Balada o Pat O’Shane

Ken Parker

KP LMS 466 | 96 str.

Ken je u zatvoru u Deerlaneu zbog toga što je pomogao Jolu-u da pobjegne nakon ubojstva šerifa (vidi epizodu Eskimka Enja), međutim, da nevolja bude veća, zamijene ga sa zloglasnim banditom, Jameom Latimerom, i na suđenju ga osude na smrt. Srećom, četrnaestogodišnja djevojčica Pat O’Shane, očajna zbog gubitka brata i svega što posjeduje, ali i fascinirana Kenom, odlučuje mu pomoći da pobjegne iz zatvora i njih dvoje kreću u potragu za ubojicom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 90%

P*8

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Narod ljudi - Balada o Pat O'Šejn
    KP DRKW 6
  • Balada o Pat O'Shane
    KP FB 12
  • Balada o Pat O'Shane
    KP LIB 12
  • Balada o Pat o´šejn
    KP LMS 466
  • Bijele zemlje - Narod ljudi - Balada o Pat O'Shane
    KP SA 4

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La balatta di Pat O'Shane
    KP CW 8
  • La ballata di Pat O'Shane
    KP SR 12

ZANIMLJIVOSTI

  • U epizodi uopće nema didaskalija, čiju ulogu preuzima tekst pjesme o Pat po kojoj je epizoda i dobila ima i koja ovdje glumi filmski soundtrack. U originalu se na 2. stranici nalaze i note za pjesmu (ne zaboravimo, Berardi je neko vrijeme pokušavao pronaći mjesto pod suncem kao kantautor, ali se, na našu sreću, ipak na vrijeme odlučio za pisanje)
  • Jedina epizoda Ken Parkera koja je objavljena u «cartonato» (tvrokorično luksuzno izdanje u boji) izdanju izdavačke kuće Mondadori (nažalost, nemamp sken naslovnice još, mada imam strip kući...)

«Otpjevat ću vam priču u kojoj Pat O’Shane
Jednog majskog dana dođe u Deerlane
Četrnaest godina u Aljasci su sitnica
Ali imala je brata i svežanj novčanica»

Nisam siguran kad sam prvi put pročitao Baladu o Pat O’Šejn, ali sam siguran da je to jedna od epizoda Ken Parkera koje sam pročitao najviše puta, možda je zato i predugo čekala da dođe na red da je recenziram, pošto pisanje recenzije zahtijeva bar dva čitanja štiva kojeg ionako predobro poznaješ. Ili bolje rečeno, kojeg si mislio da dobro poznaješ, jer usprkos svemu, ponovno čitanje i usporedba sa originalnim izdanjem je rezultirala nekim novim spoznajama! No, krenimo redom...

Lukas i Pat O’Shane, brat i sestra siročad dolaze u Deerlane, mali gradić u Aljasci, na proputovanju prema toplijim krajevima, vođeni snom o kupovini ranča. Nažalost, Lukasov san se naprasno završava na prljavom salunskom podu, Lenny Roscoe je čovjek koji ne voli gubiti na pokeru. U isto vrijeme, Kenu prijeti slična sudbina pošto ga je objektivna i nepristrana porota proglasila krivim za zločine čovjeka zvanog James Latimer, a sudac je jedva dočekao da ga osudi na vješanje. Pat, očajna zbog gubitka brata, sama na svijetu, vidi u Kenu/Latimeru slamku spasa, pošto je Roscoe član njegove bande i pomaže mu da pobjegne iz zatvora. Oboje bježe u Kanadu, u potjeru za Roscoem, ali i za pravim Latimerom, gdje će se odigrati konačni obračun...

«Voljeni brat, slučajno il’ ne
u saloonu na kartama zaradi tane
Tako djevojčici ostade samo
Srce puno bijesa i lice uplakano»

Ovo je prvi od četiri čina u sagi o odrastanju simpatične Irkinje, jer, budimo iskreni, iako je ovo serijal o Ken Parkeru, glavni lik u ovim epizodama je upravo ona. Berardi i Milazzo su priznali da im je za inspiraciju s jedne strane poslužila glumica Harvey Mills koja je 1960. dobila Oscara za ulogu u Disney-evom hitu Pollyana, a s druge, očitom se nameće usporedba sa nezaboravnom Pipi Duga Čarapa. Pat je vrlo brzo iskusila surovost života, ostavši rano bez majke koja je otišla s nekim kaubojem, oca koji je poginuo slomivši vrat padom s konja, te na kraju i brata koji je ubijen u kartaškom obračunu u salunu. Scena na 23. stranici, «nijemi» kadar u kojem vidimo Pat kako plače na bratom (a i samim sobom) je meni osobno jedna od najsnažnijih scena u cijelom serijalu o Ken Parkeru (koje su u biti i njegov trademark), a i u stripu uopće (ako već hoćete!), za što velike zasluge ima i ogroman Milazzov talent (o ćemu ćemo malo poslije). Pat je doslovno prisiljena odrasti i ta njena unutarnja borba žene i djeteta će Berardiju poslužiti da nas nasmije (npr. njenim eskapizmom i čitanjem ljubavno-avanturističkih novela), rasplače (već spomenuta scena plača) ali i zagolica, prikrivenim i diskretnim, ali ipak prisutnim erotizmom (šteta što je Dnevnik opet upotrijebio cenzorske škare pa su 2 stranice izbačene). Očito je da je u ovoj epizodi sve karte Berardi bacio na Pat i na njen šarm pošto je sama radnja nešto slabija, sa krajem koji će iskusniji čitatelj prerano predvidjeti (ili se to meni samo čini nakon x čitanja:-) ), ali opet dovoljno dinamična i zanimljiva, sa nekoliko dobro režiranih akcijskih scena.

Crtež potpisuje Milazzo, o čijim kvalitetama ne moram previše pričati, pošto sam vjerojatno dosadio svima sa svojim hvalospjevima na njegov račun, koji po mom sudu ni u ovoj epizodi nije dao sve što može. Naime, ima nekoliko sjajnih scena, već spomenuta Pat koja plače u prvom redu, ali i nekoliko prilično loših Kenovih krupnih planova koji mu baš i ne služe na čast. Ipak, njegov trejdmark je i dalje jasno prisutan, kontrasti crno-bijelog, minimalizam, ekpresivnost, snažno izražene emocije, tako da je sve skupa na prilično visokom nivou.

«Povrativši plijen sa smijehom u očima
Malena Pat tada reče svima:
’Častiti vas pićem htjela bi rado
Ali alkohol škodi, pjevajmo zato»

Kao i obično, posebno poglavlje zaslužuje Dnevnik koji ni ovdje nije mirovao. Prijevod je i dalje na niskom nivou, sama pjesma je gotovo doslovno prevedena, bez imalo osjećaja za poeziju (nisu se niti potrudili složiti rime!), a još i gore, dosta toga je izbačeno od strane cenzora. Nekoliko najočitijih primjera:
Stranica 13 – umjesto «Kopile!» Pat u Dnevnikovom izdanju viče na brata «Užasan si!». «Oprosti tata!» koje slijedi nakon toga više nema smisla, naravno, ali to ih nije previše zabrinjavalo.
Stranica 24 – pismo koje Ken piše je u originalu napisano «švrakopisom» i puno pogrešaka i prekriženih riječi, dok je Dnevnikovo besprijekorno napisano. Naizgled nebitno, ali bitno u kontekstu cijele sage pošto je Ken svjestan svoje nepismenosti i manjka obrazovanja uporno uči da bi na kraju sam postao pisac.
Stranica 41 – «Misliš li da će se izvući?» - «Sumnjam u takvu mogućnost». Izbačeno je «Ostao je mrtav na mjestu!»
Stranice 44 i 45 su izbačene, u njima Ken masira blatom donji dio Petinih leđa dok mu ova priča srceparajuću priču kako su joj mamu ubili indijanci a tata je obješen kao konjokradica. Osim bitnog erotskog konteksta scene bitan je i taj razgovor jer Pat poslije priznaje Kenu istinu o majci i ocu a nama nije jasno kad mu je slagala.
Stranica 68 – izbačena aluzija na prostitutku koja je od pijanog člana bande izvukla informacije o sastajalištu.
Stranica 70 – totalno nejasna intervencija. U zadnjem kadru Latimer govori Pet «Samo što si zaboravila s kim se šališ» umjesto «nisi računala na to da kanadski dolari nisu isti kao i američki»
Stranica 90 – «Ima jedna Irkinja, djevojka koja dole pravi pakao generale!» - «U redu kapetane, dodelićemo joj medalju za hrabrost!» - Dnevnik je izbacio «i muža» iz generalovog odgovora.
Kerčeva naslovnica naravno nije do koljena originalnoj, ali opet, nije ni toliko loša s obzirom na to čega smo se sve nagledali na naslovnicama i prije i poslije.

Klikni za uvećanje Klikni za uvećanje

Pročitao sam je toliko puta i znam da ću je prije ili kasnije pročitati ponovo. Malo je stripova za koje to mogu reći. Treba li vam bolja preporuka od toga?

«Istinu i laž već je pobrkala
Žena i dijete pola po pola
U mašti svojoj traži ona tako
Pistu za let daleko, daleko»

Naprijed

KP LMS 460 Eskimka Enja

KP LIB 13 Uzavreli grad

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    Vidim da je ovo Markosova najdraža epizoda. Meni međutim nije, čak mi je, ako bismo išli redom od prve, do sad najslabija. Najslabija uvjetno rečeno, jer Ken je stvarno vrhunski strip. Kao što reče Markos, autori su sve karte bacili na Pat, no koliko god ovo trebala biti dirljiva priča, ni u tom segmentu mi ne nadmašuje druge, kojima to nije glavni cilj. Radnja mi nije toliko zanimljiva, a kraj je nekako slab, neuvjerljiv. Jednostavno više volim onakav tip priče, ko što je prethodna trilogija na dalekom sjeveru (koje su ujedno moje najdraže epizode). Ovdje mi se sviđa scena ulaska u grad, samo tom jednom sličicom, autori mi pokazuju upravo onakav tip naselja kakav ja zamišljam u tom vremenu i na tom prostoru, sviđaju mi se likovi, ljudi koji se pojavljuju, ista stvar, ti ljudi pripadaju tom vremenu i prostoru, sviđa mi se kontinuitet serijala (na suđenju, kad imamo poveznicu sa prethodnim epizodama, od Donehogave do ukrcavanja na kitolovca). Strašno mi se sviđa i taj detalj koji nisam znao, a koji Markos spominje, Kenova nepismenost u originalu. To je svakako vrlo bitan detalj za kontinuitet i ne kužim zašto su u Dnevniku to mijenjali i tako unazadili originalnu vrijednost cijele serije o Kenu Parkeru. Jer, ovo je još jedan pokazatelj koliko su autori vjerno i realno pristupili projektu, trudeći se u svim sitnicama i misleći na detalje, a onda neko samo tako olako pređe preko toga.
    03.07.2004
    14:59:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Nakon avantura na sjeveru slijedi nova mini-serija u serijalu - po mom mišljenju sigurno jedna od najupečatljivijih i najboljih,pa me i ne čudi Markosova ocjena.Ono što se meni posebno sviđa je odnos između Pat i Kena.Čini mi se da su ovdje scenaristi pogodili "u sridu" jer mislim da se u nijednom stripu ne pojavljuje ništa slično.Pat je sjajno okarakterizirana.Ona je dijete koje se igrom slučaja vrlo brzo transformira u odraslu ženu a sve to pratimo kroz 4 epizode sa njom.Odmah se vidi da joj djetinjstvo nije bilo lako i da je kroz surov
    život dosta toga naučila ali ipak je vrlo pozitivna i simpatična.Dobro je što ima i akcinih scena i pucnjave,tek toliko da razbije monotoniju i sentimentalnost;-))Milazzo je zakon,kod njega mi se najviše sviđa kako crta face u pojedinim momentima(Pat sa cigarom,Ken koji joj gestikuliranjem dokazuje da nema 19 godina kao što sama tvrdi itd.).Nemam običaj pljuvati po Dnevniku ali ono što su napravili sa Kenom je neoprostivo.Čitanje je (gotovo) nemoguče,jer se iz aviona vidi da je tu nešto odrezano/krivo prevedeno itd..I zato je reprint ovako dobrog serijala kao što je Ken Parker itekako potreban!
    07.10.2004
    16:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Iako sam u recenziji za pricu "Jednog leta" dao sumarnu ocenu, idemo redom.Jer sad imam sve sto treba, kompletne epizode u de luxe izdanju. Odlicno nadovezivanje sa prethodnim dogadjajima (kod Kena je tok radnje savrseno odradjen) i jos bolji start za naredne 4 epizode. Pat je lik koji se ne zaboravlja. A secam se da sam LMS izdanje kupio na raspustu jer nije bilo niceg drugog na kiosku. Naravno, nisam ga ni procitao do kraja. Sta ti je zivot :)
    14.09.2005
    13:11:00 sati
    Barker
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ova epizoda sigurno ide u moj top 5 Ken Parkera!Pat je genijalan lik,njen odnos s Kenom koji korak po korak prerasta u simpatiju,njeno nevino laganje o godinama gdje ih po potrebi dodaje ili oduzima zavidno o situaciji,i njena osobna tragedija(smrt obitelji),gura je u prvi plan i ona je najupecatljiviji lik ove epizode.Cinjenica je da smo do prije libellusovog izdanja bili osiromaseni za bitne detalje koje recenzent spominje u recenziji,pa ovako s originalnim prijevodom,kad sve stvari dodju na svoje mjesto-mogu reci samo fenomenalno!Kraj se mozda da naslutiti,ali isto smatram da je dovoljno vjesto napravljen,pa ipak je ovo samo strip.
    24.10.2005
    13:15:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    a bio sam 100% siguran da sam već dao komentar na ovu legendarnu priču, dirljivo, duhovito, briljantno ispričano, pat je zakon, ovo libellusovo izdanje je prekrasno, a čak mi je i lms naslovnica odlična, na dnevnikove bisere ne treba trošiti riječi, jedino to da mi je tek sada jasno što su uradili ovoj epizodiedit: malo da dopunim podatke, prva referenca za pat je kim darby u sjajnom vesternu true grit, pa tek onda pipi i pollyana, a da ne govorimo kako je cijela priča inspirirana ovim filmom (i 5 puta bolje napravljena, ma šta pet, deset)
    25.10.2005
    22:50:00 sati
    ken2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nedavno sam procitao ovu epizodu i zaključak je: Ken Parker je iz svake epizode sve bolji i bolji! Osjećajna, dirljiva i meni najvažnije, veoma duhovita prica. Rijetko se danas možeš nasmijati uz strip, većina ih ide na neku ozbiljnost i dramatiku. Scenarij mi je odličan, a pogotovo na kraju Kenova oštroumnost kad otkrije šefa bande. Pat mi je jedna od najupečatljivijih likova u stripovima koje sam dosad pročitao. :-)
    26.10.2005
    21:41:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Epizodu sam ponovno pročitao samo par mjeseci nakon prvog puta, to dovoljno govori. Lijep početak mini-sage o Pat.
    20.12.2005
    14:19:00 sati
    Thommo
    uredi
  • chavez

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Remek-djelo tandema Berardi-Milazzo.Malo mi je naslovnica za nijansu lošija(čak mi se skoro više sviđa dnevnikova nego original)ali sve ostalo je odlično.Nakon Markosove iscrpne recenzije(kao i obično)nema se više što dodati.
    21.02.2006
    14:16:00 sati
    chavez
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Mini-serijal s malom Pat je najbolje citati kao cjelinu, iako se mala uvuce pod kozu vec u ovoj epizodi. Genijalac Berardi zna kako nas natjerati da nekog zavolimo i strijepimo nad (nezinom) sudbinom, a o Milazzovim crtezima istih emocija ne treba previse govoriti. Predivna epizoda jednog predivnog stripa.
    28.07.2006
    10:04:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...presmišno...umro sam od smijeha...jedan od najboljih likova je pat !
    06.01.2007
    20:45:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Uzbudljiva epizoda sa simpaticnom Pat! Berardi koristi metodu koju je kasnije Sclavi koristio, a to je svoju pjesmu umjesto didaskalija.
    18.04.2007
    21:57:00 sati
    D.J.
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Ma daj molim te!
    01.05.2007
    11:29:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    remek delo.jedan od najboljih stripova koje sam procitao.dirljiva i tuzna prica kao i sledeca 3 nastavka.
    25.06.2007
    21:00:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    moj najdraži ken, a možda i stip općenito
    19.12.2007
    08:40:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Solidna priča, koja je meni ipak miljama daleko iza onih najboljih. S druge strane, ovo je jedna od rijetkih epizoda Kena Parkera koje su mi bile drage još kao klincu, pa ajde, neka bude osmica za scenarij. Samo mala ispravka: glumica po kojoj je inspirirana Pat O'Shane je (pretpostavljam) Hayley Mills, ne Harvey Mills.
    10.01.2009
    03:18:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Legendarna epizoda, pravo remek djelo. Superlativi u svakom pogledu. Mislim da nema toga kome se nije svidjela Pat.
    09.02.2009
    09:56:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Uistinu lijepa priča. Bio bih zlokobnik kad bih isticao sitnice koje mi se nisu svidjele (a takvih zamjerki nemam). Ken je uistinu zabavno prikazan kako se snalazi u društvu maloljetne djevojčice.
    20.03.2009
    15:31:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidna epizoda u kojoj se covjek moze uvjeriti da Milazzo zna dobro da crta i emocije na licu(mala Pat),sto do sada kod Kena nije bilo primjetno.
    30.05.2009
    20:38:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda među prvih 12. Pratimo odrastanje mlade Irkinje Pat začinjeno humorom. Sviđa mi se Berardijev potez da umjesto didaskalija (koje su nepotrebne kad vam crta Milazzo) ubace ulomke iz pjesme. 
    19.06.2009
    10:59:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    03.08.2009
    12:47:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • cat claw

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 9, 1

    Posle Lili i Ade, Pat je svakako najupecatljiviji zenski lik u seriji. Majstorska epizoda.

    Malo objasnjenje oko Dnevnikove naslovne: Po mojoj zamisli, na naslovnoj je trebala da bude samo Pat, u kantrivestern pozi adekvatno naslovu na beloj pozadini. Medjutim, naslovna mi je vracena uz obrazlozenje da MORA da bude akcija jer to prodaje strip (!!!). Nije bilo moje da se raspravljam sa budalama pa sam dozvrljao onu tucu - Jel' hocete akciju? Eto vam je! (u sebi: jebite se.)

    Moje insistiranje da se naslovna ilustracija, kad vec ne ide originalna (nasla se budala koja je rekla da su ti crtezi izuzetnoooo slabi),  urade bar u duhu Milacovih crteza nije urodilo plodom. Kvocke iz redakcije su insistirale da mora biti akcije, po moguctvu bez oruzja.

    U takvoj atmosferi naravno da nije bilo ni govora o nekom inspirativnom radu na naslovnicama. Osnovni cilj je bio zbrzati bilo sta i izbeci bilo kakav razgovor sa apsolutno nekompetenim ljudima.

    08.01.2010
    20:41:00 sati
    cat claw
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Ha ha, baš me je nasmijao ovaj Banetov komentar iznad mojeg! Odlično! :-) Eto saznali smo još neke detalje o nesposobnima iz Dnevnika.

     

    Što se epizode tiče, vrlo zanimljivo je prikazana mlada Pat i njeno prisustvo i u iduće tri epizode pun je pogodak! Odlična priča...

    19.01.2010
    12:56:00 sati
    dcopic
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Možda i najdirljivija epizoda Kena, svakako jedna od najboljih zajedno sa sve četiri priče u kojima se pojavljuje Pat. Predivno nacrtana (ovaj mi se Milaco sviđa, dok mi se od ovih radova u Magičnom redovno smuči), prelijepo ispričana. Ocjenu kvari naslovnica, mada ne znam ni sam kakva bi mogla biti alternativa.

    19.01.2010
    15:02:00 sati
    vope
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 8, 5

    Ne razumijem stvarno zasto toliko ljudi smatra ovu pricu klasikom; meni je veoma osrednja.  Stavise, ova epizoda je jedna od Top 10 KP svih vremena na UBC.  To je stvarno cudno, zato sto osim Millazzovog crteza, sve je ovdje nekako dosadno i vec vidjeno; i Pat O'Shane kao lik je nekako klisej, osjecam da sam to vec vidio puno puta.  Prica je ok, a scenario mozda malo bolji; naslovnica je veoma 'ordinarna', tako da stvarno nije nista posebno.  Onak kraj price, gdje Ken uhapsi onog Kanadskog rendzera, i otkri ga kao vodja bande, je u stvari vrlo glup 'twist': jeste nepredvidljiv, ali ako malo zamislimo o svemu drugom sto smo vec vidjeli u zadnjih 90 plus stranica, nista ovdje nema puno smisla.  Veoma osrednja epizoda; nije da je losa, ali kad se uporedi s velicinom Kenovih epizoda, vidi se da je jedna od najslabijih.  :(

    24.10.2010
    18:23:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 82%

    7, 9, 8, 10

    Zabavna epizoda, i radnja se lako prati što nije slučaj kod nekih prijašnjih epizoda. Humor u ovoj priči je dosta dobar, i ima dobrih fora tu i tamo. Priča je slična kao i u prvoj epizodi, ali nema veze jer je ovdje izvedena bolje. Najveća zamjerka mi je nepotreban preokret na kraju, ono da je Kanađanin ustvari onaj Latimer. Nekako mislim da bi priča u globalu funkcionirala bolje bez te završnice.

    Milazzov crtež je puno, puno bolji u usporedbi s tim kakav je bio na početku serijala, sad se već mogu i razaznati i likovi. :D Naslovnica sjajna po običaju, a LMS se svaki put iznova nadmašuje.

    15.12.2010
    15:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nakon čitanja ove priče, moja top lista najboljih Kenovih epizoda se promjenila. Ne mogu reći da mi je najbolja, ali svakako u top5 dosad pročitanih. Crtež sve bolji. Čak mi je i Dnevnikova naslovnica jako dobra. Nedavno sam pogledao western True grit-nova verzija, original nisam, ali tema je ista. Vide se neke sličnosti u priči, kao što je i več spomenuto, ali ovo je ipak puno puno bolje.

    13.02.2011
    10:43:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ne znajući za sličnost sa filmom True Grit (gledao samo verziju Coenovih) odmah sam je uočio, ali samo potraga za ubicom odraslog čovjeka i djevojčice je sličnost sa pomenutim filmom. Ostalo je Berardijeva zasluga. Ideja o ukidanju didaskalija je odlična i filmski scenario više pristaje Kenu. Dobijamo novu interesantnu ličnost u liku mlade Pat i već su prije mene rekli da je ona glavna ličnost ove epizode. Apsolutno nemam nikakvu zamjerku na ovu epizodu i za nju imam samo riječi hvale. Milazzo standardan.

    01.11.2011
    23:36:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    05.10.2012
    15:44:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Vrh bogova.

    01.01.2013
    20:41:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedna od najdražih Kenovih priča. Pat mi je jedna od najupečatljivih stripovskih likova koji me uvijek nasmijava. Ona i njen odnos sa Kenom čini ovu priču i tri naredne posebne.

    01.01.2013
    23:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Nezaboravno, neponovljivo i tako šarmantno evergreen. Priča kojoj ćete se vraćati nebrojeno puta...

    20.03.2013
    23:56:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    12.10.2013
    16:37:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    Prosto obožavam ovu epizodu kao i ostale epizode u Pat O’Shane minisagi.

    25.09.2014
    12:44:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 8, 6

    Prilično neuvjerljiva,ali zanimljiva priča. Meni se NE sviđa Markov prijevod i "osječaj za poeziju" jel za neke djelove pjesme bi mu bilo bolje da ih je doslovno preveo poput dnevnika nego što je pokušao izmjeniti stihove pa isti postaju nejasni ili nepovezani s pričom stripa...npr ovaj drugi stih koji se odnosi na brata koji je na kartanju izgubio život: "Dragi joj brat, tako kocka pa'ne, kartajuć' u baru zaradio tane." vs dnevnik: "Voljeni brat, slučajno il' ne u saloonu na kartama zaradi tane" ...0:1 za dnevnik;) ...no na svu sreću, ostatak Markovog prijevoda u stripu je daleko nadmoćan naspram dnevnikovog,koji je recimo uz medalju za hrabrost izbacio muža (djelić koji me je dobro nasmijao). 1:1 po završetku čitanja;)
    30.09.2014
    10:36:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    odlična epizoda,mala Pat je genijalan i simpatičan lik koju zavoliš na prvu.sa svim onim njezinim malim lažima,manama i prgavim karakterom.ona scena kad zabija prst Kenu u uho i pita ga:da li ćutiš štogod?odvalio sam se od smijeha.

    11.11.2015
    17:01:00 sati
    igor 12
    uredi
  • mohas

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    100 % ovo je strip s kojim sam zavolio Kena, naslovnice, zbog LMS, manja ocjena, iako ni ona nije losa

    20.11.2015
    09:05:00 sati
    mohas
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Strašna epizoda! Ne bih se složio sa nekima da je ovo prva prava epizoda Kena, jer su i mnoge pre ove bile odlične (Ubojstvo u Washingtonu, Chemako, Vrelo nebo Meksika, Bijele zemlje, Narod ljudi), a sve ostale manje ili više vrlo dobre, ali ova mi je za sada mooožda i najbolja od prvih 12. Priča jeste na pojedine momente naivna, devojčica odalamila šerifa i oslobodila Kena, ali to ne umanjuje moj doživljaj. Ni završnica mi nije loša i kada se sve sabere i oduzme, ipak mi ima neke logike. Možda mi je na momente Ken u nekim scenama malo brutalniji i hladnokrvniji, il mi se to samo čini jer je u kontrastu sa šaljivim scenama s Pat.
    Pat je odlično prikazana, više je nalik ličnosti a ne fiktivnom liku, kao i mnogi likovi pre nje u serijalu. Humora ima, u suštini u svakoj sceni sa Pat, a ona me je podsetila na mog nekadašnjeg druga koji je isto tako bio malo ''lud'', npr. optuži ga gospodža u nekoj zgradi za bezobrazluk, ''jel su te to naučili roditelji?'', a on iz čista mira kaže ''sram vas bilo, gospođo, što pominjete moje roditelje, ja sam siroče!''; ih, jašta je siroče, upoznao sam mu roditelje. Ili sedimo u parku, jedan drug puši tompus, prolazi dekica čuvar parka iz obezbeđenja, a ovaj mrtav ladan, ''čiko čiko, oni duvaju travu!!! Uhapsite ih!'' Čika šta će, nasmejao se i produžio dalje... Ne može svako da bude niti postane Pat O'Shane, to se rađa. Tako da, britki i životni dijalozi puni humora su svakako najpozitivniji aspekt stripa. Pat ne prestaje da iznenađuje svakim novim kadrom, ali u suštini kako kaže Ken, u njoj se odvija borba između devojčice i žene.
    Takođe me po odnosu između Kena i Pat ova epizoda podsetila na film Leon Profesionalac, koji mi je iskreno prilično precenjen; primera radi, ovaj strip mi se mnogo više svideo, mnogo je prirodniji i opušteniji od pomenutog filma. I ovde kao i u Leonu (tj. obrnuto, u Leonu kao i ovde, jer je ovaj strip stariji) postoje neke scene koje naginju ka pedofiliji (čak mi se čini da je u par navrata kadriranje namerno tako urađeno od strane Berardija, da se čitaoci šokiraju u iščekivanju nečega), ali naravno da ničega takvog zaista i nema, jer Ken doživljava Pat kao malu napast, mlađu sestru pre nego kao ćerku, ALI kod Pat ipak postoje neka nejasna, slobodno se može reći romantična osećanja prema Kenu.
    Zaista, ovo je epizoda koja se ne zaboravlja. Do sada rekao bih jedna od najupečatljivijih u serijalu, a i u nekim aspektima originalna, npr didaskalije u vidu pesme su vrlo kul.
    Crtež mi je nekako manje detaljan nego u npr Vrelom nebu Meksika, pa stoga nema desetke, dok je originalna naslovna odlična, ali iz nekog razloga mi nije naročito upečatljiva, poput one za Ubojstvo u Washingtonu.

    24.03.2018
    07:22:00 sati
    Jocko
    uredi
  • SuperHrvoje

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Kad bijah mladac Ken ne voljeh ja. Previse crtica, nedovrsenih površina, premalo junaka i pucnjave. Sad baladu čitam i uživam ko nikad. Dinamičan kadar, duhovita međuigra, potjera bez galopa i akcija izvrsno režirana. Još zericu detektivskog posla i okrutnosti vremena i evo westerna idealna.
    08.05.2018
    18:31:00 sati
    SuperHrvoje
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Jedna od dvije dosad najbolje epizode serijala, pravo osvježenje nakon eskimske trilogije. 

    Srž epizode je odlična, ali početak i kraj su prilično "nategnuti". Pat oslobađa Kena, za kojeg vjeruje da je Latimer, jer misli da je on bandit koji će joj iz zahvalnosti radi oslobađanja pomoći u lovu na ubojicu njenog brata a istovremeno člana svoje bande?! Opet, nismo vidjeli ni koji je pravi temelj da je tako uvjerena da je Roscoe u Latimerovoj bandi a ni što Latimer ima protiv Roscoea, šta je "puklo" u vezi Latimera i članova njegove (bivše) bande? Ne vidim da je išta toliko očigledno posebno jer znamo da je Latimer onu dvojicu ubio s leđa što znači da to nisu očekivali od njega. Ken simpatičnu Pat cijelo vrijeme pokušava uvjeriti da nije Latimer ali ne ostaje mu drugo već radi date riječi ganjati Roscoea. Nije baš bilo prikazano da misli da je Roscoe njegov vodič do Latimera čije uhićenje za njega znači spas ali na kraju to sam zaključuje. Malo je tu nejasno i ponašanje tog ubojice Latimera. Spasi Kena i Pat da bi dobio dva pomagača u ubijanju članova bande. Kad se epizoda pročita baš djeluje da je tu sve nategnuto čisto da bi nas iznenadio zaokret na vrlo sretnom kraju iako je postojala podloga da se smisli drukčiji scenarij pa tako i potjera za Latimerom otegne na par brojeva kao ona za Walshom. Ovako je lako "pao". 

    Usprkos tome, epizoda je zanimljiva, suđenje Kenu, njegovi dijalozi s Pat i čitavo njeno ponašanje. 

    Milazzo bolji nego dosad, a posebno na početku serijala, i dalje ga krasi odlično prikazivanje emocija likova, ovdje posebno Pat. 

    18.12.2018
    21:50:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 9, 6

    Zanimljivost:

    - Radnja se odvija u svibnju 1874. godine.

     

    Komentar:

    Nije mi ova epizoda nešto posebno, pogotovo nakon vrhunske "eskimske trilogije". Mala Pat je odličan i dobro okarakteriziran lik, kao i odnos nje i Kena. Problem je što sama potjera i završni rasplet nemaju baš neke logike.

     

    Zbog čega bi mala Pat mislila da će joj Latimer pomoći srediti tipa koji joj je ubio brata, a koji je istovremeno član njegove bande? Zašto lik iz brvnare s ženom i malim djetetom puca na Kena, kad je mogao proći i bez tog rizika. Tu je problematična i bezosjećajna Kenova reakcija, nakon što je riješio lika u maniri najiskusnijeg revolveraša. Ne ide mi takvo ponašanje s karakterom Kena!

     

    Završni preokret nisam očekivao, ali to je ponajprije iz razloga što je cijela situacija nategnuta do besvijesti. Srećom, Ken Sherlock Parker je tu da nam sve detaljno objasni i to bez didaskalija! Čudesno! 

     

    Sviđaju mi se poveznice s prethodnim brojevima, a i polagano građenje Kena kao lika (Ovo se ponajprije odnosi na podatke pročitane u recenzijama i komentarima, jer tek po prvi put čitam ovaj serijal, pa su moja osobna saznanja ograničena samo na epizode koje prethode ovoj!).

     

    Milazzov crtež manje detaljan u drugoj polovici stripa. To se posebno odnosi na završni obračun, gdje mi se čini kao da je žurio, pa ovog puta nema desetke. Naslovnica lijepa, ali nimalo atraktivna. Nejasan mi je razlog zašto je Strip-agent odlučio ovu naslovnicu staviti kao glavnu u 4. broju. Obje preostale naslovnice su atraktivnije.

     

    Za razliku od većine, smatram da je ovo dobrano precijenjena epizoda, a nadam se da će preostale tri priče s Pat opravdati kultni status.

    02.04.2019
    03:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Još jedna vrlodobra epizoda. Uobičajno dobra karakterizacija likova i vrlodobar Milazzov crtež. Ja se dobro sjećam kad sam prvi put čitao tu epizodu daleke 1981., bilo je ljeto, vraćao sam se s mora (iz Krila Jesenice)...kraj priče tada kao klinac nisam mogao predvidjeti, kao ni u ostalim Kenovim epizodama, uvijek je bio taj neki neočekivani obrat, iznenađenje na kraju. Čitao sam ovu epizodu više puta, ali sada sam prvi puta uočio jednu pogrešku autora stripa. Na 30.stranici, kad Ken i Pat prelaze granicu između Aljaske i Kanade, na graničnoj ploči stoji natpis: "State Alaska-border line". Aljaska u to vrijeme još nije bila savezna država već teritorij.

    02.04.2019
    12:05:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Priča do kraja nabijena emocionalnošću za koju su zaslužni i povremeni duhoviti dijalozi, a koja ni nakon više čitanja ne gubi na svojoj snazi, atraktivnosti i dojmljivošću.

    03.07.2019
    11:04:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    15.07.2019
    10:35:00 sati
    BS
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    15.09.2019
    13:45:00 sati
    benx40
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Uživao sam u ovoj epizodi i sigurno ću opet.

    17.10.2019
    09:06:00 sati
    domegus
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Balada o Pat O'Shane" je jedna toliko dirljiva, a toliko jednostavna epizoda, da si čovjek misli šta se vrzmalo Berardiju po glavi kada je ovo osmišljavao.. Stvarno jedna vrhunska epizoda u kojoj sam stvarno uživao.. I sigurno da će mi kad - tad opet doći na red za čitanje.. Ovo je epizoda koju bih dao nekome tko nikad nije čitao Kena da ju prvu pročita.. Milazzo na crtežu, ali i na naslovnici, je vrhunski.. Imam samo riječi hvale za njegov minimalsitički stil crtanja..

    22.12.2019
    17:53:00 sati
    allessi
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    24.12.2019
    22:55:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ni blizu vrhu. Prilično naivno. Bolje su mi naredne epizode sa Pat.
    06.01.2020
    18:46:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • karuro

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Ok epizoda. Nije mi sada za ocjenu 90, ali ok mi je.Fora je pat kao karakter napravljen.

    24.06.2020
    18:23:00 sati
    karuro
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Krik vile smrti
      Kod: ZG LU 301/302
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 890
    • Ku Klux Klan
      Kod: KT LMS 508/509
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 1257
    • Ubojica Mondego
      Kod: TX LIB 80
      Ocjena: 88%
      Vrijeme: 13.4.2021. 23:11:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1081
    • Opsednuti grad
      Kod: KM ZS 111
      Ocjena: 84%
      Vrijeme: 11.4.2021. 23:21:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 1099
    • Montana
      Kod: KP LIB 24
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 9.4.2021. 23:24:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 14
      Broj pogleda: 1177

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      Aukcije

      Forum