Ajkule

Ken Parker

KP LMS 449 | 96 str.

Nakon obračuna sa Welshom Kena u San Franciscu na prevaru drogiraju i ukrcavaju na kitolovac "New England" gdje će morati provesti narednih par mjeseci u lovu na kitove…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kitolovci
    KP LIB 9
  • Ajkule
    KP LMS 449

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Caccia sul mare
    KP SR 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalni naziv epizode je "Lov na moru"

Nakon završetka mini sage sa Welshom Ken kreće u još jednu avanturu koja će se protezati kroz naredna tri broja, i koja će se, na opće iznenađenje umjesto u na nekom klasičnom western ambijentu odigrava nigdje drugdje nego na surovim predjelima Pacifičkog oceana , visoko u Beringovom prolazu…

Epizoda počinje oproštajem Kena sa Dashom koji se vraća svojoj porodici. Ken odlučuje ostati u San Franciscu, ali vrlo brzo upada u zamku kossoke ljepotice koja ga drogira (motiv već korišten u Bonellijevim stripovima, na isti način su Zagor i Čiko završili na "Crvenoj vještici", kao i Ben McDonald u "Pričama sa Divljeg zapada" u epizodi ZS 394 "Duga obala"). Kad se probudi shvaća da se nalazi na brodu kitolovcu pod imenom "New England" i vrlo brzo upoznaje zapovjednika, kapetana Owlen F. Chase-a (koji ga za dobrodošlicu časti sa deset udaraca bičem), njegovu ženu Lauru i ostale članove posade, simpatičnog eskima Nanuka, nostroma Hardy-a, prvog časnika Ryan-a te brojne mornare. Nemoćan da išta promijeni, Ken se pomiri sa sudbinom i pokušava se prilagoditi mornarskom životu koji mu je nametnut. Ubrzo počinju prva uzbuđenja prilikom lova na kitove a jedan od njih završava tragično po brod i njegovu posadu.

Berardi nam u ovom broju, očito inspiriran Melvilleovim klasikom "Moby Dickom" (opet, još jedan od čestih izvora inspiracije motiva u Bonelliju) pruža zanimljiv uvid u težak mornarski život. Očito je uložio doista truda u prikupljanje dokumentacije pa tako imamo prikazan i cjelokupan posao oko pravljenja ulja na kitolovcima kao i sam lov na kita, koji je posebno dobro režiran zahvaljujući i sugestivnom Alessandrinijevom crtežu. Kao i uvijek, posebnu pažnju Berardi poklanja protagonistima tako da i ovdje upoznajemo nekoliko jako zanimljivih likova, uobičajeno dobro i precizno karakteriziranih. Najveću pažnju zaslužuju kapetan i njegova žena, gdje je kapetan prikazan kao surov i autoritativan čovjek koji se jednako surovo odnosi prema svojoj posadi i svojoj ženi, doduše, preko drukčijih metoda, ali vrlo često je psihičko nasilje gore od onog fizičkog. Laura je prikazana kao zgodna žena, zatvorena u svoj svijet, puna mržnje prema svom mužu i koja na momente pokazuje znakove stanovite psihičke nestabilnosti, čije uzroke doznajemo na samom kraju. Drugi važan lik je eskim Nanuk, još jedan iz galerije supersimpatičnih pozitivaca u sagi o Kenu, koji će preuzeti važnu ulogu u događanjima u naredne dvije epizode. Berardi je preko njega u ovu inače dosta melankoličnu i tjeskobnu priču unio elemente humora koje je nažalost Dnevnik uništio svojim lošim prijevodom, ali o tom malo poslije. Kroz njega Berardi naznačava ono što će u nastavku arktičke minisage još zornije pokazati, razliku u mentalitetu i karakteru dvaju naroda, bijelaca i eskima. Za to su ovdje bila dovoljne samo dvije rečenice, između Nanuka i jednog mornara, stranica 55.
"Čemu toliko riječi? Kada ja živjeti u plemenu, svaki su jednaki. Svi love za sve, svi jedu isto… I bez puno priča!"
"Da, ali vi niste civilizirani!"
Istovremeno, na te dvije stranice, 54. i 55. prvi put vidimo socijalno – politički angažiranog Kena, puno prije "Špijuna", epizode za koju je Berardi bio optuživan za promoviranje komunizma kroz svog junaka.

Crtež u ovom broju ponovo pripada Alessandriniju. Nakon nešto lošijeg posla u prvoj epizodi ("Najveći šerif") ovdje je već puno puno bolji, bar meni. Najveći doprinos tom pozitivnom dojmu daju zaista dojmljive i jako uspjele table scene borbe sa kitom, koje uspijevaju postići efekt grandioznosti i straha kod čitatelja, uspijevajući nas uvući u atmosferu i dramatičnost tako nesrazmjerne borbe (posebno dojmljive 81. i 43. stranica npr.). Naravno, ne dostiže Milazzovu razinu, ali u svakom slučaju nema nekih prevelikih zamjerki.

Već je postao običaj da zadnji dio recenzije posvetim Denvniku. Nažalost i ovdje imam za to razloga. Začudo, ovaj put izbačene 4 stranice nisu toliko neophodne za nesmetano čitanje cijele priče, radi se o dvije stranice borbe između Kena i mornara u potpalublju, nakon što mu je mornar smočio krevet i poslije jedna stranica borbe s kitom i nostromom na kraju. Također, i originalna naslovnica je zamijenjena Kerčevom verzijom, koja opet nije toliko loša, ali se naravno ne može mejriti sa Milazzom (i nervira me zašto je Kenova kosa narančasta!), a vrhunac gluposti je što je prava naslovnica ove epizode objavljena u LMS 607, u epizodi 7 zlatnih gradova, potpuno besmisleno. Ipak, puno veća šteta napravljena je u samom prijevodu, gdje opet imamo nekoliko bisera i potpuno promašen prijevod Nanukovog govora. Počnimo od samog naslova, koji nema nikakve veze sa epizodom, naziva broda koji je iz "New England" preimenovan u "Delfin" pa do mnogobrojnih netočno prevedenih ili nepotrebno i glupo promijenjenih dijaloga (npr. stranica 10. kad Yan-Sen nagovara Kena da svrati u njenu kuću na piće na što Ken nevoljko pristaje sa "Postoji li išta što vi orijentalci ne uspijevate postići svojom ljubaznošću?" dok to Dnevnik prevodi kao "Hmmm… dopada mi se kako je ovde namešteno!"). Najveći problem leži u prevodu Nanukovih dijaloga, što su u Dnevniku totalno krivo shvatili i tako potpuno uništili Berardijevu zamisao o Nanuku koji ne zna engleski i miješa lica i padeže. U originalu, str. 13 Nanuk govori "Noi e sull acqua. Mio si chiama Nanuk", što Dnevnik prevodi sa "Mi smo na vodi. Mio se zove Nanuk" ne shvaćajući da pod "Mio" Nanuk misli "Ja". Ispravniji prijevod , u duhu našeg jezika, bi bio "Mi biti na vodi. Ja se zvati Nanuk.". Također, ovaj put su cenzurirane i neke nepoćudne scene pa se tako inače polugola Laura na kraju u Dnevnikovom izdanju pojavljuje obučena, u očito nespretno docrtanoj odjeći…

Ipak, usprkos svim ovim zamjerkama i greškama, radi se o epizodi koju svakako treba pročitati, kao i naredne dvije koje se na nju direktno vežu. U međuvremenu se možemo samo nadati da će jednom netko to objaviti kako treba i bez ovakvih ipak nedopustivih propusta.

Naprijed

KP LMS 444 Živi u plamenu

KP LMS 454 Beli pakao

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Počinje nezaboravna avantura. Dobar prikaz mornarskog života i situacije na brodu. Sada je jasno zašto je trebalo prisilno ukrcavati posadu. Odlično pokazan lov na kita i cjelokupni posao oko dobivanja ulja. Najbolji lik je Nanuk. Nije mi bilo jasno ono sa "Mio" a radi se o običnoj greški kod prijevoda, odnosno, neprijevoda. Nanuk ima solidan smisao za humor.
    26.10.2003
    21:50:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Izvrsna priča, već viđena, ali svoja i zanimljiva. Nanuk genijalan,uz Pat i kujicu Lili najdraži mi je lik koji se pojavljuje u Ken Parkeru. Ova priča je odličan uvod u dvije slijedeće epizode i s njima čini malu cjelinu koja zauzima visoko mjesto u cijelom serijalu.
    03.11.2003
    21:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    8, 10, 7, 9

    Ono što moram istaknuti kod ove epizode je : savršeni prikaz života na moru i odnosa među mornarima,super-detaljno predstavljen lov na kitove i proizvodnja ulja, simpatični Nanuk te zagonetna kapetanova žena..Sve to mi se jako svidjelo i baš mi je sjela ova epizoda,mada nisam ljubitelj leda i hladnoće..Alessandrini nešto bolji nego u Najveći šerif,posebno je dobro dočarao lov na kitove.
    11.11.2003
    20:27:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Ziveo Libellus!!! Ove sam epizode ganjao odavno. I sta sam dobio? HC sa svim stranama, normalnim prevodom i Macanovim predgovorom. Jupiii!
    Nanuk sakuplja sve moguce poene u ovoj galeriji likova, mada i kapetan i njegova zena ne zaostaju. Odlican prikaz zivota na brodu u to vreme sa zivopisnim lovom na kitove.
    05.09.2005
    03:11:00 sati
    Barker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Uvod u jednu duzu articku avanturu.Susret s puno novih likova, i naravno Nanukom koji je genijalac i odmah me odusevio.Super mi je i dinamika prilikom lova na kita,i detaljiziranje oko trančiranja kita da ga se pospremi u bacve s uljem.Ken se bez puno dramatiziranja pomirio s cinjenicom da je na brodu i tako iz pustolova preko noci postaje mornarcina.Kapetan mi je tu cjelo vrijeme bio pomalo nejasan,nikako da ocjenim jel pozitivac ili negativac.
    12.10.2005
    09:06:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 71%

    8, 8, 5, 8

    Meni osobno je Alessandrini genijalan kao crtač Martina Mysterea(najbolji)ali mi jednostavno ne leži kod Kena.A ovo što je Dnevnik dodatno crtkao po stripu je smiješno(ako ne i žalosno).
    03.02.2006
    16:50:00 sati
    chavez
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    solidan početak jednog mini-serijala u Kenu. ova epizoda nije nimalo dosadna i brzo se pročita, ali meni ipak nije nešto naročito, možda zbog toga što ova tema nije donijela ništa novo jer sam već čitao stripove sa sličnom tematikom. ipak scenarij zaslužuje veću ocjenu od same priče jer je stvarno majstorski prikazan život kitolovaca, a likovi su odlično okarakterizirani. veliki plus ovoj epizodi je pojavljivanje simpatičnog Nanuka koji će obilježiti ostale dvije epizode. Allesandrini malo bolji nego prošli put. Jako dobra naslovnica
    07.02.2006
    23:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odmah na početku bilo mi je žao što je Kena napustio prijatelj Dash ali došao je drugi odličan lik a to je eskim Nanuk. Opet se po odličnom scenariju Ken našao na neočekivanom mjestu koje mu je veoma mnogo odredilo sudbinu i baš to mi je super kod Kena i njegovih priča. To njegovo snalaženje u svakim situacijama i kako se čovjek uči dok je živ. Alessandrini je bio dosta dobar u svom poslu a nasovnica mi je možda jedna od boljih!
    03.03.2006
    16:37:00 sati
    ijo
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    27.07.2006
    21:53:00 sati
    fantom
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Kao mladom djecaku mi je Ken Parker bio nuzno zlo ali ova epizoda mi je bila ZAKON! Procitao sam je x puta, mastao o tim situacija, a kad sam ljetovao kod bake na moru zaljetao se lufticem u pasaru i glumio kita. Tijekom godina sam izgubio svoj primjerak stripa i iz nekog razloga ga nisam vise nabacio, sve do Libellusova izdanja. Koji flas-back, majko mila! Ken Parker je kao droga, sto ga vise citas, vise si ovisniji.
    28.07.2006
    10:16:00 sati
    alen
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    vrlo dobra priča.i poučna kako se nabavljala posada brodova nekad.lms je s tim glupim cenzurama pretjera.
    23.11.2006
    17:54:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    ...nije mi baš sjela...
    06.01.2007
    20:42:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Nije mi se svidela prica iz nekog razloga. Onaj deo o kitu i lovu na kita je odlican, medjutim nekako su mi medjuljudski odnosi nwubedljivo opisani, stavise pomalo i konfuzni. Slazem se sa recenzentom da je Alesandrini ovde mnogo bolji nego u svom debiju, stil mu je ujednacen od pocetka do kraja, ali ipak je jos uvek daleko od onoga n kakvog smo ga navikli u Ljudima u crnom. Ocigledno je uznapredovao dzinovskim koracima za tri godine (prve mm price bile su gotove vec 1980).
    21.01.2007
    17:08:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Opet se vraćamo na to da je Ken Parker vrhunski serijal upravo iz tog razloga što se uvijek vodi(la) briga o tim 'sitnicama', naizgled nebitnim stvarima koje se dešavaju mimo glavnog toka radnje, ali koje epizodi daju ''okus'', posebnost, doživljaj. Tako ovdje nemamo samo lov na kita, ludog kapetana i zločeste mornarčine koje se obračunavaju sa novopridošlim ''gušterom'', nego i detaljni uvid teških (bolje rečeno neljudskih) životnih uvjeta posada sa brodova za lov kitova iz tog vremena, kao i poslovičnu ''berardijevsku'' karakterizaciju likova. Jako dobro.
    07.01.2009
    04:39:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Jednom rječju: sjajno!
    09.02.2009
    09:49:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Ken Parker i dalje nastavlja sa sjajnim epizodama. Lijepo je što se serijal malo odmakao od klasičnog westerna  na Divljem zapadu, te dijelom prelazi i na hladni sjever.
    20.03.2009
    15:20:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    8, 8, 5, 7

    sa svim postovanjem premaAlessandriniju,ali KP nije njegov teren.Osim "svarljivog"crteza" sve ostalo je solidno
    30.05.2009
    20:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Jako dobra epizoda koja je odličan uvod u sljedeće dvije epizode. Berardi nam Dasha zamjenjuje Naunukom, simpatičnim eskimom koji će odigrati veliku ulogu u sljedeća dva broja. Prilično je dobro i okarakteriziran taj život na moru, a vidi se da se Berardi potrudio jer je u detalje objasnio proces lova na kita. Također nam je ponovo podario raskošnu paletu likova. Slažem se s prethodnicima da je Alessandrini bolji ovdje nego u broju KP Lib 6 'Krvave zvijezde'. Naslovnica vrhunska što je običaj za Milazza. Preporuka svima!!!
    18.06.2009
    11:14:00 sati
    cibalia
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Izuzetna priča, i još bolji uvod u fenomenalni nastavak, voleo bih da je više ovakvih Kenovih avantura i definitivno mi više leže od onih na divljem zapadu. Čak i crtež je ok...
    08.08.2009
    16:17:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Uvijek su mi bile zanimljive priče gdje se radnja događa na brodu, a još kad tome dodamo i lov na kitove još je i bolje! Inspiriran s Moby Dickom Berardi nam daje stvarno zanimljivu priču. Koliko se sjećam i u samoj knjizi kit je na kraju nakon što je udario bočno u brod, duboko zaronio i probio glavom dno broda.

    A ovo što je Dnevnik radio stvarno je nevjerovatno!

    18.01.2010
    08:47:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    6, 8, 9, 9

    Dobra Berardijeva verzija Melvilovog "Moby Dicka", Ken Parker style.  Prica nije originalna, ali je dovoljno intersantna i napeta da nam drzi paznju.  Crtez mi je dobar, i vidi se da Alessandrinijev stil je dobar za Ken Parkera.  Neke scene su naivne, dok su neke predobre i realisticne.  Na primjer, prvi lov kita u ovoj prici ne nekako previse lagan; jedan harpun u ledja ogromnog kita i on je tek tako gotov?  Ma hajde... Zbog ovog slabog dijela mi je kraj bio izuzetno dobar, gdje vidimo kako se u stvari pravi kit ponasa kad je ranjen, i kad mu je zivot u opasnosti.  Zadnjih deset stranica, kad ranjena zivotinja ruzi brod New England skroz naskroz, je stvarno dobra nacrtana i napisana, i ozbiljno me podsjetila na Moby Dick-a.  Naslovnica ok; za mene su sve Ken Parkerove naslovnica iste: nema losih, ali nema ni maestralnih.  I to jest u stvari poenta ovog serijala: naslovnice ovdje sluze kao neki ok crtez, da bi uveli ljude u unustrasnje stranice, gdje pravo remek-djelo pocinje, i gdje odlican crtez i zreli, mudar scenario vladaju na visokom nivou.  

    15.10.2010
    04:24:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 72%

    9, 6, 6, 9

    Više-manje svaki Bonelli junak se okušao u lovu na kitove pa je red i na Kena, u jednoj epizodi interesantnog ali ne posve iskorištenog potencijala. Za razliku od prethodne priče, ovdje jedva da ima ikoje upečatljive scene. Jedini zanimljiv lik je onaj Eskim a sam prikaz lova na kitove je pomalo monotono obrađen. I nisam neki ekspert na polju biologije kitova (to prepuštam Georgeu Costanzi), ali živo sumnjam da je u karakteru bilo kojeg kita da pojede članove posade i zatim u dva tira rasturi cijeli jedrenjak u tili čas. Tu je Berardi stvarno zasro, i makar je to opravdano u Mobyju Dicku jer tamo je ipak riječ o nekom misterioznom, agresivnom i zloglasnom kitu, ovdje to i ne prolazi tako dobro jer se radilo o kitu kao svakom drugom (i otkad to kitovi jedu ljude? Pa najviše što mogu pojesti je grejpfrut). Plus, prvi lov je malo nedorađen, zabili oni dva harpuna u kita i on kao gotov?

    Alessandrinijev crtež je slabiji nego u njegovom prvijencu, tu ima puno manje detalja i djeluje nacrtano na brzaka, bez previše truda. Čak i Milazzova naslovnica je malo lošija zbog Kenove čudne face. LMS-ov naslov je debilan. Kakve ajkule? Pa valjda kitovi?

    14.12.2010
    10:53:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično! Za takav jedan strip nemam nikakve zamjerke! Nisam čitao Dnevnikovo izdanje, već Fibrino. Tako da za 'greške' znam samo iz recenzije. Crtež mi je ok! Naslovnica vjero prikazuje lov na kita. U stripu je nekoliko odličnih dijaloga u kojem Ken brani svoja divlja prostranstva i kaže da mu je život škola! Nanuk-superpozitivac!

    07.02.2011
    08:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 8, 10

    Odlična epizoda. Jeste da ideja nije baš originalna, ali scenario je izvrsno odrađen. Likovi (mornari) su sjajno okarakterisani i njihov život je isto tako dobro predstavljen. Nanuk simpatičan lik. Zaista je bilo lijepo čitati ovu epizodu. Alessandrini mnogo bolji u odnosu na Krvave Zvijezde. U ovoj epizodi crtež mu varira od sjaja preko prosjeka do očaja, ali ipak je najviše ovog prvog. Milazzova naslovnica odlična

    01.11.2011
    23:34:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    23.05.2012
    13:11:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    05.10.2012
    15:37:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    13.09.2013
    12:36:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 6, 5

    Nakon par odličnih epizoda u kojima Ken naganja Donalda W. evo i jedne slabije epizode. Početak priče, Kenovo "novačenje" u kitolovce je dobro odrađeno, ali zaplet i kraj s pojavom kita prevelikih dimenzija je loš.
    24.09.2014
    09:40:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Nemam puno epizoda od Kena ali ovu i njene nastavke sam nabavio u Libelusovom izdanju sve tri.

    25.09.2014
    12:38:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    odlična priča.emotivan rastanak starog Dasha i Kena,uz međusobna podjebavanja ali i kroz zagrljaj bez riječi koji sve govori.Ken pada na foru kineskinje(tu je ispao ponekad naivan kao naš junak pilot) i budi se na kitolovcu,daleko na pučini.tu već imamo standardne podjele uloga:oštri i nemilosrdni kapetan,ne manje nemilosrdan ali i zao noštromo i mornari,čvrsti i prekaljeni ljudi,skloni i međusobnim tučnjavama ali i pružanju ruke pomirenja jer su svjesni da ovise jedni o drugima.ipak od svih njih odskače Nanuk svojom životnom školom,filozofijom i humorom..tu posebno izdvajam dijaloge koji se vode na 55 -oj i 56-oj strani.imamo tu i socijalno osjetljivog Kena,neki bi rekli i komunista.tu je i kapetanova žena Laura.prvo sam pomislio kada je noštroma zatražila da joj ubije muža da su neki banalni razlozi tipa zapostavljaš  me,ne voliš me,možda ljubomora.na kraju kada je tragedija u obliku Moby Dicka potopila brod saznajemo pravi razlog koji je proistekao iz njena duševna stanja.ovdje mi je Alessandrini dosta slab.

    08.11.2015
    10:41:00 sati
    igor 12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Prikaz samog lova na kitove me nije baš previše impresionirao nakon ongo Nolittinog iz zagorove epizode "Gusari" i Nizzijevog u texovoj "Uroti", ali ostatak epizode je veoma zabavan i pruža solidnih 30-ak minuta čitanja. Napad ulješure je malo pretjeran, ali smo barem zato vidjeli nekoliko dobrih Alessandrinijevih kadrova :)

    25.09.2016
    00:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Već sam čitao neke stripove na temu kitolova i morskih avantura, More zove u izdanju Komika, Morski vuk od Besne kobile, a ostaje da pročitam i Mobi Dika, od istog izdavača te istoimenu epizodu Dilana Doga. Od knjiga nisam čitao Mobi Dika ali jesam Mrtvački brod, od B.Travena, koji je u prvom delu humorističan a u drugom brutalan.
    Na sličan način kao u stripu More zove, ovde Kena na silu dovlače na brod, što je čini se bila ne toliko neuobičajena praksa onda. Složio bih se sa svima kojima je ovo odlično napisan strip, ovde ima puno interesantnih likova, počev od dobroćudnog, neiskvarenog Nanuka, preko odlično okarakterisanih mornara (koji su svi odreda ljudski, znaju i da se pobiju sa Kenom pa oproste i zaborave kao Alex, ali i da budu pravi prijatelji kad ustreba, te da se međusobno svađaju, podbadaju ili da imaju suprotne poglede na svet...) na kraju mi je bilo žao što su mnogi Kenovi sapatnici s broda izginuli. Rajan i Nostromo su takođe u duelu tokom celog stripa, jedan čašćava ljude sa svog čamca i sve radi milom, dok je drugi ''loš policajac'', ali ne usled dogovora već iz zadovoljstva. Tu je i kapetan, koji je pravi primer ne dobrog ali ne ni lošeg lika, perfektno okarakterizovan, realan, te njegova traumatizovana žena. Svidelo mi se paralelno prikazivanje lova na kita i lova na ženu, vrlo napeto. Takođe, svideo mi se i postupni opis kitolova, mada sam se uvek pitao kako uspeju harpunima da ih ubiju, kako kitovi ne potonu, kako uspeju da ih dovuku do broda, te kako ih podignu na brod. Na neka od tih pitanja ovaj strip pruža odgovore.
    Ken Parker se ovde odlično snalazi, super je prikazan odnos između njega i posla, te ''broda'' tj ljudi na brodu. Dijalozi kao i realne, životne scene i dobro okarakterizovani likovi su kao i do sada (naj)jača strana ovog stripa.

    Ono što mi se ne sviđa je slabašan crtež, gori nego u epizodi broj 6. Nekoliko vrsno nacrtanih scena sa kitovima ne može da nadomesti žvrljotinu tokom većeg dela stripa. Da je bilo ko drugi ovo crtao, a naročito Milazzo, epizoda bi mi se puno bolje kotirala. U epizodi 6 crtež ima više crne, ovde je nekako linijast, naročito u licu. Neka bude 7. Naslovna nije najbolja, jer Ken ima čudno lice, tj uopšte ne liči na sebe, čak me ovde podseća na jednog glumca... A ni Alessandrini mu ne crta lice baš najbolje, nekako je mrgodan, i nije to taj Ken kao kad ga crta Milazzo...
    PS. Kako me samo nervira kada u jednom kadru nema nacrtan nijedan galeb, a u drugom jato galebova koje bukvalno preplavljuje kadar, i ne priliči onome što je na kadru nacrtano. I što je najgore, malo-malo pa je nacrtano jato galebova gde im nije mesto, samo da popune crtež. Glupost!

    04.02.2018
    02:19:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 7, 6

    Rijetko koja avantura nekog junaka na moru mi se dopada, nije mi to nikako mjesto radnje za dobru epizodu pa je tako slučaj i ovdje. Još kad love kitove, pfff... Znakovito što uz Kena i Nanuka preživljavaju još samo kapetan i njegova žena. Slutim da se nešto iza te činjenice krije a jesam li u pravu saznat ću kad se drznem pročitati "Bijele zemlje", nastavak ove "ledene avanture". Crtež mi je ok, ništa lošije od Milazza (bar onog u dosadašnjim epizodama).

    K vragu, koje ocjene zateknem. Ljudi, niste realni... ako je ovo 80% onda za vas nema nijedan Ken ispod 80%. 

    26.10.2018
    22:59:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Odlična priča koja nas uvodi u eskimaku trilogiju. 

    27.10.2018
    09:42:00 sati
    supermark
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    8, 10, 8, 9

    Ken se ovdje iz vestern stripa pretvara u pustolovni. Meni odgovara, baš kao i kod drugih junaka! Očigledna je Berardijeva inspiracija "Moby Dickom". Čak se i u stripu, spominje priča po kojoj je napisan "Moby Dick". Priča je nepredvidljiva i čita se u jednom dahu. Scenarij je za desetku. Likovi odlično okarakterizirani, razvojem priče pokazuju pravo lice, a i otkrivamo stvari koje se pokušavaju skriti. Baš kao u stvarnom životu, kada, nakon nekog vremena, otkriješ da nekome nisu sve daske na broju u glavi! Nanuk mi je najbolji i najzanimljiviji lik u (pročitanih) devet prvih epizoda.

     

    Odlična mi je scena kada se Ken i još jedan mornar dive zvjezdanom nebu, a onda izlazi Laura, tajanstvena kapetanova žena. Onda kada Ken na jarbolu ne zna prepoznati Kita, već misli da je otočić! Iz naše perspektive smiješno, ali zar jedan gorštak iz Montane može znati kako izgleda kit? Kitolov uzbudljiv i detaljan, ali čini se da su kita malo prejednostavno sredili, ali vjerojatno je i to Berardi istražio, kada se ovako potrudio da nam objasni kitolov iz tog vremena.

    Berardi nam ovdje servira i malo ljevičarskog (da ne kažem komunističkog) mudrovanja, ali na potpuno proziran i očit način. Jednostavno je odlučio nam na dvije pune stranice servirati svoje stavove. Ne smeta mi to toliko, ali bila je dovoljna Nanukova izjava i replika na nju ("Da, ali vi ste divljaci!") od strane drugog mornara. Čak bi mi tu bio bolji prijevod u LMS-u, gdje stoji "...vi niste civilizirani!".

    Završnica najbolji dio - perfekcija! Filmska izmjena napetih scena borbe s ulješturom sa scenama na brodu (s kapetanovom ženom) je vrh.

     

    Alessandrini dosta bolji nego u svom prvijencu. Očigledno mu više odgovara ova tematika od klasičnog vesterna. Lica crta neusporedivo lošije od Milazza, a ostalo je više nego dobro. Njegov umjetnički izražaj je sličan Milazzovom, pa je vjerojatno i učio od majstora. Naslovnica uzbudljiva, baš kao i strip.

     

    Da sumiram, ovo mi je najdraža (ne najbolja) epizoda od prvih devet pročitanih. Ovo je već druga epizoda za redom da nema one, meni neprihvatljive, tragedije koja baca u crnjak. Glavno obilježje ove priče je tragedija, ali čitatelj se ne poveže s likovima koji tragično svrše, pa nije crnjak. Nadam se da je Berardi nastavio ovim smjerom.

    09.02.2019
    08:17:00 sati
    Spock
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 338
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 278
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 808
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 794

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 928

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2397
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2199
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum