Donovanovi dečaci

Ken Parker

KP LMS 792 | 96 str.

Teško ranjenog Kena Parkera u svome skrovištu skriva grupa dječaka pod vodstvom Donovana O’Harre. No, čuvati Kena Parkera postaje sve teže pošto je, zbog ubojstva policajca, za njim raspisana velika novčana tjeralica…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Donovanovi dječaci
  KP FB 59
 • Donovanovi dečaci
  KP LMS 792
 • Štrajk - Donovanovi dječaci - Normin princ
  KP SA 20

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • I ragazzi di Donovan
  KP SR 59

ZANIMLJIVOSTI

 • priča se nastavlja na prethodnu epizodu «Špijun» («Sciopero» KP #58)
 • str. 44; u razgovoru sa Dianom, Ken se prisjeća avanture iz epizode «Lilly e il cacciatore» (KP #25)
 • s ovim 59. brojem , 1984. završava originalna serija i Ken napušta izdavačku kuću Sergio Bonelli editore i u skladu sa svojim lutalačkim karakterom kreće na dug put po raznoraznim kućama (Orient Express, Comic Art, Isola Trovata, Ken Parker Editore) da bi se na kraju opet vratio u SBE

Nakon što se u prethodnoj epizodi «Špijun» temeljito pozabavio socijalno angažiranom temom radnika i njihovih prava u okrutnom vremenu kapitalističke Amerike u drugoj polovici 19. stoljeća, Berardi nastavlja u sličnom tonu, prebacujući težište na svakodnevice njihovih života… ovoga puta nisu proleteri ti koji su u glavnoj ulozi, već se cijela priča vrti oko grupe dječaka i njihovoj svakodnevnoj borbi za golo preživljavanje po ulicama grada Bostona.

Upravo je vjeran prikaz Bostona s kraja 19. stoljeća najveća vrlina «Donovanovih dječaka». Berardi narativno odlično, a dobri stari Carlo Ambrosini vješto crtežom dočarava sav sjaj i bijedu Sjeverne Amerike zdrobljenu u raljama bespoštednog kapitalizma. Ulice vrve preplavljene sirotinjom i prosjacima među kojima tu i tamo prošeću dame iz visokog društva čije simpatije Donovanovi dječaci itekako znaju okrenuti u svoju korist. Surovi život u naših je dječaka iznjedrio itekako izražen smisao za opstanak i preživljavanje, koji se možda sastoji u izvođenju raznih sitnih krađa, smicalica i sličnih (ne)djela, no u nepravednom i bespoštednom vremenu kojemu su dječaci izloženi, teško da će im netko krađu četvero košulja vrijednih jedva 40 penija uzeti za zlo. Paralelno sa scenama doživljaja Donovanovih dječaka, Berardi nas vodi i u živote njihovih obitelji, od kojih mnoge još uvijek, pod teretom lažno usađenog optimizma, naivno vjeruju da su došli u obećanu zemlju, zemlju pravednosti koja svima pruža jednake mogućnosti. A upravo kroz osobnu, i već u startu osuđenu na neuspjeh, borbu jednog takvog idealista radnika Lešeka Kowalskog, Berardi još jednom hladnokrvno pokazuje lice pravde u vremenima galopirajućeg kapitalizma.

Naš junak Ken Parker možda u svemu ovome naizgled igra samo sporednu ulogu, no itekako je važan faktor u cijeloj ovoj priči, jer kao osoba za čije je uhićenje raspisana velika novčana nagrada koja se svakim danom sve više povećava, predstavlja pravi test izdržljivosti (pa čak i kušnje) među dječacima, te nerijetko izaziva napetost i razmirice među grupom.

Unatoč svemu do sada napisanom, «Donovanovi dječaci» nisu savršeni. Epizoda je to koja nam dolazi na krilima prethodne uspješnice «Špijun», no snagu tog neokrunjenog remek-djela Berardi tek je djelomice uspio ponoviti. Unatoč vjernosti u prikazu tadašnjeg klasnog i socijalnog stanja, priča pati na trenutke od naivnosti, cijelo vrijeme nam se servira okrutna realnost samo da bi nam se kasnije podvalila Kenova, iako plemenita, ipak idealistička retorika o traženju izlaza iz ovakvog stanja, koja onako ovlaš (čisto reda radi) spomenuta teško da ima neku snagu i značenje. Također ispočetka pažljivo i spretno građena priča o nedaćama i problemima jednog kapitalističkog društva završava ipak pomalo ravnodušno. Kraj je doima isprazan, sve se mijenja od kadra do kadra, životne odluke se donose u samo dvije sličice, svatko ide svojim putem i dok trepneš piše «Kraj». No, zanemarite li sve te više – manje sitne propuste svejedno vam ostaje dovoljno snažnih narativnih trenutaka i dražesnosti koja se skriva upravo ponajviše u likovima Donovanovih dječaka što bi vas vrlo lako moglo natjerati da se više puta vratite čitanju ove epizode.

Naprijed

KP FB 58 Štrajk

KP FB 62 Dah i san

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • osim

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Svakako jedna od najboljih epizoda, a po meni, najdrazi period KP, zajedno sa Spijunom i Dnevnik Adah
  20.12.2005
  16:12:00 sati
  osim
  uredi
 • vlaki

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Najdraza epizoda Kena Parkera iz djetinjstva. Dugo sam cuvao strip. Odlicna prica.
  10.01.2006
  17:42:00 sati
  vlaki
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 78%

  9, 7, 8, 6

  30.07.2007
  11:29:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

   Moj prvi Ken. Kao klinac i nisam baš sve shvatao, ali uvek me je privlačio crtež i neka tuga i melanhonija koja vlada u Štrajku i u Donovanovim dečacima. Koliko samo jake karakterizacije sporednih likova nose ove dve priče. Neponovljivo. 
  16.03.2008
  04:50:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  nakon špijuna iliti štrajka, je teško biti vrhunski, ali donovanovi dječaci imaju dobru atmosferu, s malo dickensa, socijalne osjetljivosti i junak koji je u problemimasjećam se kada su ove epizode izlazile, tada od zs i lms nisam kupovao ništa osim kena, nije bilo interneta i nisam znao da je ovo zadnja, okretao sam stripove na kiosku da vidim ide li skoro ken, a tada su bile velike pauze, šta će biti s njim...i izađu onih par preskočenih epizoda, ništa mi nije bilo jasno
  21.08.2008
  00:19:00 sati
  ken2
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 87%

  8, 9, 9, 9

  Citanje u jednom dahu, nakon Strajka odmah sam zgrabio i ovu epizodu. na prvi pogled malo olaksanje, ali samo na prvi pogled. Sada umesto radnika/proletera/sindikalaca imamo njihovu decu za protagoniste. Svi ti klinci bi da se istrgnu iz kosmara koji vlada u njihovim razdrobljenim radnickim porodicama, a ulica je oduvek ( i pre, i tada i sad) bila "spas". Odlicno vodjen scenario nas lagano, znalacki (i na momente zabavno) vodi kroz Boston zadnji put, i ocito je, pomalo zbrzano na kraju (bas kao i u Strajku) jer cini mi se da su obadvojica zeleli da sto pre zbrisu iz Bonelijevog ofisa upravo kao i Ken iz grada. Ono sto nas nadalje ceka je "pozni" Kenov period koji ce nam ponuditi jos mnogo nezaboravnih prica.
  03.12.2008
  01:05:00 sati
  Barker
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Lošije od onog na što smo navikli,i od Berardija i od Milazza.Valjda su željeli spasiti Kenu glavu uz holivudsko uzdizanje do nebesa,a isto tako i ugasiti redovnu seriju što prije....Ova mi je priča bila draga iz LMSa,a danas nakon Fibrinog izdanja - i ne baš.Ken je Parker superjunak,legenda,borac,starešina i najveći jebač! Oporavlja se dobro,rana ne gnjoji,izmlati desetogodišnjake,diše iz pivske boce u moru kanalizacijskih govana. HEROJ!
  11.12.2008
  14:28:00 sati
  kico
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 70%

  7, 8, 6, 7

  ''Donovanovi dečaci'' se ne mogu ni na koji način mjeriti sa ''Štrajkom'', ali uz kombinaciju nekoliko drugih elemenata (kako kaže kolega @ken2), ipak ostavljaju dobar utisak na čitatelja (barem na mene). Nekima je završetak prejednostavan i banalan, nekima bespotrebno zakompliciran, po nekima nedovoljno tragičan, po drugima opet previše, meni je, pak, baš dobar.
  10.01.2009
  05:55:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 76%

  7, 10, 5, 10

  Nije kao štrajk, ali je solidno i zanimljivo i još bolje prikazano kako se djeca moraju prilagodit životnom okolišu. Ambrossini mi nije baš nešto kao crtač. Milazzova naslovna je odlična.
  15.02.2009
  01:19:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Vrlo dobra epizoda KP (a koja nije). Šteta što je to kraj jednog fenomenalnog serijala. Na kraju mi se čini da je sve nekako nedorečeno, tj. ipak fali pravi kraj.
  26.02.2009
  08:06:00 sati
  mars1
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Nakon "Adah" i serije tek vrlo dobrih epizoda, Štrajk i Donovanovi dječaci pretstavljaju jedan od vrhova serijala. Iako ova epizoda ne ostavlja tako snažan utisak kao Štrajk, prije svega zbog malo lošijeg završetka i nepotrebnih/pretjeranih akcijskih scena, ipak je jako dobra. Fascinira me način na koji je Berardi prikazao živote tih dječaka i njihovih obitelji,  direktno i sa toliko iskrenih emocija , a posebno me dojmio kadar gdje cijela obitelj spava u jednoj sobi i kad tata poželi provesti malo kvalitetnog vremena sa suprugom, mora to raditi pred djecom. A i način na koji Donovanovi dječaci dolaze do novaca i kako se snalaze u životu je nešto posebno. Ali čini mi se da Berardi nije znao kako bi dostojno završio ovu epizodu pa je posegnuo za akcijom na kraju koja pomalo kvari dojam ali još uvijek palac gore i za ovu epizodu. Ambrosini se potrudio koliko je mogao, svoje posao je s obzirom na svoj talemt odradio maksimalno dobro i korektno, ali fali mu ta toplina u crtežu i mekoća koju npr. ima Milazzo u Štrajku. Jedan ciklus Parkera je završen, sad slijedi bijeg pred zakonom te drukčiji koncept izdavanja što će se odraziti u dužini i formi epizoda. "Bostonski ciklus" je možda malo prebrzo završio ali jedva čekam da uz Fibru krenemo dalje,da ove godine zaokružimo serijal i dobijemo kolekciju Ken Parkera za sva vremena, baš kao što taj junak to i zaslužuje.. 
  12.04.2009
  09:02:00 sati
  Aco
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 86%

  10, 9, 8, 5

  Odlična epizoda. Nakon Štrajka, Berardi je još jednom u potpunosti uspio prikazati kako je težak bio život i kako su se ljudi (u ovom slučaju djeca) morali snalaziti kako god znaju i umiju. Ken ovdje prelazi u drugi plan ali ipak ima vrlo važnu ulogu na kraju. Kraj je opet tužan (iako je to česta pojava kod Kena, na to se sigurno teško naviknuti) pa pridonosi jačini ove epizode. Ambrosini se dobro snašao, samo mi se naslovnica ne sviđa toliko.
  27.04.2009
  11:20:00 sati
  mpavin
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Odličan nastavak prethodne epizode, ne toliko snažno kritički nastrojena prema ondašnjem sistemu mada ni toga ne hvali ali svakako jako emotivno obojena epizoda

  21.01.2010
  15:36:00 sati
  vope
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 73%

  8, 7, 7, 7

  Solidna epizoda i baš kao što neki rekoše, uvjeti su slični kao u Štrajku, samo su se problemi odrasilh ovdje preselili u svijet djece. Ambrosini se nije previše iskazao. U nekim epizodama Dylana nije loš, ali ovdje jest.

  09.02.2010
  18:07:00 sati
  Panon
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  Nastavak prošle epizode štrajk, koji ipak nije na toj razini. Potpuno razumljivo. Ken ponovno u sporednoj ulozi, što mi se sviđa, jer je radnja o Bostonskom podzemlju i dječacima koji kradu kako bi prehranili sebe i obitelji u tim surovim vremenima, vrlo je zanimljiva...

  21.03.2010
  07:49:00 sati
  dcopic
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 94%

  9, 9, 10, 10

  Super!  Berardijeva verzija Charles Dickensove knjige, "Oliver Twist", i umjesto u Londonu, ova je smjestena u Bostonu.  Likovi su odlicni, oni djecaci su simpaticni, i scenario je (iako smo neke stvari vec prije vidjeli), dosta nepredvidljiv.  Crtez je odlican, majstor Ambrosini rastura u ova doba, ranih 1980s godina.  Naslovnica je prava emotivna, i pokazuje Kena kao neku zrtvu o kojoj se treba brinuti.  Smrt onog malog djecaka ne kraju je tuzan dogadjaj, i nesto sto se samo moze vidjeti u ovom serijalu; ostali jednostavno nemaju muda da ovako nesto pokazu, jer se sigurno boje da ce izgubit vjeru svojih citalaca zbog pokazivanja scena koje su tako nemilosrdne.  Sta jos da kazem: ovo je jednostavno serijal koje je sve bolji i bolji, iz epizode u epizodu, i koji je rezultat maste perfketnog crteza i odlicnog scenaria.  Drugacije receno, najbolji strip serijal koji sam ja ikad citao.

  07.08.2011
  16:21:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 50%

  6, 4, 5, 5

  Strip je pun ideja za dobru priču,ali je sve to loše izvedeno. Jad i bijeda života u gradskoj džungli u to vrijeme je bilo surovo preživljavanje u kojem su ostajali samo najsnalažljiviji i to je bit cijele priče u kojoj je Ken sporedna uloga. Osrednji crtež i naslovnica.
  20.12.2011
  22:08:00 sati
  Oki
  uredi
 • Heyoka

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  ken2 sve objasnio.

  23.12.2011
  02:05:00 sati
  Heyoka
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  23.05.2012
  12:10:00 sati
  tekumze
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Vrlo lijepa epizoda i jako zanimljiva. Pročita se u jednom dahu!

  05.11.2012
  12:26:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 89%

  10, 9, 8, 8

  Nije snažno kao prošla epizoda ali je odlično.

  25.09.2014
  12:55:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  11.12.2014
  22:41:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  jaka epizoda

  03.12.2015
  17:49:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 87%

  8, 8, 10, 9

  Nedostižno za današnju SBE produkciju, čak i kad se ne radi o ultimativno najboljim epizodama.

  04.07.2019
  09:17:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  31.05.2020
  21:03:00 sati
  benx40
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  12.09.2020
  16:51:00 sati
  luxi68
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Uz "Štrajk", "Adah", i "Dome,slatki dome" meni jedna od najboljih KP epizoda. Neko je spomenuo Oliwera Twista kao inspiraciju, a ja bih dodao i film "Bilo jednom u Americi", koji se pojavio otprilike u isto vrijeme kad i ova epizoda. I pogibija onog malog je maltene prepisana iz filma.

  27.09.2020
  12:23:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  26.02.2021
  18:27:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2132
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2118
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1966
 • Očeva sablja
  Kod: KM ZS 236
  Ocjena: 85%
  Vrijeme: 7.6.2021. 1:45:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1704
 • Markov dvojnik
  Kod: KM ZS 228
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 5.5.2021. 19:06:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1690

Aukcije

Forum