Niski udarci

Ken Parker

KP LMS 417 | 96 str.

Pet godina nakon građanskog rata, bivši konfederacijski kapetan Kirk Collins organizira napad na vlak kako bi ga natjerao predsjednika Johnsona da proglasi nezavisnost Juga. Udruživši se sa bandom kriminalaca napada vlak u kojem bi se trebao nalaziti general Praser, gdje ih međutim čeka zasjeda. U istom vlaku je i naš Ken, koji sa čudnim suputnikom Oakeom Barnumom kreće u potjeru za napadačima…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 74%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Prava gospoda
    KP LIB 3
  • Niski udarci
    KP LMS 417

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I gentiluomini
    KP CW 3
  • I gentiluomini
    KP SR 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda se događa između srpnja i rujna 1870.
  • Originalni naziv epizode je «Đžentlmeni»

Nakon cijelih 111 brojeva, tj. više od dvije godine pauze, Ken Parker se vraća na stranice Lunov Magnus Stripa. Ne znam koji je razlog ovolikog odugovlačenja sa izlaskom novih epizoda, ali to nije trenutno ni toliko bitno.

I ovu epizodu potpisuju Berardi i Milazzo, i za razliku od prve dvije, ovdje se radi o nešto manje uspjeloj epizodi, kako u scenarističkom tako i u crtačkom dijelu. Priča svakako nije posebno originalna, iako ima zanimljivih dijelova poput uvoda sa bijegom iz zatvora. Predosjetivši namjere separatista, u vagon u kojem je trebao biti general Praser su smješteni vojnici. Međutim zamka nije uspjela pošto su napadači uspjeli pobiti vojnike dignuvši vagon u zrak. Bez plijena i bez generala njihov plan propada i napadači otimaju kćerku bogatog oca s namjerom da za nju dobiju visoku otkupninu. Jedini koji se usuđuju krenuti u potjeru za zlikovcima su Ken i njegov smotani suputnik Oake Barnum. Tijekom potjere se događaju mnoga iznenađenja, a po običaju najveće na čeka na kraju…

Ovako na papiru, zaplet ne izgleda loše, ali Berardi ne uspijeva do kraja zadržati željenu količinu napetosti pa tako ni antiklimaks na kraju ne postiže željeni efekt. Kad se tome doda «prijelazni» Milazzov crtež koji je u ovom broju dosta eksperimentirao još uvijek tražeći svoj izričaj, rezultat nije baš sjajan. Naslovnica opet odlična, kao i obično. Ostaje nejasno zašto je Dnevnik zamijenio odličnu originalnu naslovnicu sa prilično lošom Kerčevom verzijom, ali to je u to doba već dugo bila praksa kod Dnevnika, kao i već standardne 4 izbačene stranice…

Naprijed

KP LMS 305 Duga puška i Dakote

KP LMS 422 Čaura protiv Parkera

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 9, 1

    Osim naslovnice sveje jednostavno SUPER...
    05.10.2003
    23:47:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Kada sad s ove vremenske distance ponovo procitam epizodu Niski udarci, i meni se cini da se radi o nesto manje uspjeloj epizodi u odnosu na neke druge, vise u scenaristickom dijelu. Ali u pogledu ove epizode, kod mene ipak prevladava subjektivnost (zato sam joj i dao malo visu ocijenu), jer se radi o prvoj epizodi Kena Parkera koju sam kupio i procitao jos davne 1980. kada se i pojavila na kioscima. Bio je to moj prvi susret s tim izvrsnim stripom koji me je odmah osvojio. Odmah sam uocio koliko se razlikuje i po prici i po crtezu od svih dotadasnjih stripova koje sam citao. Premda sama prica i nije posebno orginalna, gledajuci iz danasnjeg kuta, u odnosu na neke druge price istog junaka, ipak se dobro sjecam kolkiko mi je tada, kada sam je prvi put citao bila napeta i zanimljiva, neizvjesna do samog kraja i sa zanimljivim obratom na kraju (tako karakteristicnim za epizode Kena Parkera), u kojem se otkriva da je simpaticni covjeculjak Oak ustvari pinkertonov agent i da je podvalio Kenu svoju znacku kako bi izbjegao batine razbojnika.
    Naslovnicama ide nesto losija ocijena jer ju kvari grozna Dnevnikova naslovnica.
    10.10.2003
    14:07:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Gledajući epizodu zasebno, mogli bi se upitati kakve veze ima sa prethodnim. Međutim, slijedećom epizodom dobivamo odgovor, tako da se i ona uklapa u cjelinu i povezanost sage o Kenu Parkeru. Ken je na putu za Washington kako bi se interesirao za pitanje Dakota, koji žive u rezervatu kraj Foth Smitha, u kojem je on zaposlen kao izviđač, što smo, opet, imali prilike vidjeti u prva dva broja. Znači, to je taj dio koji veže cjelinu, a ostatak je posebnost dotične epizode. Vlak napada jedna revolucionarna skupina, koja se bori za prava Juga. Ali, i među njima ima razlika, jedni su klasični pljačkaši, dok se drugi bore za ideale. Po meni, i ovo je prilično uspjela epizoda, možda tek mrvicu slabija nego prve dvije. Početak je fenomenalan, s onim bijegom iz zatvora. Crtež također malo slabiji, iako je u pojedinim scenama perfektan. Naslovnice mi je teško ocjenjivati, budući da originalne nisam vidio uživo, ovako skenirane nije to to. Ne sviđa mi se ta bijela boja i ne kužim zašto je tako izduženo. Ovaj put Collana West slabija od originalne, naša ima zanimljive boje, nije mi užasna.
    12.10.2003
    14:20:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Meni je ova epizoda čak bolja od prve dvije.Uvod u kojemu su scene iz građanskog rata je odličan(posebno mi se dopao crtež) i odmah upoznajemo Collinsa,vojnog veterana,klasičnog idealista,koji je po meni glavni junak ove priče.Slijedi odlično prikazan bijeg iz zatvora,napad na vlak i Kenova potjera za razbojnicima.I sam finale je uzbudljiv.Zanimljiva situacija je sa portirom u hotelu i onom crnkinjom sa bebom.Collins je pomogao i jednom i drugom,sažaljevajući ih,a upravo su ga oni "otkucali".
    Crtež mi se sviđa a naslovnica(originalna) je stvarno jako dobra.
    01.11.2003
    09:56:00 sati
    Aco
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Scene građanskog rata i izvrstan opis bijega iz zatvora otvorili su fantastično ovu epizodu. Nažalost, kraj epizode nije na istoj razini ali ova konstatacija spada već u sferu cjepidlačenja! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
    05.12.2004
    12:53:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    I dalje je to surovi western, garniran secanjima na krvavi rat,bahatim meksikancima i juznjackim gospodama. Ali, pravim gospodama. U svim prilikama. I da, polako se priblizavamo Washingtonu dok Milazzo dize formu.
    04.01.2005
    04:30:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Malo naporna priča, a čak mi ni naslovnica nije neka (Što je rijetkost kod Kena.)...
    23.01.2005
    14:38:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    Collins jedini (uz Kena) odaje dojam da je od krvi i mesa.
    30.10.2005
    00:22:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni priča je odlična,čak i bolja od prethodne dvije.Koliko samo događanja u 98 strana.Prvi dio velike Berardi-Milazzo trilogije.Desetka za original naslovnicu.Jednostavno sve pohvale.
    14.01.2006
    13:30:00 sati
    zmalose5
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 8, 5

    Prve dvije epizode su mi bolje od ove, ali nije ni ova baš loša. Jedini nedostatak je što u njoj nema ništa originalno. Scenarij je solidan, najviše me se dojmio sam početak tj. pljačka banke i nešto kasnije onaj isplanirani bijeg iz zatvora (sa naglaskom na način kako su bjegunci otvorili vrata). Crtež je slabiji u odnosu na prošlu epizodu, naslovnica isto slabašna...
    24.01.2006
    21:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Solidna prica. Kao sto rekao mpavin bolje su bile prve dvi epizode. Crtez isto solidan, a naslovnica je kakva je. Nije mi bas ostavio neki veliki dojam tako da nemam nekih extra komentara.
    06.02.2006
    12:41:00 sati
    ijo
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Meni se Milazzov crtez ovdje vise svidja nego u prethodne dvije epizode (iako je istina da je to eksperimentalni, odnosno prelazni period u njegovom bogatom crtackom opusu). Sto se tice same price, jasno je da se radi o plagiranju velikog broja filmova, stripova i western knjizevnih djela, ali to ne mora nuzno biti neki veliki minus. Ono sto mi se najvise svidja jeste politicka pozadina ovog stripa, a koja ce se odraziti na slijedecu epizodu iz sage o Kenu Parkeru.
    11.02.2006
    10:04:00 sati
    SSM
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Malo slabija epizoda od prve dvije. Najvise sto mi fali ovdje je ona emocijonalnost kojom su prve dvije epizode bile nabijene. Prica je u stilu Blueberry-ja.
    27.07.2006
    02:50:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Vrlo dobra epizoda čiji potencijal nije do kraja iskorišten zbog nedovoljne pa i pomalo neuvjerljive profilacije lika kapetana Collinsa.Zanimljiva prošlost,grižnja savjest i moral s jedne strane(crna ropkinja,recepcioner),a opet mučko ubojstvo bankara tijekom pljačke.Ipak,ovaj lik se pamti zajedno sa svojim proturječjima kao i simpatični Pinkertonov agent.Također je epizoda dobro izvedena kao poveznica sa daljnjim Kenovim avanturama...
    27.07.2006
    21:27:00 sati
    fantom
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Pisem ove recenzije po sjecanju. Svake se epizode dobro sjecam, pa tako i ove. Ali dok mi se kod ostalih jave emocije i sjetim se nekih tipicnih scena, ova mi je nekako nezanimljiva. Milazzu 10 po defaultu.
    28.07.2006
    10:40:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...čito sam prije par mjeseci...al svaki je ken parker poseban...
    01.01.2007
    16:25:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    na trenutke konfuzno ali dobro
    25.08.2007
    22:50:00 sati
    lwood
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    još kao mali sam zavolio ken parkera, duga puška i duga puška i dakote su mi bili zakon, međutim, ovu epizodu nisam volio, a ni danas mi nije ni blizu najboljima, iako iz današnje perspektive mogu reći da je ovo prvi iskorak, prva, nazovimo je, 'čudna' epizoda, drugačijaipak, pravu razliku čini slijedeća
    21.08.2008
    00:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Malo slabija epizoda, najviše zbog izlizane priče o fanaticima koji sanjaju o ponovnom rođenju Juga. Mada, ovo je strip iz 1977. godine, tako da to možda i nije neko pouzdano mjerilo originalnosti. Po meni isto taj lik Collinsa nepotrebno pleše između anti-heroja i negativca, Berardi to ipak nije kvalitetno izbalansirao. Neznam, ima tu i odličnih minijatura, ali jednostavno mi je epizoda 'izbljedjela' nakon toliko čitanja. Crtež isto slabašan, Milazzo je valjda u ovoj epizodi najviše eksperimentirao. Prolazno, u svakom smislu.

    Ima jedna zanimljivost: na 13. stranici (4. vinjeta), Collins kaže recepcioneru: ''Svi smo ponešto ostavili u tom ratu.'', što je veoma slično onome što Josey Wales (Clint Eastwood) kaže Fletcheru (John Vernon) na kraju filma (''The Outlaw Josey Wales''): ''I guess we all died a little in that damn war...'' E sad, pošto je ovaj strip službeno izdan u drugoj polovici 1977. godine, a film jedva koji mjesec ranije, neznam dali je to preuzeto iz filma ili iz romana Forresta Cartera prema kojemu je napisan scenarij (a koji je izdan koji 5 godina ranije). Nisam čitao roman pa neznam šta piše u izvorniku, ali ako uzmemo u obzir da je strip stvaran/crtan već nekoliko godina ranije (neznam sa sigurnošću, nagađam, pošto se tako najčešće radi), onda je vjerojatnija opcija roman.

    I da, Milazzo ovdje opet ima problema sa Kenovim rukama.
    02.11.2008
    15:52:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 7, 6

    Loša epizoda.  Najgora po meni od Kenovih brojeva. Ne samo zbog gluposti prilikom bijega kao nitko ne čuva ovu stranu i sl. Većina ovih likova pojavjuje se u ubojstvu  u washingtonu. Nekako mi ova epizoda nije dostojna kena parkera. I uvjerljivo po meni najgora Kenova naslovnica.
    17.12.2008
    13:07:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    Početak je ustinu zanimljiv, isječak bitke iz Građanskog rata, pa lik koji se po drugi put nalazi u istoj situaciji, jel da spasi svog prijatelja ili ne i tako treći put ispravo postupa i spašava Kena. Iako je česta tema o nostalgičarima koji po tko zna koji put pokušavaju obnoviti Konfederaciju, u ovoj je epizodi napeto do kraja.
    26.02.2009
    00:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    epizoda se moze procitati tek toliko da se ostane u toku
    30.05.2009
    20:41:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 3, 10

    Radnja je totalno tanka i nedokučiva, posvemašnja dosada sve u svemu. To je sve što imam za reći o ovom stripu. Nema zanimljivih likova niti je priča išta bolja. Jedina dobra scena mi je bila kad su bježali iz zatvora onom zanimljivom tehnikom.
    Milazzov crtež ne volim iz već razjašnjenih razloga, ali zato su mu naslovnice fantastične, a pogotovo su lijepe boje.
    17.07.2009
    18:52:00 sati
    Opti
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Slažem se sa većinom da se radi o slabijoj početnoj epizodi, ali ne toliko slaboj da se ne može pročitati.
    02.08.2009
    08:56:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 70%

    5, 8, 8, 7

    Ništa posebno. Zanimljiv početak bez Kena, koji se uključuje nešto kasnije. Od mnogog broja likova niti jedan mi nije bio upečatljiv, ostavio kakav trag da bih ga pamtio. Uglavnom, čisti prosjek...

    05.01.2010
    14:37:00 sati
    dcopic
    uredi
  • misterx381

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    Rešio sam da počnem sa čitanjem starih epizoda Kena Parkera. Dosada sam od ovog junaka pročitao samo par epizoda u izdanju System Comics-a i Kočitovu Skvo. Za početak sam nabavio par starih LMS i među njima i ovaj.

    Ovo je za sada najlošiji Ken koji sam pročitao. Priča i nije baš nešto, a i na momente neke stvari mi i nisu bile baš najjasnije. Međutim možda je za to kriv Dnevnikov prevod i te 4 izbačene strane. Bilo kako bilo, krajni utisak je da je ovo poprilično lošnjikava epizoda.

    27.05.2010
    15:54:00 sati
    misterx381
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 7, 5

    Ovo me je bas razocaralo, pogotovo posle solidna prva dva broja.  Sta se u stvari ovdje desava?  Koji kurac nam treba onaj bijeg iz zatvora u Meksiku?  Kome to ista sluzi?  I sta ce nam onaj Collins i njegov mladi prijatelj (ili mu je sin????), za velicinu ove price, dok se Ken ne pojavljuje do polovine epizode?  Likovi su isti kao i prije: jedno-dimensionalni, i svi stvarno izgledaju potpuno isto da ih je cesto vrlo tesko razlikovat.  Sto se tice karakterizacije, Collins je u neku ruku ipak dobro napisan: citav zivot nosi onaj psiholoski teret u glavi, od kad je u ratu napustio vojnika da umre u rukama neprijatelja, dok je on kukavicki pobjegao.  To je jedina dobra scena, i nekako ovaj dogadja razvija i vozi citavu radnju ovog stripa; sve ostalo je ili osrednje, ili je potpuno lose.  Kraj je vrlo zbrljan, brz i dosadan.  U neku ruku, kao i citava epizoda. 

    04.10.2010
    06:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 5, 10

    Dobar početak-rat! no onda se sve razvodni! crtez losiji nego u prethodne dvije epizode. originalna naslovnica odlicna!! prica nista posebno, ni novo ni pretjerano zanimljivo. moram reći da sam ipak dosta razočaran ovom epizodom.

    06.01.2011
    14:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 84%

    7, 9, 9, 9

    Meni je ova epizoda vrlo zanimljiva. Doduše, priča o južnjacima koji se ne predaju i poslije završenog rata jeste otrcana, ali Berardi je uspio da iz nje izvuče, ne maksimum, ali blizu toga. Tu je napravio dosta nepredvidljivih obrta, a rijetko je koji naivan. Likovi su odrađeni onako kako i treba a to je da nema potpuno dobrih ni potpuno loših, što ovog scenaristu izdvaja. Moguće da je broj stranica bio uzrok malo zbrzanog kraja, ali sve je to korektno odrađeno po mom sudu. Milazzovo eksperimentisanje sa crtežom mi se svidjelo. Po meni najbolja epizoda od početka serijala. No, to će se promijeniti već u sljedećoj (četvrtoj) epizodi.

    01.11.2011
    23:28:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Lošije ako uspoređujemo sa predhodne i sledeće dve epizode.  Dobro je što je važna za kontinuitet serijala. Ken ide vlakom u Washington i susreče Pinkertonovog detektiva koji, če mu pomoči u idučem broju. Ali i to je prava western priča koje i najviše volim.

    23.05.2012
    13:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    07.09.2012
    00:02:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 75%

    8, 9, 5, 9

    Laka i dinamična pričica. Vrlo brzo se čita. Crtež loš; zato su neke stvari zbunjujuće.

    02.01.2013
    23:25:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Ništa posebno...priča koju ćemo brzo zaboraviti...
    30.08.2014
    14:10:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    odlična epizoda,možda mrvicu slabija nego prethodne dvije(možda jer nema indijanaca,he he).ovoga se puta naš junak pojavljuje tek skoro pa na pola epizode,ali prolog,pljačka banke,događaji u zatvoru i bijeg(pogotovo ona scena kad oslobođeni zatvorenici navale kroz vrata a dva čuvara pucaju na njih iz duplonki.kao da gledaš Žive mrtvace kako nasrću) izvlače kasno pojavljivanje Kena.i ovdje ima doza humora,ubačenog u finišu.

    04.11.2015
    10:35:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Odličan početak, slabija sredina i kraj. Ozbiljniji strip ne mora biti nužno i bolji.
    04.11.2015
    17:44:00 sati
    Deki86
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Kenove epizode ne mogu se ocijeniti ispod 90 %, a i to samo zbog naslovnice ili nekog detalja u crtezu, price su uvijek vrhunske

    20.11.2015
    09:17:00 sati
    mohas
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Nevjerojatno mi je koliko ljudi ovu epizodu smatra lošijom od prve dvije, čak među najgorima u serijalu. Napisati priču u kojoj scenarist ne staje na stranu Sjevera, u kojoj  se preispituje psiha jednog bivšeg vojnika juga, u kojoj se glavni lik serijala pojavljuje tek na polovici stripa i ima totalno sporednu i nebitnu ulogu, za sredinu sedamdesetih je genijalno.

     

    Čak i treba hrabrosti da se na kraju priče apsolutno ništa ne razjasni u vezi s dvojicom  južnjačkih gospoda i njihovim unutarnjim borbama već ih se samo ubije bez riječi. Šteta što ga je broj stranica ograničio za bolju razradu.

     

    Milazzo se stvarno drastično promijenio u ova prva tri broja, čak izaziva sumnju da je ovo netko drugi crtao. Osobno mi se ovaj najviše sviđa jer izvrsno dočarava scene u zatovoru i sa banditima svojom "prljavošću".

    21.05.2016
    19:43:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Slažem se sa Acom i Drogsijem.
    Meni je ova priča za nijansu bolja od prve a za čitavu ocenu bolja i od druge. Sve je već izneto: Ken se ne pojavljuje pre 40. strane, Collinsu je posvećena velika pažnja, zaista je on glavni lik ove epizode sa svojim moralnim dilemama i traumama (mada je ubistvo bankara ono što zbunjuje), bekstvo iz zatvora je odlično i izrežirano i nacrtano, prevara Pinkertonovog agenta s kraja stripa je takođe dobra, sa sve zamenom značke (iako se isti u više navrata ponaša previše naivno). Scene rata i kukavičluka s početka su takođe odličan način da se započne priča. Lepo je Aco naveo kako su ga otkucali dvoje koje je Collins sažaljevao, ratni veteran i crnkinja. Tu je i Lou koji je kao lik takođe vrlo zanimljiv, i njegovo 'prijateljstvo' sa Collinsom, te međusobne razlike u poimanju sveta oko sebe. Nije izostala ni tragična polu-ljubavna priča.
    Nije mi se svideo onaj udarac na samom kraju, to je tako passe ''fora'', niti još neki detalji kao fizička kondicija i snaga Pinkertonovog agenta Oakea.
    Kod crteža su mi se najviše svidele scene sa zatvorenicima.
    Naslovna jako lepa, kao i većina ostalih.

    07.01.2018
    23:41:00 sati
    Jocko
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    07.03.2018
    16:34:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 6, 7

    Epizoda bolja od druge, rame uz rame s prvom.

    Želja poraženih konfederalista za destabilizacijom novouređene Amerike nekom akcijom ili atentatom je već viđena za mene kao čitatelja ali svakako u vrijeme nastanka stripa nije bila nešto takvo. Ovdje još moram reći da mi je dojam pojačan i ta tematika pomalo zamorna vjerojatno jer je sličan motiv u silnim epizodama Martina Mysterea u kojima se pojavljuju poraženi nacisti pa je "kažnjen" Ken ali eto... :)

    Ipak, scenarij je vrlo dobar. Dopala mi se karakterizacija Collinsa, ima neku humanost i savjest ali kad je u pitanju viši cilj ipak ne preza ni od ubojstva običnog bankara. I mislim da je to sasvim u redu. Možda je zadani broj stranica prepreka za bolju epizodu. Bezveze mi je ponašanje onog stražara Meksikanca. Za sudjelovanje u Collinsovom planu dobije pola novca odmah a pola treba kasnije. I dalje što radi? S dosta vojske čeka bjegunce na izlazu a u svojoj kući postavi vojnike da bi dočekali Collinsa i Marka. Prvo, kako mu se to isplati? Drugo, zar neće biti kažnjen za izdaju jer su ipak bjegunci neke stražare ubili? Taj dio mi je bezvezan.

    Dok je u prva dva broja ona Berardijeva postavka Kena kao običnog trapera bila "mrtvo slovo na papiru" jer je izveo par superjunačkih akcija, u brojevima 3 i 4 malo je povukao ručnu i Ken je zaista posve običan. Tako su mi se vrlo dopale scene kad je premlaćen tijekom pregledavanja putnika u vlakovima te kad je nasjeo na zamku i počeo visiti u zraku. Ne smeta mi što ovdje nije sav fokus na njemu. 

    Milazzo i dalje loš, meni se ovaj crtež ne sviđa ili, možda, još ga ne mogu 'prožvakati'.

     

    24.03.2018
    23:58:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    25.04.2018
    15:24:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    29.11.2018
    21:00:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Priča u rangu prvog broja, ali ne ostavlja toliko jak dojam kao prethodne priče. To jest, više igra na preokrete i iznenađenja što je također poželjno kod ovakvih priča, no izostaje neki jači efekt koji bi ju učinio pamtljivijom. Prvih pedesetak stranica "uvoda" i način na koji Berardi opisuje kako su se pojedini likovi našli na Kenovom putu su sjajni, no druga polovica stripa nastavlja u krajnje jednoličnom tonu koji ne nudi nešto pretjerano dojmljivo. Ipak, i dalje je u pitanju (jako) dobra priča.

    09.12.2018
    16:28:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Džentlmeni

    Mislim da je ovo prva prava epizoda koja nam sugerira da je Ken nešto drugačiji strip od ostalih Bonelli junaka, ozbiljniji. Imamo zanimljive događaje iz povijesti na početku sa kraja građanskog rata (koje je zapravo prisjećanje, odnosno noćna mora bivšeg konfederacijskog kapetana Kirk Collinsa), lika koji je na neki način i glavni akter u ovoj priči. Spomenimo da se Ken u DW izdanju pojavljuje tek na 40 i nekoj stranici! Nekako mi je više bila bolja prva polovica priče, taj uvod/prolog, a i scene bijega iz zatvora su isto bile dobre. Oake Barnum smiješan lik i zanimljiv suputnik Kena, pokazao se sposobnijim nego kako nam se predstavio kad smo ga tek vidjeli u stripu, pošto je napočetku djelovao dosta smotano.

    19.12.2018
    13:52:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Vrlo zanimljiva western epizoda, pomalo netipična u svojoj izvedbi.

    21.12.2018
    12:13:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    Zanimljivost:

    - Kod napada na vlak dinamit je slučajno aktiviran metkom. To aktiviranje metkom je česta fora u vesternima, dok je u stvarnosti to teško moguće.
    Malo sam istražio. Ispada da metak iz pištolja sigurno nema dovoljnu brzinu da bi uzrokovao detonaciju, dok kod puške postoji vjerojatnost ako je dinamit star. Također, postoji mogućnost da metak pogodi detonator unutar štapa dinamita. Ukratko, vjerojatnost je puno manja nego da se auto zapali nakon što metak pogodi rezervoar goriva.
    Dinamit je patentirao Alfred Nobel 1867. godine.

    Komentar:

    Za razliku od prošle epizode gdje scenarij spašava situaciju, ovdje je potpuno drugačiji slučaj - priča dobra, a scenarij neuvjerljiv.
    Zaplet s scenama iz građanskog rata, pljačke banke i bijega iz zatvora odličan. Centralni dio priče je i najlošiji. Iako je ideja s bivšim konfederalnim vojnicima u pokušaju nove destabilizacije SAD-a zanimljiva, a tu je i činjenica da je Ken sporedan lik koji zna pogriješiti. Završnica dobra s iznenađujućim preokretom.
    Likovi zanimljivi, ali neki od njih s neuvjerljivim reakcijama i postupcima.

    Milazzo dosta lošiji nego u prve dvije epizode. Baš kao i kod priče, početak je odličan, ali kako se radnja razvija, crtež postaje lošiji, a likovi neprepoznatljivi. 

    25.12.2018
    21:27:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    "Prava gospoda" iliti ga "Niski udarci" po meni nije uopće lošija epizoda od prve dvije.. Sasvim je u rangu s njima, ako čak ne i bolja.. I prvenstveno to temeljim na sveprisutnim obratima u samoj epizodi, kojih ima podosta.. Od zamke u vlaku gdje je pljačkaše / revolucionare umjesto generala Prasera dočekao vagon pun vojnika, pa kasno otkrivanje da je oteta djevojka zapravo generalova nećakinja, pa zabluda sa značkom Pinkertonova agenta.. Sve to, ako tome još dodamo svu melodramu i tugu dok razbojnici nemilosrdno Billu prerežu vrat, čini ovu epizodu jako dobrom, ako ne i odličnom.. Osobno sam jako zadovoljan sa scenariom..

    Crtež je ono, malo lošiji od prethodne dvije epizode, to priznam.. Milazzo ko da se još traži.. Čekam iduće priče da vidim kako se njegov crtež zapravo razvijao.. Originalna naslovnica je jako lijepa, tipično Kenova, mirna, a opet zanimljiva.. Šteta za Dnevnik i njihovu politiku..

    26.12.2018
    17:25:00 sati
    allessi
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 339
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 279
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 809
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1472
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 795

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2399
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2200
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum