Duga puška i Dakote

Ken Parker

KP LMS 305 | 96 str.

Jesen 1869., Ken biva poslan sa Dashom i četvoricom vojnika u Mine Town po stoku za vojsku. Međutim, došavši u grad nailaze na ogromne probleme pošto su stoku oteli ljudi Jim Holborna, vlasnika "Holborn Mining Company", koji je i «vlasnik» cijelog grada…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 78%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*7

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mine town
    KP LIB 2
  • Duga puška i Dakote
    KP LMS 305
  • Grad rudara
    KP MO 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Mine Town
    KP CW 2
  • Mine Town
    KP SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Nakon uspješnog prvog broja, Berardi i Milazzo nastavljaju dalje sa jednakim uspjehom. Ovoga puta imamo gotovo klasičnu western-priču sa indijancima, antipatičnim negativcem koji se ponaša kao vlasnik cijelog grada, dugim scenama pucnjave i potjere po gradskim ulicama, sam-protiv-svih herojem koji posljednjim snagama uspijeva pobijediti nadmoćnijeg neprijatelja, te obaveznom love story, ovaj put bez happyenda. Kao uvod u priču poslužio je kratki (i uspjeli) geg sa kineskim kuharom ali odmah zatim kreće akcija koja gotovo ne prestaje do samog kraja. Osim prvog gega, imamo i prvi love story, Ken upoznaje romantičnu prostitutku Tinu McLoy s kojom provodi noć i tako se spašava od odmazde Holbornovih ljudi ljudi koji su upali u staju i pobili vojnike na spavanju. Ogorčen ovim zločinom Ken kreće u konačan obračun sa zlikovcima, a jedini građanim koji se usudio stati na njegovu stranu, svećenik Kovak, završava tragično. Naravno, na kraju pravda biva zadovoljena, na prilično «bombastičan» način, a naš heroj nastavlja dalje u susret novim avanturama, bogatiji za još jedno gorko iskustvo.

U ovom broju imamo prilično veliku promjenu u odnosu na prvi broj, što se izgleda glavnog junaka tiče, na izričit zahtjev Sergia Bonellija koji se plašio rekacije čitatelja na glavnog karaktera sa bradom Ken izlazi iz brijačnice bez brade i drugačije frizure, ovaj put još sličniji Robertu Redfordu! Ako smijem dodati, još jedna mudra odluka:-) (inicijalno su Berardi i Milazzo nazvali svog junaka Jebediah Parker, što je opet ne Bonellijevo inzistiranje promijenjeno u Ken Parker).

Milazzov crtež je pretrpio neke promjene u odnosu na prvi broj, ali još uvijek to nije onaj Milazzo kojeg znamo i volimo dok je naslovnica jedna od ljepših u cijelom serijalu. Ipak, prave stvari tek trebaju doći!

Naprijed

KP LMS 301 Duga puška

KP LMS 417 Niski udarci

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I uz najbolju mogucu volju pokuso sam pronaci bilo kakvu
    negativnost u ovoj epizodi...Jednostavno sveje SUPER.. jer toje
    KEN.. Samo je jedan i jedini PARKER...
    05.10.2003
    23:52:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Druga epizoda, nastavlja se priča o Kenu Parkeru, a to mi se posebno sviđa, kada se epizode mogu promatrati kao cjelina. Tako da ovdje imamo smisleni nastavak prvog broja, Ken je ostao kao izviđač u vojsci, a također se pojavljuju i ostali preživjeli izviđači iz prve epizode. Možda je ovo malo nestandardan broj, jer ovdje Ken pobije priličan broj protivnika, što bi više priličilo Texu. Valjda na počecima još nije bilo totalno definirano kakav će lik biti Parker, jer će on uglavnom biti prikazan kao običan čovjek, sa iskustvom i mogućim vještinama i znanjima trapera i lovca, nikako ne sa nemogućim sposobnostima nepobjedivog heroja koji redovito rješava situacije 1 na 10, čemu malo vuče ova epizoda. Uprkos tome, i ova je priča ispričana snažno, tako da (ko što reče Kolekcionar), jednostavno ne mogu dati slabiju ocjenu. Onoj naslovnici iz edicije Collana West (koju sad prvi put vidim) dao bih desetku, puno mi se sviđa.
    08.10.2003
    11:24:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Početak priče nije ništa posebno,onako laganica i to, ali dolaskom u grad rudara sve se mijenja.Tuča u kockarnici,prostitutka Tina,svećenik, i pokolj Kenovih prijatelja dok oni spavaju itd..Nastavak je u duhu Texa(sam protiv svih) a i kraj je kako treba i ostavlja snažan dojam.Crtež je već bolji nego u prvom dijelu.
    31.10.2003
    17:32:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 8, 6, 9

    Eksistencializam na divljem zapadu. Crtež se od prvog broja popravio, glavni junak je promenio imidž, ali western opet nema heppy end.
    02.11.2003
    14:49:00 sati
    miha
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Nešto slabija od prve epizode, ali još uvijek jako dobro. Ovaj rani milacov crtež prije mi se nije toliko sviđao, ali ovako s distance mogu reći da je odličan, drugačiji od njegove zrele faze, više klasičan, ali majstorstvo kadriranja već je vidljivo.
    03.11.2003
    21:35:00 sati
    ken2
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    Pokolj prijatelja i odnos Kena i svećenika su dvije stvari koje su mi zauvijek ostale urezane u pamćenje. Priča i nije baš preoriginalna ali scenaristički je izvedena odlično. Za Milazza i njegov crtež sam subjektivan - dvije desetke su uvijek tu!
    05.12.2004
    12:47:00 sati
    Gaston
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Trenutak kada Tina prima metak koji je bio namjenjen Kenu...stvarno sam ostao bez riječi, radi toga scenariju dajem desetku!
    26.12.2004
    23:54:00 sati
    solar
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Dobro je, hronoloski je sve tu , radnja je povezana sa prethodnim brojem. Vec imamo i grupu mogucih prijatelja koji dobijaju rutinski zadatak. Na zalost dobijamo masakr, jednu mogucu ljubavnu pricu prekinutu metkom i svestenika heroja. 100% western, za nekih 80% uzivancije.
    04.01.2005
    04:22:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nešto lošiji drugi broj.
    23.01.2005
    14:37:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Odlicna epizoda! Prvih pedesetak stranica je onako lezerno, puno humora (podsjeca na dosta epizoda Zagora) onako negdje za 8. Ali onda veliki preokret. Akcija non-stop i super rasplet. Spoiler alert!:
    Ona scena sa svecenikom kad Kena muce, a on mora odabrati put, da li obraniti nevinog covjeka koristeci se nasiljem ili samo presutjeti. Nezaboravno! A da ne govorim o samom kraju kad Tina na samrti pita Kena da li umire, a on joj odgovara "Da." Nezaboravno! Mislim da bi 90 posto scenarista napisali odgovor nesto kao "Ne, bit ces u redu, bit cemo zajdno" ili slicno. Da je prva polovica stripa malo uzbudljivija dao bi scenariju cistu desetku koliko sam odusevljen sa zadnjih 50 stranica.
    19.05.2005
    03:20:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Jedina zamjerka mi je ta već puno puta korištena tematika borbe protiv bahatog samozvanog vlastodršca(kako u stripu tako i na filmu).Unatoč tome nedostatku jako dobro.
    13.01.2006
    14:02:00 sati
    zmalose5
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    opet klasična priča sa dosta pucanja.podsjeća me na ZG 69 Prokleta dolina.bolja mi je ova epizoda od prve,bolje su okarakterizirani likovi,scenarij pravi pravcati western, znatno se poboljšao crtež a i naslovnica nije loša ovaj put. jednom riječju-ODLIČNO!!!!!!!
    19.01.2006
    19:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Moj prvi ken parker :) stalno san čita na forumu da je Ken fenomenalan,scenaristički nenadmašan i jedva san čeka da se u to i sam uvjerim,i doista nisan razočaran,čak san oduševljen.Najupečatljiviji je svećenik koji pred nasiljem ipak u konačnici odabire nasilje jer vidi da izbora nema,njegove vjerske riječi ne znače ništa gadovima koji za vrijeme njegova premišljanja mlate kena.Ali najbolji je sam kraj,onako kulerski,postavi se bačvica baruta ispred ureda glavnog krivca,poželi mu se laku noć,potpali fitilj i lagano otiđe I još kažete da ono pravo tek dolazi:)
    24.01.2006
    00:21:00 sati
    vice
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Jedan od najboljih Ken Parkera koje san procita. Sve se događa jednostavno i ima puno pucačine, pravi vestern! Crtez je bolji nego u prvom broju a i naslovnica nije losa!
    06.02.2006
    12:34:00 sati
    ijo
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Kao sto autor recenzije rece: pravi western! Imamo tu donekle zanimljive elemente price, donekle zanimljive likove ali sve u svemu nista prosjecno, cak i puno losije od mnogih Texovih prica. Ipak, ono sto ni Tex ni ostali nemaju jeste tako izrazena surovost i realnost svijeta u kojem zivi nas glavni junak. Osjecam da je avantura sa Tinom ovdje isforsirana kako bi se ostavio utisak na citaoca.
    11.02.2006
    09:57:00 sati
    SSM
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Odlična epizoda,dinamična i napeta.Dočarava atmosferu divljih američkih mjesta i lokalnih gazda.Prva Kenova romansa daje poseban štih,isto kao što će im davati i ostale u narednim epizodama.Dosta dobar crtež i odlična naslovnica.
    28.02.2006
    20:06:00 sati
    branimir.kaleb
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Ken Parker epizoda 2. Volim kod Beradija i Milazza sto iako su u prvih par brojeva promijenili image svog lika, a da ne govorim o onom lapsuzu s imenom (Jebediah ili tako nesto), Ken Parker je od prvog broja ono sto je do zadnjeg broja - obican covjek, ali inteligentan i cestit, koji mora prezivjeti u svijetu koji nije takav. To je stvar po kojoj ja pamtim ovaj drugi broj.
    28.07.2006
    10:48:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislim da za ovo komentar nije potreban!
    01.09.2006
    17:29:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Odlična druga epizoda, doduše malo slabija od prve, kao i crtež. Lijepa ali tužna priča o ljubavi kojoj nije bilo suđeno, o ljudskoj pohlepi, masakru, i sa pomalo mračnim završetkom. Plus ovoj epizodi svakako daje onaj pop, i njegova transformacija, i to vidno popravlja dojam nakon onog pomalo traljavog uvoda, sa Kinezima i šalama. I svakako to što Ken ne uspijeva uvijek spasiti sve prijatelje, naprotiv, najčešće umiru upravo oni do kojih mu je najviše stalo. Naslovnica bolja od prethodne, međutim opet mi "ručetine" smetaju, je da su malo manje nego na prvoj naslovnici, ali još uvijek ogromne. ;))Dash: "Koliko si komada dinamita iskoristio?"
    Ken: "Deset."
    Dash: "Dovoljno je bilo i pet."
    Ken: "Ti si stari škrtac."
    17.08.2007
    13:47:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    western u svom najboljem izdanju
    25.08.2007
    22:53:00 sati
    lwood
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Sa gledišta radnje jedna već puno puta viđena prića. Neki bogatun posjeduje polovicu grada i ima skupinu revolveraša. Ken, Dash i vojnici idu u Mine town da se raspitaju gdje je stoka koju bi im kauboji trebali donjet za zimu. Oko četrdesete stranice Ken se odlazi opustit. Nakon dugog tretmana odlučuje malo promjenit look. Treći put se nećeg dosjeti i onda se ne pokazuje do ulaska u saloon. Mislim da su se Berardi i Milazzo na taj potez odlučili naknadno pošto nijedan strip junak s bradom u Italiji nije uspio. Meni se više sviđao s bradom jer je bio opasniji, iskusniji i možda jači. Više cjenim iskustvo od mladosti. Pa Tex mi je najbolji strip i upravo je to jedan od pluseva. Svakako sreća za Kena što je odlučio povalit kurvu jer bi onda karijera našeg junaka bila gotova nakon samo dva broja. No ipak se kod Kena osjeća jedan nagli svršetak koji može ostaviti i pozitivan i negativan utisak. Ovdje je to bilo pozitivno zbog tog zaustavljanja Holborna malo neobičajnim načinom i tu se još jednom vidi koliko je Ken različitiji od ostalih Bonelli junaka. Neki nebi htjeli uprljat ruke takvim u bojstvom nego bi ga priveli pravdi. Znači Berardi standardno dobar. Milazzo još jednom izvrsno crta izraze lica, ali da malo poradi na detaljima bilo bi bolje. Naslovnica je lošija. No ipak sve to me je prilično zadovoljilo. Naprijed Ken u daljnje avanture!   
    17.12.2008
    09:51:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Nakon dugo vremena ponovo sam pročitao ovu epizodu. Zaista sjajan strip, doduše priča je malo izlizana ali dobro izvedena. Dosta je akcije što čini strip dinamičnim (zaista je užitak čitati ga). Crtež solidan, ali malo "siromašan" (fale detalji). Naslovnica solidna.
    07.01.2009
    11:58:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    Skoro jednako zanimljiva epizoda kao i prva, a usto je su i kronološki povezane, što je uistinu dobar potez. Ken Parker i dalje zadržava istu kvalitetu, ali mi se nije svidio preobrat kad mu je onaj svećenik odlučio pomoći. Izlizani ''deus ex machina'', koji nije trebao ovoj epizodi.
    22.02.2009
    15:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 6, 9

    vidjena prica vec 1.000.000 puta,sve osrednje osim naslovnice
    25.05.2009
    18:26:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 51%

    5, 7, 2, 9

    Epizoda s manje likova i zanimljivijom radnjom iz prve pa to odmah bolje izgleda. Za jedan navodno ozbiljniji serijal od većine onih iz Bonelli-produkcije radnje epizoda su zasad stoput jadnije od onih iz Texa, recimo. U prvoj epizodi mu ubiju brata pa se osvećuje, a ovdje dolazi u gradić koji kontrolira neki lokalni mrcina s hrpom revolveraša. Stvarno originalne radnje dečki, nema šta. S tim da je ova radnja bila bolje odrađena u Zagorovoj epizodi Limena zvijezda. Jedino vrijedno pamćenja ovdje su one tuitamične zanimljive scene, kao kad se plahi svećenik pretvara u svirepog terminatora ili kad onaj tip s početka prebije Kineza (a i čini se da svaki Azijat zna borilačke vještine, kako da ne).
    Crtež užasan, a kad ima ovoliko akcijskih scena onda se tek vidi koliko je trom i dosadan. Naslovnica je zato odlična, nije baš među najboljima, ali dobra je.
    16.07.2009
    19:30:00 sati
    Opti
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Ne baš zlatan Kenov period, ne toliko loša priča da se ne može pročitati, ali za zaborav.
    02.08.2009
    08:58:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Već mi se ova epizoda znatno više dopala od prve. Dinamično, s umerenom dozom humora, jednim preobražajem i jednom skoro pa ljubavnom pričom...
    21.11.2009
    16:32:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Puno bolji mi je ovaj drugi broj od prvog. Zanimljiva tragična priča u kojoj Ken ostaje bez mnogih prijatelja i žene koju je tek upoznao. Emocije su odlično prikazane. Crtež odličan, mnogo mi je bolji nego u prvom broju, ali to je tek početak...

    05.01.2010
    13:24:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 8, 6

    Dobra druga epizoda, i nekako mi je crtez bolji od prve epizode, iako ga je isti covjek crto.  Ova prica nije bas originalna kao prva, ali ima ovdje dosta dobrih stvari: Ken prvi put obrije svoju bradu, i dobija facu s kojom cemo ga svi mi prepoznati u buducnosti.  Ovako i jest puno bolje, izgleda makar 15 godina mladji.  Radnja sa otimacima stoke, i jedni mocnim covjekom koji 'vlada' na slabim ljudima i na gradu, je nekako 'klisej'; u ono doba kad je prvi put izasla ova prica mozda je to i bilo originalno.  U ovom serijalu, makar u ove prve dvije epizode, puno mi se svidja sto nema tako puno teksta: centar Ken Parkera je crtez, face ljudi, njihovi izrazi, poeticni stil s kojim Milazzo vlada nad ovom liku, a tekst i scenario su puno 'secondary'.  Ova prica mi se bas svidila, pogotovo Kenov susret s onom prostitutkom koja umrije na kraju.  Na jedno ruku je zalosno, a na drugu... pa, kakve sanse su njih dvoje uopste imali da sretno zive zajedno, u ovoj zemlji i drzavi koja nikom ne pokazuje milosti? 

    01.10.2010
    18:09:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Pravi užitak za čitanje! Kakve su to samo scene borbe! A crtež!! Kadrovi u prvom licu iz očiju onog tko puca... Ne viđa se to u drugim stripovima. No, nažalost ocijena za scenarij manja jer mi je nelogično da u završnoj borbi Ken i svećenik ne uzimaju oružje od ubijenih neprijatelja, nego idu u oružarnicu po novo oružje. No svakako epizoda za pamćenje. Serijal se nastavlja!

    01.01.2011
    21:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Osim napretka u Milazzovom crtežu, ova epizoda je na nivou prve. Prostitutka zlatnog srca broj 1 je prva takva u serijalu pa samim tim ne smeta. Meni smeta upravo ono čime je većina oduševljena a to je sveštenikova odluka da promijeni svoje mišljenje i odluči da pomogne Parkeru ubijajući ljude. Sama ta odluka i nije toliko sporna, no svakako jeste način na koji je to odrađeno. Na rukovanju oružjem kao i eskiviranju neprijateljskih metaka bi mu pozavidio i Dok Hollliday. Ni ne pokajavši se što je ubio tri čovjeka (na spektrakularan način kako sam i rekao) on nastavlja da pomaže Kenu u stilu revolveraša sa dugogodišnjim iskustvom. U tome je naivnost i mana ove epizode koja je, ako se to izuzme, solidna.

    01.11.2011
    23:27:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Brutalnija verzija "Priča sa divljeg zapada".

    13.03.2012
    11:20:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Prava westren priča.

    23.05.2012
    13:42:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    31.07.2012
    23:53:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    05.10.2012
    15:31:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Kupio sam ovaj strip neki dan na aukcijama pa mi se odmah našao u rukama na redu za čitanje. Siguran sam da ovu epizodu nisam imao u rukama barem 25 godina,ali odmah na početku mi je bilo jasno da sam ovo ko' klinac čitao...iznenađujuče kvalitetan western gledajući na godinu proizvodnje...
    16.11.2013
    23:40:00 sati
    Oki
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    16.10.2014
    23:39:00 sati
    velka031
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    klasična priča o lokalnom moćniku koji je gospodar života i smrti na svom teritoriju,možda bi neki i kazali:već viđeno.ali je toliko dobro odrađena da riječ klasično ne treba uzeti sa rezervom i jednostavno pročitati ovu priču.

    onaj geg na sa kinezom i njegovim kung-fu majstorijama i sirovini od izviđača jednostavno nezaboravan.

    pokolj Kenovih prijatelja u štali(sami su si krivi,dođu u grad,pobiju nekoliko Holbornovih ljudi,naprave pizdariju u saloonu i odu na spavanje.pa mogli su bar pretpostaviti da se negativci hoće osvetiti i staviti bar jednog čovjeka na straži pred štalom.kakvi su to iskusni westernmani?ponijeli su se ko grennhorni).

    Ken je izbjegao pokolj jer je ševio.neka,fala bogu da je bar jedan Bonelijev junak umočio.Tina se žrtvovala da spasi život svom dragom.možda je i bolje tako.da je preživjela kakva bi budućnost čekala našeg junaka?mijenjanje prljavih pelena i ženino kvocanje:kud ćeš opet sa tom pušketinom?opet ideš fukat onu malu indijanku Bisernu rosu?ja ti više nisam dobra otkako sam natukla dvajest kila viška?vraćaj se nazad,stol nisi počistio,prašinu pobrisao a i paučina je u kutevima.

    malo mi je krivo što se obrijao,onako je opakije izgledao.pravi gorštak,sa bradom bi mu baš pasalo prvotno namijenjeno ime:Jebediah,skraćeno Jeb.ali nema veze,i sa bradom i bez nje potaraco je tucet zločinaca ko od šale.istina,malo je tu i božanske pomoći imao u vidu svećenika koji me ispočetka iritirao svojim pacifizmom.

    crtež mi je fenomenalan.naslovnica također.Ken je jedini junak gdje naslovnice ne idu ispod devetke.

    03.11.2015
    08:39:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Puno bolje nego prvi broj. Ovo je ono što sam uvijek htio da Tex bude. Idemo dalje s čitanjem...
    03.11.2015
    23:41:00 sati
    Deki86
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Da, ovo jest sto puta viđeni koncept, kao i brojni drugi u ken parkeru, ali izvedba je ono što je razlikuje od drugih. Prije svega u glavnom liku, koji odmah u drugom broju prezentira jednu od svojih filozofija. "Nadam se da nikada necete morati birati između svojeg i tuđeg zivota", kaze ken svećeniku, a ubio je desetak ljudi hladnokrvno u ovoj epizodi. Također imamo i ubijanja prijatelja glavnog lika što za ono vrijeme baš nije bilo standard. Crtež je isto dobar za ono vrijeme. Milazzo je vrlo dobar u prikazivanju emocija i grimasa na licima. Šteta jedino što je ken ostao bez brade;)

    20.05.2016
    10:27:00 sati
    drogsy
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    04.12.2017
    20:38:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Ipak mi je slabija od prve priče. Prva je imala neku triler notu, i dobru završnicu, dok mi je ovde dosta toga slabašno - sveštenikovo profi rukovanje oružjem (preobražaj je čak malo previše naglo prikazan), završnica tj smrt Tine (početak romanse mi se svideo), završnica sa dinamitom, početak sa kinezom... Šteta i što Ken ostade bez brade. Svidelo mi se što se epizoda hronološki nastavlja na prvu, što se pojavljuju isti likovi.

    Naslovna vrlo dobra. Ken mi liči na mešavinu Stiva MeKvina i Toma Hardija.
    Sve u svemu, nadam se da će kasnije epizode biti bolje, kao što većina komentatora tvrdi, jer me prve dve nisu oduševile, naročito u pogledu crteža (dok je u pogledu priča ipak bolja situacija).

    07.01.2018
    01:57:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Epizoda je klasični western i iako na prvu izgleda da bi strip mogao proći kao Tex, npr. da je Tex crtan umjesto Kena a Carson umjesto Dasha, vidljive su razlike. Iako Ken pobije dvoznamenkast broj ljudi dosta pati, život mu par puta visi o koncu a i emocije su prisutne. Ono svećenikovo razmišljanje o Kenovoj rečenici "Nadam se da se nikad nećete naći u situaciji da birate između svog i tuđeg života" i odluka da izabere borbu za tuđi, tj. ga spasi su mi najjači dio epizode ali, kako D.J. reče, i ono kad je rekao Tini da će umrijeti je nešto što se u Bonelliju ne viđa (ili je iznimno rijetko).

    Minus je svakako način na koji poginu Kenovi prijatelji, kao neke amaterčine, a ne sviđa mi se ni što se Ken obrijao ali dobro, to je već druga stvar.

    Crtež najslabiji dio, Milazzo i dalje ne zaslužuje 7-icu. Naslovnica opet bezveze. 

    10.02.2018
    22:06:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Ovde je situacija vec neuporedivo bolja nego u prvoj epizodi ali idalje mnogo daleko od odlicnog stripa i nadam se  najvisih dometa ovog serijala, to cu tek videti kada dodju najcenjenije price ovog serijala. 

    Za razliku od prve price ova pocinje dosta lagano i duhovito i taj humoristicki deo iako je simpatican i zabavan nema nikakve veze s nastavkom price. Ken i company moraju da dovedu stoku iz Majntauna do utvrdjenja. Tamo ih cekaju neprijateljski nastrojeni ,,novi vlasnici" stoke.

    Ono sto mi najvise za sada smeta u prve dve Kenove price je potpuna odsutnsot realisticnosti u scenama akcije. Ken i drustvo razoruzani srede bez ijednog gubitka sestoricu puskama i pistoljima naoruzanih revolverasa i to bez ikakve muke. I opet Kena samo okrzne metak po bradi. Za strip koji vazi za realistican vestern ovo bas vredja inteligenciju citalaca. Takodje Ken posle ide u suludu pucacinu sam protiv svih ali ajde to i mogu da progutam jer je izuzetno zabavna pucacina, iako potpuno nerealisticna. Takodje mi se nije svidelo sto se Ken obrijao, vise mi se svidjao s bradom ali dobro. 

    Ono sto mi se posebno svidelo u ovoj prici jeste scena sa svestenikom i strasna ali kratka ljubavna prica sa ljupkom prostitukom Tinom McLoy . Ovu epizodu upravo vade te dve pojedinosti i to sto je vrlo zabavna u scenama akcije. 

    Milazzov crtez je ovde dosta bolji nego u prethodnom broju. Mnogo mi se svidja kompozicija tabli i neopterecenost okvirima kadra i sto cesto kadar uopste nema okvir nego samo belu pozadinu papira. Milazzo s ogromnom lakocom i leprsavoscu pripoveda pricu. Posebno su mi se svidele scene u salonu, zatim vrlo upecatljiv kadar kada se negativci okupljaju ispred stale u kojoj su spavali Kenovi prijatelji i scena svestenikovog preispitivanja.

    Naslovna strana lepa ali ne preterano upecatljiva. 

     

    21.02.2018
    22:54:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    25.04.2018
    09:54:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 71%

    6, 9, 7, 5

    27.11.2018
    21:23:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 8, 6

    Vrlo zabavna, ali ne i plitka western epizoda. Imamo nekoliko neobično karakteriziranih likova i tipičnu western radnju. Možda malo se tu previše Kena poistovjećuje s Texom (od 10000 metaka promaši jedan) ali ako izuzmemo to, dobili smo pomalo prljavi i zabavni western. Crtež na malo većoj razini nego na prvom broju. Nema tu velike filozofije, mozak na pašu i uživaj.

    02.12.2018
    20:20:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 78%

    6, 9, 8, 9

    Po određenim elementima priča podsjeća na klasičnu i puno puta viđenu Bonelli western pričicu (degradacija u odnosu na prošli broj), no sama izvedba i završnica su puno siroviji i dojmljiviji nego u prvom broju. Na stranu efektivne prostitutkine smrti, pravi šok mi je bio pokolj "sporednih" likova za koje sam, na temelju upoznavanja u prošlom i nadogradnje odnosa u prvoj polovici ovog broja, mislio da će predstavljati stalnu postavu u narednim brojevima. Unatoč mnogo puta viđenoj postavci u vidu priče, njena izveba i gorko-slatka završnica je ovog puta znatno doprinjela nešto boljem konačnom dojmu nego kod prvog broja.

    09.12.2018
    16:18:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ken sa prijateljima odlazi po stoku namijenjenu vojsci, no ubrzo stvari krenu po zlu.. Osim što skoro svi bivaju pobijeni, čak i Kenova ljubav, prostitutka Tina, umire od metka.. Opet tragična priča koja ovakvom serijalu baš odgovara.. U usporedbi s prvom epizodom su tu negdje.. Teško je reći da je jedna bolja od druge.. Ima nekih šaljivih dijelova koji su mi se svidjeli, tipa početak sa kineskim kuharom ili tučnjava u saloonu.. Ili čak i dio kada Ken ode kod frizera.. Crtež i naslovnica napreduju iz epizode u epizodu.. Bez primjedbi..

    11.12.2018
    17:16:00 sati
    allessi
    uredi
  • LordFreemanuel

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Stvarno sam zadovoljan sa svime. Veoma dobra epizoda s puno akcije.

    18.12.2018
    20:39:00 sati
    LordFreemanuel
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Mine Town

    Iako sam čitao komentare da je Ken dosta depresivan strip, ovdje u ovoj epizodi je bilo prilično komičnih situacija. Pogotovo ono sa ne pranjem, ali i sa novim kuharom Kinezom, pa i situacija kod frizera. Zalihe hrane su sve manje i Ken dobiva zadatak da ostalim izviđačima krene ususret Teksašanima koji su bili zaduženi da im dovedu grla koja je vojska platila, prije nego se vrijeme još više pogorša. Stoka bi trebala biti u Mine Townu (gradu rudara) u kojem imamo jednog negativca koji je odlučio tu stoku pak zadržati za sebe, ne bi li na taj način zadržao svoje rudare na poslu kojem su radili. I tu nam počinje glavni dio ove epizode, akcija..

    Još jedna dobra epizoda u nizu koja obiluje akcijom, pogotovo kad stignu u taj grad. Iako se Kenova ekipa pokazala sposobnom u prvom okršaju sa zločincima, već sljedeći put su ih ovi iznenadili i pukim slučajem se Ken spasio što nije bio tada s njima (već kod one prostitutke), ali i ključnu ulogu je odigrao i jedan svećenik. Naravno, ne zaboravimo i indijance koji sve više poštuju "Dugu pušku". Epizoda koju ćemo vjerujem ponajviše pamtit po tome da je Ken obrijao bradu i naravno, poprimio potpuno novi izgled. 

    Sporedne likove koji su bili sa Kenom smo prilično dobro bili upoznali kroz uvod ove epizode, pa me eto, iznenadilo da su gotovo svi stradali.

    19.12.2018
    13:40:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Jedna klasična i mnogo puta viđena vestern priča s lokalnim moćnikom i završnim obračunom "sam protiv svih". Nema snagu prve epizode, ali scenarij popravlja dojam neuvjerljive priče. 
    Priča se direktno nastavlja na prvu epizodu, a radnja se odvija na jesen 1869. godine. Ken je ostao u utvrdi kao izviđač, a postavlja se pitanje Kenove majke, spomenute u prvoj epizodi. Dali je ona saznala za pogibiju mlađeg brata? Njih dva su, prije nesretne tragedije, krenuli kući odnijeti novce od prodaje krzna. Budući da je prošlo desetak mjeseci, pretpostavljam da je Ken svratio do kuće, ali nigdje se ništa ne spominje. Nadam se da će slijedeće epizode mi izbrisati taj upitnik iznad glave.

    Nakon početnog uvoda s lovom, upečatljivim spašavanjem mladog Indijanca i komičnih elemenata s novim kuharom Kinezom, ekipa dobiva zadatak otići u susret Teksašanima koji trebaju dovesti stoku za prehranu ljudi u utvrdi. U Mine Townu nalaze stoku, ali ne i Teksašane. Ispada da je vlasnik rudnika prisvojio stoku jer je zima duga, a i rudari moraju jesti. Okršaji slijede!
    Likovi svećenika i prostitutke donekle izdižu priču iz kolotečine, a neočekivani scenaristički obrati daju dodatnu vrijednost. 
    Millazova kadriranja i perspektive kod obračuna su za desetku. Lica upečatljiva s uvjerljivim facijalnim ekspresijama. 
    Zamjerio bih mu jednu grešku, a to je Kenova brada. Naime, prije završnog obračuna, Ken nema bradu, a već nekoliko minuta kasnije ima bradurinu od nekoliko tjedana! 

    24.12.2018
    14:18:00 sati
    Spock
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 995

Magazin

Recenzije

  • Tajna druida
    Kod: ZG MX 32
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 553
  • Španjolska kopča
    Kod: TX LIB 90
    Ocjena: 35%
    Vrijeme: 22.2.2019. 2:09:00
    Autor: selanne
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 322
  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 415
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 349
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 878

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 995

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 3004
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2457
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 22
    Broj pogleda: 2289
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2283
  • Duhovi u tami
    Kod: SIR DRKW 4
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 29.11.2018. 23:53:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1966

Aukcije

  • ZS 13
    Vrijeme: 01.03.2019 19:55:32
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 3862 kn
    Broj ponuda: 19
    Broj pogleda: 525
  • LMS 4
    Vrijeme: 01.03.2019 19:50:44
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1988 kn
    Broj ponuda: 25
    Broj pogleda: 444
  • ZS 39
    Vrijeme: 01.03.2019 19:52:13
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 905 kn
    Broj ponuda: 19
    Broj pogleda: 343
  • LMS 42
    Vrijeme: 01.03.2019 19:29:15
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 422 kn
    Broj ponuda: 11
    Broj pogleda: 208
  • Zlatna Serija #30
    Vrijeme: 28.02.2019 14:54:00
    Prodavač: predator
    Cijena: 999 kn
    Broj ponuda: 1
    Broj pogleda: 167

Forum