Nestala ophodnja

Kit Teller

KT VG 92 | 108 str.

U neistraženoj šumi, gdje je prije nekoliko mjeseci nestala vojna patrola, rendžeri su naišli na tijelo jednog od vojnika. Vojnik je ustrijeljen, u tajanstvenoj šumi kompas ne radi, a naši rendžeri sada moraju pokušati naći ostale vojnike...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 44%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 7

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 43%

P*3

S*2

C*6

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lažni dijamanti
    KT LMS 230
  • Riječ rendžera
    KT LU 48
  • Nestala ophodnja
    KT VG 92

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La parola di un ranger
    KT SR 95
  • La banda degli evasi
    KT SR 96

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda premijerno je izlazila od 10.02. - 10.04.1971. kao posljednja cjelovita priča (s obzirom na kasniju objavu u Bonelli formatu) u striscia seriji, a reprint u redovnoj seriji uslijedio je u listopadu i studenom 1971. Dnevnik ovu epizodu objavljuje u prosincu 1976., Ludens u ožujku 2022., a Van Gogh četiri mjeseca kasnije - 27.07.2022. u nakladi od samo 110 primjeraka.
  • Prvi put u serijalu imamo točan datum odvijanja radnje, odnosno prologa ove priče, a to je 28.04.1876. Više od tri mjeseca nakon tog datuma na scenu stupaju naši rendžeri.
  • Kit Teller: kronološki popis po epizodama - link i trajanje epizoda i zanimljivosti - link.

Mali Rendžer je počeo izlaziti još 1958. u kajiš (striscia) formatu. Reprint istih priča, ovaj put u Bonelli formatu, krenuo je od prosinca 1963., da bi s vremenom redovna serija sustigla striscia seriju, što je potaklo dolazak novih crtača jer Gamba sam nije više mogao stizati rokove. Nakon toga neke epizode nisu ni izašle u striscia seriji, već odmah u regularnoj, a one koje bi izašle u kajiš formatu, nekoliko mjeseci kasnije bi izašle i u redovnoj seriji. Već je tada postalo očito da je originalni format postao suvišan, pa je bilo samo pitanje vremena kada će ga ukinuti. Upravo je ova epizoda dobila čast da bude zadnja kompletna epizoda u striscia seriji!
Namjerno sam napisao "kompletna epizoda" jer je tu ediciju zapravo zatvorio jedan geg na 40 stranica sa Zubatim Bilom u glavnoj ulozi. Nacrtao ga je Birago Balzano, a taj geg u redovnoj seriji otvara sljedeću epizodu, koju je inače nacrtao Francesco Gamba, pa ćemo tako u sljedećoj epizodi imati presedan u serijalu da jednu epizodu crtaju dva različita crtača - odnosno prvih 37 strana Balzano, a ostatak Gamba.

Po pitanju ove epizode, ona je jako loša, baš kao i prethodna. U stvari, dok sam za „Riječ rendžera“ uspio naći nešto pozitivno, ovdje ne mogu ništa dobra napisati. Istinsko dno dna kada ju se usporedi s velikom većinom Lavezzolovih priča na ovom serijalu. Imam dojam da je scenarij ove priče napisan puno ranije, pa je neko vrijeme bio u ladici, ali tu me možda negira Gamibin crtež, koji mi se čini na razini epizoda u ovome razdoblju. Postoji mogućnost i da je Lavezzolo davno napisao scenarij, a Gamba kasnije odradio crtež, ali kako god okreneš jako je neozbiljno ovako lošu priču objaviti dva puta u godinu dana, kako su Talijani napravili davne 1971. godine. Jednostavno mi nije jasna takva odluka! To je potpuna degradacija serijala, pogotovo u kontekstu velikog broja prethodnih, ako ne odličnih, onda sigurno upečatljivih i originalnih epizoda. Nego, red je da krenem s recenzijom!

Glavni negativac i vođa bande bjegunaca je Max Rank, odličan kemičar osuđen na doživotnu kaznu zatvora, gdje je nakon četiri godine robije organizirao bijeg. S kolegama bjeguncima, onima koji nisu uhvaćeni nakon što su se razdvojili prilikom bijega, sastavio je bandu u nekom zaselku Novog Meksika. Prilikom jednog bijega od potjere, naišli su na tajanstveni krater s ostacima meteorita koji svjetlucaju na zanimljiv način:

Meteorit koji donosi razne nevolje je česta (i meni uvijek draga) pojava u Bonelli stripovima, a Lavezzolo ga je koristio još samo jednom, u epizodi „Skrivena dolina“. Nažalost, logična velika očekivanja nakon prikaza udarnog kratera meteorita brzo padaju u vodu, a priča ide u nekom drugom, neuvjerljivom i dosadnom smjeru.

Budući da je kopanje težak sport, a šestorica bandita nisu naviknuti na rad, Max je odlučio iskoristiti svoje kemičarske sposobnosti i smiksati napitak od šumskih biljaka koji uništava volju pojedinca, pa taj sluša svako naređenje dok je pod utjecajem droge. Znači, nesretnik pod utjecajem droge postane nalik zombiju, samo malo sposobniji i puno manje jezovit. Napitak je namijenio lokalnim Indijancima, a i vod vojnika je došao kao naručen u pokušaju ubrzavanja vađenja dijamanata iz kratera.


Najveći problem scenarija je u neuvjerljivom prikazu djelovanja toga čarobnog napitka, čak ako se i prihvati mogućnost stvaranja takve droge od šumskih biljaka. Iako Lavezzolo stalno naglašava da nije tako, nesretnici pod utjecajem droge ponašaju se relativno normalno, a reakcije na nepredvidljive situacije su im automatske, bez novih naredbi.

Od rendžera pojavljuju se: Kit, Frankie, Brandy Jim, Ibrahim i novi rendžer - regrut Hart. Osim Kita, ovaj put u glavnoj ulozi je Ibrahim, a od likova u ovoj priči još se jedino ističe nesretni vojnik Norman Bright.
Za njega je vezana potpuno netipična scena za Lavezzola i ovaj serijal, gdje taj strašljivi vojnik pogiba nakon što je konačno svladao strah i spasio život Kitu. Da stvar bude efektnija, taj nesretnik pola epizode samo želi pobjeći što dalje od bande i kratera. Vrhunac je što Mali Rendžer niti na tren nije pomislio na Normana, i to nakon što je ovaj poginuo spasivši mu život, već nadrealno žali što je bio prisiljen pucati i ubiti razbojnika, dok ih gleda kako na zemlji leže jedan preko drugog. Mislim, što je previše - previše je!

Naivna rješenja u stilu početnih priča iz pedesetih dodatno potenciraju čudesne sposobnosti Kitova konja - Crne Munje. Eh, već sam bio zaboravio na te gluparije, ali Lavezzolo nije, pa nam je podario priču u kojoj je Crna Munja jedan od glavnih likova.


"Jednom prilikom je Kit rekao da je Crna Munja inteligentnija od Zubatog Bila! I bio je u pravu!"

U Dnevnikovu izdanju stoji: "... da je Crna Munja pametnija od mnogih!", a uskoro ćemo vidjeti prijevod u Ludensovu izdanju. Sigurno je jedino da će biti Crni Grom. ;-)
Budući da ne mogu zamisliti razlog cenzure te fraze, pretpostavljam da Dnevnikov prevoditelj nije znao za Zubatog Bila, pa je ovako zaobišao problem. Mislim da ova fraza neusporedivo bolje zvuči sa spomenom Zubatog Bila. To su sitnice koje prave razliku, a u nekim situacijma mijenjaju i smisao.
Po pitanju drugih Dnevnikovih intervencija, imamo standardno modificirane psovke, prilagođenije tadašnjoj jugoslavenskoj omladini. Iako nerviraju, u svakom slučaju te prilagođene psovke zvuče prirodnije od Ludensovih „račića“, a i ne utječu na ukupan dojam u velikoj razini kao npr. izbacivanje spomena bitnog lika u serijalu, krivog prijevoda imena ili neke situacije gdje prevoditelj nije prepoznao referencu na određenu situaciju od ranije ili iz popularne kulture.
Uz to, u LMS izdanju je potpuno zanemareno Ibrahimovo krivo izgovaranje većine riječi iz talijanskog originala, gdje jadni Ibrahim čak ne može pravilno izgovoriti ni „Kit“, već „Ghit“ ili čak „Ghid“, ali mislim da je sljedeća scena vrhunac. Kod te scene, u Dnevnikovu izdanju, čitatelj dobiva dojam da je nešto eksplodiralo (što nema nikakva smisla), a tek naknadnim pregledavanjem talijanskog originala sam shvatio da je jeka u pitanju. Slika ispod jasnije pokazuje na što ciljam, a moram još napomenuti da je na prethodnoj vinjeti razbojnik uzviknuo: „Gde si Renk, odgovori!“ ili u originalu: „Rank, dove sei? Rispondi!“


Za kraj ove kritike cenzure i prijevoda, moram se još osvrnuti na naslov LMS izdanja. Neću kazati da je originalni naslov dobar, ali kada se već nepotrebno odlučilo izmišljati naslov, mogao se smisliti jedan koji ne otkriva ključni element završnoga dijela priče i time upropaštava jedino moguće iznenađenje u ovoj ionako iznimno lošoj priči.

Što reći za kraj, osim da je uvijek pouzdani Gamba jedini zaslužio pozitivnu ocjenu. Njegove standardne boljke su tu, većina likova međusobno sliče, pa ih se može razlikovati jedino po bradi i odjeći. U dinamici je dosta napredovao, proporcije su u redu, iako se može naći promašenih perspektiva, pa i pomalo suvišnih vinjeta, ali to je više problem scenarija i umjetnog razvlačenja scena. Ukratko, ovo je epizoda za zaborav, daleko od onoga što ovaj serijal inače nudi.

Naprijed

KT VG 88/89 Demonski barun

KT VG 93/94 Urlik kojota

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 43%

    5, 1, 7, 4

    Zombiji? Corona im je isprala mozak?  Posljefdica pada meteora? Od svega toga jedmo velilko ništa. Kako li samo slušaju ispranih mozgova... Bah. Nevjerojatno je da je ovo potpisao Lavezzolo, ali to je tako, svakom se desi loš dan (rad). Ocjena naslovnice originalnom broju. 

    16.03.2022
    13:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 7, 6

    Malo slabija epizoda, ali ne mogu sve biti vrhunske.

    26.05.2022
    08:37:00 sati
    Qwertz
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 38%

    3, 2, 7, 2

    Još jedna loša, ali baš loša epizoda. Priča u sebi nema ništa smisleno. Postupci likova su često veoma čudni. Crtež standardan, ali naslovna je stvarno grozna.

    21.09.2022
    14:17:00 sati
    delboj
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 45%

    4, 3, 6, 6

    Baš je Lavezzolo bio u krizi. Ovdje je još uništio i malu mogućnost da zadrži neku tajnovitost oko razloga nestanka vojnika, i neizvjesnost koja ide uz to, budući da je odmah išao pričati priču o Maxovoj družini i njihovom djelovanju. Uz to, također sam ostao iznenađen Kitovom reakcijom, tj. odsustvom reakcije nakon smrti onog nesretnika. Valjda idu bolji dani.

    Gamba me živcira zbog sličnosti nacrtanih likova.

    09.10.2022
    13:31:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Diskutabilno najlošija epizoda serijala, uspjeli su sve srozati. Čak ni naslovna nije reprezentativna.

    20.09.2023
    18:49:00 sati
    Salkan
    uredi
  • jaki

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Jedna od najlošijih priča.

    Gamba dobar.

    05.10.2023
    15:28:00 sati
    jaki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    • Batman: Tri Jokera
      Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
      Prodavač: zkne
      Cijena: 15 €
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • Plesni studio
      Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
      Prodavač: zkne
      Cijena: 10 €
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • Brončano doba
      Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
      Prodavač: zkne
      Cijena: 15 €
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • Tex Libellus: Igre moći
      Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
      Prodavač: zkne
      Cijena: 34 €
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • Soda
      Vrijeme: 22.06.2024 21:37:37
      Prodavač: zkne
      Cijena: 6 €
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1938
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1780
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1700
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1673
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1612

      Aukcije

      Forum