Beli pakao

Ken Parker

KP LMS 454 | 96 str.

Preživjevši brodolom "New Englanda" (vidi prošlu epizodu, "Ajkule") Ken, eskim Nanuk, kapetan Chase i njegova žena Laura se bore da prežive u strašnim klimatskim uvjetima koji vladaju na Aljasci…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*8

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bijele zemlje
    KP LIB 10
  • Beli pakao
    KP LMS 454

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le terre bianche
    KP SR 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalni naslov epizode je "Bijele zemlje"
  • Ken će se ponovo boriti sa bijelim medvjedom u epizodi "Večiti lutalica", u nas objavljenoj u izdanju System Comicsa, broj 4.

Nastavljamo gdje smo stali u prošlom broju. Našavši se na kopnu, nakon što je prošao početni val uzbuđenja i euforije zbog toga što su izbjegli smrt u brodolomu New Englanda, brodolomnici se moraju suočiti sa novim problemima u oštom i negostoljubivom ambijentu ekstremnog sjevera. Nadu im pruža činjenica da je s njima Nanuk, eskim koji je odrastao u tim uvjetima i koji ih svojim savjetima i iskustvom vodi prema spasu. Ipak, kapetanova žena neće izdržati napore puta prema jugu, a ni kapetan Chase neće dočekati spas, mada iz nekih drugih razloga…

Sjajna epizoda! Dramatični događaji koji se redaju jedan za drugim, izvrsno ocrtavanje najprimitivnijih ljudskih nagona i osjećaja, izvanredno dočaravanje atmosfere očaja, tjeskobe, straha i ludila nas jednostavno ostavljaju bez daha, prikovanih za strip. Ovo je jedna od epizoda u kojoj gotovo da i nema akcije, cijelokupni naglasak je stavljen na međuljudske odnose, na sukob likova koji polako raste sa pogoršanjem njihove situacije, u momentima očaja kada dolazi do izražaja prava ljudska priroda. Ovdje se naši junaci bore protiv možda i najopsanijeg neprijatelja, protiv same prirode. Iznimno niske temperature, snježne oluje, glad, iscrpljenost i sljepilo prisiljavaju brodolomnike na iznimne napore kako bi uspjeli preživjeti, na izvlačenje zadnjih atome energije u momentima kada sve izgleda gotovo, gonjeni jednim od najačih ljudskih nagona, nagona sa samoodržanjem, preživljavanjem, koji ih tjera dalje i dalje tragom spasa, tragom bijelog medvjeda kojeg love. Naravno, takvi okrutni uvjeti moraju uzeti svoj danak, i najslabiji prvi plaćaju danak. Laura, već skoro sasvim pomućena razuma i iscrpljena prva umire već nakon nekoliko dana. Trojica muškaraca nastavljaju dalje, međutim jasno je da je sukob neizbježan. Kapetan je preautoritativan i preegoističan čovjek da bi se žrtvovao za drugog što naravno izaziva žestoku reakciju kod altruisčki nastrojenih Kena i Nanuka, a sukob doživljava svoju kulminaciju kad Ken otkrije da je kapetan Chase cijelo vrijeme tijekom puta jeo meso svoje mrtve žene. U sukobu koji slijedi Ken uz pomoć Nanuka uspijeva savladati kapetana a malo zatim i doći do spasa.

Crtež je djelo Bruna Marraffe, kojem je ovo premijera u sagi o Kenu. Marraffa je kontraverzan autor koji kod čitatelja često ostavlja dijametralno suoprotne reakcije, kod njega nema sredine, ili ga volite ili ne. Ja pripadam u mnogobrojniju skupinu njegovih kritičara koji baš i ne cijene njegov stil, mada moram priznati da je puno bolji u Ken Parkeru nego što je to u Mister Nou gdje je zaista katastrofalan. I sam Berardi je bio jako nezadovoljan njegovim radom, ali je bio primoran trpiti ga zbog nedostatka crtača u Bonelliju u to vrijeme. To je poslije rezulitralo i nešto lošijim pričama koje su rađene za Marraffu i ostale lošije crtače (npr. Tarquina), dok su remek djela bila rezervirana uglavnom za Milazza i Trevisana. Osnovna zamjerka Marraffi ide na gotovo nevjerojatne greške prilikom crtanja ljudi, gotovo totalno nepoznavanje anatomije dovodi do grotesknih scena u kojima je npr. glava lika veća od njegovog torza i sličnih stvari za koje nema opravdanja. Također, njegova verzija lica Ken Parkera je previše osobna i previše odstupa od modela koji je postavio Milazzo i kao takva pomalo odbojna. Također je prilično iritantan njegov način kadriranja i odstupanja od klasične Bonelli rešetke koju on razbija na nekonvencionalne načine koji ne postižu željeni efekt. Pokušavajući biti inovativan, ispada naporan i ružan, uništavajući estetiku table u cijelini. Ono što mu se mora priznati je izražena dinamičnost crteža, što je ujedno i njegova najveća vrlina, mada i to upropaštava prečestim i neprikladnim korištenjem u scenama gdje ta dinamičnost nije potrebna.

Dnevnik već po običaju opet ima svoje posebno poglavlje. Originalna Milazzova naslovnica je opet zamijenjena Kerčevom (ovaj put Ken konačno ima plavu kosu!) relativno uspjelom, da bi original poslije ipak bio objavljen u broju 527, "Klopka za Kena". Čudni su putevi Dnevnikovi:-) Ovdje su opet cenzorske škare malo više radile pa je tako izbačeno ni manje ni više nego 8 stranica što je samo po sebi strašno, a još strašnija je činjenica da su u prijevodu rađene velike promjene kako bi se izbacio motiv kanibalizma koji u našem izdanju uopće nije prisutan (uz već prijašnju napomenu o Nanukovom govoru iz prošle epizode)!!! Jedan od ključnih elemenata cijele priče je jednostavno izbačen i na kraju izgleda da se Ken i kapetan Chase bore oko običnog komadića mesa što Kena čini ništa boljim od samog kapetana, pošto ne znamo da je taj komadić mesa ustvari ljudsko meso! U skladu s tim su izbačene stranice u kojima se o tome govori, a usputne primjedbe tijekom stripa na tu temu gdje nam Berardi da naslutiti o čemu se radi su također promijenjene kao i dobar dio ostalih dijaloga tako da umanjen osjećaj netrpeljivosti među Kenom i kapetanom (npr. na stranici 49. kapetan u sebi pomisli za kena "Crkni!", a Dnevnik to prevede sa "Gotovo je…"). Također je smiješna intervencija na stranici 36. kad Nanuk nađe medvjeđi izmet u snijegu i ponudi ga ostalima što ovi s gnjušanjem odbiju. U Dnevnikovom prijevodu na Kenovo pitanje "Šta je?" Nanuk odgovara sa "Neka hrana" umjesto "Medvjeđi izmet" i naravno da nam nije jasno zašto u sceni poslije i Ken i kapetan urlaju "Zar hoćeš da nas otruješ, jedi to ti!". Od izbačenih stranica vrijedi spomenuti str.25. u kojoj se Nanuk i kapetan skinu da bi svojim golim tijelima ugrijali Lauru koja je upala u ledenu vodu, zatim stranice 37-40 u kojoj Nanuk Kenu objašnjava eskimsku legendu o Crnom gavranu koja govori o nastanku svijeta (ovo je Dnevnik vjerojatno cenzurirao zbog spominjanja Boga) te stranice u kojima Ken otkriva da Chase jede ljudsko meso.

Četiri izbačene stranice

Završni dojam je da se radi o impresivnoj epizodi koju nije uspio uništiti ni inače loši Marraffin crtež, koji ovdje za divno čudo ipak nekako funkcionira.

Naprijed

KP LMS 449 Ajkule

KP LMS 460 Eskimka Enja

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvo remek-djelo u serijalu. Ovo mi je jedan od najboljih stripova uopće, Bonellijevih i nebonellijevih. Čim je mjesto događanja područje vječnog snijega i leda, već otkidam. I onda naravno borba za opstanak u surovoj prirodi, pa psihologija likova, drama između njih. Autor je vjerojatno mnogo informacija prikupio o životu u takvim predjelima, jer ovdje dobivamo (kroz lik Nanuka) dosta informacija o tipičnim životinjama, lovu na njih, kako sagraditi sklonište, kako se ponašati u snježnoj oluji i slično. Stvarno vrhunski odrađen posao. Poseban prostor je dodijeljen lovu na bijelog medvjeda, a vrlo mi je upečatljiva Kenova borba protiv njega, uz sjećanja na Nanukove savjete, koji mu odzvanjaju u glavi. Najbolje od svega je, što je ova perfektna priča odrađena fenomenalnim Marraffinim crtežom. Markos kaže, da on spada u one crtače koji vam se ili ludo sviđaju ili su odvratni. E pa meni je on jedan od najboljih, sve njegove priče su mi ludnica. Ova epizoda posebno, to je toliko dobro dočarana atmosfera dalekog sjevera, pa izgled likova, slike koje nisu standardne. O akcionim scenama ne treba ni govoriti, tu je Marraffa zakon, unosi neku energiju u te prizore. Šteta što je malo epizoda radio i što smo mi, štovatelji Marraffe, u manjini. A šteta i što je Dnevnik rezao priču, pa nema onog dijela o kanibalizmu, iako sam se o tome pitao i pomalo se čudio da ljudi u toj situaciji ne bi o tome barem razmišljali. Jedino još mogu reći da mi je ova epizoda bila odlična čak i kao djetetu, u vrijeme kad mi je Ken Parker bio odvratan, ovaj specifičan crtež me privlačio i to preživljavanje u samoći, divljini i hladnoći. Ocjena, ne 100%, nego 500%.
    26.10.2003
    21:48:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Fantastično. Čak i u dnevnikovom izdanju. Markos svaka čast na ovim poučnim recenzijama, mislim, znao sam da su rezuckali, ali ovako... A što se crteža tiče, ja spadam u onu grupaciju koja voli Marraffu u KP.
    29.10.2003
    16:00:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ja bih ovaj strip uveo kao ovabezno štivo u školi pa da djeca vide što znači gola borba za opstanak i što sve čovjek mora napraviti,kakve sve napore mora uložiti i kompromise sklopiti da bi preživio.Ovaj strip mi je jedan od najboljih koje sam čitao,pravo remek-djelo a dok sam čitao,srce mi je ludo lupalo od početka pa do samog kraja.U biti skoro nema akcije ali ipak je super-uzbudljivo.Zanimljive su mi te međuljudske situacije u najtežim trenutcima.Tu se vidi tko je zapravo čovjek a tko nije.Ken i Nanuk shvaćaju da kapetanova žena neće preživjeti pa ipak joj pomažu bez ikakvog prigovora a njen "voljeni muž" baš i ne.I zanimljivo mi je kakav odnos Ken i Nanuk razvijaju prema medvjedu,puni su poštovanja prema toj životinji i ne gledaju na nju kao na gromadu mesa već kao na živo biće,potpuno ravnopravno njima u situaciji u kojoj su se našli.Sama završna borba Kena sa medvjedom dok odzvanjaju Nanukove riječi oduzima dah!Vidi se da je autor priče detaljno proučio život na hladnom sjeveru(iglu,način na koji su lovili medvjeda,grijanje..)što je svakako plus za ovu epizodu.Maraffa rastura.Posebno mi se svidjela transformacija na izrazu likova(pogotovo oči) pod uticajem vremenskih nepogoda.I u akcionim scenama je super i zato mu dajem čistu 10.
    11.11.2003
    21:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Ako je Nanuk skupljao poene u "Kitolovcima" ovde je zasluzio spomenik. U ovoj "paklenski" (sada je jasnije zasto Eskimi nemaju pakao u svojoj religiji) hladnoj drami on nam sa Kenom daje najsvetlije primere zasto je ponekad biti covek sasvim u redu. Sami dijalozi, komunikacije izmedju njih, odnos sa prirodom i konacno sa samim sobom je nesto sto uzdize ovaj strip na novi nivo. Jako me je podsetio na putesestvije glavnih junaka u fenomenalnom romanu "Leva ruka tame" Ursule LeGvin.
    Dodatna desetka za sve one objavljene Indijanske pesme na prvoj strani, gde ove Eskimske prosto plene svojom jednostavnoscu, a govore tako puno. Kao haiku. Radosti zivljenja.
    05.09.2005
    03:28:00 sati
    Barker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Kako s malo teksta i crtezom reci puno!Atmosfera i ugođaj za vrijeme citanja ove epizode su mi fenomenalni.Izvrsno prikazana borba za opstankom u nemogucim uvjetima.(nesto slicno sam citao u Mr No-u,kad im se srusi avion u Andama).Glad jaca od predrasuda pa kapetan odluci gricnuti vlastitu zenu-ludo!Bas sam se pitao sto Ken napade covjeka zbog komadica mesa,jer u LMS nisam shvatio da se radi o kanibalizmu,dok nisam procitao Libellusovo izdanje.Ne bi se slozio s autorom recenzije da je crtez los.Mozda neobican za Kena ali meni se sviđa.
    12.10.2005
    08:56:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična epizoda! priča i scenarij čista desetka. Još jednom nam je Berardi pokazao da može napisati priču za bilo kakve uvjete, pa čak i ove ledene.Dokazao je kako se odlično informirao za ovu epizodu. Fenomenalno je opisana borba protiv prirode, preživljavanje u nemogućim uvjetima što uključuje način lova, građenje iglua, spašavanje čovjeka iz hladne vode i još mnogo, mnogo toga. U svemu tome je glavnu ulogu imao jedan od meni najdražih likova u Kenu - Nanuk. U ovoj epizodi nije opisana samo borba protiv prirode, nego i borba protiv ljudske okrutnosti, i ponajviše pohlepnosti koju utjelovljuje kapetan Chase. Naravno na kraju dobra strana pobjeđuje ( predvođena Kenom i Nanukom ) a kapetan umre; može se reći da je to potpuno zaslužio-pohlepa ga je sve više preobražavala u nekakvu vrstu zvijeri koja jede pripadnike svoje vrste(kao i u Mister Nou-Preživjeli). Za crtež stvarno ne znam što reći. Nekima se sviđa, nekima ne, a meni je ovo prvi put da vidim ovako neobičan stil crtanja. Uglavnom, na mene je Marraffa ostavio dobar dojam. Naslovnica solidna.
    08.02.2006
    23:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 48%

    6, 5, 3, 6

    Meni se Maraffin crtež ne svi?a.Likovi mi djeluju nekako previše ispeglano.Ali opet što se tiee same priee koja se odvija na ledenom sjeveru to je on ipak dobro izveo.Berardi je opet na svom nivou.
    13.02.2006
    15:15:00 sati
    chavez
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična i jako dirljiva priča. U ovoj epizodi Ken mi se još više svidio jer je pokazao što znači biti čovik, da ga nije briga samo za sebe i kako mnogo znači pravi prijatelj. Takav je bio i patuljak Nanuk koji je pokazao svoju snalažljivost, spretnost i dobrotu. On mi je jedan od najboljih likova koji su do sada bili u Ken Parkeru. U epizodi toliko mi se zgadio kapetan Chase koji je bio pravi egoista i toliko pokvaren da i nije zaslužio drukčiju sudbinu od ove, i upravo tu je pokazano kako se sve vraća u životu na bilo koji način. Odlično je prikazana borba protiv prirode i preživljavanje. Jedan od gadljivih trenutaka je bio kad su skoro pojeli govno jer nisu mogli više izdržati od gladi. Marraffa je i više nego odlično pokazao umijeće crtanja, a Berardi je opet pokazao da je vrhunski scenarist. Svake pohvale za ovu priču-BRAVO!!!
    03.03.2006
    16:38:00 sati
    ijo
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Istinsko remek-djelo,snažna priča,naglasak na likovima i njihovom psihološkom portretiranju,niz nezaboravnih situacija...Dnevnik-neoprostivo,kao da im je cilj bio izbaciti one djelove po kojima ova epizoda jest ono što jest,odnosno tako posebna.
    27.07.2006
    21:38:00 sati
    fantom
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Jedina epizoda iz te "ledene" trilogije koju sam procitao tek u Libellusovom izdanju. Mislim da bi mi kao klincu bila glupa, ali sad u ovim zrelim (khm) godinama sam uzivao u svakoj pasici stripa (na stranu Marraffa, sasvim podnosljiv u KP, grozan u MN). Limiti fizicke i mentalne snage covjeka, kao i krah istog je ovdje prikazan vrlo potresno i za Bonellija vrlo hrabro.
    28.07.2006
    10:12:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ..napeta priča o preživljavanju...
    06.01.2007
    20:42:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Konačno su Bele zemlje svoj na svome. Mislim da je ovaj strip najviše propatio i bio osakaćen u Dnevniku. Kako i ne bi. U Belim zemljama se Beradi dotakao mnogih tema koje baš i nisu bile zgodne da ih sazna jedan uzoran, socijalistički omladinac.Berardi je veliki zbog svojih detalja. Detaljisanjem, kao i jakom psihologijom uspevao je da iz najtrivijalnijih šablona izvuče autentičnost i udahne im svoju dimenziju. Zbog toga je ovaj strip u dnevniku i stradao. Lošim prevodom i u recenziji navedenim sakaćenjim su se izgubili ti tako važni detalji. Fibra je to u svom izdanju ispravila. U Belim zemljama briljira jedan od najosobenijih i najkuđenijih Boinelijevih crtača Bruno Marafa. Za ovaj strip mu niko ne može ništa prebaciti. Marafa je ovde strašan. Pored svega ostalog najviše mi se dopao kadar očiju onog Eskima kada je on gotovo slep.  
    14.01.2008
    23:28:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Moj prvi Ken Parker kojeg sam kao klinac pročitao, koji mi je i dan danas najdraži. Baš sam neki dan pročitao Fibrino izdanje i svojim očima se uvjerio u katastrofalnu cenzuru ljudi iz Dnevnika.
    15.01.2008
    00:30:00 sati
    dcopic
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    Fenomenalna epizoda. Ova je jedna od rijetkih koje su mi se svidjele još dok sam bio klinac. Sjećam se da je i tada bilo evidentno da je Dnevnik cenzurirao razne dijelove, izbacio stranice ili mijenjao tekst. Uvijek se sjetim kako Nanuk jede govno od medvjeda, FUJ!
    07.01.2009
    16:55:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Fantastična epizoda. Jedan od vrhunaca serijala. ovu epizodu sam pročitao jedno 5 puta i opet bih mogao.
    09.02.2009
    09:51:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Ovo je zasigurno jedan od najnapetijih stripova što sam pročitao. Preživljavanje Kena, Nanuka i kapetana je dovedeno do vrhunca, pogotovo kad je kapetan jeo komade svoje žene kako bi preživio.
    20.03.2009
    15:24:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Marraffa je legenda,jedan od najboljih crtaca koji su krocili nogom u Bonelli,meni daleko bolji od Milazza..Odusevljen sam kako je nacrtao ovu snjeznu epizodu,rijetko koji crtac izlazi sa crtanjem leda i snijega na kraj.Inace jedna od mojih omiljenih Kenovih naslovnica,bas zato sto je fenomenalno prikazan u krupnom kadru.Ovu LMS smece od naslovnice necu da komentarisem.
    25.05.2009
    18:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

     Berardi je genijalac. Epizoda je vrhunska. Ovakve situacije otkrivaju kakav je čovjek zaista. Berardi se posvetio tome da što bolje oslika njihovo preživljavanje, ljudske odnose, nagone, osjećaje... Kapetan Chase je spreman jesti vlastitu ženu kako bi preživio što dovoljno govori o njemu. Nanuk je ovdje odigrao glavnu ulogu, te je nekoliko puta spasio Kena svojim savjetima. Maraffa je savršeno dočarao atmosferu, ali kao što je recenzent napomenuo, vidljivo je njegovo slabo poznavanje anatomije. Ali dobro, nećemo zbog toga puno smanjivati ocjenu. Milazzu naslovnicu neću komentirat. Sam pogled je dovoljan. Prikazao je Kenovo lice perfektno, lice nekoga tko se bori za život. 
    18.06.2009
    12:17:00 sati
    cibalia
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-delo,  strip klasik, nešto poput ''Rat i mir'', fenomenalna priča, jedna od najžešćih snežnih avantura, sjajni crtež Maraffe koji je daleko jači i od Milaza, niske ocene autora nedopustive, ovo je najbolji Ken Parker
    08.08.2009
    16:25:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Teško mi stripovi čija se radnja dešava u vječnom snijegu i ledu mogu biti loši, a tek to ne može biti ova veličanstvena Kenova epizoda. Eskimi, odnosi među njima i priroda u ovoj priči su "nosioci priče" i njihov prikaz je fenomenalan. Marafin crtež je, za razliku od radova na MNO-u gdje je ogavan, ovdje prelijep.

    21.01.2010
    15:42:00 sati
    vope
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda - jos jedno remek dijelo od Berardija (isto tako i od Maraffe, iako nije crto puno Kenovih epizoda).  Crtez meni ne smeta kao sto ocito smeta drugim ljudima ovdje; stavise, mislim da ovaj Maraffa super godi Kenovom serijalu, likovi izgledaju savrseno.  Prica u ledenoj zemlji gdje je zima glavni ubica zivih stvorenja je tako dobro ovdje uradjena da je meni stvarno bila zima kad sam je citao, iako sam u to doba bio u toploj prostoriji.  Moj je veoma simpatican lik, jedan od mojih omiljenih u svijetu stripa: covjek neme uopste lose u sebi, pravi je mudrac od Eskima, a to da je dobrodusan i posten ide bez govora.  Ona mala pricica o gavranu koju je ispricao Kenu je savrena mitologija Eskimske vjere, i super godi tom dijelu price.  Kraj je malo prebrzan, ali eto, to je Ken Parker - jedna mala prica na 96 stranica, tako da se na to vec treba da naviknem ;)

    22.10.2010
    00:30:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Natprosječna epizoda, općenito su stripovi o preživljavanju u nekoj pustopoljini dobri ali ovdje je stvarno izvrsno izvedeno. Likovi su dobro okarakterizirani, a najbolji (i najsmješniji) je Nanuk. Neke scene u ovoj epizodi su stvarno uznemirujuće, kao npr. kad kapetan presudi ženi, ili kada love medvjeda i tuljana.

    Marraffin crtež mrzim u Mister Nou gdje je apsolutno katastrofalan, ali ovdje je odradio dobar posao. Jednostavno ne mogu vjerovati da je čovjek koji je nacrtao "Nestali avion" i "Izgubljenu utvrdu" napravio ovako nešto. Naslovnica i nije baš nešto maštovita, jedino je dobra ako se promotri cijela slika, ali i to mi je malo čudno jer su u pozadini neki eskimi koji se ne pojavljuju u epizodi.

    14.12.2010
    12:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.01.2011
    13:04:00 sati
    14act3
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odličan prkaz svih nedaća koje nekoga mogu snaći u takvome prostoru. Jednostavno prezanimljivo, a nikakve radnje. Očaravajuće! Crtež Maraffe mi se sviđa. Nadam se da će tako i ostati, pa ću očito upasti u onu drugu grupu kojima je taj crtež ok. Jako je lijepo prikazao sve što je trebalo, i siguran sam , pa čak i tvrdim da takav bijeli pakao ne bi tako prikazali ni Milazzo ni Alessandrini.

    09.02.2011
    18:25:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Čini mi se da sam čitajući ovu epizodu i sam osjetio glad glavnih likova. Skoro i zimu. Odlična priča i sviđa mi se što nema puno bespotrebne akcije. Jedino me nervira ova borba sa bijelim medvjedom jer je ovo već druga borba sa medvjedom u Ken Parkeru od početka (Chemako) pa zato nije desetka za scenario. Maraffin debi mi se izuzetno svidio. Poprilično se potrudio da prenese atmosferu i što se mene tiče u potpunosti uspio. Naravno, primjećujem i greške kad je anatomija lica u pitanju (jagodice), zatim na jednoj tabli šaka je triput manja nego što bi trebalo, a nije siguran ni u izgledu glave bijelog medvjeda (previše kratka njuška, a iz nekih položaja kao što je anfas i poluprofil više liči na bijelog grizlija). Ipak, krajnji utisak zanemarujući te greške je jako pozitivan. Naslovnica je malo reći odlična.

    01.11.2011
    23:34:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    Sjajna priča.

    23.05.2012
    13:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    05.10.2012
    15:37:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    02.10.2013
    23:02:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Od Eskimske trilologije ovamije epizoda najdraža.

    25.09.2014
    12:40:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 8, 6

    Prava bitka za preživljavanje u ledenom paklu..
    29.09.2014
    12:37:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    sjajno.fenomenalno.epizoda koja je naše junake stavila na kušnju do granica njihove izdržljivosti.borba trojice muškaraca protiv brutalne hladnoće,vjetra,gladi i medvjeda,borba samih sa sobom i na kraju borba između njih.žena,tj.njezino meso poslužilo je samo kao pogonsko gorivo jednome od njih.jedan od najstarijih ljudskih nagona,nagon za samoodržanjem tjera ih naprijed,nogu pred nogu.ali težak je put do cilja.Marraffa mi je punooo bolji od Alessandrinija,za klasu.

    08.11.2015
    11:02:00 sati
    igor 12
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    02.12.2015
    18:21:00 sati
    wele
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.05.2016
    00:32:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 10, 7, 8

    Fenomenalna epizoda. Upravo sam ju pročitao i još mi se tresu ruke dok ovo pišem. Koncept o preživljavanju je recept za uspješnu priču, a ova u hladnom settingu arktika sa nekoliko izvrsnih scena, koje vam doslovno vuku srce u grlo, je nadomak tome da je proglasim remek-djelom. 

     

    Berardijev mind-blowing scenarij ni na trenutak ne dopušta čitateljevoj napetosti da popusti, naprotiv, svaka scena je toliko realistična i " živa" da se osjećamo kao dio te minorne skupine brodolomaca, a i suptilni edukacijski aspekt samo dodaje epizodi na vrijednosti. 

     

    Maraffa, nažalost, nije na nivou priče, ali na svu sreću ovdje nije ni približno katastrofalan koliko na Mister Nou. Ova epizoda mi je za dlaku bolju od četrvte i  time definitivno najbolja Kenova koju sam do sada pročitao, kojoj ću se još puno puta vraćati i koja je jedan od argumenata za kultni status koji ovaj serijal uživa.

     

    24.09.2016
    22:33:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna priča, pravi klasik, remek-djelo. Dnevnik još jednom kasapi epizodu, a tragikomična mi je naslovna strana Baneta Kerca, na kojoj je bijeli medvjed obojen u smeđe. 

    18.01.2017
    13:23:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ne znam jesu li neki od vas slepi k'o Nanuk ili šta? Crtež je FENOMENALAN! Počev od snežno-ledenog gotovo nadrealno-postapokaliptičnog ambijenta, likova u najrazličitijim pozama, životinja, prikaz očiju likova kad sede u mraku kraj vatre... Mrsko mi je izvlačiti najbolje nacrtane scene jer svaka valja, ali upravo lica likova su perfektno nacrtana, kao i okruženje. Crtež je u isto vreme nekako starinski (na pozitivan način), ali ujedno i moderan, evergreen. Najviše mi se sviđa korišćenje linija i šrafura i to na pravi način a ne kao kod Alesandrinija koji nabaca linije na sve strane i to izgleda kao žvrljotina.
    Ovo je podjednako dobro nacrtano kao i po meni do sada najbolje nacrtana epizoda, Vrelo nebo Mexica, a za 4 ocene bolje i od očajnog Alesandrinija koji ne može u prva dva Ken Parker stripa koja je nacrtao ni da se poredi sa ovim Marraffom.

    Priča je da se čovek zapita, šta sve može da se dogodi na 90+ strana na tako prozaičnom, monotonom mestu kao nedođije Aljaske. Iako ima samo 4 lika, strip je izuzetno napet, i odnosi među likovima su odlični, Nanuk je sjajno predstavljen kao lik, isto kao i kapetan, kome ne mogu da zamerim što je tranžirao sopstvenu ženu, jer strah od smrti i ludila ne poznaje granice - čovek je, kada ga okolnosti na to nateraju, spreman na sve. I onda kada je krišom, nakon što ju je sahranio, pokušao da zaviri u torbu i uzme da jede to pogano meso, Ken ga slučajno prekida u čeprkanju po torbi. S obzirom da je sada pištolj kod kapetana, mislio sam kako je kapetan poželeo da ubije samoga sebe, ili ovu dvojicu... Ta napeta scena i dalje igra u mislima, sve dok u poslednjoj trećini ne saznamo da je u toj sceni u stvari pokušao da neprimetno posegne za mesom svoje mrtve žene - čime i ono malo dobrote što smo mislili da u kapetanu ima, pada u vodu. Ne samo da je krio da ima hranu, već je do nje došao na jedan, koliko god mogao da prihvatim to, odvratan i nečovečan način.
    Ne sviđa mi se ni što Ken insistira na zakopavanju leševa, umesto da se ostave da ih pojedu životinje. Mislim, Aljaska je to, hladno je, ljudi su gladni i bez energije, koga briga da li je leš zakopan ili ne. Bar bi meni bilo svejedno, kao što je i Nanuk za to da životinja pojede mrtvog čoveka, a tu će istu životinju pojesti nekad neki čovek, čime se nastavlja lanac ishrane, circle of life...
    Nanuk je što kažu ''steals the show'' - ova epizoda pokazuje svu njegovu neiskvarenost i veličinu. Ken se na momente čini isuviše ''junački'' pravičnim, ali dobrota kakvom Nanuk isijava se retko sreće u stvarnom životu. Pritom je vrlo simpatičan način na koji govori, podseća glasom i stasom na Yodu iz Ratova zvezda. :)
    Uglavnom, za jednu epizodu sa malo likova, atmosfera je vrlo napeta, reč je o psihološkom trileru. Dirljiv je momenat kada Nanuk oslepi, pa hoda desno, ili kada rukom, vezanih očiju, prati tragove u snegu kako bi spasio prijatelja. Možda bi mi zamerka bila u onoj borbi na kraju između Kena i medveda, ali i ona je realističnija od borbe između Welsha i ajkula. Uostalom medved je na samrti, pa nije tako ubitačan, usporenih je refleksa, pljuje krv... Način na koji Berardi piše je takav da se nijednog trenutka ne čini da smo bombardovani suvoparnim informacijama, za razliku od onog dosadnog Castellija koji smara sa enciklopedijskim informacijama. To je pravi način pisanja scenarija (za strip), da se informacije i saznanja pruže tako da se ne naruši građena atmosfera stripa, a ne da ubije čitaoca u pojam kao Castelli.
    Prednji deo naslovne je veoma dobar, mada nekako jednostavan, ali je zadnji još bolji. Ipak ništa od prvih 100%.
    Kad vidim koliko je Dnevnik kasapio nesrećne stripove, bude mi drago što ovaj strip nisam čitao u tom bednom izdanju.

    Za sada su mi Bijele zemlje najdraža epizoda, uz Chemako, Ubojstvo u Washingtonu i Vrelo nebo Meksika.

    07.02.2018
    03:47:00 sati
    Jocko
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Epizoda kojom sam se kao klinac zaljubio u Kena....

    27.02.2018
    18:23:00 sati
    logo111
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ovo je već malo ali vidljivo bolje od prethodne epizode. Preživjeli su na tlu i nema kitova ali ipak je sve dosta jednolinijski, beskrajni put. Nagon za preživljavanjem vrlo dobro prikazan te posljedice gladi i dolaska na rub psihičke i fizičke snage. Ima i stravičnih i smiješnih, ali i poučnih scena. Primjerice, stravično kako se kapetan odlučio na kanibalizam, smiješno kako Nanuk razmišlja da pojede medvjeđe govno, poučno ono o građenju iglua.Mislio sam da je neki važniji razlog za preživljavanja baš kapetana i njegove žene ali ništa posebno. Valjda je kapetan trebao kao negativac jer demonstrira pohlepu i egoizam, bio na brodu ili u beznadežnoj situaciji a žena luda, nigdje veze. Maraffa loše crta ali ovdje može proći, dobro je dočarao atmosferu.

    27.10.2018
    21:50:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Flashback
    Kod: LUK PHPR 6
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:42:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 339
  • Vukovi
    Kod: LUK PHPR 7
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 13.2.2019. 2:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 279
  • Derbi
    Kod: AF SA 49
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 809
  • Venus Sky-Lab
    Kod: NN LIB 63a
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1472
  • Traper Kerry 2
    Kod: TRPK PPHR
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 2.2.2019. 15:23:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 795

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

  • Oscar 2018.
    Vrijeme: 01.02.2019 09:02:00
    Prodavač: Markos
    Broj pogleda: 929

Magazin

Recenzije

  • Antarktika
    Kod: ZG LU 267-269
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.12.2018. 21:11:00
    Autor: nagor
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2978
  • Pripovijesti iz Darkwooda
    Kod: ZG MX 31
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 31.12.2018. 0:39:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2399
  • Prikazanja
    Kod: DD SD 15
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.12.2018. 15:51:00
    Autor: Jocko
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2270
  • Sablasti za Digging Billa
    Kod: ZG KOZA 6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 6.1.2019. 21:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 2200
  • Tajne
    Kod: LUK PHPR 4
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1994

Aukcije

Forum