Kiacenta prava žena

Ken Parker

KP LMS 428 | 96 str.

Ken spšava dijete iz indijanskog plemena Hunkpapa iz kandži medvjeda ali i sam gubi svijest zahvaljujući rani na glavi koju je zaradio u obračunu sa Walshom u prošloj epizodi. Biva primljen u pleme i dobija ime «Chemako» tj. «onaj koji se ne sjeća» zbog gubitka memorije koji je još jedna posljedica ozljede na glavi. U selu upoznaje Belle McKeever, suprugu kirurga iz Fort Browninga koju indijanci zarobili i koju njihov poglavica Ottawa želi za ženu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Chemako
    KP LIB 5
  • Kiacenta prava žena
    KP LMS 428

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Chemako
    KP CW 5
  • Chemako
    KP SR 5

ZANIMLJIVOSTI

  • radnja ove epizode se događa tijekom 1871. godine
  • originalni naslov epizode je «Chemako» - onaj koji se ne sjeća. Inače, Dnevnik je promijenio i indijansko ime Belle McKeever iz Kianceta u Kiacenta
  • ovu epizodu je Milazzo nacrtao 1976., puno prije pojavljivanja serijala na kisocima, što vidimo po potpisu na stranici 20 (koja je u našoj verziji nažalost izbačena, pretpostavljam zbog scene skalpiranja)
  • na stranici 60 prevoditelj nije preveo fusnotu «cosi sia» ilit «neka tako bude», a i inače je dosta originalnog teksta izbačeno i/ili nezgrapno preformulirano

Berardi i Milazzo ne posustaju! Nakon prve četiri epizode ovaj autorski dvojac potpisuje i petu epizodu uspješno održavajući visoku razinu kvalitete kako teksta tako i crteža od početka sage, čak štoviše, ova epizoda predstavlja prvu «vrhunsku» epizodu u serijalu, jednu od onih koje se čitaoci rado sjećaju i koja redovito zauzima mjesto među top 10 najboljih. Ova epizoda predstavlja svojevrsnu dekonstrukciju glavnog junaka jer Ken iz ove epizode gotovo da nema dodirnih točaka sa Kenom kojeg smo upoznali u prve četiri epizode a ujedno predstavlja i kraj Milazzove serije od 5 epizoda i kao takva predstavlja još jedan korak u evoluciji Milazzovog stila koji svoju kulminaciju doživljava nakon nekoliko brojeva u epizodi «Balada o Pat O‘Shane».

Kianceta:Vi ste čudan narod…teško vas je razumjeti.Čak ste mi i ime izmijenili a da me niste pitali da li ja to hoću.
Ottawa:Kianceta znači «prava žena». Ona koja ga nosi mora biti lijepa poput proljeća i i žestoka poput divljeg ponija.
Kianceta:To bi trebao biti kompliment?
Ottawa:Najveći za ženu Hunkpapa.

Na početku priče upoznajemo Thebu, jednog od skupine dječaka iz indijanskog plemena Hunkpapa koji idu u lov gdje ga od napada razbješnjelog medvjeda spašava Ken koji i sam još slab od ozljede glave on gubi svijest u toj borbi. Istovremeno, ratnici istog plemena napadaju kočiju Belle McKeever, supruge vojnog liječnika na putu za Fort Browning. Svi vojnici iz pratnje bivaju ubijeni, a Belle se spašava pukim čudom, uz pomoć običnog sata budilice koji izaziva veliko čuđenje indijanaca koji je zatim povedu sa sobom u selo. Thebina majka Tecumseh traži od svog brata, poglavice Ottawe, da prime Ken u pleme u ime drevnog zakona o gostomprimstvu na što ovaj nevoljko pristaje i tako Ken postaje «Chemako», tj. «onaj koji se ne sjeća». Dio koji slijedi je i najzanimljiviji dio ove priče, dio u kojem nam Berardi prikazuje različitost između bijelaca i indijanaca i na dva načina, kroz Belle i Kena, njihovo postepeno uključivanje u život jednog indijanskog plemena. Tako od početnog straha i nepovjerenja Belle polako prihvaća Ottawu kao muža te se iz njihove ljubavi rađa sin, Wa-Toh (koji je poslije postao Walt, kao što je i Theba postao Teddy) i postaje prava indijanska squaw. Ken s druge strane razvija posebni odnos sa Thebom i njegovo majkom Tecumseh koja mu na kraju postaje i žena i sve u svemu, svi skupa proživljavaju jedno prilično idlično i sretno razdoblje. Idile obično kratko traju tako i ovu prekida divljački, bezobzirni i nepravedan napad vojske na selo koji završava pravim masakrom u kojem pogibaju i Tecumseh i Ottawa, a Ken i Belle uspijevaju preživjeti i po strašnoj mećavi doći do Fort Browninga i spasa. Kenu se vraća pamćenje i on ubrzo napušta tvrđavu za Welshovim tragom, ostavljajući Thebu i Walta sa Bellom koja se odlučila vratiti nazad u Boston, nakon rastave s mužem «kojem bi samo smetala u karijeri»…

Berardi je ovaj put napravio zaista odličan posao, priča je dobro zamišljena i još bolje realizirana. Ritam priče je odlično tempiran, dramatične prizore smijenjuju kratke komične scene, Berardi nas pušta da se upoznamo sa likovima, da se sprijateljimo s njima i da ih zavolimo, dijalozi su posebno lijepi, gotovo poetični, odlična je ideja o ubacivanju sata budilice a zanimljiv je i način na koji su neke scene prikazane, poput scene na stranici 54, Belline dvojbe o ostanku sa Ottawom ili bijegu u «slobodu». Likovi su odlično i pažljivo karakterizirani, s tim da posebnu zaslugu u tome ima i sam Milazzo koji svojom ekspresivnošću uspješno dočarava emocije protagonista. Berardi ovdje uspijeva izbjeći čestu zamku u koju upadaju autori pri ovakvim pričama, rasplićući dramatičnu situaciju sa neizbježnim pathosom a da pritom ne pretjera i zaluta u patetiku (u ovom trenutku mi na pamet pada Macan i njegov izvrsni Grendel za kojeg se može reći ista stvar). Na kraju autor ne propušta još jednom uputiti oštru kritiku društva i rasizma kroz lik doktora McKeevera koji ne može ugroziti vojnu karijeru činjenicom da ima ženu koja je rodila indijansko dijete. Belle tako ostaje sama sa dvoje djece i vraća se nazad u Boston, gdje će ih Ken ponovo naći nakon 8 godina (ili 49 brojeva)…

Za Milazza sam već rekao da to još uvijek nije onaj pravi Milazzo i samo je taj detalj zašto ova epizoda nije dobila maksimalnu ocjenu, ali vidi se da je jako napredovao od prve epizode i dosta pročistio stil i crtež te zaista uspješno nacrtao ovu epizodu. Originalna naslovnica je posebno lijepa, pogotovo izbor boja koji mi se jako sviđa, za razliku od alternativne naslovnice urađene za Collanu west, a da i ne spominjem Kerčev smiješan pokušaj kopiranja scene iz stripa u našem izdanju (kao i u prošloj epizodi, sam crtež i nije loš, ali u usporedbi sa originalnom naslovnicom je jako jako loš) . Posebno mi je smiješna cenzura u Dnevniku zbog koje su izbačene 4 stranice koje od kojih jedna prikazuje scenu skalpiranja a ostale tri su blago začinjene etorikom, što očito nije bilo na volju tadašnjim urednicima:-)

Ukoliko ste do sada i imali neke dvojbe u vezi Ken Parkera, koji oduvijek nije uživao veliku popularnost kod nas, zaboravite na njih jer ne znate što propuštate. Nemojte čekati, pronađite negdje ovu epizodu i pročitajte ju. Vjerujte mi, nećete zažaliti!

Naprijed

KP LMS 422 Čaura protiv Parkera

KP LMS 433 Najveći šerif

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Posle ovakve recenzije jednostavno samo nalupas cetiri desetke i ides na sledecu. Jer greh je dati manje ( a vise svakako!)
    13.10.2003
    03:01:00 sati
    Barker
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda koja zauvijek ostaje u sjećanju, čak i ako ste ju pročitali samo jednom, a ne kao ja jedno 20puta.
    13.10.2003
    22:58:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 10, 1

    Sveje SUPER osim naslovnice, kojoj se nazalost nemoze pripisati (o) nula..
    14.10.2003
    03:37:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je još bolja epizoda, iako su i prethodne vrhunske. Ovdje je polako formirana saga o Parkeru, odlazak njegovog posinka u Boston, kamo će se i on uputiti nakon nekog vremena, pa ćemo tako imati čitav niz avantura na putu za Boston, a onda i u samom gradu. Obavezno za pročitati, u biti, ne samo za pročitati, nego obavezno skupiti cijelu kolekciju Kena.
    14.10.2003
    11:19:00 sati
    stinky
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna epizoda, kao i sve ostale, jeste da je naslovnica dnevnikova, ali je bane kerac ipak uradio odlican posao
    20.10.2003
    19:10:00 sati
    osim
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ova epizoda ima sve.Sjajno prikazane i okarakterizirane likove,koje odmah zavolimo.Sama priča je baš pogođena,ljubavna,sa mješavinom romantike i surove stvarnosti.Crtež fantastičan,likovi gotovo da su živi!Uživao sam čitajući ovaj strip!
    02.11.2003
    11:18:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pomalo romantična Berardijeva priča o američko-indijanskom ratu. Priča o amneziji, lako se pamti. Brzo se pročita.
    02.11.2003
    13:26:00 sati
    miha
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon prvog klasika slijedi odmah i drugi. Kako mislim da je o ovoj epizodi sve već rečeno samo ću naglasiti da svi vi koji nemate ovaj strip odmah požurite i kupite ga. Vjerujte mi, nećete požaliti! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
    05.12.2004
    13:01:00 sati
    Gaston
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča koja je apsolutno dostojna svake desetke koju je dobila!
    16.01.2005
    15:53:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pravo malo remek-djelo + naslovnica u izdanju Libellusa je fenomenalna!
    23.01.2005
    14:41:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nemam sta pametno za dodati,u recenziji je sve spomenuto.Jedna od epizoda zbog koje covjek zavoli stripove opcenito,a Ken tu ima svoje posebno mjesto!
    07.06.2005
    12:37:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrhunska epizoda.Možda malo naginje na vestern"Čovjek zvani konj" ali nema veze.Neznam ni sam dali mi se više sviđa besprijekoran Berardijev scenarij ili predivni Milazzov crtački stil.Original naslovnica jako,jako dobra a Dnevnikova obično smeće.Nije mi jasno šta je tim ljudima bilo u glavama da stavljaju na naslovnu stranu takvih remek djela diletantske škrabotine.
    30.01.2006
    17:46:00 sati
    chavez
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Berardi & Milazzo su još jednom dokazali da stvarno znaju svoj posao. U stripu ima nekoliko dirljivih scena i još jednom je opisana jedna velika nepravda bijelaca prema indijancima. Uglavnom mogu reći da sam se sav naježio kad sam ovo čitao. Meni je ova epizoda jedno savršeno i fenomenalno remekdjelo. Zaslužuje sve najveće ocjene pa čak i više od toga.
    01.02.2006
    23:19:00 sati
    mpavin
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Koliko toga moze da stane u 96 stranica stripa... Prica ove epizode je univerzalna, nije vezana toliko ni za Kena ni za bilo kojeg drugog lika iz nje, prica je to o zivotu i ljudskoj nesreci. U sustini se slazem sa svim sto je autor recenzije ovdje iznio, ipak smatram da su neki dijelovi price malko ubrzani, a neke didaskalije potpuno bespotrebne. Crtez je na nivou prethodne epizode, daklo jako dobar, a naslovnica opet odlicna (originalno izdanje). Moram reci i da mi se Dnevnikovi naslovi puno vise svidjaju od originalnih / Libellusovih.
    12.02.2006
    12:27:00 sati
    SSM
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savrseno sto drugo reai, dosta je reci da sam bio popizdi što nisam bio uzeo i sljedeai broj. Crtež je mnogo bolji od proslih brojeva. Svaka cast scenaristu i crtacu jer sve su obavili odlicno!
    13.02.2006
    12:56:00 sati
    ijo
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Odlicna epizoda, puna humora, tragedije, mudrosti. Milazzov crtez je detaljan. Puno nezaboravnih scena! Naslovnica-fenomenalna.
    28.07.2006
    03:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legenda. Tocka.
    28.07.2006
    10:29:00 sati
    alen
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 77%

    7, 9, 7, 8

    Pa čak se i ja moram složiti da je ova epizoda dobra.
    21.11.2006
    18:07:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...jedna od emotivnjih...
    06.01.2007
    20:36:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlična priča o sudaru kultura i preživljavanju bijele žene izvan "civilizacije".
    25.08.2007
    22:55:00 sati
    lwood
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Eh, stvarno je malo epizoda kojima čovjek može bez previše razmišljanja dati sve desetke, a ova je jedna od tih. Da ne gnjavim bespotrebno dalje - epizoda je vrh vrhova, najkvalitetnija vrsta westerna; akcijski western sa obilatim primjesama drame, ali bez nepotrebnog patetiziranja, ujedno i western koji govori o surovom životu u divljini, te o sukobu civilizacija (pritom ne zanemarujući ono najbitnije - običnog čovjeka). Ken Parker, ljudi moji, Ken Parker.
    31.03.2008
    23:12:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Stvarno izvrsna epizoda. Preporuka za svakoga. Najbolji Ken Parker po mom mišljenju.
    23.04.2008
    11:39:00 sati
    mars1
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Istina je da sam pogledao hrpu vesterna sa sličnom tematikom, ali ono što me uvijek i iznova oduševi kod takovih priča je opis života na Sjeveru, daleko od civilizacije i njezinih negativnih nusprodukata. Samo snijeg, ogoljela stabla, šumske životinje i Indijanci - odnosno ljudi koji žive u skladu s prirodom. Berardi je opet odlično profilirao (SVE) likove. Da je milina! Protkao je i poneku poruku uspoređujući dva suprostavljena svijeta; mada mislim da je na kraju izostala neka glavna poenta koja bi zaokružila epizodu i dala joj izraženiji smisao. Zamjerio bih još i naglu izmjenu nekih događaja; epizoda je trebala biti duža. Milazzo je dobro odradio posao, ali kako čujem, tek će se "osloboditi" u narednim epizodama.
    15.07.2008
    19:17:00 sati
    Inferno
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Strip koji se vječno pamti..............
    16.07.2008
    14:23:00 sati
    kico
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Upravo pročitao i moram reći kakav je scenarist taj Berardi. Da neko smisli nešto tako genijalno, nevjerovatno!Nakon što pročita strip dođe čovjeku da se zapita: Šta stavrno nekad pokreće čovjeka? Mislim nenadjebivo!
    17.12.2008
    18:43:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Uistinu genijalna epizoda koja obrađuje dvije priče - Kenova amnezija i život među Indijancima i prilagođavanje bjelkinje Belle indijanskim običajima i životu. Njihove se priče spajaju, da bi se na kraju ponovno rastali, a Ken dalje kreće u svoj osvetnički pohod za Walshom.
    11.03.2009
    22:27:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Preporucena muzicka podloga John Trudell-AKA Grafitti Man
    13.03.2009
    09:58:00 sati
    farrar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    meni najbolja Kenova epizoda od onih koje poznajem,po scenariju,prici. Naslovnica ima dosta boljih
    25.05.2009
    18:12:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kena Parkera sam počeo čitati nedavno, tako da nisam htio ni ocjenjivati dok ne pročitam barem nekoliko epizoda i uđem u cijelu tu priču.  Međutim, kada sam ovu epizodu pročitao shvatio sam da mogu i moram bez problema ocijeniti čistom desetkom.  Remek djelo.  Nikad nisam mislio da priča mora biti originalna da bi nešto bilo dobro, bitno je kako je ispričana.  U ovom slučaju vrlo dojmljivo.  I pregršt scena za pamćenje (kao npr. kad Ottawa prima metak namijenjen Belle, trenuci kada ginu Tecumseh pa zatim i Ottawa i tako dalje... Meni je fenomenalna i scena s medvjedićem pored ubijene majke, bez teksta, savršeno...)Objektivno mi naslovnica možda i nije za najvišu ocjenu, ali dati bilo što ispod 100 posto za ovo djelo bilo bi jednostavno pogrešno.  Imam ga namjeru uvaliti svima koje poznajem da pokušam podijeliti svoje oduševljenje... 
    03.06.2009
    16:53:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Solidno,ostaje bez čiste 10-ke, jer na momente kvalitet priče pada, iskreno više sam očekivao od ove priče.
    02.08.2009
    09:04:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 5, 9

    03.08.2009
    12:37:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Vrhunska epizoda! Savršeno i realno prikazan život indijanaca.

     

    Jedina zamjerka koju imam odnosi se na situaciju sa Kiancentom, koja kada je dobila priliku da se vrati svome mužu među bijelce, ipak odlučuje ostati s Ottawom i indijancima. Ok, tu nije ništa čudno, takve stvari su se sigurno događale, ali ne nakon 4-5 dana kao u ovoj epizodi. Čini mi se premalo vremena za tako drastične promjene u životu...

    13.01.2010
    11:14:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovaj serijal je sve bolji i bolji - stvarno nevjerovatno kako posle samo 5 prica vec ostavlja ovako dubok otisak.  Sigurno jedna od najboljih western strip prica, ova bi bila sto posto perfketna da je naslovnica nesto bolja i kultna; ali jebi ga, ipak je ovo klasik.  Ona Belle McKeever je nezaboravljiv lik ovdje, u stvarno sam mislio u jednom trenutku da ce ona i Ken Parker da se ostaju zajedno, ili da se ozene; ali Berardijev scenario je previse originalan i maturan da bi dozvolio jedan takav klisej.  One borbe protiv indijanaca, gdje Americka vojska sve unistava i napravi potpuni genocid, su famozne: svi znamo da indijanci ce da izgube, ali ipak, moraju da se bore, iako je bitka nepobedljiva za njih.  Onaj trenutak pri kraju stripa, kad Ken upadne u san, i tamo ima viziju u kojoj vidi Walsha, gdje mu covjek upravo kaze ko je i zasto radi posao placenog ubojice, je absolutno remek djelo: originalno, nezaboravljivo i decenije ranije nego sto bi trebalo da se predstavi u bilo kojem stripu.  Jednom rijeci: fenomenalno!  

    06.10.2010
    16:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    9, 6, 5, 10

    Ova epizoda je u početku zanimljiva, ali što dalje odmiče to postaje dosadnija. Nekako mi je sve to previše mlako i zaboravljivo, mislim čitao sam jučer a ne mogu se sjetiti većine radnje. Jedino mi se sviđa kraj koji je dobro urađen, s tim da nije ostala vjerna poglavici (ako se dobro sjećam) što bi bilo predvidljivo.

    Crtež je malo bolji nego inače. Sviđa mi se kako dramatično-komično izgleda ona scena kad Belle viče Indijancima "Ja sam velika čarobnica!!":D  Naslovnica od Dnevnika je nešto najgore što sam ikad vidio. Pa kako su to čudo imali muda pustiti u štampu? Libellusova naslovnica je genijalna i nju ću ocijeniti. Sviđaju mi se boje.

    02.12.2010
    16:22:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Jako dobra priča! jako zanimljiva! Odlično obrađena. No, Čitajuči komentare, ipak sam očekivao više da bi bilo savršeno!

    22.01.2011
    22:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji strip svih vremena?

    28.01.2011
    13:01:00 sati
    14act3
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Ako bih baš morao da tražim iglu u sijenu vjeroatno bih je našao u meni nejasnoj Kenovoj „odjeći“ pećinskog čovjeka s početka epizode jer mi ne može biti jasno gdje mu je nestala odjeća s kraja prethodne. Budući da mu je jedna noga ostala na uzengiji, hajde da kažem da ga je konj vukao što dalje od mjesta na kom je pogođen pa je zato ostao bez svoje puške a odjeća mu je ostala poderana, ali vjerujem da se mogao snaći za taj jedan rukav koji mu fali jer biti bez rukava na snijegu je opasno po zdravlje :). Nego da zanemarimo taj detalj. Ostatak je za desetku što od mene i dobija. Mogu samo ponoviti ono što su prije mene napisali. Milazzo je na nivou iz prethodne epizode

    01.11.2011
    23:30:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od meni najdražih epizoda Kena Parkera.

    23.05.2012
    13:29:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Odlicna prica, samo ima mnogo slucajnosti za moj ukus, budilnik, spasavanje od smrzavanja...

    27.06.2013
    23:32:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Priča je kompleksna, crtež je lijep, a naslovnica u isti tren i jednostavna i fantastično atmosferična. U samoj priči se primjećuju neke nedorečenosti kao što je primjerice nagla i pomalo neuvjerljiva životna odluka koju u jednom trenutku donosi Kiacenta, ili kratkoća u iskazivanju osjećaja, pa se tako ponekad dobije dojam, kako bi stripu sa pričom jačeg kalibra kao što je Chemako, dobro došao veći broj stranica, no i u ovih 96 stranica Berardi daje likove s kojima suosjećamo i do kojih nam je stalo.

    27.06.2014
    22:46:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ljepa i emotivna priča... Ocjena za naslovnicu je skupna sa zadnjom koricom jer tada sve ima malo više smisla.
    20.09.2014
    22:57:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    FANTASTIČNO meni lično ova epizoda je na 2 mestu Kenovih priča.

    25.09.2014
    12:35:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    da li je ovo najbolja epizoda do sada?mislim da je.i ovdje je fino provučena dramatika događaja i humor.kako sam se iznenadio sa odličnim potezom Berardija da Kena izbaci iz igre u lovu za Walshom oduzimajući mu sjećanje.odlično.fakat sam očekivao da će naš junak doći k sebi,stresti glavom i krenuti u lov na čovjeka.ali nije on Zagor Te-Nej,koji je već oguglao na okrznuća sljepoočnice i samo se ustane i zapjeva:ne može mi niko ništa,jači sam od sudbineeee...malo me ova epizoda(scene vjenčanja Kena i Tecumseh i bježanje od plavih košulja na kraju) podsjetila na film krivo prevedenog naslova:Ples sa vukovima.dosta surovo je prikazan život Indijanaca,pogotovo u tim zadnjim godinama otpora(glad,bijeda,mrtvi ratnici,starci,žene,djeca).na kraju se Ken sjetio svega,pičimo dalje.Walsh,čuvaj se ,stižemo

    05.11.2015
    16:32:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ovu otmu, pa se zaljubi u otmičara, nisam nikad mogao preči preko te činjenice.  Inače, strip je odličan.

    26.12.2015
    10:56:00 sati
    Deki86
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Chemako - jedna od najjačih priča serijala, savršeno.

    03.02.2016
    19:12:00 sati
    velka031
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Meni "Chemako!" nije nešto pretjerano bolja epizoda od prethodne (Ubojstvo u Washingtonu). Imamo taj već sto puta viđeni koncept bijele žene koju zarobe indijanci, i onda ona pokušava pobjeći da bi se tokom procesa preobratila. Sviđa mi se kenova uloga sporednog lunatika koji pokušava povratiti svoje sjećanje, kao i par scena poput one kada mu bella ponudi da zajedno pobjegnu, a on joj mrtva hladan kaže da nema kamo, i one gdje se bella izvuče od sigurne smrti vičući "ja sam velika čarobnica" :D

     

    Ni Milazzo nije nešto značajno različit od prethodnog broja, ali ja ionako više preferiram ovaj njegov "prljavi" stil od nekih njegovih kasnijh egzibističkih stilova. Naslovnica izvrsno dočarava atmosferu epizode svojim hladnim tonovima.

    24.07.2016
    10:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Ovde ima prilično oslanjanja na vestern filmove, ali ipak Berardi zna šta radi i stvara jednu od ključnih priča u serijalu, koju čitate u dahu.

     

    Kenu su rastanci sudbina...

    31.08.2016
    22:26:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šta reći, a ne zaplakati? Remek-djelo, za sva vremena, kao i većina priča o Kenu Parkeru.

    10.09.2016
    20:22:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    sve odlično, svidja mi se sve

    18.03.2017
    11:29:00 sati
    toni2017
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Druga Kenova priča koja me je oduševila, ipak me je kupilo prethodno Ubojstvo u Vašingtonu.

    Sve je već lepo rečeno - ova epizoda (strip?) je kao život, smenjuju se komične scene sa emotivnim, tužnim, uobičajenim... Sve je nekako prirodno i nije isfolirano, nema šminke...
    Ovde se priča bazira na dva kraka, bela žena među indijancima te glavni lik sa amnezijom, i to se na prvu ne čini naročito originalnim, ali nas autori ove epizode tako vešto vode kroz priču da priča deluje kao original, od koga su svi ostali preuzimali. Opet mi se čini kao da sam čitao strip od 150 ili 200 strana, a ne 100. Što je kompliment. Završnica i nadrealna dream-scena u stilu Dilana Doga mi je jedan od dražih momenata ove epizode, kao borbu sa snežnom olujom koja je lepo predstavljena na naslovnici. Takođe su mi se svidela brojna podbadanja između likova, i način na koji su prikazane različitosti dveju kultura. Dirljiva scena u šatoru sa Ottawom i Kianectom je takođe ključna scena epizode. Još bih izdvojio: bakutu koja gleda plavuši u zube te indijanske žene i devojčice koje zagledaju golu plavušu, bajku o oposumovom repu, smrt sa budilnikom (koja se iz ovog modernog ugla čini pomalo komičnom, ali je u suštini jako tragična - Milazzo je odlično nacrtao umiruće Ottawino lice pored budilnika), beg plavuše samo da bi završila u još goroj situaciji (što bi englezi rekli: out of the frying pan into the fire), plavuša pada posle porođaja, ''prepreka u karijeri'' itd...
    Ma cela epizoda je toliko dobra da se ne isplati izdvajati najdraže scene!

    Crtež je sve bolji i bolji. Nadam se da će biti i još bolji kasnije.
    Naslovna je bajkovita, podseća me na ilustracije iz knjige ''Bajke naroda sovjetskog saveza''.

    Sada sam već navučen na ovaj serijal ko čarapa na nogu :)
    Ovo je taj tip vesterna koji mi odgovara. Ne samo dosadni bum-tras, već i malo životnosti, emocija. Još ako i crtež bude bio sve bolji...

    11.01.2018
    05:27:00 sati
    Jocko
    uredi
  • SPQRoma

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Čisto savršenstvo.

    09.04.2018
    20:56:00 sati
    SPQRoma
    uredi
  • tutto maxim

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    15.04.2018
    13:37:00 sati
    tutto maxim
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Epizoda je dobra ali samo toliko, uopće me nije impresionirala kao veliku većinu ostalih. Tu su određene situacije koje su bile ili će tek postati (da ne uspoređujem sad vremenski) neki Bonelli standardi tipa da bijelci nikad ne poštuju dogovor s Indijancima i imaju bezobzirne odmazde, zatim bijelkinja koja nakon određenog vremena sa zaljubljenim Indijancem dođe do spoznaje da je on bolji, iskreniji od bijelaca, pa par puta ovo "spas u zadnji čas" kao na kraju kad su Ken, Bell i djeca spašeni ALI opet mi nekako na vrhu svega stoji ono o čemu se pisalo u komentarima na prvi broj - izostanak emocije. Tamo sam to pravdao dok mi je ovdje pomalo neshvatljivo, olako se prijeđe preko tog da Ken gubi ženu, Bell muža, onaj mali Teba majku... nedostaje mi prava emocija tu. Također mi je olako pređeno preko Kenova gubitka pamćenja. Izgubio ga je i živio kao neki pustinjak, zatim ušao u pleme, ne trudi se vele da dozna tko je i što bio, kako i zašto je izgubio pamćenje, na kraju ima zahvaliti napadu vojske što će mu se vratiti. Pa bit će da se tu vidi da ima logike ona poslovica ili fraza "Svako zlo za neko dobro".

    Na Milazzov crtež se navikavam, ništa on nije bolji nego prije ali valjda navika učini da ga bolje "čitaš". Naslovnica mi je dobra čisto jer predstavlja događaj iz stripa ali sama po sebi ništa posebno.

    27.04.2018
    11:17:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    02.09.2018
    16:45:00 sati
    Nedo
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Čemako


    Možda još najbolja dosad epizoda Kena! Puno isprimješanih raspoloženja u istoj epizodi od razigrane djece, ljubavi, surovog načina života na sjeveru, brutalnosti, humora i tragedije. Jedino ne mogu skroz prihvatit u priči da je Belle, žena kirurga kad je i imala priliku za bijeg, odlučila da bude žena poglavice Ottawe.


    I dalje mi se dopada na Kenu što imamo svaku epizodu kao cjelovitu priču, a opet na neki način je sve povezano, pošto vidimo na kraju da Ken i dalje traga za Welshom kojeg smo upoznali u prethodnoj epizodi.

    25.12.2018
    20:13:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Vrlo zanimljiva priča puna dobre akcije.Dobar prikaz kompleksne isprepletenosti bjelačkog i indijanskog međuživota.

    31.12.2018
    21:20:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    04.01.2019
    12:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Nije mi opuštajuće čitati nešto ovako depresivno. Svakih nekoliko stranica desi se neka tragedija i tako već pet epizoda. Nije to remek djelo, već preuveličavanje i dobivanje jeftinih bodova na najvažnijim ljudskim osjećajima!

     

    Sama priča već viđena mnogo puta i prije kraja sedamdesetih. Nije toliko priča loša, koliko me nerviraju te Kenove tragedije koje ga prate na svakom koraku. Ken je presposoban, snalažljiv, inteligentan, ma sve zna. Dobro stinky kaže, po sposobnostima mu ni Zagor nije ravan! Svejedno, da mu ostaviš biljarsku kuglu na čuvanje, nekako bi mu se razbila, a da on ne bi bio kriv. Taj recept traje već petu epizodu, a ja samo čitam hvalospjeve nakon pročitane priče. I ja sam za prvu epizodu napisao hvalospjev, ali više ne - isti recept s drugim začinima kod mene ne prolazi.

     

    Pohvalio bih razne scenarističke minijature koje uvelike poboljšavaju ukupan dojam kod čitanja, kao što su scene s budilicom i djece u lovu, "dylandogovski flashback" u snu, odnos Ottawe i Belle, a posebno dirljivi odnos malog Thebe i Kena. Taj je odnos bitan, a ne tragedija. Šta na kraju Ken radi? Ostavlja malog na milost i nemilost! Dali je to ljudski? Šta sad? U stilu superjunaka pretražiti Ameriku da pronađe glavnog zlikovca, a sve ostalo nije bitno! Te stvari meni ne odgovaraju. Osjećaji su u redu, ali treba ih poštovati. Za Kena nije dovoljno što ga prati tragedija, već on svojim postupcima to dodatno potencira. Stav da je netko jedinka i sam bira svoje postupke je lažna. Svatko odgovara i za drage osobe oko sebe, a ne da ih svojim postupcima dodatno ukopa.

     

    Milazzo nastavlja gdje je stao u prošlom broju. Ovdje nije bilo velikih scena preko dvije stranice, ali zato je bilo puno drugih stvari. Naslovnica nije vrhunska kao ona prethodnog broja, ali je odlična.

    09.01.2019
    09:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ova epizoda predstavlja direktan nastavak na prethodnu, "Ubojstvo u Washingtonu".. I kao takva funkcionira odlično.. Ken se budi bez svijesti (od rane metkom u glavu), priključuje se plemenu Hunkpapa indijanaca, oženi se sa indijanskom skvo (koja kasnije nažalost biva ubijena), poprilično se sprijatelji sa njenim sinom i postane mu kao otac, da bi mu se na kraju, nakon svega toga, vratilo pamćenje i tada ostavlja sve i kreće u lov na Welsha.. Puno je to zbivanja koja su odlično povezana i prikazana.. I još uz sve to pratimo tragičnu priču Belle McKeever iliti Kiancete.. Milazzo sve bolji i bolji, i u crtežu i na naslovnici.. Očit je njegov napredak iz epizode u epizodu.. Osobno mi se priča jako svidjela i ostat će mi u lijepom, mada nostalgičnom, sjećanju..

    15.01.2019
    17:43:00 sati
    allessi
    uredi
  • Sarghan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U prošloj sam epizodi bio iznenađen koliko je toga Berardi ubacio na 96 stranica, ali ovdje me naprosto oduševio količinom sadržaja, likova i narativnih tokova koje je ubacio u ovo malo remek-djelo od priče. Rasplet i samu surovost priče (i pojedinih narativnih tokova) da i ne spominjem. Scenarij perfektno razrađen i vođen, bez ikakvog praznog hoda i nepotrebne scene, stvarno nemam nikakve zamjerke na izvedbu. Čak mi je i crtež djelovao bolje nego u ranijim pričama, ali s obzirom da mi se ova priča toliko svidjela da sam je u razmaku od tjedan dana pročitao još dva puta, poklonit ću i crtežu najviše ocjene jer ova priča stvarno zaslužuje najveće ocijene. Preporuke!

    02.02.2019
    16:17:00 sati
    Sarghan
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 337
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 277
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 807
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 794

Aukcije

  • LMS 23
    Vrijeme: 01.03.2019 19:32:43
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 28
    Vrijeme: 01.03.2019 19:31:39
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 37
    Vrijeme: 01.03.2019 19:30:45
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 0
  • LMS 42
    Vrijeme: 01.03.2019 19:29:15
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • LMS 61
    Vrijeme: 01.03.2019 19:27:53
    Prodavač: strip1973
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2397
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2198
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum