Živi u plamenu

Ken Parker

KP LMS 444 | 96 str.

Welsh, bježeći iz Tijuane dospijeva do San Francisca, ali biva primoran brzo domoći se novca pošto je plijen iz Tijuane izgubljen u dvoboju sa mornarima koji je unajmio da ga prevezu (i iz kojeg jedva izvlači živu glavu). Brzo pronalazi suradnike u uličnoj kradljivici Donni Ashford i šašavom zubaru Jack Bootsu a meta napada je državna kovačnica novca. Međutim, za petama su im Ken i Dash, odlučni kao nikad da im se osvete…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 86%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Pod nebom Meksika - Velika pljačka u San Francisku
  KP DRKW 4
 • Velika pljačka u San Franciscu
  KP FB 8
 • Velika pljačka u San Franciscu
  KP LIB 8
 • Živi u plamenu
  KP LMS 444
 • Vrelo nebo Meksika - Velika pljačka u San Franciscu - Kitolovci
  KP SA 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Colpo grosso a San Francisco
  KP CW 7
 • Colpo grosso a San Francisco
  KP SR 8

ZANIMLJIVOSTI

 • Ova, kao i prošla epizoda se odvija u kolovozu 1872.
 • Originalni naslov ove epizode je "Velika pljačka u San Francisku"

Konačno smo dočekali i završno poglavlje borbe sa Welshom! Veliki protivnik kao što je Walsh zaslužuje i dostojnu epizodu za oproštaj, a Berardi i Milazzo su se potrudili da nas ne iznevjere! I nisu, kao i obično!

Kao i u trećoj epizodi ("Niski udarci"), Ken se pojavljuje jako kasno, tek na 39. stranici (tj. na 36. kod nas, zbog tri izbačene stranice), tako da imamo dugačak prolog gdje koprotagonisti vode glavnu riječ. To je jedna od Berardijevih karakteristika koja ga razlikuje od ostalih autora (sličnu stvar voli napraviti i Mauro Boselli koji je sličnog autorskog senzibiliteta) a najekstremniji primjer tog stila pisanja susrećemo u epizodi "Dnevnik Adah" gdje se Ken pojavljuje samo na zadnjih desetak stranica, ali koja se svejedno smatra pravim remek djelom i redovito se nalazi na vrhu liste najboljih Kenovih epizoda, bilo čitatelja bilo publike. Na početku epizode Welsh uspijeva preduhitriti namjere trojice mornara koji su ga prevozili iz Tijuane da ga ubiju i otmu mu plijen, međutim, pada u more ranjen nožem u rame. Torba sa zlatom tone na dno, ali Welsh ima većih briga na pameti pošto se mora riješiti morskog psa, što mu na kraju i uspijeva (khm, Berardi je tu možda ipak malo pretjerao:-) ). Nekako se uspijeva domoći obale i saznaje da je dospio u San Francisco gdje vrlo brzo susreće sitnu kradljivicu Donnu Ashford, s kojom pak još brže pronalazi zajednički jezik. Ona ga vodi do svog prijatelja zubara, Jacka Bootsa, koji mu previja ranu na ramenu. Vrlo brzo se u njegovoj glavi rađa genijalni plan kako opljačkati državnu kovačnicu novca uz pomoć dvoje novih prijatelja, i kako su stvari krenule, izgleda da će im uspjeti. Sva sreća što Ken ne misli tako. Konačni obračun je neizbježan, i Ken ovaj put uspijeva izvršiti svoju osvetu. Međutim, Welsh je do smrti ostao vjeran sebi, beskurpulozan i nemilosrdan do kraja šalje u smrt i svoje saučesnike i veliki broj vojnika…

Berardi nam je opet ponudio napetu i uzbudljivu priču, dobro zamišljenu i izrežiranu koju ponovo krase odlično osmišljeni i karakterizirani likovi počevši od glavnih pa sve do onih sporednih koji se pojavljuju samo na kratko. Tako susrećemo Ma’ Flegel, vlasnicu lokala i Kenovu staru poznanicu iz vremena dok je tražio zlato u Kaliforniji, tu je i kratki geg sa recepcionerom u kojem Berardi koketira sa temom homoseksualizma (koju će poslije obraditi u još jednom od brojnih remek djela serijala, epizodi "Ubistvo u Monatani", LMS 578), kao i staru usidjelicu, tipičnu ženu vješticu, doktorovu susjedu od koje Ken lukavo izvlači potrebne informacije. Sve su to mali naoko nevažni detalji koji ipak znatno pridonose šarmu cijele epizode. Kad njima pridodamo i Donnu, simpatičnu i naivnu kradljivicu koja živi od danas do sutra džepareći po ulicama, koja lako pada na Welshovu slatkorječivost i na kraju izvlači deblji kraj, baš kao i luckasti doktor narkoman koji nije odolio ogromnom plijenu imamo više nego zanimljiv casting!

I Milazzo se potrudio da i crtež bude na visini priče pa nam je po mom osobnom sudu ponudio možda i najbolju svoju epizodu do sada. Ipak je to već njegova sedma epizoda i sad je već puno iskusniji i sigurniji i njegov stil je već jasno prepoznatljiv, mada će ga u narednim radovima još više usavršiti i razviti. I ovdje dolazi do izražaja njegova i sposobnost da odlično karakterizira svoje junake, obogativši ih širokom paletom emocija. Posebno su uspjeli kadrovi poput krupnih planova doktora i Donne na str. 49. ili npr. stranice 55,70 i pogotovo završna scena borbe sa Welshom u moru. Ova epizoda je ujedno i kraj njegove serije od 7 brojeva u prvih 8 epizoda, i to je zadnju takav slučaj u Bonelliju, da jedan crtač odradi tako puno epizoda prilikom pokretanja novog serijala, ubuduće će se na vrijeme oformiti redakcija i široki broj autora da bi se smanjilo vrijeme od ideje do realizacije serijala (jer ne zaboravimo, prošlo je skoro 5 godina od momenta u kojem je Bonelli odobrio rođenje novog serijala do momenta kad se prvi broj pojavio na kioscima)

Dnevnik ne bi bio Dnevnik da nije ni ovdje umiješao svoje prste, tako da i ovdje fali ni više ni manje nego 5 stranica. Na svu sreću prve 4 nisu toliko bitne (ako se to tako može nazvati iako u dvije od njih vidimo zanimljivu scenu koja se događa na ulici između Donne i slučajnog prolaznika koji ju je zamijenio za prostitutku i kojem Donna vješto krade novčanik u momentu dok Welsh ubija prodavača u trgovini oružja) dok je zadnja neoprostiva jer u njoj vidimo na koji je način Welsh ubio Donnu. Zaista mi nisu jasni razlozi ove cenzure, i zaista je šteta da se to ponavlja u svakoj epizodi! Prijevod je ovdje korektan, nemam većih primjedbi, jedino mi nije jasno kakve veze ima Dnevnikov naslov sa ovom epizodom!? Potpuno promašeno, po mom skromnom mišljenju. Ni Kerčeva naslovnica nije bogznašto, ali ipak korektna i ovaj put on-topic:-)

Nećeš valjda… i mene…?
Budalice…
Dragi…Za trenutak sam pomislila da…
Žao mi je srce, ali umrijeti udvoje ne služi ničemu.

Konačan sud je jako pozitivan, naravno. Sve skupa gledano, cijeli miniserijal sa Welshom je na vrlo visokoj razini, a ova epizoda predstavlja jedan od njegovih vrhunaca, kao i svaki pravi rasplet, uostalom!

Naprijed

KP LMS 439 Tiranin iz Montane

KP LMS 466 Balada o Pat O’Shane

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Teško mi se odlučiti je li ova epizoda najbolja do sada. Sve, ama baš sve epizode do sada, bile su jako, jako kvalitetne. Genijalna ideja pljačke zlata ističe ovu priču. Welsh obrađen maestralno, pogotovo je upečatljiva scena u prodavaonici oružja, kad ubija prodavača. Jedino što ne cijenim u ovom stripu je onaj geg s pederom recepcionerom. Valjda je to istaknuto, jer se radnja odvija u San Francisku, ali nije bilo potrebno, ni za priču, a nije ni duhovito. Najbolje od svega, što slijede moje omiljene priče Ajkule, Beli pakao, Eskimka Enja.
  26.10.2003
  11:40:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Gangsterski western u kojem hladnokrvni ubica Donald Velš eliminiše svoju saučesnicu u kradji kalifornijskog zlata. Pljačka i tragično ubistvo žene postaje gotovo kliše kod stripova Kena Parkera koji se menja tek oko balade o Pat O Shejn.
  02.11.2003
  14:33:00 sati
  miha
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  Odličan rasplet miniserijala. Šteta da Dnevnik mora izrezati baš svaku epizodu. Kada bi barem netko to ponovo objavio. Možda SistemComics? E, morao sam editirati recenziju. Hvala Libellusu na prekrasnom izdanju Kena.
  04.11.2003
  10:41:00 sati
  ken2
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  Vrlo dobro,ali za završetak ove uzbudljive mini-sage sam očekivao više,moram priznati.Ispočetka mi smeta kako Welsh u Zagorovom stilu kolje morske pse.Odmah nakon toga,kad Welsh upoznaje Donnu i priprema pljačku,sve mi se to nekako presporo ide(što naravno kasnije nije slučaj).I sama pljačka je malo naivno izvedena.Mislim, cijeli odred vojnika nije uspio ama baš ništa napraviti,svi su pali kao pokošeni od onog plina(koji,ovo pričam iz vlastitog iskustva,ne djeluje baš tako brzo osim ako ga se direktno ne udiše preko maske).Ali dobro,može proći..Zanimljivo je rješenje bijega sa balonom i svakako završni obračun Kena i Welsha.Što se crteža tiče,dosad je najjači ako se uzme u obzir mimika i emocije likova.Milazzo briljira i u scenama borbi,ali ima nekih sitnih grešaka u manjim kadrovima koje su mi smetale pa mu zato dajem samo 9.Naslovnica je super.
  10.11.2003
  13:26:00 sati
  Aco
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  jedna od top pet epizoda o kp!
  21.02.2005
  03:56:00 sati
  globinjo
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Uzbudjenju nikad kraja kad citate Kena. Velika pljacka u velikom stilu, vrlo ingeniozno zamisljena i izvedena sa sve plinom za smejanje i balonom. I nakon toliko jurnjave, Welshov kraj na samo 2 table, nista spektakularno i superherojski. Bas kako i dolici Kenu. I to je odlicam potez otarasiti se arhetipa smrtnog neprijatelja, odiseja je ionako vec pocela.
  05.09.2005
  02:58:00 sati
  Barker
  uredi
 • chavez

  Ukupna ocjena 82%

  6, 8, 10, 10

  Neprimjetno napuhavanje balona u utvrđenju?Plin za smijeh?Očito Berardi nije imao baš previše ideja.No dobro,konačno Donald Welsh dobija od Kena ono što je zaslužio i to je to.Naslovnica genijalna(normalno da mislim na Libellus).
  01.02.2006
  14:47:00 sati
  chavez
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Konačan obračun između Welsha i Kena je jako dobro obrađen. Sami prikaz te velike pljačke me se nije baš dojmio jer ima nedostatke koje ste vi naveli. Kako je Welsh ukrao glavnu ulogu Kenu možemo lijepo vidjeti da je on jedna beskrupulozna i pokvarena ubojica- klasičan negativac koji ubija čak i svoje pomoćnike (ubio je čak i Donnu). U priči je potpuno nepotreban onaj recepcioner s čime je moja ocjena za scenarij pala za još jednu stepenicu. Crtež jako dobar, s naslovnicom sam oduševljen-najbolja do sada!
  06.02.2006
  00:40:00 sati
  mpavin
  uredi
 • ijo

  Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Prva stvar je to što se Ken pojavljuje tek oko 40 stranice jer je ovoj epizodi Donald Welsh bio u prvom planu. Zanimljiv mi je plan Welsha za pljačku banke koju obavio nekako prelako. Ken je savršeno otkrio namjeru Welsha i dobro ga spriječio u tome. Kad je Welsh bacio svoje pomagače iz balona da bi uspio pobjeći dokazao je koliko je pokvren i jadan. Priča je onako ne loša.
  03.03.2006
  16:35:00 sati
  ijo
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlicna epizoda sa dosta neuobicajenih ideja! Scenario je odlican, mozda bi bio i bolji da ima jos jedna stranica stripa vise, ali i ovako je odlicno. Zanimljivo je kako nam je Berrardi na trenutke gotovo "dao sansu" da povjerujemo da u Welshu kao covjeku i nije sve potpuno crno, samo da bi na kraju ponovno potvrdio ono sto smo o njemu odavno i mislili.
  28.07.2006
  03:34:00 sati
  D.J.
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Citajuci u kontinuitetu Kena ova epizoda malo odskace od "tipicnosti" serijala. Naizgled lezernija, romanticna, pokaze se okrutnom onim obratom na kraju. Odlican strip.
  28.07.2006
  10:19:00 sati
  alen
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  ...jedna od najboljih...
  06.01.2007
  20:41:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Da nema onih nekoliko naivnih scena, prvo sa morskim psima (tu su scenu valjda prije ili kasnije odigrali gotovo svi Bonellijevi junaci), a onda sa plinom smijavcem (za vrijeme pljačke), dao bi desetku za scenarij. Inače je opet Berardi jednom klasičnom negativcu podario i neke ljudske osobine, mada čovjek zna od samog početka da će beskrupulozni Welsh ubiti oboje svojih pomagača kad mu postanu višak, ali svejedno je zanimljivo vidjeti odmak od klasičnih western luđaka-negativaca koji prljavi i sa skalpovima za pojasom upadaju ludi u grad i ubijaju/siluju/muče svakoga tko im se nađe na putu. Excellent. Naslovnica genijalna.
  07.01.2009
  03:36:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 84%

  7, 8, 10, 9

  Lijep i maestralan završetak Walshove priče. Naivnosti ima, to se svakako ne može poreći, ali ima i romasne. Kakav je gad taj Walsh pokazuje da se drznio ubiti prodavača. Dobro je okarakteriziran. Kao čovjek koji se lagano prilagođava situacija, a plin za smijanje je bila dobra ideja.  Donna iskorištava doktora kojeg mi je na kraju žao. Te kuje mi nije žao ili mi je čak i drago što je mrtva i to ju još ubio ljubavnik. Ken napokon pobjeđuje i može reći: Svršeno je! Dalje nisam čitao. Berardi slabiji malo, ali to je još uvijek visoki nivo dok Milazzo suprotno, briljira. Zakon!
  15.01.2009
  00:41:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Šteta što je okršaj Welsha i Kena kratko trajao, nadao sam se većoj makljaži s obzirom na to koliko ga je dugo Ken progonio. Inače je epizoda jako dobra.
  18.03.2009
  10:52:00 sati
  Panon
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 8, 9

  epizoda je ok,kraj je previse zbrzan s obzirom da je ovo do tada bio Kenov glavni neprijatelj.
  30.05.2009
  20:52:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  03.08.2009
  12:43:00 sati
  Misko iz Darwooda
  uredi
 • profesor-inz

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Više sam očekivao od konačnog obračuna sa Velšo, mada daleko od loše epizode...
  08.08.2009
  16:18:00 sati
  profesor-inz
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 83%

  7, 9, 9, 8

  Odlična epizoda, stvarno dobro izrežirana, koju po meni kvare nekoliko naivnih scena. Mislim na onu s morskim psima, pa nije Walsh Zagor da se tako lako može obračunati s tim životinjama! ;-) I malo prelagano su uspjeli opljačkati kovnicu, ali dobro. Taj Walsh bio je prava svinja, tako je i završio, a šteta što nije Texu dopao u ruke, da ga malo izmasira! ;-)

  15.01.2010
  13:08:00 sati
  dcopic
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Puno naivosti ali to je strip. Ono sto me je odusevilo u scenariju je humor. Nacin na koji je Welsh ubio prodavaca u ducanu oruzja, situacija u kojoj se onaj gostionicar kojeg je Ken nazvao bananom od covjeka divi Kenovoj muzevnosti i spika kojom je Ken obrlatio susjedu od Donne. To je to, nema neke ubitacne akcije ali je ta spika medju likovima posebna i nesvakidasnja u stripovima. To ga cini posebnim

  19.07.2010
  13:08:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Odlican epizoda!  Donald Walsh je doista grozan covjek - zao i truh, i stvarno zasluzuje smrt koju dobija na kraju pricu pod Kenovim rukama.  Ipak, kao lik, covjek je stvarno interesantan, i ja bi volio da je prezivio jos gomilu brojeva, i da ga Ken ganja do ilindana, da vidimo kakvi jos stvari njegov gadan karakter moze da uradi.   Prica mi je vrlo dobra, i onaj dio izmedju Walsh i one kradljivice Donni je super: oba su nekako losi, ali izgleda da su rodjeni jedan za drugog.  Prava je tragedija sta se zeni desi na kraju, i kako je Donald ubi, u pravom trenutku kad je ona u stvari pocela da mu vjeruje.  Ta scena je prava klasika, ali jedina mana mi je to sto je kraj nekako prebrz.  Mozda jos jedna ili dvije stranice bi bile dobre, pa da i mi a i Ken mali razmislimo kako ce zivot sad bit drugciji kad je Donald mrtav, a ne samo onako zavrsit pricu dok Ken izlazi iz vode.  To je kao da ja gledam film na TV, a neko mi iskljuci kabal iz struje.  To je jedina i najveca mana, sve ostalo je odlicno, a pogotovo onaj Milazzov crtez, koji je totalno nezaboravljiv: poetican, tuzan & istovremeno tragi-komican. 

  12.10.2010
  18:32:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 79%

  9, 7, 7, 10

  Meni je najjače to kako se Welsh u zagorovskom stilu može lagano obračunati s 5-6 morskih breka, ali ne može s Kenom. A i izuzetno mi je razočaravajuće to što Welsh na kraju nije uspio pobjeći, jer to bi ipak bilo nekako neočekivanije od kraja kojeg smo dobili, ali pretpostavljam da kraj gdje Welsh utekne ne bi dobro prošao s Bonellijevim "Comics codeom", jer valjda junak uvijek mora srediti neprijatelja. Welsh se u prvom dijelu stripa pokazuje kao izuzetno simpatičan čovjek, ali na kraju, baš prije obračuna, on opet postaje beskrupulozni gad iz neke forsirane ravnoteže. To mi je iskreno bilo malo glupo. Tih zadnjih par stranica u potpunosti poništavaju prethodno građenu dubinu lika i pretvaraju ga nazad u tipičnog zločestog negativca. A Welsh i njegovi partneri (osobito zubar) su mi najjači likovi u cijeloj epizodi, možda bi priča bila i bolja da Kena uopće nema, nego je čitav fokus usmjeren na njihovu pljačku, jer to je zaista jedini zanimljiv dio stripa.

  Milazzov crtež bolji nego inače jer tu ima puno više scena s likovima nego s prirodnim pejzažima, koji njemu uopće ne leže (pazite samo kako je ružno naškrabano more na prvoj stranici). Naslovnica je fantastična, a začudo čak i LMS-ova nije toliko loša koliko su neke znale biti.

  02.12.2010
  18:47:00 sati
  Opti
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Puno odskače ova epizoa od ostalih, i stvarno me oduševila! To je za snimiti film. Odličan strip!!

  29.01.2011
  19:02:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • amnesiac

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 10, 7

  Sjajan početak. Welsh biva nadmudren od strane svojih saputnika i pada onako ranjen u more i tu nažalost riječ „sjajan“ prestaje. Kako bi „eliminisao“ mornare u pokušaju da uzmu torbu punu zlata Berardi je posegnuo za užasnom stvari. Ajkule. Zar i ti, sine Ginacarlo? :) I kako će se Welsh (čitaj Berardi) izvući iz gluposti u koju se upleo? Nikako, odnosno najgorom mogućom stvari. Čovjek koji roni izvlači nož zaboden u svoje rame i roni sve dublje, izbjegava ajkule kao da je to najlakša moguća stvar a jednu ubije odozdo pa tako krvavu dokrajče koleginice. Da je od Zagora previše je, a ne od Kena od kog ipak očekujemo nešto više. Količinu gluposti koju je Berardi napravio teško je i komentarisati. Naredna glupost da čovjek onesviješćen putuje kilometrima a da se ne utopi već dospije na obalu sa malim viškom vode u plućima, prolazi gotovo neprimijećena zbog gluposti sa ajkulama. Previše, previše za finalni okršaj sa Welshom. Ipak zažmuriću na oba oka, kao da prvih 13 stranica nijesam ni čitao. Ostatak je zanimljiv iako često naivan. Plin? Moglo je to i bolje. Dobar momenat da Ken isproba svoju dalekometnu pušku i to je jedan od glavnih Berardijevih pogodaka. Finalni okršaj je fatastično izveden. U vodi, nožem i teško da je to moglo bolje. Tu je Berardijev veliki plus sa moje strane. Milazzo sjajan u stripu, ali se morao više potruditi kada je naslovnica (Libellusova) u pitanju.

  01.11.2011
  23:33:00 sati
  amnesiac
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  23.05.2012
  13:16:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  05.10.2012
  15:39:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 83%

  7, 9, 9, 8

  29.08.2013
  23:50:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Još jedna odlična epizoda u pomalo nespretnom crtežu. Neuobičajeno za Bonelli strip junake (bar za ove starijeg datuma proizvodnje) je to da ovako nemilosrdno osvetu sprovedu u djelo...
  24.09.2014
  09:36:00 sati
  Oki
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 87%

  9, 8, 9, 9

  lijepo ali i u određenim trenutcima jako naivno.Srećko ubija morske pse ko ja kad paštetu mažem na kruh(apsolutno je trebalo bez toga),plin za smijanje koji bdw djeluje samo ako se udiše preko maske,a  izbacuje iz stroja cijelu desetinu vojnika.(ajde de,još se može i prijeći preko toga.možda Berardi nije imao drugog rješenja kako da troje krimosa opljačkaju dobro čuvanu utvrdu sa zlatom.).ovo su mi do sada i najveće zamjerke u serijalu.sporedni likovi su izvrsni.džeparica Donna,simpatična i naivna(unatoč tome što je život provela na ulici)pala kao šiparica na naočitog zločinca.zanimljiv je i onaj zaljubljeni zubar,tj.kako je džeparica bila uvjerena kako je on tvrd orah,moralan itd,i biti će ga teško nagovoriti na pljačku.čim je spomenut iznos koji je u igri,zubar se prodao bez imalo okolišanja.kako ono:u ratu i poslu nema mjesta osjećajima.i onaj recepcioner,valjda je prvi gay u SF.udario je temelje za buduću koloniju.finalni okršaj i nije loš.Srećko je preživio susret sa morskim psićima ,ali ne i Kena.

  07.11.2015
  09:28:00 sati
  igor 12
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  Vrlo dobra akcijska "heist" epizoda. Kraj je definitivno zbrzan, nekako sam očekivao da će konačni obračun Kena i, ovdje malo nespretno humaniziranog,  Welsha biti malo epskije prirode. Oh, well! 

  Milazzovo kadriranje i uoptreba minimalizma je ovdje odlično.

  25.09.2016
  00:43:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Gil-galad

  Ukupna ocjena 79%

  6, 9, 8, 10

  Berardiju se izgleda žurilo da smakne Welsha... :) Ne znam, imam osećaj kao da je naprasno doneo odluku da Ken neće imati arhineprijatelja... Zaplet u vezi pljačke kovnice novca i realizacija - koja obiluje humorom - više su limunada nego vestern kakav će Ken Parker postati. Svejedno, dobra i zanimljiva priča, pre svega duhovito napisana!

  25.05.2017
  01:33:00 sati
  Gil-galad
  uredi
 • Jocko

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Veoma dobra epizoda, za nijansu slabija nego Vrelo nebo Meksika, ali opet se pojavljuju novi upečatljivi likovi, i sve pozitivno što je važilo za prethodne epizode, važi i za ovu. Mana je završnica, koja je zbrzana i kvari utisak, očekivao sam da autor iznenadi nekim zaokretom tipa devojka ubije Welsha, ili Welsh umre sam... a ono tipičan zbrzani dvoboj, i što je još gore, u vodi.
  Welshu je zaista glavni junak stripa, vidi se da je autor želeo da prikaže kako i u njemu ima nečeg ljudskog, pa i dobrog, međutim i pored toga, kroz celu epizodu, bilo po onome što uradi (ubistva), ili kaže (laži, prevrtljivost), iz njega i dalje isijava zlo. Ken se opet pojavljuje kasno u epizodi, kao i u epizodi 3: Prava gospoda, što nije loše, više prostora je ostavljeno upravo Welshu, devojci i sporednim likovima. Devojka se činila poznatom i zaista, to jeste Barbra Straisend.
  Onaj deo sa recepcionarom mi se nije svideo jer je Ken suviše nasilan prema nesrećnom čoveku, to mi zaista ne ide uz njega do sada. Nije Ken cvećka, namazan je što se i videlo iz dijaloga sa doktorovom komšikom, ali ne vidim zašto bi postupao tako, osim ako se nešto ne krije iza svega toga... A onda i momenat, samo jedan kadar, u kome saznajemo da je recepcioner zapravo gej sa stokholmskim sindromom. Ovaj strip, iako western (žanr realno sam po sebi prežvakan i pun klišea), ne prestaje da iznenađuje, što je jako dobro. Ne smeta mi recepcioner kao takav, čak je poželjno što je gej jer je toga bilo otkako je sveta i veka, pa i na divljem zapadu (i što onda autor da ne prikaže i to), već mi smeta Kenov odnos prema recepcioneru, ne uklapa mi se u sliku o njemu koju sam stekao.
  Bio sam skeptičan i prema pljački trezora (njih 3 na ceo garnizon), ali je fora sa helijumom izvukla stvar, dok je balon zaista neobičan, ali i zbog mogućeg lakog bušenja, vrlo rizično prevozno sredstvo prilikom bega.
  Sviđa mi se i početak, kako Welsh ostaje bez para i ranjen, jedva živ. A kasnije i transformacija doktora, koji pokazuje kako nije tako naivan / lud kako se čini, jer kad se oslobodi uticaja helijuma i počne da razmišlja o većim količinama novca - drugi je čovek.
  Da nije te zbrzane završnice i još nekih detalja poput ubijanja morskog psa na početku (što mi je glupost par ekselans), epizoda bi bila još bolja. Crtež mi se čini nekako slabijim nego u prethodnoj epizodi, kada je bilo više crne boje u crtežu, kako bi se prikazala prljavost Mexica, dok ovde kao da nedostaje detalja tj nema puno crne... Između 8 i 9, ali eto 9.

  03.02.2018
  03:41:00 sati
  Jocko
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 65%

  7, 6, 6, 8

  Najpozitivnije u ovoj epizodi je što je Welsh konačno poslan na nebeske pašnjake (dosadila mi je više ta Kenova potraga/trka za njim) no način na koji sve ide prilično je razočaravajući, iritantno idealan, ono med i mlijeko što mi nije za ovaj serijal već više za Mikija i Bleka. Od početka se sve odvija slučajno ali po Welshovim najboljim željama. Ni došavši u Frisco odmah naleti na svoju družicu po zanatu (u biti ona naleti na njega ali eto) s kojom, vidi slučaja, budući da ima "propusnu kartu" u vidu otkačenog zubara, smišlja plan kako opljačkati odlično čuvanu državnu kovačnicu zlata. Sve im polazi za rukom, bez obzira na ogroman broj vojnika, da bi Ken dotrčao 5 do 12 i počeo rapidno rušiti plan. Ono, doslovno "rušiti". Predvidljivo je bilo da će se Welsh kad-tad riješiti zubara, postojala je samo dvojba oko Donne, jel ju bila nužda ubiti ili ne. Krajnji dvoboj bez prevelike halabuke, borba u moru, "ili ti ili ja", nema scena kao u Zagoru ili Texu što možda i nije loše, ali mislim da bi u ovom slučaju više pompe bilo bolje, da je to trajalo stranicu-dvije više i uz koju uvredu ili psovku.

  Nema ni toliko scena za pamtiti, možda ona kad zubar iznenađujuće lako prihvati da postane dio bande pa pusti Donninu nogu koju je dotad u zraku milovao ili kad Ken pokaže da zna biti "namazan" u razgovoru s Donninom susjedom. Osim spomenute iritantne jednostavnosti provođenja plana pljačke glupo je i kako Welsh, prethodno ranjen nožem, preživljava napade ajkula i onda poslije niti iskrvari niti išta već se osvijesti i krene ka gradu kao da ništa nije bilo. 

  Ovdje Milazzu ne mogu nategnuti 7-icu kao u prošlim epizodama, par je vinjeta gdje sam se morao dobro udubiti da bih razjasnio kojega je vraga nacrtao.

   

  09.07.2018
  12:41:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  18.09.2018
  15:54:00 sati
  Nedo
  uredi
 • ReemCP

  Ukupna ocjena 80%

  6, 9, 9, 8

  Jedna od boljih priča u ovom početnom periodu, ako malo "zažmirimo" na sam početak priče. Nekako teško mogu probavit onaj nož u prsa Welsha, pada u more i obračunava se sa morskim psom (ima snage i za to), te uskoro kad se nađe na obali, dalje ide normalno u grad kao da mu ništa nije bilo. Ali ajd' reko, to je strip, treba uživat. Kasnije kad se susretne sa džeparicom Donni, priča počinje bit zanimljivija, tu jedno vrijeme pratimo taj dvojac i upoznajemo još neke likove koji će pripomoći u nekim akcijama (kao onaj šašavi zubar). Ken kasnije tek dolazi sa Dashom, ali ipak ovaj put ima sreće i sve je bilo izglednije da će napokon stati na kraj tom Welshu, koji je kao jedan od onih negativaca sa filmova, gdje ga 10x ubijaš i on se vraća i vraća i vraća..


  Možda najmoćniji highlight ove epizode kad su bili u balonu i ona scena da su van dometa, kad shit, to je Ken sa svojom puškom. Sami kraj jest zbrzan, ali meni je to baš fino tako sjelo pošto se ipak poprilično otegla ta utrka za Welshom i neka ga je odmah sredio. Sve u svemu, dosta dobra epizoda, osim tog početka, to su mogli malo drugačije da naprave, bar maknut one morske pse koji su bili suvišni. Scenarij je odličan, ima zaista tu dobrih fora. 

  03.02.2019
  23:24:00 sati
  ReemCP
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Drugačija epizoda u odnosu na prethodne - opuštajuća i pitka. Takve priče su mi i draže od onih koje ubijaju u pojam tragedijom.
  Dobra ideja je postaviti priču s negativcima u glavnim ulogama. Nelogičnost s morskim psima, pa i čudesnim preživljavanjem plutajući, neću uzeti za veliku manu. Drugi Bonelli serijali također imaju takvih nelogičnosti, pa nije fer ovdje imati drugačije kriterije.
  Minijature s gey recepcionarom i načinom na koji je Ken obrlatio doktorovu susjedu su vrhunske. Likovi su odlični - zanimljivi i dobro okarakterizirani. Ponašanje istih je u skladu s njihovim karakteristikama. Ima i dosta ukusnog humora vješto unesenog u priču.
  Pljačka originalna, iako je situacija s plinom još jedna nelogičnost. Bijeg balonom i sama završnica efektna i uzbudljiva. Posebno scena kada Ken gađa balon puškom, a i Welshovo rješavanje problema suvišnog tereta.
  Milazzo briljira skoro u svemu. Dinamika crteža fantastična, a mislim da je to najteže postići.

  04.02.2019
  16:46:00 sati
  Spock
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Zanimljiva, dinamična priča s negativcem koji primarno gleda samo sbe, a Welsh u tom smislu ubija bez problema i kda za to, možda, nema ni velike potrebe.

  03.07.2019
  10:50:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  15.07.2019
  10:30:00 sati
  BS
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Hvala Strip-Agentu i Fibri što su nam ovakvo remek djelo učinili dostupnim po prihvatljivim cijenama na kioscima.. Šta više reći, a da već nije rečeno.. Baš ništa.. Uživati u "Velikoj pljački u San Francisku", te u druženju sa Kenom Parkerom..

  13.08.2019
  11:10:00 sati
  allessi
  uredi
 • Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  14.10.2019
  22:44:00 sati
  benx40
  uredi
 • karuro

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  Ova epizoda je odlicna. Vrlo tecna , radnja ide brzo i glatko. Ponovno imamo dvoje ubacenih u radnju sa kojima se malo upoznamo kroz strip kako bi na kraju epizode mogli biti ubijeni. Ali sve je to dobro upakirano i uklapa se u pricu. Meni jedna od drazih epizoda. Srecko je odlican negativac. Nadam se da je ipak prezivio noz i da ce se kasnije pojaviti

  21.06.2020
  12:56:00 sati
  karuro
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 85%

  10, 9, 7, 7

  Priča i scenarij odlični! Crtež i naslovnica me nisu impresionirali. Svakako odlična priča! 

  05.02.2021
  08:34:00 sati
  tex2
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 92%

  10, 8, 10, 8

  23.05.2021
  20:46:00 sati
  Salkan
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Malo mi je zbrzan kraj. Welsh se ipak pojavljivao kroz vise epizoda i za ocekivat je bilo malo bolju i duzu konacnu bitku. Jasno da je tu ogranicen broj stranica bio, ali svejedno malo prebrzo rjeseno. Tu je lako mogao Berardi napraviti i da Welsh uspije pobjeci balonom pa u drugoj epizodi ponuditi konacnu bitku. No, kako god, sve u svemu, jos jedna vrlo dobra epizoda. Crtez takoder jako dobar, a naslovnice su mi nekako najlosiji dio ovog serijala. Milazzo je dosta dobro se uklopio u Kenov serijal i pase mi njegov crtez, ali na naslovnicama mi je tako-tako.

  16.08.2021
  14:50:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • Jesse_Pinkman

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Kada sam prvi put čuo radnju ove epizode nisam vjerovao. Kako glavni negativac može umrijeti odmah na početku serijala???? Tada sam shvatio da Ken nije običan western serijal. Odlična epizoda.

  11.02.2022
  17:17:00 sati
  Jesse_Pinkman
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  Ovoj epizodi dao bih višu ocjenu, ali smeta mi Welshova borba s morskim psima i taj plin za smijanje... jako, jaaaaako nategnuto. Na ovakve stvari inače kolutam oči u Zagoru, pa tako i ovdje... No dobro. Dobra epizoda koja više prati Welsha nego Kena, što je dosta zanimljiv i uspješan pothvat. A kad je na kraju gad dobio što je i zaslužio, nastupila je mini-katarza! Upravo ta borba je nacrtana tako zanimljivo, pogotovo zadnji prizor... crtež je općenito jako dobar, naslovnica ugodna.

  02.09.2022
  01:27:00 sati
  Macbeth
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zarobljenica Hurona
  Kod: ZG KOZA 13
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1855
 • Piroman
  Kod: ZG VEC 183/185
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1822
 • Podvig Žalosne Sove
  Kod: KM ZS 459
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1648
 • Prkos smrti
  Kod: KM LU 4b
  Ocjena: 95%
  Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1483
 • Krv i led
  Kod: JDJP PHPR 3
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum