Ontarijski vukovi

Komandant Mark

KM LU 1b | 63 str.

Komandant Mark pozvan je na tajanstveni sastanak gdje ga na njegovo poveliko čuđenje dočekaju Englezi u zasjedi i neobičan par oca s dječakom. Kako se Mark sve više druži s spomenutom dvojicom, odnos između oca i sina sve je neobičniji. Pogledajte kako će legendarni Komandant Mark razriješiti situaciju i riješiti misterij štapa koji ubija!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 51%

Priča 3

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*5

S*4

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Volkovi Ontarija
    KM BUC 2
  • Komandant Mark - Vukovi s Ontarija
    KM HO 1
  • Ontarijski vukovi
    KM LU 1
  • Komandant Mark - Vukovi Ontarija
    KM PO 1
  • Legenda o komandantu Marku
    STRZ 5
  • Vukovi sa Ontarija
    KM ZS 86
  • Vukovi sa Ontarija
    KM ZS 1088

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I Lupi dell'Ontario
    KM SR 2

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda također je objavljena u sklopu prvog trobroja edicije Komandant Mark izdavača Ludensa u 2005. godini; kao dodatak trobroju je mala priča «Zasjeda za Komandanta Marka» od Bellomi/Ongaro

Bluff: «Uzbuna, Žalosna sovo! Torta na vidiku! Započnimo s manevrom okruživanja i pripremimo se za napad!»

Nakon inicijalne epizode u kojoj smo upoznali ponositog nam Komandanta Marka, ova epizoda nosi naziv Markove bojne grupe, Vukovi sa Ontarija. Nisu djetinjasti ni suhonjavi kao dječaci iz Družbe Pere Kvržice, no takovi veseljaci poput Vesele družine Robina Hooda u svakom slučaju jesu. No podjednako su odvažni i hrabri poput spomenute grupe, a također se bore za slobodu još nestvorene države SAD. Svi su Vukovi prikazani po istom pathosu, lijepi, jaki, sposobni te spremni uvijek pomoći drugu i domovini u nevolji. Pratimo i inicijalne pripreme za borbu mladog Murraya koji se tek u prošloj epizodi pridružio Vukovima.

Dobre geg scene u krčmi kad Bluff i Žalosna sova ošamute cijeli bataljun glupih Engleza ili digresija kad Mark i Žalosna sova rješavaju medicinske slučajeve prof. Excelsiusa – kirurga, liječnika, veterinara, kiromanta i tako dalje...

Perkins govori sam sebi za Vukove: «Jupiteru, divnih li ljudi! Bore se kao junaci... I znaju sve mudrosti.»

Poput prve epizode i ova je jednostavnog koncepta, tako da 63 stranice promaknu u trenutku. Tečna radnja sa mnogo humorističkih upadica i standardnom postavom. Imamo naše junake samarićane, imamo ružnog i naivnog engleskog poručnika Sparrowa, izdajicu Graiga kojemu ništa ne znači očinska ljubav te pleme Pequota, indijanskog plemena koji su saveznici Engleza. Spomenimo i besprijekornog patriota Perkinsa, lika koji je oličenje naivnosti. Crtež je dakako korektan i simpatičan i savršeno odgovara likovima i radnji. Smatrajte ovu epizodu kao jednom u nizu standardnih epizoda. Za kraj jedna mudra izreka Žalosne sove koju mnogi ni sad ne shvaćaju dovoljno ozbiljno...

«Moj predak vrač je govorio: možeš izbjeći najljućega neprijatelja... Ali bijes jedne skvo... Nikad!»

Naprijed

KM LU 1a Komandant Mark

KM LU 1c Zaljev groma

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Koresh

    Ukupna ocjena 38%

    3, 4, 4, 5

    Pohvale za recenziju i recenzenta što je uzeo Komandanta za recenziranje. To je sve što imam reći o ovoj priči:) Jedino ću dodati da mi se više sviđaju naslovnice za originalnu epizodu i izdanje Dnevnika od ovih novijih izdanja.
    09.11.2005
    17:11:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 38%

    3, 3, 5, 5

    previše domoljublja u ovom marku. za dom spremni i ostala sranja. šore su dobre. to mi je bilo ok.
    09.11.2005
    20:11:00 sati
    brzopotezni
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Mislim da sirotoj Beti nije lako.Jedina je žena među hrpom(mladih i snažnih)muškaraca i tko zna što sve radi kad je Mark na putu...
    11.11.2005
    19:08:00 sati
    Aco
    uredi
  • makikatalinic

    Ukupna ocjena 66%

    7, 5, 8, 6

    Slično kao i za prijašnju recenziju ali ova je nešto slabija.
    11.11.2005
    21:17:00 sati
    makikatalinic
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Malo bolje nego prvi broj:)))
    13.11.2005
    11:37:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    ništa posebno.ali drago mi je da se i K. Marka neko sjetio recenzirat.ipak je bia jedan od onih 4 kult junaka ZS.
    09.12.2005
    23:09:00 sati
    lwood
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 27%

    1, 1, 5, 6

    Ova epizoda je naivna do jaja. No ja se ipak nadam da ae se klinci napaliti na Marka.
    14.02.2006
    12:29:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 63%

    5, 7, 7, 6

    Ma meni je to za komandanta Marka i predobra epizoda.
    27.05.2006
    18:57:00 sati
    jack 50
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Isto ko prva epizoda. Ali barem korak dalje od Mikija i Bleka. Zbilja se esseGesse trojac kreativno razvio.
    28.07.2006
    12:06:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    ...sva tri na istoj(zavidnoj razini)
    01.01.2007
    16:29:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 46%

    4, 4, 5, 7

    Ajde, kako je neko već rekao - ipak Komandant Mark predstavlja izvjestan napredak naspram Velikog Bleka, pa ih (EsseGesse) zato treba i pohvaliti. Međutim ovo je još uvijek veoma slabo, u stvari toliko slabo da ja tražim nekoga kome ću ovo uvaliti za recimo 20% cijene... ;)))
    17.07.2007
    07:12:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 28%

    4, 2, 2, 4

    Jednom recju Mark!
    22.07.2007
    00:12:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Mark i Blek su za djecu do 8-9 godina. Ova prva epizoda je bolja od večine ostalih i zato ovom prilikom dajem maximalno visoku ocjenu za jednog Marka.
    21.09.2007
    23:43:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 67%

    7, 4, 8, 10

    Ja na Marka gledam kao na neku vrst parodije, pogotovo na račun Engleza. Ne tražim logiku pa mi je puno lakše čitati i čak ponekad uživati u dobrim gegovima. Ova epizoda mi je lošija nego prva. Ima humora, ali nije tako dobar kao u prvoj epizodi. Dobra je jedino ona baza sa Englezom (vezana za njihov ukus za hranu) kada jede podmetnutu juhu namjenjenu psu i prigovara kako ne valja i kako Amerikanci nemaju pojma o hrani. Nedostaje žalopoljki i mudrosti Žalosne Sove. Žao mi je što naslovnicu ove epizode Ludens nije stavio kao naslovnu za prvi broj.
    29.10.2007
    17:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 47%

    4, 2, 7, 8

    Dnevnikova naslovnica je uistinu bolja od Ludensove, ali meni i tak svejedno. Ideja da Ludens izdaje kao troboj i nije tako loša, jer će potencijalni čitatelj biti prikovan za fotelju barem sat i pol da pročita tri priče, nego jednu na 64 stranice za pol sata, ako ne i manje. Ocjenu naslovnice dajem Dnevnikovoj.
    23.04.2009
    11:18:00 sati
    Panon
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 30%

    3, 3, 3, 3

    Ma... bezveze... ali opet bolje od recimo Miki Mausa.
    20.05.2009
    21:09:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    5, 4, 8, 6

    Lijep su crtež znali raditi ali na vacama likova u stripu se znalo ko je dobar a tko loš.
    23.07.2009
    22:05:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 66%

    7, 4, 8, 9

    Samo po naslovu očekivao sam nešto bolje, prije svega zato što tada nisam ni znao tko su Ontarijski vukovi, naime ,  Marku općenito ništa ne fali: Strip ima odlične ideje za priču , odlične naslovnice , dobre crtače no jedino taj glup scenarij , koji je još imao i Blek a vrlo vjerijatno i Miki ,  ga totalno kvari. Dakako ima i nekih svjetlih točaka koje su u zadnje vrijeme sve češće , no ipak to znanrno smanjuje ocijenu

    20.02.2010
    11:43:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Pa nista bolje od prve epizode.  Ovdje je Mark jos uvijek idiot, ako mene pitate: iako sumnja u onog Graiga, jos uvijek dozvoljava da mu on daje ono pokvareno vino i tako pada u nesvijest.  Glup scenario, glup dijalog, glupe scene, i sta jos da dodam?  Nevjerovatno je da sam ja ikad volio ovaj strip.  Dylan Doga, Zagora i Mr. Noa se moze zauvijek citati, ali ovog Marka, makar iz ovog ranog doba, ne treba ako imas vise od 7 ili 8 godina.  Vrlo lose  :(

    12.05.2010
    02:03:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    jedan od najtrazenijih stripova 80tih godine.

    Imao sam "srecu" da ga procitam tek u ovom vijeku,

    07.09.2010
    06:30:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 6, 10, 8

    19.10.2010
    11:16:00 sati
    14act3
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 69%

    5, 7, 8, 9

    Uopće mi nije loše sjelo! Gegovi su izvrsni, scenarij je lagan, naivan kao uvijek, ali to je Mark! Crtež dobar, naslovnica dobra.

    30.03.2011
    23:14:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Avaj.

    22.01.2012
    02:04:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    Ljudi dajete preniske ocjene!

    18.04.2012
    14:44:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 55%

    5, 2, 8, 10

    I meni je priča lošija nego prvi dio. Radnja potpuno naivna. Crtež i naslovnica opet odlični.

    23.05.2012
    16:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 51%

    4, 4, 7, 6

    Smiješan je i naivan splet svih okolnosti i raznoraznih akcija koje utječu na razvoj priče u ovoj epizodi,ali Žalosna Sova mi svojim uzrečicama uljepšava primitivizam koji je u velikoj mjeri prisutan u ovom scenariju....
    11.09.2013
    14:10:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Solidan i humoristički nastavak prvog broja.

    30.09.2014
    11:53:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 6, 8

    Slažem se sa komentarom da je strip mrvicu bolji od prvog broja.

    30.03.2016
    00:14:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 7, 8

    Nije to još pravi Mark, ali za sredinu 60-tih savršen.

    07.11.2016
    13:34:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    06.11.2017
    15:50:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 9, 3

    Za klasu bolje od uvodne priče.

    16.10.2019
    11:37:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Ludens 1b: "Ontarijski vukovi"

    Narednik Kendall donosi vijest za Marka o tajanstvenom sastanku koji će se održati u ponoć na Sokolovu sidrištu. Mark odlazi na tajanstveni sastanak gdje ga čekaju osobe s kojima se mora naći, ali čekaju i Crveni mundiri u zasjedi..

     

    Dok je Mark u prvoj epizodi predstavljen kao "Mister Savršeni", kao veliki vođa vukova sa Ontarija, ovdje je ipak bio dosta naivan. Pogotovo mislim na situaciju kad je išao popiti ono pokvareno vino, a unatoč prethodnim upozorenjima dječaka da tu nešto ne štima u svoj toj situaciji. Sva sreća, njegova desna ruka, Blaf i Žalosna Sova su tu da pomognu Marku i izvuku ga iz nevolje. Ideja sa "štapom koji ubija" mi se baš svidjela. Zanimljiv način da se zaštiti poruka, odnosno popis koji je bio od velike važnosti da ne padne u ruke Crvenim mundirima. 

     

    Nije mi se svidio Markov postupak na početku sa Betty, kako ju je izigrao, jer ženi se to ne radi, pogotovo kad je ljubomorna [:D] Znao sam da će to na naplatu doći kasnije. Također i ovdje ima niz tih smiješnih gegova, a ovdje je najviše za njih bio zadužen Žalosna Sova, pogotovo onaj dio gdje je bio "doktor" pa izliječio jednu zubobolju. Ali i Blaf kao konobar, urnebes. Čak u tom trenutku u jednoj sceni se pojavljuje pas, jako sličan Floku, pa sam mislio da će on tu nastupiti i "ući" u serijal. Izgleda ipak da će se još neko vrijeme pričekati na to. Dodao bih još da se ovdje pojavljuje i engleski poručnik Sparrow, kojeg smo imali prilike vidjeti i u prvoj epizodi. Murray se također pojavljuje, čovjek koji se pridružio "Vukovima" u prvoj epizodi. Crtež isto odličan, pogotovo utvrde, prirode, scene gdje je puno akcije, smiješni gegovi. Užitak čitanja je odmah veći uz takav crtež.

    30.10.2019
    09:23:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 10, 7

    Ova epizoda mi je nesto losija od prve. No unatoc tome, epizoda obiluje odlicnim dijalozima te smjesnim scenama. Najbolje mi je bilo u krcmi kad je Bluff dao engleskom casniku psecu juhu, a njegov komentar na juhu: "Goddam! Ova juha se ne moze jesti. U svojoj kuci bih je dao psu."

    Ili ono kako se Mark izvukao dok je "proricao" zeni da ce je zaprositi vojvoda milijunas pa zubarske metode Zalosne Sove. 

    Zanimljive su mi kape koje imaju vojnici na skoku Atabaskija. Takve kape ne sjecam se da sam kod engleza vidio dalje u serijalu. 

    Crtez odlican kao i inace, no na naslovnicu bi imao mali prigovor. Buduci da se epizoda zove Ontarijski vukovi, nema neke logike da na njoj bude jedno Komandant Mark. Mozda bi bilo prakticnije da su zamijenili prve dvije naslovnice, tj. da je ovo naslovnica od 1. epizode, a ona od prve na kojoj su Mark, Zalosna Sova i Mister Bluff da je naslovnica od ove druge.

    31.07.2021
    21:16:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum