Gusar

Komandant Mark

KM LU 2a | 66 str.

Komandant Mark se želi osvetiti nemilosrdnom sir Roderiku, guverneru grada New Barrow, kada upoznaje El Gancha, tajanstvenog morskog vuka s kukom koji želi osloboditi još tajanstvenijeg Velikog Kačika…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 67%

Priča 5

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*7

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Gusar
    KM BUC 4
  • Zaliv gromova - Gusari
    KM HO 2
  • Gusar
    KM LU 2
  • Mračni zaljev - Gusar
    KM PO 2
  • Blago mrtvog gusara
    STRZ 16
  • Blago mrtvog gusara
    KM ZS 88

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il corsaro
    KM SR 4

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovo je prvo pojavljivanje legendarnoga El Gancha, vječnog „suradnika“ i partnera Ontarijskih vukova.
  • Ovo je također prvo, ali ne i zadnje pojavljivanje brkatoga sir Roderika. On se vratio u epizodi „Otok doktora Moreaua“, objavljenoj kao pisani dodatak u Ludensovom broju 8. Iako je El Gancho po svemu sudeći bio izravnao račune s opakim Englezom, on se ipak vratio u pisanom obliku.
  • U Ludenovom izdanju smo u mogućnosti pročitati tekst o tome kako su se sastali Sinchetto, Guzzon i Sartoris, pisanu pripovijetku „Pustolovina Žalosne sove“ (Ferrero/Balzano) te tekstić o prvome reizdanju Komandanta Marka u Italiji (pokrenutog 1972.), koje je objavljivano od strane Sergija Bonellija i koje je ugašeno kada je stiglo do broja 128., koji je izašao u siječnju 1983. Edicija je vrlo brzo zaboravljena.

Nisam imao srca ne iskoristiti priliku i napisati recenziju za jednu od najlegendarnijih epizoda Komandanta Marka. Ova epizoda ima dvije značajke po čemu je posebna: kao glavna stvar, prvi se put pojavljuje El Gancho, legendarni i vrlo važni lik u serijalu. Kao sporedna stvar, pojavljuje se još jedan nezaboravan lik. Riječ je o engleskom guverneru sir Roderiku, koji je sa svojim brčinama i šalama koje je primao na svoj račun postao jedan od fanovima najmilijih negativaca.

U nastavku recenzije ću se osvrnuti na lik i djelo El Gancha, jer to svakako zaslužuje. O njegovoj prošlosti zaista ne znamo puno, osim da je harao Karibima i bio veliki prijatelj i istodobno i suparnik Misteru Bluffu. Naime, on je bio jedini čovjek na planetu Zemlji sposoban da ukroti njegovu najdražu prijateljicu i najveću suradnicu: kuku.

El Gancho je osvajao mnoga blaga i dijelio ih sa svojom posadom, od koje je najpoznatiji Oswald (pojavio se u Ludensovom broju 3, u prvoj priči pod naslovom „Zamka“), grubi i nepristojni kormilar koji je pravi gurman i izvrsno pravi najbolje moguće specijalitete: šišmiše, žabe ili pak štakore. No, ipak, poričem da su to specijaliteti i sada zalazim u neke druge vode, tj. ako budem ikada pisao recenziju za „Zamku“, mislim da bi onda valjalo pobliže opisati Oswalda, a ne ovdje. Gusar Engleze, po svemu sudeći, nikad nije volio, a zamrzio ih je kada su mu oteli Velikog Kačika, kovčeg prepun blaga čiji se identitet tajio skoro pa do samog kraja ove epizode. Koliko se sir Roderik bojao El Gancha je sasvim očito: pa ako se nije bojao, zašto bi ga onda držao zatočenog u sobi blindiranih vrata, zaključanog s tri brave i njih zaštitio naoružanim stražarima koji bdiju dan i noć? No, mislim da bi to za tog starog morskog vuka bio mačji kašalj; kuka bi mu u svemu pomogla, lako bi obio vrata i izbacio iz igre vojnike. S Komandantom se Markom prvi put susreo u krčmi simboličnog naziva - „Blaženome miru“. Odmah su izbacili par Crvenih Odora iz igre i postali pravi suradnici. Kasnije su oslobodili jednog domoljuba sa sprave za mučenje i objavili sir Roderiku rat!

Roderikov život poslije toga nije bio isti. Izgubio je svoje voljene brkove. Čak mu je i Žalosna sova pokušao dati magični lijek za rast brkova. Kasnije su Ontarijski vukovi oslobodili Velikog Kačika i nabavili novo oružje za domoljube!

I tako je sretno završila ova legendarna priča Komandanta Marka. Naravno, prožeta je raznim duhovitim gegovima (od kojih je genijalan onaj sa Žalosnom sovom kao vračem koji prodaje mast za rast brkova) i sveprisutna je naivnost, sastavni dio priča o Marku, Bleku i Kapetanu Mikiju. El Gancho je kao lik pun pogodak za još duhovitije i zabavnije viđenje serijala, no moram priznati da je pojavom Floka ta duhovitost malo otišla u pretjerivanje, bez obzira koliko nam taj psić bio drag. No, zbog tih gegova i šarmantne naivnosti, sasvim je uočljivo da Mark i Blek dobro kotiraju kod naše publike. Pa zašto bi onda bili bolje prodavaniji od Mister Noa, Martina Mysterea, Texa i možda čak Dylana Doga? Publika je nostalgična, i vjerujem da Marka daju i svojoj djeci i unucima, a neki i roditeljima, djedovima i bakama (kao na primjer ja).

Već sam u prijašnjoj Blekovoj recenziji rekao da mi se sviđa taj fini, starinski crtež torinskog trija Essegesse. Njima nije bitna detaljnost crteža, bitno im je da je crtež jednostavan, bez prebogatih i atraktivnih scena prirode, bez crtanja tisuću nabora na odjeći, bez crtanja svake bore liku na licu… Essegesse su dobro oslikavali dinamične akcijske scene, iako su nekada pokazivali neprofesionalnost (čitaj: neke kadrove nisu u potpunosti dovršili). Pogledajmo njihovo viđenje zlikovca - mutan, beskrupulozan pogled, veliki zubi, nisko čelo, neuredna, masna kosa i nacereno lice. Pravi stripovski jackass u stilu pedestih godina prošlog stoljeća. Kome se ne sviđa, nek' ne čita. Naslovnica je veliki spoiler – lako nam otkriva tko je Veliki Kačiko, i odmah nam predstavlja El Gancha (što je zapravo i dobro, jer čitatelji ponukani viđenjem očito novog lika koji će ostati još dugo u serijalu, mogu kupiti strip). Ipak, dao sam joj sedmicu.

Mark je strip koji leži u srcima mnogih stripofila, da nije bilo njega možda bi bili i nepismeni i ne bi znali čitati. Ako ste nostalgični i željni ponovnog susreta s Ontarijskim vukovima, onda je ovo sigurno jedna od epizoda koje trebate prve pročitati. Zato, nostalgičari, navalite!

Naprijed

KM LU 1c Zaljev groma

KM LU 5a Uzbuna u utvrdi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • drogsy

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 7, 8

    Ah, lijepe uspomene gajim na ove početne epizode, a kad se još uzme u obzir da priča nije niti loša...

    18.04.2011
    15:48:00 sati
    drogsy
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bolje od mnogih Fibrica,samo toliko!

    18.04.2011
    16:55:00 sati
    teller
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 67%

    6, 8, 6, 7

    18.04.2011
    17:12:00 sati
    Koresh
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Ovo uopće nije loše.

    18.04.2011
    21:07:00 sati
    velka031
    uredi
  • ervi34

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Stvarno odlican strip. Prvi puta se pojavljuje El Gancho, te je njegovo pojavljivanje bilo odlicno. Strip je bio vrlo zanimljiv, te je imao odlican crtez. 

    20.12.2011
    14:26:00 sati
    ervi34
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Jedan od najboljih Markova, inače kad pročitaš 5 Mark stripova, pročitao si ceo serijal.

    22.01.2012
    01:56:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Dobar je gusarčina, ali najjača forka kad je Žalosna Sova dao engleskom guverneru smrdljivu mast da namaže lice radi rasta brkova.  :-)

    18.04.2012
    14:49:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    5, 6, 8, 9

    23.05.2012
    16:06:00 sati
    tekumze
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Jedna od boljih epizoda, i definitivan napredak od prva tri broja.  Sve je ovdje puno bolje: scenario, sale, duhovitost, pa i radnja.  I lik Gusar (El Gancho) je stvarno simpatican lik, i nezaboravan.  Fore kao one kad Mark odsjece onom pukovniku brkove, ili kad Zalosna Sova rece istome tom tipu da stavi onu smrdljivu mast da bi mu brkovi ponovo narasli, su super.  Crtez je standardan EsseGesse, tako da je negdje izmedju.  Naslovnica dobra.  Super epizoda, pogotovo za ovaj serijal, i pogotovo ako se uzme u obzir da je ovo jedna od ranijih epizoda.

    13.09.2012
    16:55:00 sati
    acestroke
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Simpatično i na trenutke dosta smišno, a i inače jedna od boljih epizoda jer nije na onaj isti kalup.

    18.08.2013
    16:36:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 73%

    6, 8, 8, 7

    Smiješno, naivno, simpatično i zabavno. Napredak u odnosu na prve tri epizode.

    04.04.2016
    19:07:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    06.11.2017
    17:56:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 58%

    7, 3, 7, 7

    Još uvijek naivno, crtež nije na kasnijoj razini, ali lijepo i zanimljivo za pročitati, te ubiti dosadu.

    13.07.2018
    22:04:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 9, 3

    Prvo pojavljivanje El Gancha u zanimljivoj priči.

    16.10.2019
    11:40:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Ludens 2a: "Gusar"
    U gradiću New Barrow, došao je novi, okrutni i nemilosrdni guverner, sir Roderik. Mark odlazi u taj gradić provjeriti jesu li točne glasine o dolasku novog guvernera. Sasvim slučajno, tamo će upoznati legendarnog gusara, El Gancha!

    Ova epizoda je sigurno svim fanovima Komandanta Marka draga zbog jednog lika - El Gancha - njegovo prvo pojavljivanje u serijalu. Mark mu pomaže u jednom okršaju sa Englezima i tako se upoznaju, te počinje jedno veliko prijateljstvo. Imaju zajedničkog neprijatelja, tog novog guvernera. Naime, El Gancho ima povijest s njim, guverner mu je oteo tzv. "Velikog Kačika" - predmet ili osoba koja nam ostaje misterija skoro do pred kraj epizode. Saznajemo da El Gancho i Blaf se poznaju već otprije, a njihov susret je itekako zbunio Marka i Žalosnu Sovu.

     

    Žalosna Sova je odradio veliki dio zadatka u ovoj epizodi, još jednom se pokazao iznimno sposobnim. Iako ga Blaf pozna dugo, uvijek se nanovo iznenadi njegovoj inteligenciji. Puno smiješnih scena, od kojih je vjerojatno najbolja ona sa "brkovima". Prva pojava El Gancha pa otuda i nešto ljepši dojam i veće ocjene za ovu epizodu. Zabavna avantura, odlične dosjetke i humor koji je neizbježan u ovakvom stripu.

    06.11.2019
    08:25:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda! Od samoga pocetka do kraja prepuna genijalnih dijaloga i humora. Prvo pojavljivanje El Gancha koji mi je jedan od najdrazih likova u serijalu. U ovoj epizodi saznajemo da se El Gancho i Mister Bluff poznaju od ranije i ono sto takoder saznajemo je to da Bluff ne voli pricati o svojoj proslosti. Na sva Markova pitanja je odgovarao neodredeno. Kao bio je malo tamo, malo vamo, jedino nikad nije bio na sjevernom polu! I fora mi je njegov odgovor sto je to veliki kaciko. "Kaciko je... kaciko. A veliki kaciko je jako velik kaciko. Shvacas?" Sve jasno hahaha. Glavni negativac u epizodi je sir Roderik koji mi se puno vise svidio od pukovnika Sparrowa koji se pojavljivao u prethodna 3 broja. Lijepo su se tu izrugali s Roderikom i njegovim brkovima s kojima je opsjednut. Ili bolje receno bio opsjednut ;) 

    Definitivno epizoda koju bi trebao procitati svaki fan Komandanta Marka.

    01.08.2021
    15:10:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 657
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1047
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1094
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1112

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2527
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2039
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1763
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1644
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1620

Aukcije

Forum