Kiacenta prava žena

Ken Parker

KP LMS 428 | 96 str.

Ken spšava dijete iz indijanskog plemena Hunkpapa iz kandži medvjeda ali i sam gubi svijest zahvaljujući rani na glavi koju je zaradio u obračunu sa Walshom u prošloj epizodi. Biva primljen u pleme i dobija ime «Chemako» tj. «onaj koji se ne sjeća» zbog gubitka memorije koji je još jedna posljedica ozljede na glavi. U selu upoznaje Belle McKeever, suprugu kirurga iz Fort Browninga koju indijanci zarobili i koju njihov poglavica Ottawa želi za ženu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Čemako - Krv na zvezdama
  KP DRKW 3
 • Chemako
  KP FB 5
 • Chemako
  KP LIB 5
 • Kiacenta prava žena
  KP LMS 428
 • Ubojstvo u Washingtonu - Chemako - Krvave zvijezde
  KP SA 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Chemako
  KP CW 5
 • Chemako
  KP SR 5

ZANIMLJIVOSTI

 • radnja ove epizode se događa tijekom 1871. godine
 • originalni naslov epizode je «Chemako» - onaj koji se ne sjeća. Inače, Dnevnik je promijenio i indijansko ime Belle McKeever iz Kianceta u Kiacenta
 • ovu epizodu je Milazzo nacrtao 1976., puno prije pojavljivanja serijala na kisocima, što vidimo po potpisu na stranici 20 (koja je u našoj verziji nažalost izbačena, pretpostavljam zbog scene skalpiranja)
 • na stranici 60 prevoditelj nije preveo fusnotu «cosi sia» ilit «neka tako bude», a i inače je dosta originalnog teksta izbačeno i/ili nezgrapno preformulirano

Berardi i Milazzo ne posustaju! Nakon prve četiri epizode ovaj autorski dvojac potpisuje i petu epizodu uspješno održavajući visoku razinu kvalitete kako teksta tako i crteža od početka sage, čak štoviše, ova epizoda predstavlja prvu «vrhunsku» epizodu u serijalu, jednu od onih koje se čitaoci rado sjećaju i koja redovito zauzima mjesto među top 10 najboljih. Ova epizoda predstavlja svojevrsnu dekonstrukciju glavnog junaka jer Ken iz ove epizode gotovo da nema dodirnih točaka sa Kenom kojeg smo upoznali u prve četiri epizode a ujedno predstavlja i kraj Milazzove serije od 5 epizoda i kao takva predstavlja još jedan korak u evoluciji Milazzovog stila koji svoju kulminaciju doživljava nakon nekoliko brojeva u epizodi «Balada o Pat O‘Shane».

Kianceta:Vi ste čudan narod…teško vas je razumjeti.Čak ste mi i ime izmijenili a da me niste pitali da li ja to hoću.
Ottawa:Kianceta znači «prava žena». Ona koja ga nosi mora biti lijepa poput proljeća i i žestoka poput divljeg ponija.
Kianceta:To bi trebao biti kompliment?
Ottawa:Najveći za ženu Hunkpapa.

Na početku priče upoznajemo Thebu, jednog od skupine dječaka iz indijanskog plemena Hunkpapa koji idu u lov gdje ga od napada razbješnjelog medvjeda spašava Ken koji i sam još slab od ozljede glave on gubi svijest u toj borbi. Istovremeno, ratnici istog plemena napadaju kočiju Belle McKeever, supruge vojnog liječnika na putu za Fort Browning. Svi vojnici iz pratnje bivaju ubijeni, a Belle se spašava pukim čudom, uz pomoć običnog sata budilice koji izaziva veliko čuđenje indijanaca koji je zatim povedu sa sobom u selo. Thebina majka Tecumseh traži od svog brata, poglavice Ottawe, da prime Ken u pleme u ime drevnog zakona o gostomprimstvu na što ovaj nevoljko pristaje i tako Ken postaje «Chemako», tj. «onaj koji se ne sjeća». Dio koji slijedi je i najzanimljiviji dio ove priče, dio u kojem nam Berardi prikazuje različitost između bijelaca i indijanaca i na dva načina, kroz Belle i Kena, njihovo postepeno uključivanje u život jednog indijanskog plemena. Tako od početnog straha i nepovjerenja Belle polako prihvaća Ottawu kao muža te se iz njihove ljubavi rađa sin, Wa-Toh (koji je poslije postao Walt, kao što je i Theba postao Teddy) i postaje prava indijanska squaw. Ken s druge strane razvija posebni odnos sa Thebom i njegovo majkom Tecumseh koja mu na kraju postaje i žena i sve u svemu, svi skupa proživljavaju jedno prilično idlično i sretno razdoblje. Idile obično kratko traju tako i ovu prekida divljački, bezobzirni i nepravedan napad vojske na selo koji završava pravim masakrom u kojem pogibaju i Tecumseh i Ottawa, a Ken i Belle uspijevaju preživjeti i po strašnoj mećavi doći do Fort Browninga i spasa. Kenu se vraća pamćenje i on ubrzo napušta tvrđavu za Welshovim tragom, ostavljajući Thebu i Walta sa Bellom koja se odlučila vratiti nazad u Boston, nakon rastave s mužem «kojem bi samo smetala u karijeri»…

Berardi je ovaj put napravio zaista odličan posao, priča je dobro zamišljena i još bolje realizirana. Ritam priče je odlično tempiran, dramatične prizore smijenjuju kratke komične scene, Berardi nas pušta da se upoznamo sa likovima, da se sprijateljimo s njima i da ih zavolimo, dijalozi su posebno lijepi, gotovo poetični, odlična je ideja o ubacivanju sata budilice a zanimljiv je i način na koji su neke scene prikazane, poput scene na stranici 54, Belline dvojbe o ostanku sa Ottawom ili bijegu u «slobodu». Likovi su odlično i pažljivo karakterizirani, s tim da posebnu zaslugu u tome ima i sam Milazzo koji svojom ekspresivnošću uspješno dočarava emocije protagonista. Berardi ovdje uspijeva izbjeći čestu zamku u koju upadaju autori pri ovakvim pričama, rasplićući dramatičnu situaciju sa neizbježnim pathosom a da pritom ne pretjera i zaluta u patetiku (u ovom trenutku mi na pamet pada Macan i njegov izvrsni Grendel za kojeg se može reći ista stvar). Na kraju autor ne propušta još jednom uputiti oštru kritiku društva i rasizma kroz lik doktora McKeevera koji ne može ugroziti vojnu karijeru činjenicom da ima ženu koja je rodila indijansko dijete. Belle tako ostaje sama sa dvoje djece i vraća se nazad u Boston, gdje će ih Ken ponovo naći nakon 8 godina (ili 49 brojeva)…

Za Milazza sam već rekao da to još uvijek nije onaj pravi Milazzo i samo je taj detalj zašto ova epizoda nije dobila maksimalnu ocjenu, ali vidi se da je jako napredovao od prve epizode i dosta pročistio stil i crtež te zaista uspješno nacrtao ovu epizodu. Originalna naslovnica je posebno lijepa, pogotovo izbor boja koji mi se jako sviđa, za razliku od alternativne naslovnice urađene za Collanu west, a da i ne spominjem Kerčev smiješan pokušaj kopiranja scene iz stripa u našem izdanju (kao i u prošloj epizodi, sam crtež i nije loš, ali u usporedbi sa originalnom naslovnicom je jako jako loš) . Posebno mi je smiješna cenzura u Dnevniku zbog koje su izbačene 4 stranice koje od kojih jedna prikazuje scenu skalpiranja a ostale tri su blago začinjene etorikom, što očito nije bilo na volju tadašnjim urednicima:-)

Ukoliko ste do sada i imali neke dvojbe u vezi Ken Parkera, koji oduvijek nije uživao veliku popularnost kod nas, zaboravite na njih jer ne znate što propuštate. Nemojte čekati, pronađite negdje ovu epizodu i pročitajte ju. Vjerujte mi, nećete zažaliti!

Naprijed

KP LMS 422 Čaura protiv Parkera

KP LMS 433 Najveći šerif

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Barker

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Posle ovakve recenzije jednostavno samo nalupas cetiri desetke i ides na sledecu. Jer greh je dati manje ( a vise svakako!)
  13.10.2003
  03:01:00 sati
  Barker
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Epizoda koja zauvijek ostaje u sjećanju, čak i ako ste ju pročitali samo jednom, a ne kao ja jedno 20puta.
  13.10.2003
  22:58:00 sati
  ken2
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 10, 1

  Sveje SUPER osim naslovnice, kojoj se nazalost nemoze pripisati (o) nula..
  14.10.2003
  03:37:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo je još bolja epizoda, iako su i prethodne vrhunske. Ovdje je polako formirana saga o Parkeru, odlazak njegovog posinka u Boston, kamo će se i on uputiti nakon nekog vremena, pa ćemo tako imati čitav niz avantura na putu za Boston, a onda i u samom gradu. Obavezno za pročitati, u biti, ne samo za pročitati, nego obavezno skupiti cijelu kolekciju Kena.
  14.10.2003
  11:19:00 sati
  stinky
  uredi
 • osim

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlicna epizoda, kao i sve ostale, jeste da je naslovnica dnevnikova, ali je bane kerac ipak uradio odlican posao
  20.10.2003
  19:10:00 sati
  osim
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ova epizoda ima sve.Sjajno prikazane i okarakterizirane likove,koje odmah zavolimo.Sama priča je baš pogođena,ljubavna,sa mješavinom romantike i surove stvarnosti.Crtež fantastičan,likovi gotovo da su živi!Uživao sam čitajući ovaj strip!
  02.11.2003
  11:18:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pomalo romantična Berardijeva priča o američko-indijanskom ratu. Priča o amneziji, lako se pamti. Brzo se pročita.
  02.11.2003
  13:26:00 sati
  miha
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nakon prvog klasika slijedi odmah i drugi. Kako mislim da je o ovoj epizodi sve već rečeno samo ću naglasiti da svi vi koji nemate ovaj strip odmah požurite i kupite ga. Vjerujte mi, nećete požaliti! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
  05.12.2004
  13:01:00 sati
  Gaston
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča koja je apsolutno dostojna svake desetke koju je dobila!
  16.01.2005
  15:53:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pravo malo remek-djelo + naslovnica u izdanju Libellusa je fenomenalna!
  23.01.2005
  14:41:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Nemam sta pametno za dodati,u recenziji je sve spomenuto.Jedna od epizoda zbog koje covjek zavoli stripove opcenito,a Ken tu ima svoje posebno mjesto!
  07.06.2005
  12:37:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • chavez

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska epizoda.Možda malo naginje na vestern"Čovjek zvani konj" ali nema veze.Neznam ni sam dali mi se više sviđa besprijekoran Berardijev scenarij ili predivni Milazzov crtački stil.Original naslovnica jako,jako dobra a Dnevnikova obično smeće.Nije mi jasno šta je tim ljudima bilo u glavama da stavljaju na naslovnu stranu takvih remek djela diletantske škrabotine.
  30.01.2006
  17:46:00 sati
  chavez
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Berardi & Milazzo su još jednom dokazali da stvarno znaju svoj posao. U stripu ima nekoliko dirljivih scena i još jednom je opisana jedna velika nepravda bijelaca prema indijancima. Uglavnom mogu reći da sam se sav naježio kad sam ovo čitao. Meni je ova epizoda jedno savršeno i fenomenalno remekdjelo. Zaslužuje sve najveće ocjene pa čak i više od toga.
  01.02.2006
  23:19:00 sati
  mpavin
  uredi
 • SSM

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Koliko toga moze da stane u 96 stranica stripa... Prica ove epizode je univerzalna, nije vezana toliko ni za Kena ni za bilo kojeg drugog lika iz nje, prica je to o zivotu i ljudskoj nesreci. U sustini se slazem sa svim sto je autor recenzije ovdje iznio, ipak smatram da su neki dijelovi price malko ubrzani, a neke didaskalije potpuno bespotrebne. Crtez je na nivou prethodne epizode, daklo jako dobar, a naslovnica opet odlicna (originalno izdanje). Moram reci i da mi se Dnevnikovi naslovi puno vise svidjaju od originalnih / Libellusovih.
  12.02.2006
  12:27:00 sati
  SSM
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Savrseno sto drugo reai, dosta je reci da sam bio popizdi što nisam bio uzeo i sljedeai broj. Crtež je mnogo bolji od proslih brojeva. Svaka cast scenaristu i crtacu jer sve su obavili odlicno!
  13.02.2006
  12:56:00 sati
  ijo
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Odlicna epizoda, puna humora, tragedije, mudrosti. Milazzov crtez je detaljan. Puno nezaboravnih scena! Naslovnica-fenomenalna.
  28.07.2006
  03:22:00 sati
  D.J.
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Legenda. Tocka.
  28.07.2006
  10:29:00 sati
  alen
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 77%

  7, 9, 7, 8

  Pa čak se i ja moram složiti da je ova epizoda dobra.
  21.11.2006
  18:07:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...jedna od emotivnjih...
  06.01.2007
  20:36:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  odlična priča o sudaru kultura i preživljavanju bijele žene izvan "civilizacije".
  25.08.2007
  22:55:00 sati
  lwood
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Eh, stvarno je malo epizoda kojima čovjek može bez previše razmišljanja dati sve desetke, a ova je jedna od tih. Da ne gnjavim bespotrebno dalje - epizoda je vrh vrhova, najkvalitetnija vrsta westerna; akcijski western sa obilatim primjesama drame, ali bez nepotrebnog patetiziranja, ujedno i western koji govori o surovom životu u divljini, te o sukobu civilizacija (pritom ne zanemarujući ono najbitnije - običnog čovjeka). Ken Parker, ljudi moji, Ken Parker.
  31.03.2008
  23:12:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Stvarno izvrsna epizoda. Preporuka za svakoga. Najbolji Ken Parker po mom mišljenju.
  23.04.2008
  11:39:00 sati
  mars1
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Istina je da sam pogledao hrpu vesterna sa sličnom tematikom, ali ono što me uvijek i iznova oduševi kod takovih priča je opis života na Sjeveru, daleko od civilizacije i njezinih negativnih nusprodukata. Samo snijeg, ogoljela stabla, šumske životinje i Indijanci - odnosno ljudi koji žive u skladu s prirodom. Berardi je opet odlično profilirao (SVE) likove. Da je milina! Protkao je i poneku poruku uspoređujući dva suprostavljena svijeta; mada mislim da je na kraju izostala neka glavna poenta koja bi zaokružila epizodu i dala joj izraženiji smisao. Zamjerio bih još i naglu izmjenu nekih događaja; epizoda je trebala biti duža. Milazzo je dobro odradio posao, ali kako čujem, tek će se "osloboditi" u narednim epizodama.
  15.07.2008
  19:17:00 sati
  Inferno
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Strip koji se vječno pamti..............
  16.07.2008
  14:23:00 sati
  kico
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Upravo pročitao i moram reći kakav je scenarist taj Berardi. Da neko smisli nešto tako genijalno, nevjerovatno!Nakon što pročita strip dođe čovjeku da se zapita: Šta stavrno nekad pokreće čovjeka? Mislim nenadjebivo!
  17.12.2008
  18:43:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 88%

  10, 9, 8, 7

  Uistinu genijalna epizoda koja obrađuje dvije priče - Kenova amnezija i život među Indijancima i prilagođavanje bjelkinje Belle indijanskim običajima i životu. Njihove se priče spajaju, da bi se na kraju ponovno rastali, a Ken dalje kreće u svoj osvetnički pohod za Walshom.
  11.03.2009
  22:27:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 88%

  10, 8, 8, 10

  Preporucena muzicka podloga John Trudell-AKA Grafitti Man
  13.03.2009
  09:58:00 sati
  farrar
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  meni najbolja Kenova epizoda od onih koje poznajem,po scenariju,prici. Naslovnica ima dosta boljih
  25.05.2009
  18:12:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Kena Parkera sam počeo čitati nedavno, tako da nisam htio ni ocjenjivati dok ne pročitam barem nekoliko epizoda i uđem u cijelu tu priču.  Međutim, kada sam ovu epizodu pročitao shvatio sam da mogu i moram bez problema ocijeniti čistom desetkom.  Remek djelo.  Nikad nisam mislio da priča mora biti originalna da bi nešto bilo dobro, bitno je kako je ispričana.  U ovom slučaju vrlo dojmljivo.  I pregršt scena za pamćenje (kao npr. kad Ottawa prima metak namijenjen Belle, trenuci kada ginu Tecumseh pa zatim i Ottawa i tako dalje... Meni je fenomenalna i scena s medvjedićem pored ubijene majke, bez teksta, savršeno...)Objektivno mi naslovnica možda i nije za najvišu ocjenu, ali dati bilo što ispod 100 posto za ovo djelo bilo bi jednostavno pogrešno.  Imam ga namjeru uvaliti svima koje poznajem da pokušam podijeliti svoje oduševljenje... 
  03.06.2009
  16:53:00 sati
  Mlaki
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Solidno,ostaje bez čiste 10-ke, jer na momente kvalitet priče pada, iskreno više sam očekivao od ove priče.
  02.08.2009
  09:04:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • Ukupna ocjena 54%

  5, 5, 5, 9

  03.08.2009
  12:37:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Vrhunska epizoda! Savršeno i realno prikazan život indijanaca.

   

  Jedina zamjerka koju imam odnosi se na situaciju sa Kiancentom, koja kada je dobila priliku da se vrati svome mužu među bijelce, ipak odlučuje ostati s Ottawom i indijancima. Ok, tu nije ništa čudno, takve stvari su se sigurno događale, ali ne nakon 4-5 dana kao u ovoj epizodi. Čini mi se premalo vremena za tako drastične promjene u životu...

  13.01.2010
  11:14:00 sati
  dcopic
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Ovaj serijal je sve bolji i bolji - stvarno nevjerovatno kako posle samo 5 prica vec ostavlja ovako dubok otisak.  Sigurno jedna od najboljih western strip prica, ova bi bila sto posto perfketna da je naslovnica nesto bolja i kultna; ali jebi ga, ipak je ovo klasik.  Ona Belle McKeever je nezaboravljiv lik ovdje, u stvarno sam mislio u jednom trenutku da ce ona i Ken Parker da se ostaju zajedno, ili da se ozene; ali Berardijev scenario je previse originalan i maturan da bi dozvolio jedan takav klisej.  One borbe protiv indijanaca, gdje Americka vojska sve unistava i napravi potpuni genocid, su famozne: svi znamo da indijanci ce da izgube, ali ipak, moraju da se bore, iako je bitka nepobedljiva za njih.  Onaj trenutak pri kraju stripa, kad Ken upadne u san, i tamo ima viziju u kojoj vidi Walsha, gdje mu covjek upravo kaze ko je i zasto radi posao placenog ubojice, je absolutno remek djelo: originalno, nezaboravljivo i decenije ranije nego sto bi trebalo da se predstavi u bilo kojem stripu.  Jednom rijeci: fenomenalno!  

  06.10.2010
  16:46:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 70%

  9, 6, 5, 10

  Ova epizoda je u početku zanimljiva, ali što dalje odmiče to postaje dosadnija. Nekako mi je sve to previše mlako i zaboravljivo, mislim čitao sam jučer a ne mogu se sjetiti većine radnje. Jedino mi se sviđa kraj koji je dobro urađen, s tim da nije ostala vjerna poglavici (ako se dobro sjećam) što bi bilo predvidljivo.

  Crtež je malo bolji nego inače. Sviđa mi se kako dramatično-komično izgleda ona scena kad Belle viče Indijancima "Ja sam velika čarobnica!!":D  Naslovnica od Dnevnika je nešto najgore što sam ikad vidio. Pa kako su to čudo imali muda pustiti u štampu? Libellusova naslovnica je genijalna i nju ću ocijeniti. Sviđaju mi se boje.

  02.12.2010
  16:22:00 sati
  Opti
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Jako dobra priča! jako zanimljiva! Odlično obrađena. No, Čitajuči komentare, ipak sam očekivao više da bi bilo savršeno!

  22.01.2011
  22:04:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Najbolji strip svih vremena?

  28.01.2011
  13:01:00 sati
  14act3
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Ako bih baš morao da tražim iglu u sijenu vjeroatno bih je našao u meni nejasnoj Kenovoj „odjeći“ pećinskog čovjeka s početka epizode jer mi ne može biti jasno gdje mu je nestala odjeća s kraja prethodne. Budući da mu je jedna noga ostala na uzengiji, hajde da kažem da ga je konj vukao što dalje od mjesta na kom je pogođen pa je zato ostao bez svoje puške a odjeća mu je ostala poderana, ali vjerujem da se mogao snaći za taj jedan rukav koji mu fali jer biti bez rukava na snijegu je opasno po zdravlje :). Nego da zanemarimo taj detalj. Ostatak je za desetku što od mene i dobija. Mogu samo ponoviti ono što su prije mene napisali. Milazzo je na nivou iz prethodne epizode

  01.11.2011
  23:30:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od meni najdražih epizoda Kena Parkera.

  23.05.2012
  13:29:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Odlicna prica, samo ima mnogo slucajnosti za moj ukus, budilnik, spasavanje od smrzavanja...

  27.06.2013
  23:32:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 8, 10

  Priča je kompleksna, crtež je lijep, a naslovnica u isti tren i jednostavna i fantastično atmosferična. U samoj priči se primjećuju neke nedorečenosti kao što je primjerice nagla i pomalo neuvjerljiva životna odluka koju u jednom trenutku donosi Kiacenta, ili kratkoća u iskazivanju osjećaja, pa se tako ponekad dobije dojam, kako bi stripu sa pričom jačeg kalibra kao što je Chemako, dobro došao veći broj stranica, no i u ovih 96 stranica Berardi daje likove s kojima suosjećamo i do kojih nam je stalo.

  27.06.2014
  22:46:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Ljepa i emotivna priča... Ocjena za naslovnicu je skupna sa zadnjom koricom jer tada sve ima malo više smisla.
  20.09.2014
  22:57:00 sati
  Oki
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  FANTASTIČNO meni lično ova epizoda je na 2 mestu Kenovih priča.

  25.09.2014
  12:35:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  da li je ovo najbolja epizoda do sada?mislim da je.i ovdje je fino provučena dramatika događaja i humor.kako sam se iznenadio sa odličnim potezom Berardija da Kena izbaci iz igre u lovu za Walshom oduzimajući mu sjećanje.odlično.fakat sam očekivao da će naš junak doći k sebi,stresti glavom i krenuti u lov na čovjeka.ali nije on Zagor Te-Nej,koji je već oguglao na okrznuća sljepoočnice i samo se ustane i zapjeva:ne može mi niko ništa,jači sam od sudbineeee...malo me ova epizoda(scene vjenčanja Kena i Tecumseh i bježanje od plavih košulja na kraju) podsjetila na film krivo prevedenog naslova:Ples sa vukovima.dosta surovo je prikazan život Indijanaca,pogotovo u tim zadnjim godinama otpora(glad,bijeda,mrtvi ratnici,starci,žene,djeca).na kraju se Ken sjetio svega,pičimo dalje.Walsh,čuvaj se ,stižemo

  05.11.2015
  16:32:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  Ovu otmu, pa se zaljubi u otmičara, nisam nikad mogao preči preko te činjenice. Mislim, dobra je scena kada shvati da bijelci mogu biti gore životinje od najgorih indijanaca, ali ipak ju je čekao muž i obitelj. No, i u samom stripu piše da su ponekad neobjašnjivi ljudski mehanizmi. Treba to tako sagledati i reči da je ovo jedan od najboljih Bonelli stripova ikad.

  26.12.2015
  10:56:00 sati
  Deki86
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Chemako - jedna od najjačih priča serijala, savršeno.

  03.02.2016
  19:12:00 sati
  velka031
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 85%

  7, 9, 9, 10

  Meni "Chemako!" nije nešto pretjerano bolja epizoda od prethodne (Ubojstvo u Washingtonu). Imamo taj već sto puta viđeni koncept bijele žene koju zarobe indijanci, i onda ona pokušava pobjeći da bi se tokom procesa preobratila. Sviđa mi se kenova uloga sporednog lunatika koji pokušava povratiti svoje sjećanje, kao i par scena poput one kada mu bella ponudi da zajedno pobjegnu, a on joj mrtva hladan kaže da nema kamo, i one gdje se bella izvuče od sigurne smrti vičući "ja sam velika čarobnica" :D

   

  Ni Milazzo nije nešto značajno različit od prethodnog broja, ali ja ionako više preferiram ovaj njegov "prljavi" stil od nekih njegovih kasnijh egzibističkih stilova. Naslovnica izvrsno dočarava atmosferu epizode svojim hladnim tonovima.

  24.07.2016
  10:09:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Ovde ima prilično oslanjanja na vestern filmove, ali ipak Berardi zna šta radi i stvara jednu od ključnih priča u serijalu, koju čitate u dahu.

   

  Kenu su rastanci sudbina...

  31.08.2016
  22:26:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Šta reći, a ne zaplakati? Remek-djelo, za sva vremena, kao i većina priča o Kenu Parkeru.

  10.09.2016
  20:22:00 sati
  miljacka
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  sve odlično, svidja mi se sve

  18.03.2017
  11:29:00 sati
  toni2017
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Druga Kenova priča koja me je oduševila, ipak me je kupilo prethodno Ubojstvo u Vašingtonu.

  Sve je već lepo rečeno - ova epizoda (strip?) je kao život, smenjuju se komične scene sa emotivnim, tužnim, uobičajenim... Sve je nekako prirodno i nije isfolirano, nema šminke...
  Ovde se priča bazira na dva kraka, bela žena među indijancima te glavni lik sa amnezijom, i to se na prvu ne čini naročito originalnim, ali nas autori ove epizode tako vešto vode kroz priču da priča deluje kao original, od koga su svi ostali preuzimali. Opet mi se čini kao da sam čitao strip od 150 ili 200 strana, a ne 100. Što je kompliment. Završnica i nadrealna dream-scena u stilu Dilana Doga mi je jedan od dražih momenata ove epizode, kao borbu sa snežnom olujom koja je lepo predstavljena na naslovnici. Takođe su mi se svidela brojna podbadanja između likova, i način na koji su prikazane različitosti dveju kultura. Dirljiva scena u šatoru sa Ottawom i Kianectom je takođe ključna scena epizode. Još bih izdvojio: bakutu koja gleda plavuši u zube te indijanske žene i devojčice koje zagledaju golu plavušu, bajku o oposumovom repu, smrt sa budilnikom (koja se iz ovog modernog ugla čini pomalo komičnom, ali je u suštini jako tragična - Milazzo je odlično nacrtao umiruće Ottawino lice pored budilnika), beg plavuše samo da bi završila u još goroj situaciji (što bi englezi rekli: out of the frying pan into the fire), plavuša pada posle porođaja, ''prepreka u karijeri'' itd...
  Ma cela epizoda je toliko dobra da se ne isplati izdvajati najdraže scene!

  Crtež je sve bolji i bolji. Nadam se da će biti i još bolji kasnije.
  Naslovna je bajkovita, podseća me na ilustracije iz knjige ''Bajke naroda sovjetskog saveza''.

  Sada sam već navučen na ovaj serijal ko čarapa na nogu :)
  Ovo je taj tip vesterna koji mi odgovara. Ne samo dosadni bum-tras, već i malo životnosti, emocija. Još ako i crtež bude bio sve bolji...

  11.01.2018
  05:27:00 sati
  Jocko
  uredi
 • SPQRoma

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Čisto savršenstvo.

  09.04.2018
  20:56:00 sati
  SPQRoma
  uredi
 • tutto maxim

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  15.04.2018
  13:37:00 sati
  tutto maxim
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 67%

  7, 6, 7, 7

  Epizoda je dobra, ali samo toliko, uopće me nije impresionirala kao veliku većinu ostalih. Tu su određene situacije koje su bile ili će tek postati (da ne uspoređujem sad vremenski) neki Bonelli standardi tipa da bijelci nikad ne poštuju dogovor s Indijancima i imaju bezobzirne odmazde, zatim bijelkinja koja nakon određenog vremena sa zaljubljenim Indijancem dođe do spoznaje da je on bolji, iskreniji od bijelaca, pa par puta ovo "spas u zadnji čas" kao na kraju kad su Ken, Bell i djeca spašeni, ALI opet mi nekako na vrhu svega stoji ono o čemu se pisalo u komentarima na prvi broj - izostanak emocije. Tamo sam to pravdao dok mi je ovdje pomalo neshvatljivo, olako se prijeđe preko tog da Ken gubi ženu, Bell muža, onaj mali Teba majku... nedostaje mi prava emocija tu. Također mi je olako pređeno preko Kenova gubitka pamćenja. Izgubio ga je i živio kao neki pustinjak, zatim ušao u pleme, ne trudi se vele da dozna tko je i što bio, kako i zašto je izgubio pamćenje, na kraju ima zahvaliti napadu vojske što će mu se vratiti. Pa bit će da se tu vidi da ima logike ona poslovica ili fraza "Svako zlo za neko dobro".

  Na Milazzov crtež se navikavam, ništa on nije bolji nego prije ali valjda navika učini da ga bolje "čitaš". Naslovnica mi je dobra čisto jer predstavlja događaj iz stripa, ali sama po sebi ništa posebno.

  27.04.2018
  11:17:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  02.09.2018
  16:45:00 sati
  Nedo
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Čemako


  Možda još najbolja dosad epizoda Kena! Puno isprimješanih raspoloženja u istoj epizodi od razigrane djece, ljubavi, surovog načina života na sjeveru, brutalnosti, humora i tragedije. Jedino ne mogu skroz prihvatit u priči da je Belle, žena kirurga kad je i imala priliku za bijeg, odlučila da bude žena poglavice Ottawe.


  I dalje mi se dopada na Kenu što imamo svaku epizodu kao cjelovitu priču, a opet na neki način je sve povezano, pošto vidimo na kraju da Ken i dalje traga za Welshom kojeg smo upoznali u prethodnoj epizodi.

  25.12.2018
  20:13:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  Vrlo zanimljiva priča puna dobre akcije.Dobar prikaz kompleksne isprepletenosti bjelačkog i indijanskog međuživota.

  31.12.2018
  21:20:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  04.01.2019
  12:49:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Nije mi opuštajuće čitati nešto ovako depresivno. Svakih nekoliko stranica desi se neka tragedija i tako već pet epizoda. Nije to remek djelo, već preuveličavanje i dobivanje jeftinih bodova na najvažnijim ljudskim osjećajima!

   

  Sama priča već viđena mnogo puta i prije kraja sedamdesetih. Nije toliko priča loša, koliko me nerviraju te Kenove tragedije koje ga prate na svakom koraku. Ken je presposoban, snalažljiv, inteligentan, ma sve zna. Dobro stinky kaže, po sposobnostima mu ni Zagor nije ravan! Svejedno, da mu ostaviš biljarsku kuglu na čuvanje, nekako bi mu se razbila, a da on ne bi bio kriv. Taj recept traje već petu epizodu, a ja samo čitam hvalospjeve nakon pročitane priče. I ja sam za prvu epizodu napisao hvalospjev, ali više ne - isti recept s drugim začinima kod mene ne prolazi.

   

  Pohvalio bih razne scenarističke minijature koje uvelike poboljšavaju ukupan dojam kod čitanja, kao što su scene s budilicom i djece u lovu, "dylandogovski flashback" u snu, odnos Ottawe i Belle, a posebno dirljivi odnos malog Thebe i Kena. Taj je odnos bitan, a ne tragedija. Šta na kraju Ken radi? Ostavlja malog na milost i nemilost! Je li to ljudski? Što sad? U stilu superjunaka pretražiti Ameriku da pronađe glavnog zlikovca, a sve ostalo nije bitno! Te stvari meni ne odgovaraju. Osjećaji su u redu, ali treba ih poštovati. Za Kena nije dovoljno što ga prati tragedija, već on svojim postupcima to dodatno potencira. Stav da je netko jedinka i sam bira svoje postupke je lažna. Svatko odgovara i za drage osobe oko sebe, a ne da ih svojim postupcima dodatno ukopa.

   

  Milazzo nastavlja gdje je stao u prošlom broju. Ovdje nije bilo velikih scena preko dvije stranice, ali zato je bilo puno drugih stvari. Naslovnica nije vrhunska kao ona prethodnog broja, ali je odlična.

  09.01.2019
  09:35:00 sati
  Spock
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Ova epizoda predstavlja direktan nastavak na prethodnu, "Ubojstvo u Washingtonu".. I kao takva funkcionira odlično.. Ken se budi bez svijesti (od rane metkom u glavu), priključuje se plemenu Hunkpapa indijanaca, oženi se sa indijanskom skvo (koja kasnije nažalost biva ubijena), poprilično se sprijatelji sa njenim sinom i postane mu kao otac, da bi mu se na kraju, nakon svega toga, vratilo pamćenje i tada ostavlja sve i kreće u lov na Welsha.. Puno je to zbivanja koja su odlično povezana i prikazana.. I još uz sve to pratimo tragičnu priču Belle McKeever iliti Kiancete.. Milazzo sve bolji i bolji, i u crtežu i na naslovnici.. Očit je njegov napredak iz epizode u epizodu.. Osobno mi se priča jako svidjela i ostat će mi u lijepom, mada nostalgičnom, sjećanju..

  15.01.2019
  17:43:00 sati
  allessi
  uredi
 • Sarghan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  U prošloj sam epizodi bio iznenađen koliko je toga Berardi ubacio na 96 stranica, ali ovdje me naprosto oduševio količinom sadržaja, likova i narativnih tokova koje je ubacio u ovo malo remek-djelo od priče. Rasplet i samu surovost priče (i pojedinih narativnih tokova) da i ne spominjem. Scenarij perfektno razrađen i vođen, bez ikakvog praznog hoda i nepotrebne scene, stvarno nemam nikakve zamjerke na izvedbu. Čak mi je i crtež djelovao bolje nego u ranijim pričama, ali s obzirom da mi se ova priča toliko svidjela da sam je u razmaku od tjedan dana pročitao još dva puta, poklonit ću i crtežu najviše ocjene jer ova priča stvarno zaslužuje najveće ocijene. Preporuke!

  02.02.2019
  16:17:00 sati
  Sarghan
  uredi
 • dsormaz1

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Od prvih pet ovo mi je najbolja epizoda, po svim kriterijima (priča, scenarij, crtež, karakterizacija likova), jedino naslovnici (originalnoj, onu Dnevniku uopće ne ocjenjujem niti uzimam u obzir) ide mrvicu lošija ocjena. I među prvih 10 najboljih Kenovih epizoda! Nakon dugo vremena ponovo sam pročitao ovu epizodu i jednako uživao u čitanju kao i kad sam ju zadnji put pročitao (a prošlo je već dosta vremena). Ukratko -remek djelo!

  16.04.2019
  13:41:00 sati
  dsormaz1
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  9, 10, 10, 10

  23.06.2019
  20:05:00 sati
  BS
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Priča koja izaziva emocije i tjera na razmišljanje... Izvrsno!

  03.07.2019
  10:40:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Magic Wind

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Izuzetno emotivna i dobro ukomponovana priča.

  12.04.2020
  11:58:00 sati
  Magic Wind
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Ken parker je vrh strip mada nije uopce moj zanr. Nisam ljubitelj vesterna i jedini strip kojeg sam mogao citati a da ima indijance je zagor. I jos par izuzetaka poput skalpiranih. A sada je na listu dodan i ovaj junak tj obican covjek kojem se desavaju realne stvari. :)

  14.06.2020
  19:10:00 sati
  karuro
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  31.01.2021
  14:43:00 sati
  Vukvuk
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Nije loše, malo drugačija priča s Divljeg zapada. 

  01.02.2021
  16:57:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ukupna ocjena 66%

  6, 5, 8, 9

  25.03.2021
  20:58:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  23.05.2021
  14:29:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sjajna epizoda! Za proslu epizodu sam rekao da je najbolja od prvih 4, ali ova je jos bolja od te. Psiholoski je ovo jako dobro i veoma uvjerljivo su okarakterizirani likovi. Ima puno obrata, narocito u odnosu izmedu Belle i inadijanaca. Ova prica je pricana vise iz perspektive indijanaca nego bijelaca i u njoj su bijelci ti koji su prikazani kao divljaci, sto mi se svida. Jer u sudaru civilizacija, uvijek je ona druga ta koja je cudna.

  07.08.2021
  14:10:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Remek djelo!!!!!

  09.02.2022
  23:28:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 83%

  10, 10, 7, 2

  24.05.2022
  03:35:00 sati
  Ferri
  uredi
 • brancika

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  15.08.2022
  04:02:00 sati
  brancika
  uredi
 • Macbeth

  Ukupna ocjena 80%

  7, 10, 7, 8

  Svaka priča u kojoj glavni lik pati od amnezije za mene nikad ne može biti savršena, pa tako priznajem da je tu određena sveprisutna predrasuda u ovoj recenziji. Međutim, iako priča nije originalna, odrađena je maestralno. Iskustvo života u svim oblicima - rođenje, smrt, ljubav, ljubomora, strah, ljutnja, rat, igra... dašak nekog jednostavnijeg, a opet jednako bogatog života u prirodi. Nažalost, Ken opet doživljava tragediju, no vraća se na još jedan osvetnički pohod u maniri pravog junaka stripa. Crtež solidan, naslovnica fantastična! Ovaj put ta jednostavna bjelina u kombinaciji sa snijegom daje vrlo moćnu naslovnicu.

  20.08.2022
  12:45:00 sati
  Macbeth
  uredi
 • Cromwell

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Koliko mudrosti u jednom stripu! Čudo! Samo Berardi može spojiti melankoliju i humor na ovako pitak način. Sve riječi su suvišne.

  14.10.2022
  13:13:00 sati
  Cromwell
  uredi
 • Cero

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  04.05.2023
  22:23:00 sati
  Cero
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  12.02.2024
  23:53:00 sati
  Alex Kross
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 74%

  8, 8, 6, 8

  Prva pamtljiva epizoda u serijalu. Ipak teško dati neku realnu ocjenu. Gledano iz perspektive čitatelja onog vremena dok još nije bilo filmova poput plesa s vukovima i stripova poput magičnog vjetra, ova epizoda bez obzira na sve njene nedostatke, ostavila bi daleko dublji dojam. Milazzo, po mom sudu, nadomak  svom vrhuncu.

  14.04.2024
  10:03:00 sati
  marcho
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1939
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1680
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1615

   Aukcije

   Forum