Utvrda rendžera

Kit Teller

KT VG 1 | 161 str.

Narednik Kaspar O'Hara dobija naredbu od zapovjednika utvrde, da sa sobom na zadatak povede mladog Kita Tellera. Kit je, nakon što je njegov otac Ted bestragom nestao, ostao siroče pod skrbništvom dobrodušnih i hrabrih rendžera iz utvrde. Međutim, Kita očekuje gorko iznenađenje, kad sazna da mu je otac izdajica...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 54%

Priča 5

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lažni žig
    KT LMS 697
  • Sinu za ljubav
    KT LMS 699
  • Sablasni jahač
    KT LMS 711
  • Mali rendžer - Bijeli Indijanac - Prerezani dolar
    KT LU 1
  • Utvrda rendžera
    KT VG 1
  • Bijeli Indijanac
    KT VG 2
  • Utvrda rendžera
    KT VGK 1
  • Bijeli Indijanac
    KT VGK 2
  • Lažni žig "M7"
    KT ZS 54
  • Vešala čekaju
    KT ZS 84

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il piccolo ranger
    KT SR 1
  • L'indiano bianco
    KT SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena 15.06.1958. godine, a reprint u Bonelli formatu izašao je u prosincu 1963. i siječnju 1964. godine.
  • U bivšoj Jugoslaviji ova je epizoda objavljena u sklopu Zlatne Serije, i to kao ''Lažni žig M7'' (pod rednim brojem 54), 19.06.1970. godine i ''Vešala čekaju'' (pod rednim brojem 84), 1971. godine. U drugoj Dnevnikovoj ediciji, epizoda je objavljena u; KT LMS 697: Lažni žig, KT LMS 699: Sinu za ljubav i KT LMS 711: Sablasni jahač.
  • U Hrvatskoj je ovu epizodu izdao Van Gogh, u ožujku 2006. godine, a Ludens u siječnju 2014. godine.
  • Frankie Bellevan, vjerni pratitelj Kita Tellera, prvi se put pojavljuje tek na 110. stranici petog po redu broja (KT SR 5 ''Il padrone della folgore'', KT LMS 20 ''Gospodar munje'', KT LMS 727 ''Čarobno koplje'', STRZ 15 ''Gospodar munje'', KT VG 5 ''Gospodar munje'', KT VGK 5 ''Gospodar munje'', LU 3 ''Gospodar munje''), tako da se ne čudite kako to da ga nema.

Kako je do sada već puno puta rečeno, Kit Teller aka Mali Rendžer je jedan od onih stripova/junaka koji su bili ultrapopularni među klincima bivše države, i iako je prošlo već nekoliko decenija od gašenja originalne talijanske serije (i od posljednjeg aktivnog izdavanja tog stripa od strane neke domaće firme, ne uzevši u obzir sporadična pojavljivanja), zanimanje za ovim stripom nikad nije prestalo. Dakle, iako je strip za današnje prilike pomalo i zastario, jer u vremenu kompjutera i ostalih modernih oblika zabave, teško da bi odrastanje i dogodovštine jednog malog rendžera negdje na divljem zapadu privuklo horde mladih fanova, određeni marketinški potencijal ipak postoji. I tako je ekipa iz izdavačke kuće Van Gogh, ohrabrena tim saznanjem, kao i činjenicom da se prastari Blekovi i Markovi u izdanju Ludensa odlično prodaju, krenula u svoj izdavački pohod. No ushit, kako čitatelja tako i izdavača, je kratko trajao, pa je Van Gogh nakon samo devet izdanih brojeva prešao na većini čitatelja omraženu varijantu (luksuzno izdanje, veća kvaliteta i veća cijena, naklada 500 primjeraka). Tako da je za većinu čitatelja to nažalost automatski značilo kako su ponovo jedina nada za čitanje i skupljanje MR-a iskasapljena ZS/LMS izdanja, sa kronologijom u kaotičnom stanju.

Radnja ovog najranijeg Malog Rendžera jako nalikuje onoj Bleka ili Marka, jer epizode su podijeljene na nekoliko manjih epizodica, a te manje epizodice često nemaju nikakve veze sa naslovom epizode ili samom radnjom, nego su tu jedino da upotpune vrijeme i prostor između dvije bitnije točke događanja. Tako će primjerice Kit i O' Hara na putu prema svom zadatku stići osloboditi nesretnu obitelj kopača zlata i još nekolicinu nesretnih prolaznika, koje su pokvareni zlikovci zarobili i prisilili da mukotrpno u rudniku kopaju umjesto njih. (Toliko o junacima koji uskaču iz pustolovine u pustolovinu.) Pa opet, mislim da je ovo dosta kvalitetnije od ona dva prije spomenuta stripa, jer scenarist se ipak pobrinuo da scenarij ne pršti od gluposti. Rješenja problema su često jednostavna, i iako uz obilato korištenje potpuno nepotrebnih objašnjavanja, zadovoljavajuća. Plus je naravno i činjenica da će se Kit tokom vremena razvijati kao lik, i mentalno i fizički, tako da će i radnja stripa vremenom postajati kompleksnija, a time i zanimljivija. Stoga, Kitu i njegovim tvorcima, kao pionirima u tom polju, treba priznati određene zasluge.

Crtež ovog broja potpisuje Francesco Gamba, talijanski crtač koji je po meni u ovom serijalu dostigao svoj crtački maksimum. Sam crtež naravno nije ništa posebno, jer radi se o tipičnom jednostavnom crtežu kakav biste i očekivali naći u jednom talijanskom stripu od prije pedeset godina, ali ipak je to miljama daleko od Gambinih žvrljotina kakve smo kasnije gledali u Texu ili Zagoru. Lica likova su pristojno nacrtana i nemaju onu dozu grotesknosti koja će se kasnije pojavljivati u Gambinom crtežu, tijela nisu kvadratna po kasnijem modelu 'od brda odvaljenih' trapera i ostalih stanovnika Sjeverne Amerike, a čak su im i pokreti donekle realističniji. Dakle, naspram reputacije kakva među ljubiteljima stripova inače prati Francesca Gambu, ovo je sasvim OK.

Kit Teller: Generations

You know what they say, we'll always have the memories...

Naprijed

N/A

KT VG 2/3 Farma Jane Russell

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 47%

    4, 4, 7, 2

    Ajme nami,kad Mladen vidi ovu divnu recenziju :-)
    28.03.2008
    10:11:00 sati
    kico
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.03.2008
    17:05:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 52%

    4, 5, 5, 10

    neke epizode kita telera su mi zauvijek urezane u pamćenje, ova samo zato što je prvaa ove stare naslovnice su fantastične, i dnevnikova je dobra, iako su naizgled iskasapili original, meni je i ona prelijepa
    28.03.2008
    17:48:00 sati
    ken2
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 8, 8

    Za prvu epizodu nije ni moglo bolje, ipak je to tek početak i tek kansije kad se prešlo na nastavke u dva tri broja sa kvalitetnijim pričama može se više govoriti o Malom rendžeru kao doborm stripu. Gamba je ovdje zaista dobar, kasnije je pokvario crtež.
    29.03.2008
    10:20:00 sati
    delboj
    uredi
  • hello

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Solidan početak, ali moram ispraviti recenzenta. Van Gogh nakon 9 broja nije počeo izdavati MR u HC izdanju, već u luksuznom SC izdanju, a cjenovno nije nedostupan. HC izdanja u nakladi 500 komada od 130 stranica koštaju oko 70,00 kn, a cijena MR je 34,00 kn s tim da se može dobiti i popust od 15 % tako da se MR može kupiti po cijeni od 29,00 kn. (Ludens specijali od 130 stranica za primjer koštaju 25,00 kn). Cijena nije problem. Problem je što su brojevi 10-15 skoro rasprodani i okoji primjerak može se pronaći samo u nekoj od strip knjižara.
    29.03.2008
    11:40:00 sati
    hello
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 48%

    5, 6, 4, 3

    ima nesto dobro u tim starim pricama Kita Telera, na svoj nacin.
    29.03.2008
    12:00:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    S obzirom kada je ovaj strip izašao - odlično. Prvi Zagor je izašao čak sedam godina kasnije, a rani brojevi Kita Tellera su daleko bolji od ranih Zagorovih epizoda, a da ne spominjemo Bleka i Marka. Najveća mana je da su to milijun puta prožvakane priče, ali u to vrijeme nisu bile. Ipak, Kit Teller je jedan od rijetkih serijala koji ima početak i kraj. 
    Gamba solidan. Odgovara mu ovakav tip scenarija s puno didaskalija i malo akcije. Unatoč tome što baš ne odgovaraju radnji, sve Donatellijeve naslovnice u Van Goghovom izdanju vizualno su vrlo atraktivne i prva mala umjetnička djela.
    U prvoj epizodi, uz primanje našeg dragog Kit Tellera u redove rendžera, saznanje za optužbu o izdaji njegovog oca, imamo i njegov prvi zadatak s narednikom O`Harom. Taj prvi zadatak je istraga o navodnoj smrti zločinca Black Devila, ali istraga se odužila i naši junaci doživljavaju brojne druge pustolovine. Najprije oslobađaju obitelj kopača zlata od prisilnog rada u rudniku, pa rješavaju problem ukradene stoke i krivo optuženog rančera, spašavaju vlak od pada u provaliju nakon rušenja mosta, spašavaju krivo optuženog čovjeka za ubojstvo od vješala pronalazeći pravog krivca, rješavaju enigmu nestalog blaga razbojnika Pedra Mulete i sablasti na konjima koje teroriziraju selo, i to sve na 128 stranica. Zadatkom na koji su krenuli pozabaviti će se tek u drugome svesku, a tu naši junaci upoznaju Chin Laoa, koji nakon toga postaje kuhar u utvrdi. Dakle, po meni, prva epizoda ima 161 stranicu i proteže se na prva dva broja.
    30.03.2008
    16:35:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    2, 3, 6, 8

    Prenaivna i zbrkana priča. Dosadno do bola. Jedva sam pročitao. Ovo je stvarno za malu djecu.
    21.04.2008
    20:04:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Klasični Kit Teller. Malo pretjeran, ali strip za sve generacije.
    19.09.2008
    23:27:00 sati
    Deva
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 6, 5

    Zanimljiv početak bez Frenkija. Ima Kit nekoliko stvarno vrhunskih avantura tako da bi bilo dobro vidjeti recenzije "Planina očaja", "Operacija sudar", "Čovjek bez lica" ili "Snage zla".
    03.02.2009
    23:20:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 52%

    5, 4, 6, 7

    Bah. Priča od prije pedeset godina. Nemožemo više ni očekivati. Sa frenkijem je bolje. 
    29.03.2009
    19:15:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    15.11.2009
    21:17:00 sati
    mrazek
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 41%

    4, 3, 4, 8

    Priča i nije bila baš neka za početak , crtež i ne baš najbolji , a scenarij užasan, jedino što je dobro jest naslovnica; i ova od Franca Donatellija i ova nova od F. Gambe

    08.02.2010
    22:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 3, 7

    alergican sam na ovaj rani Gambin crtez.

    Kasnije je postao mnogo bolji, ali potrajalo je dosta vremena dok se to nije desilo.

    Prva epizoda KT... sta ja znam, za ono vrijeme je bila ok.

    12.07.2010
    10:37:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.08.2011
    15:27:00 sati
    teller
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    5, 7, 9, 9

    Jako dobar starinski crtež,kao i naslovnica...šteta što je i radnja starinska,pa bi se moglo reći da je ovo strip za nostalgičare koji pate za starim vremenima....
    10.04.2012
    21:30:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    5, 5, 8, 10

    Kit teller ima nekog šarma, koji mnogi stripovi nemaju. Priča jest naivna ali sviđaju mi se sporedni likovi i odnosi među njima.

    23.05.2012
    16:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    Ja uopste ne vidim velike razlike izmedju ovih prvih/ranih epizoda Kita, Mikija i Texa.  Sva tri su rendzeri, i sva tri imaju klisej radnje i price, u kojoj su glavni likovi neki jedno-dimenzionalni kradljivci stoke, pljackasi vozova, ili odmetnici koji pljackaju banke.  Jedva se mogu razlikovat, a pogotovo su slicni jedan drugom u naivnosti scenarija i price.  Likovi takodje nemaju nikakve dubljine; kao da ih je stvorio um desetogodisnjaka.  Crtez je osrednji, kao i prica i scenario, jedino je naslovnica malo vise kreativna.  U stvari, nije mi jasno koju pricu ovdje pokusavam da komentiram; u ovoj prvoj svesci Malog Rendzera, ima 3 ili 4 male epizodice, i iako su malo razlicite od jedne drugoj, ipak imaju dosta slicnosti: uopste nisu napete niti uzbudljive (na zalost).

    08.09.2012
    16:13:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Ah nostalgija. Jedan od mojih najdražih junaka kad sam bio mali.

    22.06.2015
    01:56:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    LU 01 (3-99, 99-163) > br. 1/2: Utvrda rendžera
    Svidjela mi se ova prva epizoda, za vrijeme kad je izašla i više nego dobra. Nisam znao da Kit tako dobro raspolaže borilačkim vještinama, kao kad je onog lika kod jedne brvnare (koja je spojena sa onim rudnikom), uhvatio onog zločinca u nekakav zahvat, te kasnije nekim karate potezima dokazao da nije on samo obični "balavac" kako su ga često nazvali u ovoj epizodi. Fora i ona scena sa prugom i vlakom, zapravo jedan cijeli niz avantura gdje se Kit pokazao dosta sposobnim. Na početku je samo rečeno da mu je otac izdajnik, ali još nisam ništa uspio saznati o čemu se zapravo radi.

    Fora i taj Chin Lao koji im je u nekoliko navrata pomogao, te se na kraju pridružio njima.

    11.02.2018
    23:59:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 3, 10

    Monotono, uz ne pretjerano efektan crtež.

    Ocjena naslovnice za VG izdanje.

    21.11.2019
    11:54:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željezni Čovjek
    Kod: KT LU 2
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 6.4.2020. 11:35:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 87
  • Najcrnja kronika
    Kod: AF SA 83
    Ocjena: 66%
    Vrijeme: 5.4.2020. 19:29:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 237
  • Kroz Erondàr
    Kod: DRGN LIB 8c
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 21:43:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 560
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 833
  • Son of Superman
    Kod: SU TPB 4
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 29.3.2020. 20:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 482

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Newfoundland!
    Kod: ZG VEC 151/153
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 10.1.2020. 15:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1893
  • Zeleni labirint
    Kod: ZG VEC 97/99
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 6.2.2020. 0:34:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 18
    Broj pogleda: 1775
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1654
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1411
  • Početak raspleta
    Kod: AF SS 412
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.2.2020. 19:31:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1312

Aukcije

Forum