradiciji naših otaca! Govorio sam!"
  - 59. str., Parkerov "credo" - "Ne volim ubijati... Čak ni kad je to nužno."
  Ali za onoga komu je "credo" da ne voli ubijati mogu reći da je popriličan broj ljudi poslao na "vječne pašnjake"!
   
  I što reći o prvoj epizodi? Izvrstan uvod. Već se vidi da je Berardi izvrstan scenarist.
  26.12.2004
  20:38:00 sati
  solar
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  Stvarno je tesko poceti pisati komentar o junaku stripa koga ste svojevremeno elegantno izbegavali na kiosku (jos u najavama za iduci broj) jer je bio nevidjeno, ali nevidjeno dosadan, pored Mikija, Kita, Bleka i naravno Zagora. Ali eto, ko raste taj se i menja, pa to se desilo i meni. Danas mi je Ken u top 5 omiljenih stripova i tu ce sigurno i ostati, pogotovo sad sa Libelusom. Prva epizoda koristi klise smrti u porodici, koja je zamajac neverovatnih promena u zivotu coveka, jer Kenov zivot se sigurno ne bi promenio da nije bilo besmislene Billijeve smrti. A ovako, sve su opcije postale otvorene i niko(pa mozda ni Berardi) nije mogao znati gde to vodi. U anale svetskog stripa, ispostavilo se. Milazzov crtez je daleko od onoga na sta cemo se kasnije navuci, ali je naslovnica fenomenalna. Tako dostojanstvena, kao da i ona najavljuje sta nas ceka u buducnosti. Legendarno.
  04.01.2005
  04:12:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Sjajan prvi broj, ali najbolje epizode tek slijede...
  23.01.2005
  14:36:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Sta reci osim hvala Dado i Marko sto izdajete Kena! Ovaj sjajni serijal je stvarno zasluzio luksuzno izdanje. Nadam se da cete izdrzati i izdati sve brojeve!
  22.03.2005
  13:01:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  svaka čast svima koji su radili na novim izdanjima kena parkera jer je odličan strip i stvarno zaslužuje veću pozornost. Inače ovo mi je prva epizoda koju sam ja procitao i jako mi se svidjela te me potakla da pročitam i druge...i nisam se razočarao niti jednom epizodom. i sto jos mogu reci o ovom fenomenalnom stripu nego Ken Rules!!
  24.04.2005
  18:28:00 sati
  shminker
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Stvarno se osjecam privilegiranim sto nisam citao ove prve Kenove epizode prije Libellusovog izdanja. Ovako mogu uzivati u fenomenalnom stripu u fenomenalnom izdanju! Ova prica me je stvarno iznenadila kvalitetom. Nisam mislio da ce prvenac biti toliko jak. Jedino crtez jos nije onaj Milazzo kojeg sam vidio kasnije.
  19.05.2005
  03:07:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ocene koje sam dao su realno previsoke, ali ko jos za to mari. Ovo je pocetak jednog divnog putovanja i najbolji western u bilo kom obliku. A pocinje kao klasican osvetnicki film iz 70-tih proslog veka. I Ken (ustvari njegovi tvorci) i mi (citaoci) smo zajedno rastali i sazrevali. Predivno!
  21.12.2005
  19:42:00 sati
  jovandd
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Početak jednog divnog prijateljstva između strip junaka i čitatelja.Tipični divlji zapad,nimalo ulickan sa svim svojim manama i nedostacima.Berardi i Milazzo se još zagrijavaju ali kako kažu moji predhodnici najbolje tek slijedi.Zašto ovako visoka ocijena?Zato što je to ipak prvi Ken.Hvala Libellusu ,polica s knjigama i stripovima puno ljepše izgleda s njihovim (a i našim) izdanjima.
  10.01.2006
  19:29:00 sati
  zmalose5
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 85%

  8, 10, 8, 7

  solidan i tužan početak jednog odličnog serijala. priča je čisti klasični western,ali meni se to sviđa. Milazzov crtež nije posebno dobar na početku, ali prateći sljedeće epizode on postaje sve bolji i bolji.naslovnica (Libellus) je zaslužila sedmicu, ne više...
  18.01.2006
  21:10:00 sati
  mpavin
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 85%

  9, 10, 7, 7

  Kao sto je rekao pavin dobar pocetak i onda osveta. Zanimljiva prica, stvarno odlican scenarij i los crtez ali u drugim brojevima crtez ide na bolje, a za naslovnicu neman nekih komentara.
  30.01.2006
  12:56:00 sati
  ijo
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 7, 8

  Kada sam citao ovu epizodu, trebalo mi je vise od sat vremena da je zavrsim, iako ni prica ni crtez nisu nimalo detaljni. Jednostavno, dohvatila me cijela atmosfera, snijeg, hladnoca, pokolj indijanaca... Neke kadrove sam citao i po vise puta. Dobar uvod u jednu nevjerovatnu sagu o zivotu, njegovim lijepim i manje lijepim trenucima. Definitivno najjaci momenat u ovoj epizodi je kad Ken veze noz za pusku i ulijece u kamp indijanaca (puska ima samo jedan metak, a tri indijanca)
  05.02.2006
  20:35:00 sati
  SSM
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Prvi broj Kena kao odlična najava jednog od najboljih strip serijala. Priča je zaista dobra, ne nedostaje joj napetosti i dirljivih trenutaka. Scena gdje Mandan bespomoćno gleda mučenje i ubojstvo žene, svjestan da bi njegova reakcija bila pogubna i po njega i po dijete jedna je od upečatljivijih u pričama o "Dugoj puški". Solidan crtež i odlična naslovnica. Što se tiče odličnih Libellusovih izdanja svaki Kenov fan mora ih imati!!
  26.02.2006
  21:17:00 sati
  branimir.kaleb
  uredi
 • kiky

  Ukupna ocjena 67%

  6, 6, 8, 7

  Duga Puška me ostavila sasvim ravnodušnim. Relativno oskudna epizoda Kena Parkera, em pričom em scenarijem. Par trenutaka zbog kojih epizoda na trenutke odskače i dobiva na snazi (primjerice scena gdje Mandan bespomoćno gleda mučenje i ubojstvo žene), ali i u najboljem slučaju ovo me se dojmilo samo kao jedna prosječna western storija.
  11.04.2006
  22:01:00 sati
  kiky
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Evo, danas sam prvi put primio Parkera u ruke. Moram reći da sam se pobojao da ću se razočarati jer zbilja sam puno očekivao pored svih tih pohvala u recenzijama, a opet sam mislio da se ništa novo ne može reć u westernu. Prevario sam se. Scenarij odličan, pun prevrata, napet do jaja. Orginalna naslovnica prek obje strane predobra, što se nebi moglo reći i za izdanje LMS-a. Crtež nije zaslužio 10, al ima nekih vrlo orginalnih kadrova, a i izražaji lica u odlični. vidi se da si je crtač dao truda. Auuuuu, ak zbilja najbolje slijedi tek poslije onda ću zbilja morat načet prasicu. Velika pohala Libellusu, jer ono što sam čuo o prijašnjim izdanjima je pravi horor, i nadam se da će izgurat s Kenom bar 60 regularnih brojeva.
  11.05.2006
  18:53:00 sati
  Besni Horse
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Vrlo solidan strip koji na temelju kojeg se ipak nije mogao iščitati sav potencijal ovog lika koji će se u potpunosti realizirati nakon nekoliko uvodnih epizoda kroz koje su se autori ugrijavali. Ne znam kako to nitko nije napisao,ali Dash i Nos vizualno,ali i karakterno(više u idućoj epizodi)neodoljivo podsjećaju na Asterixa i Obelixa. Kad bi tražio neke neuvjerljivosti,nevjerojatno mi je ono kupanje Kena u debeloj zimskoj odjeći u praktički zaleđenoj rijeci u prosincu te nakon toga normalno funkcioniranje.
  23.07.2006
  20:29:00 sati
  fantom
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  I da je izdana samo ova epizoda ostao bi genijalan strip. Izvanredan uvod u lik, u serijal, u filozofiju Milazza i Beradija. Procitao sam ga prvi put tek u onom nazovi albumu Morije, nisam si dao truda nabavljati LMS, ali tu je Libellus da spasi stvar :)
  28.07.2006
  10:50:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ....odličnoooo !!....predobar strip i odlična prva epizoda...
  10.08.2006
  17:46:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • Vega

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Vjerojatno se mogu smatrati sretnim što sam Kena upoznao tek u izdanju firme Libellus. Bez izbačenih stranica, traljavog prijevoda i ostalih "kvaliteta" koje su krasile Dnevnikova izdanja. I tako je sve počelo jednog popodneva 29. prosinca u Montani. Kenov brat ubijen i skalpiran od strane pokvarenih bljedolikih maskiranih u indijance. Berardijeva režija je izvrsna - moj favorit je predstavljanje unovačenih (potencijalnih ubojica) u spavaonici utvrde Fort Smith! Izvrsna priča o osveti s poukom ("Ukus si ne može priuštiti onaj koji živi od rata") i liričnim završetkom. Milazzo je odličan - gnjev na Parkerovom licu, mučenje indijanke, snježni krajolici. Već nakon pročitane prve epizode postajem fan ovog junaka!
  06.10.2006
  10:49:00 sati
  Vega
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 8, 5

  Dobar početak. I crtež nije loš. Naslovnica je katastrofa...Pa kakvi su mu ono prsti, veći su mu od glave, jebote...
  13.11.2006
  21:35:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 77%

  7, 9, 8, 5

  Ken Parker je po meni sam vrh onoga što čisti western u strip obliku može pružiti. Ova prva epizoda stvarno nije u rangu onih kasnijih, ni po scenariju ni po crtežu, međutim već daje naznake onoga što će doći kasnije, one briljantnosti na svim nivoima. Priča nije toliko originalna, usamljenih osvetnika na divljem zapadu je bilo mali milion, i u stripovima i u filmovima. Međutim scenarij se ne bavi previše objašnjavanjem tragedija koje su s desile, već - ide dalje, i to mi se jako sviđa. Nema pripovjedanja i "umjetnog generiranja emocija" jeftinim dijalozima (iako Kenu tu i tamo izleti pokoja mudrolija iz usta;)), sve je prepušteno ugođaju i Milazzovom crtežu, koji će tek kasnije postati jednostavno prekrasnim, iako i ovdje ima svojih svijetlih trenutaka u primjerice dočaravanju noći i snijega. Ken Parker ide dalje.I posebno mi je drago sad kad vidim da nisam bio jedini koji je u mlađim danima odbijao Kena Parkera, smatrajući ga tada užasno dosadnim, gotovo nekom vrstom petparačkog romana. Ali valjda čovjek kako odrasta tako se i mijenja, i nauči bolje cijeniti neke stvari.@npetros@htnet-dsl: Naslovnica je stvarno loša, a sa onim "ručetinama" pogotovo! ;)))
  16.08.2007
  20:50:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  šta reč nego-odlično. western u svoj svojoj ljepoti i brutalnosti
  25.08.2007
  22:42:00 sati
  lwood
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Uvijek sam volio western. Nije toliko bitna priča, već ugođaj kojeg stvara sam taj setting. Western je, zapravo, jedinstvena i moderna inačica Srednjeg vijeka. I u jednom i u drugom razdoblju vlada surovost i bezakonje, ali razlika je u tome što se kod westerna pojedinac potpuno nalazi u središtu pažnje. Jasno je i zašto --- potpuni izostanak utjecaja bilo kakve prave svjetovne vlasti. Western nudi mnoštvo pristupa toj temi. Ken Parker, lik s vrlo izražnom osobnošću, pak nudi jedan od najrealističnijih pristupa. A tako nešto sam jako dugo vremena tražio... i konačno pronašao. Ken Parker je zbilja odličan strip. Nije to još jedan bezglavi western kod kojeg je scenarij u službi akcijskih scena i revolveraških obračuna. Upravo obrnuto... Strip je kao moj najdraži film "Shane": malo dosade u pozitivnom smislu, nešto filozofije i najviše 3-4 mrtvaca po epizodi. To tražim! Berardi mi to i nudi! U svakoj njegovoj rečenici se vidi da tip zna znanje... A to znanje se usudio pokazti još prije skoro 40 godina, u vrijeme apsolutističke vladavine trasha u Italiji (a i šire). Kombinirani rad s izuzetnim majstorom Milazzom je bio pun pogodak. Ma jednostavno je predivno gledati kako Milazzov samoizražajni stil sam vodi priču. Ta mekoća linija, izrazi likova, osjećaj za kompoziciju... jednostavno nenadjebivo. Da odmah kažem, sviđa mi se svaki Milazzov stil, pa tako i ovaj u ovom broju, koji je za čistu desetku. Što je još dobro kod ovog stripa? Kontinuitet, to se traži. Filozofija, umjetnost... sve to možete naći u ovom stripu. Da rećem par riječi o samom broju, ne uzimajući previše u obzir činjenicu da prave stvari tek slijede. Kao što rekoh u uvodu, priča u westernu i nije previše bitna; glavno da se radnja odvija negdje na snijegu, na dalekom sjeveru i to u vrijeme kada su se samo rijetki usuđivali upuštati u opasne pustolovine na teritoriju zaboravljenom od Boga i ljudi. To su vremena kada se stvarala Amerika, a preko ovog stripa i mi u neku ruku uspijevamo osjetiti "čaroliju". Ipak, neke stvari štekaju kod ovog prvog broja. Premda Ken slovi kao tip koji se suzdržava ubijati (i u samoobrani), u ovom stripu je pobio barem tucet Indijanaca. To ne bi trebalo ubuduće biti u njegovom stilu jer je suzdržavanje od ubojstva radi moralnih načela i principa glavna Kenova karakterisitka koja ga razlikuje od većine drugih strip junaka. Isto tako mislim da je trebao ostaviti bradu, ili barem izvornu Redfordovu facu. Onako obrijan ima nekako tup i "seljački" izraz lica. Trebao je imati nešto mekši i intelektualniji izraz, jer ovako baca na bilo kojeg čovjeka iz mase, a jasno je da odjeća i izgled, uistinu, čine čovjeka. Ma, svejedno... Ovaj prvi broj je baš po mjeri, baš onako kakav prvi broj mora biti. Ne ginu mu visoke ocjene, jer, dovraga ljudi, sjetite se kakvim ste sve izrigotinama davali devedesetice... Ovaj strip ih tuće na svim poljima, a jedina mu je mana što iza ovoga slijedi još bolje. Sve mi se čini da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva...
  15.03.2008
  23:56:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Death

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  Još uvijek to nije bilo ono pravo.
  13.09.2008
  16:12:00 sati
  Death
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Ja bih ovako glasao,a vi se dogovarajte :-)
  09.12.2008
  18:31:00 sati
  kico
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  OOOOOOOOOOODDDDDDDDDDDDDDLLLLLLLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIČČČČČČČČČČČČČČNNNNNNNNNNNNOOOOOOOOOO!Genijalan prvi  broj drukčiji od stripova na koje smo navikli. Kakvi su carevi  Berardi i Milazzo. Snježna avantura i boj s indijancima. Ono kad Ken skine šamana mi legendarno.
  16.12.2008
  11:38:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Početak sjajnog serijala. Najveći dojam ostavlja rasplet na kraju.
  07.01.2009
  12:00:00 sati
  mars1
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Prilično zanimljiv početak jednog serijala, baš u stilu pravog Divljeg Zapada. Nema klasičnog predstavljanja likova, a Kenov mlađi brat odmah biva ubijen na početku i on kreće u osvetnički pohod. Jako dobra epizoda sa početkom u prilično turobnom štihu, što jako dobro predočava Milazzov izvrsni crtež. Ipak, naslovnice koje crta mi se ne dopadaju, jer su bojane u akvarelu, pa k tome prilično zgasitih boja.
  21.02.2009
  21:41:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 54%

  5, 5, 6, 6

  Standardna osvetnicka prica,dijalozi katastrofalni,drveni,hladni kao kod neandertalaca.Steta kako je slabo pokazano koliko znaci Kenu gubitak njegovog brata,moglo je ispasti dobro da se ubacilo par osjecajnih scena,medjutim to ubistvo je iskoristeno za ono standardno osvecivanje.
  25.05.2009
  18:23:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Mhejl

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Ovaj strip je u svakom pogledu za jednu finu osmicu. Potpisujem sve što je rekao Inferno, i dodao bih da imamo sličan ukus;)
  27.05.2009
  16:48:00 sati
  Mhejl
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 49%

  7, 4, 2, 10

  Ne znam ni sam zašto bi ovaj junak trebao biti zreliji, zanimljiviji itd. od ostalih, kad je upravo riječ o jednom jako zaboravljivom stripu. Tako i u ovoj epizodi, jedina stvar koja je zaista upečatljiva je kad Ken skine Indijanca puškom sa 600 yardi razdaljine, a cijeli koncept osvete ubojicama Kenovog brata je također slab - kraj nije ništa specijalno dramatičan i, opet, vrlo zaboravljiv (kako ja volim tu riječ). I slažem se s Kingom - dijalozi i emocije su na apsolutnoj nuli, pazi samo kako je Kenova reakcija na bratovu smrt tako mlaka i robotička.
  Ipak, ovaj serijal bi mi bio nekih 10x bolji samo da ga je crtao netko drugi. Ja Milazzov crtež zaista ne mogu smisliti, ustvari - mislim da mi je on najgori crtač s kojim sam se ikad susreo. Crtež je potpuno anti-estetičan, ružan dozlaboga i samo stvara radnju teže pratljivom. Debele linije s previe crnila, išarane pozadine, neprepoznatljivi likovi, identični likovi i druge krasne značajke me samo tjeraju da se pitam što to drugi vide u ovom crtežu. Međutim, naslovnički akvareli su mu predivni kako uvijek tako i sada, pa je tako i ova naslovnica odlična (mada Ken ima ogromne šaketine).
  16.07.2009
  19:31:00 sati
  Opti
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Ono što je očigledno, to je da se radi o stripu koji već sa prvim brojem odskače od uobičajenog, tipičnog, krutog, konzervativnog i prevaziđenog Bonelli šablona! Zanatski vrlo upečatljiv strip, da budem objektivan, mada sam ostao prilično hladan... No, to je već stvar ukusa.
  06.11.2009
  19:54:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

   Po meni dosta loš početak za Kena Parkera i po ovoj prvoj epizodi teško je vjerovati da će biti bolje. Ali je! Iz epizode u epizodu priče su bile bolje i danas nakon završetka serijala imamo jedan kup vrhunskih epizoda za sva vremena...
   
   
   
  22.12.2009
  18:03:00 sati
  dcopic
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  Dobra prva epizoda, iako mi je crtez veoma zbunljiv, i puno likova izlgedaju slicno, da ih je u momente tesko razlikovat.  Prvih 20 stranica su legende - kad je Kenov mladji brat ubijen na nako grub nacin, taj dogadjaj je u stvari rodjenje nove vrste stripa: ovdje nemamo heroje koje hoce samo da budu pravilini i posteni, nego ljude, koji su slicni svima nama, i koji moraju da rade stvari koje im se uopste ne svidjaju, da bi prezivili u ovom svijetu koji nema nimalo milosti. 

  Neke stvari u ovoj prici mi nisu jasne, kao zasto su indijanci odjednom odlucili da napadnu utvrdu Smith, i likovi koje ne mogu da razlikujem tako puno; sa druge strane, neke scene su ovdje tako originalne i nezaboravljive da ih je tesko izvadit iz glave; najglavnije ona scena pri kraju, gdje one dvije ubice koji su skalpirali Kenovog brata, sada muce onu indijanku nozem, i zena na kraju umre od bola i patnje.  Takvo nesto nikad necemo vidjeti u Zagoru, i zato takva iskrenost i realnost u ovom serijalu je prava razlika izmedju Ken Parkera i svih ostalih stripova. 

  29.09.2010
  16:06:00 sati
  acestroke
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Odlicna priča, toliko realna, zanimljiva i tužna. Konačno sam počeo čitati ovaj predivni/predobri serijal pravim kronološkim redom. A kao klinac sa oduševljenjem sam izbjegavao Kena, kao i svi ostali. A imao sam Lms-Duga puška. Čitao tu epizodu jesam, i još se i sad sječam nekih sličica koje su mi bile odlične!

  01.01.2011
  21:07:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 7, 9

  Nije mi ova epizoda nešto extra.  Kraj je jako upečatljiv, on mi se najviše svidio.

  28.03.2011
  22:52:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Kao debi nije loše, mada moram priznati da i nije nešto spektakularno. Imam zamjerke na scenario, odnosno na  premalo emocija kod Kena prilikom Billyjeve smrti i Berardi je to mogao nadoknaditi poslije završene Kenove osvete sa jednom tablom ili dvije. Nije to učinio i šteta. Ipak, iz aviona se vidi da je u odnosu na ostale Bonellijeve junake ovo, ipak, nešto drugo tj. ozbiljnije. Jedan banalan detalj: ljudi jedu konjetinu. Nagledao sam se Bonellijevih stripova u kojim se jede recimo puma, a vjerujem da je konj ukusniji :). Milazzo daleko od crteža po kom će postati poznat.

  01.11.2011
  23:26:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  Nikad ne bih rekao da će od ove epizode nastati takav serijal, ali nije loše. Brzo se čita. Iznenadio me Ken, prilično je brutalan.

  13.03.2012
  11:17:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  BRAVO ZA KEN PARKERA.

  23.05.2012
  13:43:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  05.10.2012
  15:30:00 sati
  coszinus
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  23.02.2013
  22:10:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlican

  04.05.2013
  18:28:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  12.01.2014
  15:32:00 sati
  velka031
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 8, 8

  Prilično je neuvjerljiva ova Kenova potjera za ubojicama svoga brata, na kraju, osrednja epizoda.
  16.08.2014
  23:13:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 92%

  10, 10, 8, 8

  Kao malom da mi je neko dao Ken Parkera da čitam razbiobimu nos,Ali kao odrastao čitajući velike hvalospjeve ne njego račun odlučio sam da pročitam par epizoda i moram da priznam ostao sam zapanjen.Ovo nije prva priča koju sam pročitao o njemu ali je među prvima i mogu samo reći Sjajno.

  25.09.2014
  12:32:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • paro

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Crtež, kao i scenarij na momente zbunjujući, ali unatoč tome i dalje se može naslutit kako će Parker kvalitetom priče odskakat od većine Bonelli serijala.

  Salute Berardi!!!

  03.04.2015
  15:59:00 sati
  paro
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  odličan start junaka kojeg u djetinjstvu ne samo da nisam puno čitao,već ni cijenio.nije bio jak kao Blek,nije imao sjekiru kao Zagor,nije se češljao kao kapetan Miki.ostale su mi u sjećanju epizode kao Apač Čato i Crni bregovi,epizode u kojima su Indijanci u glavnoj ulozi.a možda je i bolje tako,sa nekim odmakom,sa nekim zrelijim godinama početi sa Kenom ispočetka.jedan od  razloga je i Dnevnikov masakr stranica kojeg nije pošteđen ni ovaj serijal. dnevnikovci su masakrirali više stripova nego Crveni kmeri Kambodžanaca.drugi i najveći razlog je u poplavi Bonelijevih ostalih junaka,jednostavno Ken nije mogao doći do svog punog sjaja i izražaja.kako poslije Zagora koji se fajta sa svemircima i Hellingenom,vampirom,raznim čudovištima  prijeći na Kena koji lovi ubojice svoga brata?dosadno.

  malo je reći  da sam oduševljen ovom epizodom,pogotovo scenom gdje Ken,kad se nađe u onoj brvnari sa ostalim izviđačima odmah baca karte na stol.ili trenutak dok ubojice čereče Mandanovu ženu,a on je hladnokrvan i ne trči pred rudo,jer zna ako reagira prije vremena da su mrtvi i on i sin mu.ovako je bar sina spasio.ima još nekoliko odličnih momenata,sve u svemu super epizoda

  02.11.2015
  12:21:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Zadovoljavajuč početak. I meni je kao i mnogima nekada Ken bio strašno dosadan strip. Nadam se da ću zahvaljujući vremenskom odmaku moći više cijeniti ovaj serijal.

  03.11.2015
  19:31:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  CIJELI SERIJAL JE ZA ČISTU DESETKU ! Sve pohvale luksuznom HC izdanju, na hrvatskom jeziku.

  09.05.2016
  00:34:00 sati
  žalosna_sova
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Genijalno. Jedan od najboljih stripova svih vremena. Neobičan crtež je tako dojmljiv, tako jednostavan, a opet govori i pokazuje mnogo više od crteža koji imaju mnogo detalja. Tragedija plemena Čejena je zaista potresna, kao da gledate neki vestern o tužnoj sudbini Indijanaca - zabrana ulaska u tvrđavu kao diskriminacija između više i niže rase, očajnički napadi, masakr Čejena, tužna sudbina Mandana koji gleda kako mu kasape ženu... Strip o običnim ljudima i njihovim sudbinama, emocije izbijaju sa svake stranice. Najbolje od Bonelija, definitivno.

  23.06.2016
  18:55:00 sati
  miljacka
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  vrlo dobro

  23.01.2017
  12:48:00 sati
  toni2017
  uredi
 • tutto maxim

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 9, 10

  04.12.2017
  18:11:00 sati
  tutto maxim
  uredi
 • wele

  Ukupna ocjena 79%

  8, 9, 7, 7

  14.12.2017
  02:05:00 sati
  wele
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  S obzirom da mi je ovo prvi susret sa toliko hvaljenim Kenom Parkerom, malo mi je teže dati ocene u vidu brojeva, pa će se neke ocene možda menjati kako bude odmicalo moje čitanje ovog serijala.

  Uglavnom, priča mi se svidela, naročito odlična i turobna završnica. Mnogi su već izvukli scene koje su se i meni svidele: indijanac koji ćuti i čeka dok mu muče ženu (ta scena kad ćutke sedi i sluša mi je bila mučna, 15-ak sekundi sam posmatrao kadar u šoku)...
  Slažem se da su tri bezveze momenta ta što ne vidimo Kena da žali za bratom, što kaže da ne voli da ubija a ovamo ubio brdo ljudi, kao i plivanje u reci u kasnom decembru + borba sam protiv svih, kao nekakav western Rambo.
  Uprkos tome, priča mi je sasvim ok, sa jedne strane se dotiče stradanja indijanaca (u epizodi se ne može tačno nazreti jesu li oni ''loši'' ili ''dobri'', jer kao i u stvarnosti, ništa nije crno-belo već sivo), a sa druge je ovo osvetnički-krimi-triler smešten na divlji zapad. Završnica svakako popravlja utisak.

  Crtež uopšte nije tako loš kako se isprva činio.
  Naslovne serijala su jako lepe, a na ovoj iskreno i nisam primetio prevelike prste, koji se zaista čine grotesknim što se duže posmatra.

  07.01.2018
  01:25:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 70%

  7, 8, 6, 7

  I ja sam odlučio započeti s toliko kontroverznim Kenom Parkerom. Da vidim zašto je nekima mio i potpuno realan a za neke dosadan, kakve su njegove epizode, zašto mu je profil van ovih najčitanijih Bonellijevih, u koji žanr spada i zašto je naknadno (ako sam razumio) morala biti pisana njegova zadnja epizoda u kojoj će umrijeti?

  Prva epizoda mi je u redu, nikakav vrhunski početak ali nimalo nije dosadna, obrat na kraju nisam predvidio iako mi je na početku ta prevelika Philova zainteresiranost za Kenovu potragu izazivala sumnju. No, kako ne znam tijek serijala pomislio sam da će možda postati bliži Kenov prijatelj. Drago mi je da sam se prevario. 

  Nemam ništa protiv izostanka prevelikih emocija zbog bratove smrti ili izostanka umnih dijaloga, to je u ovakvoj epizodi bilo teško očekivati jer imamo ratničke scene dok Ken ide za tragom kako bi se osvetio i izbacio veliki bijes koji bi možda bio umanjen kroz koju ranije puštenu suzu. Ken je, za početak, prikazan kao lik koji želi miran život a ne nevolje ali nevolje dolaze k njemu i vuku ga. Istina je ipak da su neke scene, posebno njegova uloga spasitelja grupe vojnika pretjerivanje ali ok...

  Crtež mi je loš, nije katastrofa ali nekako me Milazzo ovdje podsjetio na Chiarollu, ne crtežom već onim što govorimo za njega "Može kad hoće ali nekad crta preko neke stvari". Za Milazza ćemo valjda tek vidjeti hoće li podignuti nivo. Posebno je zbunjujuć kad je na slici više osoba (a takvih je puno) i par puta sam se morao dobro zadubiti da raspoznam tko je tko.

  10.02.2018
  11:02:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Definitivno jedan od najboljih Bonellijevih prvijenaca. Epizoda je naravno alergična na rupe u radnji, kao na primjer kada razbojnici skalpiraju Kenovg brata Billa a njega ne, ali kad se zbroji sveukupni omnibus raznoraznih zapleta i raspleta koje ovih devedeset i šest stranica sadrži dojam je i više nego zadovoljavajući. Meni se ovaj početni Milazzo sa "prljavijim" crtežom sviđa gotovo jedanko kao i onaj kasniji, upravo pomoću te "prljavosti" hladnoća, nasilje i ljudski odnosi djeluju puno življima.

  21.02.2018
  22:14:00 sati
  drogsy
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 58%

  5, 6, 6, 7

  Prva epizoda serijala Ken Pareker me je ostavila krajnje ravnodusnim, usudio bih se cak reci da ovo ne valja, ali mozda sam ipak ja imao malo vioska ocekivanja. Ne moze se reci da ova epizoda nema svetlih i interesantnih aspekata: scenografija snegom i ledom okovane Montane je vrlo upecatljiva, takodje i odluka Indijanaca da skupo prodaju kozu i fina atmosfera. 

  Ali ostatak stripa je dosta los: konfuzno scenaristicki, Kena prvi put strela pogodi i padne glavom na kamen ali prezivi bez bilo kakvih posledica, malo kasnije glavni antagonisti price pucaju na njega iz neposredne blizine i metak mu samo okrzne slepoocnicu a oni su uvereni da su ga ubili (ovo je na nivou pocetnih najnaivnijih Teksova i Zagora), konfuzna pucacina na sve strane gde ne znas ko koga napada uopste (za to je kriv Milaco).

  Jedino sto popravlja utisak je sama poslednja stranica i razgovor Kena i Mandana ali to nije dovoljno da ovu epizodu uopste svrsta medju dobre, pa sam zacudjen ovolikom kolicinom pozitivnih komentara i 9 i 10ki na recenziji. 

  Ovo je u samo citljivo i to je to. 

  Verujem da ce ono sto tek sledi doneti pravi kvalitet. 

  21.02.2018
  22:28:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  25.04.2018
  09:31:00 sati
  Nedo
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  18.11.2018
  12:53:00 sati
  doktor78
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Nije ovo onaj Parker kakav će postati kasnije, ali svejedno sasvim solidna epizoda (ja sam od onih koji su čitali njegove novije epizode, jer većinu ranijih brojeva nisam na vrijeme nabavio, čak većinu njih ni ovdje u zagorskim knjižnicama nemaju na posudbu). 

  U svakom slučaju, vidi se da Ken ovdje još nije do kraja ni crtački ni scenaristički formiran. Epizoda jest uzbudljiva, u pustolovnom Parkerskom duhu, naziru se već ovdje neke od osobina koje njegove postupke i promišljanja čine itekako ljudskima i realističnima, ali to je ovdje tek u začetku. Nema u ovoj epizodi ni toliko naivnosti, barem kao u većine drugih Bonellijevih stripova, pogotovo iz tog perioda. Dobar je i koncept potrage za ubojicama, kad su odmah pri dolasku u utvrđenje bili pobrojani potencijalni sumnjivci za bratovu smrt pa čitatelj, tj. barem onaj koji ne čita tek da pročita, u narednim stranicama može pogađati/pretpostavljati tko bi mogli biti trojica ubojica. 

  Milazzo mi ovdje nikako nije loš, ali i on će tek u narednim godinama, vjerojatno upravo na Kenu Parkeru, izvježbati svoj zanat i ostaviti prepoznatljiv trag u svijetu stripa. Slično vrijedi i za Berardija, jer istina je da u ovoj nema toliko dubine (čak i možda odmjerenosti) kao u kasnijim pričama. 

  U svakom slučaju sasvim solidno otvaranje pustolovne sage.

  20.11.2018
  07:24:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Eto, moram priznati da je moj prvi susret s Kenom Parkerom bio poprilično ugodan. Očekivao sam nekakvu naivnu western epizodicu tipa raniji Tex, a dobio sam puno više od toga. Puno je tu radnje smješteno u 96 stranica pa se nije moglo ulaziti u neke jako duboke karaterizacije likova, ali već sam uspio poprilično dobro naslutiti kakav moralni kompas ima Ken Parker, koji je ovoj epizodi jedan obični čovjek od krvi i mesa, ranjiv i opasan, spreman ubiti u želji za osvetom. Prikaz okoline je koliko-toliko realan, baš se osjeti taj prljavi zapad u kojemu nitko nikada nije siguran. Crtež možda na nekim dijelovima prejednostavan, ali popratio je atmosferu epizode.

  25.11.2018
  13:45:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  26.11.2018
  22:23:00 sati
  Koresh
  uredi
 • goghy

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  27.11.2018
  12:54:00 sati
  goghy
  uredi
 • LordFreemanuel

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 8, 10

  Zanimljiva epizoda i dobra pozadinska prica koja se proteze kroz strip, te daje dodatnu napetost. Također je i naslovnica jako lijepa.

  27.11.2018
  14:30:00 sati
  LordFreemanuel
  uredi
 • Sarghan

  Ukupna ocjena 74%

  7, 8, 7, 8

  Iznenadilo me koliko je ovo surovije i realističnije od većine brojnih Bonellijevih western serijala i priča, još više što je ovo "tek" prvi broj iz davne 1977. godine. Takoreći, znatno zrelije i u duhu čistokrvnih westerna. Neovisno o nekolicini nelogičnosti/rupa u scenariju i blagoj "naivi" koja se provlači kroz cijeli broj, priča na nekoliko mjesta ostavlja jak dojam, a osobito u završnici i na samom kraju. Ako ćemo gledati iz perspektive vremena kada je priča izašla, definitivno je (za Bonellijeve aspekte) po navedenim elementima bila ispred svog vremena, a kao nekome kome je ovo prvi susret s Kenom, raduje me što će s vremenom priče biti još bolje.

  09.12.2018
  16:03:00 sati
  Sarghan
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  I tako, nakon dugo godina, zahvaljujući suradnji Fibre i Strip-Agenta, sam i ja počeo čitati Kena Parkera.. Prvi broj me nije nimalo razočarao, ali me nije niti oduševio.. Priča je zanimljiva i napeta, sa puno zapleta i sa odličnim dijalozima.. Radnja je bazirana na tragičnim događajima tipa ubojstvo Kenovog brata Billa i masakr nad indijancima Cheyenne.. Također bih izdvojio, isto tako tragičan završetak, kada Ken pušta indijanca Mandana da slobodno ode sa svojim sinom.. I još mu daje i svoju pušku.. Crtež je jako lijep.. Nije to još onaj Milazzo u kasnijim epizodama (kojeg nisam nikad čitao, ali sam ga imao prilike vidjeti izdaleka :) ).. Igra svijetla i sjene odlično funkcionira, a kad se to pomiješa sa snijegom i sniježnim noćima, onda dobijemo nešto ovako vrhunsko.. Kenove naslovnice su specifične, drukčije od ostatka Bonellija.. Nema tu nikakvog kompliciranja, ništa posebno.. Uvijek je Ken u prvom planu u nekoj mirnoj pozi.. Ali nekako odišu tom svojom jednostavnošću i odaju dojam originalnosti..

  11.12.2018
  17:05:00 sati
  allessi
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 10, 7

  Zanimljivost:

  - str. 54: Kutija prve pomoći sa crvenim križem! Teško je za povjerovati da je u sjevernoameričkoj zabiti u 1869. godini itko uopće čuo za tada novu međunarodnu organizaciju Crveni križ, a kamoli da bi imao kutiju s njihovim simbolom. Organizacija Crveni križ je osnovana 1863. godine u Švicarskoj.


  Komentar:

  Čuo sam puno hvalospjeva o ovom stripu, čak sam imao ovu prvu epizodu, kao dijete, u izdanju koje je izašlo početkom devedesetih (Moria #1- pretpostavljam). Kao i većini u tom uzrastu, tada mi nije legla, a sada je to već druga pjesma. Ovaj strip je definitivno još uvijek nešto potpuno drugačije, a kamoli  krajem sedamdesetih kad je izašao.

  Prva epizoda navodno nije ne razini kasnijih, ali meni je već ovo odlično. Veselim se čitanju ostalih nastavaka i kronološki cijelog serijala. Posebno mi se sviđa što imamo datume i radnju u realnom vremenu. Svi likovi su upečatljivi i odlično okarakterizirani unatoč pomanjkanju teksta i potpunom izostanku didaskalija. 

  Budući da nisam do sada pročitao niti jednu drugu Kenovu priču, nemam nešto posebno ni za komentirati. Mogu samo napomenuti da ovo je pravi primjer da klasični vestern uvijek može biti zanimljiv u dobroj izvedbi. 


  Milazzov crtež je specifičan, ali onaj tko kaže da nije dobar, ne razumije se u strip. Čovjek tako dobro prenosi emocije likova, a i cijelog stripa na čitatelja da je sve ostalo nebitno. Jednostavno te unese u priču da skoro osjetiš hladnoću snijegom prekrivenih gorskih predjela Sjeverne Amerike, sav jad i bijedu indijanskog plemena, prljavštinu tvrđave i ljudi usred neistraženih divljih krajeva. Prema komentarima, izgleda da je crtež kasnije bolji. Zar treba bolje? Ovo je već za desetku!

  11.12.2018
  23:57:00 sati
  Spock
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Čuo sam velike pohvale za ovog junaka, pa sam ranije ove godine krenuo ga skupljati u izdanju Darkwooda (hc verzija). Nedavno je i Strip-agent počeo sa kiosk izdanjima istog junaka što je mnoge razveselilo. Od Darkwooda je dosad izašlo 6 knjiga (12 epizoda), a kako sam se ja navukao na njihovo izdanje, ostajem i dalje skupljati tu kolekciju. Da sam znao da će ići kiosk izdanje, vjerojatno bi pričekao, ali nema veze.

  Kao prvo, moram pohvalit crtež, jako mi se svidio u ovoj epizodi. Dok mi Milazzo u jednoj epizodi Nick Raidera izgledao jako loš, kao da se sprdao sa Nick Raiderom, tako sam imao dojam (što se tiče crtanja lica likova, na to mislim). A ovdje su mi scene baš bile moćne, čak sam nekoliko puta zastao i par sekundi promatrao tu i tu sličicu. Također ono što je mene oduševilo, datumi! Nadam se da je ovo dalje praska u serijalu, jer možemo događaje pratit po datumima što mi je super! Prva epizoda nam tako traje između 29.12.1868. i 08.01.1869. godine.

  Ken mi je potpuno nepoznat lik i ovo je bilo moje prvo upoznavanje sa istim. Koliko sam skužio, Ken je čovjek koji je jako iskusan u praćenju tragova, iskusan u preživljavanju u tim surovim uvjetima kakve nam pruža prva epizoda, ne voli ubijati i onda kad je neophodno (kako i sam kaže u jednoj rečenici), a puška mu služi inače samo za lov. I dobro poznaje običaje indijanaca.

  Na početku se događa odmah velika tragedija, pogiba Kenov brat koji je tek imao 17 godina i tu naš junak kreće u lov za ubojicama. Ubojice su se smjestile u jednu utvrdu (uz koju je i jedan indijanski rezervat) gdje su pristupile vojsci. I sam Ken tako postupa, ne bi li im se na taj način približio i otkrio o kome se radi. Slijedi uzbudljiva avantura sa indijancima koji nakon iznenadnog napada na utvrdu se daju u bijeg i tu počinje prava bitka, te na kraju to polako prelazi u pravu tragediju. Pogotovo dio gdje stradaju nedužne žene i djeca indijanaca. A i žena poglavice Čejena, nakon brutalnih ponašanja trojice ubojica. 

  Prva epizoda mi je baš dobro sjela i veselim se daljnim pričama Ken Parkera.

  Sličica koja me oduševila, jedna od: https://i.postimg.cc/vZ3L4yVf/01.jpg

  PS.

  Crtež mi se jako dopao, ali stavio sam devetku iz razloga što sam vidio po komentarima da će on u budućnosti biti još bolji, pa čuvam tu desetku onda za to vrijeme kad dođe.

  19.12.2018
  13:37:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  23.06.2019
  20:00:00 sati
  BS
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Tipična priča sa Divljeg zapada, ni po čemu se nije moglo naslutiti kakva se uspješna strip serija rađa.

  03.07.2019
  10:29:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  02.09.2019
  19:50:00 sati
  domegus
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  09.11.2019
  16:58:00 sati
  benx40
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 86%

  10, 10, 7, 5

  18.11.2019
  03:48:00 sati
  Ferri
  uredi
 • magnus

  Ukupna ocjena 72%

  8, 8, 6, 6

  08.04.2020
  22:22:00 sati
  magnus
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  Pa zapravo nista posebno epizoda. Liku ubiju brata, i on lovi ubojice da bi se osvetio. Viđeno milijun puta.

  23.05.2020
  00:57:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Sasvim korektan početak! Podsjeća na Priče s divljeg Zapada. 

  23.01.2021
  12:18:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Sasvim solidan pocetak serijala! Prica zapocinje s ubojstvom Kenovog brata i Ken tada krece u osvetu. Nesto smo smi imali prilike vidati i u zacecima drugih strip serijala. Kod Zagora, Zagoru indijnaci ube roditelje i on krece s osvetom, onda u komandantu Marku, englezi objese Markovog adoptivnog oca te on krece s osvetom... Dakle nista neuobicajeno, no ono sto je ovdje drugacije, ovo ubojstvo je prikazano na nekakav brutalniji nacin. Jos pogotovo ako uzmemo u obzir i to da je Kenov brat sedamnaestogodisnjak zvuci jos jezivije. 

  Kad je Ken dosao u utvrdu i predstavio se drugim izvidacima, u prvi mah mi je bilo glupo sto je odmah rekao kako je dosao se osvetiti trojici od njih. Mislio sam da je na taj nacin samo bezveze upozorio prave krivce koji bi se onda drzali na oprezu, no shvatio sam kasnije da je ovo bio cak i dobar potez. Kako je i sam rekao, na taj nacin ih je prisilio da se odaju. Psiholoski zvuci dosta uvjerljivo.

  Crtez je dosta dobar, Milazzo je jedan od boljih Kenovih crtaca. Na zalost, po mom misljenju serijal ima dosta losijih crtaca, no Milazzo srecom nije jedan od njih.

   

   

  01.08.2021
  22:11:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 6, 10

  30.09.2021
  12:57:00 sati
  chico50
  uredi
 • Neustrašivi Nikola

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Napokon strip koji ne vređa čitaoca

  20.01.2022
  22:23:00 sati
  Neustrašivi Nikola
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Odličan prvenac najboljeg Bonellievog serijala

  29.05.2022
  23:59:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Apsolutni klasik cijelog SBE poduhvata, u zaista neobičnoj formi antijunaštva i najfinije glazure u avanturističkom žanru - na Divljem zapadu, tojest. Nema se šta puno dodati uz već napomenuto u silnim (više impresijama no) komentarima. Po meni, najjači SBE serijal uvijek i zauvijek i njegov uvod koji postavlja tonalitet avanturi koja će trajati godinama poslije. U slučaju naslovnice moram dati vrlo visoku ocjenu zbog njenog značaja, bremena koje nosi i kulta koji je stvoren tamo nekad prije 50 godina.

  03.06.2022
  18:20:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 649
 • Zlatokosa
  Kod: KM ZS 597
  Ocjena: 58%
  Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1002
 • Što se dogodilo s Mary Rose?
  Kod: NR GOLCS 1a
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1032
 • Ruke nad gradom
  Kod: CASS PAD 2
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 949
 • Bijeli pakao
  Kod: PSDZ SA 37b
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
  Autor: Qwertz
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 952

Aukcije

 • LMS 375.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 304.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5
 • LMS 302.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 12
 • LMS 292.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 7
 • LMS 284.
  Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
  Prodavač: rudx
  Cijena: 1 kn
  Broj ponuda: 0
  Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 27
  Broj pogleda: 2765
 • Smrt u svemiru
  Kod: NN LIB 62c
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1806
 • Kameni most
  Kod: TX LIB 67
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1797
 • Leteći mjesec
  Kod: KM ZS 441
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1743
 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum