Gusar Crnobradi

Kit Teller

KT LMS 549/551 | 255 str.

Kit i Frenki nose u komandu u New Orleans povjerljivi izvještaj meksičkog guvernera o bandama desperadosa na graničnom području između rijeka Rio Grande i Pecos. No, upadaju u šake bandi lukavog i beskrupuloznog gusara Crnobradog...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Gusar Crnobradi
  KT LMS 549
 • Brodolomnici
  KT LMS 550
 • Na dnu mora
  KT LMS 551

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Agguato nella prateria
  KT SR 222
 • Il pirata barbanera
  KT SR 223
 • I naufragatori dei Caribi
  KT SR 224

ZANIMLJIVOSTI

 • po potpisima na pojedinim vinjetama može se vidjeti da su Montanari & Grassani crtali epizodu tijekom 1981. godine

Već duže vrijeme na hrpici nepročitanih stripova stoji mi par povezanih priča Kita Tellera. Kako bar desetak godina nisam pročitao niti jedan strip o malom rendžeru, odlučio sam mu dati šansu, te je ovaj osvrt rezultat toga.

Noćna scena puna atmosfere(© Montanari & Grassani/SBE)

Moja iskustva o Kitu Telleru datiraju vjerojatno iz vremena Dnevnikovih reprinata, pa mi epizode nisu ostale u nekom posebnom sjećanju. Tim više ugodno sam se iznenadio relativnom kvalitetom priče "Gusar Crnobradi", u izdanju LMS 549/551. Može se reći da scenarij ne zaostaje puno za nekom solidnom epizodom Zagora ili Texa. Giorgio Pezzin napisao je jednu zanimljivu avanturu, u kojoj važnu ulogu imaju gusari, jedrenjaci i pomorske bitke, a većina radnje odvija se na pučini Meksičkog zaljeva. Nema pretjeranih, djetinjastih naivnosti, kao na primjer u Kapetanu Mikiju, Bleku, pa i Komandantu Marku.

Giuseppe Montanari

Ernesto Grassani

Priča kreće ovako: Kit i Frenki nose važnu obavijest meksičkog guvernera u New Orleans, putujući jedrenjakom "Kentucky". Na otvorenu moru napadnu ih gusari, koji opljačkaju i potope brod zajedno sa cijelom posadom. Jedini preživjeli naša su dva rendžera, jer je Ellis Crnobradi, vođa bande, uvjeren da su oni ubačeni na brod s namjerom da špijuniraju gusarsku družinu. Kit ih drži u tom uvjerenju, jer je to jedina mogućnost da ih nemilosrdni banditi odmah ne ubiju. Uz puno muke i dobru sreću uspiju pobjeći iz gusarskog gnjezda, ali iako ih trgovački jedrenjak "Centurion" spasi, nakon još jedne pomorske bitke s gusarima i još jednog potopljenog broda, završe kao brodolomci. Uz pomoć Christophera Hopea, detektiva londonske osiguravajuće kuće Lloyd, te za ono vrijeme moderne tehnologije - skafandera za ronjenje i podvodnog dubinskog zvona koje radi na principu izjednačavanja tlaka - ipak uspiju uništiti opasnu bandu gusara.

Za crtež epizode zadužen je dvojac Giuseppe Montanari i Ernesto Grassani. Što reći, osim da je crtež vrlo dobar. Istina, Kit Teller ima poneku crtu lica Dylana Doga, ali kad se navikneš, dobro odgovara western stripu. No, posebno su se iskazali u prikazima pomorskih bitaka i prizorima ronjenja. Podmorska flora i fauna, kao i crteži potopljenih jedrenjaka vrlo su lijepi. Nije čudno da su upravo Montanari & Grassani mnogim fanovima malog rendžera omiljeni crtači serije. Jedina zamjerka s moje strane je da je Frenki prikazan nekako previše ’karikaturiziran’, s malo predimenzioniranim nosem i bradom u odnosu na, recimo, crtež Francesca Gambe.

Naravno, kad su u pitanju izdanja ZS/LMS moram se osvrnuti i na nedostatke. Tisak prvog dijela trodijelne priče (LMS 549 "Gusar Crnobradi") je dosta zrnat, tako da se gubi oštrina crteža i sve izgleda dosta zamućeno. U druga dva broja tisak je znatno bolji i jasniji, jedino su u LMS 551 "Na dnu mora" stranice 58 i 59 ’zamijenile’ mjesta. Moguće je da se ove greške nalaze samo u mojim primjercima stripa.

Na kraju, ako Veliki Blek i Komandant Mark imaju svoju publiku u nas, možda bi na kioscima bilo mjesta i za Kita Tellera. Barem za epizode koje kvalitetom iskaču od prosjeka, kao što je ova. Time bi se ispravila svojevrsna nepravda. Naime, mali rendžer jedini od ’glavne osmorke’ Dnevnikovih ZS/LMS izdanja (Zagor, Tex, Komandant Mark, Kapetan Miki, Veliki Blek, Mister No, Ken Parker, Kit Teller) nije doživio svoje kvalitetnije, post-YU izdanje!

Podvodno ronilačko zvono(© Montanari & Grassani/SBE)

Naprijed

KT LMS 515/516/523/524/525 Jastreb

KT LMS 590-592 Utvara

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Slažem se s Thommom da bi bili dobro dobiti hrvatsko izdanje ovog lika, osobito onih kasnijih epizoda koje su crtali Bignotti i Gamba te epizoda koje su pisali Sclavi, Nolitta...Ako može Blek zašto ne i u svakom smislu superiorniji Kit Teller!
  30.09.2005
  14:42:00 sati
  fantom
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  vrijeme kada su ove epizode izašle je vrijeme najboljih priča o "malom rendžeru", barem kada su u pitanju scenario i crtež, tako da se slažem sa prethodnikom da, ako bi uopće došlo na dnevni red ponovno izdavanje "malog rendžera" na ovim prostorima, onda to svakako treba da budu epizode iz tih godina.
  30.09.2005
  15:30:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 9, 6

  Davno je to bilo, jedna od meni najdrazih epizoda Malog Rendzera. Cestitke recenzentu, lijepo napisano, cita se bez napora.
  Nadam se da ce i Kit, kao i Blek i Mark, ponovo u prodaju. Svaki strip jedna zakljucena prica. Mada imam skoro sve Dnevnikove.
  30.09.2005
  20:42:00 sati
  Pen Karker
  uredi
 • Curunir

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Lijepa recenzija. M&G su mi sad fenomenalni kod Kita, makar sam kao klinac mrzio cudnog Frenkija. Ma ljudi, bacite pogled i na one rane (osim onih 20ak najranijih) epizode Kitove. Pa ima pricu koliko god naivnu bolju od tadasnjeg Zagora 100 puta, ima ispreplitanje, nelinearnu radnju, humor s Frenkijem je duhovitiji masu od imbecilnog Cichovog. Kit je, osim par Zagorovih prica, najbolji izdanak 70ih i ranih 80ih Bonellijev! I bas njega nema. Nego tamo bolesno losi Blek, Mark, koji mi bijahu uzasni i s 10 godina, a bome nije puno bolji ni ovaj Dampyr, ajde izvlaci ga zasad ova knjiga cetvrta:). Pa uzmimo npr. epizodu o sumskom duhu (Sume umiru itd.). Sto je te godine Bonelli dao boljega????
  30.09.2005
  22:31:00 sati
  Curunir
  uredi
 • osim

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ovo mi je jedna od najboljih epizoda Malog rendzera, a s obzirom da sam i poceo da citam stripove upravo negde u vreme kad je ova epizoda izasla, ni ne cudi sto sam se "navukao". Definitivno je ovo bio period sa najkonstantnijim kvalitetom u serijalu o MR, ali bilo je i ranije vrlo dobrih epizoda.
  01.10.2005
  10:40:00 sati
  osim
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 61%

  8, 8, 1, 10

  jedna od boljih kitovih epizoda,ali crtež je živi očaj!!!!!!!!!
  02.10.2005
  04:56:00 sati
  globinjo
  uredi
 • jaki

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 7, 2

  Jedna od boljih epizoda MR.Uglavnom epizode koje su crtali Mon-Gra su pri vrhu top liste MR. Ove recenzirane epizode sam nabavio nedavno i sa guštom sam ih opet pročitao.Definitivno sam za ponovno izdanje MR.
  04.10.2005
  20:55:00 sati
  jaki
  uredi
 • johnhartson

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 8, 9

  Kit Teller sa pocetka svog najboljeg perioda. Nisam davno citao ovu pricu ali je sigurno jedna od dojmljivijih. Pridruzujem se negodovanjima u vezi sa objavljivanjem Marka i Bleka a preskakanjem MRa.
  08.10.2005
  13:30:00 sati
  johnhartson
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Potpuno nepravedno zapostavljen Kit u nas Hrvata,u jednoj u vise nego solidnoj epizodi.Steta sto Teller nema svoju publiku jer je jedini cisti vestern strip uz Texa,a epizode u LMS iznad br. 350 pa nadalje su vise nego solidne i citljive.Srecom ova Dnevnikova izdanja mogu se nabaviti po pristupacnim cijenama(za razliku od Zagora koji te baci na prosjacki stap).I na moru i na kopnu,"mali render" nalazi prava rjesenja kako da istjera mak na konac.
  11.10.2005
  09:07:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Ukupna ocjena 49%

  4, 4, 5, 10

  Priča me nije ništa osobito oduševila.Čak bi mogao reći da me razočarala.
  Imam jako mnogo epizoda Kita Tellera i sa žaljenjem objavljujem da sam pročitao stoput bolje epizode.Kapu dolje naslovnicama!
  16.10.2005
  11:36:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  jedna od najboljih epizoda Kita Tellera,koji mi je uvik bia najdraži junak nakon Zagora.i stvarno šteta da se ne prodaje u Hrvatskoj.po meni je uvjerljivo bolji od Bleka i Komandanta Marka.a ako se oni prodaju ne vidin zašto i Kit ne bi izlazia.barem bolje epizode.
  09.12.2005
  20:36:00 sati
  lwood
  uredi
 • alen

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Kod mene opet jedna nostalgicna epizoda. Citao sem je opet prije godinu-dvije i sve mi se vratilo. Ona fascinacija podmorskim istrazivanjima, onim dinamitima na povlacenje, morem, gusarima... Na stranu sjecanja, ali ovo je vrlo dobar strip. Ima glavu i rep, napetu radnju, lukavog negativca (mislim, skuzi se brzo da je tip seronja, ali onaj obrat da je on i Crnobradi!!!). Jako dobar strip.
  28.07.2006
  12:00:00 sati
  alen
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Nakon nekoliko razočaravajućih Canziovih epizoda, na red mi je došla i ova Pezzinova epizoda. Iskreno, bila mi je ostala u dobrom sjećanju, ali bojao sam se jer mi Pezzin na Zagoru nije ostavio dobar dojam, baš kao i Canzio.
  Ova epizoda se može bez problema nositi sa bilo kojom nekog drugog junaka s početka osamdesetih. Nije ovo ništa lošije od Zagora ili Mister Noa tog razdoblja. Jedna jako dobra priča sa iznenađujućim obratom na kraju. Scenarij ima ponešto nelogičnosti, ali s uzbuđenjem se otvara svaka nova stranica. Radnja se razvija velikom brzinom, bez predaha, a ima i mnoštvo zanimljivih, nesvakidašnjih i edukativnih detalja. Ovdje me Pezzin stvarno pozitivno iznenadio i nakon ove epizode, promijenio sam do sada loše mišljenje o njemu.
  M&G odlični. Malo više dinamike, pa i preciznosti im fali za desetku, ali po pitanju atmosfere su fantastični. Naslovnice upečatljive, pogotovo prva i treća. Istina, na trećoj su krivo nacrtani odbljesci metaka na Gatlingu, ali mora se priznati da efektno izgleda.
  EDIT: 07.05.2018.
  26.09.2007
  15:46:00 sati
  Spock
  uredi
 • Sneaksie Thiefsie

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Cini mi se,cetvrti najbolji serijal Kita Telera.Jedan od onih kojima se vracam i koji nikada ne dosade.Obicno nemam strah u vezi sa sudbinom Kita Telera,nekako se bas i ne uzivim u pricu,ali to sa ovim epizodama nije slucaj.Prilicno sam se,u vreme kad je izasao,traumirao zbog nevolja koje su snasle Kita i Frenkija.Serijal koji ima napetost koja,na ovaj ili onaj nacin,drzi ravnomerno od pocetka do kraja,sto je,svakako,plus.A i nije lose kad se rendzeri malo udalje od,za njih,uobicajenog okruzenja.Crtez,mozda,vise lezi DD,al' nije los ni za KT.
  01.05.2008
  22:37:00 sati
  Sneaksie Thiefsie
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 72%

  7, 6, 9, 6

  M&G su sjajni, volim ih u dilanu, a i u kitu su se pokazali, u ovoj priči posebnoda su svi kitovi ovako dobri i ovako nacrtani, gdje bi mu bio kraj
  14.07.2008
  23:09:00 sati
  ken2
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 92%

  10, 8, 10, 8

  Crtež-M&G briljiraju (znaci nije to slučaj samo s DD-om).
  Naslovnice-Ok, zadovoljavaju, prate pricu.
  Priča-vec odnekud poznata...
  Scenarij-ok, malo neke stvari predvidljive, no sve je ok.
  Npr. mi znamo da je Lemon zapravo Elis,
  no Kit i Frenki to ne znaju gtotvo do kraja stripa.
  Kraj malo 'bez kraja'.
  Ove 'zlatne' Kitove epizode su stvarno dobre.
  07.11.2008
  21:22:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 6, 7

  Meni je ova epizoda prosječna, ništa posebno. 
  18.02.2009
  02:33:00 sati
  supermike
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 46%

  4, 4, 5, 7

  Ono sto je uzasno lose za Dylana izgleda da je i vise nego dobro Za Kita. 

  M&G su vjerovatno najgori Dylanovi crtaci, na ovom serijalu ispadose jos najbolji. 

  Tesko je onda dati tu ocijenu sto se tice crteza, da li na Kitovom nivou ili nivou ostalih recenzija.

  12.07.2010
  10:41:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  25.08.2011
  15:41:00 sati
  teller
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 65%

  7, 7, 5, 8

  Poslje puno puno godina, sam opet procitao Kit Tellera.Sjecam se da mi je bio bolji i drazi od Kap.Miki. Znam da je bio lik sa Kitom,al totalno sam bio zaboravio Frenkija. Crtez nije pogodio moj ukus,al to je stvar navike. Naslovnice su vrlo dobre.

  16.08.2012
  00:33:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Ukupna ocjena 65%

  6, 5, 8, 8

  Prosječna priča sa izlizanom temom - Gusarima. Završetak priče kada se izpostavi, da je agent za osiguranje zapravo glavni negativac mi nema nikakvog smisla.

  12.09.2012
  20:46:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 70%

  8, 7, 6, 7

  Odlična epizoda.

  22.06.2015
  01:57:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Ernie Pike

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Jedna od boljih epizoda.

  28.07.2019
  23:39:00 sati
  Ernie Pike
  uredi
 • logo111

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Zbog ove priče zavolio MR.

  16.11.2019
  13:22:00 sati
  logo111
  uredi
 • Ebenezer Snare

  Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  20.11.2019
  11:58:00 sati
  Ebenezer Snare
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Iznenađujuće kvalitetno.

  23.11.2019
  11:08:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • Sheldon

  Ukupna ocjena 95%

  10, 9, 10, 8

  Uf, koliko je ovo dobro i napisano i nacrtano. Kit kao Alan Delon. Radnja nesvakidasnja, morska. Dobar, dobar strip. 

  13.07.2020
  14:10:00 sati
  Sheldon
  uredi
 • Salkan

  Ukupna ocjena 72%

  7, 8, 7, 6

  03.05.2021
  00:13:00 sati
  Salkan
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1938
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1780
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1700
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1673
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1612

   Aukcije

   Forum