Zavjera Komanča

Ken Parker

KP LMS 487 | 96 str.

Komanče i Kajove su se udružili u ratnom pohodu. Ken Parker i šestorica putnika diližanse pokušavaju da se domognu postaje "Komanča" prije nego što ih napadnu. Ali jedan od putnika je i lovac na skalpove Butch Logan

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 90%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 3

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nemilosrdni Butch
    KP LIB 16
  • Zavera Komanča
    KP LMS 487

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Butch, l'implacabile
    KP SR 16

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalni naziv epizode je Nesmiljeni Butch
  • Dnevnik je umjesto originalne naslovnice Milazza stavio sliku iz stripa.
  • Komanči pričaju svojim jezikom tj. čitamo njihov jezik a prijevod je niže zagradi.

"...Čitava zona je puna Komanča i Kajova. Udružili su se na veliku odmazdu, a mi se nalazimo tačno u sredini..."

Kao mali nikad nisam volio čitati Ken Parkera i Corta. Crtež me je odbijao. Tako je i bilo dok nisam se dočepao KP SC 1- Gde umiru Titani/Ledeni dah. To mi je bio prvi Ken a nakon njega probao sam naći još neke Ken Parkere. Jedan od prvih starih LMS-ova koje sam uspio naći bio je Zavera Komanča. Prvo me je malo zbunilo što nema Ken Parkera, toliko da sam mislio da sam kupio pogrešan strip, ali mi je onda sinulo da je ovdje Ken sporedan lik, ovdje je centralna figura je Harvey Logan zvani Butch, lovac na skalpove.

Kad je imao osam godina poglavica Komanča ga je ubio njegovu obitelj i odveo ga sa sobom. Odrastao je kao Komanč. I stvarao neprijatelje poput Mokima, sina poglavice kojeg je ubio kad je pobjegao. Naizgled, Butch je jedan od onih klasičnih negativaca koji vođen slijepom osvetom ubija svoju dojučerašnju braću. Doista, na početku ga svi vide kao nepriliku bez koje se može. Čak se i Ken kaje što ga je spasio jer: "...To su ljudi bez morala! Ljudi koji se ne ustručavaju čak ni da izazovu rat samo da bi dobili pregršt dolara! LJUDI KOJI NE ZASLUŽUJU DA ŽIVE!..." Ipak, pred kraj se vidi da je Butch ustvari pozitivan lik. Samo ga je život okrenuo na stranu koja je rezervirana za loše. Zanimljivo je da na kraju jedini koji se potrudio da mu oda štovanje i zahvalnost zbog njegovoe žrtve, makar i nečim tako "beznačajnim kao pokop", je bio Ken, bez obzira na sve. Onaj isti Ken koji je rekao kako osoba poput Butcha ne zaslužuje da živi i tu još jednom dolazi do izražaja ta snažno izražena Kenova/Berardijeva humanost, jedna od Kenovih glavnih odlika.

Osim Butcha, tu su i još Lena Kalc, internista koja odlazi u Alburqueke da bi se oženila sa čovjekom kojeg nije upoznala, njezin ujak, vojni poručnik, te dva kočijaša od kojih jedan boluje od Gastritisa, bolesti koja zvuči kao neizlječiva. Poručnik je čovjek nekih tradicionalnih načela, koja nalažu ženi bude domaćica i Lena mu predstavlja nekakav trn u oku, kao simbol napretka i vremena koja dolaze. Vremena koja nužno ne moraju biti dobra.

Berardi je izvrsno obavio svoj posao. Napravio je odličnu epizodu sa izvrsno dočaranim likovima i sa izvrsnim krajem. Mada je dolazak konjice u zadnji čas standardan kliše ovdje se fino uklapa u priču. Što se tiče Maraffe u Mister No-u sam ga prezirao i sad ga prezirem. Jednostavno nije za MN-a, ali u Kenu je izvrstan. Da su mu likovi malo raznovrsniji, recimo onaj rančer je isti Ken Parker, dobio bi 10. Ali ovako 9. Originalna naslovnica je odlična, mada sam očekivao neku gdje bi Butch bio prisutan, jer ipak epizoda nosi njegovo ime. Dnevnikova, koju sam i ocijenio, je užasna. Maraffa definitivno nije za kolora. Čak sam mislio da naslovnica predstavlja Indijanca koji bljuje vatru. Mada kad se pročita strip jasno je o čemu je riječ, ali opet…

Zaključak je očit. Odlična epizoda, odličan crtež, užasna naslovnica, ali za to nisu Talijani krivi.

"...Mrtvi mogu sada i da čekaju.
Oni možda da, ali ja moram da izvršim svoje..."

Naprijed

KP LIB 15 Ljudi, stoka i junaci

KP LIB 17 Duga, krvava staza

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Prvo ću reći da ja obožavam Maraffu. Oduvijek. I u Parkeru i u M.Nou. Jednostavno volim te nestandardne crtače. Najbolji su mi kod njega prizori borbe, kad metak pogodi tijelo, ili ljudi u trku i slično. A priča je, naravno, odlična. Tipovi ko Butch ostavljaju utisak, to su ljudi sa ruba, marginalci. O tome bih čitao sto puta na istu foru, jednostavno su mi zanimljivi razni osamljenici, fanatici, pokajnici, ljudi drugačiji od većine. Bilo bi mi draže da Butch lovi i skalpira bijelce, nekako sam uvijek na strani Indijanaca, ali, što je, tu je. Jedna od najjačih mi je kad dvojica lovaca na skalpove razgovaraju, pa kaže Butch da Kajova kojeg je obrađivao nožem, nije mogao da ne prizna njegovu tehniku. A i sami Kajove, kaže, iskusni su ljudi u baratanju nožem. Ovo je ludilo, Berardi, majstore!!! Za naslovnice više ni neću cjepidlačiti, sve su ionako odlične, osim što mi se ne sviđa previše ta bijela boja (ko što sam već i rekao), ovdje dajem ocjenu manje jer nema Butcha na naslovnici.
    15.10.2003
    21:12:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Hej njuskice jesili gladan...NGEEEE...BUDIBUDIBUU..TA..TAA..
    Ovi neartikulisani glasovi su pokusaj jednogodisnjeg djecaka
    (farmerovog sina) dok ga otac drzi u narucju, dabi samodva minuta poslije nastao PAKAO..Nikada do tada nisam vise pozelio
    citajuci strip dase pojavi recimo KONJICA, ili sam glavni junak price i spasi napadnute.Sa istinskom zebnjom sam citao sledece stranice
    dabi konacno na strani 77 bio prikazan masakr i jasno se vidjelo i tijelo djecacica koi je gugutao i uspio spoiti prvi i poslednji puta rijec TATA..Marafa je vise nego odlicno nacrtao likove..
    Sta reci nego samo daje ovo jos jedna u nizu Parkerovih KLASIKA..
    24.10.2003
    07:06:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 8, 3

    krenut cu od naslovnice,naslovnica(nasa)je ocajna ali jebiga nemoze se ocekivati neki kvalitet,crtez mi sve svidja zbog stila kojim radi ali mi ima previse praznog postora,sto se tice price,prica je pomalo neobicna sa iznenadnim krajem eto sve u svemu ok epizoda
    05.11.2003
    19:10:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    15.11.2003
    13:05:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    O ovoj epizodi mogu reći samo jedno - Butch Logan!Još jedan u seriji fenomenalan likova u serijalu.Odmetnik,marginalac,nemilosrdan ubojica,prekaljeni borac iz tisuću bitaka itd. Na prvi pogled se radi o smradu ali kad se uzme u obzir kroz što je sve prošao,jasno mi je zbog čega je takav i žao mi je što na kraju umire.Na momente ipak pokazuje malo ljudskosti(kad Leni pomaže oko umirućeg oca i na kraju kad se žrtvuje da bi spasio dječaka).Da sam na Bonellijevom mjestu,takvom bi liku dao vlastiti serijal.Glavni junak negativac - zašto ne?Kenova reakcija kad sazna tko je zapravo Butch je dosta burna ali sasvim razumljiva - takvi ljudi su odgovorni za smrt njegovog brata.Sviđa mi se i kako su prikazani događaji u diližansi.Jednostavno se osjeti napetost i isčekivanje dok prolaze kroz indijansku teritoriju .I sami likovi u diližansi su sjajno odabrani - eto nam i moderne i emancipirane žene a k tome još i doktorica - na što smo kod Berardija i navikli(srećom).
    Maraffa mi nije tako dobar kao u npr. Beli pakao ali ipak je OK,posebno mu je dobar Butch.A moram malo popljuvati Dnevnik jer je očito da je strip rezan.
    01.04.2004
    20:43:00 sati
    Aco
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Jedina mana ove price je sto kronoloski dolazi poslje fenomenalne "Ljudi,stoka i junaci".Nakon svih bravura koje su Berardi i Millazo odradili u prijespomenutoj,Butchova prica ipak je nekako mlaka ali niposto i losa.Realan prikaz surovog Divljeg Zapada.Iako je dosta strana posveceno karakterizaciji Butcha,koji u ovoj epizodi preuzima nakratko od Kena glavnu ulogu,nakraju mi se cini da nije u potpunosti uspjela.Imam osjecaj da je kroz 98 str. osnovna ideja bila pretvoriti ga iz negativca u pozitivca,ali sve je to ostalo dosta kiselo.
    Maraffa mi je "standardno odlican",kao i u svim prijasnjim Kenovim epizodama.
    22.12.2005
    08:39:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 79%

    7, 9, 8, 7

    Uh, posle relaksiranog Ranchera i epa koji sledi, Butch je "noz u srce" sa svom svojom surovoscu i brutalnoscu. Citao sam ovaj broj sa takvom napetoscu kao retko kada. Koliko je samo smrti na ovih stotinjak strana. A momenat kada Komanci ustrele bebu me je zgrozio vise nego sve Chiavierotijeve koljacine zajedno. Jednostavno je fascinantno kako Berardi uspeva u svoje price ubaciti toliko zanimljivih stvari, kako tu nema praznog hoda, sve ima svoj smisao, cak i prica o gastritisu dok se kocija valja kroz pustinju. A i Marafa se pokazao kao crtac. Mozda je na prvi pogled odvratan, ali kad se malo priviknes, postaje odlican. Cini se da su mu krupni kadrovi problematicni, recimo Butch je svuda drugaciji. Dali mi se cini, ili je Dnevnik u svom stilu "zaboravio" da na kraju objasni da je Lena ustvari bolnicarka-prevarant?
    26.12.2005
    02:13:00 sati
    Barker
    uredi
  • Bljak

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    nek ocene govore umesto mene..
    (-;
    26.01.2006
    01:56:00 sati
    Bljak
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Pročitao sam dosad puno Bonelijevih stripova, ali moram priznati da kada sam pročitao Nemilosrdnog Butcha, sam sam sebi rekao da dosad još nisam pročitao tako brutalan a istovremeno tako vjerno prikazan strip. Doista je užasna scena kada malu bebu bacaju u zrak i gađaju je pištoljima, imao sam osjećaj kao da se to dešava u mojoj blizini. Javio mi se je taj osjećaj gadosti upravo zato što je to Ken Parker, genijalno ostvarenje devete umjetnosti. Takav ili neki drugi filing možemo osjetiti čitajući isključivo vrhunski strip. Naslovnica mi je odlična, Marraffin crtež mi baš leži, ležeran je, jednostavan i dovoljno dinamičan za prolaznu ocjenu. Za ovu epizodu ne mogu reći da mi je među najboljima iz serijala, ali zasigurno zauzima visoko mjesto.
    28.01.2006
    21:10:00 sati
    deangelis
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Jedna između deset najboljih Parkerovih epizoda.I kad napokon dobismo Libellusovo odlično izdanje onda nam se i ukažu dvije izbačene stranice iz starog Dnevnikovog izdanja.A te dvije stranice donose trenutke zbog kojih volim cenzuru.Na prvoj stranici imamo čovjeka koji puca sam sebi u glavu jer mu to jedino preostaje kada Komanči u punome naletu krvnički ubijaju sve pred sobom,i djecu i starce i spremaju se za mučenje i skalpiranje preživjelih.Druga stranica donosi nešto najokrutnije što strip može donijeti.Scenu u kojoj preživjelo novorođenče indijanski divljaci bacaju u zrak i rešetaju iz pušaka.Odvratna scena....
    29.01.2006
    16:02:00 sati
    kico
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Za ovaj strip prvo moram pohvaliti odličnog Marraffu, stekao sam dojam da je bio malo bolji nego u epizodama s Eskimima; naslovnica je dosta dobra. a sama priča i scenarij mi se nisu previše dojmili jer sam dosta puta vidio ovako nešto, pogotovo ono kad ih vojska spasi u pravi tren. Dojmile su me se jedino one scene koje su bile cenzurirane jer su stvarno preokrutne. Za Butcha mogu reći da je dosta dobro okarakteriziran; njegova okrutnost, nemilosrdnost i način na koji shvaća život...
    20.02.2006
    15:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    tvrda, brutalna epizoda, odlično napisana, dobro crtana, iako ovdje marafa nije na svom vrhuncu, kao u sjevernoj sagi, ipak, ovo nije onaj pravi parker, iz najboljih epizoda, fali emocija, ali tu im nije ni bilo mjesta, palac gore za libelusovo izdanje
    25.02.2006
    22:41:00 sati
    ken2
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 6, 9

    Stoput sam gledao kaubojski film o karavani/postanskoj kociji/kaubojima koji su putem ugrozeni od podivljalih indijanaca. Ali sve su te verzije bili samo prividno okrutne i divlje, ova pogadja. Ona scena s bebom...
    28.07.2006
    10:36:00 sati
    alen
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Odlično dočarana atmosfera Divljeg zapada,gdje se dječak igra sa čegrtušom,poduzetni pojedinci zarađuju ubijajući radi skalpova,a 'Native Americans',suprotno njihovoj klišeiziranoj idealizaciji,nemilosrdno ubijaju novorođenče.
    Berardijeva studija karaktera ide do nijansi,pa nam Butch na kraju čak ispada simpatičan,a 'ugledni građani',Lena Kaltz i njezin stric,koji su sve u životu stekli vlastitim napornim radom,na kraju ne ispadaju takvima.Motiv udavače-prevarantice Berardi je koristio i u Springvilleu.
    04.09.2006
    14:53:00 sati
    VALTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ...krvava epizoda...
    01.01.2007
    16:26:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • NESVRSTANI

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Scena kad indijanci iz kuće izvuku bebu, bace je u zrak, i isprazne svoje šaržere u tu istu bebu,je nešto šta se teško zaboravlja.  Marraffa odličan!
    16.07.2008
    15:43:00 sati
    NESVRSTANI
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Jedna surova priča o crnilu i sivilu DZ-a, bez romantike. Nemilosrdni Butch, na početku prikazan kao obični koljač, kasnije pomalo biva okarakteriziran kao čovjek koji zna kako se preživljava na DZ-u, da bi konačno čitatelju bilo i pomalo žao što su ga ubili, jer se žrtvovao za onog malog. I to sve bez nekih prenemaganja i velikih fraza, fascinantno. Maraffa puno bolji nego u Mister Nou, iako još uvijek nije na svom vrhuncu. Naslovnica mi se sviđa.
    05.01.2009
    18:25:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Klasična epizoda o tipičnom Divljem Zapadu. Pobune Indijanaca, pljačke kočija, lovci na skalpove...sve već viđeno. Ipak je završetak zanimljiv, jer nisam očekivao da će Butch biti spreman žrtvovati se.
    24.03.2009
    12:55:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izuzetan western.
    25.04.2009
    11:41:00 sati
    farrar
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 10, 6

    Sama prica nije nista novo,scenarij je ipak drugaciji nego u tipicnim bonelli road-westernima.Prica prije svega obiluje sa brutalnoscu, indijanci bacaju bebu u vazdu i onda je gadjaju kao metu, detaljno prikazivanje klanja i skalpiranja, strip sigurno nije za one sa slabim nervima niti za djecu.Marraffa,legenda, jos jednom majstorski odradjuje posao, pogotovo brutalne scene djeluju totalno ubjedljivo, cak i kod normalnog pogotka metkom u stripu ja stiscem zube, toliko uvjerljivo prenosi ovu pricu na crtez. Naslovnica je totalno neatraktivna, na zalost.
    31.05.2009
    10:00:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Jedna od prvih priča Kena Parkera koju sam pročitao. koliko je samo surovosti prikazano u ovoj epizodi, sreća da je Dnevnik i ovdje cenzurirao (ne vjerujem sam sebi dok ovo pišem), jer ona scena sa bacanjem djeteta u zrak stvarno je brutalna!

    25.01.2010
    12:22:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Majko mila, nikako da izvadim iz uma onu scenu gdje Indijanci bacaju malu bebu u zrak, i onako pucaju na nju, kao da je nekakva divljac!  Jesu li crvenokozci stvarno ovako dostupali u ovim situacijama kad su hvatali bebe u ovim ratnim odnosima?  Stvarno jeziva scena, ali ipak, imam osjecaj da je realna, pa zato ne nalazim mane, nego samo objasnjavam zasto me je potresla.  Ovaj lik Butch je nekako interesantnan: kad ga prvo upoznajemo, vidimo da je covjek surov i zao, ali kasnije, u neku ruku, ucimo da ima razloge zasto skalpira indijance, i zasto ih toliko mrzi (bio je njihov zarobljenik kako dijete, i strasno su ga mucili).  Ken mi je ovdje kao suprotni lik, i da ova prica njega uopste i nema, ne vjerujem da bi mi kao citatelji osjetili.  Ovo meni ostavlja otisak kao Berardijeva verzija Nolitine famozne price, "Ocajnicko Putovanje", ali je ovo mini verzija sa puno manje stranica.  Nema ovdje nista lose, ali je ipak nekako osrednje, sve u svemu, pogotovo scenario, koji nije bas ko zna sta. Crtez dobar, kao i naslovnica, a kraj nekako emotivan, kao i velicina Kenovih epizoda.  

    29.10.2010
    16:19:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za mene najbolji strip koji sam pročitao.

    28.01.2011
    13:13:00 sati
    14act3
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 82%

    7, 10, 8, 7

    Česta tema iz starih western filmova, no ovdje je to priča u kojoj se jeza i osječaj nelagode osjeća kao da Vas prate indijanci i kao da će nas napastisvakog trena iz zasjede. Stvarno fenomenalno odrađeno. Ne zanm kad sam to zadnji puta osjetio u stripu da sam se poistovjetio sa junacima, kao da sam tamo negdje sa njima. Iako mi nakraju ne spada u sam vrh Kenovih epizoda, svakako se izdvaja iz prosjeka. Naslovnica nije nešto posebno. Mislim da je i ona slična za jedan Texov gigant kopija ove. Od Maraffe sam očekivao više. Puno mi je bolji bio u eskimsko-snježnim pričama.

    13.03.2011
    15:05:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    U ovoj epizodi Berardi kao da je htio da dokaže da za njega ne postoje granice dokle može ići. Nažalost, u tome je debelo pretjerao. Jednostavno, za brutalnost treba imati određenu granicu. Scena sa bebom je toliko užasna da sam zažalio što nijesam čitao Dnevnikovu verziju pod pretpostavkom da su te stranice izbačene. Šteta zbog toga jer zbilja nije bilo potrebe za tim, a priča je imala potencijala. Sad nešto o liku Butcha. Zaprepašćen sam kako ljudi imaju razumijevanja za njegove postupke zbog lošeg ophođenja Komanča dok je bio u njihovom zatočeništvu samo zbog toga što se na kraju ispostavlja da ima i dobrih strana. To nije Berardijeva krivica jer sigurno da on to nije htio, ali izgleda da ljudi tako shvataju. Na samom početku stripa on ubija dijete, dvije žene, starca, staricu i ranjenika. Malo li je? I ako to opravdavamo ičim onda nema potrebe da se iščuđavamo ratovima na Balkanu po principu „Mi i oni“. A takvo razmišljanje je plod one brutalne scene sa bebom i ona je rak rana ovog stripa. Loša poruka, ispostavilo se.

    Što se ostalog tiče, strip obiluje naivnostima kad su borbe u pitanju. A i Ken već razumije jezik Komanča, no s obzirom na to da je za najviše mjesec dana naučio jezik Eskima ne treba se čuditi :).

    Crtež u ovoj epizodi je prilično loš. Ovdje Maraffa dokazuje da je epizoda „Bijele zemlje“ bila odlična kamuflaža za njegove očigledne crtačke nedostatke. U „Bijelim zemljama“ su lica modra od zime, ispostavilo se, slučajno onako nacrtana (što je za epizodu dobro leglo) jer sad vidimo da on takva lica crta i kad su topli predjeli u pitanju. To sjenčanje otkriva gotovo groteksno nepoznavanje anatomije lica koje je iz table u tablu drugačije prikazano i nema ni najmanje veze sa prethodnom. Užas živi kako se čovjek upliće u nešto o čemu nema pojma. Ostatak crteža je tek prosječno nacrtan. A što tek reći za Kenovog brata blizanca sa ranča? :)

    06.12.2011
    08:32:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Slažem se sa predhodnikom. Jedan od lošijih Kenova.  Osnovna ideja za priču je Fordova Poštanska kočija. Ubojstvo one bebe je stvarno okrutno i ne znam šta je trebalo upoznavanje te obitelji na nekoliko kadrova aku su več na sledećem svi mrtvi. Sve skupa mi je bez neke poante. Ima puno "mudrih" reči od strane junaka priče. To mi isto deluje nekako isforsirano. Kenove riječi: Neki ljudi ne zaslužuju žiovjeti# su več pokupljene mislim da iz 2 Kenove priče. I znam, da iste riječi upotrebljava u 31 jenoj priči na kraju, pa sigurno još u kojoj. To se ponavlja. Ponavlja se i sama priča. Recimo bar u Naikinom bijesu.

    23.05.2012
    13:33:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    6, 8, 8, 10

    17.09.2012
    13:09:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Ovaj strip sam imao kad sam bio mali, prvi put da mi je drago sto sam tad citao cenzurisanu verziju :)

    A onu scenu kad decak hvata zmiju nikad nisam zaboravio, zeleo sam tad i ja da probam ali nisam imao priliku :D

    07.11.2013
    22:06:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Slažem se s amnesiacom glede toga da je Berardi pretjerao s količinom brutalnih scena, a pokolj na ranču i onaj početni s Indijancima su najgore scene od svih za podnijeti. To jest duboko uznemirujuće, ali opet i veoma lagano za napisati ako želiš pisati uznemirujuće stvari. Berardiju kao da se nije dalo smišljati emotivne scene pa je sve nade ulio u šok-faktor. Ipak, Butch je jedan zanimljiv lik. Na početku izgleda kao neki Burattinijev tvrdokorni negativac i zlikovac, ali kasnije čujemo i njegovu stranu priče i tu i tamo se pokaže neka njegova svijetla strana, pa tim sivilom podsjeća na Welsha s početka sage.

    Maraffin crtež je tu gori nego u eskimijadi, lijepo crta lica izbliza ali sve u svemu to izgleda zbrzano nekako, ali sviđa mi se kako crta sunce. Naslovnica je prelijepa kao inače, a ovi u LMS-u su majstorski zasrali.

    15.04.2014
    13:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Nemilosrdan je Butch, al' bome, nemilosrdni su i Komanči...
    02.10.2014
    17:30:00 sati
    Oki
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    nema se tu šta puno mudrovat i filozofirat.to je bio brutalan rat do istrebljenja ili jednih ili drugih.pobij sve bijelce,pobij sve indijance,starce,ratnike,žene.dijete im ubij jer kad naraste,ubit će nas i našu djecu.to je misao vodilja američko-indijanskog rata.Maraffa mi je ovdje fenomenalan,do sada najbolji od njegovih radova.

    15.11.2015
    09:09:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislim da je u ovoj epizodi najnemilosrdniji Berardi.

    Ona scena kad indijanac baci bebu u vis pa ju gađaju ko glinenog goluba, je u najmanju ruku brutalna!

    I ono dvoje što vise skriveni i svezani na drvu, a nakon što Ken prođe i udalji se, indijanac im nemilosrdno prilazi i izvlači nož iz korica a nadalje te autor prepušta vlastitim mislima.... jezivo!

    24.03.2016
    18:07:00 sati
    Barney
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ne znam čemu iščuđavanje u komentarima. Berardi je potpuno poentirao brutalnim scenama. Ono kada baci bebu u vazduh i indijanci je upucaju u letu, kao glinenog goluba, me podseti na priče o nacističkim zverstvima i treskanju beba o zid. Užas, da, ali njemu je kao i svim užasima mesto u stripu. Takvim scenama nam autor ogadi te iste domoroce koje nam je približio u Chemaku i Narodu ljudi. Indijanci, nacisti, komunisti, hrišćani, muslimani, jevreji... isti je sve to kurac, jer je u ljudskoj prirodi da bude zver, bez obzira na tabor. To je očigledno bila misao vodilja Berardiju kada je pisao epizode za Kena - prikazati sav ljudski užas i ljudsku prirodu, bez obzira da li su to indijanci ili belci, jer među svima ima žita i kukolja. I zato potpuno podržavam prikazivanje takvih scena, jer ljudi poenta stripa nije samo da nasmeje i opusti, već i da zgrozi, da ti zgrči stomak i izazove mučninu. A da se suzdržao, jeste, donekle. Nije prikazao bebu u letu nakon pucnja, ali jeste kasnije na zemlji. Nije prikazao ni mučenje onog para koji visi na drvetu, što kaže komentator pre mene prepustio je to mašti. Jeste prikazao skalpiranje...
    Butch je super kao lik, npr momenat pri kraju kada u trećem licu nastavlja sa gnusnim opisivanjem indijanskog mučenja bele dece-robova, čime aludira da se sve to desilo njemu. Slažem se, zaista podseća na Welsha na kraju, biva do kraja iznijansiran kao lik, uviđamo i njegovu stranu priče; a Ken ipak dobija opkladu. Može se polemisati da li Butch daje loš primer, jer opravdavajući njega opravdavamo nasilje, ratne zločine, masakr koji je počinio u ime osvete i novca. Međutim stičem utisak da Berardi ovde nije hteo da ikoga opravdamo ili ne opravdamo. On kroz serijal konstantno daje objektivnu sliku sveta, smeštenog po njegovom izboru na divlji zapad. Kako ćemo da protumačimo i na čijoj ćemo strani biti, to zavisi od nas, ali ova epizoda je sve samo ne lepa, a kako reče neki lik u nekoj od prethodnih epizoda, ''ovde nema junaka...''. Butch je klasičan antijunak. Ovde vidimo i drugu stranu novčića - Ken vređa Butcha i želi da se obračuna s njim jer smatra da je njegovo viđenje ispravno, da su indijanci good guys, ali Butch otkriva da nije sve tako bajno. A nije ni u krivu mnogo, ima tu malo licemerja - Ken je do ove epizode verovatno više ubio indijanaca nego što se sprijateljio sa njima.
    Svidelo mi se i kako nakon 4 potrošena metka (od kojih je jednim ubio svog prijatelja da ga reši muke) meksikanac odlučuje da ne upuca indijanca već sebe u glavu, a zatim ga dok leži mrtav rascopane glave indijanac pljuje u glavu, gest kojim mu ''poručuje'' da je kukavica. Vrlo brutalna scena.
    Onaj twist sa lekarkom i stricem je mooožda bio i očekivan, a konjica dolazi naravno u poslednji čas kao duh iz mašine, ali dobro. Generalno su svi likovi kao i uvek do sada dobro okarakterizovani, u prošloj ep. je bila epilepsija, sada gastritis; atmosfera je prilično napeta i neizvesna, osećaju se tenzije u vazduhu. Priča jeste malo viđena, ali je sveukupno vrlo sveža sa odličnim likovima, tako da obaram ocene za priču i scenario za po jedan. U vestern žanru ima puno varijacija na temu, a kada je varijacija jako dobra, može da se stekne utisak kao da je reč o originalu od koga su ostali potekli, kao što je to slučaj u ovoj priči.

    Marraffa mi je već sada možda i najdraži crtač od ovih nekoliko trenutno u serijalu; način na koji crta pejzaže i pozadinu, prirodu, sa malo linija postigne puno. Sviđaju mi se i lica koja crta, kako senči. Najdraži su mi ipak pejzaži i priroda, kao i scena sa belom pozadinom kada indijanac kleči sa nožem u stomaku a ''Mesar'' Butch stoji i nemušto gleda u njega... Crtež izgleda u isto vreme oldschool a opet vrlo sveže i vrlo odgovara žanru. 
    Naslovna iako ne prikazuje Butcha ipak prikazuje glavnog junaka pored Butcha - kočiju, i momenat kada se Ken ukrcava tj. stopira, sa podignutom puškom - na isti način počinje i prva epizoda Comanche, a i naslovna ove epizode je po uzoru na tu Comanchinu.

    19.04.2018
    07:26:00 sati
    Jocko
    uredi
  • dsormaz1

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Koliko sam samo puta svojedobno pročitao Zavjeru Komanča u LMS-u...i u ono davno vrijeme, kad sam među svojim vršnjacima bio jedan od rijetkih kolji su čitali Kena Parkera, ta epizoda ostavila je određen dojam na mene. Pročitavši tu epizodu u Fibrinom izdanju, necenzuriranu i s puno kvalitetnijim prijevodom, dojam je još snažniji nego prije. U ovoj epizodi Ken više igra sporednu ulogu, Butch je okosnica priče. U početku prikazan kao nemilosrdni ubojica Indijanaca, koji ubija samo radi zarade na skalpovima, tko ga ne bi mrzio i gnušao se same njegove pojave? Kroz priču se pomalo otkriva zbog čega je postao takav, tj. što je sve pretrpio u životu, pa se nakon toga lako da zaključiti zbog čega je takav postao. Postavlja se i pitanje svakom od nas: u kakve bismo ljude mi izrasli da smo bili na njegovom mjestu, bismo li bili poput njega, radili isto što i on ili možda još i bili gori od njega? Možemo li prestrogo suditi? Dojam upotpunjavaju i neke šokantne  scene koje je Dnevnik cenzurirao, a koje smo mogli vidjeti u Fibrinom izdanju. Posebno se kroz tragediju obitelji koja je živjela u postaji i njezinog jedinog preživjelog člana, dječaka Jimsieja, nameću brojna pitanja. Što će kasnije biti s dječakom koji je proživio takvu tragediju, brutalan pokolj svoje obitelji? Kakve će teške ožiljke to možda ostaviti na njemu? S kakvim psihičkim posljedicama će odrastati? Hoće li i on mrziti Indijance kao Butch, hoće li ih i on kasnije ubijati i osvećivati se? Bi li za njega bilo bolje, kao što je Butch primijetio, da je poginuo zajedno sa svojom obitelji? Tu je još i uobičajno iznenađenje i obrat na kraju epizode vezan uz lik putnice Lene Kaltz i njenog "ujaka". Ovu epizodu svakako treba pročitati!

    23.04.2019
    14:42:00 sati
    dsormaz1
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Krvava, tragična epizoda s motom "ili pucaj ili ćeš biti upucan jer za pregovore vremena nema".

    03.07.2019
    11:07:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 67%

    6, 7, 7, 7

    Solidna priča ali ništa više od toga. Berardi drži stil da ništa nije ni crno ni bijelo. Butch dobro okarakteriziran, krenuo od potpune tame ali se polako dovlačio ka sivilu, definitivno glavni lik epizode. Možda je zbrzan završetak, truba i bijeg Indijanaca ali onda je ono uhićenje internistice winner za kraj. 

    Što se tiče brutalnih scena, nije ugodno ali je realno, nemam ništa protiv.

    14.07.2019
    16:02:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    29.07.2019
    22:32:00 sati
    BS
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    03.08.2019
    03:30:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    18.09.2019
    01:51:00 sati
    benx40
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Zanimljivosti:

    - Za razliku od prethodnih epizoda, u ovoj su svi povijesni i geografski podaci točni. Konkretno, spomenuti europski i francuski grad Strasbourg je, u vremenu odvijanja radnje u priči, zaista bio dio Njemačkog Carstva (tzv. Drugi Reich), a i sve činjenice o gradovima Texasa i Novog Meksika (El Paso, Socorro, Albuquerque) su točne. 

    - Točan je i podatak da su se Komanči i Kiowe, nakon godina međusobne netrpeljivosti, udružili u borbi protiv bijelih doseljenika.


    Komentar:

    Potpuno bezrazložno na glasu kao jedna od boljih priča u serijalu! Tu se pokazuje onaj krvnički instinkt u ljudima koji podsvjesno uživaju u ekstremno brutalnim scenama.To nam je i sam Berardi kazao frazom:

    "Životinje slijede svoje nagone, samo ljudski um može smisliti ovakvu okrutnost!"

    Ova epizoda je ujedno i njegova kritika toj ljudskoj okrutnosti i žeđi za krvlju i tuđom patnjom. Svejedno, često budem šokiran koliko bolestan ljudski um može biti da uopće zamisli određena mučenja ili scene ubojstva. Ovdje je to scena u kojoj Komanči koriste bebu kao metu!!! Alo, Berardi - pa i ti si bolesnik kad si se takvog nečeg sjetio! Onda ona scena na ranču Hudsonovih, gdje Indijanci nikako ne žele propustiti priliku za kvalitetno mučenje. Pa još i Butchova priča na samom početku stripa! Strašno i tužno da netko može uživati čitajući takve stvari!! 


    Izuzev tih brutalnih scena, ova epizoda nema nikakvih drugih elemenata koji je razlikuju od ostalih sličnih priča. Jasno mi je da je Berardi htio pokazati krvničku stranu ljudi, ali ne valja inzistirati na tim stvarima, pogotovo zbog same atraktivnosti priče i stripa.

    Pozitivni elementi su odlična i uvjerljiva karakterizacija glavnih likova, a i već spomenuti vjerodostojni povijesni i geografski elementi.


    Maraffa je svoj posao odradio više nego solidno, iako je to lošije od dvije epizode s Inuitima (SR 10 i 11). Lica jesu malo kritična, ali do sada najefektnije nacrtane scene pogađanja ljudi metcima koje sam vidio i upečatljive akcijske sekvence uvelike nadoknađuju većinu nedostataka.

    05.11.2019
    14:09:00 sati
    Spock
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    12.11.2019
    13:11:00 sati
    logo111
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Ova je epizoda svakako jedna od najbrutalnijih epizoda u Ken Parkera, ali i u Bonellija.. Scena kada indijanci bacaju bebu u zrak i vježbaju gađanje je nešto neviđeno do sad.. Strip obiluje brutalnostima, ali i odličnim razgovorima i razmišljanjima.. Kenova odluka da na samom kraju ipak pokopa Butcha je prikaz njegove humanosti, ali i priznanja da Butch ipak nije bio toliko loš tip.. Marraffa nije loš, njegov mi crtež paše i mislim da mu je ova epizoda odlično legla.. Sjenčanja su mu odlična, nekako mračna i baš pašu ovoj nemilosrdno brutalnoj epizodi.. Originalna naslovnica mi je ok.. Inače mi se skoro pa sve Kenove naslovnice sviođaju, upravo zbog te svoje jednostavnosti..

    28.12.2019
    20:23:00 sati
    allessi
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Ovu epizodu treba Tarantinu gurnut pod nos! Brutalni i nemilosrdni divlji zapad
    06.01.2020
    19:18:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Jedan od najbrutalnijih ali i najrealnijih stripova.

    Ali mi je zanimljivo kako svi misle da je Ken odao počast Butchu pokopavši ga na kraju. Treba se vratiti par stranica unazad kada Butch predlaže dvoboj sa Mokimom.

    Tada naime Butch kaže "Još se nije rodio tko će POKOPATI Butcha Logana"

    Na što Ken odgovara "Da se kladimo?"

    Dakle, radi se o okladi.

    Butch je definitivno najgori negativac u kompletnom Kenu. Gori i od Srečkovića Walsha... Sličnog lika imamo i u Texu (Poluirac/poluindijanac iz epizode Čitači tragova) i tu Tex vrlo rezolutno definira kako mi je žao patnje tog lika iz djetinjstva ali je to ništa prema svemu što je on napravio osvećujući se indijancima. Slično je i s Butchom, ništa ne može opravdati njegove pokolje. I nije on sebe žrtvovao dvobojem sa Mokimom, to je jednostavno bila prilika da mu se osveti. Uostalom, zato i završava na tako bijedan način - kukavički ga u leđa upucava jedan od onih koje je s tolikim žarom ubijao...

    Jedina Kenova epizoda gdje mi je ipak drago što je Dnevnik imao cenzuru...

    09.01.2020
    11:27:00 sati
    MarxH
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seljačka buna
    Kod: ALBUM VL 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 24.1.2020. 1:52:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 52
  • Pirati s Kariba
    Kod: KT VG 74/75
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 22.1.2020. 0:20:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 511
  • Šuma mutanata
    Kod: LMS 884/885
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 20.1.2020. 23:18:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 512
  • Kriminal & Comp.
    Kod: AF SA 150
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 18.1.2020. 15:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 506
  • Smrt ne zaboravlja
    Kod: DD VEC 140
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 15.1.2020. 0:21:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 674

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Terorizam
    Kod: AF SS 361
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 3.12.2019. 14:23:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 2199
  • Crni orao
    Kod: ZG MX 35
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.11.2019. 22:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1864
  • Jeza iz “Drugdje“
    Kod: ZG MX 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 23.12.2019. 17:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1366
  • Brod misterija
    Kod: ZG ZG_SI5 1/6
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.12.2019. 15:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1320
  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1293

Aukcije

Forum