Herojska predstraža

Komandant Mark

KM ZS 90 | 64 str.

Algonkini pale sela po ontarijskoj okolici. Za vrijeme njihovih napada, u blizini tih paleža, vrzma se i scenski umjetnik Veliki Reginald. Istodobno, Mark se nađe u neobičnom društvu zatvorenika, koji će čudnim spletom okolnosti braniti jednu herojsku predstražu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*6

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Izpostavljena utrdba junakov
    KM BUC 6
  • Izdajnici - Heroji predstraže
    KM HO 3
  • Gusar
    KM LU 2
  • Izdajice - Junačka predstraža
    KM PO 3
  • Herojska predstraža
    KM ZS 90
  • Herojska predstraža
    KM ZS 1098

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'avamposto degli eroi
    KM SR 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova epizoda originalno u Italiji izlazi u veljači 1967., a Dnevnik je objavljuje 1971. i ponovno u reprintu 1992. koji je bio jedan od zadnjih brojeva edicije, prije nego što je izdavač nestao sa scene u obliku kakvom ga pamtimo. U Ludensovom integralu drugog broja, epizoda je objavljena u rujnu 2005. godine kao treća priča pod nazivom „Heroji predstraže“. Priča je također objavljena i u edicijama nakladnika Horus, Porin i Bucik.
  • Algonkin je pleme američkih Indijanaca s područja gornje Ottawe u Ontariju i Quebecu. Zbog velikog neprijateljstva s Irokezima i Francuzima, dio Algonkina se pridružio Ottawama. Danas se dijele na deset skupina, od kojih devet živi u Quebecu, a jedna u Ontariju. Svih pripadnika plemena ima tek nekoliko tisuća.
  • William Shakespeare (1564. – 1616.) bio je engleski književnik, kazališni glumac i redatelj. Smatran je najvećim piscem engleskog jezika, a ujedno se smatra za jednog od najslavnijih i najistaknutijih svjetskih dramatičara. Djela su mu prevedena na sve jezike svijeta.
  • “Hamlet“ je tragedija koju je napisao William Shakespeare. Jedna je od njegovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija, izvođena na mnogim pozornicama diljem svijeta. Prvi put je objavljena 1603. godine.

“Herojska predstraža“ je jedan od prvih brojeva edicije Komandanta Marka i jedna od epizoda koja je mnogima, iz ovog ili onog razloga, ostala u sjećanju. To ponajviše ima zahvaliti nazivu same epizode, jer je taj naziv ostao prilično pamtljiv mnogima iz djetinjstva, bez obzira kada su imali priliku susresti se s tom epizodom. Nije običaj govoriti o naslovnici na početku recenzije, ali ovoga puta činim izuzetak. Možda bih za ovu priču volio vidjeti ponešto vizualno atraktivniju naslovnicu od postojeće. No, s druge strane, od uobičajenih scenarističkih propusta autorskog trojca, moram naglasiti kako u ovoj priči svi likovi imaju barem ime. To je nekakav minimum minimuma, koji su autori tako često i tako uspješno znali izbjeći.

Autori kombiniraju već toliko puta viđenu ustaljenu praksu vezanja glavne niti epizode, sa sporednim pričama. Obično su te sporedne priče vezane uz Bluffa i Žalosnu Sovu i njihovo postupno uvođenje u glavnu radnju priče, a ovoga puta je Markov dvojac prijatelja u društvu i s Betty. Naime, Betty napušta utvrdu kako bi u obližnjem selu pronašla šešir, a u tom obližnjem selu se nalazi i Mark, kojemu je pažnju privuklo neobično ponašanje Indijanaca Algonkina. Pojavljuju se niotkud, iznenada i pale sela rodoljuba.

Inače, ovo nije prvi puta da autori uključuju u priče Bettyinu slabost modnim dodacima, u što u ono vrijeme možemo ubrojiti i ženske šešire. Tako sam se prisjetio jedne Markove epizode u kojoj je šešir odigrao jako važnu ulogu.

U područjima gdje napadaju Algonkini uočen je i umjetnik koji se predstavlja kao Veliki Reginald. Veliki Reginald izgledom podsjeća na Napoleona iz jedne njegove životne faze.

Veliki Reginald je solo umjetnik, koji ima samostalne nastupe u kojima publici uglavnom recitira probrane i odabrane stihove iz velikih književnih djela. Sve neka učena i školovana umjetnička publika u vremenu američke borbe za neovisnost. Često mijenja lokacije nastupa, putuje kolima i ima brojne nastupe. Naravno da je odmah potpuno očito da je u dosluhu s Indijancima kojima pruža potrebnu logističku pomoć. Ova njegova uloga podsjetila me na Zagorovu priču slične tematike, gdje su Indijanci upali u vojničku utvrdu , koristeći pomoć iznutra.

“Herojska predstraža“ je epizoda koja jednostavno pršti akcijom. Mark na putu do predstraže spašava život jednom zatvoreniku izvlačeći ga iz nabujale rijeke, a od napada preostale dvojice njegovih kolega, spašava ga grof Tarbes. On je francuski dobrovoljac koji se bori za američku neovisnost, a koji Marka upoznaje s detaljima brodoloma kojeg je proživio zajedno s tim robijašima. Tema francuskih dobrovoljaca koji se bore za američku stvar, jedan je od omiljenih motiva autorskog trojca. Razvidno je kako ga koriste već od prvih brojeva Markove edicije. Jedna od kvalitetnijih epizoda koja na širi način obrađuje ovu tematiku francuskog sudioništva u američkoj borbi za neovisnost je epizoda “Očeva sablja“.

Autori su odlično izgradili situacije u kojima je prikazan međuodnos Marka sa odbjeglim zatvorenicima. Zatvorenici koji dobivaju neočekivanu slobodu uslijed brodoloma, postaju odbjegli robijaši željni slobode. Ali, ne pod svaku cijenu. Ne, ako ta sloboda uključuje i hladnokrvno Markovo ubojstvo, posebno uslijed činjenice da je Mark spasio jednoga od njih iza nabujale rijeke, riskirajući na taj način i svoj život. Sva agonija, tjeskoba, premišljanje, kovanje planova i lažnih nada vidljiva je unutar same predstraže, gdje neočekivani junaci postaju sudionici “Herojske predstraže“. Tex ima jednu odličnu epizodu slične tematike sa zatvorenicima u obrani utvrde, a epizoda se zove “Velika invazija“.


Epizoda “Herojska predstraža“ sadrži šezdesetak stranica koje izgledaju kao pravi presjek kompletne Markove edicije. Bazirana je na ozbiljnoj priči, likovi su izgrađeni sa svojim posebnostima, a nije zanemariva ni šaljiva komponenta epizode. Za nju je bila zadužena jedna lubanja, koja je služila kao rekvizit Velikom Reginaldu.


Crtež autorskog trojca je uvijek bio na zavidnoj razini. Posebno volim kada se dodatno potrude i prikažu atmosferu uvjeta odvijanja priče, što mi je kao čitatelju posebno važno. Evo jedna takva vinjeta.


“Herojska predstraža“ je dobra i kvalitetna Markova priča iz najranijeg razdoblja njegove edicije i koja je, dobrim dijelom, zaslužna i za dio popularnosti koju je ovaj junak uvijek baštinio u svijetu čitatelja.

Naprijed

KM LU 2a Gusar

KM ZS 92 Strijeljanje u zoru

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Mozda uz Trn u oku moj prvi dotik sa svjetom stripa.. 

    Možda nije sve za 10 ali uz dozu nostalgije sve za 10 strip

    24.06.2022
    14:49:00 sati
    teller
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 38%

    2, 1, 7, 8

    (NAPOMENA: ovaj moj komentar datira iz 2019., prvo čitanje - možda nakon drugog čitanja bude nešto bolji dojam)

     

    Jedna od epizoda u ovom početnom nizu koja me nije oduševila. Rekao bih da je ovo epizoda idealna za 8-10 godišnjake kojima bi bila jedna od onih prigodnih priča da ih se uvede u ovaj serijal, ali i općenito u svijet stripa. Neshvatljivo je činjenica da je Mark toliko naivan i da se taj Reginald, koji je očito glavni sumnjivac, tako dugo "provlačio" u ovoj epizodi. Nema nažalost nikakve misterije niti nekakvog zapleta, osim što je čitatelja vjerojatno zanimalo što je bilo sa tom predstražom. Uvođenje robijaša u ovu priču mi je suvišno i nije mi se taj dio s njima uopće svidio. Pred kraj epizode se pojavljuje jedan pas kod Betty koji jako sliči na Floka.

    24.06.2022
    14:55:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    24.06.2022
    16:32:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    24.06.2022
    20:21:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Salkan

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    Dobar, mada je bilo puno boljih epizoda u serijalu. Po meni na granici da uđe u top15 svih vremena Markovih avantura.

    24.06.2022
    22:11:00 sati
    Salkan
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Slazem se kako je rijec o jednoj veoma dobroj epizodi punoj akcije, ali i humornih scena. Posebno mi se svidio sam kraj epizode u kojem su priredili salu Betty, no na kraju je Betty bila ta koja se njima smijala. Sjajan humor je bio i na pocetku epizode kada Zalosna Sova i Mister Bluff srecu lubanju od kartona i upoznaju Velikog Reginalda, kralja glumaca! Mister Bluff je odusevljen s njegovim nastupom, a Zalosna Sova mu kaze da je poznavao jednom jednog indijanca koji je govorio isto kao Reginald. Razlog takvog govorenja? Pao je s konja i udario glavom. Sto ce ga reci da su svi glumci tako malo udareni hahaha ;)

     

    Zalosna Sova se pokazao kao najprisebnija osoba u ovoj epizodi. On je odmah skuzio tko bi mogao imati veze s iznenadnim napadom Algonkina. Zanimljvio da Mark, koji je uvijek prikazan kao najpametniji od njih, to nije i sam uvidio, ali to bih i naveo kao jedan od pluseva. Malo za promjenu da i Mark tapka u mraku.

     

    Svidaju mi se uspredbe prikazane u recenziji. Sve naveden epizode sam i sam citao i ovako citajuci recenziju odmah se prisjetim i njih te preporucam i drugima citanje navedenih epizoda ako ih vec nisu procitali. Narocito Texovu epizodu "Velika invazija". To je stvarno remek djelo u reziji Boselli - Marcello koji su uvijek dobitna kombinacija. 

     

    Ja bih jos dodao ovdje i jednu svoju uspredbu. Onaj dio sa spasavanjem utvrde Tundar neodoljivo me podsjeca na Blek Ludens broj 8. U obje epizode su prisutni robijasi koji su neprijateljski raspolozeni prema Marku ili Bleku i u obje epizode pokusavaju obraniti se u utvrdi. Kod Marka protivnici su Algonkini, dok kod Bleka rijec je o Crnim Stopalima i crvenim odorama. Takoder, jos jedna usporedba koju bih volio provuci je ta sto i Mark i Blek idu do izvora po vodu. Takoder, obojica vode po jednog suputnika sa sobom i obojicu taj pokusa ubiti na nacin da ih gurne u provaliju. I Mark i Blek se spasavaju na isti nacin i ne dozvoljavaju da se i njihov neprijatelj sunovrati u provaliju. No glavnina radnje ipak tece u drugacijem tonu, ovo su samo neki dijelovi koji su isti u obje epizode.

    24.06.2022
    23:37:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    25.06.2022
    14:48:00 sati
    LL1986
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    Meni je ovo sasvim solidna epizoda. Ima nekoiko detalja koji čine radnju zanimljivom i epizodu drukčijom. Nema Engleza, Mark nije najpronicljivija osoba na svijetu, Ontarijski vukovi su doživjeli veliki poraz, a imamo i zanimljivog sporednog lika. Također, humor je dobio svojih pet minuta iako još nema Floka.

    Naravno, nema sumnje da je Veliki Reginald negativac, ali ne vjerujem da je baš jasno na koji način, što točno radi. Stoga ne bih scenariju zamjerio to što nema misteriju u smislu identiteta glavnog negativca. 

    Crtež uobičajeno dobar, ali je trebalo malo realnije crtati neke scene (str. 172-173). Naslovnica je morala biti bolja, i po motivu i načinu na koji je nacrtana. Ovoj je više od pola pozadina.

    25.06.2022
    19:34:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    U potpunosti prepisujem i potpisujem komentar iznad kolege Dwayne_Looneya i samo povećavam ocjenu za naslovnicu. Unatoč ispravnim zamjerkama, ipak je riječ o uzbudljivoj i efektnoj naslovnici. 

    27.06.2022
    13:19:00 sati
    Spock
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 63%

    5, 6, 7, 9

    Opet mi pada na pamet komentar: kratko, naivno, zabavno.

    28.06.2022
    00:21:00 sati
    Deki86
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 56%

    5, 4, 7, 8

    Jedna od početnih priča koje su još bile naivne. Prosjek za taj početni period.

    05.07.2022
    09:22:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    05.07.2022
    13:49:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 7, 7

    Sjećam se da mi je ko klincu ovo bila super priča. Na ovo ponovljen o čitanje vidim da sve pršti od naivnosti i plitkosti. Zlikovac je poznat od početka ali scenaristi uspiju to utopiti u hrpu usputnih pričica obogaćeno humorom i napetošću (kakvom takvom) Priča nije izdržala zub vremena ali nije ni nečitljiva, dapače. I dalje je se može čitatit kao zabavu, makar na drukčiji način.

    05.07.2022
    19:20:00 sati
    Deers
    uredi
  • Vlladimir

    Ukupna ocjena 22%

    1, 1, 4, 4

    Ovo je baš loše i plitkoumno sa današnjeg stanovišta...

    Crtež trojca je neusaglašen, dobrim delom i loš (planovi, neke...perspektive-kojih i nema-al' i kad ih ima, horidne su do bola), jer sva tri autora Marka crtaju na svoj način, i to se primećuje i smeta. Zbog tih oscilacija u crtežu, narušava se i ritam  priče, jer svaki svojim stilom drugačije oslikava momente akcije, prizora okoliša, poze likova itd. Da su umesto što je svaki od njih crtao po par kadrova ili par tabli, raspodelili posao scenario/olovka/tuš-na tri zasebna dela, sigurno bi celokupan rezulatat bio daleko simpatičniji.

    Priča, sama po sebi je površna i jadna sa gomilom stereotipa i klišea, sa zlim indijancima i kul Vukovima sa Ontarija. Istina je da su mase tih ''rodoljuba'' bili kolonijalni ološ, ništa drskiji i grdji nego Teksaški rendžeri i slični njima, koji su listom bili vinovnici genocida i pokolja Indijanaca, pod parolom da se bore za slobodu i slsr.

    Žalosna Sova (možda ne eksplicitno u ovoj epizodi), kao i svi Bonelli sidekickovi koji nisu ''amerikanci'', podložni su rasnim i degradirajućim packama, što se možda ne primećuje kad si klinac... al' kad primetiš, utisak je baš ljigav.

    Markove simpatije spram grofoskog ološa Tarbesa su takođe jedan fin primer ljigavštine. Paz' ti to, grof se smorio kod kuće pa doš'o da ''pomaže'' Američkim ''rodoljubima'' (čitaj - da ubija starosedeoce), a Mark igra - vrti se ko čigra... od sreće. Mrš!

    Finalna bitka je takođe smandrljana i Redžinaldova smrt je totalno nežapažena i nebitna, kao i njegov razlog što je huškao indijance na ''roduljube''... gluposti. Da ne pominjem Markovu finalnu konstataciju u vezi Redžinaldove smrti. Samo ću napisati... kakav licemer! 

    06.07.2022
    09:30:00 sati
    Vlladimir
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    6, 7, 9, 8

    I opet Betty kupuje šešir. Priča je predvidljiva, ali zabavna, a kod Marka to volim.

    17.08.2022
    11:23:00 sati
    tekumze
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 649
  • Zlatokosa
    Kod: KM ZS 597
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 15.8.2022. 10:19:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1003
  • Što se dogodilo s Mary Rose?
    Kod: NR GOLCS 1a
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 13.8.2022. 2:22:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1032
  • Ruke nad gradom
    Kod: CASS PAD 2
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 11.8.2022. 7:17:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 949
  • Bijeli pakao
    Kod: PSDZ SA 37b
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 9.8.2022. 7:39:00
    Autor: Qwertz
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 952

Aukcije

  • LMS 375.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:22:30
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 304.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:53
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5
  • LMS 302.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:21:07
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 12
  • LMS 292.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:20:13
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 7
  • LMS 284.
    Vrijeme: 28.08.2022 00:19:27
    Prodavač: rudx
    Cijena: 1 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 5

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bandera!
    Kod: MTX VCZS 36
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 27
    Broj pogleda: 2765
  • Smrt u svemiru
    Kod: NN LIB 62c
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 25.5.2022. 0:37:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1806
  • Kameni most
    Kod: TX LIB 67
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.6.2022. 23:07:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1797
  • Leteći mjesec
    Kod: KM ZS 441
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.5.2022. 1:43:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1743
  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1722

Aukcije

Forum