Čaura protiv Parkera

Ken Parker

KP LMS 422 | 96 str.

Ken dolazi u Washington sa zahtjevom da dobije povjerenika za indijanska prava za rezervat Dakota u Montani koju kontrolira Fort Smith. Tamo upoznaje Ely Donehogawu, političara indijanskog porijekla koji je upravo imenovan povjerenikom za indijanska pitanja u vladi USA koji mu je odlučio pružiti svu moguću pomoć i iznijeti pitanje o pravima Indijanaca u parlamentu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 87%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ubojstvo u Washingtonu
    KP LIB 4
  • Čaura protiv Parkera
    KP LMS 422

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Omicidio a Washington
    KP CW 4
  • Omicidio a Washinhgton
    KP SR 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Priča se odigrava izmedju 2. listopada 1870. do prvih dana siječnja 1871.
  • Prvi put u bonellijevim stripovima jedna scena zauzima cijele dvije stranice (radi se o govoru u parlamentu, stranice 30-31)
  • Kao i sve ostale priče Berardija i Milazza i ova je objavljena u ediciji «Collana West» u velikom formatu u boji, sa promijenjenom naslovnicom i presloženim tablama za potrebe A4 formata
  • Originalni naslov epizode je «Ubojstvo u Washingtonu»
  • Ova zanimljivost je više vezna za talijanska izdanja, prvi put se pojavljuje Kenov karakteristični pozdrav, «So long».

Četvrta epizoda u sagi o Ken Parkeru nam donosi cijeli niz iznenađenja i stoga je posebno zanimljiva iz nekoliko aspekata, pogotovo ako se vratimo unazad u 1977. kad je ova epizoda originalno izašla. Naime, western junaci, pogotovo u Bonelliju, su uvijek imali gotovo fiksnu pozornicu na kojoj su se događale njihove avanture, i iz kojih su istina počesto odlazili na uzbudljiva putovanja, ali znalo se da postoji Darkwood, rezervat Navahosa, tvrđava na Ontariju … gdje su naši junaci bili «doma», dok s ovom epizodom postaje jasno da Ken nije takav lik, već se sve više nazire njegova priroda vagabonda, vječnog lutalice koji se ne može skrasiti na jednom mjestu. Isto tako, tu po prvi put naziremo nešto što će se puno bolje vidjeti na kraju serijala, a to su Kenovi politički stavovi i angažman koji ga je doveo do toga da čak govori pred parlamentom Sjedinjenih američkih država! Također prvi put završava u zatvoru (na nesreću, ne i zadnji) i sreće se sa svojim najopasnijim neprijateljem, s jedinim s kojim će se boriti kroz nekoliko epizoda, opasnim Donaldom Walshom.

Osim Welsha, upoznajemo i Ely Donehogawu, pravnika indijanskog podrijetla (potiče iz plemena Irokeza) koji postaje povjerenikom za indijanska pitanja zahvaljujući svom prijateljstvu sa predsjednikom Grantom koje nam je prikazano u kratkom flashbacku na početku epizode. Zanimljivo je da je Donehogawe povijesna ličnost koja je zaista postojala i koja je imala veliku ulogu u rješavanju «indijanskog pitanja» u Americi u drugoj polovici 19. stoljeća, mada si je Berardi dozvolio malu pjesničku slobodu pa je kronologije radi malo premjestio datume Donehogawinog imenovanja i nije ubijen u atentatu nego je umro prirodnom smrću 1895, ali ćemo mu to oprostiti. Isto tako, Berardi nije jedini kojeg je Donehogawa inspirirao, pa ćemo ga također sresti i u nekim Zagorovim i texovim avanturama, npr! U prvom dijelu priče najupečatljiviji trenutak se događa u Parlamentu kada Ken bijesno reagira na prosvjede zastupnika koje je izazvao Donehogawin govorom (gdje Berardi citira Emila Zolu i poznati «J‘acuse») i izgovara sljedeće rečenice: »Sad je dosta! Vjerovao sam da u ovoj dvorani imaju mjesta samo ljudi koji su bolji od ostalih…Ali ja tu vidim samo vukove i šakale! Da, nisam obrazovan i ne znam se izražavati, ali ako ovi ljudi predstavljaju najbolje, ja ih se stidim!» nakon čega demonstrativno napušta parlament. Naravno, Donehogawini politički protivnici teško primaju njegove napade i ovaj «incident» je bila kap koja je prelila čašu. Donald Welsh, plaćeni ubica dobija zadatak da ga ubije, u čemu nažalost i uspijeva. Ken ga je zamalo spriječio ranivši ga nožem, ali mu je ovaj uspio pobjeći, nakon čega Ken biva optužen za ubojstvo. Ipak, uz pomoć Oak Barnuma (vidi prošlu epizodu) nakon tri dana biva oslobođen optužbi i kreće u potjeru za ubojicom. Potjera naizgled daje rezultat jer je pronađen i ubijen čovjek kojeg i policija i Pinkerton smatra ubojicom, ali Ken koji u to i nije baš uvjeren ne može ništa pošto je istraga zatvorena i mora se vratiti nazad u Montanu gdje se odvija drugi dio ove prljave priče i gdje se Ken susreće licem u lice sa Welshom, ali da bi saznali kako je završio taj susret morat ćete ipak pročitati sami ovu epizodu:-)

Milazzov crtež i ovdje nije na vrhunskoj razini, kao da još uvijek traje njegovo «traženje» i pokušaj za pronalaženjem osobnog stila, ali to nasreću neće dugo trajati. Ali o tom nekom drugom prilikom! Ovdje i dalje primjećujemo dosta varijacija, kako u Kenovoj fizionomiji, tako i u pozadinama i tehnici crtanja. Originalna naslovnica je kao i obično prekrasna, pomalo sjetna i tužna i kao takva prilično dočarava atmosferu u samoj epizodi, dok je zamjenska u Collani West po mom sudu malo manje uspjela. O Kerčevom pokušaju zamijenjivanja originalne naslovnice neću trošiti previše riječi. Pokušaj čak i nije toliko loš (ako zanemarimo Kena koji gotovo da je isti Blek – možda je to bio Dnevnikov pokušaj da se prevare čitatelji i tako malo poveća prodaja:-) ) kad se uzme u obzir što je sve prije i poslije objavljivano kao Kenove naslovnice ali to je i dalje svjetlosnim godinama daleko od Milazzovog genija.

Na kraju, kao i obično kad je o Kenu riječ, obvezatna preporuka. Ne propustiti!

Naprijed

KP LMS 417 Niski udarci

KP LMS 428 Kiacenta prava žena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ken2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta da radim, ne mogu a da ne dam sve 10, iako uz napomenu da je ocijenjena originalna naslovnica, koja je jedna od najboljih ikad. Kada je ova epizoda izašla kod nas ja sam imao možda 10-11 godina i za razliku od mnogih mojih vršnjaka odmah sam se oduševio ovim neobičnim junakom.
    Prateći ove markosove recenzije odlučio sam svoju kolekciju početi čitati otpočetka, naravno uz kratke pauze da se pročitaju novoizašle epizode.
    13.10.2003
    23:14:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nema se što puno reći, vrhunska epizoda. Ken u velikom gradu (perfektno crtana početna slika, Ken na stanici). Borba u parlamentu za prava Indijanaca i političke spletke. Pojava genijalnog negativca Donalda Welsha, koji se pokazuje kao lucidan protivnik, čega je i sam svjestan ("ja UVIJEK imam sreće" ili još mi je jača "ja sam specijalista za takvu vrstu zaključivanja"). I u Montani se Welsh pokazuje kao snalažljiv, fino namjesti sukob Indijanaca i vojske, u kojem gine većina Kenovih prijatelja. Potraga za Welshom tek počinje.
    14.10.2003
    11:16:00 sati
    stinky
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ova je epizoda za mene znacila preokret, nakon onih prvih epozoda moglo se pretpostaviti da ce KP biti samo jos jedan, mada prilicno originalan lik sa divljeg zapada, ali ovaj njegov "izlet" u Washington, i sve sto se tamo desavalo, je nesto zaista neobicno i izuzetno. I dokaz da je KP sve samo ne neozbiljan strip, kao mnogo drugi bonellijevi
    20.10.2003
    19:22:00 sati
    osim
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    U ovoj epizodi posebno me oduševio crtež.Kao prvi vrhunac je ona velika slika u parlamentu,nešto što dosad u Bonelliju nisam imao prilike često viđati.Milazzo briljira i u potjeri za (pogrešnim)ubojicom gdje savršeno dočarava kišnu i napetu atmosferu.Treći vrhinac je na kraju,bitka između vojske i Dakota.Svaka mu čast,stvarno.I sama priča mi se sviđa,onako lagana ispočetka,a nakon ubojstva počinju prava uzbuđenja.I negativac je baš pogođen,čak je i mene iznenadio.Sve u svemu - vrhunska epizoda!
    01.11.2003
    19:48:00 sati
    Aco
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi klasik Kena parkera! Izvrsna ideja, fantastičan i slojevit scenarij te genijalan završetak ono je što ovu epizodu čini nezaboravnom! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
    05.12.2004
    12:58:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Znaci stigli smo do Washingtona. I kao sto su vec i moji prethodnici rekli ovde nam je dato do znanja da KP ipak nece biti samo jos jedan kaubojac. Izuzetno dobra prva strana, odlicni prikaz u kongresu, jurnjava po kisi, a zatim i po snegu Montane. Nemate vremena za dah, tako lako ide citanje. I onda jos dva sata gledate naslovnicu i divite se toj jednostavnosti koja pogadju u centar mete. Obavezno kupite.
    04.01.2005
    04:45:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prvo malo remek-djelo!
    23.01.2005
    14:39:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Zanimljiva i poucna prica. Mozda sukob oko teritorija izmedju Dakota i bijelaca u Montani i nije najsretniji primjer za to, ali Berardi ga uzima kao model rata uopce: svaki rat vodi se zbog zlata, zbog interesa sacice ljudi koja kroz politicke institucije vodi politiku zajednice u skladu sa svojim interesima. A kad je za ostvarenje svojih interesa potrebno odraditi prljavi posao, odraditi ce ga dobro placeni i dokazani profesionalci poput Donalda Welsha, ali i neplaceni jadnici koji ce u uniformama prolijevati svoju, i u ovom konkretnom slucaju jos vise tudju krv.
    22.08.2005
    22:02:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ako je i bilo ikakve dileme,o Kenu Parkeru i njegovoj kvaliteti,nakon ovog broja su nestale!Izvrsna epizoda,odlicna prica s puno radnje i dogadjanja na samo 96 str.,majstorski dijalozi,drugim rijecima za prste polizat!
    13.10.2005
    08:55:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Originalna naslovnica je bolja od zamjenske u Collana West ediciji.
    31.10.2005
    13:55:00 sati
    solar
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Posebno važan broj zbog toga što se događa prekretnica u Kenovom životu:1. Ken odlazi u parlament boriti se za indijanska prava (dobro im je pokazao:)) I to je još jedan dokaz da je ovo raznolik(jer se Ken nikad ne zadržava dugo na jednom mjestu) i jedan jako ozbiljan strip.
    2. pojavljuje se najjači negativac Donald Welsh zvani Srećko i upravo ovom epizodom počinje lov na njega koji će trajati još 5 epizoda.
    Crtež je solidan kao i uvijek,ali po mom mišljenju nije za deset kao ni naslovnica.
    Ovo je definitivno jedna od boljih epizoda Kena, ali meni ne i najbolja.
    27.01.2006
    00:11:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Amerikanci bi od Berardija i Milazza mogli štošta da nauče o povijesti svoje zemlje i o odnosu prema onima koji su prije njih bili na tom djelu kontinenta.Manju ocjenu od ove ne mogu nikako dati.Jednostavno fantastično.
    28.01.2006
    15:01:00 sati
    zmalose5
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Ovo je sigurno prva "prava" epizoda, a jedna od mnogih koje ce uslijediti. Politicke motivacije, govor u kongresu, atentat i ubistva, jesen u glavnom gradu i zima u Montani, sve je ukratko odlicno i nagovjestava pocetak velike sage. Berardi se definitvno poboljsava i polako dolazi na svoje, isto to se odnosi i na Milazza iako postoji nekoliko gresaka koje se odmah mogu primjetiti (neproporcionalni likovi, Ken bez usta...). Na kraju, naslovnica je prelijepa i zaista predstavlja jedno malo remek djelo.So long!
    11.02.2006
    12:49:00 sati
    SSM
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Dobar strip, ali bez neke prevelike akcije. Jedino sto je uvod u sljedece brojeve u kojima je lov na Donalda Welsha. Scenarij je odlican kao i uvijek itd.
    13.02.2006
    12:52:00 sati
    ijo
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Pa ovo je dokumentarac. Ovakve stvari bi u Americi trebale biti lektira, zemlji hrabrih i ponositih, glupih i genocidoidnih.
    28.07.2006
    10:33:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlična,angažirana epizoda.Podsjetila me na drugi Zagorov maxi Dugo putovanje po tretiranju indijanskog pitanja.Poučno!
    28.07.2006
    19:53:00 sati
    fantom
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...zanimljiva epizoda...ono s politi?arima i to...
    01.01.2007
    18:07:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    više nego solidno
    25.08.2007
    22:57:00 sati
    lwood
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Zaista, nema puno junaka koji redovito u epizodama dobijaju batine po nekoliko puta, ne uspijevaju u svom časnom naumu (iako se junački bore), bježi im i nadmudruje ih glavni negativac, preživljavaju isključivo zahvaljujući sreći i pokojem dobrom čovjeku (bez obzira na boju kože), gotovo svi oni koji im išta znače bivaju ubijeni, te epizodu neslavno završavaju sa metkom u glavi... a da ih publika voli i cijeni. Klasik, obavezno pročitati.
    02.11.2008
    23:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U ovoj epizodi se sve mjenja. Čito sam je u jednom dahu. Ubojstvo Done..nesto indijanskog veleposlanika. Prvo pojavljivanje Coxa i Donalda 'Srečka' Waslha. Povratak u fort Smith pa ona bitka. Pa nakon što Srečko upuca Kena pa pon leži u snijegu pa piše Svršetak. Neprocjenivo.  
    17.12.2008
    13:14:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    ipak je to rani ken parker
    06.01.2009
    16:18:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Izvrsna epizoda (zaista se rijetko viđa da glavni junak "popuši"), pogotovo kraj. Crtež i naslovnica se šlepaju na dobru priču (zato ocjena više nego što zaslužuju).
    08.01.2009
    15:53:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Lijepo napreduje Ken Parker. Posebno me oduševljava to što se svaki broj nadovezuje na onaj prethodni, što prisiljava čitatelja da čita po redu. Bilo je dobra scena kad Ken Parker, teški traper, dođe u Washington pun skupih haljina i odijela.
    11.03.2009
    22:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    13.03.2009
    09:52:00 sati
    farrar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Interesantna prica,moze se procitati u jednom dahu.Naslovnica izgleda dosta dosadno,obicno poziranje kao za fotografa
    30.05.2009
    20:44:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlična priča, najzad posle tri lošije početne, jedna fenomenalna, od dosada pročitanog lično najbolja ali tek sam na 25%. Zaista nestandardna priča, inače ipak sam odlučio da joj ne dam sve 10-ke.
    02.08.2009
    09:02:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Izvrsna epizoda, veliki napredak serijala. Dijalozi odlični, mnogo je događanja i, nažalost, realan prikaz odnosa Kongresa prema indijancima u ono vrijeme... pravo remek-djelo. Posebno mi se svidio onaj veliki kadar u parlamentu. Takvo nešto nisam vidio u Bonellijevim stripovima. Crtež fantastičan, kao i naslovnica.
    30.08.2009
    22:25:00 sati
    Death
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Tužna i tragična priča, tako tipična za Ken Parkera. Odlazak u Washington trebao je ispraviti nepravdu, a ispalo je sve najgore. Još i sam Ken stradava na kraju. Vrhunski...

    11.01.2010
    11:28:00 sati
    dcopic
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Prva vinjeta, ona ogromna u kojoj je Ken tek izasao iz vlaka je predivna. Inace mi se Milazzov crtacki stil ne svidja. Igra se sa tim kontrastom a ja vise volim kada je osjencano i cistih linija. Doduse malo mi je tesko zamisliti drugaciji crtez u Kenu. Jako dobra prica u kojoj je izostao sretni zavrsetak. To je ta realisticnost zbog koje kao dijete Kena nisam previse volila, a zbog kojeg ga danas kada sam starija jako cijenim.

    19.07.2010
    12:56:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Od prve 4 Kenove epizode, ova je najbolja, makar do sad.  (Citam ih u hronoloskom redu, pa zati i kazem)  Ovdje imamo sve one maturne elemente koje  razdvajaju Kenov serijal od drugih kaubojskih u to doba; odlican scenario o Americkoj polotici, i razismu prema indijancima; likove koji su pametni, i koji govore i ponasaju se kao ljudi u nasem svijetu; i pocetak Kenovo susreta sa protivnikom koji je nezaboravljiv - Donald Welsh.

    Neke stvari nikako da skontam: na primjer, zasto je Ken odbio onu curu koja se skidala pred njim?  Ja to nebi ni u snu snova odbio, ali eto, svi smo drugaciji, pa sta ces... Sve drugo, od atentata i smrti Elya do Kenove potrage za pravim ubojicom, je skoro savrseno.  Vidi se da ce ovo biti dobar i klasican serijal, gdje scenario i crtez vladaju u potpuno visokoj lizi od svega drugog.  Onaj kraj epizode, gdje je Ken pogodjen, i gdje na zadnjoj vinjeti lezi na snijegu, kao mrtav, je dovoljno da ostavi citaoce otvorenih usta, i napete nestrpljivosti dok ne procitaju sledecu epizode i vide sta se u stvari desilo s njim.  

    05.10.2010
    01:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 6, 9

    Ova epizoda je takav iskorak od prve tri da je to nevjerojatno. Suvisla priča, zabavna radnja i vjerojatno najjači završetak dosad. Kako samo Ken cijelu epizodu traži Welsha, a na kraju ga ovaj samo hladnokrvno upuca i ostavi u snijegu, to je baš zanimljivi preokret.

    Milazzov crtež puno bolji nego prije, a pogotovo njegovo viđenje parlamenta. Naslovnica je u biti prekopirana Kenova poza s prve stranice, ali je baš lijepa pa evo visoke ocjene.

    02.12.2010
    16:15:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    Sve je rečeno i u recenziji i prijašnjim komentarima. Jako zanimljivo, napeto, razrađeno!

    17.01.2011
    09:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    Kad sam počeo da čitam ovu epizodu nijesam imao velika očekivanja budući da mi se ideja da Ken pođe u Washington nije učinila kao previše zanimljiva. Očekivao sam epizodu Texa u Ken Parkeru. Srećom, iako mi se davanje tolikog značaja Kenu koji govori pred, ni manje ni više nego, parlamentom ne dopada kako je strip odmicao postajao je sve bolji. Kraj je perfekcija. Crtež? Nije još to to od Milazza, ali svakako da devetka ne gine.

    01.11.2011
    23:29:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    23.05.2012
    13:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    05.10.2012
    15:34:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    12.06.2013
    15:50:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlična epizoda, crtež prepun savršenih kadriranja,zanimljiva naslovnica...jedino možemo zamjeriti Kenu što je ispao konjina kada je Julie u pitanju.
    19.09.2014
    17:06:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odlična epizoda i fantastičan negativac.

    25.09.2014
    12:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    svega tu ima.dolazak jednog zapadnjaka u "civilizaciju",predrasude "civiliziranih"o Kenu kao divljaku,političke intrige,politički atentat pod krinkom obične pljačke,zatvaranje nevinog,pokušaj izazivanja rata bljedolikih i indijanaca,naravno sve u ime napretka,progresa(čitaj zlata).na kraju izginuli i vojnici i indijanci zbog prljave gamadi iz kongresa.topovsko meso,samo jedno sredstvo do cilja korumpiranih političara i šupačkog predsjednika koji je prijatelju okrenuo leđa.da bi dobio glasove za iduće izbore.puj.žao mi samo što Ken nije poševio onu malu,a ponudila mu se na pladnju.jedva čekam nastavak da vidim kako će Ken zavrnut šiju onom zločincu

    05.11.2015
    09:29:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Koliko toga u samo stotinjak stranica! Detalji su zakon, npr. kada vidimo čovjeka u ogledalu, a oblačić ne ide na njega, nego sa strane, gdje se čovjek zaista i nalazi. Priča mi nije čista desetka, ali je blizu, a zaključak ove epizode mi je: napokon nešto drugačije u Bonelliju!

    28.11.2015
    13:47:00 sati
    Deki86
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Gotovo pa savršena epizoda. Ovoje prva Kenova epizoda koja me baš pogodila i skoro oborila s nogu. Američki genocid nad indijancima je tema koja me sve više zanima, a u ovoj epizodi je to jako vješto prezentirano i bez imalo patetike.

     

    Milazzo odličan, samo bih primjetio da je onog dječaka crnca prilično stereotipno nacrtao, k'o da je rasić. Inače, ostalo je standardno dobro, pogotovo kadrovi koji su preko cijele stranice. Emocije na likovima isto standardno ljudske.

     

    14.06.2016
    22:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlično! Sudeći po komentarima, ovo je mnogima prva epizoda Kena koja ih je baš oduševila. Isto važi i za mene.
    Evo nekih stvari zbog kojih je tako:
    - Vašingtonu je posvećeno više od pola stripa; onda gotovo odjednom Montana i sneg. Neobičan tempo epizode, a zatim i...
    - ... Antiklimaks i vrlo turobna završnica: prvo klanje sa Indijancima, pogibija Sivog Vuka, ''Obeliksa'' i verovatno većine ostalih, te vrlo gorak kraj, kada Ken leži na snegu a negativac odlazi tek tako...
    - Momenat kada Welsha ponude cigaretama a on kaže da ne puši. Trik kojim se scenarista poslužio kako bismo pomislili da to nije negativac, iako se na kraju ispostavlja da jeste. Stoga se zaista čini da ono s kraja ''''mama mi je rekla kako sami kujemo svoju sreću'''' nije tek tako ubačeno. Trikom su se poslužili ne samo scenarista, već i njegov lik, Welsh, koji glumi tupavka Wadea, stoga uz njegov trapavi alter ego ne ide da puši, a on ''sam kuje svoju sreću'', te ne želi da išta prepusti slučaju. Da puši, možda bi izazvao sumnju. Ne znam koliko će drugima imati logike ovo, ali meni se čini da nije ni malo slučajno.
    - Momenat kada Ken izuva cipele u punom parlamentu i stopalom češe stopalo. E to su ti detalji koji se pamte, i koje u onih desetak Teksovih epizoda koje sam čitao nikada nisam primetio jer ih nije ni bilo. I dok je češao cipelama_izranjavana stopala, pitao sam se kako će se završiti scena, hoće li ih krišom opet obuti, ali ne, pao mu mrak na oči, izdrao se na šakale i išetao iz parlamenta bos, sa sve cipelama u rukama i Donegohawom za petama. Nisam ni slutio da je Ken ustvari toliki gorštak :) Legendarna scena, od onih koje se pamte.
    - Turoban rastanak od Berthe.
    - Dijalozi sa škrticom Oakeom. Naročito onaj kada su se vraćali po kiši pešice. Neverovatno koliko životnosti ima u tim scenama.
    - Iako nisam fan političkih trilera, ovde ne da nisam imao zamerki nego sam i uživao u priči (to je onda znak da je dobra ;). Uostalom, nije ovo običan politički triler, već i priča o rasizmu, prevarama, zatvaranju oči pred nepravdom bilo iz sopstvene koristi, straha ili nemogućnosti da se išta učini (Pinkertonovci, glavni baja iz Fort Smitha...)

    Sve u svemu i idući prema kraju, jedna vrlo gorka priča, koju sam sporo čitao jer je nabijena detaljima, emocijama i dešavanjima...

    Ovde mi je crtež sveukupno bolji nego u prošlim epizodama, Ima i bravura: u parlamentu preko dve strane, kao i scena sukoba plavih bluza i indijanaca pred kraj. Ali i bez obzira na to, crtež se čini boljim.
    Naslovna je prelepa. Na zadjnoj korici zgrada Parlamenta, napred Ken u prvom planu (preuzeto sa prve strane), malo dalje vrlo važan sporedan lik, obojica gledaju u čitaoca, nakrivljen šešir, ruke i džepovima i noge u hodu ka napred daju određenu dozu melanholične spontanosti, dok je Kenova poza ukočena i monumentalna i lepo doslikava različitost i neuklopljenost u okruženje, sasvim u pozadini par koji šeta parkom, boja žuta-braon, melanholična, jesenja, sa uvelim lišćem koje raznosi vetar... Otac mi je stručnjak u fotografiji, ja sam amater u tehničkim pitanjima, ali imam oko za kadar - ovo jeste odličan kadar i raspored likova i objekata. Pritom upakovana duga puška i resice, kao i sedlo u ruci, te neobičan ''čaplinovski'' lik u drugom planu daju na egzotičnosti. Usuđujem se reći da naslovna za ovu epizodu nije mogla bolje od ovoga. Na prvi pogled vrlo statična naslovnica za jednu veoma dinamičnu epizodu, ali kao da je u tom kontrastu i poenta. Uostalom, uvek sam voleo ovakve melanholično-ozbiljne naslovnice, a ova kao da govori da se unutar korica nalazi veoma ozbiljna i kvalitetna priča.

    PS. Lep detalj koji sam prevideo:
    Strana 5, kadar dole desno, Ken tek upoznaje malog crnca, koji mu 'u poverenju' šapuće da ima rođaka koji... Kenovo lice - ozbiljno, nepoverljivo, ali ipak ne namršteno jer je sagovornik ipak dete.
    Strana 6, kadar takođe dole desno, Kenu mali crnac opet u poverenju šapuće da ima rođaka koji... Sada Ken crnčetov novi poverljivi govor dočekuje sa osmehom na licu, ne samo zbog brojnost crnčetove familije, već i zato što se sa malim na neki način zbližio.
    Na prvi pogled ništa specijalno, ali meni predivan detalj.

    10.01.2018
    03:49:00 sati
    Jocko
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    08.03.2018
    01:57:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Vrlo dobra i sadržajna epizoda, najbolja dosad, baš je "puna kao šipak" radnjom, bez praznog hoda i obiluje zanimljivim scenama koje je Jocko odlično pobrojao (iskreno, meni je ovo da Wade, Welshov alter ego, ne puši promaklo). 

    Berardi uvodi neke novine u Bonelli. U prošloj epizodi je glavni junak bio u drugom planu, ovdje imamo činjenicu da jedna scena zauzima dvije stranice i kraj je neobičan, baš upečatljivo da je zadnja scena kako glavni junak leži i vjerojatno lebdi između života i smrti. 

    Jedine zamjerke su što je u ovoj epizodi zbog ubojstva Elyja Parkera "izmijenjena povijest" i što je Ken opet okrznut metkom. Drugi put u 4 epizode, dobar prosjek. 

    Milazzov crtež mi je i dalje slab, ne znam kako bar Elyja Parkera nije nacrtao kako je izgledao, ovaj njegov je čisti bijelac, baš kao i drugi senatori. Ali evo dat ću mu 7-icu da ova epizoda prebaci 80%.

    25.03.2018
    00:24:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    25.04.2018
    15:43:00 sati
    Nedo
    uredi
  • LordFreemanuel

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Prva prava priča u kojoj su svi elementi na svarno vrhunskim razinama. Radnja je sadržajna i nije dosadna. Meni je crtež ovdje odličan, ostaje u sjećanju dvije scene sa Kongresom. 

    18.12.2018
    20:45:00 sati
    LordFreemanuel
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Ubistvo u Vašingtonu

    Ova epizoda se nadovezuje odmah na prethodnu, pošto se Ken bio uputio za Washington u prošloj epizodi, ali taj put vlakom je bio prekinut onim napadom. Ken je napokon došao, a cilj njegovog dolaska jest da dobije povjerenika za indijanska prava (Dakote). Tu upoznajemo Donehogawu, indijanca koji je želio pomoći svom narodu i tako se potrudio da "živi kao bijelac", da se školuje vjerujući da je to jedini način da pomogne svom narodu. Moram priznat da mi po crtežu nimalo nije izgledao na "crvenu njušku" (kako je sam sebe nazivao u stripu). U priču se upliće Donald Welsh, plaćeni ubojica koji mijenja cijeli tok priče i to se nastavlja dalje u Montani, na Kenovom teritoriju. Čak na kraju kad smo pomislili da će možda biti happy end, Ken ipak izvlači deblji kraj. I spomenimo da se opet pojavljuje taj Oake Barnum koji pomaže Kenu.

    Crtež mi je i dalje dobar, a možda najbolja scena je u onom parlamentu kad imamo preko obje stranice jednu veliku tablu.

    19.12.2018
    14:10:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Realan osvrt na gnjusnost ljudi i indijanske probleme. Ken je morao zajedno s ostalim bijelcima tamaniti dojučerašnju braću. Nema junaka, život je nepravedan.

    25.12.2018
    11:23:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    01.01.2019
    18:21:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Zanimljivost:

    - Pravo ime Donehogawe je Ely Samuel Parker, tako da mu je naš Ken prezimenjak, iako se to nigdje ne spominje u stripu. 

     

    Komentar:

    Ne volim kada se upotrebljavaju stvarne ličnosti nedosljedno povijesnim činjenicama. Nije mi problem kada pisac hoće neku povijesnu ličnost prikazati drugačijom nego je povijest pamti zbog potrebe priče (Castelli, Boselli), ali ne možeš ubiti nekog važnog lika iz povijesti, ako se zna da je umro 25 godina kasnije od starosti. Znam da su to bile sedamdesete kada je bilo teško bilo šta provjeriti, ali moglo je i bez toga.

    Priča je dosta drugačija od prethodne tri. Još je depresivnija od prve epizode. Pretpostavljam da je to razlog što se ovaj serijal smatra realnijim od svih ostalih Bonellijevih. Da, puno je češća depresija od sreće u svijetu, ali stripove čitam primarno da se opustim. Daleko je ovo od bilo kakve realnosti! Drugačije svakako, pa čak i dobro, a moglo je i malo vedrije. To se posebice odnosi na završni dio u Montani, jer prvi dio priče u Washingtonu je puno bolji. Po pitanju završetka, može svatko ubiti glavnog junaka na zadnjoj stranici, pa ga oživjeti u slijedećoj epizodi. Nije to neko dostignuće!

    Milazzo puno, puno bolji nego u prethodnoj epizodi. Ima tu još malo grešaka, ali čovjek priča priču crtežom. Čitam Kena kronološki, pa ne mogu još tvrditi, ali mislim da je ipak on razlog Kenovoj popularnosti, a ne Berardi. Naslovnica odlična, uvjerljivo najbolja do sada!

    08.01.2019
    17:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Jedna odlična Kenova epizoda sa nekoliko pamtiljvih scena.. Počevši od dolaska u Washington, preko Elya Donehogawe i govora u paramentu, pa čak do škrca Barnuma kojemu je problem platiti kočiju i naravno ubojice Walsha koji će biti i u budućnosti glavni negativac u Kenovim epizodama.. Jako dobro ispričana priča po odličnom scenariju.. A crtež je sve bolji i bolji.. Prvi put sad čitam Kena u Strip-Agent izdanju, pa jedva čekam buduće epizode da vidim toliko hvaljenog, "pravog" Milazza.. Za sada, u ove prve četiri epizode, nije nimalo razočarao.. Originalna naslovnica je fenomenalno nostalgična..

    13.01.2019
    18:20:00 sati
    allessi
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Berardi me ovdje veoma ugodno iznenadio s više elemenata. Prvi od njih je sam posjet Washingtonu i nekoliko dojmljivih te pamtljivih scena koje su se tamo odigrale. Drugi je sama činjenica što, unatoč naslovu, samo dio priče (ali i radnje) smješten u Washingtonu da bi se drugu polovicu stripa prebacila na naizgled novi narativni tok. Samo finale sa preokretom koje pokazuje koliko su i kako svi događaji i radnje u ovom broju povezani pokazuje koliko je ova priča scenaristički odlično odrađena. Stvarno sam iznenađen koliko je mnogo elemenata i tokova radnje Berardi ubacio na "samo" 96, a još više što se na zadnjih nekoliko stranica nadzire kako je ova priča samo uvod u jednu veću narativnu cijelinu. Unatoč nekoliko manjih mana i "samo" solidnog Milazza, ovo je jedna uistinu sjajna priča.

    02.02.2019
    16:05:00 sati
    Sarghan
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Još jedna zanimljiva, dojmljiva epizoda. I nekad davno, kad sam ju prvi put čitao i sad, nakon toliko vremena, ostavlja dojam vrlodobre epizode. Nepredvidljiv završetak je bio i onda, kad sam Kena davno čitao kao klinac, jedan od glavnih razloga zbog kojih sam zavolio taj strip. Zanimljiva priča, vrlodobar Milazzo, i uobičajno dobra karakterizacija likova...

    15.04.2019
    13:32:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    23.06.2019
    20:04:00 sati
    BS
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Kad imaš priču koja se odvija u Washingtonu kao lokacijom za najvažnije dijelove priče, a nemaš dosadnih trenutaka, onda je jasno da imaš uspješan strip.

    03.07.2019
    10:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    13.09.2019
    15:00:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 512
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 354
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 262
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 772
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 762

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2754
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1826
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1704
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1329
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1253

Aukcije

Forum