Niski udarci

Ken Parker

KP LMS 417 | 96 str.

Pet godina nakon građanskog rata, bivši konfederacijski kapetan Kirk Collins organizira napad na vlak kako bi ga natjerao predsjednika Johnsona da proglasi nezavisnost Juga. Udruživši se sa bandom kriminalaca napada vlak u kojem bi se trebao nalaziti general Praser, gdje ih međutim čeka zasjeda. U istom vlaku je i naš Ken, koji sa čudnim suputnikom Oakeom Barnumom kreće u potjeru za napadačima…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Džentlmeni - Ubistvo u Vašingtonu
  KP DRKW 2
 • Prava gospoda
  KP FB 3
 • Prava gospoda
  KP LIB 3
 • Niski udarci
  KP LMS 417
 • Duga Puška - Mine Town - Prava gospoda
  KP SA 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • I gentiluomini
  KP CW 3
 • I gentiluomini
  KP SR 3

ZANIMLJIVOSTI

 • Epizoda se događa između srpnja i rujna 1870.
 • Originalni naziv epizode je «Đžentlmeni»

Nakon cijelih 111 brojeva, tj. više od dvije godine pauze, Ken Parker se vraća na stranice Lunov Magnus Stripa. Ne znam koji je razlog ovolikog odugovlačenja sa izlaskom novih epizoda, ali to nije trenutno ni toliko bitno.

I ovu epizodu potpisuju Berardi i Milazzo, i za razliku od prve dvije, ovdje se radi o nešto manje uspjeloj epizodi, kako u scenarističkom tako i u crtačkom dijelu. Priča svakako nije posebno originalna, iako ima zanimljivih dijelova poput uvoda sa bijegom iz zatvora. Predosjetivši namjere separatista, u vagon u kojem je trebao biti general Praser su smješteni vojnici. Međutim zamka nije uspjela pošto su napadači uspjeli pobiti vojnike dignuvši vagon u zrak. Bez plijena i bez generala njihov plan propada i napadači otimaju kćerku bogatog oca s namjerom da za nju dobiju visoku otkupninu. Jedini koji se usuđuju krenuti u potjeru za zlikovcima su Ken i njegov smotani suputnik Oake Barnum. Tijekom potjere se događaju mnoga iznenađenja, a po običaju najveće na čeka na kraju…

Ovako na papiru, zaplet ne izgleda loše, ali Berardi ne uspijeva do kraja zadržati željenu količinu napetosti pa tako ni antiklimaks na kraju ne postiže željeni efekt. Kad se tome doda «prijelazni» Milazzov crtež koji je u ovom broju dosta eksperimentirao još uvijek tražeći svoj izričaj, rezultat nije baš sjajan. Naslovnica opet odlična, kao i obično. Ostaje nejasno zašto je Dnevnik zamijenio odličnu originalnu naslovnicu sa prilično lošom Kerčevom verzijom, ali to je u to doba već dugo bila praksa kod Dnevnika, kao i već standardne 4 izbačene stranice…

Naprijed

KP LMS 305 Duga puška i Dakote

KP LMS 422 Čaura protiv Parkera

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 9, 1

  Osim naslovnice sveje jednostavno SUPER...
  05.10.2003
  23:47:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • dsormaz1

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Kada sad s ove vremenske distance ponovo procitam epizodu Niski udarci, i meni se cini da se radi o nesto manje uspjeloj epizodi u odnosu na neke druge, vise u scenaristickom dijelu. Ali u pogledu ove epizode, kod mene ipak prevladava subjektivnost (zato sam joj i dao malo visu ocijenu), jer se radi o prvoj epizodi Kena Parkera koju sam kupio i procitao jos davne 1980. kada se i pojavila na kioscima. Bio je to moj prvi susret s tim izvrsnim stripom koji me je odmah osvojio. Odmah sam uocio koliko se razlikuje i po prici i po crtezu od svih dotadasnjih stripova koje sam citao. Premda sama prica i nije posebno orginalna, gledajuci iz danasnjeg kuta, u odnosu na neke druge price istog junaka, ipak se dobro sjecam koliko mi je tada, kada sam je prvi put citao bila napeta i zanimljiva, neizvjesna do samog kraja i sa zanimljivim obratom na kraju (tako karakteristicnim za epizode Kena Parkera), u kojem se otkriva da je simpaticni covjeculjak Oak ustvari pinkertonov agent i da je podvalio Kenu svoju znacku kako bi izbjegao batine razbojnika. Naslovnicama ide nesto losija ocijena jer ju kvari grozna Dnevnikova naslovnica. I to neshvatljivo izbacivanje stranica od strane Dnevnika...tako je izmedju ostalog izbacena vrlo vazna 9 stranica, na kojoj se poslije bitke vidi kako Collins u strahu pred nadolazecim vojnicima Unije, napušta ranjenog suborca, sto ga je progonilo do kraja zivota. A i Berardiju se u ovoj epizodi potkrala jedna pogreska. Na str.38. spominje se da je predsjednik SAD tada bio Johnson. Vrijeme radnje ove epizode je 1870. godina, a tada je predsjednik vec bio Grant.
   
  10.10.2003
  14:07:00 sati
  dsormaz1
  uredi
 • Ukupna ocjena 92%

  9, 10, 9, 8

  Gledajući epizodu zasebno, mogli bi se upitati kakve veze ima sa prethodnim. Međutim, slijedećom epizodom dobivamo odgovor, tako da se i ona uklapa u cjelinu i povezanost sage o Kenu Parkeru. Ken je na putu za Washington kako bi se interesirao za pitanje Dakota, koji žive u rezervatu kraj Foth Smitha, u kojem je on zaposlen kao izviđač, što smo, opet, imali prilike vidjeti u prva dva broja. Znači, to je taj dio koji veže cjelinu, a ostatak je posebnost dotične epizode. Vlak napada jedna revolucionarna skupina, koja se bori za prava Juga. Ali, i među njima ima razlika, jedni su klasični pljačkaši, dok se drugi bore za ideale. Po meni, i ovo je prilično uspjela epizoda, možda tek mrvicu slabija nego prve dvije. Početak je fenomenalan, s onim bijegom iz zatvora. Crtež također malo slabiji, iako je u pojedinim scenama perfektan. Naslovnice mi je teško ocjenjivati, budući da originalne nisam vidio uživo, ovako skenirane nije to to. Ne sviđa mi se ta bijela boja i ne kužim zašto je tako izduženo. Ovaj put Collana West slabija od originalne, naša ima zanimljive boje, nije mi užasna.
  12.10.2003
  14:20:00 sati
  stinky
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Meni je ova epizoda čak bolja od prve dvije.Uvod u kojemu su scene iz građanskog rata je odličan(posebno mi se dopao crtež) i odmah upoznajemo Collinsa,vojnog veterana,klasičnog idealista,koji je po meni glavni junak ove priče.Slijedi odlično prikazan bijeg iz zatvora,napad na vlak i Kenova potjera za razbojnicima.I sam finale je uzbudljiv.Zanimljiva situacija je sa portirom u hotelu i onom crnkinjom sa bebom.Collins je pomogao i jednom i drugom,sažaljevajući ih,a upravo su ga oni "otkucali".
  Crtež mi se sviđa a naslovnica(originalna) je stvarno jako dobra.
  01.11.2003
  09:56:00 sati
  Aco
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Scene građanskog rata i izvrstan opis bijega iz zatvora otvorili su fantastično ovu epizodu. Nažalost, kraj epizode nije na istoj razini ali ova konstatacija spada već u sferu cjepidlačenja! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
  05.12.2004
  12:53:00 sati
  Gaston
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  I dalje je to surovi western, garniran secanjima na krvavi rat,bahatim meksikancima i juznjackim gospodama. Ali, pravim gospodama. U svim prilikama. I da, polako se priblizavamo Washingtonu dok Milazzo dize formu.
  04.01.2005
  04:30:00 sati
  Barker
  uredi
 • Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 7, 7

  Malo naporna priča, a čak mi ni naslovnica nije neka (Što je rijetkost kod Kena.)...
  23.01.2005
  14:38:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 71%

  8, 6, 7, 8

  Collins jedini (uz Kena) odaje dojam da je od krvi i mesa.
  30.10.2005
  00:22:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Po meni priča je odlična,čak i bolja od prethodne dvije.Koliko samo događanja u 98 strana.Prvi dio velike Berardi-Milazzo trilogije.Desetka za original naslovnicu.Jednostavno sve pohvale.
  14.01.2006
  13:30:00 sati
  zmalose5
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 8, 5

  Prve dvije epizode su mi bolje od ove, ali nije ni ova baš loša. Jedini nedostatak je što u njoj nema ništa originalno. Scenarij je solidan, najviše me se dojmio sam početak tj. pljačka banke i nešto kasnije onaj isplanirani bijeg iz zatvora (sa naglaskom na način kako su bjegunci otvorili vrata). Crtež je slabiji u odnosu na prošlu epizodu, naslovnica isto slabašna...
  24.01.2006
  21:29:00 sati
  mpavin
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 80%

  8, 9, 7, 8

  Solidna prica. Kao sto rekao mpavin bolje su bile prve dvi epizode. Crtez isto solidan, a naslovnica je kakva je. Nije mi bas ostavio neki veliki dojam tako da nemam nekih extra komentara.
  06.02.2006
  12:41:00 sati
  ijo
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 8, 7

  Meni se Milazzov crtez ovdje vise svidja nego u prethodne dvije epizode (iako je istina da je to eksperimentalni, odnosno prelazni period u njegovom bogatom crtackom opusu). Sto se tice same price, jasno je da se radi o plagiranju velikog broja filmova, stripova i western knjizevnih djela, ali to ne mora nuzno biti neki veliki minus. Ono sto mi se najvise svidja jeste politicka pozadina ovog stripa, a koja ce se odraziti na slijedecu epizodu iz sage o Kenu Parkeru.
  11.02.2006
  10:04:00 sati
  SSM
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Malo slabija epizoda od prve dvije. Najvise sto mi fali ovdje je ona emocijonalnost kojom su prve dvije epizode bile nabijene. Prica je u stilu Blueberry-ja.
  27.07.2006
  02:50:00 sati
  D.J.
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Vrlo dobra epizoda čiji potencijal nije do kraja iskorišten zbog nedovoljne pa i pomalo neuvjerljive profilacije lika kapetana Collinsa.Zanimljiva prošlost,grižnja savjest i moral s jedne strane(crna ropkinja,recepcioner),a opet mučko ubojstvo bankara tijekom pljačke.Ipak,ovaj lik se pamti zajedno sa svojim proturječjima kao i simpatični Pinkertonov agent.Također je epizoda dobro izvedena kao poveznica sa daljnjim Kenovim avanturama...
  27.07.2006
  21:27:00 sati
  fantom
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Pisem ove recenzije po sjecanju. Svake se epizode dobro sjecam, pa tako i ove. Ali dok mi se kod ostalih jave emocije i sjetim se nekih tipicnih scena, ova mi je nekako nezanimljiva. Milazzu 10 po defaultu.
  28.07.2006
  10:40:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...čito sam prije par mjeseci...al svaki je ken parker poseban...
  01.01.2007
  16:25:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  na trenutke konfuzno ali dobro
  25.08.2007
  22:50:00 sati
  lwood
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  još kao mali sam zavolio ken parkera, duga puška i duga puška i dakote su mi bili zakon, međutim, ovu epizodu nisam volio, a ni danas mi nije ni blizu najboljima, iako iz današnje perspektive mogu reći da je ovo prvi iskorak, prva, nazovimo je, 'čudna' epizoda, drugačijaipak, pravu razliku čini slijedeća
  21.08.2008
  00:09:00 sati
  ken2
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 67%

  6, 7, 7, 7

  Malo slabija epizoda, najviše zbog izlizane priče o fanaticima koji sanjaju o ponovnom rođenju Juga. Mada, ovo je strip iz 1977. godine, tako da to možda i nije neko pouzdano mjerilo originalnosti. Po meni isto taj lik Collinsa nepotrebno pleše između anti-heroja i negativca, Berardi to ipak nije kvalitetno izbalansirao. Neznam, ima tu i odličnih minijatura, ali jednostavno mi je epizoda 'izbljedjela' nakon toliko čitanja. Crtež isto slabašan, Milazzo je valjda u ovoj epizodi najviše eksperimentirao. Prolazno, u svakom smislu.

  Ima jedna zanimljivost: na 13. stranici (4. vinjeta), Collins kaže recepcioneru: ''Svi smo ponešto ostavili u tom ratu.'', što je veoma slično onome što Josey Wales (Clint Eastwood) kaže Fletcheru (John Vernon) na kraju filma (''The Outlaw Josey Wales''): ''I guess we all died a little in that damn war...'' E sad, pošto je ovaj strip službeno izdan u drugoj polovici 1977. godine, a film jedva koji mjesec ranije, neznam dali je to preuzeto iz filma ili iz romana Forresta Cartera prema kojemu je napisan scenarij (a koji je izdan koji 5 godina ranije). Nisam čitao roman pa neznam šta piše u izvorniku, ali ako uzmemo u obzir da je strip stvaran/crtan već nekoliko godina ranije (neznam sa sigurnošću, nagađam, pošto se tako najčešće radi), onda je vjerojatnija opcija roman.

  I da, Milazzo ovdje opet ima problema sa Kenovim rukama.
  02.11.2008
  15:52:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 66%

  7, 6, 7, 6

  Loša epizoda.  Najgora po meni od Kenovih brojeva. Ne samo zbog gluposti prilikom bijega kao nitko ne čuva ovu stranu i sl. Većina ovih likova pojavjuje se u ubojstvu  u washingtonu. Nekako mi ova epizoda nije dostojna kena parkera. I uvjerljivo po meni najgora Kenova naslovnica.
  17.12.2008
  13:07:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 76%

  9, 7, 7, 7

  Početak je ustinu zanimljiv, isječak bitke iz Građanskog rata, pa lik koji se po drugi put nalazi u istoj situaciji, jel da spasi svog prijatelja ili ne i tako treći put ispravo postupa i spašava Kena. Iako je česta tema o nostalgičarima koji po tko zna koji put pokušavaju obnoviti Konfederaciju, u ovoj je epizodi napeto do kraja.
  26.02.2009
  00:05:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 64%

  6, 6, 7, 7

  epizoda se moze procitati tek toliko da se ostane u toku
  30.05.2009
  20:41:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 3, 10

  Radnja je totalno tanka i nedokučiva, posvemašnja dosada sve u svemu. To je sve što imam za reći o ovom stripu. Nema zanimljivih likova niti je priča išta bolja. Jedina dobra scena mi je bila kad su bježali iz zatvora onom zanimljivom tehnikom.
  Milazzov crtež ne volim iz već razjašnjenih razloga, ali zato su mu naslovnice fantastične, a pogotovo su lijepe boje.
  17.07.2009
  18:52:00 sati
  Opti
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 57%

  5, 5, 7, 6

  Slažem se sa većinom da se radi o slabijoj početnoj epizodi, ali ne toliko slaboj da se ne može pročitati.
  02.08.2009
  08:56:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 70%

  5, 8, 8, 7

  Ništa posebno. Zanimljiv početak bez Kena, koji se uključuje nešto kasnije. Od mnogog broja likova niti jedan mi nije bio upečatljiv, ostavio kakav trag da bih ga pamtio. Uglavnom, čisti prosjek...

  05.01.2010
  14:37:00 sati
  dcopic
  uredi
 • misterx381

  Ukupna ocjena 59%

  5, 6, 6, 8

  Rešio sam da počnem sa čitanjem starih epizoda Kena Parkera. Dosada sam od ovog junaka pročitao samo par epizoda u izdanju System Comics-a i Kočitovu Skvo. Za početak sam nabavio par starih LMS i među njima i ovaj.

  Ovo je za sada najlošiji Ken koji sam pročitao. Priča i nije baš nešto, a i na momente neke stvari mi i nisu bile baš najjasnije. Međutim možda je za to kriv Dnevnikov prevod i te 4 izbačene strane. Bilo kako bilo, krajni utisak je da je ovo poprilično lošnjikava epizoda.

  27.05.2010
  15:54:00 sati
  misterx381
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 50%

  4, 4, 7, 5

  Ovo me je bas razocaralo, pogotovo posle solidna prva dva broja.  Sta se u stvari ovdje desava?  Koji kurac nam treba onaj bijeg iz zatvora u Meksiku?  Kome to ista sluzi?  I sta ce nam onaj Collins i njegov mladi prijatelj (ili mu je sin????), za velicinu ove price, dok se Ken ne pojavljuje do polovine epizode?  Likovi su isti kao i prije: jedno-dimensionalni, i svi stvarno izgledaju potpuno isto da ih je cesto vrlo tesko razlikovat.  Sto se tice karakterizacije, Collins je u neku ruku ipak dobro napisan: citav zivot nosi onaj psiholoski teret u glavi, od kad je u ratu napustio vojnika da umre u rukama neprijatelja, dok je on kukavicki pobjegao.  To je jedina dobra scena, i nekako ovaj dogadja razvija i vozi citavu radnju ovog stripa; sve ostalo je ili osrednje, ili je potpuno lose.  Kraj je vrlo zbrljan, brz i dosadan.  U neku ruku, kao i citava epizoda. 

  04.10.2010
  06:31:00 sati
  acestroke
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 55%

  5, 5, 5, 10

  Dobar početak-rat! no onda se sve razvodni! crtez losiji nego u prethodne dvije epizode. originalna naslovnica odlicna!! prica nista posebno, ni novo ni pretjerano zanimljivo. moram reći da sam ipak dosta razočaran ovom epizodom.

  06.01.2011
  14:07:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 84%

  7, 9, 9, 9

  Meni je ova epizoda vrlo zanimljiva. Doduše, priča o južnjacima koji se ne predaju i poslije završenog rata jeste otrcana, ali Berardi je uspio da iz nje izvuče, ne maksimum, ali blizu toga. Tu je napravio dosta nepredvidljivih obrta, a rijetko je koji naivan. Likovi su odrađeni onako kako i treba a to je da nema potpuno dobrih ni potpuno loših, što ovog scenaristu izdvaja. Moguće da je broj stranica bio uzrok malo zbrzanog kraja, ali sve je to korektno odrađeno po mom sudu. Milazzovo eksperimentisanje sa crtežom mi se svidjelo. Po meni najbolja epizoda od početka serijala. No, to će se promijeniti već u sljedećoj (četvrtoj) epizodi.

  01.11.2011
  23:28:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  7, 6, 7, 8

  Lošije ako uspoređujemo sa predhodne i sledeće dve epizode.  Dobro je što je važna za kontinuitet serijala. Ken ide vlakom u Washington i susreče Pinkertonovog detektiva koji, če mu pomoči u idučem broju. Ali i to je prava western priča koje i najviše volim.

  23.05.2012
  13:41:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 7, 9

  07.09.2012
  00:02:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 75%

  8, 9, 5, 9

  Laka i dinamična pričica. Vrlo brzo se čita. Crtež loš; zato su neke stvari zbunjujuće.

  02.01.2013
  23:25:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 51%

  4, 4, 7, 6

  Ništa posebno...priča koju ćemo brzo zaboraviti...
  30.08.2014
  14:10:00 sati
  Oki
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  odlična epizoda,možda mrvicu slabija nego prethodne dvije(možda jer nema indijanaca,he he).ovoga se puta naš junak pojavljuje tek skoro pa na pola epizode,ali prolog,pljačka banke,događaji u zatvoru i bijeg(pogotovo ona scena kad oslobođeni zatvorenici navale kroz vrata a dva čuvara pucaju na njih iz duplonki.kao da gledaš Žive mrtvace kako nasrću) izvlače kasno pojavljivanje Kena.i ovdje ima doza humora,ubačenog u finišu.

  04.11.2015
  10:35:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 68%

  6, 6, 8, 8

  Odličan početak, slabija sredina i kraj. Ozbiljniji strip ne mora biti nužno i bolji.
  04.11.2015
  17:44:00 sati
  Deki86
  uredi
 • mohas

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Kenove epizode ne mogu se ocijeniti ispod 90 %, a i to samo zbog naslovnice ili nekog detalja u crtezu, price su uvijek vrhunske

  20.11.2015
  09:17:00 sati
  mohas
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 81%

  9, 7, 8, 9

  Nevjerojatno mi je koliko ljudi ovu epizodu smatra lošijom od prve dvije, čak među najgorima u serijalu. Napisati priču u kojoj scenarist ne staje na stranu Sjevera, u kojoj  se preispituje psiha jednog bivšeg vojnika juga, u kojoj se glavni lik serijala pojavljuje tek na polovici stripa i ima totalno sporednu i nebitnu ulogu, za sredinu sedamdesetih je genijalno.

   

  Čak i treba hrabrosti da se na kraju priče apsolutno ništa ne razjasni u vezi s dvojicom  južnjačkih gospoda i njihovim unutarnjim borbama već ih se samo ubije bez riječi. Šteta što ga je broj stranica ograničio za bolju razradu.

   

  Milazzo se stvarno drastično promijenio u ova prva tri broja, čak izaziva sumnju da je ovo netko drugi crtao. Osobno mi se ovaj najviše sviđa jer izvrsno dočarava scene u zatovoru i sa banditima svojom "prljavošću".

  21.05.2016
  19:43:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Slažem se sa Acom i Drogsijem.
  Meni je ova priča za nijansu bolja od prve a za čitavu ocenu bolja i od druge. Sve je već izneto: Ken se ne pojavljuje pre 40. strane, Collinsu je posvećena velika pažnja, zaista je on glavni lik ove epizode sa svojim moralnim dilemama i traumama (mada je ubistvo bankara ono što zbunjuje), bekstvo iz zatvora je odlično i izrežirano i nacrtano, prevara Pinkertonovog agenta s kraja stripa je takođe dobra, sa sve zamenom značke (iako se isti u više navrata ponaša previše naivno). Scene rata i kukavičluka s početka su takođe odličan način da se započne priča. Lepo je Aco naveo kako su ga otkucali dvoje koje je Collins sažaljevao, ratni veteran i crnkinja. Tu je i Lou koji je kao lik takođe vrlo zanimljiv, i njegovo 'prijateljstvo' sa Collinsom, te međusobne razlike u poimanju sveta oko sebe. Nije izostala ni tragična polu-ljubavna priča.
  Nije mi se svideo onaj udarac na samom kraju, to je tako passe ''fora'', niti još neki detalji kao fizička kondicija i snaga Pinkertonovog agenta Oakea.
  Kod crteža su mi se najviše svidele scene sa zatvorenicima.
  Naslovna jako lepa, kao i većina ostalih.

  07.01.2018
  23:41:00 sati
  Jocko
  uredi
 • tutto maxim

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  07.03.2018
  16:34:00 sati
  tutto maxim
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 70%

  7, 8, 6, 7

  Epizoda bolja od druge, rame uz rame s prvom.

  Želja poraženih konfederalista za destabilizacijom novouređene Amerike nekom akcijom ili atentatom je već viđena za mene kao čitatelja ali svakako u vrijeme nastanka stripa nije bila nešto takvo. Ovdje još moram reći da mi je dojam pojačan i ta tematika pomalo zamorna vjerojatno jer je sličan motiv u silnim epizodama Martina Mysterea u kojima se pojavljuju poraženi nacisti pa je "kažnjen" Ken ali eto... :)

  Ipak, scenarij je vrlo dobar. Dopala mi se karakterizacija Collinsa, ima neku humanost i savjest ali kad je u pitanju viši cilj ipak ne preza ni od ubojstva običnog bankara. I mislim da je to sasvim u redu. Možda je zadani broj stranica prepreka za bolju epizodu. Bezveze mi je ponašanje onog stražara Meksikanca. Za sudjelovanje u Collinsovom planu dobije pola novca odmah a pola treba kasnije. I dalje što radi? S dosta vojske čeka bjegunce na izlazu a u svojoj kući postavi vojnike da bi dočekali Collinsa i Marka. Prvo, kako mu se to isplati? Drugo, zar neće biti kažnjen za izdaju jer su ipak bjegunci neke stražare ubili? Taj dio mi je bezvezan.

  Dok je u prva dva broja ona Berardijeva postavka Kena kao običnog trapera bila "mrtvo slovo na papiru" jer je izveo par superjunačkih akcija, u brojevima 3 i 4 malo je povukao ručnu i Ken je zaista posve običan. Tako su mi se vrlo dopale scene kad je premlaćen tijekom pregledavanja putnika u vlakovima te kad je nasjeo na zamku i počeo visiti u zraku. Ne smeta mi što ovdje nije sav fokus na njemu. 

  Milazzo i dalje loš, meni se ovaj crtež ne sviđa ili, možda, još ga ne mogu 'prožvakati'.

   

  24.03.2018
  23:58:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  25.04.2018
  15:24:00 sati
  Nedo
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 53%

  5, 5, 5, 8

  29.11.2018
  21:00:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Sarghan

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Priča u rangu prvog broja, ali ne ostavlja toliko jak dojam kao prethodne priče. To jest, više igra na preokrete i iznenađenja što je također poželjno kod ovakvih priča, no izostaje neki jači efekt koji bi ju učinio pamtljivijom. Prvih pedesetak stranica "uvoda" i način na koji Berardi opisuje kako su se pojedini likovi našli na Kenovom putu su sjajni, no druga polovica stripa nastavlja u krajnje jednoličnom tonu koji ne nudi nešto pretjerano dojmljivo. Ipak, i dalje je u pitanju (jako) dobra priča.

  09.12.2018
  16:28:00 sati
  Sarghan
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  Džentlmeni

  Mislim da je ovo prva prava epizoda koja nam sugerira da je Ken nešto drugačiji strip od ostalih Bonelli junaka, ozbiljniji. Imamo zanimljive događaje iz povijesti na početku sa kraja građanskog rata (koje je zapravo prisjećanje, odnosno noćna mora bivšeg konfederacijskog kapetana Kirk Collinsa), lika koji je na neki način i glavni akter u ovoj priči. Spomenimo da se Ken u DW izdanju pojavljuje tek na 40 i nekoj stranici! Nekako mi je više bila bolja prva polovica priče, taj uvod/prolog, a i scene bijega iz zatvora su isto bile dobre. Oake Barnum smiješan lik i zanimljiv suputnik Kena, pokazao se sposobnijim nego kako nam se predstavio kad smo ga tek vidjeli u stripu, pošto je napočetku djelovao dosta smotano.

  19.12.2018
  13:52:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 7, 8

  Vrlo zanimljiva western epizoda, pomalo netipična u svojoj izvedbi.

  21.12.2018
  12:13:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 7, 7

  Zanimljivost:

  - Kod napada na vlak dinamit je slučajno aktiviran metkom. To aktiviranje metkom je česta fora u vesternima, dok je u stvarnosti to teško moguće.
  Malo sam istražio. Ispada da metak iz pištolja sigurno nema dovoljnu brzinu da bi uzrokovao detonaciju, dok kod puške postoji vjerojatnost ako je dinamit star. Također, postoji mogućnost da metak pogodi detonator unutar štapa dinamita. Ukratko, vjerojatnost je puno manja nego da se auto zapali nakon što metak pogodi rezervoar goriva.
  Dinamit je patentirao Alfred Nobel 1867. godine.

   

  Komentar:

  Za razliku od prošle epizode gdje scenarij spašava situaciju, ovdje je potpuno drugačiji slučaj - priča dobra, a scenarij neuvjerljiv.
  Zaplet s scenama iz građanskog rata, pljačke banke i bijega iz zatvora odličan. Centralni dio priče je i najlošiji. Iako je ideja s bivšim konfederalnim vojnicima u pokušaju nove destabilizacije SAD-a zanimljiva, a tu je i činjenica da je Ken sporedan lik koji zna pogriješiti. Završnica dobra s iznenađujućim preokretom.
  Likovi zanimljivi, ali neki od njih s neuvjerljivim reakcijama i postupcima.

  Milazzo dosta lošiji nego u prve dvije epizode. Baš kao i kod priče, početak je odličan, ali kako se radnja razvija, crtež postaje lošiji, a likovi neprepoznatljivi. 

  25.12.2018
  21:27:00 sati
  Spock
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  "Prava gospoda" iliti ga "Niski udarci" po meni nije uopće lošija epizoda od prve dvije.. Sasvim je u rangu s njima, ako čak ne i bolja.. I prvenstveno to temeljim na sveprisutnim obratima u samoj epizodi, kojih ima podosta.. Od zamke u vlaku gdje je pljačkaše / revolucionare umjesto generala Prasera dočekao vagon pun vojnika, pa kasno otkrivanje da je oteta djevojka zapravo generalova nećakinja, pa zabluda sa značkom Pinkertonova agenta.. Sve to, ako tome još dodamo svu melodramu i tugu dok razbojnici nemilosrdno Billu prerežu vrat, čini ovu epizodu jako dobrom, ako ne i odličnom.. Osobno sam jako zadovoljan sa scenariom..

  Crtež je ono, malo lošiji od prethodne dvije epizode, to priznam.. Milazzo ko da se još traži.. Čekam iduće priče da vidim kako se njegov crtež zapravo razvijao.. Originalna naslovnica je jako lijepa, tipično Kenova, mirna, a opet zanimljiva.. Šteta za Dnevnik i njihovu politiku..

  26.12.2018
  17:25:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  23.06.2019
  20:03:00 sati
  BS
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 61%

  6, 5, 7, 7

  Scenaristički prilično neuvjerljivo.

  03.07.2019
  10:34:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  20.09.2019
  09:39:00 sati
  domegus
  uredi
 • magnus

  Ukupna ocjena 51%

  5, 5, 5, 6

  08.04.2020
  22:17:00 sati
  magnus
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Slabija prica od prve dvije. Meni zbrckana, i iskreno da nisam citao recenziju nebi mi bilo jasno zasto je ovaj isao pljackati vlak. 

  31.05.2020
  13:50:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Nije loše, ali nije ni vauuu. Prvi put mi se više svidio ovaj strip, nego danas. 

  30.01.2021
  12:14:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ukupna ocjena 58%

  5, 5, 6, 10

  25.03.2021
  20:31:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Ne razumijem ovako niske ocjene

  28.03.2021
  22:30:00 sati
  Salkan
  uredi
 • goodpaso

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Prvi procitan strip o Kenu,onda mi je bio grozan crtez. sad, genijalno , 1980 godine napisati ovakvu pricu, 2 koplja ispred ostalih Boneli junaka. Stalno pricam da stripove treba posmatrati u kontekstu tog vremena kad nisi imao nista od ovih danasnjih tehnologija.

  02.06.2021
  21:57:00 sati
  goodpaso
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  Onog Oakea sam podcijenio. Izgledao mi je kao prava seprtlja, recimo kao Chico u Zagoru, a lik je pravi lukavac. Ubacio Kenu znacku samo da njega ne bi nalemali, ali vratio mu je Ken kasnije hahah

  Malo mi je bila zbrkana ova epizoda za citati, ne tece prica onako ljiepo kao u prve dvije epizode koje je iznimno lako pratiti. U ovoj epizodi, osim te fora zadnje stranice u kojoj saznajemo tko je ustvari Oake, jos mi je bio upecatljiv bijeg iz zatvora. Doista domisljat onaj nacin kako otkljucati vrata, bas me zanima da li bi i u praksi stvarno funkcionirao.

  Meni osobno nesto losija prica od prve 2.

   

  01.08.2021
  22:53:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Neustrašivi Nikola

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Prava stvar

  21.01.2022
  03:17:00 sati
  Neustrašivi Nikola
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Naslovnica odlična. Priča malo slabija, ali svakako vrijedna čitanja.

  09.02.2022
  23:50:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Berardi i Milazzo se još uvek tek zagrevaju; ideje viđene ovde kasnije će biti znatno bolje obrađene. Ovde, za razliku od prve dve, imamo veću dozu humora.

  28.03.2022
  06:05:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 69%

  8, 8, 6, 3

  22.05.2022
  21:06:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Ukupna ocjena 59%

  7, 5, 6, 5

  Priča ima potencijala: građanski rat u kombinaciji s klasičnom pljačkom vlaka, s negativcima koji nisu crno-bijeli, već pokazuju da i u njima leži zrnce morala (što će ih, ironično, skupo koštati). Ken je ovdje u sporednoj ulozi, što nije loše i dobro funkcionira. Međutim, koliko god to sve dobro zvuči na papiru, izvedba dosta kaska za idejom. Druga polovica stripa dosta je slabija od prve, napad na vlak pomalo je neuvjerljiv i kraj je pomalo blesav. Crtež i naslovnica ništa posebno.

  19.08.2022
  17:21:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1822
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum