Gusar Crnobradi

Kit Teller

KT LMS 549/551 | 255 str.

Kit i Frenki nose u komandu u New Orleans povjerljivi izvještaj meksičkog guvernera o bandama desperadosa na graničnom području između rijeka Rio Grande i Pecos. No, upadaju u šake bandi lukavog i beskrupuloznog gusara Crnobradog...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gusar Crnobradi
    KT LMS 549
  • Brodolomnici
    KT LMS 550
  • Na dnu mora
    KT LMS 551

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Agguato nella prateria
    KT SR 222
  • Il pirata barbanera
    KT SR 223
  • I naufragatori dei Caribi
    KT SR 224

ZANIMLJIVOSTI

  • po potpisima na pojedinim vinjetama može se vidjeti da su Montanari & Grassani crtali epizodu tijekom 1981. godine

Već duže vrijeme na hrpici nepročitanih stripova stoji mi par povezanih priča Kita Tellera. Kako bar desetak godina nisam pročitao niti jedan strip o malom rendžeru, odlučio sam mu dati šansu, te je ovaj osvrt rezultat toga.

Noćna scena puna atmosfere(© Montanari & Grassani/SBE)

Moja iskustva o Kitu Telleru datiraju vjerojatno iz vremena Dnevnikovih reprinata, pa mi epizode nisu ostale u nekom posebnom sjećanju. Tim više ugodno sam se iznenadio relativnom kvalitetom priče "Gusar Crnobradi", u izdanju LMS 549/551. Može se reći da scenarij ne zaostaje puno za nekom solidnom epizodom Zagora ili Texa. Giorgio Pezzin napisao je jednu zanimljivu avanturu, u kojoj važnu ulogu imaju gusari, jedrenjaci i pomorske bitke, a većina radnje odvija se na pučini Meksičkog zaljeva. Nema pretjeranih, djetinjastih naivnosti, kao na primjer u Kapetanu Mikiju, Bleku, pa i Komandantu Marku.

Giuseppe Montanari

Ernesto Grassani

Priča kreće ovako: Kit i Frenki nose važnu obavijest meksičkog guvernera u New Orleans, putujući jedrenjakom "Kentucky". Na otvorenu moru napadnu ih gusari, koji opljačkaju i potope brod zajedno sa cijelom posadom. Jedini preživjeli naša su dva rendžera, jer je Ellis Crnobradi, vođa bande, uvjeren da su oni ubačeni na brod s namjerom da špijuniraju gusarsku družinu. Kit ih drži u tom uvjerenju, jer je to jedina mogućnost da ih nemilosrdni banditi odmah ne ubiju. Uz puno muke i dobru sreću uspiju pobjeći iz gusarskog gnjezda, ali iako ih trgovački jedrenjak "Centurion" spasi, nakon još jedne pomorske bitke s gusarima i još jednog potopljenog broda, završe kao brodolomci. Uz pomoć Christophera Hopea, detektiva londonske osiguravajuće kuće Lloyd, te za ono vrijeme moderne tehnologije - skafandera za ronjenje i podvodnog dubinskog zvona koje radi na principu izjednačavanja tlaka - ipak uspiju uništiti opasnu bandu gusara.

Za crtež epizode zadužen je dvojac Giuseppe Montanari i Ernesto Grassani. Što reći, osim da je crtež vrlo dobar. Istina, Kit Teller ima poneku crtu lica Dylana Doga, ali kad se navikneš, dobro odgovara western stripu. No, posebno su se iskazali u prikazima pomorskih bitaka i prizorima ronjenja. Podmorska flora i fauna, kao i crteži potopljenih jedrenjaka vrlo su lijepi. Nije čudno da su upravo Montanari & Grassani mnogim fanovima malog rendžera omiljeni crtači serije. Jedina zamjerka s moje strane je da je Frenki prikazan nekako previše ’karikaturiziran’, s malo predimenzioniranim nosem i bradom u odnosu na, recimo, crtež Francesca Gambe.

Naravno, kad su u pitanju izdanja ZS/LMS moram se osvrnuti i na nedostatke. Tisak prvog dijela trodijelne priče (LMS 549 "Gusar Crnobradi") je dosta zrnat, tako da se gubi oštrina crteža i sve izgleda dosta zamućeno. U druga dva broja tisak je znatno bolji i jasniji, jedino su u LMS 551 "Na dnu mora" stranice 58 i 59 ’zamijenile’ mjesta. Moguće je da se ove greške nalaze samo u mojim primjercima stripa.

Na kraju, ako Veliki Blek i Komandant Mark imaju svoju publiku u nas, možda bi na kioscima bilo mjesta i za Kita Tellera. Barem za epizode koje kvalitetom iskaču od prosjeka, kao što je ova. Time bi se ispravila svojevrsna nepravda. Naime, mali rendžer jedini od ’glavne osmorke’ Dnevnikovih ZS/LMS izdanja (Zagor, Tex, Komandant Mark, Kapetan Miki, Veliki Blek, Mister No, Ken Parker, Kit Teller) nije doživio svoje kvalitetnije, post-YU izdanje!

Podvodno ronilačko zvono(© Montanari & Grassani/SBE)

Naprijed

KT LMS 503-505 Teleskopulos

KT LMS 590-592 Utvara

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Slažem se s Thommom da bi bili dobro dobiti hrvatsko izdanje ovog lika, osobito onih kasnijih epizoda koje su crtali Bignotti i Gamba te epizoda koje su pisali Sclavi, Nolitta...Ako može Blek zašto ne i u svakom smislu superiorniji Kit Teller!
    30.09.2005
    14:42:00 sati
    fantom
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    vrijeme kada su ove epizode izašle je vrijeme najboljih priča o "malom rendžeru", barem kada su u pitanju scenario i crtež, tako da se slažem sa prethodnikom da, ako bi uopće došlo na dnevni red ponovno izdavanje "malog rendžera" na ovim prostorima, onda to svakako treba da budu epizode iz tih godina.
    30.09.2005
    15:30:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Davno je to bilo, jedna od meni najdrazih epizoda Malog Rendzera. Cestitke recenzentu, lijepo napisano, cita se bez napora.
    Nadam se da ce i Kit, kao i Blek i Mark, ponovo u prodaju. Svaki strip jedna zakljucena prica. Mada imam skoro sve Dnevnikove.
    30.09.2005
    20:42:00 sati
    Pen Karker
    uredi
  • Curunir

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Lijepa recenzija. M&G su mi sad fenomenalni kod Kita, makar sam kao klinac mrzio cudnog Frenkija. Ma ljudi, bacite pogled i na one rane (osim onih 20ak najranijih) epizode Kitove. Pa ima pricu koliko god naivnu bolju od tadasnjeg Zagora 100 puta, ima ispreplitanje, nelinearnu radnju, humor s Frenkijem je duhovitiji masu od imbecilnog Cichovog. Kit je, osim par Zagorovih prica, najbolji izdanak 70ih i ranih 80ih Bonellijev! I bas njega nema. Nego tamo bolesno losi Blek, Mark, koji mi bijahu uzasni i s 10 godina, a bome nije puno bolji ni ovaj Dampyr, ajde izvlaci ga zasad ova knjiga cetvrta:). Pa uzmimo npr. epizodu o sumskom duhu (Sume umiru itd.). Sto je te godine Bonelli dao boljega????
    30.09.2005
    22:31:00 sati
    Curunir
    uredi
  • osim

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedna od najboljih epizoda Malog rendzera, a s obzirom da sam i poceo da citam stripove upravo negde u vreme kad je ova epizoda izasla, ni ne cudi sto sam se "navukao". Definitivno je ovo bio period sa najkonstantnijim kvalitetom u serijalu o MR, ali bilo je i ranije vrlo dobrih epizoda.
    01.10.2005
    10:40:00 sati
    osim
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 61%

    8, 8, 1, 10

    jedna od boljih kitovih epizoda,ali crtež je živi očaj!!!!!!!!!
    02.10.2005
    04:56:00 sati
    globinjo
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 7, 2

    Jedna od boljih epizoda MR.Uglavnom epizode koje su crtali Mon-Gra su pri vrhu top liste MR. Ove recenzirane epizode sam nabavio nedavno i sa guštom sam ih opet pročitao.Definitivno sam za ponovno izdanje MR.
    04.10.2005
    20:55:00 sati
    jaki
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Kit Teller sa pocetka svog najboljeg perioda. Nisam davno citao ovu pricu ali je sigurno jedna od dojmljivijih. Pridruzujem se negodovanjima u vezi sa objavljivanjem Marka i Bleka a preskakanjem MRa.
    08.10.2005
    13:30:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Potpuno nepravedno zapostavljen Kit u nas Hrvata,u jednoj u vise nego solidnoj epizodi.Steta sto Teller nema svoju publiku jer je jedini cisti vestern strip uz Texa,a epizode u LMS iznad br. 350 pa nadalje su vise nego solidne i citljive.Srecom ova Dnevnikova izdanja mogu se nabaviti po pristupacnim cijenama(za razliku od Zagora koji te baci na prosjacki stap).I na moru i na kopnu,"mali render" nalazi prava rjesenja kako da istjera mak na konac.
    11.10.2005
    09:07:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 5, 10

    Priča me nije ništa osobito oduševila.Čak bi mogao reći da me razočarala.
    Imam jako mnogo epizoda Kita Tellera i sa žaljenjem objavljujem da sam pročitao stoput bolje epizode.Kapu dolje naslovnicama!
    16.10.2005
    11:36:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    jedna od najboljih epizoda Kita Tellera,koji mi je uvik bia najdraži junak nakon Zagora.i stvarno šteta da se ne prodaje u Hrvatskoj.po meni je uvjerljivo bolji od Bleka i Komandanta Marka.a ako se oni prodaju ne vidin zašto i Kit ne bi izlazia.barem bolje epizode.
    09.12.2005
    20:36:00 sati
    lwood
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Kod mene opet jedna nostalgicna epizoda. Citao sem je opet prije godinu-dvije i sve mi se vratilo. Ona fascinacija podmorskim istrazivanjima, onim dinamitima na povlacenje, morem, gusarima... Na stranu sjecanja, ali ovo je vrlo dobar strip. Ima glavu i rep, napetu radnju, lukavog negativca (mislim, skuzi se brzo da je tip seronja, ali onaj obrat da je on i Crnobradi!!!). Jako dobar strip.
    28.07.2006
    12:00:00 sati
    alen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Nakon nekoliko razočaravajućih Canziovih epizoda, na red mi je došla i ova Pezzinova epizoda. Iskreno, bila mi je ostala u dobrom sjećanju, ali bojao sam se jer mi Pezzin na Zagoru nije ostavio dobar dojam, baš kao i Canzio.
    Ova epizoda se može bez problema nositi sa bilo kojom nekog drugog junaka s početka osamdesetih. Nije ovo ništa lošije od Zagora ili Mister Noa tog razdoblja. Jedna jako dobra priča sa iznenađujućim obratom na kraju. Scenarij ima ponešto nelogičnosti, ali s uzbuđenjem se otvara svaka nova stranica. Radnja se razvija velikom brzinom, bez predaha, a ima i mnoštvo zanimljivih, nesvakidašnjih i edukativnih detalja. Ovdje me Pezzin stvarno pozitivno iznenadio i nakon ove epizode, promijenio sam do sada loše mišljenje o njemu.
    M&G odlični. Malo više dinamike, pa i preciznosti im fali za desetku, ali po pitanju atmosfere su fantastični. Naslovnice upečatljive, pogotovo prva i treća. Istina, na trećoj su krivo nacrtani odbljesci metaka na Gatlingu, ali mora se priznati da efektno izgleda.
    EDIT: 07.05.2018.
    26.09.2007
    15:46:00 sati
    Spock
    uredi
  • Sneaksie Thiefsie

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Cini mi se,cetvrti najbolji serijal Kita Telera.Jedan od onih kojima se vracam i koji nikada ne dosade.Obicno nemam strah u vezi sa sudbinom Kita Telera,nekako se bas i ne uzivim u pricu,ali to sa ovim epizodama nije slucaj.Prilicno sam se,u vreme kad je izasao,traumirao zbog nevolja koje su snasle Kita i Frenkija.Serijal koji ima napetost koja,na ovaj ili onaj nacin,drzi ravnomerno od pocetka do kraja,sto je,svakako,plus.A i nije lose kad se rendzeri malo udalje od,za njih,uobicajenog okruzenja.Crtez,mozda,vise lezi DD,al' nije los ni za KT.
    01.05.2008
    22:37:00 sati
    Sneaksie Thiefsie
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 9, 6

    M&G su sjajni, volim ih u dilanu, a i u kitu su se pokazali, u ovoj priči posebnoda su svi kitovi ovako dobri i ovako nacrtani, gdje bi mu bio kraj
    14.07.2008
    23:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Crtež-M&G briljiraju (znaci nije to slučaj samo s DD-om).
    Naslovnice-Ok, zadovoljavaju, prate pricu.
    Priča-vec odnekud poznata...
    Scenarij-ok, malo neke stvari predvidljive, no sve je ok.
    Npr. mi znamo da je Lemon zapravo Elis,
    no Kit i Frenki to ne znaju gtotvo do kraja stripa.
    Kraj malo 'bez kraja'.
    Ove 'zlatne' Kitove epizode su stvarno dobre.
    07.11.2008
    21:22:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Meni je ova epizoda prosječna, ništa posebno. 
    18.02.2009
    02:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Ono sto je uzasno lose za Dylana izgleda da je i vise nego dobro Za Kita. 

    M&G su vjerovatno najgori Dylanovi crtaci, na ovom serijalu ispadose jos najbolji. 

    Tesko je onda dati tu ocijenu sto se tice crteza, da li na Kitovom nivou ili nivou ostalih recenzija.

    12.07.2010
    10:41:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.08.2011
    15:41:00 sati
    teller
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    Poslje puno puno godina, sam opet procitao Kit Tellera.Sjecam se da mi je bio bolji i drazi od Kap.Miki. Znam da je bio lik sa Kitom,al totalno sam bio zaboravio Frenkija. Crtez nije pogodio moj ukus,al to je stvar navike. Naslovnice su vrlo dobre.

    16.08.2012
    00:33:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Prosječna priča sa izlizanom temom - Gusarima. Završetak priče kada se izpostavi, da je agent za osiguranje zapravo glavni negativac mi nema nikakvog smisla.

    12.09.2012
    20:46:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Odlična epizoda.

    22.06.2015
    01:57:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Jedna od boljih epizoda.

    28.07.2019
    23:39:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • logo111

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Zbog ove priče zavolio MR.

    16.11.2019
    13:22:00 sati
    logo111
    uredi
  • Ebenezer Snare

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    20.11.2019
    11:58:00 sati
    Ebenezer Snare
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Iznenađujuće kvalitetno.

    23.11.2019
    11:08:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Sheldon

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Uf, koliko je ovo dobro i napisano i nacrtano. Kit kao Alan Delon. Radnja nesvakidasnja, morska. Dobar, dobar strip. 

    13.07.2020
    14:10:00 sati
    Sheldon
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Voštana maska
    Kod: KT LU 9/10
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 25.9.2020. 14:03:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 415
  • Prvi ciklus: Iza i Oel
    Kod: NV STKON 1
    Ocjena: 97%
    Vrijeme: 22.9.2020. 15:07:00
    Autor: koze123
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 538
  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 869
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 464
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 348

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2768
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1878
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1448
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1275
  • Proteus
    Kod: TX ZS 33/984/985
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1194

Aukcije

Forum