Dužno obećanje

Kit Teller

KT LMS 150 | 96 str.

Pritisnut utegom obećanja, Frankie je dužan oženiti Annie Četiri Pištolja. Sada ga samo čudo može spasiti!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 4

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*8

C*8

N*4

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Šerif se predaje
    KT LMS 150
  • Frontier Town
    KT LU 24
  • Banda petorice
    KT LU 25
  • Šerif se predaje
    KT VG 49

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Nel campo nemico
    KT SR 48
  • La banda dei 5
    KT SR 49

ZANIMLJIVOSTI

  • U striscia formatu ova epizoda je izlazila od svibnja do srpnja 1967., serie VI.:
    079 (24.05.67) - “Fiori d’arancio per Annie”,
    080 (07.06.67) - “Colpo di scena”,
    081 (21.06.67) - “Rivolta a Cactus Hood”,
    082 (05.07.67) - “Lo sceriffo si arrende”
  • Epizoda je u Bonelli formatu izašla u studenom i prosincu 1967., samo pola godine nakon striscia izdanja.
  • U utvrdu se vraća Annie Četiri Pištolja.
  • Upoznajemo Archiea Pedigrea Feltama, šestog muža naše Annie Četiri Pištolja.
  • Zahvala kolegi ReemCP-u na podršci i poticaju za pisanje recenzija ovog junaka, a Sarghanu veliko hvala na konstruktivnim savjetima pri pisanju i ove recenzije

Frankie je u najvećoj opasnosti do sada. Naš hrabri rendžer popustio je pod strašnim i nesmiljenim pritiskom Calamity Jane, pardon, Annie Četiri Pištolja, a sve zbog obećanja dana samom sebi u dvjema pogibeljnim situacijama. Pokušao je izbjeći neminovno služeći se trikom, ali mu nije uspjelo. Annie je doskočila triku i preokrenula trik u svoju korist. "Željezo se kuje dok je vruće!", izjavila je - i tako je naš Frankie završio na putu prema svećeniku u obližnjem gradu, gdje će postati njen novi muž, nakon što je sahranila prethodnih šest. U pratnji, kao svjedoci su: Kit, Claretta, Brandy Jim i Rosa. Sada samo čudo može spasiti našeg, svakim novim kilometrom, sve potištenijeg rendžera. Čuda se ponekad događaju, a hoće li i kakvo će mu čudo sada biti potrebno, ostaje da vidimo.

Osuđeni Frankie

Razlog što sam se odlučio na recenziranje upravo ove epizode je što je drugačija od svih epizoda ovog junaka. Krasi je neozbiljnost radnje s velikim brojem gegova i dosjetki, kao i nepredvidljivi te urnebesni preokret. Mislim da se bi se ova epizoda svakome svidjela, a ne samo fanovima Malog rendžera. Razlog tome je što nije potrebno poznavati likove i općenitu radnju serijala da bi ti sve bilo jasno, a i lako se poistovjetiti sa simpatičnim likovima, njihovim zgodama i nezgodama. Lavezzolo uvodi čitatelja u priču na jednostavan, jasan, sažet i zanimljiv način. Nema tu pretjeranog kompliciranja, pa i čitatelji koji nisu redoviti dobiju potrebnu i za priču bitnu informaciju na nenametljiv i fluidan način.

Snovi i noćne more

Kod Lavezzolija me fascinira njegova pažnja prema detaljima i kontinuitetu. U prvih pedesetak brojeva naš Kit je junak bez mrlje. U direktnom obračunu je ubio samo jednu osobu i to revolveraša Killer Jima u samoobrani, a i to je bila Nolittina priča (Nolitta nam je u Zagoru, a pogotovo Mister Nou dokazao da je puno okrutniji od Lavezzolija :-)). Također, dobra stvar kod njega, uz kontinuitet, je i paralelno vođenje više radnji odjednom, koje postaju bitne u narednim epizodama i ukupno u serijalu. Izbjegava fantastične elemente i sve pokušava realno objasniti. Koristi puno didaskalije i u tome je jedan od pionira. Daje izmišljena imena mjestima radnje, pa tako izbjegava povijesnu nekonzistentnost. Najlošiji dio njegovih scenarija, pogotovo u početnim brojevima, njegovo je uporno stavljanje Kitova konja u poziciju spasitelja našeg junaka. Ispada da konj samo što ne progovori. Definitivno iritantno i nepotrebno, ali čovjek je očito imao fetiš na konje.

Po pitanju crteža ovdje je Gamba na vrhuncu. Njemu odlično odgovaraju komične scene, a to ovdje i dokazuje. Za Gambu sam ranije pisao da je 7/10 maksimalna ocjena koju može dobiti, ali nisam računao da bi moglo biti ovakvih komičnih i opuštajućih farsi, a tu je on majstor. Mnogi ga ne vole, ali Gamba je svestran crtač, a rad na Malom rendžeru je njegov vrhunac. Kako je serijal napredovao i njegov crtež se razvijao skoro do neprepoznatljivosti u odnosu na početne brojeve, i to na bolje. U početku sam mislio da mu baš odgovara Lavezollijev scenarij, jer zbog dosta didaskalija, a malo akcije, limitirani crtači lakše skriju mane. Opovrgnuo me u onih nekoliko Nolittinih epizoda, gdje je zbog više akcije, a manje didaskalija težnja bila na dinamici, a on se snašao kao bubreg u loju. Mana mu je siromašan crtež i slična lica likova, a to je posebno dolazilo do izražaja u početnom periodu, gdje je, zahvaljujući takvom scenariju, i crtež bio statičan bez neke dinamike, pa to pomanjkanje detalja dolazi do izražaja. Dobar je u karikaturi, a ovdje to i dokazuje.

Ova epizoda nema originalne naslovnice. Šteta zbog toga, jer ova je priča zaslužila naslovnicu. Van Gogh je kopirao Dnevnik, pa je na naslovnicu stavio naslov koji odgovara ovoj epizodi, iako bi, po originalu trebao ići naslov slijedeće epizode. Ocijenio sam Van Goghovu s dvije ocjene manje, kad su već stavili naslov koji odgovara priči.
Inače te predivne i originalne Donatellijeve naslovnice slikane tehnikom tempere su mala remek djela. Donatelli na njima prikazuje kauboje i rendžere kako su stvarno izgledali, bez blještavih, elegantnih i ispeglanih uniformi.

Život u braku

Zaključak na kraju bi bio da je ovo jedna pitka i uzbudljiva vestern komedija iz pera Andrea Lavezzolija s potpuno neočekivanim i duhovitim preokretom! Možda je epilog pretragičan, ali je u duhu priče o Annie i sudbini njenih nesretnih muževa. Temom, duhovitim i originalnim scenarijem iskače iz prosjeka većine tadašnjih epizoda početnog perioda, pa je bez straha mogu svrstati među bolje epizode ovog junaka uopće, stoga idu i najbolje ocjene. Takve ocjene nisu slučajne, već s razlogom. Činjenica je da ovaj strip budi ono pravo zadovoljstvo nakon čitanja, što je jako teško postići. Navesti čovjeka da se osjeća bolje je umjetnost - nešto neprocjenjivo. Za nešto sumorno što te baca u očaj postoji stvarni život i stripovi za „pametne“, a za dobar osjećaj tu je naš junak iz djetinjstva - Mali rendžer!

Naprijed

KT LMS 134/135 U vučjoj jazbini

KT LMS 151 Manituovo oko

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 8, 4

    Spock je sve rekao. Ovo je jedna drukčija ali vrlo opuštajuća i zabavna epizoda sa, možda nepotrebnim, tragičnim završetkom koji je, ipak, u skladu sa svim dosad ispričanim u ovome stripu, naravno o Annie Četiri Pištolja. Gambi definitivno leže epizode s komičnim scenama.

    Iskreno, Donatellijeve naslovnice mi se ne sviđaju, bolje su ove u If Edizioniju ali ocjena ide Donatellijevoj pošto nijedna od dvije od If Edizionia kroz koje se priča provlači s njom nema veze.

    16.10.2019
    07:59:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 86%

    10, 10, 8, 2

    Zabavno i opuštajuće u priči koja ima i glavu i rep,uz nekoliko odličnih scena.

    16.10.2019
    11:31:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 8, 5

    Frenki i Ana Četiri pištolje se žene. Več ta ideja zaslužuje dobre ocjene. Vjenčanje je naravno otkačeno i zabavno. Sviđa se mi ideja priče i neozbiljnost radnje. Crtež je također dobar. Najlošija karika mi je naslovnica. Inače je lijepa, ali nema nikave veze sa pričom. Na njoj bi trebao biti motiv iz vjenčanja.

    16.10.2019
    21:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • ReemCP

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 9, 6

    LU 24 i 25 (157-196 i 5-60) > br. 48/49: Dužno obećanje

    Jedna opuštajuća, komična epizoda, baš nekako po guštu :) Uvijek je to tako kad je Annie 4 pištolja u pitanju i kad joj se da nešto više prostora u stripu. Koji karakter! Tko može onako doći zapovjedniku utvrde u kancelariju i lupit šakom o stol, te još tražit dopuste za rendžere :D Zaista jedna epizoda koja čitatelju u više navrata izaziva osmijeh na licu :) Frankie nikad nije bio u ovakvim problemima, mislim da bi se rađe suočio sa cijelim ratobornim indijanskim plemenom nego što je ovdje morao prolaziti.

     

    Joj, jadan Frankie, ali se uspio izvući. Ili nije? Zadnja sličica, kadar nam je uputio da 6.muž odsada stvarno nije među živima više, tako da je Frankie ponovno u opticaju :D Malo jedino kvari dojam Ludens izdanje, ono učestalo spominjanje riječ rak - pa sve moguće žive izvedenice od te riječi :(

     

    PS. hvala Spocku na jednoj lijepoj recenziji (prva, a prve se pamte), ali i što me je spomenuo u zanimljivostima :) 

    17.10.2019
    13:48:00 sati
    ReemCP
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    7, 8, 7, 6

    Već u prvom pojavljivanju je pop izjavio da se najviše boji svoje žene:) Sve u svemu, opuštajuće...dobra zajebancija.
    23.10.2019
    01:36:00 sati
    Oki
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 92
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 297
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 221
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 762
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 752

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2751
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1811
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1700
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1313
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1247

Aukcije

Forum