Uzbuna u utvrdi

Komandant Mark

KM LU 5a | 63 str.

Nakon što su Komandant Mark i njegovi vrli Vukovi s Ontarija sasvim slučajno ubili dvojicu oholih britanskih guvernera, pada im na pamet nadasve briljantna ideja da se Mister Bluff preruši u jednoga od njih, te u pratnji svog novog kočijaša Žalosne Sove, i Marka, koji se nalazi skriven u kočiji, oslobodi sirote domoljube iz mučnog zatočeništva...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 57%

P*5

S*4

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Preplah v trdnjavi
  KM BUC 14
 • Uzbuna u utvrdi
  KM LU 5
 • Uzbuna u tvrđavi
  KM PO 9
 • Plamena grobnica
  KM ZS 97

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Allarme al forte
  KM SR 13

ZANIMLJIVOSTI

 • Prvo izdanje u Italiji – Collana Araldo #13, rujan 1967. godine.
 • Prvo izdanje u Jugoslaviji – Zlatna Serija #97 ''Plamena grobnica", 01.03.1972. godine.
 • U Hrvatskoj epizoda je izašla kao trobroj u izdanju Ludensa, pod rednim brojem 5, 2006. godine.
 • Mister Bluff se prerušava u engleskog guvernera. (Dakle nije transvestit, ali nije ni daleko od toga.)

Već sam predugo uspješno izbjegavao horor koji se nalazio u donjem desnom kutu starog debelog ormara u mojoj sobi. Tu su se, pored preljevajuće mase starih neuglednih stripova iz ere LMS/ZS, nalazili još neki neidentificirani (o)deblji stripovi pretežito zelenih hrbata. Ja sam, ustvari, dobro znao o čemu se radi, ali sam se pravio da neznam. Bilo je to petnaestak Blekova i Markova iz Ludensove veoma isplative ''Biblioteke nostalgija'', odlično očuvanih, pa ipak neželjenih. Dan je bio kišovit, jedan od onih klasičnih tmurnih prokletih zimskih dana, pa mi pospremanje nije puno pomoglo da ispunim vrijeme. Tada mi je glavom proletila ona stara narodna (''Klin se klinom izbija!''), i shvatio sam da nema druge nego da nešto od toga recenziram, te tako napokon oslobodim podsvijest od fatalnog djelovanja koje je vršio sam sramotni čin posjedovanja ovih 'stripova'. Tek tada ću pronaći mir. Hrabro sam zagrabio rukom u tminu starinskog ormara, da dohvatim taj strašan genocid nad stablima, i u trenutku kada sam uspio rukom zagrabiti ispod te hrpice, tijelom mi je prošla ona nelagodna struja, kao kada sam kao klinac rukom zgrabio kamen ispod kojega se nalazilo pseće (valjda?) govno. Sjetio sam se tada, na svoju vječnu sramotu, kako sam nekoliko puta na kiosku čak i plaćao za ove užase, ostale mi je ne'ko garant uvalio...

Mark (junački, junačinama u utvrdi): "Ontarijski vukovi! Okupio sam vas jer trebam dobrovoljce za opasnu misiju. Nema ni nagrade, ni zarade za one koji mi se odluče pridružiti... Samo umor, borba... a možda i smrt! Nudim vam jedino zadovoljstvo borbe za američku slobodu! ... Tko je tako hrabra srca... neka učini korak naprijed!"

"Bez trenutka oklijevanja, svi Ontarijski vukovi pošli su korak naprijed!"


O Komandantu Marku je puno toga rečeno. Strip je to koji je odgojio mnoge generacije stasitih mladića na europskom tlu, ali ipak danas, nekoliko dekada kasnije, više ne funkcionira kako treba. Mark je prvenstveno pisan za osnovnoškolce sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da ne bi bilo fer uspoređivati ga sa nekim drugim ostvarenjima devete umjetnosti. Međutim, držim da je ipak moja dužnost da se malo pozabavim njegovim likom i djelom.

Klikni za uvećanje

Mark i ekipa bez beda skaču na neprijatelja sa najmanje 25 metara visine

Komandant Mark predstavlja određeni scenaristički pomak (napredak?) naspram Velikog Bleka, kažem određeni jer nije baš da mi je posve jasan, iako ga, kao, nazirem. Glavnu razliku između Bleka i Marka predstavlja to da je Mark pametniji. Blek je grubijan, kolos, titan, on je sirova snaga, on je jednostavno sila prirode. Ukoliko se nađe okružen neprijateljima, dakle bez izlaza, osloniti će se na svoju nadljudsku snagu i jednostavno ih pomesti. (Ako je toliko silan, kako su ga onda uopće okružili? Nevermind...) Dok je Komandant Mark puno inteligentniji, on je odličan strateg, i nikad si ne bi dozvolio da ga okruže, odnosno zarobe. ... Pa ne baš, nije Markec u tom smislu pametan, budući da uvijek naivno upadne u zamku. Markec je inteligentan u smislu da si dopusti da ga zarobe pa im onda pobjegne. (Ne kužim ni ja baš pretjerano ovaj dio, zato se ne brinite.) Tu su još i sidekickovi, Markovi Mister Bluff i Žalosna Sova su puno jači od Roddyja i Profesora Occultisa, pa iako zaduženi za komične dijelove, ipak pomažu Marku u borbama protiv zlih Engleza. Ima smisla, ajde, oduzeli su mu taj primitivni instinkt ali mu zato podarili bolje pomoćnike. Na kraju, tu je problem sa ženskim likovima, jer Blek i prijatelji su imali poprilično negativan stav prema ženskoj populaciji, valjda su ih interesirale neke druge stvari. Mark je međutim stara švalerčina a čak ima i stalnu žensku, Bluff bi omastio brk da mu se pruži prilika, dok je Žalosna Sova pravi pravcati ženomrzac. Old habits die hard, I guess. Vjerojatno su EsseGesse morali savinuti rogove jer ih je napala neka feministička organizacija, pa su pronašli svirepi način da nastave kanalizirati svoja razmišljanja - ako već ostali likovi ne mogu biti takvi, barem će Žalosna Sova ostati vjeran prethodnicima, on je uostalom Indijanac, neće se nitko brinuti ako njemu nadjenemo neke ne baš poželjne atribute. Dakle, kako vidite, neke promjene su ipak prisutne, a vi sami odlučite jesu li pozitivne.

Klikni za uvećanje

Mister Bluff u ulozi engleskog milorda

U vezi ove epizode reći ću samo da se radi o klasici kada je u pitanju naš voljeni komandant sa dabrovom kapom na glavi, tankim (ali dugim) mačem u ruci i starom kuburom za pojasom. Sve počinje kada Mark odluči očitati lekciju nevaljalom britanskom guverneru Sir Wolseyu, pa se ukrca na brod kapetana El Gancha, klasičnog prekaljenog stereotipnog morskog vuka sa kukom umjesto desne ruke, i onda sa 15-oricom odanih domoljuba krene u osvajanje odlično branjene engleske utvrde. Za tu prigodu Mark ima vrhunski plan; dok hrabri domoljubi ginu pod neprijateljskom vatrom pred bedemom velebne utvrde, on se polako šulja na stražnja ulaz. Koji car taj Mark.

Klikni za uvećanje

Astrolog Mark

Ukoliko vas zanima što će se dalje događati, pročitajte ovu epizodu. Naći će se tu ponešto za svakoga: junaštvo, prijevare i nagli obrati, borbe prsa u prsa i humor (dobro ajde, pokušaji humora, ali i to valjda nešto vrijedi).

Uostalom, legenda o Komandantu Marku živi i dan-danas u zabitim krajevima SAD-a. Tamo ga se svi s ponosom sjećaju. Njega, istinskog oca američke nacije.

...

I was driving through my hometown
I was just kinda killin' time
When I seen a face staring out of a black velvet painting
From the window of the five and dime
I couldn't quite recall the name
But the pose looked familiar to me
So I asked the salesgirl "Who was that man
Between the doberman and Bruce Lee?"
She said "Just a local hero"
"Local hero" she said with a smile
"Yeah a local hero he used to live here for a while"


*Bruce Springsteen, album "Lucky Town", pjesma "Local Hero", Columbia Records.

Naprijed

KM LU 2a Gusar

KM LU 19a Skinnerov znak

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Inferno

  Ukupna ocjena 33%

  4, 2, 4, 3

  Ovo mi je jedini Porinov Mark kojeg još uvijek imam. Nekad mi je ovo bilo dobro, ali, hebiga, više nije. Iz ovog stripa se sjećam samo onog Blafovog iživljavanja nad crvenim mundirima, he, he.
  28.01.2008
  22:01:00 sati
  Inferno
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 53%

  4, 5, 6, 8

  mislim da u izdanju porin stripa nisu ni izlazili tako loši KM-ovi a ove epizode se sjećam kao dosta dobre. iako bih da je danas pročitam mislio malo drukčije valjda. dobre naslovnice
  29.01.2008
  10:52:00 sati
  Koresh
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 69%

  7, 7, 7, 6

  iako će mark tek sa kasnijim epizodama biti nešto ozbiljniji strip, ni ovo nije toliko loše, jedna od boljih epizoda u ciklusu prvih 50tak brojeva.
  29.01.2008
  15:51:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 48%

  2, 2, 9, 9

  Znam da sam ovo pročitao prije 2 mjeseca, ali se uopće ne mogu sjetiti o čemu se radi u stripu. 
  12.02.2008
  00:16:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 66%

  6, 6, 8, 6

  Nije ova epizoda tako ni loša. Možda i najbolja u prvih dvadesetak epizoda. Čak ima i neočekivani obrat, što nije baš uobičajeno za ove rane brojeve.
  19.04.2008
  22:59:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 40%

  2, 2, 7, 7

  Treba ovo moći čitati. Tko pročita ovo s razumjevanjem narodni heroj. Stvarno je ovaj Mark za djecu.
  21.04.2008
  20:13:00 sati
  mars1
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 47%

  5, 3, 6, 5

  Meni je ovo baš dobra epizoda. Najbolje kad se opet pojavi guverner.
  15.11.2008
  00:29:00 sati
  cibalia
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 63%

  5, 7, 7, 6

  Svaka Markova epizoda je na isti kalup pa je teško moguće da ti se neka baš ureže u pamćenje. Ipak, za mene je ovo jedna od takvih rijetkih, a za to je zaslužan Mister Bluff i njegovo zajebavanje engleskih vojnika dok je bio prerušen. Dobro san se nasmija na to.
  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
  01.04.2009
  10:28:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 42%

  3, 2, 7, 6

  Prosjek u stilu komandanta Marka...
  22.07.2009
  18:07:00 sati
  Panon
  uredi
 • Rock.Bob Rock

  Ukupna ocjena 44%

  2, 4, 7, 5

  Klasičan Mark. Jedino dobro Bluff kao  guverner.
  20.08.2009
  11:29:00 sati
  Rock.Bob Rock
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 64%

  7, 6, 6, 7

  E ovo je bila priča sa preuveličavanjem odmah na početku . Inače me za skromnost bilo kojeg junaka živo boli kurac ,no EsseGesse je oduvijek s tim pretjerivao , pogotovo u Bleku , pa hvala Bogu što tako nije s Markom, ali ona scena na početku je stvarno retardirana (Mark svoje vukove poziva u borbu gdje je jedina nagrada spoznaja da se boriš za slobodu i svi naravno pristaju i odu u kurac). Nešto identično tome je i u Malom Rendžeru gdje Lavezzolo rendžere opisuje sad kao neke časne ljude i to sranje kao da se nebi prodali za nekoliko kurva

  Sreća pa je nastavak bio bolji

  20.02.2010
  11:57:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  7, 7, 10, 8

  Sasvim OK.

  19.10.2010
  11:11:00 sati
  14act3
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Odlična recenzija.

  Ovo mi je jedna od najdražih Markovih epizoda, a i poslednji strip Mark kojeg sam se otarasio. To je to, imamo prvih 13 Markovih epizoda u kojima je sve rečeno. Mislim da posle ove epizode nema smisla dalje čitati Marka, jer se sve reprizira, samo se imena menjaju.

  22.01.2012
  02:02:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  5, 3, 8, 8

  06.09.2012
  12:37:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 70%

  8, 7, 6, 7

  dobra eipizoda,malo su kratke ove epizode pa se nemoze napisati bas fenomenalna prica al dobrih svakako ima i u takvu spada i ova crtez i naslovnica solidni!!!

  09.08.2013
  02:43:00 sati
  Rahazlam
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Duhovi u tami
  Kod: SIR DRKW 4
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 29.11.2018. 23:53:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 745
 • Tajne
  Kod: LUK PHPR 4
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 23.11.2018. 0:46:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1021
 • Stranac u Redencionu
  Kod: MRNO SA 48-49
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1312
 • Here was a man
  Kod: SOUTHB IMG 1
  Ocjena: 89%
  Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
  Autor: vice
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1890
 • Spoznaja boli
  Kod: NN LIB 58b
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2365

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Pleasant City
  Kod: NN MX 3b
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 3430
 • Na ivici ponora
  Kod: TX ZS 848-850
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 2983
 • Zakletva
  Kod: TX ZS 721-723
  Ocjena: 93%
  Vrijeme: 18.9.2018. 20:53:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2918
 • U službi kaosa
  Kod: DD VEC 132
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 11.10.2018. 22:21:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 2648
 • Čovjek vrijedan 2000 dolara
  Kod: TX LIB 36
  Ocjena: 64%
  Vrijeme: 18.10.2018. 23:36:00
  Autor: hrvoje23
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 2487

Aukcije

Forum