Tiranin iz Montane

Ken Parker

KP LMS 439 | 96 str.

Ken, u potrazi za Welshom, odlazi u Meksiko gdje se udružuje sa putujućim umjetnicima, Carmen i Romanom. Potraga je opasna i naporna, čekaju ih mnoga neugodna iznenađenja…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 8

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Pod nebom Meksika - Velika pljačka u San Francisku
    KP DRKW 4
  • Vrelo nebo meksika
    KP FB 7
  • Vrelo nebo Meksika
    KP LIB 7
  • Tiranin iz Montane
    KP LMS 439
  • Vrelo nebo Meksika - Velika pljačka u San Franciscu - Kitolovci
    KP SA 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Sotto il cielo del Messico
    KP CW 6
  • Sotto il cielo del Messico
    KP SR 7

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalni naslov je "Pod meksičkim nebom"
  • Radnja ove epizode se događa u kolovozu 1872.

Nakon nešto lošije šeste epizode i Alessandrinijevog crtačkog debija ponovo se vraća autorski dvojac Berardi i Milazzo koji nas, naravno, ni ovaj put nas nisu iznevjerili.

Ken je, vođen Welshovim tragom, došao sve do Meksika, do malog gradića San Luis-a smještenog blizu američko-meksičke granice. U potrazi za informacijama o Welshu obratio se krivom čovjeku, naredniku Navarrou, koji od nadređenih telegramom dobiva naređenje da ga smjesta ubije, ali umjesto Kena, policajci greškom ubiju krivog gringa, plaćenog ubicu koji se greškom našao na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ken bježi ali tko zna kako bi se sve završilo da nije naletio na Carmen iRomana, dvoje putujućih "umjetnika" koji ga spašavaju od Navarrove potjere. Ken nastavlja sa njima do Mexicali-ja, putem tajanstvenog telegrama potpisanog sa "H", a zatim do Tijuane gdje nalazi Dashiella, starog prijatelja za kojeg je vjerovao da je poginuo u bitci između Dakota i vojnika iz Fort Smitha (vidi Čaura protiv Parkera) i svoju Kentucky pušku! U Tijuani će se odigrati dramatični događaji gdje će glavnu ulogu odigrati Welsh, Carmen, Ramon, Dash i Ken, ali kraj neće svi dočekati živi…

Berardi je ovdje opet u formi, priča je napeta, dobro se razvija i drži nas prikovane do samog kraja i klasičnog antiklimaksa. Kao i obično, najbolji dio su sjajno pogođeni likovi. Carmen Gutierrez i Roman, klasičan "ljepotica i zvijer" par, su izvanredno prikazani, a tu je još i nekoliko sporednih likova vrijednih spomena. Dolores, još jedna "prostitutka zlatnog srca", treća u prvih 7 brojeva(!), sjajno karakterizirana, iako se pojavljuje u samo nekoliko stranica. Razgovor između nje i Kena je sjajan primjer kako Berardi uspijeva u nekoliko stranica i par rečenica postići ono za što nekima nije dovoljan ni cijeli strip. Posebno je upečatljiv "nijemi" kadar na stranici 13., onaj značajan pogled kojim je Berardi šuteći rekao sve što se riječima ne da reći, uz veliku pomoć Milazzovog genija. Tu je također i zanimljiv lik bezimenog revolveraša kojeg Ken sreće na početku epizode (na uBC-u stoji da je njegov lik preuzet od jednog od trojice ubica koje se pojavljuju na uvodu u slavnom filmu Sergia Leonea "Bilo jednom u Americi") i koji biva ubijen umjesto Kena. Posebno je zanimljiv njihov dijalog (str. 17-20) koji nam otkriva njihove potpuno drugačije životne filozofije…

"…Vi ste zanesenjak. Postoje ljudi koji nikad neće ostaviti pištolj…Njima nisu potrebni prijatelji, a neprijatelje ne mogu niti izbrojiti. Ljudi kao ja koji bi za pet dolara napunili olovom čovjeka koji im je upravo ponudio piće…"
"…"
"Što, da vam se ne gadim?"
"Ne… Žalim vas."
"Ne znam što je to…"

Milazzo je ovu priču uradio 1976. (potpis na prvoj stranici koji je Dnevnik izbacio) , dakle još uvijek prije pojavljivanja prvog broja na kioscima i predstavlja još jedan korak naprijed u razvoju vlastitog stila. Njegov forte je i dalje snažna ekspresivnost i izražajnost lica, iako još uvijek nije dovoljno siguran i konstantan pa mu se tako dese i kadrovi poput onog na str. 12 ili 59, ali to su samo izuzeci koji potvrđuju pravilo. Posebno je dobro nacrtano zadnjih 30-tak stranica gdje skoro da se već radi o "klasičnom" Milazzovom stilu (izdvajamo upečatljive scene borbe sa Dashom na stranicama 67-69, scena na str. 84 i zadnju stranicu). Naslovnica neodoljivo podsjeća na jednu scenu iz priče "Soleado", jedne od četiri epizode objavljene u albumu "Il respiro e il sogno" koja je u nas objavljena u Comiconu…

Kao i u svim dosadašnjim epizodama, Dnevnik je i ovdje napravio niz gluposti koje jednostavno moramo spomenuti. Kao prvo, nepotrebno je uništena uvodna stranica gdje je naslov nepotrebno prekrio pola prvog kadra, a i prebacili su vrijeme radnje u ljeto 1970. bez ikakvog razloga. Naslovica je opet Kerčevo djelo i opet nema nikakve veze ni sa Ken Parkerom ni sa ovom epizodom. Uvjeren sam da je ovo trebala biti naslovnica za jednu od dvije epizode sa Eskimima, ali su je greškom objavili ovdje. Ka-ta-stro-fa. Nadalje, izbačene su četiri stranice, od kojih su 3 vrlo važne za samu radnju. Prva izbačena stranice je str. 7 u originalu kada se revolveraš okrene i opali u zmiju za koju mu je Ken rekao da se nalazi iza njega i shvati da je to bila samo grana. Međutim, u Dnevniku su smatrali da je ta stranica viška pa su je izbacili i na taj način totalno uništili simpatičan uvodni geg, jer je u našoj verziji revolveraš samo ostao ukočen stajati gledajući Kena kako odlazi. Nakon toga se ponovo sreću u San Luisu i mi nemamo pojma što je bilo s tom zmijom i kako se izvukao iz te situacije. Ostale dvije bitne stranice su scene borbe u baru u San Luisu gdje revolveraš pogine tako da u Dnevnikovoj režiji vidimo samo početak i kraj borbe. Isto tako, ima cijeli niz prevoditeljskih bisera, počevši od samog naslova koji nema NIKAKVE veze sa radnjom, pa do nekih očito netočnih prijevoda poput scene obračuna Carmen i narednika Navarra kad Carmen u Dnevnikovu prijevodu kaže "Hvala, hvala…Ali moglo je i bolje. Za narednika mi je nedostajao još jedan metak" nakon što je dva puta pucala u njega umjesto "Hvala, hvala…Ali moglo je i bolje. Za narednika mi je trebao hitac viška", itd. No najveći gaf se desio na samom kraju epizode. SPOILER ALERT Naime, Welsh otkriva Kenu da je Carmen u biti Nellie Starr koja "… je držala nekoliko godina bordel u San Luisu ali je poslije shvatila da može zaraditi više novaca ubijajući ljude.. Trenutno radi za neke političare iz Washingtona…ali ne želi reći koliko su joj platili da me ubije…" E sad, gđa. Rakić je to prevela sa "…držala je noćni klub nekoliko godina u San Luisu ali je poslije shvatila da se bolje zarađuje na ucjenama…Trenutno radi za neke ljude… ali ne želi reći koliko su joj platili da me ubije…". Na ovaj način su jednom rečenicom uništili cijelu Berardijevu postavku u kojoj je Carmen bila plaćeni ubica od strane političara iz Washingtona koji su se htjeli riješiti svjedoka koji ih je povezivao sa ubistvom Donehogawe. Zaista neshvatljivo.

Izbačene stranice

Bilo kako bilo, definitivno se radi o epizodi koju morate pročitati. A kako borba sa Welshom završava, vidjet ćemo u sljedećem broju…

Naprijed

KP LMS 433 Najveći šerif

KP LMS 444 Živi u plamenu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlična epizoda, Ken konačno pronalazi Welsha, ali se ne uspijeva obračunati s njim. Značajan je i povratak prijatelja Dasha. Super lik mi je drugi gringo, sa početka priče, pravi outlaw.
    24.10.2003
    22:40:00 sati
    stinky
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Fenomenalna epizoda. Cak niti Dnevnikovo nepotrebno sakacenje stranica nije mi znatnije pokvarilo dojam kod citanja (jedino se covjek malo zagrcne kad cita strip, i prilikom onog obracuna u cantini uoci da je na sljedecoj stranici sve vec gotovo, premda je na prethodnoj pucnjava tek pocela, a na sljedecoj neznanac, koji je prethodno sjedio s Kenom za stolom, vec lezi na podu, krvavog cela :(( ). Posebno mi je dojmljiv i dirljiv zavrsetak epizode. Toga ima samo u Kenu. Svakako procitati!
    29.10.2003
    19:28:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 10, 7, 6

    Western u kojem ima mnogo puškarenja, sa motivom "Ljepotice (Carmen) i zvjeri", u kojem Ken nastavlja svoj lov na čoveka. Mnogo Kenovih stripova nema veze sa naslovnicom pa ni ovaj. Odlična epizoda.
    08.11.2003
    21:51:00 sati
    miha
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Pomalo netipična epizoda za Kena.Snijeg i hladnoću Montane zamjenio je vrući Meksiko.Sam uvod je fantastičan,onaj revolveraš je baš pogođen i odmah sam ga zavolio(a nažalost i vidio da je scena sa zmijom izrezana).Nije mi jasno zašto je i obračun u kantini izbačen,jer je jako dobro prikazan i nacrtan.Čudni su putevi Dnevnikovi...Putujući cirkusanti su zanimljivi,Carmen jako dobro izgleda a sviđa mi se pojava Dasha za kog sam mislio da je poginuo.A Welsh i u ovoj epizodi pokazuje koliki je smrad.Jako lukav i spretan smrad.Mala zamjerka ide na ponovno pojavljivanje prostitutke.Ne znam zašto scenaristi to stalno forsiraju.Možda su imali prijatnih iskustava sa prijateljicama noći pa im se na ovaj način žele odužiti..Crtež jako dobar,sjajno dočarava atmosferu..
    09.11.2003
    11:25:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Konacno se dokopah i ove epizode. Uzivancija " a la Mexicana". Cela prica funkcionise savrseno.
    Da se editujem: Obicno ne slusam muziku dok citam, ali bolji soundtrack za ovu epizodu od Calexica necete naci. Mada oni pasu uz Kena skoro svuda (cak bi se i polarne avanture dali pokriti nekim njihovim delima).
    27.01.2004
    23:29:00 sati
    Barker
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 80%

    7, 8, 9, 8

    Solidna priča, ali ništa više od toga.
    12.12.2005
    14:16:00 sati
    solar
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Meni je ova epizoda super.Berardi se na vrlo dobar način poigrao temom ljepotice i zvijeri.Dirljivi kraj je nešto posebno.Jedino je naslovnica nešto malo slabija(original)od prijašnjih epizoda.
    31.01.2006
    14:47:00 sati
    chavez
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    Solidna epizoda, ali nažalost ništa više od toga. Drago mi je da se vratio stari lisac Dashiell.
    Crtež dobar, naslovnica mi se nije dopala...
    06.02.2006
    00:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Evo još jednom su Milazzo i Berardi pokazali kako znaju napraviti dobru priču i odličan scenarij. Nakon nekoliko epizoda napokon se vraća Donald Welsh i srećom pojavio se i njegov dobri prijatelj Dash za kojeg sam mislio da je poginuo. Dash mi uvijek nasmije pa me i sad, ono na kraju epizode kod je Ken rekao da će morati plivati a Dash će njemu "već osjećam kako mi reuma zavija od sreće". U epizodi su dosta veliku ulogu odigrali Carmen i Ramon koji su na kraju dosta tužno umrli, a za onog Ramona sam već bio mislio da ne može umriti kad su ga napunili olovom, a on se pokazao kao terminator kao da mu ne mogu ništa ali je isto pao, e ali kad je pao onda je u Meksiku na vijestima rečeno da je potres. Donald Welsh je u ovoj epizodi pokazao da je veliki prevarant i da ga nije briga za nikoga nego samo za njegovu guzicu tako je i na kraju kad je ubio pomoćnika rekao "Meni zlato, tebi olovo!" Crtež je solidan a naslovnica mi nije baš nešto.
    24.02.2006
    17:13:00 sati
    ijo
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Uzbudljiva epizoda! Ken napokon sustize Welsha. No kraj mi bas i nije bio klimaktican. Pravi obracun je odgoden. Meni najmanje dirljiva prica od prvih 7.
    28.07.2006
    03:28:00 sati
    D.J.
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    OK epizoda, vazna za kontinuitet i razvoj lika, ali radnjom nista senzacionalno (ne i scenarijem, da se razumijemo, Berardi radi svoj posao savrseno!). Pazim na desetke kod crteza, ali Milazzo dobiva tu ocjenu po defaultu, ne moram ni otvoriti strip :)
    28.07.2006
    10:24:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...živopisno i žesto...
    06.01.2007
    20:40:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Još kao mali sam volio ovu epizodu, kraj je nezaboravan, uvijek sam padao na tragiku.
    Što se LMS naslova i naslovnice tiče, originalno je u naslovu Meksiko, oni u naslov stave Montanu, a na naslovnici scena  s eskimima iz polarnih predjela Aljaske ili Kanade :)) Ali dobro je znati da su imali na lageru nekoliko epizoda, pa su crtači radili unaprijed nove naslovnice umjesto ovih 'groznih i neatraktivnih' Milazzovih, a onda su ih urednici ili tko god lijepili kako im je pao grah.
     
    09.02.2008
    21:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Odlična epizoda puna zanimljivih likova (kao i uvijek), i sa tragičnim završetkom. Opet se gmizavac Welsh izvuk'o. Stvarno je Dnevnik ovdje napravio nekoliko nevjerojatnih gluposti. Sjećam se da sam poslje čekao da će se možda onaj revolveraš s početka vratiti u narednim epizodama, da je nekim čudom preživio pucnjavu, ali vraga, neizvjesnost je tu bila samo zbog izbačenih stranica... Inače, mala ispravka: taj pistolero nije iz filma ''C'era una volta in America'' nego ''C'era una volta il West''. Tamo je na početku Jack Elam  glumio ''Snakyja'', jednog od trojice ubojica koji čekaju ''Harmonicu'' odnosno Charlesa Bronsona kad silazi s vlaka (točnije onaj koji se igra s muhom). A čini mi se da je bilo još citata iz Leoneovih filmova, ali jebiga, kad imam dostupno samo Dnevnikovo izdanje pa to ne mogu provjeriti. Također, scena kada Carmen 'izvuče' onaj šiljak iz čizme je iz jednog filma o mafiji, ali o tome drugi put, da ne gnjavim više.
    07.01.2009
    02:33:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Kurva. Opet kurva. A Ken na početku skoro nastradao od ljudi onog generala. Pa sreće Dolores i Ramosa dvoje ''domoljuba'' koji imaju zadatak ukloniti Srečka od strane Coxa i ostalih glavešina. Pa prevara s novcima, pa kad Ken načuje hitac Kentucky riflea. Ali opet bježi Srećko. A vraća se Dash, kojeg smo vidjeli kako pada proboden kopljem. Zadnja bitka u palači i opet je Walsh srečko. Berardi opet genijalan dok mi Milazzo malo lošiji nego u prethodnim brojevima. Naslovnica odlična. Za svaku pohvalu stvarno, ali možda bi više pasala Walsh trći do prozora dok ga Ken slijedi. Sljedeća je kraj Welsha tako da u njemu sada treba uživati.
    15.01.2009
    00:22:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Zaista fenomenalna epizoda. Koji užitak.
    04.02.2009
    11:12:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Lijepa epizoda smještena u stranoj zemlji, Meksiku, koji iako je do SAD-a, sasvim je sušta suprotnost svom sjevernom susjedu. Super je što Ken i dalje nije uhvatio Welsha nego nastavlja potjeru.
    18.03.2009
    10:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    prica je manje,vise ok,priprema za veliko finale.
    30.05.2009
    21:01:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    03.08.2009
    12:42:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Još jedna odlična Kenova priča, zaista zanimljiiv susret sa Donaldom Velšom, finale pre finala...
    08.08.2009
    16:19:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Zanimljiv je dio recenzije o Dnevnikovim prijevodima, cenzurama i izbačenim stranicama. Kao da su igrali igru: "Kako što bolje upropastiti scenarij u tri koraka!"

    Inače, zanimljiva epizoda, vrhunski scenarij i crtež. Ken u potrazi za Welshom, nekoliko zanimljivih likova, Dash se vrača u serijal, itd...

    15.01.2010
    11:20:00 sati
    dcopic
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Ova epizoda mi nije nesto ekstra, ali su je spasili uvrnuti likovi. Kao i obicno.

    19.07.2010
    13:12:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Andrey

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Priča je rekao bih napisana u spaghetti-western stilu(sa nekoliko već navedenih citata,neke "cool" replke također podsjećaju na spaghettije;npr.Od prijatelja ne primam novac,od neprijatelja također i još više Odlično,podijelimo plijen,meni zlato tebi olovo(pomalo i otrcano).A zadnji dio podsjeća pomalo i na Divlju Hordu.Osim svega toga priča je prožeta standarnim Berardijevim pisanjem;znači zanimljivi likovi,rasprave likova o svevremenskim temama,etici,moralu,itd.,solidnim humorom,nijemim kadrovima i da stvari nisu kakvim se na prvi pogled čine.Premda se epizoda samo može činiti kao jedna u nizu bonellijevskog štancanja i Kenove potrage za Welshom,Berardi je ponovno napisao izvrstan scenarij sa spektakularnim krajem,bez ičega suvišnog.Ja stvarno sumnjam da on može napisati nešto stvarno loše.Milazzo briljira u emocijama i filmskom montažom.Dva detalja koja mi se također sviđaju je perspektiva kao u first-person-shooter igrama(kada Carmen ubija vojnike) i apstraktnog prikaza smrti(sa tamnim ogrtačem i kosom nakon pokolja).Ken je zaista jedini junak koji krade konje i udara nedužnog meksikanca usput  bez razmišljanja,udara ženu u bradu i vara naivčine u "cirkusu".

    Što se tiće dnevnika mislim da su odavde dobili nevjerojatan naslov.Keni i Dash su iz Montane a možda i Welsh nisam siguran za njega ne sjećam se.Nitko od njih nije neki tiranin ali u stripu imamo meksičkog generala koji bi to mogao biti.Tako da sada naslov ima dobrih 5 posto veze sa samim stripom.A dnevnikova naslovnica nije sama po sebi loša ali ona nema apsolutno nikakve veze sa stripom.Zaista sramotan odnos prema jednom stripu.Dođe mi da iščupam naslovnicu ili zaljepim isprintanu orginalnu koja je savršena,prelijepa uz Sveta brda najbolja.Pritom mislim na obe,orginalnu i od CW.Najteže bi mi se bilo dolučiti koju da izaberem:)

    11.08.2010
    02:11:00 sati
    Andrey
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    Ova prica mi prilicno godi zbog crteza, iako mi scenario nije bas toliko originalan.  Puno mi se svidjaju ovi 'cigani Mexica', Carmen & Roman, koji su Ken Parkerova vrsta ljepotice i zvijer: njihova ljubav je jaca od bilo cega, iako u realnom smislu nikad nece procvejtati.  Oboje su kao likovi iz Shakespearove tragedije, i tako ce da zavrse, u tragicnom smislu.  Poslednja stranica je izuzetno poeticna, tuzna i nezaboravljiva; sve ostalo je ok, sto se tice Ken Parkerovog serijala, ali kad se i ovo ipak uporedi s ostalim Bonelijevim radovima, ipak je na vise nivou nego mnogi drugi.  

    11.10.2010
    00:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 64%

    9, 4, 5, 10

    Istina, fantastičan uvod, no nakon toga zbrka zbrda-zdola. Ken konačno pronalazi Welsha, ali ovaj opet uteče i još pobije onaj bračni par. A onaj Romano je neki terminator, popušio toliko metaka i svejedno ne umire odmah. Očekivao sam nešto zanimljiviju radnju, jer su mi inače dobri stripovi s meksičkom tematikom, ali i ovo je kao većina Kenovih epizoda - jednostavno zaboravljivo. Cijenim autorove skrivene poruke protiv terorizma u '70-ima i samu ideju stripa, ali ne sviđa mi se kako sve to na kraju ispadne.

    Milazzo tu i tamo nacrta kojeg lika sjajno (npr. Welsha), ali kao što rekoh-njegov crtež mi uopće ne prija, osim akvarela. Naslovnica je super, jedna od najboljih definitivno (unatoč tome što je riječ o skoro pa precrtanom kadru iz stripa), ali nisam siguran je li najpametnije u pustinji piti kaktusov sok & ekstrakte. Mislim da sam  negdje pročitao da to samo stvara veću žeđ, ali nisam siguran u to.

    02.12.2010
    18:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Puno je toga rečeno u komentarima iznad! Solidna priča sa odličnim scenarijem! Fenomenalne scene! Crtež sve bolji, samo naslovnica malo šteka...Čekam obračun!

    27.01.2011
    21:21:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Već u prvih 25 strana ove epizode Ken Parker dokazuje zašto se ne može upoređivati sa ostalim stripovima SBE. Tajanstveni revolveraš, lovac na glave, uz to nevjerovatno odvratan za koga bi se kod drugih junaka pri kraju epizode saznalo da je Welshov doušnik, u ovom serijalu gine greškom. Nažalost, poslije njegove smrti stupa na scenu prostitutka zlatnog srca broj 3 (već drugu epizodu zaredom) i ovaj kliše počinje da nervira. No, hajde, ostatak epizode je solidno odrađen, mada ništa spektakularno. Kraj je jako dobar. Milazzo je konačno po meni zaslužio desetku, iako će to biti još bolje. Na pojedinim slikama Ken ne liči na sebe, ali toga će biti sve manje i manje.

    01.11.2011
    23:32:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 9, 9

    Klasična prava western priča, koje i najviše volim.

    23.05.2012
    13:18:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    05.10.2012
    15:40:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    02.08.2013
    22:24:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Još jedna jako dobro razrađena priča, pravi western sa mnogo toga uključenog sa strane.
    23.09.2014
    10:55:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    ha-ha,koji geg na početku.filizofski dijalog dva oprečna čovjeka, revolveraša i Kena u kantini odličan,nezaboravljiv.drago mi je da je stari Dash preživio,a i Ken je vratio svoju staru pušketinu.nadam se da ćemo ga češće viđati u idućim epizodama.dojam(knedlu u grlu) ostavlja i kurva Dolores,tek joj je 15 godina i pomirila se sa svojom sudbinom.dok ima šta jesti i gazda ju previše ne tuče,dobro je.kraj mi malo baca na Peckinpahovu Divlju hordu.(vojnici nadiru,gatling melje).Srećko je opet zbriso,nadam se da je potrošio svoju sreću.

    06.11.2015
    16:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ne mogu napisati ništa što već nije rečeno u recenziji i komentarima. Zabavna epizoda.

     

    30.12.2015
    16:26:00 sati
    Deki86
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    I meni bi ovo bila samo solidna epizoda da nije tog twist kraja s plaćenim ubojicama. Mislim ono, Berardi nam na simpatičan način predstavi i karakterizira nove epizodne likove, a onda ih diskreditira i ubije bez pardona, a za to je trebalo imati muda. Zadnja stranica će mi dugo ostati u sjećanju. Inače, ostatak epizode s Kenom je samo solidan.

     

    Milazzov crtež je sve bolji i bolji, kao stvoren za prljavu i pustinjsku atmosferu Meksika.

    24.09.2016
    14:46:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Autorski dvojac se ovde još uvek "traži". Ne bih se složio s tvrdnjama da je u trenutku nastanka ovih početnih epizoda napravljen veliki otklon od klasičnog Bonellija... A ne deluje mi ni da je Berardi "video" predaleko unapred. Iako se polako naslućuju karakteristike koje će Kena kasnije učiniti tako autentičnim, ovde je još uvek previše klišea.

    25.05.2017
    01:25:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Dnevnikov naslov ipak nije da nema nikakve veze sa stripom, jer je Welsh taj tiranin iz Montane (tj u Montani je bio 'tiranin', pa se imlicira da će se ovde on pojaviti, iako naslov implicira na Montanu, a ovde se radnja odvija u Meksiku. Što svakako nije opravdanje za promenu naslova i sečenje stranica.

    Napet, brutalan i u više mahova dirljiv strip. Odlični su

    - plaćeni ubica s početka (sve scene sa njim i Kenom su kul, ali onako iskreno, ne isfolirano kul, jer odišu životnošću i realizmom, koji, naročito u dijalozima ali i radnji, provejava stranama ovog stripa još od prvog broja),

    - dečak (njegova je uloga važna, zbog njega je Ken saznao za Dasha ALI i Dash za Kena, pa mu je napravio malu sačekušu u Tijuani, ne znajući da je to on),

    - prostitutka Dolores (meni pojavljivanje njih ne smeta, uostalom tada su prostitucija i roblje bili česta pojava, ne treba da čudi što su prostitutke česte u stripu. Tačno je onaj kadar sa njom u prvom planu nezaboravan!)

    - Karmen i Herkules (čiji je odnos, čini se brato-sestrinski, ali se, što je odlično i šokantno, ispostavlja da su u braku! Scena kada Herkules plače gledajući ih je dirljiva, ali ne mogu da se oduprem utisku da sam već negde naleteo na ovu scenu pre, verovatno u Dilan Dogu, ili nekom filmu. Poslednja stranica je jako emocionalna - to se zove bezuslovna ljubav. Takođe podseća na Sklavijeve Dilane. Šta ćeš kad sam Dilanovac, pa mi je taj strip reper za sve. Motiv gentle gianta koji voli svoju lepoticu nije redak, pa me nije ni fascinirao u ovoj epizodi, ali činjenica da su u braku (pa makar i samo zbog papira) jeste. Na kraju mi nije smetalo što mu je dugo trebalo da umre, poznato je da su neki ljudi nešto otporniji od drugih, i da može proći i do 10 sekundi dok čovek ne oseti da je upucan, zbog adrenalinskog šoka koji ublaži bol. Na kraju je, nažalost, smrt došla po njega.)

    - Dash (njegov povratak je odlična vest, kontinuitet se nastavlja... Malo je neobično da je i Dash krenuo SAM u lov na čoveka, i da se tome posvetio dve godine, kao i Ken, uz manja ili veća odstupanja sa puta, a opet Dash se i ne čini kao tip osobe koji bi sam tek tako krenuo da ubije Welsha... Ali dobro, iznenađenjima nikad kraja.)

    - Welsh (ovde je prikazan kakav je i inače, kao lukavi prepredeni zlobnik. Iako se ispostavlja da je Karmen poslata od strane Washingtona da ga ubije, to je po meni malo bezveze jer zašto bi se, u ono doba, mračni politički krugovi Washingtona oslanjali na, da prostite na grubosti, jednu ženu? One onda nisu uživale toliko poštovanje u muškim stvarima, kao što je ubijanje za novac. Nije da mi smeta što se ispostavilo da je baš ona plaćeni ubica, ali mi taj detalj bode oči.)

    Ima i spletki, intriga... Jurnjave, pucnjave, izdaje, laži, ma svega...

    Crtež je prilično bolji nego u prvim epizodama kojima sam povećao ocenu za 1. Ovde dajem 10. Odlično je prikazana sva prljavost i znoj Mexica, kadrovi su odlični, lica odišu ljudskošću, naročito lice prostitutke i Welsha (kadar iz profila), koji ima onaj lukavi, podli osmejak.
    Naslovna (originalna naravno, ove fušerajske neću ni da komentarišem) mogla i bolja, stekao sam utisak da je Ken zaglavio u pustinji i da će pola epizode da se vucara kroz pustinju izmučen...

    24.01.2018
    03:18:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dobra epizoda ali ništa više od toga. Super mi je realnost koju, primjerice, susrećemo u dijalogu Kena i salonske prostitutke-robinje ili kad onaj mali Meksikanac prevari Kena izvlačeći po 10 pesosa i njemu i onome koga progoni (a na kraju spoznamo da to nije Welsh). Manje mi se svidjelo da se tu pojavljuje Dash koji je isto tako nekim svojim putem pratio Welshov trag ili kad saznamo da je Carmen nekakva plaćenica političke elite iz Washingtona. Možeš misliti koliko bi se oslonili na nju.

    Ni Welsh mi u ovoj epizodi nije ostavio jak dojam, očekivao sam da će njegov ponovni susret s Kenom biti eksplozivniji odnosno predstavljati mu iznenađenje a ovdje ispada kao da ga je on čitavo vrijeme očekivao iako ga je svojevremeno upucao i napustio mjesto uvjeren da je mrtav.  U neviđenom dijelu scenarija (kad je vjerojatno Carmen progovorila), činjenica da je Ken osoba koja zatvara Trio gušt mu sigurno i jest bila iznenađenje ali tih scena nema pa su ovo sve samo pretpostavke. Stoga je po meni to baš, baš velika greška. Zamislite kako bi samo dojmljivo bilo da Carmen nakon šamaranja poklekne i kaže da je treća osoba Ken Parker pa se on naljuti i pobijesni misleći da ga, pošto joj je dosta tog poznato, provocira. Ovako, nikakvog iznenađenja.  

    Milazzo mi je i dalje slab ali navikavam se.

    07.07.2018
    13:07:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    18.09.2018
    15:49:00 sati
    Nedo
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Nakon čitanja ostalih junaka, vratio sam se malo i Kenu. Kad čitate više stripova različitih junaka, ponekad je teško sve popamtiti. Ali ovdje u ovoj knjizi 4 (DW) bi pohvalio odličan predgovor, u kojem između ostalog imamo kratki dio gdje je opisano što se dosad sve događalo, događaji koji su prethodili ovome u Meksiku.

    Protekle su gotovo pune 4 godine do ove epizode, a nakon prošle epizode gdje je Ken imao ulogu šerifa i malo "skrenuo" sa svog puta, dalje ga put vodi u Meksiko, jedno mjesto pod nazivom San Luis. Potraga sa Donadolm Walshom je i dalje aktualna. Upoznajemo pomalo čudnovate likove Carmen i Ramona, pa prostitutku Dolores kojoj je svega 15 godina, ali i na početku jednog lika s kojim Ken u par navrata vodi isto neke čudne razgovore. U potrazi sa informacijama u vezi Walsha, Ken nije ni svjestan da se obraća krivim ljudima i zamalo biva ubijen. Treba napomenuti da se u epizodi vraća i Dash za kojeg se mislio da je mrtav, ali i Ken je došao do svoje puške.

    Dobra epizoda, nije nimalo dosadno, pomalo neke čudnovate scene prevladavaju, ali već smo se navikli. Čini se da je ova epizoda zatišje pred oluju što se tiče Donalda Welsha, barem što sam pročitao komentare ispod recenzije.

    28.01.2019
    16:06:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    5, 8, 9, 9

    Vjerovali ili ne:
    - Dnevnik je za ovu priču, čija se radnja odvija u pustinji i polupustinji usred ljeta, stavio domaću naslovnicu s inuitskim igluima umjesto umjetničke originalne.

     

    Zanimljivost:
    - Radnja se odvija na samoj granici SAD-a i Meksika, u meksičkoj saveznoj državi Baja California, odnosno na istoimenom poluotoku. Tijuana je ujedno i najzapadniji meksički grad, a zajedno s američkim San Diegom s druge strane granice tvori konglomeraciju od 5 milijuna stanovnika. U vrijeme kada se događa radnja u stripu, Mexicali (osnovan 1903.) i Tijuana (osnovana 1889.) nisu postojali kao gradovi, ali vjerojatno su već postojala nekakva naselja.

    Komentar:
    Intrigantan početak i scena s revolverašom usred pustinje, kao i kasniji dijalog s istim likom. Šteta što ga je Berardi eliminirao po kratkom postupku! Scena s prostitutkom zanimljiva, ali i realna u odnosu na prethodne epizode i karakter Kena, a i u odnosu na vrijeme i mjesto radnje. Nema tu ništa neočekivano i šokantno, a ni srceparajuće.
    Nakon više nego solidnog otvaranja počinju se redati slučajnosti. Scena gdje se Berardi rješava revolveraša, a Ken bježi je odlična, pa i situacija kada ga i Carmen spašava može proći u nekoj suludoj slučajnosti kao što je ovdje. Carmen i Roman su super kao Berardijeva interpretacija ljepotice i zvijeri, ali naknadni twist s njenim stvarnim poslom je previše pretjeran u onome istom odnosu prema vremenu i mjestu radnje.
    Dječak je odličan! Već smo u prošloj epizodi imali sličnog. Sreća pa je ovaj preživio, s obzirom da Berardi upečatljive likove ne ostavlja dugo na životu.
    Vratio se i Dash - nije mrtav. U redu je i što je imao isto misiju kao Ken, iako se po njegovom karakteru to ne bi očekivalo.
    Welsh je lociran, u sve se upleo i vojni vrh Meksika, a svi putevi i planovi su se spojili u Tijuani. Sve je spremno za završni veliki obračun u kojem svi bitni akteri imaju ulogu, ali samo rijetki će pričati o tome.
    Solidna epizoda, ali daleko od odlične. Meni smeta ta nategnuta priča prepuna slučajnosti. Živopisni likovi i efektne scene izvlače ukupan dojam.

    Po pitanju crteža, nema tu nekih zadivljujućih scena s zanimljivim perspektivama, ali zato je dinamika za desetku, kao i prepoznatljivi izgled raznoraznih aktera priče. Zadnja stranica fenomenalna! Da je
    barem cijelu epizodu bio na toj razini! Ovako, primjetno je i dosta grešaka kod crtanja lica.
    Ukupno, Milazzo, ovdje nije zaslužio više od devetke, a i to je nategnuto.

    02.02.2019
    20:06:00 sati
    Spock
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 8, 7

    Još jedna priča koja tjera na razmišljanje nakon svakog čitanja...

    03.07.2019
    10:47:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    15.07.2019
    08:33:00 sati
    BS
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Ken Parker na najjače.. Imam dojam da tek ovdje počinje ono pravo od ovog junaka.. Fenomenalna epizoda koja ima puno toga za ponuditi čitatelju.. Od dugo očekivanog susreta sa Welshom, preko likova više puta spomenute ljeptice i zvijeri, pa do ponovnog pojavljivanja Dashiella i Kenove puške na prednaboj.. Jako dobra priča, sa veoma upečatljivim završetkom.. Milazzo u crtežu sve bolji i bolji.. Doslovno se vidi njegov napredak iz epizode u epizodu.. Gušt za čitanje.. Naslovnica je malo slabija, ali je svejedno jako lijepa..

    13.08.2019
    10:54:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    15.10.2019
    00:44:00 sati
    benx40
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Dosta dobra epizoda sa napetom radnjom i zanimljivim likovima. Pucnjave i borbe su mi pomalo zbrckane, pa ne kuzim odmah tko je koga upucao, ali nije to neki minus. I u ovoj epizodi i dalje se ne mogu oteti dojmu da se ubacuju u svakoj epizodi dva tri lika sa kojima se citatelj upozna kroz epizodu samo da ih se na kraju ubije i time dobije šok/iznenađenje efekt.

    15.06.2020
    00:51:00 sati
    karuro
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 7, 7

    Solidna priča, ispričana na poseban Berardijev način. 

    03.02.2021
    11:38:00 sati
    tex2
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Osveta
    Kod: NN LIB 67a, b
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 546
  • Kad grad umire
    Kod: NN LIB 65c/66
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1119
  • Markov dvojnik
    Kod: KM ZS 228
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1018
  • Sjena vješala
    Kod: KT VG 83
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 3.5.2021. 20:04:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 924
  • Vratio se Gumiflex!
    Kod: AF SA 133/135
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 1.5.2021. 22:28:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 629

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Nevidljiva barijera
    Kod: KT LMS 326/327
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.3.2021. 21:39:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2808
  • Krik vile smrti
    Kod: ZG LU 301/302
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1868
  • Ku Klux Klan
    Kod: KT LMS 508/509
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1580
  • Kandrax!
    Kod: ZG VCZS 26
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 4.3.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1543
  • Četiri saučesnika
    Kod: KM ZS 154
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1533

Aukcije

Forum