Sve do propasti svijeta

Lazarus Ledd

LL SD 10 | 96 str.

Larryjevi tajanstveni poslodavci šalju ga na zadatak kojem je cilj raskrinkati neonacističku terorističku organizaciju. Pod lažnim imenom Sonny Barnett ubacuje se u Sive orlove, no nakon neuspjela atentata biva otkriven. Ubrzo saznaje da Sivi orlovi surađuju sa Japancem Toshirom koji je kao i Larry bio član COBRE,a sada se bavi razvojem i trgovinom oružja. Toshiro ga uzima u svoje zarobljeništvo, a u njegovoj službi nalazi se i Gregory, također bivši član COBRE, koji je pretvoren u neku vrstu kiborga...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 81%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Sve do propasti svijeta
  LL SD 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Fino alla fine del mondo
  LL STCM 10

ZANIMLJIVOSTI

 • Pretposljednja naslovnica koju je za Lazarusa izradio Giancarlo Olivares
 • Prva epizoda Lazarusa koju je nacrtao Fabio Bartolini
 • Larry se nakon puno vremena susreće sa nekadašnjim suborcima iz COBRE, Japancem Toshirom i najboljim prijateljem iz COBRE, Gregoryem koji je pretvoren u neku vrstu kiborga
 • Larry upoznaje Mariko, Toshirovu kćer s kojom će se susresti još u trilogiji ˝Buđenje Kobre˝ SD 48/50
 • Sa Sivim orlovima Larry se susreće i u epizodi ˝Život ili smrt˝ SD 24

Kada sam prije par mjeseci nabavio ovaj strip, nisam imao prevelika očekivanja. Prvenstveno zbog toga što sam prije njega pročitao ˝Znak zmije˝, još jednu epizodu koju je nacrtao Fabio Bartolini. ˝Znaka zmije˝ je bio očajan, nikad nisam pročitao priču s tako lošim crtežom. Ustvari, možda i crtež nije bio tako loš, ali uopće mi nije išao uz radnju. Zbog crteža ili ne, ˝Znak zmije˝ mi je najlošija Larryjeva epizoda kod nas izašla, a vjerojatno i uključivši sva talijanska izdanja. Prije nego sam počeo čitati ˝Sve do propasti svijeta˝ nisam baš osjećao da će mi se ova epizoda svidjeti. No, što je radnja izmicala kraju raspoloženje mi se popravljalo. A nakon pročitane posljednje stranice znao sam da u rukama držim jedan od najboljih Lazarusa izdanih kod nas. Ako ne među pet najboljih onda među deset. Odlično je obrađen Toshirov, ali i Gregoryjev povratak, a saznali smo i još jedan dio Larryjeve prošlosti. Mislim da je to epizoda u kojoj se prvi put pojavio neki bivši član specijalne postrojbe COBRA od početka serijala. I to ne jedan, nego dva.

Radnja započinje kada Larry dolazi kući i na stolu nalazi lažne dokumente sa svojom slikom i imenom Sonny Barnett (to će ime Larry koristiti u još nekim nadolazećim epizodama). Po zadatku koji mu je dao Garrett, Larry se uvlači u rasističku terorističku skupinu Sive orlove, a cilj mu je razotkriti tko stoji iza te skupine. Stječe sve veću naklonost zapovjednika Grella, ali nakon neuspjela atentata biva otkriven. Tjekom ispitivanja na velikom ekranu se pojavljuje Larryju poznato lice- bivši zapovjednik u COBRI, Japanac Toshiro koji je kao Larry promjenio identitet te se sada zove Matsuo i surađuje sa Sivim orlovima u aspektu naoružanja. Ne znam tko je u tom trenutku bio više iznenađen, Larry kada je vidio Toshira na ekranu ili Toshiro kada ga je Larry nazvao starim imenom. To je zainteresiralo, ali i uplašilo Toshira i on ga uzima u svoje zarobljeništvo.

Od tog trenutka radnja se naglo zakreće. Ova epizoda ima zapravo dva dijela. U kratkom prvom dijelu Larry se obračunava sa Sivim orlovima, a u dužem drugom protivnik mu je Toshiro. Rijetko Larry ostavlja nezavršen posao u nekoj epizodi, a ovom broju više nećemo čuti o Sivim orlovima, s njima će se Larry obračunati ponovno u epizodi ˝Život ili smrt˝, SD 24. Sada Larry ima većih problema, nije jedini član COBRE na slobodi, kako je mislio prije nego se pojavio Toshiro. Što Larry ima protiv njega? Kao prvo on oružjem snabdjeva Sive orlove koje to oružje koriste u terorističkim napadima. Kao drugo, sam je na čelu zločinačke organizacije, ali najvažnije od svega Toshiro je Larryjeva najboljeg i najvjernijeg prijatelja iz vojnih dana, Gregoryja Wagnera pretvorio u kiborga, odnosno njegov mozak priključio je na umjetni organizam. Baš je to najviše pokretalo Larryja za osvetom. Drugi dio priče je na neki način hi-tech tematike na rubu SF-a. Sivi orlovi izgledaju kao hrpa primitivaca pored oružja i opreme koju koristi Toshirova organizacija, a njihova je veza baš to oružje koje Toshiro dobavlja za Orlove. U zarobljeništvu u Japanu Larry kao da dolazi u drugi svijet. Sve vrvi od vrhunske opreme, specijalnih odijela i kiborga... Larryju takav svijet nije stran, s visokom tehnologijom sreo se puno puta, često su epizode bile na rubu SF-a.

Poseban predznak u ovoj priči stavljen je na odnos Gregoryja i Larryja. Nekad nerazdvojni suborci, ali prije svega veliki prijatelji i što je najvažnije vjerni jedan drugome. Gregory je stradao tIjekom zajedničke misije usred neke pustinje i od tada Larry nije čuo za njega. Opet su se ujedinili u završnoj borbi protiv Toshira. Larry je ušao u Gregoryjevo odijelo i u fantastičnoj završnoj borbi opet su, kao u stara vremena, skupa se suprotstavili neprijatelju, ovaj put Toshiru. Još jedanput je učenik pobijedio učitelja, Larry je u završnoj borbi uspio poraziti Toshira koji se sigurno više nikad neće vratiti Larryjev svijet, samouništen je zajedno sa svojim odijelom. Ista stvar snašla je i ˝Gregoryja˝ koji je po poslijednji put pomogao Larryju, ne samo u borbi nego i da shvati kakav zapravo pravi prijatelj mora biti i kako takvih prijatelja ima vrlo malo u životu. Ne znam, možda mi je nešto promaklo, ali u ovoj epizodi opisuje se kako je Gregory poginuo usred pustinje, a u LL ˝Jeka prošlosti˝ piše da je poginuo u Tokiju tijekom razvrgavanja specijalne jedinice. Pokušao sam to shvatiti, ali nisam uspio.

Kad već spominjemo junake koji su se pojavljivali prije, spomenimo i Mariko, Toshirovu kćer koja će se opet pojaviti u kasnijim epizodama i to u trilogiji ˝Buđenje Kobre˝. Tada će tražiti osvetu zbog smrti oca, a kao podmukao protivnik pokazala se već u ovoj epizodi kada je s Larryjev legla u krevet (bilo je to malo više od običnog ležanja;-) kako bi od njega samog doznala neke informacije.

Što se tiče Bartolinijeva crteža, više mu leže epizode s puno akcije (ova, ˝Krug se steže˝, ˝Grad igre˝, ali i ˝Projekt Legba˝). Ugodno me iznenadio njegov crtež za ovu epizodu, ali meni je i dalje njegov crtež jedan od lošijih u Lazarusovoj seriji. No nije previše negativno utjecao na priču kao kod ˝Znaka zmije˝. Bartolini nije sklon detaljima, crtež mu je jednostavan, mislim da nisam pročitao nijednu priču s tako jednostavnim crtežom. Bartoliniju je ovo prva priča koju je ilustrirao za Lazarusa, kasnije je kod nas izašlo još pet-šest epizoda s njegovim crtežom. Njegov crtež uspoređuju sa crtežom Kevina McGuirea, autora Kapetana Amerike, općenito sa američkim načinom crtanja.

Naslovnicu je izradio Giancarlo Olivares, nekad prvi Lazarusov crtač. Naslovnica je iznad njegovog prosjeka. I dok su me druge njegove naslovnice redom razočaravale, ova me mamila da što prije pročitam priču. Moje glavno pravilo za dobru naslovnicu je da su na njoj najviše dva lika, a idealno je ako je samo jedan. Ako su tri, naslovnica je nekako prezgusnuta i malo koja naslovnica s tri ili više likova mi se sviđa. Što se tiče tog segmenta, ocjena više. Iako nisam baš ljubitelj SF-a prilično me zainteresirao Larry u ovoj specijalnoj odori i u borbi s neprijateljem, a ova me naslovnica podsjetila na neke naslovnice Nathana Nevera kojeg sad crta baš Olivares. Naslovnica nema nekih manjaka, ja bih rekao da je to najbolja Olivaresova naslovna stranica za Lazarusa poslije ˝Braće po oružju˝.

Još samo podatak da je ova epizoda u Italiji objavljena 1994., u prvoj godini Lazarusova izlaženja, a kod nas je izašla 1997. u tisku Slobodne Dalamcije. Znači da je naš zaostatak za talijanskim originalima bio tri godine, odnosno nekih 35 epizoda, a sada je naš zaostatak za originalima nekih 65 brojeva plus preskočenih 15. Ovu priču preporučam onima koje zanimaju epizode s robotima, kiborzima i sličnim, a također fanovima Natahana Nevera jer me ova epizoda jako podsjetila na njega. Ovo je epizoda u kojoj ima dosta akcije koja Lazarusu nikad ne fali samo je koji puta ima više, a koji puta manje. Radnja je stvarno jednostavna, nema kao ponekad suvišnih kompliciranja radnje i što je najvažnije, priča nije dosadna i ˝ubijena˝ kompliciranim scenarijem, vjerojatno je zato priča tako dobro ocjenjena. A svakako je preporučam svima.

Naprijed

LL SD 9 Braća po oružju

LL SD 12 Dan nezavisnosti

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Žiga

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 8, 6

  Solidno.Moglo biti bolje, ovu priču bi ja dao u barem 2 dijela, tako bi imala veči efekt.Vrlo zanimljivi dio je kod Sivih orlova i nažalost se prebrzo razotkriva, a u drugom dijelu priče nisam imao dojama, da se radnja nastavlja u Japanskoj.Dio priče, koji Larry provodi sa Marikom, mi je bezveze.Ali ima u ovom stripu nekoliko scena, koje su nezaboravne, poput scene kada mu šef Sivih Orlova(mislim da se zove Hans) drži pištolj na glavi i broja do tri, a Larry ostaje trdan.Druga dobra scena mi je na samom kraju, onaj veliki crtež, gdje je narisan Gregory u zraku, a napisano nešto u stilu "Prijatelji sve do propasti svijeta".Meni je crtež solidan i Bartolini mi se sviđa u svim pričama, koje je crtao.Ja bih ovu priču uvrstio među solidne, ima mnogo boljih, a i mnogo loših.Pohvale recenzentu!
  07.01.2005
  15:54:00 sati
  Žiga
  uredi
 • Djole

  Ukupna ocjena 62%

  6, 8, 5, 5

  Solidno visoke ocene, isključivo zbog scene u kojoj se dva stara prijatelja po poslednji put bore zajedno. Ostalo nije vredno pomena.
  07.01.2005
  21:37:00 sati
  Djole
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 9, 7, 8

  Meni je ovo sjajna priča više zbog ponovnog okupljanja priajtleja nego zbog sve te akcije koje baš i nisam ljubitelj. Crtež je previše ''uredan'', da bi dobio više od 7, a naslovnica je dosta dobra.
  08.01.2005
  11:33:00 sati
  Verfalk2003
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Bartolini je meni ko nešta nacrtano na kompu. To mi uopće nije za ovakve stripove. Inače super strip.baš mi je zakon kad se probudi u Tokiju, kao HA? DI SAM? :-D
  10.01.2005
  09:47:00 sati
  nikola
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 8, 8

  Svidja mi se ova epizoda jer govori o pravom prijateljstvu poput 'NN Posljednji val'.
  13.01.2005
  22:18:00 sati
  Hari
  uredi
 • Ukupna ocjena 56%

  7, 5, 4, 8

  Pa, onak, više mi se svidio početak nego kraj. Skoro da je najzanimljivija stvar u stripu, činjenica da je Lary išao pogledati festival horora i to je gledao Body Snatchers (a to nisam čak ni ja gledao).
  30.01.2005
  20:07:00 sati
  stinky
  uredi
 • Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Prilično dobar strip iako naslov zavarava."Sve do propasti
  svijeta" mi baš ne djeluje kao prikladan naslov za nešto
  što se odnosi an drugi svjetski rat.
  16.06.2005
  16:22:00 sati
  zerovnik
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Dirljiva priča o prijateljstvu sa izvrsnim posljednjim okršajem između laryja i toshira,bivšeg pripadnika kobre.Bartolini nije najbolji ali je isto prilično kvalitetan crtač a naslovnica je stvarno za desetku.
  07.07.2005
  18:55:00 sati
  vice
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 9, 7

  prekrasna priča o prijateljstvu. dobar je završni obračun između Toshira i Larryja. crtež i naslovnica ok.
  18.01.2006
  21:18:00 sati
  mpavin
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 70%

  7, 7, 7, 7

  solidno.moglo je i bolje
  25.08.2007
  17:43:00 sati
  lwood
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Krenuo nedavno ponovo čitati sve Larrye izdane kod nas tek da vidim dal će mi i danas ostaviti jednako dobar dojam. Nakon prvih 20-tak pročitanih brojeva i dalje mi je ovaj jedan od najboljih serijala ikad izdanih na našim prostorima. Sve epizode su mi u rangu solidne do odlične. Ova je jedna od onih vrlo dobrih.
  09.12.2007
  20:08:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 61%

  7, 5, 6, 7

  ne znam, nije mi sjelo, sam kraj nije loše zamišljen, i da je bolje crtano, sigurno bi i dojam bio boljipočetak i kraj solidni, sredinu preskočit
  10.02.2009
  18:35:00 sati
  ken2
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 40%

  3, 2, 7, 4

  No comment.
  24.08.2009
  11:19:00 sati
  writer
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 60%

  6, 6, 6, 6

  Cak bih rekao da je ovo jedna od boljih epizoda medju prvih deset.

  12.07.2011
  14:13:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 7, 10

  Ne bih se složio da je ovo jedna od najboljih priča. Dosta dobro uglavnom. Crtež nije loš a naslovnica je odlična, stvarno ide uz naslov!

  09.02.2012
  20:50:00 sati
  supermike
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  03.03.2012
  18:17:00 sati
  Villain
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od mojih omiljenih. Sve se objasni,nimalo dosadna i crtež je "čist".

  02.08.2012
  22:46:00 sati
  Mirko1
  uredi
 • luxi68

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  11.03.2013
  19:39:00 sati
  luxi68
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 77%

  8, 7, 8, 8

  Uh, sjećam se kad je tek izašla ova epizoda koja je to bila napetost. Tada je lazarus bio nov lik/strip i sve se tek otkrivalo, njegova zagonetna prošlost, tko je on, itd. Tada mi je bila odlična, danas malo manje. Onaj dio sa Sivim orlovima mi je skroz nepotreban i apsurdan. Ekstremno rasistička organizacija pa surađuje sa japancima i još su podređeni njima, mislim...kao da je Capone počeo pisati potpuno drugačiju epizodu i onda odjednom dobio prosvjetljenje. Dakle, priča počinje tek kad Larry dolazi do Toshira. Kraj je lijepo izveden i nabijen emocijama, bez patetike. To je ujedno i po čemu se pamti ova epizoda. 

  07.05.2013
  13:08:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Ukupna ocjena 52%

  5, 4, 6, 7

  19.07.2013
  22:33:00 sati
  tekumze
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 91%

  9, 10, 8, 10

  Svakako jedna od boljih Lazarusovih epizoda.. Priča je zanimljiva, crtež nije loš, naslovnica je odlična, što više reći.. Otkriva se dobar dio Larryjeve prošlosti, što je uvijek bio hit kod ostalih junaka, pa tako i kod Larryja.. Sve u svemu, očekujem i ostale epizode (koje još nisam pročitao) da su na istoj razini..

  01.06.2014
  10:48:00 sati
  allessi
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Super epizoda.Obožavam kada se Lari susretne sa nekim iz svoje prošlosti.

  30.09.2014
  12:02:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 76%

  6, 9, 8, 7

  Nakon "Betsy Blues" ovo je druga epizoda gdje se vidi osjetan napredak u scenariju. Iako se čini kao da je Capone ovdje spojio dvije ideje,  i iako priča nije baš najoriginalnija, konačni rezultat s vrlo dobrim Bartolinijevim crtežom je veoma zadovaljavajuć. 

  21.03.2015
  14:38:00 sati
  drogsy
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 9, 7

  Odlično!Priča koja vuče na čitanje.

  23.05.2020
  11:47:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Skate-board boys
   Kod: AF SS 417
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 269
  • Davitelj s Manhattana
   Kod: NR LIB 1c
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 387
  • Strange Planet
   Kod: STP MOG 1/2
   Ocjena: 69%
   Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 262
  • Zvezda sa juga
   Kod: KM ZS 1013
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 769
  • Čovjek bez lica
   Kod: DD LIBKB 26a
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
   Autor: Sarghan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 518

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   Aukcije

   • Alan Ford br.1
    Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
    Prodavač: bicko
    Cijena: 356 kn
    Broj ponuda: 11
    Broj pogleda: 406
   • ZagorLMS br.83
    Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
    Prodavač: bicko
    Cijena: 199 kn
    Broj ponuda: 12
    Broj pogleda: 210
   • ZagorLMS br.85
    Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
    Prodavač: bicko
    Cijena: 253 kn
    Broj ponuda: 12
    Broj pogleda: 207
   • Zagor lms br 96
    Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
    Prodavač: sale75zagor
    Cijena: 100 kn
    Broj ponuda: 7
    Broj pogleda: 181
   • Mark br.126
    Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
    Prodavač: bicko
    Cijena: 103 kn
    Broj ponuda: 23
    Broj pogleda: 162

   Forum