Lily i lovac

Ken Parker

KP LMS 514 | 96 str.

U jednu od Kenovih klopki za zečeve uhvati se prekrasan čupavi pas mješanac, oprostite, mješanka, i to je početak jedne od najboljih i najtoplijih priča ikad ispričanih o prijateljstvu, a usput i o opstanku u divljini. Nakon što indijanci Dakote napadnu vojni logor, kujica Lily pomaže teško ranjenom Kenu da preživi u surovim uvjetima oštre zime i nedostatka hrane. Sklonivši se u spilju, Ken dobiva šansu za preživljavanje, ali presudna pomoć dolazi od nevjerojatno pametne i privržene Lily...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 94%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lovčeva Lilly
    KP LIB 25
  • Ledeni čovek
    KP LMS 514
  • Lovčeva Lilly - Crvenokožac - Bilo jednom...
    KP SA 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lily e il cacciatore
    KP SR 25

ZANIMLJIVOSTI

  • na www.ubcfumetti.com ova epizoda je u top 10 u sve tri kategorije: priča je na čvrstom 2. mjestu (ispred je samo ’Adah’, naravno), po crtežu je na 7. mjestu, a naslovnica je broj 5.
  • prijevod originalnog naslova glasi ’Lily i lovac’, zašto to nije bio dovoljno dobar naslov za dnevnikovo izdanje, nikad nećemo saznati, također, ni naslovnica nije bila po njihovom ukusu, a izrezali su i uobičajene dvije stranice
  • u Kenovom snu prvi put se pojavljuje njegova majka Lucy Parker, koja se još pojavljuje u epizodama ’Aveti prošlosti’ i ’Veliki spektakl’, te u kod nas neobjavljenoj epizodi ’Ai tempi del Pony Express’ (kp sp 2)
  • inače, ovo je drugi prikaz snova u serijalu (prvi put u epizodi ’Chemako’), a oba su vezana uz ranjavanje
  • u snu se pojavljuju likovi iz legende o kralju Arthuru i vitezovima okruglog stola, a Ken je vitez Parkelot
  • prvi put je jedna životinja u glavnoj ulozi
  • u stvarnosti je postojao pas koji je strpljivo pozirao za potrebe ovog remek djela, hvala joj
  • Ken je za Lily otpjevao pjesmu ’Alabamska lutalica’, nisam stigao provjeriti da li je Ken još u kojoj epizodi pjevao, ovako napamet se ne mogu sjetiti
  • Lily dobiva ime ’plešući bolje od Tigrice Lily’, kako kažu vojnici uz logorsku vatru (Tiger Lily je, kao što piše u originalu, poznata pin-up djevojka iz toga vremena)
  • živeći nemoćan u špilji, Kenu Parkeru izrasta brada kakvu je imao u prve dvije epizode, što je direktan hommage filmu Jeremiah Johnson, po kojem je nastao Ken Parker
  • Ken Parker na kraju, onako izranjavan i obučen u krzno, jako sliči na Richarda Harrisa u filmu ’Čovjek u divljini’ (R.C. Sarafian, 1971.), koji je vjerojatno poslužio kao inspiracija za ovu priču
  • radnja je smještena u prosinac 1875. godine
  • U Italiji je nedavno izašlo specijalno tvrdoukoričeno izdanje ove epizode u velikom formatu u boji sa novom naslovnicom u izdanju Lizard Edizioni (op.ur.)

Obožavatelji Ken Parkera sigurno su se više puta našli u situaciji da prijateljima pokušaju objasniti zašto je baš ovaj serijal toliko voljen i hvaljen od strane obožavatelja, što to ima u njemu, a u drugima nema. Ja sam takve probleme rješavao preporučivši ili posudivši ’Ledenog čovjeka’ (dalje u tekstu ’Lily i lovac’) na čitanje. Ako nakon čitanja još postoje nedoumice, onda za dotičnog / dotičnu nema nade. ’Lily i lovac’ je jedna od onih epizoda zbog kojih se voli Ken Parker, jednostavno je nezaboravna, drugačija, prepuna emocija i može se čitati bezbroj puta. Ali na kraju uvijek zasvijetli suza u očima.

Lily je mala mješanka (teško je odrediti kojih pasmina), dakle bez pedigrea, to na divljem zapadu nije bio prioritet. Uostalom, svi pravi ljubitelji životinja će vam potvrditi da se s pogledom mješanca ništa ne može usporediti. Lily je nacrtana s toliko pažnje i poznavanja psećeg ponašanja da na izrazima lica kao da možemo čitati misli. Usudim se reći da nikada prije, a ni poslije, nije jedna životinja tako vjerno prikazana u stripu. Pokreti i reakcije su maksimalno uvjerljivi, a ljubav s kojom je crtan svaki kadar s njom ne ostavljaju nimalo sumnje u povezanost autora i životinje. I zaista, Lily je u stvarnosti bila Milazzov pas. I zvala se Lilla.

Lovac Lily. Može li se ovo nacrtati bez modela?

Nakon što ga indijanci teško rane kopljem i strelom, Kena napada čopor vukova. Iz te bezizgledne situacije spašava ga Lily, koja ubija jednog vuka. Scena izgleda uvjerljivo, jer ga je napala odozdo i uhvatila za vrat, tipično za manje, borbene pse (ima li u njoj terijerske krvi?). Ranjeni Ken se nekako dovuče do spilje. U groznici pada u san, koji je svojevrstan strip u stripu. Milazzo je san nacrtao drugačijim stilom, koristeći povremeno naslijeđe srednjevjekovne umjetnosti, posebno iluminacija (minijatura) knjiga i rukopisa, a Berardi ga je osmislio slojevito. Ken sanja svoje djetinjstvo i majku koja mu priča o vitezovima okruglog stola, s vitezom Parkelotom, Merlinom, Ginevrom, Arturom i ostalima. Cijeli san nacrtan je fantastično, a mene je oduvijek najviše oduševljavala scena u kojoj Parkelot rascijepljuje orla. Sssszzzz.

Prijateljstvo je osnovni motiv priče. Prijateljstvo čovjeka i životinje, ali i prijateljstvo općenito. U scenama dijaloga Kena i Lily to je središnja tema.


"Vidi, dok sam polusvjestan padao niz liticu, osjećao sam više veliku sućut nego bol...
Možeš li to povjerovati? Ne za sebe, nego za druge, one koje ostavljam! U trenu su mi pred očima iskrsli roditelji, posinak, dragi prijatelji kao Dash, Belle, Oake, Pat ... Ukratko, ljudi koje volim... Zbog svega toga mislim kako, iako nismo nezamjenjivi, svatko od nas ima točno određenu ulogu na ovom svijetu... Nije to ništa novo, ali... Mnogi to vežu s idejom Boga, ali ja to osjećam kao dužnost prema ljudima i čovječanstvu..."


Razgovor o smislu života između čovjeka i životinje? Prekrasno. Ali, zar bi pravi junak to sebi dozvolio. Sigurno ne. Ali Ken Parker je drugačiji, to smo odavno shvatili.

Važno je još spomenuti dramatičnu scenu u kojoj Ken umirući od gladi nema srca ubiti Lily i produžiti agoniju. Čitajući strip u toplini kuće možemo i zamjeriti Kenu što je uopće pomislio na tu mogućnost, ali u njegovoj situaciji to je zaista razumljivo. Ove scene Milazzu se mogu pribrojiti u najbolje u karijeri.

Drama na vrhuncu, a lilyn pogled...

Da zaključimo, ova epizoda je nezaboravno štivo, scenaristički i crtački u samom vrhu serijala, pa svi koji ju nisu čitali, imaju sreću čitati je po prvi puta, i to u vrhunskom izdanju. Blago njima, ali ni mi ostali nećemo ništa manje uživati.

Tuga na kraju je neizbježna. Lily je imala vlasnika s kojim je prošla sličnu borbu za opstanak i nakon što je uvjerena da je Ken spašen, ona odlazi... Ali ostaje u kenovom srcu i u srcima čitatelja.

Zauvijek.

Naprijed

KP LIB 24 Montana

KP LIB 26 Crvenokožac

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 86%

    10, 9, 9, 2

    jedna od najljepših epizoda Ken Parkera,dirljiva i topla priča o umornom lovcu i malom psu koji traži nekog o kom bi se brinuo...
    24.03.2005
    17:14:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Predlažem svima koji još nisu čitali ovu epizodu da sačekaju Libellusovo izdanje, jer epizoda ne zaslužuje ništa manje od toga. I kao što je recenzent rekao, ako hoćeš nekoga da privučeš da počne da čita Kena, ova epizoda je obavezno prvo štivo...
    25.03.2005
    07:51:00 sati
    tantus
    uredi
  • Kadusha Zamira

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako se ne varam, negde sam procitao da je Lilin predjasni vlasnik, koga Parker nalazi u ledu, u stvari jos jedan omaz filmu Dzeremaja Dzonson iz koga je lik Ken Parkera prvobitno i nastao.
    17.04.2005
    14:26:00 sati
    Kadusha Zamira
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Apsolutno najbolji Ken Parker kojeg sam pročitao!Ovaj put se je Ken odmaknuo od onog tipičnog western-pistollero stila.Ovo je također prvi put da odobravam Dnevnikovu promjenu naslovnice.Ovo je jedini strip za koji pišem komentar,a da ga nisam prethodno proučavao.Dok sam čitao nisam se pretjerano oduševljavao,ali me je razvoj priče počeo interesirati i na kraju me je baš razveselio i motivirao.Tako da se može reći da sam u neku ruku najprije potcijenio strip,a onda ga uzdignuo.Za razliku od nekih drugih Kenovih epizoda koje me doslovno podsjeća na roman Franza Kafke samo u western stilu.To jest u prijevodu da su totalno apsurdne,bez ikakva smisla ili totalno preuveličanim smislom.Zlatna sredina!Mislim da ta uzrečica drži kao pribijena!
    06.11.2005
    20:55:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Kažu da u novu godinu treba ući sa dobrim stripovima pa sam tako danas malo listao Kenove od Libellusa među kojima je i Lovčeva Lily.Epizoda je to koja kod fanova ima kultni status,ali meni nije među najomiljenijima(što opet ne znači da nije dobra).Ne sviđaju mi se priče u kojime se glorificiraju psi(takvih ima dosta i u Dylanu),malo mi to graniči na patetiku.Ako ćemo već o životinjama,treba pročitati Večita lutalica(Ken od System COmicsa,jedan od početnih brojeva)u kojem dominira polarni medvjed i koja mi je jedna od najboljih Kenovih avantura.Ipak,i Lily ima svoje adute.Dobro je prikazana borba za opstanak(nešto kao u Bijele zemlje- sa tom razlikom što mi je i ta epizoda bolja od ove;-)))a Kenova razmišljanja o smrti,koja je i recenzent naveo,su dosta slična mojim stajalištima o toj temi.O MIlazzu se nema što dodati.Čovjek ima ono nešto u ruci što ga čini posebnim.Ipak,malo mi je crtež mutan na nekim kadrovima(kad Dakote napadaju logor,tu se ne zna tko koga mlati).Opet sam previše napisao;-) pa zato da skratim,Sretno u Novoj 2007!!!
    01.01.2007
    20:02:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip prepuručam svim onim stripofilima koji su čuli da je Ken Parker vrhunski strip, a nije im jasno zašto je to tako. Ovo je vrhunsko remek djelo, u kojemu se u zadnjih 60 stranica ne pojavljuje ni jedan čovjek osim glavnog junaka, u kojima nema nikakvih tučnjava i revolveraških akcija, izuzev velike želje i volje jednog čovjeka za opstankom, u kojemu mu pomaže glavni akter ove priče, pas LILY. Veoma je osječajan i dirljiv onaj dio stripa u kojemu Ken Parkeru, izgladnjelom do krajnjih granica, dolazi želja da radi preživljavanja pojede kujicu koja mu je spasila život. Unatoč teškoj situaciji odoljeva iskušenju i odbija pojesti svoga spasioca, riskirajući na taj način onu mrvicu života što mu se pružila.
    06.01.2007
    19:13:00 sati
    deangelis
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Jos jedan dokaz kako je KP serijal koji lomi pravila i dozvoljava sebi iskorak u netipicno/neobicno pripovedanje. Ovde imamo opis prezivljavanja koji ledi krv cak i dok smo fino ususkani ispod pokrivaca, kao i opis prijateljstva koji verovatno ljubitelji pasa razumeju na pravi nacin.
    18.01.2007
    04:54:00 sati
    Barker
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Lijepa epizoda, ali ima i boljih. Nije mi se pretjerano svidio onaj dio s vitezovima koji je po meni potpuno nepotreban. Najnapetiji trenutak u stripu je definitivno onaj kad Kenu dođe zamisao da pojede svog spasitelja tj. Lily, iako ne zaostaje puno ni onaj u kojem Lily porazi vuka. Crtež je solidan, naslovnica super!
    20.03.2007
    00:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Evo svoj prvi komentar na ovom sajtu stavljam na moju omiljenu epizodu! Prvo bih cestitao recenzentu za ovako divno napisanu recenziju. Kao sto sam vec rekao moja omiljena epizoda, epizoda sa dusom. Dosta je bilo pucnjave i ubijanja, ova epizoda dokazuje da je Ken Parker sve samo ne klasican junak sa Divljeg Zapada. Izuzetan crtez i jos izuzetnija prica su ono sto ovu epizodu dize do samog vrha 9. umetnosti. Berardi kroz lik Kena izkazuje svoje misljenje i razmisljanja o smrti, rasizmu, i ostalim pitanjima koja su mucila ljude od pamtiveka. Ta osecajnost i mudrost (koja raste zvakom epizodom) su ono sto Kena udaljava od ostalih junaka Divljeg Zapada, a sto ga priblizava nasim srcima. Berardi je ovde psa Lily uzdigao na jedan visi nivo, do najboljeg prijatelja koji me malo podseca na Egziperijevog Malog Princa koji je jedini spas u tom teskom trenutku. I jos jednom da istaknem da je Berardi odradio odlican posao kao i Milazzo koji dolazi do svog vrhunca. Iako je Ken kompleksan lik koji se prati iz epizodi u epizodu i svaka mu je hronoloski vazna, ova je ipak mali izuzetak u toj celini jer se moze procitati bez citanja prethodnih a da se ne izgubi nit. Preporucujem je svima koji je nisu procitali da je procitaju a oni koji to jesu neka je jos jednom otvore i nek se prepuste pravoj drami opstanka.
    12.06.2007
    23:40:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    Vrlo dobra,bajkovita,ne baš realna priča,ne spada u moje osobne favorite,ali i zbog ovakvih epizoda Ken jest ono što jest-vrhunski i vrlo inovativni vestern serijal i strip za sva vremena.
    13.06.2007
    16:44:00 sati
    fantom
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sto reci nego predivan strip! Meni jedan od 3 najbolja Kena u prvih 35 epizoda, uz Bijeli Pakao i Ljudi, Stoka i Junaci.
    20.09.2007
    03:03:00 sati
    D.J.
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mrzim patetiku, a obožavam ovu epizodu. To je valjda najbolje objašnjenje o tome kakav je strip Ken Parker. Držim da ovo nemože shvatiti/voljeti/cijeniti netko tko je čitalački sazrijevao na kvazi-filozofskim izdrkavanjima tipa... bolje ipak da stanem na ovome, da ne zagadim bespotrebno odličnu recenziju. Perfektna epizoda koja evocira iskrene reakcije. Iskreno preporučam svim stripašima, i onima koji će to tek postati.
    10.12.2007
    01:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    06.06.2008
    16:52:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • Milazzo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Lovčeva Lily! Ovo je meni najdraža epizoda Kena Parkera! Jedna prekrasna i dirljiva priča...Crtež prekrasan, Milazzo uz ovu epizodu pridodaje jedan prekrasan ugođaj. Recimo kad Ken nije imao ništa jesti pogleda Lily...njezine okrugle oči miroljubivo su ga i pažljivo gledale. Tim je crtežom toliko puno izrečeno! Pa onda fenomenalna priča i još bolji Berardijev scenarij! Jednostavno stvarno priča koju treba pročitati barem jedanput...ja sam je više puta...a na kraju priče onaj dirljivi kraj...skoro sam zaplakao! Volim ovu epizodu...volim KENA PARKERA!
    15.07.2008
    10:45:00 sati
    Milazzo
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    06.01.2009
    16:16:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pa, ja još ne vjerujem kakva je ovo priča. Berardi je genijalac nad genijalcima. Najbolji scenarist u ovom univerzumu. Neprocjenivi dijamant. Da ovom dam 150% ne bih dovoljno izrekao ljepotu ove priče. Ona scena kad lovac kaže vratit će se, a Lily ga gleda. Pohvale za recenziju.
    10.01.2009
    13:17:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista fantazija. Zbog priče morao sam dati 100%, zaista fenomenalan strip. Opis veze čovjeka i psa je nešto najbolje dosad što sam na tu temu pročitao.
    09.02.2009
    10:10:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Nakon čitanja predgovora drago mi je što se nisu ostvarile moje misli da će kujica stvarno imati takvu enormnu ulogu kao što je opisano. Ipak je uloga Lily ostvarena u granicama normale, iako su neki njezini postupci uistnu izvještačeni i pretjerani. Ono što me najviše oduševilo jest Kenovo proživljavanje agonije ranjavanja i očekivanja smrti, te njegove borbe protiv boli i divljih životinja. Ovo je bio najbolje predstavljen scenarij toga što sve čovjek proživljava kad misli da mu se bliži smrtni čas.
    14.04.2009
    00:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    moj prvi Ken
    fino ispricana prica, mada ima boljih.
    Ono sto mi je smetalo su providno nametnute emocije, tj. previse patetike
    08.06.2009
    16:56:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • profesor-inz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prvi Kenov strip kome dajem 10-ku, pravi klasik.
    02.08.2009
    09:06:00 sati
    profesor-inz
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Obzirom da jako volim pse, posebno one mješance koje možete vidjeti kad god bacite pogled vani, bez gospodara ali sa puno buva, ova epizoda zauzima posebno mjesto u mom stripovskom Panteonu. Možda bi nekom hladno odmjerenom čitaocu zasmetale očigledno pretjerane mogućnosti i sposobnosti male kuje ali čitaocima poput mene nikako. Ova epizoda je, ispred sage o Pat, definitivno najdirljivija u cijelom opusu.

    19.01.2010
    15:09:00 sati
    vope
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    A što reći, jedan od najboljih Ken Parkera. Berardi je još jednom od obične prožvakane teme u stripu uspio napraviti remek djelo...

    09.02.2010
    08:43:00 sati
    dcopic
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Masterpiece.

    19.03.2010
    23:12:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fenomenalno.

    12.10.2010
    00:00:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.01.2011
    13:17:00 sati
    14act3
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlicna epizoda, jedna od najboljih u Kenovom serijalu.  Nema ovdje puno slabih tacki, iako bi ja rek'o da naslovnica nije bas perfektna, nije nezaboravljiva kao prica i unutrasnji crtez.  Prica je emotivna, mastovita, i nekako realna.  Kako je Ken uopste uspjeo da prezivi u onoj pecini citavo to vrijeme, bez ikakve medicine na one rane, je nevjerovatno, ali smatram da je vazno da se ne pita previse pitanja; mislim, ovo je samo broj 25 serijala, i nas glavni junak ne moze jos uvijek da umre, nema veze kako je grozna njegova situacija.  Lily je najsimpaticniji pas u bilo kojem stripu kojeg sam ikad cit'o, vise simpaticna nego onaj pas koji se nekoliko puta pojavljivo u Dylanovom serijalu.  One flashback scene, kad vidimo mladog Kena sa svojom majkom, su veoma lijepo uradjene, i zbog ovih razloga Ken je (arguably) najbolji strip serial koji sam ja u svom zivotu sreo.

    20.04.2011
    04:35:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicno!!!

    10.06.2011
    08:13:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    10.08.2011
    23:32:00 sati
    teller
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Berardi i Milazzo za antologiju, strip za sva vremena, top 5 Bonellija ikada!

    04.11.2011
    16:53:00 sati
    velka031
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Milazzo u snježnoj epizodi? Obećavalo je već na startu. I ispostavilo se s razologom. Ova epizoda je zaista sjajna. Ni očigledno pretjerivanja kad je kučka Lily u pitanju, ne može umanjiti ocjenu jer je epizoda previše dobra. Teško da mogu pronaći riječi kojom bih je opisao. A još kad ovakvu priču prati Milazzov crtež (koji dođe kao melem na ranu poslije kriminalnog Maraffinog u prethodnoj epizodi) svaka riječ postaje suvišna. Prelistao sam prve epizode Kena i uvjerio se do koje je mjere Milazzo uznaredovao. Impresivno.

    06.12.2011
    08:33:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Da nije bilo intervencije cenjenog recenzenta i kolege, Tea (ken2), koji me je rečima da ću "videti kako je Ken čovek od krvi i mesa" ubedio da nastavim sa čitanjem, nakon što mi se uvodne epizode nisu dopale, verovatno nikada ne bih došao ni do ove epizode... I zato jedno ogromno HVALA Teu za nagovor da nastavim sa serijalom, ali i za ovu prelepu recenziju, baš u skladu s pričom kao što je Lovčeva Lily.

     

    Dodao bih samo kako je Milazzo izgled Kamelota prekopirao od Hala Fostera, sa samog počeka sage o princu Valiantu: trenutak kada mladi Val sa ser Gawainom i vitezom-odmetnikom Negarthom stiže u mitski grad. A takođe je i izgled jedne od kapija preuzeo iz Valianta.

    http://i40.tinypic.com/1j23hd.jpg

    30.01.2012
    15:54:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Zanimljiva pričica,ali dosta nestvarna. Pri tome ne mislim na sanjarenja za vrijeme nesvjesti,već na samu srž priče,a to je da teško ranjeni čovjek uspije preživjeti nekoliko tjedana na velikoj zimi,a život mu od vukova, medvjeda i hladnoće spasi jedna mala kujica.... Naslovnica mi se sviđa,ali ne znam čemu ovi krvavi tragovi?
    10.05.2012
    22:43:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Slažem se sa nekim ranijem komentarima, da bi težko jedna kujica mogla sve ovo, da učini za Kena. Ali priča je dobra.

    23.05.2012
    12:13:00 sati
    tekumze
    uredi
  • djule

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    17.06.2012
    14:08:00 sati
    djule
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    13.03.2013
    08:33:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    09.03.2014
    23:18:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Sviđa mi se ova epizoda i njena netipična radnja, mislim na to kako se na zadnjih 50-ak stranica pojavljuju samo Ken i Lily, na jednoj lokaciji i bez akcijskih scena, a opet sve ispada napeto. Jest da su neki Lilyni podvizi nerealni, ali cijela epizoda ionako nije tipično parkerovski-realistična, pa je bolje ovako. Ne kužim čemu ona mini-priča o Merlinu i vitezovima. Makar je zanimljiva, nemam pojma što je Berardi htio reći tom scenom.

    Milazzov crtež je puno bolji od onog kakav je bio na početku, ali još uvijek mu ne leže akcijske scene (kad napadnu Dakote), ali lijepo je nacrtao Kenov san. Naslovnica je lijepa, sviđa mi se kako je na njoj nacrtana Lily.

    18.04.2014
    10:17:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Obožavam pse fantastično urađena epizoda.

    25.09.2014
    12:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    odlična emotivna priča.sve rečeno u recenziji.uživao sam čitajući ju.

    17.11.2015
    18:10:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Barney

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedan od najboljih Parkera! U recenziji i ranijim komentarima već je sve rečeno. Teško je 100% odrediti koja je Lily pasmina ali vjerujem da se radi o mješancu maltezera i terijera. Imao sam osobno takvu kujicu, mješanku maltezera i terijera i gotovo sam siguran u to. 

    21.01.2016
    22:23:00 sati
    Barney
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki komentar je suvišan...

    06.11.2016
    11:35:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Sam vrh devete umjetnosti. Fantastično u svakom pogledu.

    09.09.2017
    00:28:00 sati
    miljacka
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Dosta stripova sam čitao u poslednjim večerima i, uz svakodnevno fizikalisanje oko kuće, osećao sam da nije pravo vreme da se bacim na jednu ovako hvaljenu priču (koja je ipak hronološki došla na red). Tokom dobrog dela epizode sam mozgao kako je trebalo ostaviti ovu priču za drugi put, kako nisam u elementu, kako će mi priča zbog toga biti mlaka... Iiii... nije! Ne samo da nije mlaka, već sam osetio knedlu u grlu i gorčinu videvši poslednji kadar kako Lily odlazi... 
    Ova priča donosi pregršt interesantnih elemenata, koje ću izneti ne-hronološki:
    - Kenovo viđenje Boga i životna filozofija. Očigledno je da veruje u nekakvu predstavu tj. verziju Boga (svi smo delići Boga, Bog je sve oko nas i mi sami), ali nije vernik. Pre par epizoda je prelistao Bibliju pred spavanje, iz dosade. Tako da je bilo interesantno slušati njegov 'dijalog' sa Lili, a koji se tiče Boga i smrti.
    - Ken u početku priče ispada pomalo nadobudan (iako ne previše), a kasnije u više navrata kritikuje sebe kako je umišljen i uobražen, očigledno svestan svoje mane. Međutim, mislim da u tome malo preteruje, tačnije on je svestan da je plemenit i ta svest ga kopka izazivajući u njemu neku vrstu samokritičnosti.
    -  Ken pokušava, gladan, da ubije Lily. Odlična i realna scena. Oči Lily su predivne u tom kadru. I kasnije, kada ubija medveda (ona scena kada nišani, dok cev puške izgleda kao treće oko, buljav, širom otvorenih očiju, polulud), i kada pobedonosno izlazi, g(l)adan, sa nožem, presrećan što će jesti i ugrejati se... - tu je Berardiju uspelo da prikaže Kena kao nestabilnog, ludog... To po meni ''nije'' Ken, već ljuštura čoveka koji je urnisan prirodom, gladi i boli, i koga kontrolišu nagoni, poput pomenutog kada je pokušao da ubije Lily. Naravno, jednom kada je zadovoljio nagon za toplotom i punim stomakom, vraća mu se uobičajeni izraz na lice (u više navrata je prikazan s licem poput divlje zveri, besan, peni na usta, s ubilačkim pogledom). I ona scena kada Lily brani medu od Kena je takođe vrhunska. Scena sa zecom nešto ranije je samo pokazatelj da strip avanturističke prirode ne mora da ima samo ubijanje, pucanje i sl. kao svoj vrhunac akcije - nekada je ključni momenat epizode - zec! :) naročito kada si poput Kena gladan. Neću ovim reći ništa što pre mene nije rečeno, ali da, snaga ovog serijala se ogleda upravo u tome što nas vrati u realnost - stripovski eskapizmi u svet grandioznosti gde ima pucanja, mačeva, akcije, lasera iz očiju, epskih borbi dobra i zla, magije ludila kuraca palaca i slično, padaju ničice pred nemogućnošću da upališ jebenu vatru dok ti se noge koče ili povraćanjem komada kože koje žvaćeš da ne bi osetio kako ti se creva vezuju u spiralu od gladi.  
    - Obožavam pesme u stripu (iako strip kao medijum ima tu manu da nema zvuk, internet je ugl. nadohvat ruke pa se vrlo lako upotpuni doživljaj uz youtube), a ovde je ''Alabama bound'' baš lepo legla. Takva je i praksa u stripu ''Bleksad'' da se ubacuju bar dve pesme po epizodi. Tako ne samo da se pesma ubaci u novi kontekst / strip obogati pesmom (Strange Fruit u Bleksad dvojci npr.), već se mlađe generacije (u koje i ja spadam) mogu fino upoznati s manje im poznatim pesmama.  
    - Ken je tu ubacio i pričicu o svom prijatelju bluzeru, a u pozadini provejava tužni motiv rasizma, ovoga puta obrnutog - belac je nastradao jer se družio s crncima. Sposobnost vrhunskih scenarista je upravo u tome da nas nonšalantno, pa i bez crteža (kroz kratki monolog lika) ubiju u pojam nekom blitzkrieg (ugl. gorkom) pričicom iz stvarnog života. Npr. ''Grunwalski'' scena u klonji u filmu ''La Haine''. 
    - Pojavljuje se Kenova majka, iako na kratko. I Ken kao dete. Stoga je ova epizoda vrlo važna. Zanimljivo, Ken je kao mali bio plačipička kome treba mama 'da poljubi da prođe' dok je kao odrastao čvrst i dostojanstven i u najvećoj patnji. Mislim, deca jesu plačipičke generalno, ali nije ta scena slučajna...
    - Ja reko' zar nije Lanselot, kakav Parkelot, hehehe dobra fora priznajem... Priča u priči u priči (pećina-Ken kao dete-Camelot) mi je kao ideja odlična, i nalazi se na pravom mestu u stripu, ali... Nije me oduševila. Vrhunac humora je Merlinova izreka za kraj, te šašavi golub koji priča u stihu i ''nećem''. Ali sve ostalo - sukob Parkelota i crnog viteza, borba i sve to... mi je onako samo ok, simpa i ništa više.  Takođe, Ken kao klinac u oklopu mi je zaličio likom na Pat O'Shane! Ono što je u 20.veku bio vestern, to je u prethodnim vekovima bilo viteštvo i srednji vek (primera radi Servantes je gutao petparačke viteške romane) - mnogi su se ložili na vitezove, princeze, zmajeve i mačeve. Tako da je ovde probijanje granica vesterna jednim drugim ''vesternom'' vrlo zanimljivo videti. Opet kažem, meni samo idejno, jer mi je realizacija mogla biti i nešto bolja, a i crtež u tim scenama. 
    - Završnica s smrznutim pravim gospodarom Lily je odlična. Tako nešto bi se možda i moglo očekivati. Predosetio sam da će do kraja sigurno biti reči o pravom Lilinom vlasniku, i bi tako. Imao sam neki strah da će Lily da umre, ali ipak nije - otišla je. A to je za nas čitaoce (a možda i za Kena) kao da je umrla. Po završetku čitanja se osećam tužnije nego što bih želeo da priznam. Rastanci me ubijaju u pojam.
    - Crtež je odličan, naročito delovi u pećini s dosta crne i malo belog u finom kontrastu, prikaz ludila i patnje na Kenovom licu, kao i vrlo živi i inteligentni izrazi lica Lily. Ali scene s Kamelotom su mi slabije nacrtane, isuviše su bele, bez detalja i (pre)jednostavno nacrtane. I pojedine scene sa indijancima su malko konfuzne. Više mi se sviđa kako je nacrtano onih par stranica s Kenovom majkom. 
    - Sviđaju mi se i neki detaljčići, npr kako Berardi prikazuje protok vremena? Kroz količinu pikavaca na zemlji. Ili kroz rast brade. Pa onda ona dobro poznata, da urlik rastera ptice u krošnji. Ili npr. kako se Ken na kraju okreće za Lily isto kao što se Lily okrenula za preminulim joj gospodarom...
    - Nisam imao osećaj da Lily ima supermoći, tj njeni podvizi mi se nisu činili nerealnim. Ne čudi me ni što je ubila vuka, iako jeste čudno to što je rasterala ostale vukove, i to ne jednom. 
    - Naslovna jedna od najboljih u serijalu. Obožavam naslovne gde Ken ( i generalno likovi) pozira tj. gleda u čitaoca, jer to podseća na poziranje na starim fotkama. Takva je i naslovna epizode br 4 Ubistvo u Vašingtonu.


     

    21.10.2018
    03:07:00 sati
    Jocko
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Gotovo da zavidim onima koji ovo čitaju po prvi put... Emocionalnost koja se ne da opisati, životinja privržena gospodaru u pokušaju očuvanja života, a koja ima više empatije nego mnogi ljudi koje znamo... Plus završetak stripa: rastanak čovjeka i životinje je zapravo svojevrstan simbolički rastanak gotovo dviju osoba... Premoćno!

    03.07.2019
    11:11:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Ken je sve rekao u recenziji.

    28.07.2019
    18:31:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Dexters

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 10, 7

    Ima pozitivnih stvari u priči, ali ću se u svom komentaru fokusirati na propuste. Ranjeni pas zakolje vuka,i rastjera čopor? Apsolutno mi je nepojmljivo da netko može progutati tako nešto. Tamo gdje Berardi pripovijeda o prijateljstvu, ja vidim sebičnost i licemjerje. Ken ne želi ubiti i pojesti psa jer mu je prijatelj, a medvjedicu ili neku drugu životinju može jer mu ne znače ništa. Što je najgore, uopće nije moralo biti ovih propusta da bi se ispričala priča o preživljavanju, prijateljstvu, sukobu sa smrti, i promišljanju o onom što sljedi poslje nje. U stvarnosti vukovi se ne bi usudili napasti čak ni smrtno ranjenog čovjeka, mogli su okružiti pećinu, i Ken je sve bitne trenutke mogao proživjeti u pećini s kujom, koja bi se možda provukla kroz neki prolaz, dovela pomoć, ili nešto slično tome.



    Također mi smetaju rečenice poput "vojska je samo oruđe u rukama političara", i slične fraze koje se često pojavljuju u serijalu. Da se razumijemo, slažem se ja da je vojska samo oruđe koje se koristi za mesarski posao, ali onda napiši priču koja će se idejno i tematski osloniti na takvu tvrdnju i razraditi je. Nemoj mi prosipati usputne fraze, i pamflete, jer je to kokošarsko ljevičarenje- i živcira me.



    Bilo bi zanimljivo proučiti kako je nastala mitomanija o ovoj epizodi. Npr. br.10 "Bijele zemlje", tematski slična, ali sa znatno čvršćim fokusima, po meni je to mnogo bolja priča od Lovčeve Lilly.

    17.08.2019
    05:52:00 sati
    Dexters
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    09.10.2019
    00:13:00 sati
    benx40
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Dok nisam našao recenziju ni izbliza nisam imao pojma da sam upravo pročitao najbolju epizodu serijala, ili jednu od najboljih, hajde. Šokiran sam ocjenama, ali neću uzmaknuti od onih koje sam mislio dati.

    Prvo, stvoren je supermoćni pas (mislim, možda može poraziti vuka, ali otjerati druge, zatim donositi Kenu na pladanj sve što poželi... pfff) s ljudskim osjećajima zahvaljujući kojemu Ken preživljava, a u kojem vidi nekoga uz koga će moći ispoljavati svoje, činilo mu se, posljednje misli. Tu ima dosta patetike. Npr. kaže "Nemoj misliti da sam umišljen", a poslije "Dok sam polusvjestan padao niz liticu osjećao sam više neku sućut nego bol ,ali ne za sebe nego za druge, one koje ostavljam.". Onda ono o tome tko je ili što je Bog... 

    Najgori dio je ono kad u groznici imamo neki san o Parkelotu, bespotrebno i nezanimljivo. I kako Ken polako spaja kraj s krajem, a znaš da će preživjeti, u jednom trenutku sve to postane dosadno i samo sam čekao kraj pitajući se kako ćemo saznati čija je Lily pošto je naslov dosta spojlerski. To mi je bilo jedino neizvjesno. Svidjelo mi se u priliku to rješenje da joj se bivši gazda, prethodno ranjen, smrznuo u nemoći. Naravno, moralo je biti tužno, ljudi padaju na te osjećaje. Zašto ne bi ispalo da je njen vlasnik jedan od onih lovaca što su pronašli Kena? Eh, ali Berardi onda ne bi mogao imati onakav kraj gdje, kod većine, poentira. Po tko zna koji put. 

    Milazzo mi je i dalje osrednji, one scene masovnog sukoba na početku su užasno nacrtane, kasnije scene i nisu tako zahtjevne, Lily je lijepo nacrtana. 

    04.11.2019
    00:38:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 78%

    6, 8, 9, 9

    Zadnja trećina stripa je ono što vadi ovu epizodu iz prosjeka, pogotovo onaj Kenov monolog s psom. Do tada je ovo ličilo na žešći fijasko, super-pas koji sam otjera čopor vukova i skrbi za ranjeng Kena, pa onaj delirij koji je imao potencijala da ga Berardi nije razvukao na petinu stripa (jednostavno previše za 96 stranica) i da nije cringy plus pristojna doza patetike, ali ajde, ja volim patetiku. Milazzo odličan.

    25.11.2020
    20:23:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno epizoda koja zasluzuje najbolje ocjene... Jako emotivna prica koja ostavlja snazan utisak na citaoca.

    03.12.2020
    09:51:00 sati
    Joker_1389
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mislim da svako ko da manje od ciste desetke ovom stripu nema pojma o zivotu, uz duzno postovanje. A ja sam na tek 43.epizodi od 58 u lms. Sta me jos ceka, a mislio sam da je Vrelo zivota najbolja prica...

    30.03.2021
    21:06:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Prekrasna epizoda! Pomalo tuzna, pogotovo na kraju kad Lily ipak odluci ostati sa svojim prijasnjim gazdom. S obzirom da sam veliki ljubitelj kucnih ljubimaca, uvijek volim epizode u kojima pas ima neku vecu ulogu. Tako da je bilo za ocekivati da ce mi se ova iznimno svidjeti. Ponovno imamo motiv prezivljavanja, to me odmah asociralo na epizodu "Bijele zemlje". Takoder poveznica je i snijeg koji je prisutan u obje epizode. Ovo mi je definitivno jedna od najboljih Kenovih epizoda!

    21.09.2021
    16:36:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.09.2021
    19:57:00 sati
    Mozes77
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Zanimljivosti:
    - Radnja ove priče se odvija u prosincu na zapadnom dijelu Montana Teritorija, jugoistočno od Fort Shawa.
    - Fort Shaw je osnovan 1867., a dobio je ime po pukovniku Robertu G. Shawu, prvom bijelom časniku koji je zapovijedao regimentom crnih (tada ih se zvalo "obojenih", a danas afro-američkih) vojnika. (slika)
    - Ova epizoda je originalno izašla u prosincu 1979. godine, Dnevnik ju objavljuje sredinom 1982., Libellus u studenom 2006. i konačno Strip-Agent u srpnju 2019.

    Komentar:
    Najjači su mi likovi koji vide više životne pouke u jednom stripu. Normalno, većina stripova ima one standardne pouke koje je jako bitno ponavljati djeci prilikom odrastanja.
    Stripovi bez takvih normalnih pouka me uopće i ne zanimaju.
    Berardi u Kenu radi izvrstan posao s raznovrsnim, većinom životnim pričama, ali nije to sada neko otkrivenje kako bi neki stalno htjeli prikazati. U biti, često su neka razmišljanja pogrešna, od čega ni sam Berardi ne bježi, već se kroz lik Kena sam preispituje.
    Većina se bavi atraktivnim banalnostima po pitanju ove epizode, a ne spominju Kenovo preispitivanje o Bogu (koje je normalno cenzurirano u Dnevnikovom osakaćenom izdanju), gdje se u svojoj muci kao obraća psu. Pa da nema psa, pričao bi sebi u bradu!
    Bitno je to da on razmišlja o Bogu i takav čovjek je već razinu iznad onih koje životne prilike nisu natjerale na takvo razmišljanje.
    Berardi ne negira Boga i traži odgovore preko Kena. Ne prosipa one "sclavijevske" gluposti tipa: "životinje su dobre, ljudi zli...".

    Bit ove priče je da si je majstor Milazzo dao oduška napravivši od svog ljubimca superjunaka za jednu epizodu. Toliko je impresivno nacrtao dijelove sa psom da ću potpuno zanemariti lošije nacrtan prvi dio epizode.
    Milazzo nosi ovaj serijal i nema lošije epizode kad je on crtač. Riječ lošije u kontekstu ovog serijala ima drugačije značenje jer nisam još naišao na jednu baš lošu Kenovu epizodu.


    Vidim da se većini dio sa snom čini suvišan, ali nije. Dapače, baš tu saznajemo do sada najviše podataka o Kenu. Prvi put nam je Berardi zaista počeo ogoljavati onog hladnog robota iz početnih epizoda serijala. E tu se nalazi još jedna prava vrijednost priče. Ne u psu i njegovoj odanosti. Takvih patetičnih poruka ima posvuda.

    Znači, ovo je još jedna pametno smišljena, atraktivno posložena i poetski dočarana epizoda, ali da je vrh - nije. "Bijele zemlje" su mi za sada (kronološki gledano) najbolje.

    27.09.2021
    15:29:00 sati
    Spock
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Gospodar noći
    Kod: KT LMS 346/347
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 26.10.2021. 2:04:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 493
  • General Ruiz
    Kod: MI LU 2
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 24.10.2021. 0:23:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 995
  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1181
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1231
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1174

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum