Rendžer u New Yorku

Kit Teller

KT LMS 262/263 | 179 str.

Klareta odlazi na školovanje u Njujork, ali iz njenog koledža nestaju djevojke. Policija ne uspijeva da otkrije tajanstvenog maskiranog otmičara, pa u Njujork stiže Kit Teler i počinje istragu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Do viđenja, Teksase
  KT LMS 262
 • Rendžer u Njujorku
  KT LMS 263
 • Rendžer u New Yorku
  KT LU 58
 • Fantom iz opere
  KT LU 59
 • Rendžer u New Yorku
  KT VG 111
 • Fantom u operi
  KT VG 112
 • Rendžer u New Yorku
  KT VGBO 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Agua blanca
  KT SR 115
 • Un ranger a New York
  KT SR 116
 • Il fantasma dell'opera
  KT SR 117

ZANIMLJIVOSTI

 • Radnja se dešava u Njujorku.
 • Pojavljuje se i detektivska agencija Pinkerton, nama mnogo poznatija iz Teksovog serijala.
 • Pominje se "nedavno dovršeni Menhetn bilding (Manhattan Building) i piše da su ga nazvali oblakoder." U pitanje je velika greška, jer je zgrada sa tim nazivom sagrađena 1889-1891 u Čikagu, a ne u Njujorku. A ova zgrada u stripu više liči na Empajer stejt bilding (Empire State Building), koji je sagrađen kasnije. A nelogično je i to što se vrijeme serijala Mali rendžer nikako ne može smjestiti u sami kraj XIX vijeka ili još gore u XX vijek.
 • Dnevnik je zamijenio naslove epizoda, jer u originalu se prva zove "Rendžer u Njujorku", a u LMS druga ima taj naslov.
 • Kao i obično, naslovnice za LMS izdanja nisu originalne.
 • Kit Teller: kronološki popis po epizodama - link i trajanje epizoda i zanimljivosti - link.

Priča počinje time što Klareta odlazi na jahanje na Crnoj Munji, a Kit, Roza Morning i Ani četiri pištolja raspravljuju kako bi je poslali na školovanje. Susreću se sa najvećim problemom u sličnim situacijama – nedostatak novca. Ipak, Kit je sačuvao nešto novca od nekog nasljedstva i želi da to uloži u Klaretino obrazovanje. U međuvremenu Klaretu napadnu kojoti, ali Crna Munja uspijeva da je odbrani i ona se vraća u tvrđavu. Iako joj se baš i nije svidjela ta ideja, pristaje da pođe u koledž. Da bi lakše podnijela put i početak boravka u koledžu sa njom polazi i Ani.

Epizoda je malo neobična jer se cijelo vrijeme skoro uopšte ne pojavljuje Frenki, a Kit u prvom dijelu praktično nema neku važniju ulogu. A zanimljiva je ideja da se radnja smjesti u Njujork, jer za razliku od npr. Teksa, gdje smo imali priliku da povremeno vidimo epizode u velikim gradovima, kod Kita to baš i nismo gledali. Cijela priča je puna kontrasta, prije svega onog između istoka i zapada Sjeverne Amerike. Autor nas kroz priču vodi tako da sve više stičemo utisak da su naši junaci sa zapada neuporedivo kulturniji, vještiji i pametniji od uobražene gospode sa istoka. Potrebnu dozu humora ovoj epizodi daju zgode i nezgode Ani četiri pištolja u Njujorku, pa tako ona uči da vozi bicikl, ide na plivanje u bazen, gleda predstavu u pozorištu, ide na jahanje i sl. Svojim neobičnim ponašanjem u Njujorku postaje popularna i poznata, posebno kada za vrijeme predstave napadne glumce, jer je ona to shvatila kao stvaran događaj.

Kada Kit dođe u Njujork, odmah doživljava više neprijatnih situacija zbog umišljenih njujorških policajaca koji ga smatraju kravarem sa zapada. Ali u ovoj epizodi Kit bolje izvodi zaključke od Šerloka Holmsa, a izbjegava zamke kao u nekoj kompjuterskoj igrici. Cijela njegova istraga se vrti oko simbolike latiničnog slova F, što lokalnim istražiocima izgleda kao glupost. Ne izgleda im normalno kada osumnjiči uglednog Ferlija Finegana za otmice. Njujorških policijaci su zaključili da je otmičar bolestan i poremećen, a to nikako ne može biti Finegan. Ali Kitu je otvorio oči prosjak u parku kad je rekao da "izgled vara." Tada klupko počinje da se odmotava i kreće napeta potraga za nestalim djevojkama i maskiranim otmičarem, prepuna nemogućih situacija, kroz razne zamke u pozorištu, pa do konačnog obračuna na vrhu zgrade, sa prizorom kao iz nekog akcionog filma.

Malo previše zakomplikovana priča sa spektaklom na kraju mogla je da bude možda i najbolja epizoda u cijelom serijalu ali to ipak nije. Kit pokazuje zadivljujuću detektivsku sposobnost i zavidno obrazovanje koje sigurno nije stekao u rendžerskoj tvrđavi (a on nije išao na koledž). To su neke nelogičnosti koje kvare utisak. Ali ako to zanemarimo, ovo je dobra epizoda, koju svakako treba pročitati. Ova epizoda je, da to tako nazovem, iz onog srednjeg perioda Kitovog odrastanja. Bignottijev crtež je dosta dobar, iako su možda neki likovo prenaglašeno groteskni. Originalne naslovnice su solidne, posebno druga, dok su u domaćoj verziji prilično loše.

Naprijed

KT LU 57b/58a Južnjačko zlato

KT VG 113 Litica dinosaura

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • osim

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 9, 7

  Napokon jedna recenzija o MR! Kad je već nisam ja napisao, našao se Delboy! Bravo. I to je izabrana jedna od boljih epizoda! A ima toga još i još i još...
  06.10.2007
  17:24:00 sati
  osim
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 62%

  7, 7, 6, 2

  Strip iz nekih drugih, nevinih vremena. Čitao sam ovo davno i bilo mi je super. Danas  je naravno dojam drukčiji (čitaj lošiji), ali lijepa uspomena je ostala. Od tud toliko visoke ocjene. Crtež prosječan, Dnevnikove naslovnice bijedne.
  06.10.2007
  19:19:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  odlična priča.za razliku od večine kitovih epizoda ova se događa u velikom gradu.naslovnice su mogle bit i bolje . 
  13.10.2007
  17:18:00 sati
  lwood
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 8, 6

  Jedna od najboljih avantura m.rangera. Imam je još uvijek.
  27.01.2009
  01:52:00 sati
  supermike
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 54%

  5, 7, 5, 3

  Mada KT dolazi iz jednog drugog vremena kada su izlazili stripovi, ipak nivo epizoda nije bas na zavidnom nivou. Da li je ovo najbolja njegova erpizoda kako drugi kazu, meni nije, ali vjerovatno jeste jedna od boljih.

  12.07.2010
  10:40:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Galis

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Do viđenja, Teksase - jedna od najlegendarnijih epizoda LMS. Ah, kako sam se valjao od smijeha provalama Ani 4 Pištolja. A i sama priča jako dobra, detektivska, sa blagim primjesama horora. Jedna od omiljenih priča Kita Telera.

  11.10.2010
  22:50:00 sati
  Galis
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  25.08.2011
  15:35:00 sati
  teller
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 56%

  8, 4, 6, 2

  Ok zamisljena epizoda, puno drugačija od ostalih, ali zamorna i dosadna. Vjerujem da je svojevremeno bila pravi hit, ali sada, uz pročitane mnoge druge Kitove pustolovine, nije mi pružila ništa novog. Tema je ok, ali ipak scenarij je pisan za klince 70-tih.

  15.09.2011
  08:10:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Kod Kit Tellera se mi najviše sviđaju sporedni likovi (Frenki Beleven, Čin Lao, Clareta, Ani Četiri pištolje...) a ovdje imamo Claretu i Ani u New Yorku. Istina, da je malo naivno ali opuštajoče naivno.

  14.09.2012
  20:38:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 8, 10

  Evo nakon dugog razdoblja bez čitanja Malog Rendžera sam odlučio pročitati posljednja dva broja koje je izdao Van Gogh...ne mogu reći da je priča nešto posebno i vrijedno,ali ipak, uživao sam u čitanju ove dvije epizode koje u sebi imaju tu "draž" stripova uz koje sam odrastao...
  24.10.2013
  15:28:00 sati
  Oki
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 76%

  7, 6, 9, 10

  S namjerom sam naručio ova dva broja Tellera u izdanju Van Gogha kako bih vidio je li serijal išta ozbiljniji u višim brojevima. Ako se ne varam, ovo je negdje sredina serijala i moram reći da sam nešto između razočaran i očaran. Razočaran jer je priča dosta plitka i naivna, ne znam je li situacija bolja u kasnijim brojevima? A očaran zbog tog nekog old school stila naracije i odličnog Binjotija :D Recimo da sam uživao čitajući, nije mi to kao Mark i Blek, nego nekako pitko, kompaktno. Donatelijeve naslovnice su odlične, unikatne :) Ocjena više za scenarij i priču s obzirom na vrijeme izlaska.

  17.02.2014
  00:49:00 sati
  jasa
  uredi
 • darkwoodaxe

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  najdraža priča iz djetinjstva...

  28.10.2016
  14:47:00 sati
  darkwoodaxe
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Zanimljivosti:
  - Ova epizoda premijerno je izašla od srpnja do kolovoza 1973. godine, Dnevnik je objavljuje sredinom 1977., Van Gogh u listopadu 2013. u nakladi od 270 komada, Van Gogh "The best of" izdanje u studenome 2016. - naklada 110 kom., a Ludens u siječnju i ožujku 2024. godine. 
  - Canzio nije pažljivo proučio Lavezzolove postavke serijala jer je Clarettin odlazak na školovanje već najavljen šokiranom Kitu od strane Annie Četiri Pištolja u KT SR 109b-111a: Žuti šator, pa nije bilo potrebe da ide na Kitovu inicijativu.
  - Budući da Rosa odavno štedi za ovu situaciju, da ne zaboravimo novce pohranjene na banci od prodaje naslijeđenog imanja (KT VG 18-20: Voštana maska) i epizodu KT VG 64: Otmica, gdje Rosa izjavljuje da su imućni, pa čak Claretta bude oteta zbog vrijednog zemljišta, njena izjava da nema novaca je potpuno kriva u odnosu na dotadašnje događaje i Lavezzolovu karakterizaciju likova. S druge strane, mislim da već i ptice na granama znaju da je Kit postao bogat nakon što je dobio nasljedstvo u KT VG 72/73: Dunhavonovi nasljednici
  - Napad kojota na Clarettu dosta podsjeća na scene iz Lavezzolova "Urlika kojota".
  - Kit je već surađivao s agentima agencije Pinkerton prilikom obračuna s Kinezima u San Franciscu. Glavni agent zvao se Nat Pinkerton, a razlog je Lavezzolov omaž liku njemačkih pulp romana s početka dvadesetog stoljeća, odnosno likom istoga imena i izgledom kao u ovom stripu. Ime je imalo takvu međunarodnu privlačnost da su se uskoro priče o Natu Pinkertonu objavile u drugim zemljama da bi na kraju završio na velikom ekranu serijom nijemih filmova.

  Komentar
  Unatoč zamjerkama koje sam naveo u zanimljivostima iznad, ovo mi je odlična epizoda, uzbudljiva i puno dinamičnija u odnosu na ono na što nas je navikao Lavezzolo. Primjetna je velika razlika u naraciji, brže se čita zbog manje didaskalija (iako ih i ovdje ima dosta) i dosta je lakše pratiti radnju budući da nema retrospektivnih pripovijedanja. Ima jako malo scenarističkih nedosljednosti pa ostajem pri tome da je ovo jedan od najboljih, a možda i najzreliji Canziov scenarij. Dodatan bonus je Bignottijev crtež koji savršeno odgovara netipičnom mjestu radnje za ovaj serijal. Donatellijeve naslovnice su efektne i privlačne, a druga je svakako bolja, samo što je Kit neprepoznatljiv na obje.

  EDIT: 04.02.2024.

  30.01.2018
  17:46:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Kad sam kao klinac počeo čitati LMS i ZS Kit Teller mi je bio drugi najdraži junak iza Bleka. Negdje od trećeg razreda tron je preuzeo Zagor, ali je Teller ostao broj 2. Znam da se ovoj epizodi može naći 1000 mana i naivnosti, ali je tada ovo bio jedna od top 5 epizoda.

  28.07.2019
  23:37:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  I više nego solidno.

  23.11.2019
  11:09:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • RAKOSI4

  Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  Sve u svemu dobra priča , negativac Finegan koji je sve tajne bazirao na slovu ,,F,, doima se kao enigma čiju je tajnu razbio Mali rendžer i oslobodio Klaretu kao i ostale iscrpljene  zatočene djevojke iz pandži okrutnog manijaka .Prva naslovnica mi je dosta lošija od odlične druge.

  23.01.2020
  22:23:00 sati
  RAKOSI4
  uredi
 • Sheldon

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  13.07.2020
  13:51:00 sati
  Sheldon
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunsko!

  29.04.2021
  21:38:00 sati
  14act3
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  04.09.2021
  14:45:00 sati
  Kontrast 2
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Meni je ova epizoda jako dobra, prije svega zbog mjesta radnje. Naravno da tu ima puno nedostataka, ali za taj period u serijalu sve je ispalo baš neobično i čitljivo. Crtež odličan, posebno naglasak na atmosferu Njujorške ulice noću. Scenario je bez preokreta ali prihvatljiv. Vrlo zabavno!

  25.02.2023
  19:25:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1939
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1676
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1613

   Aukcije

   Forum