Klopka

Kit Teller

KT VG 15b/16a | 111 str.

Slave Valley je poprište nove avanture Malog Rendžera. U gradu djeluje sekta „Pokajnika“ za koju se sumnja kako se bavi nezakonitim aktivnostima. Kit i O'Hara su poslani u grad da izvide situaciju, ali nakon što stignu tamo, odluče riješiti cijeli slučaj te pripremaju klopku u koju će uhvatiti članove sekte.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 7

Scenarij 5

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 56%

P*5

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Banda "maskiranih"
    KT LMS 51
  • Opasna zona
    KT LMS 797
  • Bekstvo iz Sen-Klua
    KT LMS 801
  • Klopka
    KT LU 8
  • Klopka
    KT VG 15
  • Zeleni pakao
    KT VG 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il tranello
    KT SR 15
  • L'inferno verde
    KT SR 16

ZANIMLJIVOSTI

  • Kronološki gledano 23. avantura serijala.
  • 23. Gambin rad na crtežu te 22. Lavezzolov na scenariju.
  • Ova priča je u striscia seriji izdana kroz veljaču i ožujak 1961. godine, a reprint u Bonelli formatu izašao je u veljači i ožujku 1965. godine.
  • U izdanju Dnevnika epizoda je prvo zajedno s prethodnom avanturom „Apački teritorij“ izašla u 51. broju Lunov magnus stripa. Kasnije je još jednom reprintana u LMS-u, u brojevima 797 i 801.
  • U izdanju Van Gogha priča je objavljena u brojevima 15 i 16 koji su redom izašli 04.04.2007 te 23.10.2007. godine. Ludens je objavljuje u sklopu 8. broja svoje edicije koji je na našim prostorima osvanuo 16.03.2015. godine.
  • Pojavljivanja likova: Kit Teller (23), Chin Lao (18), Claretta (17), Zapovjednik (15), Kaspar O'Hara (14), Frankie Bellevan (12), Rosa Morning (12), Bandy Gim (9), Zubati Bill (9), Terry (3)
  • VG 15, str 47/51 – izviđač s početka priče nije imenovan, no po izgledu i po odjeći, zaključujem kako je riječ o Nedu Wilkinsu kojeg smo na kratko vidjeli na samome početku priče „Alkemičareva igra“ u kojoj također donosi novosti zapovjedniku.
  • VG 15, str 77/78 – O 'Hara puši lulu. Saznajemo da je nedavno počeo pušiti dok Kita nije bilo u utvrdi, a razlog tome je duhovite prirode.
  • VG 15, str 126 – crnac u korpusu je jasna aluzija na Ibrahima koji je nedavno postao rendžer, u epizodi Začarani kompas.
  • VG 15, str 127 – referenca na epizodu Začarani kompas u kojoj se pojavljuje Lord Nixon Powel – Powel.
  • VG 15, str 127, prva vinjeta – Kit govori: „Međutim, izvjesno je da bi Chin bio najneposlušniji rendžer u cijelome korpusu!“. Ista vinjeta u Ludensovom izdanju: „Moj prijatelj Kinez sigurno bi bio najdiscipliraniji rendžer u cijelom korpusu!“. Kome sad vjerovati? Ili je moguće istovremeno biti najneposlušniji i najdiscipliraniji? Definitivno nas prevoditelji stavljaju na kušnju s ovim prijevodima.
  • VG 16, str 18 – Walter Saxon navodi kako se borio u ratu za nezavisnost. U Ludensovom izdanju navodi se kako se borio protiv Meksikanaca dok se osnivao Texas. Moguće kako je do razlike u prijevodu došlo zbog kasnijeg reboota serijala prema kojem se pomaklo vrijeme radnje kasnijih epizoda u odnosu na ove ranije.
  • Kit Teller: kronološki popis po epizodama - link i trajanje epizoda i zanimljivosti - link.

Kit ima puno pravo ostati u utvrdi! Taj dječak sve vrijeme provodi na zadacima i riskira više nego svi ostali rendžeri zajedno! Možda se onaj izvidnik vara i „Pokajnici“ iz Slave Valleya samo su bezazlena sekta! Međutim, to moramo razjasniti!

Riječi su ovo s kojima naš simpatični zapovjednik analizira situaciju u kojoj se našao. Jedan izvidnik mu je donio vijesti o misterioznoj sekti koja djeluju u okolici gradića Slave Valley. Naravno pred zapovjednikom je dvojba koga poslati da provjeri stanje, a pritom da ne šalje puno ljudi na zadatak. Kit je tu najlogičniji izbor što zapovjednik vrlo dobro zna, međutim nije mu drago što stalno šalje mladog rendžera u misiju i želio bi ga malo i poštedjeti. Naravno, svi vrlo dobro znamo kako će se ova dvojba u zapovjednikovoj glavi razriješiti tako da se u konačnici ne treba čuditi što je ponovno upravo Kit dobio zadatak.

Lavezzolo nas s ovom misijom na određeni način vraća u meni najdraže brojeve serijala u kojima je glavni Kitov pratitelj bio narednik O'Hara. S pojavom Frankieja Bellevana, O'Hara je najviše izgubio i praktički postao uredski dočasnik. Osoba koju često vidimo u epizodama, ali na žalost ne sudjeluje u misijama. Ovdje je Lavezzolo, vjerojatno da malo osvježi svoju priču, odlučio Bellevana izostaviti iz misije zbog ozljede. Uloga pratitelja povjerena je O'Hari, a zanimljivo je kako ovoga puta njih dvojica imaju ponešto drugačiji odnos. Zadnji put kad smo ih gledali zajedno u misiji, ako se dobro sjećam, bilo je to u epizodi „Gospodar munje“. Tamo je još uvijek O'Hara vodio glavnu riječ, pa se sigurno sjećate i one scene iz te epizode (VG 5, str 83) u kojoj je Kit morao ostati otraga jer mu je to tako O'Hara naredio. O'Hara je zapravo bio glavni Kitov učitelj kroz prve epizode, a u ovoj priči vidimo da mu više baš i nije mentor. Kit je sve samostalniji, a u ovom trenutku njih dvojica su jednaki po činu. Ipak, Kit je taj koji poduzima daleko više inicijative od O'Hare, a u jednoj sceni (VG 15, str 104) podsjeća O'Haru kako je rendžerova najveća vrlina poslušnost. Stvarno zanimljivo je promatrati njihov odnos u ovoj epizodi u odnosu na odnos u prvim epizodama serijala.

Kit i O'Hara nakon dugo vremena
ponovno zajedno u misiji

Nije O'Hara jedini pomagač kojega će Kit imati u ovoj epizodi. Chin Lao je također poželio biti dijelom nove Kitove avanture tako da je još prije dvojice rendžera izašao iz utvrde i krenuo prema Slave Valleyu. Nije ovo prvi puta da je Chin Lao napravio ovu stvar. Dovoljno se samo sjetiti epizode „Alkemičareva igra“ u kojoj je napravio istu stvar. Interesantno i kako oba puta njegov potez izaziva negodovanje rendžera budući da kuhar iz utvrde nije ni upola dobar kao Chin.

Stigao je trenutak da predstavimo i organizaciju „Pokajnika“. Lavezzolo je pokušao opisati ih kao beskrupulozne zločince što najbolje vidimo po onoj sceni u kojoj je pripadnik bande ubio izdajicu. Međutim, dalje kroz priču nekako mi pada dojam o njima. Na kraju me baš i nisu impresionirali. Šteta je što praktički od samoga početka znamo i tko je vođa organizacije. Također, čudno mi je to što kroz epizodu ih vidimo s maramama na licu poput uobičajenih pljačkaša, a kasnije ispada da poput Ku-Klux-Klana imaju kukuljice na sebi. Ne drži mi baš vodu to što se ranije pokazuju na jedan, a kasnije na drugi način pa mi zbog toga organizacija nije ispala najuvjerljivije. Bilo je tu puno više potencijala iza ove sekte koji Lavezzolo na žalost nije uspio iskoristiti, a i sam kraj mi je bio prejednostavan. Prelako ih je Kit zarobio. Ono što se još da iščitati iz priče vezano uz njih je da je sekta u početku osnovana iz drugih, boljih razloga, međutim nakon smrti osnivača sekte, ona je pala u ruke razbojnika koji su krenuli sa svojim zlodjelima. Pokušao je tu Lavezzolo dati neku pozadinu iza sekte, međutim mišljenja sam kako smo na kraju ipak dobili premalo informacija o začetku sekte.

Od dobrih stvari, recimo kako je Lavezzolo vrlo dobro uspio razraditi onaj dio s inženjerom Hotchissom i njegovom obitelji. Hotchissa sektaši pokušavaju zastrašiti i tu je na jedan veoma intrigantan način prikazana otmica Hotchissove obitelji i razmišljanja koja su likovi imali tada. Zanimljiva je ona dvojba koju je u glavi imao kočijaš koji je znao da se sprema oluja i da će negativci napasti kočiju u kojoj je on trebao na sigurno povesti Hocthinssovu ženu i sina. Nećkao se bi li im ipak pomogao, ali na kraju je strah od zločinaca prevagnuo. Hotchiss je u ovoj priči jedini koji je od samoga početka imao hrabrosti suprotstaviti se razbojnicima i zbog toga je trebao platiti. Upravo u kreiranju njegovog lika je Lavezzolo uložio najviše truda. Od istaknutijih likova, pojavljuje se još i agent Steve Kortazky koji je pod tajnim identitetom istraživao Pokajnike i još malo upotpunio radnju.


Steve i inženjer

Sama priča je zapravo dobro postavljena i većim dijelom ju je bilo zanimljivo čitati. Međutim neke stvari u scenariju su me zasmetale radi čega za scenarij ide nešto niža ocjena. Uz neuvjerljivu sektu koju je definitivno trebalo malo bolje prikazati, moram istaknuti i najgoru scenu, a to je ona u kojoj Chin Lao u kritičnom trenutku zaboravlja na oprez i promatra scenu borbe rakova. A mislio sam da sam već vidio svašta! Ovo definitivno ulazi u listu najbizarnijih scena serijala.

Gamba je na crtežu ponovno odradio solidan posao. Njegov crtež baš paše ovom šarenom svijetu likova koje srećemo u Kitovim avanturama. Od nekih crtačkih grešaka jedina koju sam primijetio je bila ta da je „vozio“ Frankieja oko stola. Pogledate li one scene u kojima Chin Lao dolazi Frankieju u posjet, vidjet ćete da je u pojedinim scenama stol s desne Frankiejeve strane, a u pojedinim s lijeve. Izgleda kao da se Frankie svako toliko premješta što ne bi imalo smisla, tim više jer je zbog ozljede nepokretan. Ali, s izuzetkom te stvari, drugo je bila na njegovoj uobičajenoj visini. Naravno, naći će se čitatelja kojima će zasmetati prazne pozadine, ali za ono vrijeme i imajući u vidu o kakvom je serijalu riječ, ne možemo ni imati neka viša očekivanja. Naslovnicu je najteže ocijeniti jer je nema. Epizoda se nalazi u originalnim brojevima 15 i 16, ali naslovnice za te brojeve pripadaju pričama prije i poslije pa u tom slučaju dajem sedmicu kao prosječnu ocjenu za epizodu. Iskreno, da sam ocjenjivao bilo koju od te dvije naslovnice, dao bi i više od sedmice jer je riječ o odličnim Donatellijevim naslovnicama, naročito mi se ova druga sviđa.


Malo maglovite atmosfere…

I za kraj samo mala napomena za čitatelje koji su kronološkim čitanjem došli do ove epizode. Iduće 4 epizode serijala zbog Lavezzolove bolesti je napisao slavni Guido Nolitta. Ovu činjenicu naglašavam upravo zbog Nolittine reputacije koju je stekao kod čitatelja pa možda ta činjenica uspije navesti druge stripofile na čitanje avantura Malog Rendžera. A samim time, ova Lavezzolova priča koja kronološki gledano ide neposredno prije te Nolittine mini-sage, bi baš mogla dobro poslužiti čitateljima kako bi napravili određene usporedbe između Lavezzolovog i Nolittinog načina naracije.

Naprijed

KT VG 14c/15a Apački teritorij

KT VG 16 Zeleni pakao

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ReemCP

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    I meni je drago da je napokon O'Hara izašao iz utvrde da i on malo protegne noge i udahne svježeg zraka, a i kako je recenzent odlično primjetio, odnos između Kita i O'Hare je znatno ovdje drugačiji u odnosu na one početne epizode, pokazujući nam kako se karakteri razvijaju kroz vrijeme i mijenjaju u skladu s okolnostima. Inače, nakon dosta vremena ponovno čitam ovu priču i ovdje sam primjetio da Kit gotovo ništa korisno nije uradio do tek pred sam kraj, kad je osmislio tu presudnu taktiku i sredio one stražare, što je naravno bilo od iznimne važnosti, ali dotada se većinom zasluge mogu pripisati Chin Laou koji je ovdje bio najkorisniji igrač (a kad se sjetimo da nije niti bila zamisao da on uopće ide na teren).

     

    Da, na kraju jedna solidna priča koja ima te neke svoje draži, a na kraju je dosta brzo završila karijera tih razbojnika gdje se inteligencija našeg junaka pokazala kao ključni faktor u rješavanju situacije bez nepotrebnog prolijevanja krvi.

    01.06.2024
    11:54:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 8, 8

    Ova priča o pokajnicima mi nije ništa posebno. Nekako se sve to prelako rješava, bez ispaljenog metka.

    01.06.2024
    13:46:00 sati
    delboj
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 48%

    5, 4, 5, 6

    Jednostavno ne mogu da se dovoljno emotivno angažujem u ponovnom prelistavanju ovih prvih avantura. Sjećam se epizode po crnim kapuljačama i X na prsima - i to je to. Crtež mi je i dalje iritantan, svi su klempavi, kao da su pobjegli iz obdaništa, Klaretini hormoni i dalje miruju, nije to-to, još uvijek. Uspijem pročitati uvod, prvih 30ak stranica, onda prelistam ovlaš sve do kraja. Nije bilo nikakvog obračuna, a jedini napredak (kakav-takav) vidim u stvaranju malo jeze kada Pokajnici vrebaju i plaše Hošizovu porodicu. Naslovna za Klopku neloša, ali za Zeleni pakao odlična.

    01.06.2024
    19:53:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 63%

    7, 5, 7, 6

     Kit i O'Hara dobiju zadatak istražiti glasine o sekti "Pokajnika", koji teroriziraju i kamatare rudarsko mjesto prigodnog imena - Slave Valley. Chin-Lao krišom im se odluči pridružiti i, kao i uvijek, bude od velike pomoći. Od nelogičnosti, jedino mi je zasmetala situacija sa signalnom raketom na kraju priče,  jer nemoguće je da je razbojnici ne vide i ne čuju. Moglo se to logičnije riješiti.

     

    Solidna epizoda, pogotovo za razdoblje kad je nastala. Lavezzolo dosta pazi na detalje u scenariju, ali ima i dosta naivnih rješenja. Po meni je prednost kada se cijela situacija riješi bez ispaljenog metka, čak je puno realnije u odnosu na "epske masakre" u drugim serijalima. 

    Mana Lavezzolova pripovijedanja je što dosta upotrebljava didaskalije, pa se strip više svodi na prepričavanje, nego detaljno crtanje scena, kao u današnjim stripovima. U svjetlu toga i vremena kad je strip izašao, Gamba je odradio solidan posao.

    17.06.2024
    07:33:00 sati
    Spock
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1783
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1760
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1757
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1751
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1730

      Aukcije

      Forum