Zaljev groma

Komandant Mark

KM LU 1c | 63 str.

Sve započinje slučajnim spašavanjem neobičnog brodolomnika i bijegom Markove djevojke Betty. Sve u svemu, utrka za vremenom je neminovna te Mark i ostali moraju što prije naći mjesto gdje Englezi rade ratne brodove inače se gadno piše utvrdi naših junaka sa Ontarija...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 48%

Priča 3

Scenarij 5

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 59%

P*5

S*5

C*6

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zaliv strel
    KM BUC 3
  • Zaliv gromova - Gusari
    KM HO 2
  • Ontarijski vukovi
    KM LU 1
  • Mračni zaljev - Gusar
    KM PO 2
  • Zaliv gromova
    STRZ 10
  • Zaliv gromova
    KM ZS 87
  • Zaliv gromova
    KM ZS 1092

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La Baia del Tuono
    KM SR 3

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda također je objavljena u sklopu prvog trobroja edicije Komandant Mark izdavača Ludensa u 2005. godini; kao dodatak trobroju je mala priča «Zasjeda za Komandanta Marka» od Bellomi/Ongaro

Situacija je teška za odvažne patriote, Vukove sa Ontarija, jer im opasnost odsad ne prijeti samo sa obale već ona dolazi i sa morske strane. Englezi, dakako, znaju lokaciju utvrde, ali je ona skoro pa neobranjiva jer Vukovi nikad ne spavaju, a osim toga, utvrda je malo podalje u jezeru. No, Englezi, ružni i lukavi kakvi jesu, opet nešto mute da pomute patriotske planove domoljuba. Dakako, ni ovaj broj nije lišen standardne priče te nas i ovdje opet dočekuje klasična postava pozitivaca, ružan, zubat i pomalo naivan poručnik Sparrow, izdajica brodolomac, besprijekorni patrioti Vukovi te ratni profiter Brončana glava. I naravno, jedan humorističan lika za pamćenje, metuzalem Wantak koji sve vidi i sve zna i bio je dobar prijatelj čukundjeda vrača Žalosne sove!

Žalosna sova: «Moj pradjed vrač je govorio: sve dok ne umreš živ si... I možeš dati velik prinos bitki. Bio je veliki mudrac, ugh!»

Scene za pamćenje: kad Bluff i ostali žele kupati Žalosnu sovu, a on cijelo vrijeme brblja o osvetničkim duhovima vode ili taktike koje Bluff i Žalosna sova koriste da bi izvukli informacije od starog indijanca Wantaka i njegove praunuke. Za kraj jedna mudra izreka koju pojedinci još i dandanas prakticiraju...

Žalosna sova: «Osim toga, pranje nije dobro ni za zdravlje. Sam sebi skraćuješ život skidanjem blaženog sloja prljavštine koji te štiti od bolesti. To je govorio moj pradjed vrač, a on je bio mudar.»
Mister Bluff: «Ha, ha! Pa tvoj predak vrač bio je divljak.»

Naprijed

KM LU 1b Ontarijski vukovi

KM LU 2a Gusar

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Curunir

    Ukupna ocjena 33%

    1, 3, 5, 6

    samo me zanima gdje je nestala stranica:)))
    09.11.2005
    17:02:00 sati
    Curunir
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 40%

    3, 5, 4, 4

    Jedino za istaknuti jesu mudrolije Žalosne sove, a sve drugo standard. Čitao sam u izdanju Porina.
    09.11.2005
    17:15:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Beti po prvi put na svoju ruku napustila tvrđavu a Mark je krenuo u operaciu spašavanja.Bitan moment u serijalu jer nakon toga će to isto ponoviti još najmanje 60-ak puta.
    11.11.2005
    19:17:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 57%

    5, 6, 6, 6

    Standardno.
    13.11.2005
    11:40:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 9, 8

    volim Marka citati, imam skoro sve njegove stripove, i to u izdanju zlatne serije.. ipak mi je ova epizoda malo previse naivna, iako mi to kod Marka inace ne smeta.. naslovnica mi je odlicna...
    14.01.2006
    10:52:00 sati
    kiki_9
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 20%

    2, 2, 2, 2

    Nikad nisam volio Mark-a,tako da me nikakva nostalgija ne moze pozitivno vezati za ovu epizodu...
    24.01.2006
    22:00:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 29%

    1, 1, 6, 5

    Ugh, nostalgija je jebena stvar!
    14.02.2006
    12:34:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Bolja nego ostale...
    03.05.2006
    20:39:00 sati
    jack 50
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Epizoda sama po sebi ista kao prve 2. Ali ima ona scena s onim starim indijancem koja me potpuno iznenadila koliko je duhovita!!!
    28.07.2006
    12:07:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    ...isti kao i druge dvije epizode iz trobroja...dobro je...
    01.01.2007
    16:30:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • William_Wallace

    Ukupna ocjena 22%

    2, 2, 2, 4

    Kao i Blek i Mark je strip za decu! Mark je pravi super-junak!
    22.07.2007
    00:08:00 sati
    William_Wallace
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 37%

    3, 3, 5, 4

    Još jedna identična epizoda (u moru takvih), sa sitnim preinakama. Klasični Mark.
    15.09.2007
    17:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Odlična scena kod izvlačenja informacija od starog indijanca je najbolji dio kompletnog prvog broja Ludensa. Inače, lagana i pitka pričica, zanimljivija od druge epizode.
    05.11.2007
    08:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 49%

    4, 3, 7, 7

    Što se tiče scenarija, sve na isti kalup kao i kod ostalih Markovih epizoda. Iako sam sveukupno pročitao dvadesetak KM epizoda, dovoljno je za shvatiti cijelu bit serijala.
    28.04.2009
    20:32:00 sati
    Panon
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 32%

    2, 3, 5, 2

    Žalosna sova: «Osim toga, pranje nije dobro ni za zdravlje. Sam sebi skraćuješ život skidanjem blaženog sloja prljavštine koji te štiti od bolesti. To je govorio moj pradjed vrač, a on je bio mudar.» jedina stvar za pamćenje u ovoj epizodi 
    20.05.2009
    21:10:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 6, 7

    Pročitaš 2 broja i znaš cijeli serijal!
    23.07.2009
    22:07:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Još nešto što KM -a obilježava je  loš kontinuitet. Naime, ili ga nema ili je loš . primjer za to je i  ova epizoda sa poručnikom Sparrowom koji se pojavljuje tri puta uzastopce , a ne recimo svakih 20 epizoda i tako je uglavnom i sa drugim likovima: Ako ću se ikad opet pojaviti onda će to biti odmah u idućoj epizodi. Ako ništa drugo, ovdje nisam imao nekih većih primjedbi na scenarij

    20.02.2010
    11:49:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 5, 5

    Veoma slicno kao i prve dvije epizode, ali ipak nista posebno - naivno, djetinasto, glupo, i neuzbudljivo.  Jedino razgovor izmedju Zalosne Sove i Blafa je malo duhovit, ali sve ostalo je zauvijek potonulo za djecu u trecem razredu.  Moze se citav serijal Komandanta Marka vako objasnit: Mark upada u nekakvu nezgodu, onda ili on ili neki njegov prijatelj (Blaf, Zalosna Sova ili Beti) upadnu u neku nevolju, moraju se spasiti, i onda na kraju Mark i Ontarijski Vukovi bore se protiv Crvenih Mundira i rasturaju ih.  Kraj.  Sledeca epizoda ponavlja sve, i tako dalje, i tako dalje . . .

    25.05.2010
    00:33:00 sati
    acestroke
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 5, 5

    jedna te ista prica od pocetka do kraja...

    07.09.2010
    06:33:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 6, 10, 9

    19.10.2010
    11:15:00 sati
    14act3
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 8, 10

    Naslovnica najsvijetlija točka u cijeloj priči. Inče, standardno, ništa spektakularno. Wantak je kralj! I glupo je što već u trećem broju Betty završi u govnima.

    30.03.2011
    23:16:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.04.2011
    16:58:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Marka za pročitati u pauzi Zagora, Texa i Alan Forda!

    18.04.2012
    14:46:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 5, 8, 9

    Meni je to sasvim solidna priča sa odličnim crtežom i naslovnicom.

    23.05.2012
    16:34:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    ...i ovdje imamo naivni rasplet priče,ali ima par bisera među epizodnim likovima zbog kojih dajem veće ocjene ovoj priči,a to su onaj metuzalem od indijanca i njegova unuka,te brončana glava...
    11.09.2013
    14:53:00 sati
    Oki
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 67%

    8, 5, 6, 10

    Nešto bolji strip od prva dva broja. Ima nekoliko smiješnih scena. Nikako mi nije jasno zašto Beti nije rekla Žalosnoj Sovi da je čovjek pobjegao iz utvrde, nego je sama krenula za njim. Ne znam zašto, ali naslovnica mi je odlična.

    02.04.2016
    16:22:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Sasvim citljiva epizoda. Iako je K.Mark misljen za mladju publiku, Zalosna Sova, Bluff,Flok i Betty se pobrinu da je i meni sasvim ugodno ga citati. esseGesse ekipa je konstantno na visokome nivou sto se tice k.Marka. 

    13.05.2016
    23:38:00 sati
    Tutta
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 52%

    5, 3, 7, 7

    Iz današnje perspektive, loše i naivno. Ali opet nekako zabavno.

    07.11.2016
    13:32:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 77%

    6, 7, 10, 8

    Ovu pricu nisam imao prilike da procitam kad sam bio klinac, ima dobrih fora sa Zalosnom Sovom i Blafom.

    06.11.2017
    16:57:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 9, 3

    Smisleno i zabavno.

    16.10.2019
    11:38:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Ludens 1c: "Zaljev groma"
    Snažno nevrijeme, obrušilo se nad jezerom Ontarija. Noć je, kišta pljušti, a taman u tim trenucima naši junaci prolaze i uspijevaju naći sklonište od oluje. Uskoro postaju svjedoci brodoloma, a Mark uspijeva spasiti život jednom od putnika..

     

    Mark, Blaf i Žalosna Sova, legendarna trojka, sasvim slučajno postaju svjedoci brodoloma u blizini njihovog skloništa. Putnik kojeg su spasili je na prvi pogled jako sumnjiv, a izgleda da je jedina Betty koja je to primjetila. Nakon što je taj tajanstveni čovjek došao malo k sebi, noću potajice odlazi iz utvrde, a Betty ga slijedi i jadna naivna, želi dokazati da je bila u pravu što se tiče njezinih ženskih intuicija. Stvari se uskoro zakompliciraju, Betty biva oteta, a Mark i ekipa je moraju spasiti i još se sukobiti sa Englezima koji su se smjestili u naizgled, neosvojivom zaljevu. Tamo se ujedno nalazi i njihovo brodogradilište, grade se ratni brodovi kako bi napali neosvojivu tvrđavu Ontario! Nevolje sa svih strana, kako će Mark i njegovi prijatelji riješiti ovu situaciju?

    Uzbudljiva priča koja ima odličnu atmosferu. Humora nije ni ovdje manjkalo, najbolji dijelovi su sa kupanjem Žalosne Sove, ali i sa starijim indijancem Wantakom kod kojeg su išli po jednu informaciju. Crtež jako dobar, odlično prikazana oluja i kiša koja ne jenjava, stvarno dočarano da se čitatelj može potpuno uživjeti u takvoj atmosferi. Jedna, možda nevažna vinjeta na početku, kad su našli sklonište od oluje u jednoj špilji, naložili vatru, oduševila me i način na koji je Blaf rekao:

    "Kako je fino toplo! Ne bih sad mijenjao ovu špilju ni za palaču francuskoga kralja!"

    Točno se uživiš i osjetiš to nekakvo zadovoljenje što su našli sklonište nakon takvog nevremena. Zastao sam kod te vinjete, osjetio tu toplinu koja vlada kod njih nakon što su pokisli našli sigurno utočište u divljini. Ova epizoda nosi naziv "Zaljev groma", što i odgovara priči. Da je naziv kojim slučajem bio iz prethodne epizode, "Ontarijski Vukovi", ne bi isto bilo pogrešno. Budući da su skoro svi Vukovi sudjelovali na kraju u jednoj akciji spašavanja i uništavanja Engleza i njihovog nauma. Jedino mi je malo zasmetalo što se ponovno pojavljuje engleski poručnik Sparrow, budući da sam mislio da je stradao još u prošloj epizodi od ruke Marka. Ali svom srećom, Žalosna Sova se ovaj put pobrinuo (valjda) da ga više nema. Naslovnica lijepa, Ludens se za prvi integral upravo odlučio na tu naslovnicu da krasi ovo izdanje. Simpatična epizoda, akcija, humor, nevjerojatno koliko toga stane u tih 60-tak stranica ovog odičnog stripa.

    01.11.2019
    15:59:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Odlicna taktika napada na zaljev groma! Svida mi se kako su sa svih strana dosli i uspjeli osvojiti naizgled neosvojivo mjesto. 

    Zanimljivo mi je i ono razmisljanje Zalosne Sove o tome kako si kupanjem skracujes zivot. Onda sam ja, koji se u ovim ljetnim mjesecima znam i po 2 puta na dan okupati si vec jako puno skratio zivot hahaha

    Fora su i oni nazovi to razgovori izmedu Zalosne Sove i Wantaka. "Ugh!" svakih pola sata.

    Ili kako nakon pola sata kad je Mister Bluff opet krenuo s pitanjem ga Zalosna Soa zaustavi i kaze: "Samo bi neodgojeni covjek progovorio SAMO pola sata nakon sto je dosao!" Eto sad znam, drugi put kad idem u goste, prvo jedno sat vremena sutim da ne ispadnem neodgojen :)

     

    Crtez standarno odlican, a naslovnica je najbolja od ova 3 broja i drago mi je sto su upravo nju u ludensu izabrali za pocetnu. 

    31.07.2021
    21:28:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum