Komandant Mark

Komandant Mark

KM LU 1a | 63 str.

Bluff, Žalosna sova i Komandant Mark na tragu su čovjeku kojem nedostaje jedna srebrna kopča. On je, naime, presreo tajnu poruku za legendarnog komandanta, vođu Vukova sa Ontarija o kojoj ovisi život ljudi jednog malog gradića...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 49%

Priča 3

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Komandant Mark
    KM BUC 1
  • Komandant Mark - Vukovi s Ontarija
    KM HO 1
  • Ontarijski vukovi
    KM LU 1
  • Komandant Mark - Vukovi Ontarija
    KM PO 1
  • Komandant Mark
    STRZ 1
  • Atentat - Komandant Mark
    VB VSZ 6
  • Komandant Mark
    KM ZS 85
  • Komandant Mark
    KM ZS 1084

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il Comandante Mark
    KM SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Upozorenje! Ove epizode rađene su za dob od 8-15 godina, što će reći za klince s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća...
  • Sve što vas je ikad zanimalo o junaku Komandantu Marku, možete pročitati u fenomenalnom prikazu našeg webmeštra Markosa
  • U nas prvi broj Komandanta Marka «Komandant Mark» objavljen je 1971. godine u ediciji Zlatna Serija #85, (dok je u Italiji prvo izdanje izašlo u rujnu davne 1966. godine)
  • Ova epizoda također je objavljena u sklopu prvog trobroja edicije Komandant Mark izdavača Ludensa u 2005. godini; kao dodatak trobroju je mala priča «Zasjeda za Komandanta Marka» od Bellomi/Ongaro
  • Za sve one koji u očekivali i Floka, možda su se malo i razočarali jer on dolazi tek u osmoj epizodi
  • Prostor i vrijeme radnje smješten je u okolicu Velikih jezera Kanade, točnije jezera Ontario i to u vrijeme pobune Amerikanaca doseljenika sa kolonijalnim okupatorima Englezima. Godina od koje sve počinje je napomenuta na samom početku prve epizode - 1773.
  • Nisam mogao, a da ne spomenem film redatelja Rolanda Emmericha «Patriot» u glavnim ulogama Mel Gibson i Heath Ledger iz 2000. godine, film Hugha Hudsona iz 1985. «Revolution» s Al Pacinom u glavnoj ulozi; te «The Crossing» Roberta Harmona iz 2000. godine

«Ako je prva osoba koju vidiš na ulazu u selo neka skvo, nesreću ne možeš izbjeći. Peh. Ugh!»
«Dvije skvo zajedno? Dvostruka nesreća. Ugh!»

Što reći povodom izlaženja nove edicije Komandanta Marka u novom ruhu, sa po tri epizode po broju? Dobili smo malčice luksuznije izdanje, prvi put na hrvatskom jeziku, no ovo je također po treći put započinjanje serijala Komandant Mark glede izdanja koja su izlazila u našoj državi. U sklopu Dnevnikove «Zlatne serije» u dva navrata i sada u izdanju Ludensa. Bio je tu još i Horus iz Srbije i Bucik iz Slovenije. Mark se uspješno protezao kroz dvadesetak godina izlaženja na ovim prostorima te je cijela edicija uspješno privedena kraju, sa izuzecima nekolicine specijalaca. Neki su uz njega odrastali, rado čitali njegove avanture iz epizode u epizodu, neki ga nikad nisu voljeli jer nije bio ni do koljena Velikom Zagoru sa njegovom ogromnom sjekirom;) S scenarističkog gledišta, glavne karakteristika tih epizoda bile su jednostavne i junačke priče, te sa vizualnog gledišta odlika je bila sterilno nevarijabilna kvaliteta crteža. Iliti, što jednostavnije, to bolje.

Da li nam Mark donosi nešto novo i poželjno što nikad nismo vidjeli, a bilo je to neophodno? Uz scenarije na 63 stranice, konstantnom kvalitetom crteža trojac EsseGesse donosi nam avanture druge trojke neuništivih kompića, Komandanta Marka, Žalosne sove i Mister Bluffa. Mark je najbliži pathosu legendarnih klasičnih heroja, sličan onom antičkom neuništivom uzorku. Jača strana je odličan humoristički doprinos dvaju sporednih likova te karikaturalni prikaz antagonista, što će reći, oni su ružni, glupi i Englezi su! Svi rodoljubi su više-manje junaci, spremni umrijeti za domovinu. Vukovi sa Ontarija su posebna klasa rodoljuba, za više stepenica nadmoćniji i rodoljubniji od svih ostalih. Naslovnice su vrlo jednostavne, a uzevši u obzir za koju dob je pisan Komandant Mark (8-15), cjelokupne ocjene epizoda bit će malo više jer su ipak nepretenciozno zabavne.

Naziv prve epizode karakteristično nosi ime glavnog junaka, te u samom njezinom sadržaju saznajemo koliko je Mark jak, lijep, hrabar, pametan i sposoban, a njegova poznatost je legendarna. On je ona tvar koja ispunjava srca rodobljuba hrabrošću i nadom i potiče obične ljude da ustanu za svoju prava. Uglavnom, Mark je čovjek koji nikada ne može omanuti, barem ne previše. Scenaristi rabe konstantno jedan te isti trik, a to je da Marka uvijek na početku dovedu u situaciju gdje negativci iskoriste njegovu prenaglašenu naivnost. Iz toga se onda gradi priča, a čitatelji dakako onda uvijek mogu reći da su bili pametniji od legendarnog junaka. Tih nekoliko sićušnih nedostataka nadopunjuju dva njegova sidekicka, bradonja Mister Bluff i uvijek pesimističan Žalosna sova. Dakako, ne smijemo zaboraviti ni Betty – tvrdokorno ljubomornu Markovu djevojku koja osim toga i dobro kuha pa većina gegova proizlazi iz te pretpostavke. Ona je skoro i jedini, recimo glavniji ženski lik, što u ono vrijeme šezdesetih godiina nije bilo uobičajeno. Dobri likovi su redom vrlo simpatične osobe, te primjerice sjećate li se neizostavne mudre uzrečice Žalosne sove?

Žalosna sova: «Otac oca moga oca bio je vrač i znao je reći...» (... što će reći da mu je pradjed biovrač i bio je nadareni svaznadar;))

Scenarij je narativno vrlo jednostavan, slijedeći tragove inicijalnog događaja, naši junaci upadaju u svakojake nevolje, i akcijskog i humorističkog karaktera. Likovi su vrlo uigrani te svojim simpatičnim upadicama i digresijama uvelike podižu atmosferu. Povremeno iritira ona konstantna beatifikacija običnog puka glede glavnih junaka, posebice Marka i Vukova sa Ontarija općenito. To je i normalno jer su ljudi skloni preuveličavanju slavnih djela, ali vjerojatno je to i publika u ono vrijeme tražila. Šarmantni i pravedni dobri momci uvijek pretuku zločeste i spase druge dobre ljude. S jedne strane, to je u redu, jer ljudi vole kad dobro pobjeđuje. No s druge strane, svi smo svjesni koliko je to nerealno. I dobro nije uvijek bilo na pravoj strani i nisu svi djelovali na crno-bijeli način. Tako se može reći da je to svojevrsna politička propaganda za američke domoljube.

Glede antagonista... Po prvi put upoznajemo engleskog poručnika Sparrowa (iliti po naški Vrapca), nemilosrdnog, ružnog i zubatog zapovjednika koji će u sljedeće dvije epizode uzastopno zagorčavati život škvadri sa Ontarija. Dakako, definicija – ružan, naivan, Englez – opisuje ga u potpunosti. No kako možete zamisliti i sami, u to doba engleski poručnici jesu bili okrutni i nemilosrdni, ali naivni i glupi nikako nisu bili. A nije bilo ni Komandanta Marka i njegove vesele družine da ih voza. Uz poručnika, pojavljuju se i guverner gradića, majmun u odori koji uživa u skupljanju poreza. Još jedna osobina zlih – pohlepa. Treća osobina zlih je licemjerstvo, prijetvornost i izdaja vlastitog naroda. Uvijek se nađe domaćih simpatizera okupatora koji uvelike stvaraju probleme gerilcima koji se bore za slobodu. U ovoj epizodi te osobine nosi lik Latimora, čovjeka sa jednom srebrnom kopčom. Murray je nadobudni potencijalni Vuk, no nedostaje mu malo prakse koje će mu u daljnim epizodama ostali Vukovi pružiti.

Spomenimo još i vrhunce epizode primjerice, geg scena u krčmi kad Bluff i Žalosna Sova pokušavaju razotkriti varalicu ili muke njih dvojice kad moraju odgonetnuti tajanstvenu poruku. Sve ovo i još nešto više možete naći u prvoj epizodi Komandanta Marka. A sada, još za kraj, pjesmica koju pjevuši svaki pravi Vučina sa Ontarija kad se pobjedonosno vraća...

«Iz Ontarija vukovi smo mi... Za Ameriku se borimo... Boj se, boj se, crvena odoro... vrijeme je obračuna došlo.»

Naprijed

N/A

KM LU 1b Ontarijski vukovi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 37%

    4, 3, 4, 4

    Što reći, Mark ko Mark. Čitao sam ovu epizodu u izdanju Porina, a što se tiče Ludensovog izdanja nisam ni pomišljao kupnju. Kako je rečeno, na dječjoj razini.
    09.11.2005
    17:04:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    3, 6, 6, 5

    kupio sam ludensovo izdanje jer sam baš bio znatiželjan oko marka. moram reći da je priča dosta površna sa dosadnom radnjom. u središtu je mark i njegov kult ličnosti. nadosiranje o njegovim sposobnostima, isto kao i Blek. makar čini mi se da bi sljedeće epizode mogle biti bolje, bar se nadam, jer su mi englezi baš zakon. šta reć o epizodi kada ni mome mlađem burazu od 11 godina nije zanimljiva. slabo, preslabo
    09.11.2005
    20:06:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    šta reći kad su manje više prethodnici rekli sve. komandanta marka danas čitam najviše iz nostalgije, a nekad mi je bio odmah iza zagora. ipak nešto se mora priznati, a to je da su ove prve epizode puno lošije od onih novijih, jer najbolje markove epizode su izlazile krajem 70tih i od kraja 80tih pa do završetka serijala i to je, po mom skromnom mišljenju, zlatno razdoblje ovog stripa.
    10.11.2005
    19:40:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Baš super što se DeeCay dohvatio i Marka.Tako ću barem negdje moći ispucati svoje frustracije nakon napornog dana na poslu i tako olakšati dušu ;-)). E sad ozbiljno,komentirati epizode Komandanta MArka je vrlo težak posao i to iz razloga što se za 85% njih može reći da su gotovo identične, pa kad si iskomentirao jednu ,to je isto kao da si odjednom iskomentirao sve.Što se djetinjarija i naivnosti tiče,to stoji ali prije 40-ak godina sigurno su bile zanimljive i starijoj populaciji.MArka sam(za razliku od Bleka) oduvijek na neki način volio,najviše zbog Žalosne Sove i njegovih zajebancija sa Blafom i Flokom.Samog Marka nisam baš nešto posebno oobžavao,jer kao što bi moj prijatelj cbarks rekao,ide mi na živce njegova 100& savršenost.živi u nekom poludivljem logoru i ide iz jedne u drugu bitku a frizura i odjeća su mu besprijekorni,a higiena na zavidnoj razini(mogao bi biti maneken za Gillete).
    KOnkretno kod ove epizode mi jako smeta što nije napravljen neki bolji uvod u serijal,npr. upoznavanje Marka,Blafa i Žalosne sove.Moglo je bolje za uvodnu epizodu.A traženje kopče sa čizme je predstavljeno kao nešto najnormalnije,kao da te kopče posvude leže na podu i samo treba naći pravu.
    11.11.2005
    19:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Komandant Mark po meni nije zaslužio slablje ocijene (ali ni nešto bolje)
    DeeCay je opet napisao odličnu recenziju ali stojim da je KM odličan strip a prve epizode još nisu dobre kao iduće.
    11.11.2005
    21:13:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Kada sam vidio da će Ludens izdavati Marka i Bleka i nisam bio baš pretjerano oduševljen,bolje bi bilo da su ubacili neki drugi strip(npr.Magico Vento ili extra Tex).moram reći da Mark i nije baš nešto.u stripu su mi najbolji Mister Bluff i Žalosna Sova koji cijelo vrijeme izvode gluposti.
    13.11.2005
    11:33:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Prvi broj Marka,a nabavio sam ZS85 sedamdeset i neke, bio mi je jedan od najvrijednijih primjeraka u zbirci. Ne vidim razloga za stroge ocjene.
    Priča i scenarij su O.K. za početak serijala, a crtež i naslovnica standardno dobri.
    09.12.2005
    23:52:00 sati
    Boky
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    Boze sacuvaj.....
    24.01.2006
    22:03:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 33%

    2, 2, 5, 6

    Kao prvo, drago mi je što se Mark i Blek dobro prodavaju jer Berni sa tim može da pokriju lošu prodaju ostalih junaka. :-)

    Šta reai o Marku?? Kao klinac mi je bio simpatiean, no danas su mi njegove epizode jako naporne i eitam ih iskljueivo pred spavanje. :-)

    Prva epizoda mi je eak i simpatiena, dok su ostale koje slijede monotone.
    14.02.2006
    12:27:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 4, 5, 8

    Ni ja nemam ništa novo za reći,u jednoj životnoj fazi Mark mi je bio omiljeni junak,ali epizode koje sam tada čitao čine mi se mnogo boljima nego ove inicijalne.Posebno je iritantna izjava jednog rodoljuba koji Marka gleda kao utjelovljenje nekog božanstva pa kaže kako bi mu bola čast da ga ovaj propusti kroz šake,malo vuče i na SM.Treba preživjeti ove prve brojeve pa će doći i bolje epizode.Volio bi kada bi Ludens paralelno s ovom edicijom izbacio i Markove specijale.
    03.05.2006
    16:27:00 sati
    fantom
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Ništa posebno.Ipak je to Mark
    03.05.2006
    20:32:00 sati
    jack 50
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    A Mark ko Mark. Procitas jednu, procitao si sve. Ova je epizoda znacajna jedino po tome sto je prva, a takve su uvijek bile omiljene i trazene.
    28.07.2006
    12:04:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    ...čitao sam prije godinu il više..klasik..
    01.01.2007
    16:27:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 2, 4

    Pravi klasik za decu.
    22.07.2007
    00:17:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Prva epizoda, pa će dobit malo veće ocjene u svim kategorijama. Inače je sve to jako slabo.
    15.09.2007
    17:46:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 48%

    4, 4, 7, 3

    Haha!Šund nad šundovimai početak jednog divnog prijateljstva :-)
    15.10.2007
    15:24:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 24%

    2, 1, 4, 3

    Iskreno, glava mi puca od ovakvih stvari...
    16.10.2007
    14:22:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Dobar uvod u serijal i predstavljanje glavnih junaka s dosta zanimljivih, dobrih gegova i mudrostima najveće face serijala - Žalosne Sove. Ovdje je njegov pesimizam posebno duhovit. Čak mi se ova epizoda čini boljom od većine kasnijih, što znači da strip nije napredovao u kvaliteti za razliku ostalih junaka, a to je i najveći problem ovog stripa. Budući da je ovo izlazilo šezdesetih, nije zaslužilo loše ocjene. Ipak nam pokazuje duh i razmišljanje publike tadašnjeg vremena, a ne može se kazati da ni danas nije zanimljivo. Na šezdesetak strana imaš sve: zaplet, pustolovinu, akciju, humor + dosta šukundjedovih mudrosti i rasplet. Čisto opuštanje - barem za mene.
    28.10.2007
    12:23:00 sati
    Spock
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 6, 5

    prve epizode nekog strip junaka su uvijek bile posebne, sjećam se da je jedan moj prijatelj imao komandanta marka i iako se do njega nije držalo kao do nekog prastarog zagora ili bleka, ipak smo taj strip gledali sa zavišćusada već ova epizoda ima svoje pitajboga koje izdanje, a čita li itko to više, pitanje je sad 
    16.04.2008
    21:03:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 31%

    1, 2, 6, 4

    Ove prve epizode prvi put sam pročitao u Ludensu i mislio sam konačno prvi broj Marka imam. Onda je došlo otrežnjenje, uludo bačenih 25 kuna.
    21.04.2008
    20:08:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    04.09.2008
    17:54:00 sati
    ninny
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    5, 5, 7, 6

    Nisam nikad bio fan ovog junaka čak ni kao klinac. Solidan početak, šteta što je tu i ostao serijal.
    03.02.2009
    23:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 6, 3

    Kao što rekoše neki prethodni komentari - Markove epizode su gotovo identične: malo zezancije na početku, izdaja, susret sa Englezima,pobjeda!
    28.03.2009
    11:20:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 7, 6

    S Markom sam se slučajno susreo prvi put u knjižnici kad nisam imao pojma o ovom stripu, pa sam iz znatiželje pročitao ovu epizodu u Ludensovom izdanju. Naravno, odmah u početku sam shvatio da je radnja prenaivna da bi se radilo o ozbiljnom stripu, ali za djecu mlađe dobi, ovo je lijepo štivo.
    20.04.2009
    15:59:00 sati
    Panon
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    sasvim solidno za početak, bolje epizode dolaze kasnije, pogotovo one u nastavcima.
    18.09.2009
    13:23:00 sati
    teller
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Moram priznati da me ovo razočaralo ; od Marka sam očekivao

     puno ozbiljnijii pristup nego što se pokazalo. No , kad se pogleda u drugom smjeru , priča nije loša, pogotovo ne za početak

    20.02.2010
    11:37:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 38%

    4, 3, 4, 5

    Ima skoro 20 godina od kad sam procitao pricu u Komandantu Mark, a to je bio, ako se dobro sjecam, “Most na Tuskali”, jedan od novijih brojeva Zlatne Serija, malo ranije nego sto je Dnevnik propao.  Ne sjecam se tako puno te price, ali znam da mi je Mark bio jedan od omiljenih junaka, odmah iza Zagora i Dylan Doga.  Ova prva njegova avantura, “Komandant Mark”, pocinje dobro: pokazuju nam doba te radnje, i kako rat vlada.  Onda Blaf i Zalosna Sofa ulaze u selo, i one dvije zene razgovaraju o njima i o Marku, i do tada sve je ok: zanimljivo, duhovito, i nekako pomalo interesantno.  A onda pocinje sranje: naivna prica, prava djetinjasta, napisana… za koga?  Citajuci ovo, meni se cini da bi samo djeca od 5 ili 6 godina, koji su upravo naucili da citaju, bili zainteresirani u ovo.  Meni kad je bilo 10 godina, cito sam Dylana Doga, one ranije brojeve iz Dylanovog zlatnog doba (dok je Sclavi vladao kao pisac), i to je meni bio pravi strip: interesantan, sa teskim temama, uzbudljiv, duhovit i pisan za svakoga.  Da sam u to doba slucajno naletio na ovu epizodu KM, ja bi guzicu s njom obrisao.   Kakva glupost: pa gdje je ovdje prica, gdje je ista . . . ?  Ne mogu da vjerujem da su ove prve episode bile ovoliko lose, ali nadam se da ce kasnije episode biti bolje, kad se lik (i oni koji ga pisu) malo razviju.  Mislim, mora se procitati, ako barem za nista drugo nego zato sto je prva epizoda Marka, ali sigurno nikad vise.

    12.04.2010
    20:05:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    serijal je imao solidan start, nije ni kod Zagora bio nesto bolji, problem je jednostavno sto Mark nikad nije uspjeo da evoluira i da se razvije u kvalitetu vec je tapkao na mjestu do posljednje epizode.

    07.09.2010
    06:32:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 5, 10, 8

    Za početak sasvim OK.

    19.10.2010
    11:07:00 sati
    14act3
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 61%

    4, 6, 8, 7

    Šteta je, ali jako velika šteta što Mark nije prerastao u ozbiljniji strip a imao je i vremena i prostora. Priča je jako duhovita i odlično nas upoznaje s likovima. Najbolji geg je zacijelo onaj u gostionici. Priča je klasična Markova, no ipak se vidi da je lik malčice ozbiljniji i realniji od Bleka. EsseGesse su ovdje usavršili svoj stil i baš mi crtež paše. Naslovnica je i stvorena za prvu epizodu. :)

    29.03.2011
    12:52:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 56%

    5, 5, 6, 8

    Eh, Mark-koja legenda! Malo ipak previše idealizirano. Kasnije ipak bolje epizode. Lijepo upoznajemo likove, ali ipak scenarij, priča i zaplet...prestar sam i preiskusan za to, ali opet zabavno je pročitati. Čitao sam ovu epizodu i u boji... 

    22.04.2011
    20:45:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 29%

    2, 1, 5, 5

    Glupa epizoda za početak serijala, strašno. 64 strane hvalospeva o Komandantu Marku.

    22.01.2012
    02:05:00 sati
    writer
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    Prvi puta ga pročitao 1980-i neke,sad opet iz neke nostalgije i moram priznati da je fascinantno to kako i dan danas pamtim neke detalje.. Priča je naivna,pojelo ju vrijeme,ali ipak zabavna. Crtež volio nekad,a ni danas mi nije loš...
    29.03.2012
    23:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mark je strip za mlađe uzraste, ali daleko od toga da nije zabavan. Homor u izvrsnoj kombinaciji Bluffa i Žalosne Sove. za prvi broj ništa ispod najviših ocjena!

    18.04.2012
    14:43:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 5, 8, 10

    Za uvodno priču  -odlično. Upoznajemo sve glavne aktere i vrijeme radnje. Crtež i naslovnica odlični.

    23.05.2012
    16:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Kom. Mark nikada nije bio ozbiljan strip tako da mislim da su ove ocene prestroge.

    30.09.2014
    11:51:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 61%

    3, 7, 7, 10

    Sve što ste u stripu tražili, Mark Neustrašivi.

    14.03.2015
    12:39:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    5, 5, 8, 6

    12.01.2016
    23:13:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 7, 7

    Nekad je ovo bio vrh. Sama priča nije toliko loša, ali dijalozi su za povračanje.

    24.03.2016
    17:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mi koji smo Komandanta Marka čitali sedamdesetih i osamdesetih godina doživljavamo ga upravo s poštovanjem koje zaslužuje. Žalosna Sova je po mom mišljenju najjači lik ikad izmišljen. "KOKOŠ MOŽE STAVITI I ORLOVO PERO ALI JE I DALJE KOKOŠ." Ovo je prvi broj mog najdražeg stripa iz rane mladosti. Šteta što LUDENS više ne izdaje preostale epizode.  

    09.05.2016
    00:56:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Ovu pricu sam citao u izdanju Zlatne serije. Meni nije bilo tako uzasno kao vecini. Jednim delom zbog nostalgije. Kada sam pocinjao da citam stripove sredinom osamdesetih godina Mark mi je posle Zagora bio najomiljeniji strip. Sada Zagora ne citam a Mark mi je i dalje zabavan, kao i Kapetan Miki, kada posle posla uzmem da odmorim mozak. Price nisu dugacke, pune su humora, i obozavam njihov crtez.

    06.11.2017
    15:36:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 9, 3

    Sasvim pristojno za uvod u ediciju.

    16.10.2019
    11:35:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ludens 1a: "Komandant Mark"

    Nakon uspješne obrane od Crvenih mundira, Blaf i Žalosna Sova zajedno sa Markom saznaju da je netko preoteo važnu poruku namijenjenu Marku. Jedini trag je srebrena kopča na čizmi koju je tajanstveni čovjek izgubio i naša trojka kreće u potragu..

    Prva uopće epizoda Komandanta Marka! Prvi put sam je čitao u Porin izdanju, na A4 formatu. Epizoda je uspješno predstavila naše junake, njihove odnose, život, neosvojivu i legendarnu tvrđavu Ontario, ali i mrske im neprijatelje - Crvene mundire. Iako u Ludens verziji oni su "Crvene odore", ali meni nikako taj naziv nije sjeo budući da nisam navikao. Ovdje smo u jednoj epizodi, više-manje, mogli saznati što možemo očekivati od ovog serijala. Primjetio sam da je jedino u ovoj priči nedostajala "vreća buha", vječiti neprijatelj Žalosne Sove.

     

    DeeCay u recenziji ove epizode, piše da je Mark strip pisan za dob 8-15 godina. Dodao bih da je ovaj strip i za nas odrasle (poneke) koji smo nekada bili ta djeca i uživala u njemu pored ostalih junaka, koji nas je činio sretnim u djetinstvu. Ima nas i danas koji se tako osjećaju. Mark nije ozbiljan strip i ne treba na njega tako ni gledati. Stoga i moje ocjenjivanje epizoda će biti nešto drugačije nego inače. Crtež mi je odličan, likovi i njihovi izrazi lica su odlično pogođeni. Pogotovo kod tih gegova i komičnih situacija, a u ovoj epizodi nije manjkalo toga. To je ono, između ostalog, što i krasi ovaj serijal.

    29.10.2019
    10:43:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Moze biti da je Mark strip namjenjen iskljucivo djeci od 8-15 godina, ali i ja sa svojih skoro 23 godine i dalje uzivam citajuci njegove epizode! Epizode su predvidljive i malo su ogranicene jer radnja svake mora zavrsiti unutar tih 64 stranica (ili 128 ako ide u 2 broja) zbog cega je cesto onaj zavrsni sukob prikazan samo na jednoj stranici, kroz mali broj slicica. Ali unatoc tome, Mark je serijal koji je pun smjesnih scena i lako se i brzo cita cime se ugodno da popuniti pola sata vremena.

     

    Da se osvrnem na ovu epizodu, sjajan pocetak serijala! Ovih dana sam bas procitao i prve epizode od Texa i Zagora i kad bi usporedio ovu epizodu Marka s tim prvim epizodama Texa i Zagora, prvi broj Marka je puno citljiviji! 

    Odmah smo se upoznali s glavnim likovima i zahvaljujuci onim dvjema zenama s pocetka stripa odmah smo saznali i njihov karakter.

    Scena u krcmi je bila jako smjesna. Iako malo je suludo pretpostaviti da osoba koja je stolnjakom pokrila noge skriva to da drugi ne vide da fali kopca na cizmi. Tu su se i Bluff i Zalosna Sova malko zaletili sa zakljuckom, no s obzirom na to da je scena ispala odlicno ne zamjeram.

    Odlican potez bio je i uvodenje onog novaka Murraya, jer zahvaljujuci njemu odmah smo vidjeli i kakve vjezbe izvode u utvrdi te saznali koji je signal da bi se spustila ulazna vrata od utvrde.

     

    Crtez je odlican! Pravi klasicni crtez. Jednostavan, a ucinkovit. Zanimljivo i kako su njih trojica uspjela tako slicno crtati, iako naravno kad se malo bolje pogleda, vide se odredene razlike u crtezu, ali ovako na prvu te razlike su dosta neprimjetne. Onaj tko ne zna da su serijal crtala trojica, vjerojatno nece ni skuziti razlike u crtzeu. Svaka cast na tome sto su uspjeli postici gotovo identican crtez!

     

     

    31.07.2021
    21:04:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum