Najveći šerif

Ken Parker

KP LMS 433 | 96 str.

Ken dolazi u Paradise City da bi prodao kože i krzna kako bi skupio dovoljno novca da krene u potjeru za Walshom. Na putu u grad upoznaje simpatičnog starca Otis Otisa koji će mu kasnije postati pomoćnik kad Ken silom prilika postane šerif u brobi protiv Lee Mavericka, bogatog stočara i njegovih kauboja…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 56%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 71%

P*7

S*7

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Čemako - Krv na zvezdama
  KP DRKW 3
 • Krvave zvijezde
  KP FB 6
 • Krvave zvijezde
  KP LIB 6
 • Najveći šerif
  KP LMS 433
 • Ubojstvo u Washingtonu - Chemako - Krvave zvijezde
  KP SA 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Sangue sulle stelle
  KP SR 6

ZANIMLJIVOSTI

 • Priča se odvija u proljeće 1872.
 • Originalan naslov ove epizode je «Krvava zvijezda»

Nakon prvih 5 brojeva koje su potpisali Berardi i Milazzo u ovom broju Milazza zamjenjuje Giancarlo Alessandrini. Iako danas jako cijenjen autor, Alessandrini je tada bio više-manje početnik upravo došau o Bonelli (tek je bio završio jednu epizodu za Bonellija za seriju «Jedan čovjek, jedna avantura» («Un’uomo, un’avventura») pod naslovom «Čovjek iz Chicaga») i kao i Milazzo još nije bio izgradio svoj stil kojim se poslije proslavio (famozni «ligne claire», stil «čiste linije» koju je preuzeo pod očitim utjecajem francusko belgijske škole, pogotovo Moebiusa). Ovdje prevladavaju crne plohe, igre svjetla-sjene, dosta širi potez kistom tako da na grafičkoj razini ova epizoda predstavlja očiti pad kvalitete. Dio krivice snosi i Dnevnik čija je štampa (i papir) gotovo uništila crtež, koji u originalu moram priznati izgleda puno dopadljivije i ljepše. Alessandrini će nacrtati još 5 epizoda Ken Parkera u kojima će ipak pružiti puno više. Nažalost, ni Berardi nije bio previše motiviran, očito je ova epizoda služila samo da popuni prostor dok Milazzo ne završi naredne dvije epizode u kojima će se obračunati sa Walshom, pa tako ova epizoda predstavlja svojesvrsno razočaranje (pogotovo nakon prvog pravog remek djela u serijalu, epizode «Chemako»)

«Najveći šerif» je ukratko rečeno, smjesa milion puta prožvakanih motiva i općih mjesta western mitologije. Tako ovdje imamo uobičajeni gradić u kojem vlada bezakonje, uobičajenog beskurpuloznog bogataša koji se ponaša kao vlasnik cijelog grada, uobičajnog poluludog starčića koji će stati na stranu našeg junaka, uobičajenu prostitutku dobrog srca , uobičajena nevina žrtva kao motiv koji će pokrenuti junaka da se obračuna sa razbojnicima, uobičajeni odlazak junaka u sumrak nakon što se zavjesa spusti… Sve to samo po sebi ne bi bilo ni tako loše da je Berardi iz svega toga ponudio neki iznenađujući rasplet (sjetimo se samo izvanrednih Sclavijevih citata i izvrtanja klišeja), ali ovako cijela stvar pomalo ostaje na dosta niskom nivou u odnosu na visoki prosjek serijala. Možda smo i malo prestrogi jer priča se čita lagano i nije dosadna, ali Berardi nas je u Kenu naviknuo na vrhunska dostignuća pa su tako i standardi puno viši. Još jedna zamjerka Berardiju ide na račun karkaterizacije Kena koji se u ovoj epizodi ponaša poput nepogrešivog superheroja, prevednika bez mane i straha što umnogome odskače od jedne od najvažnijih strana Kenovog karaktera; čovječnosti.

Posebno poglavlje zaslužuje «Dnevnik», kao i obično. Ovaj put sam se malo više potrudio pa sam detaljnije analizirao njihovo «uređivanje» ovog broja i rezultat je katastrofalan. Izbačene su četiri stranice, od kojih su dvije prilično bitne za daljnju radnju. Prva, stranica 15 u originalnom izdanju nam prikazuje slučajan susret Kena i prostitutke Rosie, gdje ovaj odbija njen pozivnudu «Treba li vam što mladiću?» sa «Samo kada i kupka, možda svratim do vas neki drugi put…» isprikom. Rosie odvraća «Ne sumnjam, svi prije ili poslije svrate do Rosie»! Poslije u priči Ken bježi od kauboja i spašava ga upravo Rosie koja ga pušta u svoju sobu («Treba li vam što šerife…osim kade za kupanje?») na stranici 55. U sljedećoj sceni Rosie kaže «Rekla sam ti da svi prije ili kasnije svrate do Rosie» što je gđa. Branka Rakić , koja je prevela ovaj broj, prevela sa «Gle, kako je nestrpljiv ovaj mladi čovjek». Zbilja maštovito, nema šta. Kad se tome doda priglupi prijevod pjesme na uvodu u strip plus još cijela gomila površnih i netočnih prijevoda bez imalo računa o kontekstu ili humoru cijela stvar je još gora. Tako npr. na zadnjoj vinjeti sedme stranice Ken kaže Otisu «Zadovoljstvo je samo moje» dok u originalu kaže «Il dispiacere e solo mio» tj. «Nezadovoljstvo je samo moje», grad Paradise City je preimenovan u Prad city (?!) itd itd… Druga izbačena stranica je originalna stranica 29 koja bi u našem izdanju trebala doći između stranica 27 i 28 u kojoj Ken ubija trećeg napadača. Dnevnik je to uredno izbacio iako nakon par stranica dalje gradonačelnik Moore Kenu spominje «trojicu koju ste sinoć sredili u saloonu» a mi smo vidjeli samo obračun sa dvojicom. Još dodajte i izbačenu originalnu naslovnicu (Kerčeva zamjena sama po sebi nije toliko loša, ali opet, ne prepoznajemo da je jedan od likova Ken Parker i scena nema nikakve veze sa radjom stripa) i katastrofalan papir i još goru štampu i sve to skupa izgleda jako jako loše.

Kad se sve zbroji i oduzme, jedan od prosječnih, neambicioznijih brojeva u sagi o Kenu. Najbolje stvari tek trebaju doći….

Naprijed

KP LMS 428 Kiacenta prava žena

KP LMS 439 Tiranin iz Montane

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 9, 1

  Ovoje ipak MAESTRALNO uradjena epizoda glede scenarija..
  BERNARDI je jednostavno izostavio TUGOVANKE o JADNIM INDIJANCIMA
  i prosto sve emocionalne naboje prenio na nesretnu bijelu zenu sa simpaticnim djecakom,koga ubija ponovo (BJELAC) a nesretna majka od prevelikog bola za izgubljenim djecakom oduzima sebi zivot..
  Prica koja nagoni suze na oci..U svakom slucaju samo jos jedan od PARKEROVIH KLASIKA..
  23.10.2003
  06:20:00 sati
  KOLEKCIONAR
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Ova epizoda malo iskače iz započetog serijala o Donaldu Welshu. Ipak, ne slažem se s Markosom, da se radi o slabom broju. Priča jest kliše, no, ispričana je majstorski. Čitajući, nije mi bila naporna ni dosadna ni u jednom trenutku i opet ima onaj neki štih, svojstven Kenu Parkeru. Super mi je susret Kena i Otisa i njihov dijalog. Crtež je slabiji, ali niti ne smeta toliko, jer Kenove priče su jake.
  24.10.2003
  11:52:00 sati
  stinky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 71%

  8, 8, 6, 5

  Istina je da je ova tema već prožvakana nekoliko puta (i u boneliju i izvan), ali ovo je definitivno najbolja verzija koju sam ja pročitao. Usporedite npr. s bluberijevom varijantom i bit će vam jasno da je ovo remek-djelo. Čak mi je dok sam bio mali ovo bila i najdraža epizoda Kena.
  29.10.2003
  16:08:00 sati
  ken2
  uredi
 • dsormaz1

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Nesto slabija prica u odnosu na prvih 5. I crtez i scenarij losije odudaraju od prvih 5 epizoda. Osjeca se pad kvalitete, ali je ipak citljivo.
  31.10.2003
  15:54:00 sati
  dsormaz1
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 6, 8

  Slažem se da je ovo nešto lošija epizoda.Priča jest ponovljena bezbroj puta ali ipak je čitljiva,nije dosadna i kao što kaže ken2,puno je bolja od istog motiva u Bluberiju(Čovek sa srebrnom zvezdom).Jedino me smeta uvod u samu priču,mislim nekako mi je sve isforsirano i na silu.Udovica bivšeg šerifa ,mali slatki sinčić koji želi biti šerif,pa onda njega ubiju a Ken postaje glavna faca u u gradu.Hmm..Nekako mi to nije sjelo.I općenito mi se ne sviđa kako je predstavljen Ken u ovoj priči(sam protiv svih).Ne uklapa mi se to u sliku koju sam dobio o njemu čitajući ga ispočetka.Crtež je poprilično loš ali to je i Dnevnikova krivica jer je ovaj broj štampan jako nekvalitetno.Kad se Ken skloni kod one kurve odmah mi je bilo jasno da je prije toga nešto izbačeno i eto,Marko je to potvrdio.
  08.11.2003
  14:12:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 10, 6, 7

  Dirljiva i naivna pričica o nemoći glavnog junaka da svlada kriminilitet u gradiču "Paradise". Zbog učestalosti tragičnih slučajeva kod Kenovih poznanika činimise kauboj Ken Parker s vremenom postaje ravnodušni fatalista. Brankin prevod "ovom mladiču se baš žuri" je provala na koju sam odvalio krohotom.
  08.11.2003
  21:31:00 sati
  miha
  uredi
 • Gaston

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Iako stoji činjenica da je ovo dosta prožvakana tema za strip, slažem se s činjenicom da je ovo "najbolje žvakanje"! Što se crteža Alessandrinija tiče, vidi se da se ovdje radi o njegovim počecima ali kao veliki fan MM-a ja jednostavno ne mogu ništa loše reći o njemu! Ocjena naslovnice se odnosi na izdanje "Libellusa".
  05.12.2004
  13:07:00 sati
  Gaston
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 68%

  7, 7, 6, 8

  Motiv stranca koji resava stvar u gradu kukavica i pokvarenjaka time sto postaje serif,je sam po sebi klasik. Samim tim u KP maniru ne mozete dobiti los ishod. Ken povremeno dobija napade "all-against-everyone" (Minetown, Catanuga u plamenu) i to i nije tako lose. I da, od ovog broja kozna jakna i traperska kapa idu u zaborav.
  10.01.2005
  21:35:00 sati
  Barker
  uredi
 • Toninho

  Ukupna ocjena 41%

  5, 4, 2, 8

  evo da i ja izgubim nevinost jerbo je ovo moja prva recenzija.
  Čim sam pročita ovu epizodu( nakon pustih godina) poželija sam nešto napisat jer ovo je tako jadno loše kukavno i ništavno u odnosu na onih prvih pet epizoda da traži komentar. Svaka čast Markosu , sve je reka. Crtež - pa kenovo lice nema ni malo života (zato mi se Marti nije nikad ni sviđa previše) . Priča - opet mali dečko kojeg upucaju i sve ostalo nabacano bez reda i smisla . Visoke kriterije su postavile prijašnje epizode i to je to. Ovdje nema duše ni malo .Mislim da me ipak najviše muči loš i prazan crtež s previše statičnosti. Preoštar sam jer me ono prije razmazilo . Al da nije sve tako crno možem reći da je ovde Ken blizak Zagoru kojeg s guštom čitam . Čudni su putevi gospodnji
  20.01.2005
  22:59:00 sati
  Toninho
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  5, 5, 7, 9

  Možda i najlošiji Ken koji sam dosad pročitao...
  23.01.2005
  14:42:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 8, 7

  Ocito je da je ova epizoda na neke djelovala pozitivno ,na druge je pak bila razocaravajuca.Ja idem medju one prve.Ako i postoji los Ken Parker ja ga nisam uspio prepoznati.Posebno sam dojmljen nacinom na koji je vrlo jednostavna fabula ispricana,bez puno patetike,ostro i surovo!Bas takav pristup pripovjedanju pretvorio me u "Kenoljupca"!Na crtez nemam nikakvih zamjerki,a Markosova recenzija otkrila je mnogo detalja koje nisam primjetio ;-)!
  04.06.2005
  20:29:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • chavez

  Ukupna ocjena 58%

  5, 7, 5, 7

  Zamjetan pad kvalitete.Alessandrinijev stil ipak ne dolazi do izražaja tako snažno kao Milazzov ali ipak stvar izvlači scenario.Sve u svemu dosta dobro.
  30.01.2006
  18:03:00 sati
  chavez
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 7, 7

  Ova epizoda, (kao što je dosta vas reklo i kao što je rečeno u Markosovoj recenziji) je čisti klasik i puna je klišeja tipa ˝sam protiv svih˝ ( jako je slična epizodama Zagora 74: Sam protiv svih, ali ipak me više podsjeća na epizodu Tex 41/42 Neprijatelj bez lica u kojoj Tex također postaje šerif i ima sličnog pomoćnika kao Ken u ovom broju). Uglavnom, nekima je ovo dosadno ali meni se ova priča baš svidjela što je i najviše Berardijeva zasluga. Uspio je scenarij viđen već toliko puta napraviti jako zanimljivim,a najviše me pogodila smrt one žene i njenog djeteta, baš je on morao umrijeti :(
  Moram reći da je ovu epizodu jako pokvario Allessandrinijev loš crtež-lica ljudi i pozadina loše nacrtani. Naslovnica ništa posebno.
  06.02.2006
  00:36:00 sati
  mpavin
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Ova epizoda mi se stvarno svidjela. Bilo je stvarno svega i humora i dvoboja i tužnih događaja. Dobar mi je bio Otis, Kenov prijatelj i kasnije njegov pomoćnik. On me svako malo nasmijavao, kao i onaj vlasnik banke koji je papučar i boji se nešto reći svojoj ženi pa joj svako malo u sebi kaže "Glupača". Od tuznih događaja bilo mi je glupo kad je poginulo ono dijete Marcus i kad je dobri Otis bio ubijen od one bande. Bilo je puno dobrih dvoboja ali najvise me dojmio onaj zadnji na konjima. Berardi je odlično osmislio scenarij i u ovoj epizodi je Kena prikazao kao jednog odličnog detektiva i šerifa koji se snađe u svakoj situaciji. Alessandrini je po meni dobro nacrtao priču a naslovnica je dobra kao i obično!
  18.02.2006
  15:53:00 sati
  ijo
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Iako mogu prihvatiti tvrdnje da ova epizoda po nekim objektivnim parametrima zaostaje za prethodnima,riječ je o meni vrlo dragoj epizodi kojom je Berardi ispisao sjajnu i vrlo emocionalnu posvetu nekima od najboljih i najslavnijih klasičnih westerna;Shaneu(kroz odnos Kena i dječaka),Točno u podne(neustrašivi ponosni i usamljeni šerif očekuje konačni obračun sa bandom)i Rio Bravo i El Dorado(lik simpatičnog starčića,ophodnje,situacija sa zarobljenikom kojeg njegovi kane osloboditi).Sve odreda su mi vrlo dragi filmovi kao što mi je draga i ova epizoda. Svakako pročitati,Markos je bio prestrog!
  23.07.2006
  21:02:00 sati
  fantom
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Solidna epizoda koja po radnji malo podsjeca na 2. broj iako je ipak malo slabije kvalitete.Ima nekoliko emocionalnih trenutaka, ali i nekoliko manjih scenaristickih propusta. Alessandrini je dobar, ali nije Milazzo :)
  28.07.2006
  03:25:00 sati
  D.J.
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Reci cu samo jedno - u trenutku kad Ken krene ubijati onu kopilad volio bi se naci na njegovom mjestu... Jako emocionalno. Istina krive emocije, negativne, ali svijet je takav.
  28.07.2006
  10:27:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  ...nije na onoj razini,al ken je ken...
  06.01.2007
  20:38:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Lepa, pitka i nepretenciozna prica. Ipak, ja samo ovih sest Kenova prvenstveno uzeo zbog Alesandrinija. Ovde se jos uvek vidi da je Alesandrini pocetnik, na samom pocetku price se nazire kakav ce njegov crtez biti u narednih 10ak godina, ali u drugoj polovini majstor kao da gubi dah, pa su likovi vise karikurarlnog karaktera. Sto bi nas narod kazao - radio je ko od bede.
  21.01.2007
  15:06:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • William_Wallace

  Ukupna ocjena 46%

  4, 4, 4, 10

  Katastrofa! Klasican western. Vidi se da je Berardi ovu epizodu zbrzio da bi imao vremena za sledecu koju crta Milazzo. Jedino dobro u ovoj epizodi je naslovnica.
  20.07.2007
  23:49:00 sati
  William_Wallace
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  malo lošije od prvih 5,ali i dalje visoko.
  25.08.2007
  22:48:00 sati
  lwood
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Sve to u recenziji stoji, ali, meni ni u jednom jedinom trenutku nije bilo dosadno. Stoga da, nezahvalno ju je uspoređivati sa ostalim epizodama iz serijala, ali ne, ova hrpa simpatičnih klišea nikako nije dosadna. Alessandrini dosta slab, likovi su mu k'o od plastelina, bez života. Zabavno.
  05.01.2009
  20:19:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  7, 8, 6, 8

  Sasvim solidno i ne slažem se s nekima koji kažu da je ovo loše (neka pročitaju novije epizode Zagora pa će definicija loše dobiti sasvim drugo značenje). Istina je da je priča već viđena 100 puta, ali je strip zanimljiv i lako se čita (valjda je to jedno od najvažnijih stvari kod stripa). Crtež slab, naslovnica sasvim solidna.
  09.01.2009
  09:25:00 sati
  mars1
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 86%

  9, 10, 8, 5

  Meni se priča svidila. Ken ima zadatak uvest red u grad kao šerif i to je klasičan western kakve volim! Maverick klasičan gad koji potkrada ljude. Dirnulo me ubojstvo onog dječaka i vješanje njegove majke. Otis isto dobar starac šteta što nije ostao još koji broj. Ne znam zašto ovako negativni komentari. Berrdi je dokazao da je stari lisac koji zna što točno fanovi traže. Alessandrinijev debi koji je ispao jako solidno. Naslovnica loša. Milazzo ovaj put nažalost najcrnija točka. Zbilja se nadam još ovakvim emocionalnim brojevima!
  14.01.2009
  23:49:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 74%

  8, 7, 8, 5

  Meni se svidjela ova epizoda, a i Alessandrini je ovdje bolji nego u Martiju. Klasična KP epizoda, par dobrih likova pogine, ken se razjari i sredi sve zlikovce ili bar dosta njih. Malo jest nezgodno što se u ovoj epizodi ne nastavlja potjera za Walshom, al ipak nije ispala tako loša.
  13.03.2009
  23:30:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 52%

  5, 5, 5, 7

  Kad vidim Alessandrinija kod KP slicno se osjecam kao Chiarollu kod Zagora.Ken kao serif,standardna Bonelli prica koju su prosli svi njegovi junaci.
  30.05.2009
  20:59:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 70%

  7, 6, 8, 7

  03.08.2009
  12:40:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Iako lošije ocenjena od samog autora meni je ovo odlična priča, ravnopravna sa ostalima iz mini serijala sa Velšom, zanimljivi mali šerif, priča nabijena emocijama...
  08.08.2009
  16:21:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 71%

  6, 8, 7, 8

  Stara tema, tajanstveni stranac zamoljen da prihvati ulogu šerifa. Sve već viđeno, ali ne i dosadno. Ponovno jedna odlična epizoda Kena Parkera!

  14.01.2010
  08:39:00 sati
  dcopic
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 77%

  7, 8, 8, 8

  Ovdje opet imamo dokaz da je Ken Parkerov serijal u potpuno drugacijoj ligi od drugih Bonelijevih junaka: mali djecak je ubijen, i to bez ikakvog pardona.  Ne vjerujem da smo to ikad vidjeli u Zagoru, Mr. No-u, ili igdle drugo.  I onda, kao majka koje je previse depresirana, djecakova majka se objesi, i odjednom jedna familija ja unistena, u par stranica.  Ken Parkerova verzija filma "High Noon" je ovdje dobro izigrana, i svidja mi se Ken kao zajebani serif, koji je opasan za svoje protivnike.  Stari Otis Otis mi se isto tako puno svidja, i zao mi je bilo kad je umro.  Scena na kraju price kad Ken posjeti djecakov grob i tamo ostavi svoju Serifsku znacku je stvarno emotivan, i super realiziran.  Kao i ostale epizode ovog serijala, i ove je isto tako na visokom nivou.  Samo napred, Berardi i njegovi crtaci!

  08.10.2010
  07:50:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Zanimljivo kako je ostalim članovima ova epizoda ispodprosječna, a meni je ustvari i najbolja dosad. Ovo je u biti ona klasična priča neznanac-ulazi-u-sjebani-grad-i-na-svoj-način-raščisti-situaciju, i dosta zanimljivo je sve to ispalo. U mnogim aspektima ova epizoda podsjeća na Zagorovu "Limena zvijezda", samo ne znam je li prije izašla ova ili ta, tako da možemo usporediti tko je koga pokrao :D Najbolji lik je onaj dječak, šteta što su ga ubili, najbolja scena je kad sruši Kena na pod šakanjem. :)

  Alessandrini je puno, puno bolji od Milazza. Doduše i njemu se čini kao da je neke kadrove zbrzao za pet minuta, ali više mi se dopada njegov crtež. Naslovnica je fantastična. Ova LMS-ova je sranje po običaju.

  02.12.2010
  16:26:00 sati
  Opti
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Remek-djelo! To, sto je tema navodno prožvakana, uopće nije važno! U stripovima kojeg junaka nema pregršt takvih tema?? Čini mi se da je autor recenzije relativno pristran što se tiče nekih stvari!

  Meni je ova epizoda najbolja od prvih 6, odmah iza Dakota, i daleko ispred provikane epizode Chemako. Crtež uopće nije loš. Dapače. Dijalozi za pamćenje.

  Naravno, čitao sam novo izdanje...

   

  25.01.2011
  21:33:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 6, 7

  Poslije odlične epizode „Chemako“ slijedi sve samo ne odlična epizoda „Krvave Zvijezde“. Ne znam je li se Berardi umorio, razbolio ili je jednostavno htio da prije okršaja sa Walshom otalja posao i da se skoncentriše za naredne epizode ne znam, tek količina klišea i naivnosti u jednoj epizodi vjerovatno se može još vidjeti u Kapetanu Mikiju. Ni u Nizzijevom Texu ovo ne bi prošlo. Ovo je po svim mojim kriterijumima loša epizoda. Berardi je sve svoje klišee i gluposti pokušao da zakamuflira detaljima koje slamaju srce čitaocu kao što su plač žene koja je ostala bez muža, plač dječaka koje otkriva da je samo dječak kome je teško da sluša majku kako plače, smrt dječaka, samoubistvo njegove majke kao i dobar kraj sa Kenom na njihovom grobu. Sve to meni ne može biti nikakav plus za epizodu, naprotiv. Ne može kod mene proći limunadica sa nekoliko pretužnih detalja koja mi izgledaju samo kao kamuflaža i ništa više. Ken već tradicionalno prati Texa u broju prosječno izbjegnutih metaka iz neposredne blizine po epizodi, a i Miki je ugrožen :). Prostitutka zlatnog srca broj 2 već? Epizodu još unazađuje ovdje loši Alessandrini, a i Milazzova naslovnica je ispod njegovog nivoa

  01.11.2011
  23:31:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 7, 9

  Klasična western priča. Najviše mi je zasmetalo kada Ken na kraju kao iz topa ispaljuje, ko je krivac. Očito se je bližilo kraju 96 stranica na koliko je napisan strip pa je trebalo nešto iskemijati. Naslovnica mi je sjajna.

  23.05.2012
  13:21:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 51%

  3, 3, 8, 9

  05.10.2012
  15:41:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 58%

  6, 6, 5, 7

  08.07.2013
  19:37:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 56%

  5, 5, 6, 8

  04.07.2014
  00:39:00 sati
  velka031
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 54%

  6, 7, 4, 3

  Nije loše,ali priča je poprilično neuvjerljiva. Crtež katastrofa.
  22.09.2014
  07:43:00 sati
  Oki
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 82%

  9, 8, 7, 10

  vrlo dobar uradak,na momente i odličan.naravno,i opet će neki zanovijetat već viđeno,isklišejizirano itd.nema veze.pa šta ako grad nosi ime Paradise city a u biti je leglo nemorala,pripitih kauboja,njihova bahatog gazde koji ubija i šerife ako mu se suprotstave,slabih i kukavički nastrojenih žitelja grada koji se bude tek kad stranac počne zavađat red i mir.možda baš Berardi vješto zaobilazi te klišeje i nudi nam  dva potresna momenta :ubojstvo mališana,samoubojstvo njegove majke.dobro,možda je već ofucali klišej upravo kurva Rosie,koja skriva Kena od ubojica a koju pošteni i moralni prosvjećeni stanovnici(pogotovo žene)gledaju kao neku strugotinu sa dna životne kace.ali ipak na kraju,kada skupe snage i stanu sučelice spram Mavericka i njegovih pasa čuvara,prihvaćaju Rosie.ona dobiva potvrdu u rečenici:Ne pričaj gluposti Flossie.ona je našim muževima bitnija od nas.možda se trgnu iz malodušnosti kad nju vide ovdje...onaj dvoboj Kena  i jednog od kauboja,jašuči na konju jedan prema drugome i istovremeno pucajući.vrh,majstorija.kauboj naoružan winchesterkom,repetirkom koja ispaljuje 16 metaka,a naš junak prastarom kentucky puškom sa jednim nabojem.sa porazom Mavericka i kauboja,mislio sam da je stvar gotova,ali se Berardi opet poigrava sa našim živcima i servira nam ubojicu dječaka i motive.odličan moment.

  Alessandrini mi nije tako jak kao Ivo,ali nije ni loš.

  06.11.2015
  08:54:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Uvijek mi je bila želja da se i Texovi scenaristi malo uozbilje po uzoru na Kena, ali rijetko se to dogodi. Dobra epizoda.

  30.12.2015
  10:50:00 sati
  Deki86
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 72%

  6, 8, 7, 9

  I meni je ova epizoda puno bolja nego što se drugima čini. Ima taj "fun" aspekt i podsjeća na one Texove epizode gdje on sam ide pobiti cijeli grad.

   

  I kao što je već puno puta rečeno za kenove epizode, neoriginalna je, ali ima taj Berrardijevski štih. primjerice, mene je zadnja scena uspjela impresionirati i istovremeno ostaviti gorak okus u ustima.

   

  Alessandrini katkad na granici amaterizma, katkad čak i dobar, ali isto se ne bih složio da ne paše Kenu. Kasnije će njegov crtež biti vidljivio bolji.

   

  24.07.2016
  10:20:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Meni ova epizoda dosta dobra. Otis kao lik je vrlo simpatičan, naročito način na koji se upoznao sa Kenom, i sve scene sa Otisom su odlične, pa mi je bilo žao kad je ubijen. Isto važi i za majku i dečaka. Sama pojava dečaka koji priča o ubijenom ocu je kliše, ali ubistvo deteta zaista nisam očekivao, a ni samoubistvo majke, koje je vrlo potresno. I završnica na groblju je jako gorka i dobra. Da, kliše je skupina zajapurenih kauboja i matori gazda koji drži grad u šaci, i pomalo je nerealno da ne uspevaju da izađu na kraj sa Kenom, ali ipak je epizoda vrlo prijatna za čitanje, puna kako gorkih i potresnih trenutaka (ubistva, samoubistvo), tako i komičnih (Otis i još neke scene), a akcije takođe ne fali (viteški dvoboj na kraju). Ken fino zavodi red u gradiću, i nije ni malo čudno kako u tome uspeva - grad je pun -poslušnih- kukavica (direktor banke Ralph & co, a to se i vidi po njegovom odnosu sa ženom) i skrivenih heroja koji čekaju nekoga kao Ken da oslobodi hrabrost u njima (npr dečko s kraja stripa). Dobrodušna prostitutka je sasvim korektan lik, a komentar dve žene o njoj i njihovim muževima je odličan!

  Slažem se sa onima kojima je ovaj strip uspela/uspešna verzija, iako klišea ima.
  Dva razloga za to što mi se ovaj strip vrlo sviđa:
  - odlični i životni dijalozi, što vidim da je trademark ovog serijala i što mi se jako sviđa.
  - nEme scene; koje mnogim bonelli stripovima nedostaju. Takve scene pojačavaju dramatiku i čine strip ozbiljnijim.

  Crtež se činio dobar ali je pred kraj posustao, kada crtač kao da žrvrlja. Na momente se čini amaterski, ali često zna i da iznenadi nekom finom igrom crne i bele, ili dobrim kadrom / facijalnom ekspresijom. Iskreno i Milazzov mi se činio osrednji ali sam mu povisio ocene ugl. za po jednu a time i popravio prosek početnim epizodama, dok ovde neka bude 7.
  Naslovna vrlo dobra, lice detaljno nacrtano i odlično obojeno, pritom i se sviđa izbor boje - plave, jer je u senci, kadar mi se sviđa.

  17.01.2018
  15:00:00 sati
  Jocko
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 77%

  7, 9, 7, 8

  Tema stripovske radnje već više puta viđena ali ovaj puta upakirana na zanimljiv način gdje se više puta izmjenjuju emocije i brutalnost držeći čitatatelja do kraja zaintersiranog. Vrlo dobro....

  09.03.2018
  14:29:00 sati
  logo111
  uredi
 • tutto maxim

  Ukupna ocjena 75%

  7, 8, 7, 9

  15.04.2018
  15:03:00 sati
  tutto maxim
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  Dosta dobar scenarij isisan iz, za današnje prilike, prežvakane teme o siledžiji koji želi kontrolirati neki manji gradić na zapadu SAD-a. 

  Sviđa mi se brutalnost koju viđamo kod Kena što je zapravo puno realnije od idiličnih scenarija u npr. Zagoru ili Texu. Ima i tamo izuzetaka ali kod Kena je to pravilo, barem zasad. Mada bi najbolje bilo kad bi se pronašla neka sredina, ne moraju umirati svi ljudi koji s Kenom uđu u nekakav pakt. Činjenica da je malca ubio Bert Damon mi predstavlja zanimljiv i neočekivan rasplet. Epizoda je toliko puna akcije da je kec iz rukava da se završi na onakav način, saznanjem da dječaka nije ubila banda već ovaj trgovac, stvar se doimala riješenom.

  Minus scenariju je opet ta Kenova superherojština u nekoliko scena, puno izbjegnutih metaka u akciji "oči u oči" ali dvoje naspram tko zna koliko očiju. Nekako tu Berardi dosad nije uspio najbolje razlučiti kakav lik želi stvoriti: čas je on običan čovjek, često pretučen, čas superheroj koji pobjeđuje u bitkama sam protiv svih a ne zaboravimo da je u 6 epizoda preživio dva ozbiljna ranjavanja.

  I na kraju, za pohvalu je nekoliko sporednih događaja, od toga da je grad naziva Paradise City sve ono što u raj ne možemo uključiti preko crnog humora da je Otis poginuo jer je ponovno zaboravio napuniti pištolj do prikaza lokalnih moćnika kao teških papučara. 

  Crtež je na prvi pogled neobičan jer sam se počeo navikavati na aljkavog Milazza ali za mene je, na kraju, ovo ljepše od njegovih radova. Naslovnica ništa posebno, komentar koji će očito biti najčešći za naslovnice ovog strip junaka. 

  30.04.2018
  14:08:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  18.09.2018
  15:43:00 sati
  Nedo
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Krv na zvezdama


  Priča u kojoj nam je Ken na trenutak preuzeo ulogu šerifa. U gradu u kojem je vladalo bezakonje. Najpotresniji dio priče kad strada dječak, a kasnije, naravno, niti njegova majka nema poslije takvog užasnog događaja razloga za život. Za ove neke scene stvarno treba imat želudac.


  Priča dobra, lagano se čita, meni je crtež isto na nivou.

  26.12.2018
  22:23:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Space Marine

  Ukupna ocjena 57%

  4, 6, 7, 6

  Klasični western, nešto kao Tex.

  01.01.2019
  20:16:00 sati
  Space Marine
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 75%

  7, 9, 6, 9

  05.01.2019
  11:57:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 57%

  4, 7, 6, 6

  Jedna tipična Texova pričica u koju je dodatno ubačena tragedija kojom Berardi tako lukavo dobiva poene u ovom serijalu. Mene nervira baš ta ekstremna tragedija koja iskače po nekoliko puta u svakoj epizodi. Ovdje je odlučio ponovno dirnuti srce čitatelja preko djeteta kojeg je netko svirepo ubio pucnjem u leđa. Još kada, na kraju, Sherlock Ken Parker otkrije razloge tog strašnog zločina, sve dobiva još gorči okus.

   

  Neću kazati da je priča dosadna, ali ovo što Berardi radi je čista jeftina manipulacija osjećajima, da bi serijal dobio dojam veće vrijednosti. To što je Tex, po sposobnostima, mala maca za Kena, baš kao i Zagor, većinu ne sprječava da Kena proglasi najrealnijm i najboljim Bonelli serijalom. Mene nakon početnog zanosa, svakom novom epizodom sve više iritira to jeftino Berardijevo poigravanje ljudskim osjećajima i vješto prikazivanje Kenovih supersposobnosti kao nešto realno. Neću odustati od serijala (još), a možda i promijenim mišljenje jer, navodno, bolje epizode tek dolaze, a Ken se mijenja kao lik.

   

  Veliki sam fan Martin Mysterea, ali mi njegov idejni tvorac nikad nije bio drag crtač. Njegov stil mi puno više odgovara Kenu nego Martiju, pa sam bio više neko zadovoljan prvom polovicom stripa. Kako se priča bliži kraju, crtež sve više popušta. Izgleda da je žurio! Svejedno, čak i najbolje Alessandrinijeve vinjete u ovom stripu su neusporedive s Milazzovom majstorijom.

  Ovdje dobivam potvrdu za moje tvrdnju da je za kultni status Kena zaslužan Milazzo, a ne Berardi. Nema te priče slikama i osjećaja koji frcaju sa svake stranice. Izuzev zadnje stranice epizode, Alessandrini me nije niti u jednom trenutku natjerao da se zadržim i zagledam u pojedini crtež. Nema kod njega suptilnih dočaravanja osjećaja kao kod Milazza, već čisti kruti crtež bez osjećaja. Naslovnica savršeno odgovara epizodi.

  10.01.2019
  09:19:00 sati
  Spock
  uredi
 • Sarghan

  Ukupna ocjena 66%

  6, 7, 6, 9

  Solidna priča, ali više zabavna i zanimljiva u pogledu određenih elemenata nego dobra. Osobno ću je najviše pamtiti po Kenovoj ulozi šerifa (pomalo nategnutoj i neuvjerljivoj s obzirom na događaje iz prethodnih brojeva), ali i po događaju usred priče kojim se ujedno i zatvara priča na zadnjoj stranici. Iznenadio me Alessandrini kao crtač, ali ne baš u pozitivnom smislu kao što je to najčešće slučaj kod Martina (pri čemu prvenstveno mislim na njegov crtež u stripu, a ne na Martinove naslovnice). Sveukupno, relativno solidno, ali vidi se kako je ovo "filler" s ciljem malog predaha od događaja započetih u prethodna dva broja, što je zbog većih očekivanja u vezi nastavka te narativne linije dovelo do blagog razočaranja s ovom epizodom.

  02.02.2019
  16:26:00 sati
  Sarghan
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Tragičan strip, baš u maniri Kena Parkera.. Scena u kojoj pucaju u leđa malome Marcusu je stvarno tužna.. Kada se zbroje sve kategorije koje se ocjenjuju, strip možda i ne spada u sam vrh Kenovih epizoda, ali bez obzira na ocjene, ima trenutaka u kojima ostavlja bez daha.. Alessandrini ovdje nije blistao, ali nije uopće loš.. Naslovnica je lijepa i zagonetna..

  07.02.2019
  16:39:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 68%

  6, 7, 7, 8

  23.06.2019
  21:06:00 sati
  BS
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Surova priča kakve su mahom izgledake sve na Zapadu, bez uljepšavanja i kozmetike. Stoga je lako uklopiti u priču potresne scene vješanja ili ubojstvo dječaka.

  03.07.2019
  10:44:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  19.09.2019
  16:29:00 sati
  benx40
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 71%

  7, 7, 7, 8

  Ova epizoda je u principu varijacija 2 epizode mine town. Isto gradic u kojem lokalni siledzija glumi baju i dolazi junak spasiti gradic. Svejedno bilo mi je zabavno za procitati. Malo mi je sablonski to umiranje postalo. Cim su se pojavili majka i sin, znao sam da ce poginuti, kao i onaj cica sta ga je imenovao zamjenikom. Ubacivanje  likova u epizode samo da bi mogli umrijeti i tako prouzrociti efekt šoka i iznenađenja. Nadam se da ce popeglati to u narednim epizodama da ne bude bas toliko ocito i u svakoj epizodi. 

  14.06.2020
  23:16:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Na kraj sela čađava mehana...(svaka čast prevoditeljima). Bećarac koji pamtim već ohoho godina, nezaboravan, ovaj strip svako nije nezaboravan, ali je sasvim solidna priča! 

  02.02.2021
  19:48:00 sati
  tex2
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 86%

  10, 10, 6, 8

  Epizoda me se veoma dojmila. Ponovno je dosta surovih elemenata, puno smrti neduznih likova, no puna je i humora, akcije i misterija. Nisam se na kraju nadao takvom obratu. Nekako mi je cijelo vrijeme ilo jasno kako krivac za ubojstvo djecaka nece biti nitko od onih kauboja, ali nikad ne bih pogodio krivca. Jako dobro zamisljeno. Sto se tice crteza, to je nesto slabiji dio ove price. 

  08.08.2021
  16:22:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  Stvarno, mislim, kad pogledam neke niske ocjene...ostavite se parkera i citajte dedpula hulka i slicna sr.anja.

  27.09.2021
  19:22:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  Prvi Ken kojeg sam kupio davne 2014-te na Fibrinom štandu na interliberu, te drugi Ken kojeg sam ikad pročitao.

  Čitanjem ove epizode sam naučio da Ken nije klasičan junak, te da u KEnovim epizodama sreće nema.

  Odlična.

  09.02.2022
  23:37:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Ferri

  Ukupna ocjena 74%

  9, 9, 6, 2

  To ubistvo dijeteta me zaista pogodilo, bilo je dosta drame i tuge u prvih 5 epizoda ali ovo je mislim bilo previše, i sve mi je teze čitati Kena jer zbog takve drame ne mogu se opustiti i uzivati u stripu.

  26.05.2022
  02:28:00 sati
  Ferri
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 61%

  6, 6, 6, 7

  Nepretenciozna priča, pomalo komična, ali i tragična za one koji su bliski s Kenom. Ken kao šerif je poigravanje žanrom... Ali i dalje skroz čitljivo. Alessandrini tek solidan.

  09.06.2022
  01:55:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Zabavno, ali već viđeno. Novi šerif u gradu, malo igranja detektiva, tragične smrti nedužnih ljudi... zbog svega toga ova epizoda gubi na težini. Shvaćam da je ovo tek usputna epizoda u Kenovom osvetničkim pohodu, ali moglo je to i bolje. Ipak, nije loše. Crtež i naslovnica također solidni, ništa posebno.

  20.08.2022
  12:54:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1822
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum