Uzbuna u utvrdi

Komandant Mark

KM LU 5a | 64 str.

Nakon što su Komandant Mark i njegovi vrli Vukovi s Ontarija sasvim slučajno ubili dvojicu oholih britanskih guvernera, pada im na pamet nadasve briljantna ideja da se Mister Bluff preruši u jednoga od njih, te u pratnji svog novog kočijaša Žalosne Sove, i Marka, koji se nalazi skriven u kočiji, oslobodi sirote domoljube iz mučnog zatočeništva...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 35%

Priča 3

Scenarij 3

Crtež 5

Naslovnica 2

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 65%

P*6

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Preplah v trdnjavi
    KM BUC 14
  • Uzbuna u tvrđavi - Markovo spasavanje
    KM HO 7
  • Uzbuna u utvrdi
    KM LU 5
  • Uzbuna u tvrđavi
    KM PO 9
  • Plamena grobnica
    KM ZS 97

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Allarme al forte
    KM SR 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvo izdanje u Italiji – Collana Araldo #13, rujan 1967. godine.
  • Prvo izdanje u Jugoslaviji – Zlatna Serija #97 ''Plamena grobnica", 01.03.1972. godine.
  • U Hrvatskoj epizoda je izašla kao trobroj u izdanju Ludensa, pod rednim brojem 5, 2006. godine.
  • Mister Bluff se prerušava u engleskog guvernera. (Dakle nije transvestit, ali nije ni daleko od toga.)

Već sam predugo uspješno izbjegavao horor koji se nalazio u donjem desnom kutu starog debelog ormara u mojoj sobi. Tu su se, pored preljevajuće mase starih neuglednih stripova iz ere LMS/ZS, nalazili još neki neidentificirani (o)deblji stripovi pretežito zelenih hrbata. Ja sam, ustvari, dobro znao o čemu se radi, ali sam se pravio da neznam. Bilo je to petnaestak Blekova i Markova iz Ludensove veoma isplative ''Biblioteke nostalgija'', odlično očuvanih, pa ipak neželjenih. Dan je bio kišovit, jedan od onih klasičnih tmurnih prokletih zimskih dana, pa mi pospremanje nije puno pomoglo da ispunim vrijeme. Tada mi je glavom proletila ona stara narodna (''Klin se klinom izbija!''), i shvatio sam da nema druge nego da nešto od toga recenziram, te tako napokon oslobodim podsvijest od fatalnog djelovanja koje je vršio sam sramotni čin posjedovanja ovih 'stripova'. Tek tada ću pronaći mir. Hrabro sam zagrabio rukom u tminu starinskog ormara, da dohvatim taj strašan genocid nad stablima, i u trenutku kada sam uspio rukom zagrabiti ispod te hrpice, tijelom mi je prošla ona nelagodna struja, kao kada sam kao klinac rukom zgrabio kamen ispod kojega se nalazilo pseće (valjda?) govno. Sjetio sam se tada, na svoju vječnu sramotu, kako sam nekoliko puta na kiosku čak i plaćao za ove užase, ostale mi je ne'ko garant uvalio...

Mark (junački, junačinama u utvrdi): "Ontarijski vukovi! Okupio sam vas jer trebam dobrovoljce za opasnu misiju. Nema ni nagrade, ni zarade za one koji mi se odluče pridružiti... Samo umor, borba... a možda i smrt! Nudim vam jedino zadovoljstvo borbe za američku slobodu! ... Tko je tako hrabra srca... neka učini korak naprijed!"

"Bez trenutka oklijevanja, svi Ontarijski vukovi pošli su korak naprijed!"


O Komandantu Marku je puno toga rečeno. Strip je to koji je odgojio mnoge generacije stasitih mladića na europskom tlu, ali ipak danas, nekoliko dekada kasnije, više ne funkcionira kako treba. Mark je prvenstveno pisan za osnovnoškolce sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, tako da ne bi bilo fer uspoređivati ga sa nekim drugim ostvarenjima devete umjetnosti. Međutim, držim da je ipak moja dužnost da se malo pozabavim njegovim likom i djelom.

Klikni za uvećanje

Mark i ekipa bez beda skaču na neprijatelja sa najmanje 25 metara visine

Komandant Mark predstavlja određeni scenaristički pomak (napredak?) naspram Velikog Bleka, kažem određeni jer nije baš da mi je posve jasan, iako ga, kao, nazirem. Glavnu razliku između Bleka i Marka predstavlja to da je Mark pametniji. Blek je grubijan, kolos, titan, on je sirova snaga, on je jednostavno sila prirode. Ukoliko se nađe okružen neprijateljima, dakle bez izlaza, osloniti će se na svoju nadljudsku snagu i jednostavno ih pomesti. (Ako je toliko silan, kako su ga onda uopće okružili? Nevermind...) Dok je Komandant Mark puno inteligentniji, on je odličan strateg, i nikad si ne bi dozvolio da ga okruže, odnosno zarobe. ... Pa ne baš, nije Markec u tom smislu pametan, budući da uvijek naivno upadne u zamku. Markec je inteligentan u smislu da si dopusti da ga zarobe pa im onda pobjegne. (Ne kužim ni ja baš pretjerano ovaj dio, zato se ne brinite.) Tu su još i sidekickovi, Markovi Mister Bluff i Žalosna Sova su puno jači od Roddyja i Profesora Occultisa, pa iako zaduženi za komične dijelove, ipak pomažu Marku u borbama protiv zlih Engleza. Ima smisla, ajde, oduzeli su mu taj primitivni instinkt ali mu zato podarili bolje pomoćnike. Na kraju, tu je problem sa ženskim likovima, jer Blek i prijatelji su imali poprilično negativan stav prema ženskoj populaciji, valjda su ih interesirale neke druge stvari. Mark je međutim stara švalerčina a čak ima i stalnu žensku, Bluff bi omastio brk da mu se pruži prilika, dok je Žalosna Sova pravi pravcati ženomrzac. Old habits die hard, I guess. Vjerojatno su EsseGesse morali savinuti rogove jer ih je napala neka feministička organizacija, pa su pronašli svirepi način da nastave kanalizirati svoja razmišljanja - ako već ostali likovi ne mogu biti takvi, barem će Žalosna Sova ostati vjeran prethodnicima, on je uostalom Indijanac, neće se nitko brinuti ako njemu nadjenemo neke ne baš poželjne atribute. Dakle, kako vidite, neke promjene su ipak prisutne, a vi sami odlučite jesu li pozitivne.


Mister Bluff u ulozi engleskog milorda

U vezi ove epizode reći ću samo da se radi o klasici kada je u pitanju naš voljeni komandant sa dabrovom kapom na glavi, tankim (ali dugim) mačem u ruci i starom kuburom za pojasom. Sve počinje kada Mark odluči očitati lekciju nevaljalom britanskom guverneru Sir Wolseyu, pa se ukrca na brod kapetana El Gancha, klasičnog prekaljenog stereotipnog morskog vuka sa kukom umjesto desne ruke, i onda sa 15-oricom odanih domoljuba krene u osvajanje odlično branjene engleske utvrde. Za tu prigodu Mark ima vrhunski plan; dok hrabri domoljubi ginu pod neprijateljskom vatrom pred bedemom velebne utvrde, on se polako šulja na stražnja ulaz. Koji car taj Mark.

Astrolog Mark

Ukoliko vas zanima što će se dalje događati, pročitajte ovu epizodu. Naći će se tu ponešto za svakoga: junaštvo, prijevare i nagli obrati, borbe prsa u prsa i humor (dobro ajde, pokušaji humora, ali i to valjda nešto vrijedi).

Uostalom, legenda o Komandantu Marku živi i dan-danas u zabitim krajevima SAD-a. Tamo ga se svi s ponosom sjećaju. Njega, istinskog oca američke nacije.

...

I was driving through my hometown
I was just kinda killin' time
When I seen a face staring out of a black velvet painting
From the window of the five and dime
I couldn't quite recall the name
But the pose looked familiar to me
So I asked the salesgirl "Who was that man
Between the doberman and Bruce Lee?"
She said "Just a local hero"
"Local hero" she said with a smile
"Yeah a local hero he used to live here for a while"


*Bruce Springsteen, album "Lucky Town", pjesma "Local Hero", Columbia Records.

Naprijed

KM LU 4c Razbojnici s jezera

KM LU 5b Pred zaprekom

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Inferno

    Ukupna ocjena 33%

    4, 2, 4, 3

    Ovo mi je jedini Porinov Mark kojeg još uvijek imam. Nekad mi je ovo bilo dobro, ali, hebiga, više nije. Iz ovog stripa se sjećam samo onog Blafovog iživljavanja nad crvenim mundirima, he, he.
    28.01.2008
    22:01:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 53%

    4, 5, 6, 8

    mislim da u izdanju porin stripa nisu ni izlazili tako loši KM-ovi a ove epizode se sjećam kao dosta dobre. iako bih da je danas pročitam mislio malo drukčije valjda. dobre naslovnice
    29.01.2008
    10:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    iako će mark tek sa kasnijim epizodama biti nešto ozbiljniji strip, ni ovo nije toliko loše, jedna od boljih epizoda u ciklusu prvih 50tak brojeva.
    29.01.2008
    15:51:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 48%

    2, 2, 9, 9

    Znam da sam ovo pročitao prije 2 mjeseca, ali se uopće ne mogu sjetiti o čemu se radi u stripu. 
    12.02.2008
    00:16:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Nije ova epizoda tako ni loša. Možda i jedna od boljih u prvih dvadesetak epizoda. Čak ima i neočekivani obrat, što nije baš uobičajeno za ove rane brojeve. (P: 6, S: 6, C: 8, N: 6) 66%
     
    EDIT 11.11.2022.
    Nakon novog čitanja (zahvaljujući epidemiji recenzija ovog serijala), potvrđujem da mi je ova epizoda jedna od boljih u početnom periodu. Budući da sam naučio uživati u jednostavnim i nepretencioznim avanturama prepunim dobroga starog tipa humora, red je da svoje ocjene povećam na prihvatljiviji nivo. Zaista se svega tu nađe na samo šestdesetak stranica, a najbitnije je da niti u jednom trenu nije dosadno!
    19.04.2008
    22:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 7, 7

    Treba ovo moći čitati. Tko pročita ovo s razumjevanjem narodni heroj. Stvarno je ovaj Mark za djecu.
    21.04.2008
    20:13:00 sati
    mars1
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 47%

    5, 3, 6, 5

    Meni je ovo baš dobra epizoda. Najbolje kad se opet pojavi guverner.
    15.11.2008
    00:29:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 63%

    5, 7, 7, 6

    Svaka Markova epizoda je na isti kalup pa je teško moguće da ti se neka baš ureže u pamćenje. Ipak, za mene je ovo jedna od takvih rijetkih, a za to je zaslužan Mister Bluff i njegovo zajebavanje engleskih vojnika dok je bio prerušen. Dobro san se nasmija na to.
     
    01.04.2009
    10:28:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Prosjek u stilu komandanta Marka...
    22.07.2009
    18:07:00 sati
    Panon
    uredi
  • Rock.Bob Rock

    Ukupna ocjena 44%

    2, 4, 7, 5

    Klasičan Mark. Jedino dobro Bluff kao  guverner.
    20.08.2009
    11:29:00 sati
    Rock.Bob Rock
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 6, 7

    E ovo je bila priča sa preuveličavanjem odmah na početku . Inače me za skromnost bilo kojeg junaka živo boli kurac ,no EsseGesse je oduvijek s tim pretjerivao , pogotovo u Bleku , pa hvala Bogu što tako nije s Markom, ali ona scena na početku je stvarno retardirana (Mark svoje vukove poziva u borbu gdje je jedina nagrada spoznaja da se boriš za slobodu i svi naravno pristaju i odu u kurac). Nešto identično tome je i u Malom Rendžeru gdje Lavezzolo rendžere opisuje sad kao neke časne ljude i to sranje kao da se nebi prodali za nekoliko kurva

    Sreća pa je nastavak bio bolji

    20.02.2010
    11:57:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    7, 7, 10, 8

    Sasvim OK.

    19.10.2010
    11:11:00 sati
    14act3
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Odlična recenzija.

    Ovo mi je jedna od najdražih Markovih epizoda, a i poslednji strip Mark kojeg sam se otarasio. To je to, imamo prvih 13 Markovih epizoda u kojima je sve rečeno. Mislim da posle ove epizode nema smisla dalje čitati Marka, jer se sve reprizira, samo se imena menjaju.

    22.01.2012
    02:02:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 3, 8, 8

    06.09.2012
    12:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    dobra eipizoda,malo su kratke ove epizode pa se nemoze napisati bas fenomenalna prica al dobrih svakako ima i u takvu spada i ova crtez i naslovnica solidni!!!

    09.08.2013
    02:43:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 9, 2

    Mark u svom prosjeku. Neloše.

    16.10.2019
    11:41:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 41%

    3, 3, 6, 5

    Odlična recenzija. Ah, taj naivni početak Marka. Dobro da sam ovo čitao polu-pospan na godišnjem na moru...

    29.09.2020
    15:09:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kratak sadržaj:

    Zavladala je uzbuna u utvrdi zbog fantomskog lorda Fentona. Engleze je uzvrpoljila pojava ćelavca neuredne brade kojega je u stopu stalno pratio mršav, živahan pas…

     

    Komentar:

    Smatram recenziju pretjeranom i nikako se ne slazem s nekim gornjim komentarima kako je rijec o odlicnoj recenziji. Zanimljiv je recenzent, iako ne cita ni Marka, ni Bleka, ni Tellera, morao je napisati koju „saljivu“ recenziju za sve navedene serijale. Da stvar bude gora, usput je pobrao neke bas sjajne epizode poput ove i time napravio pretjerano losu reklamu za epizodu i za cijeli serijal opcenito. Osobno smatram ovo kao uvredu svim fanovima serijala. No, kako se da i iscitati iz nekih gornjih komentara, prica je jedna od boljih iz ranog perioda serijala.

     

    Moj prvi susret s Komandantom Markom zbio se negdje otprilike 2006. godine. Naletio sam na 2 broja, ludens br 4. i ludens br 5. Iako uvijek citam kronoloski sve sto kupim, tada sam iz nekih razloga prvo krenuo citati br 5. Tako da ova epizoda "Uzbuna u utvrdi" je prva epizoda komandanta Marka koju sam ikada procitao. Epizoda mi se na prvu svidjela i navukla me na to da pocnem malo pomalo sakupljati brojeve i citati komandanta Marka. Kada sam prvi put citao ovu epizodu, imao sam otprilike 8 godina, a kako je serijal raden za uzrast 8-15 godina ja sam taman tad bio u njemu. No, i dan danas, meni je Mark zakon i uzivam ga citati.

     

    Ovu epizodu sam procitao vec jako puno puta i doslovce je znam napamet. Tesko je rangirati epizode i reci koja bi mi bila najdraza, no ova ce mi uvijek biti posebna zbog toga jer je prva koju sam citao. U epizodi se puno toga izmjenjuje, akcije ima na pretek! Prvo napad na utvrdu koji je pomalo atipican za serijal jer Mark vodi vukove sa sobom, a ostavlja Zalosnu Sovu i mister Bluffa u utvrdi. Onda sumski napad na kociju lorda Fentona. Ona scena kada skacu na kociju mi je jedna od najdrazih scena u cijelome serijalu. Zatim imamo snijeg odjednom i one razbojnike u krcmi. A nakon toga krece uzbuna u utvrdi koju radi mister Bluff prerusen u engleskog lorda. On je bio najbolji lik u cijeloj prici i kako se samo sprdao s onim englezima! :D Stvarno scene koje ce mi cijeli zivot ostati u pamcenju. Simpaticno je bilo i kad je Zalosna Sova pokazao sto je radio njegov pradjed vrac kad bi ga psi zivcirali svojim lajanjem. 😊 Imali su EsseGesse slicnih bisera i kod Bleka, pa se lako sjetiti epizode „Sismisova banda“ u kojoj saznajemo sto je napravio djed profesora Occultisa u jednoj napetoj situaciji kad su mu ukrali konja. :D

     

    Uglavnom, epizoda koju bih definitivno svima preporucio. Vidim da je ovdje dobila izrazito niske ocjene, ali kazem, meni je kultna, ova epizoda me navukla na Marka i po meni je sjajna uz mnostvo prevrata i akcije. O crtezu ne trebam ni govoriti mnogo. Ovaj klasicni stil crtanja koji je imao EsseGesse je meni super. Mozda nije tako detaljno, ali je jednostavno sve nacrtano i to je u konacnici crtez na kojemu sam odrastao. Meni osobno, ova epizoda ne zasluzuje nista ispod ciste 100-tke.

     

    Zanimljivosti:

    - Kronološki gledano 13. avantura

    - Prvo izdanje, Collana Araldo br 13, rujan 1967.

    - Likovi: Mister Bluff (13. pojavljivanje), Žalosna Sova (13), Markov konj (13), Betty (12), Flok (6), El Gancho (4), sir Wolsey, narednik Kendall (2) (Ontarijski Vuk), lord Fenton

    - Lokacije: Cardytown, prolaz Tri vrha

    - Utvrde/izvidnice: Ontario (13), utvrda Engleza u Cardytownu

    - Brodovi: brod Ontarijskih vukova (5)

    - Englezi (12)

    - Ontarijski Vukovi u napadu (12)

    - Referenca na prošlu epizodu „Razbojnici s jezera“ u kojoj Flok spasi život Žalosnoj Sovi

    - 4. epizoda s vremenskim neprilikama u serijalu. Prva sa snijegom, a osim njega, imamo i snježnu oluju.

    - Upoznajemo lorda Fentona koji ima nadimak „Hijena iz Kalkute“. Kasnije u serijalu srećemo i „Hijenu iz Sikawara“ u istoimenoj epizodi (SR: 30).

    - 6. put u serijalu cujemo pjesmu Vukova. Ranije smo ju culi u epizodama „Komandant Mark“ (SR: 1), „Ontarijski vukovi“ (SR: 2),  „Izdajnici“ (SR: 6), „Zamka“ (SR: 7) i „Mister Bluff“ (SR: 8).

     

    Crtež (moje osobno mišljenje bazirano na razlikama koje prepoznajem, nepotvrđeni podaci):

    - Sinchetto (13), Sartoris (13), Guzzon (11)

    - Po stranicama, numerirano po Ludens izdanju:

    Sinchetto: 5-8, 11-13, 21-22, 24-25, 28-31, 34-37, 41, 43, 52-55, 57, 64

    Sartoris: 16-17, 38, 44, 46-47, 56, 61, 65

    Guzzon: 9-10, 14-15, 18-20, 23, 26-27, 32-33, 39-40, 42, 45, 48-51, 58-60, 62-63, 66-68

    Total (neslužbeno/moje predvidanje):

    Sinchetto: 27

    Sartoris: 9

    Guzzon: 28

     

    Mudrosti Žalosne Sove:

    - Razmaziti psa ne valja, inače ćeš se kajat!

     

    04.08.2021
    14:36:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 8, 4

    Skroman uradak, naivnosti dosta, puno toga već viđenog, jedino Flok i Žalosna Sova spašavaju stvar. Markovo lice varira, naslovnica jako loša .

    30.09.2023
    22:20:00 sati
    tex2
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    Ništa specijalno, ali nikako loše kao za neke. Jeste, već smo duže vrijeme u istim okvirima, mada mislim da je ovo prva zasjeda sa skokovima s drveća. Ima malo više zajebancije nego inače, mada mi se nije svidjelo razvlačenje sa masiranjem Mundira unutar tvrđave. Jeste prazno, nema nekog spektakla, ali se uvijek može čitati. Čini mi se i da je na prvih 10ak tabli sasvim druga ruka, Mark izgleda prilično škiljav. S druge strane, ovo je epizoda gdje je Beti možda i najljepše nacrtana. Prolaz? Naravno.

    07.10.2023
    18:06:00 sati
    Salkan
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Čitam ovu recenziju i mislim se – WTF ?!? Vjerojatno se i sam Mark misli ovako nešto. Epizoda je uistinu kvalitetna i drugačija, kako je Ivan napisao u svom komentaru – atipična, misleći pritom da Mark i njegovi Vukovi prvi iniciraju napad na neprijatelja. A ono što se pamti je to prerušavanje Blafa i ismijavanje Crvenih Mundira 😂 Poveznicu bih dao s onom prvom epizodom u kojoj se El Gancho pojavljuje, kada su se šale nizale na račun guvernera sir Roderika, a ovdje je to prošireno na veću skupinu Engleza. Drago mi je da smo vidjeli i taj mali detalj sa snijegom, sjećam se da je Attila77 stavio jednu takvu tablu na forum u boji, nevjerojatno kako izgleda moćno u koloru, prekrasno!

    25.11.2023
    13:00:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 68%

    6, 6, 9, 5

    Po vremenu čitanja, imam dojam da je ovo najduža Markova epizoda, a, bome, puno je toga i stalo u 64 stranice. Epizoda svakako ima trenutke za pamćenje poput dva neuspješna pokušaja zarobljavanja engleskih guvernera i epske Bluffove zajebancije s vojnicima, ali malo se prešlo granice i trebalo je biti realnije odrađeno, npr. da je Bluff tu bio suzdržaniji ili se recimo obrijao i stavio periku, ili došao s jednim traperom kao preživjelim vojnikom. Uz to, neuvjerljivo je da lord stigao iz Indije, čuvši opis, govori lokalnom poručniku tko ga je zamijenio u utvrdi. 

    Odvratna recenzija i opet uočavam da prvi komentari krenu u smjeru recenzentove pjesme/pljuvačine. 

     

    27.11.2023
    23:08:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    13.12.2023
    15:36:00 sati
    srlekralj
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    30.01.2024
    08:56:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1783
      • Stijena koja se miče
        Kod: KM LU 8b
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 17.5.2024. 9:45:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 1760
      • Cesta
        Kod: ALBUM ORKA_SP 57
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
        Autor: paro
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1757
      • Planina tajni
        Kod: TX ALM 3b
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 1750
      • Put za Serenity
        Kod: TX SAK 7
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1730

      Aukcije

      Forum