Braća po oružju

Lazarus Ledd

LL SD 9 | 96 str.

Larryev cilj je uništiti umjetnu inteligenciju, dvojnicu Axis, koja se nalazi u Novoj Hispaniji. To je neovisna država, koju predvodi okrutni general Arroyo. Pobunjenici vode bitku protiv Arroya i pridruži im se i Larry, ali zbog izdaje uhvaćeni su u zamku, kad se infiltriraju u Arroyovu utvrdu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 27%

Priča 3

Scenarij 2

Crtež 2

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 60%

P*6

S*5

C*5

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Braća po oružju
    LL SD 9

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fratelli in armi
    LL STCM 9

ZANIMLJIVOSTI

  • po drugi put se, nakon LL 4-Axis, pojavljuje umjetna inteligencija
  • general Arroyo se pojavljuje drugi i posljednji put

Nakon što sam prvi put pročitao strip godine 2000., odložio sam ga na policu i nisam ga dotaknuo sve do prije nekoliko dana. Sada sam razmišljao da bi recenzirao priču, koja mi je ostala u posebno negativnom sjećanju i tako sam se sjetio tog stripa, koji je meni osobno jedan od najlošijih LL ikad napravljen. No, tako se rodila ova recenzija...

Autor nas doslovno baci u središte događanja, jer se Larry već nalazi u Novoj Hispaniji i sve što znamo je, da je tamo stigao uz pomoć svojih tajanstvenih poslovodaca(Garret&Co). Larry kaže, da ti ljudi moraju imati veliku moć, jer su ga neopaženo uspjeli prevesti u Novu Hispaniju.Ali kako da čitatelji osjete tu veliku moć?Zar je autoru bilo teško na par stranica opisati Larryev put do Nove Hispanije, dati točnu lokaciju? To bi mogao biti zanimljiv dio priče za uvod u strip, a onda bi slijedila glavna radnja.Dakle, glavni Larryev cilj je uništiti dvojnika Axis, umjetnu inteligenciju, skrivenu u Arroyovim laboratorijima. Očekivao sam, da će to biti velika scena u stripu, no bio sam negativno iznenađen. Kao prvo, Larry vrlo lako pronađe umjetnu inteligenciju, previše lako za tako »dobro čuvan« laboratorij, kao što svi govore i gdje sve vrvi od čuvara. Kao drugo, cijela scena s umjetnom inteligencijom razriješi se na par stranica. Roboti čuvari se aktiviraju kada se Larry približi, slijedi nekoliko bum-bum scena i Larryevih akrobatskih izmicanja metcima, onda podmetne eksploziv i trk(u posljednjoj sekundi naravno) van. Previše puta viđena tematika. Glavni junak spašava glavu u posljednjoj sekundi, a po mojoj logici eksplozija bi trebala dohvatiti Larrya, jer se on baca samo kroz vrata, dakle ostaje u istoj zgradi, a eksplozija je imala efekt samo u sobi sa umjetnom inteligencijom.

Dalje, ideja o svećeniku kao Arroyovom sinu je potpuno bez potrebe. Kao što saznajemo, Arroyov se sin Berto (pravo ime »oca Miguela«) nakon što je odglumio smrt, da bi pobjegao ocu, nakon kratkog boravka u Europi vratio u Novu Hispaniju, da bi pomogao narodu kojeg njegov otac terorizira. Ali kao svećenik sa svojim molitvama i blagoslovima ne može napraviti ništa bitno. Logičnije bi bilo da je u inozemstvu organizirao pomoć, napravio paniku što se događa u Novoj Hispaniji i tako bi policija ili tajne službe sigurno bacile Novu Hispaniju pod nadzor. Još jedna glupost je, kada Berto/otac Miguel spriječi Arroya u bijegu i kaže mu, da je njegov sin. Arroyo ga onda nemilosrdno upuca i nazdravlja njegovoj smrti. To nije u skladu s time što prije u stripu govori, kako mu sin fali i da će zauvijek biti sam zbog njegove smrti. Ako bi stvarno nešto osjećao prema sinu, ne bi ga tako brzo upucao(kasnije u stripu Miguel umire upravo zbog te rane).

Ideja o samoj radnji u stripu; pobunjenici vode bitku protiv okrutnog diktatora, je previše puta viđena u filmovima kao i u drugim stripovima i ne djeluje nimalo originalno. Uvijek se zna, što će se dogoditi i skoro svaka scena se može predvidjeti. Pobunjenici nekako pronađu put u Arroyovu utvrdu. Da se stvari zakompliciraju, Arroyovi vojnici ih uhvate i onda se nađe neki Bruce Willis ili Larry, koji prvo ispuni svoj cilj, onda spašava sve zatvorenike, provede pravdu za sve i uspješno pobjegne.

Crtač Pezzi ne zna crtati Larrya, potpuno je drukčiji kada ga crtaju drugi crtači.U prvom dijelu stripu uopće mu ne crta oči, nego samo crninu i Larry više sliči na samuraja. Na stranici 59. nisam prepoznao, da se radi o Larryu, a na stranicama 60. i 94., sliči na čovjeka od 50 godina. Isto je s Arroyom, njegovi brkovi jednostavno su dva ista uska crna trokuta i u posljednjem okršaju sa Larryem sličan je Hitleru. Berto/otac Miguel sliči na likove iz Tomb Raidera(str. 14., crtež 4) s defektno oblikovanom glavom i licem. Meni osobno je crtež katastrofa, najgori crtež ikad viđen u Larryu. Katkad se dogodi da pozadine ni ne nacrta, nego je sve bijelo, a kad je nacrta, drva i ljudi su kao neke crne čudno oblikovane fleke na bijeloj podlozi bez pravog izraza.

Olivaresove naslovnice nikad nisam previše volio, no ova mi je nešto iznad ostalih. Kao prvo, zato što scena na naslovnici ima veze s pričom, što se ne dogodi često. I kao drugo, robot je nacrtan dobro, jasno su vidljivi dijelovi i njegov oklop, a i pozadina prikazuje sobu sa umjetnom inteligencijom i slična je onoj u stripu. Također mi naslovna strana djeluje dinamično, jer je Larry nacrtan u napadu i ne znamo što će se dogoditi u sljedećem trenu, dok ne pročitamo strip.

Za kraj mogu samo reći, da me veseli, što Capone kasnije u serijalu nije ponovio greške i napisao scenarij sličan tome. Ima još nekoliko priča, u kojima je tematika sto puta obrađena i gdje se kao i ovdje sve scene mogu unaprijed predvidjeti, ali ovaj mi je strip (i vjerojatno će zauvijek ostati) najlošiji Larry ikad izdan.

Naprijed

LL SD 7 Grad u plamenu

LL SD 10 Sve do propasti svijeta

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 4, 8

    Ma gdje samo izvlačite ove epizode. Nisam ni ja baš zadovoljan s ovom epizodom, ali probajte naći neke epizode gdje nećete samo pljuvati po Lazarusu. Sve su negativnosti lijepo navedene al mislim da je, što se tiče uvoda u priču, on dan u prethodnoj epizodi.
    15.12.2004
    20:42:00 sati
    Hari
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 8, 7

    Ne slažem se sa Žigom, ima puno gorih LL. Ovo je sasvim solidna priča, klasična tema, diktatura, pobunjenici, revolt. Da je bolje razrađena stvar sa robotima i umjetnom inteligencijom, bio bi to jako dobar strip. Dalje, ideja o svećeniku nije tu bezveze, to je više zbog dramaturgije. I da se kaže kako je snaga duha jača od snage oružja. To što je Arroyo sličan Hitleru nije neobično, on je u biti metafora za najpoznatijeg diktatora, sa svim tim tehnološkim i biološkim eksperimentima. Prolazno, ali bilo je tu materijala za bolje ostvarenje.
    30.12.2004
    12:25:00 sati
    stinky
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Priča je po meni bolja nego se čini. Možda je stara tema ali prvi puta obrađena u Lazarusu. Po meni dosta dobra. Samo da spomenem sjajan glazbeni broj koji se pojavljuje na zadnim stranicama- Brothers in Arms-Dire Straits- meni jedna od najboljih pjesama- svakako poslušati.
    07.01.2005
    22:14:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Sve to što je spomenuto kao negativno stoji, ali meni uopće nije smetalo. Čak bih se usudio reći da je ovo jedan od Top 5 Lazarusa, a ako ne i Larry sa najboljim crtežom. Pezzi je fantastičan, dok se Olivares baš i nije iskazao.
    08.01.2005
    11:21:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Izvrsno odrađen LL.Što se tiče crteža slažem se da je stvarno vrlo dobar.Epizoda mi djeluje kao svojevrsni nastavak Axisa koji ima zavidno mjesto u mojo top LL bibloteci.Dosad imam neke male rupe u mojo kolekciji LL-a,pa ih nastojim popuniti.
    16.06.2005
    16:19:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 8, 5, 9

    Jedan od lošijih Larryja ali isto na mjestu.Jedino mi je crtež dosta loš.
    25.07.2005
    11:14:00 sati
    vice
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 71%

    8, 9, 4, 8

    ovo je moj jubilarni 100.komentar. dobra epizoda zbog onoliko pucanja.još jedna pozitivna strana su opisani odnosi među suborcima, otkrivanje one ženske-uhode, i onaj pop koji je odlučio uzeti stvar u svoje ruke kada je vidio toliku nepravdu. Pezzi je toliko loš da u nekim trenucima nisam mogao raspoznati tko je tko.naslovnica solidna
    18.01.2006
    21:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 5, 8

    Paa istina, dobar dio kritika stoji, ali ipak ne bih rekao da je toliko loše koliko sugerira recenzija. Crtež je svakako najslabija karika i tu se nema što za dodati. Priča i scenarij nisu nikakvi rariteti, no rekao bih da je Ade odradio solidan posao. Sviđa mi se ideja o svećeniku kao Arroyovom sinu koji se na svoj način bori protiv očeve diktature (aluzija na Hitlera je također na mjestu). Kadrovi u kojima vođa onih pobunjenika pretvoren u zvijer luta bespučima Nove Hispanije uz taktove "Brothers in Arms" Dire Straits-a je zaista nezaboravna. Križ i krunica, latinska imena i nazivi, sve jasno simbolizira Južnu Ameriku kao postojbinu brojnih diktatora, i tu se nema što zamjeriti Adeu. Naslovnica je dobra, poza neobična (Larry u letu), stoga pohvale za Olivaresa.
    23.05.2007
    08:26:00 sati
    targon
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 52%

    6, 5, 5, 4

    ništa naročito
    25.08.2007
    17:42:00 sati
    lwood
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    veliki sam obožavatelj lazarusa i skoro sve epizode su mi u najgorem slučaju solidne-istina,ovo je jedna od rijetkih koja je malo lošija
    03.11.2007
    14:17:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 46%

    3, 5, 5, 7

    Priča je slabašna. Akcijska pucačina crno-bijelih likova, negdje u Južnoj Americi, i to je to. Kad meci počnu fijukati po utvrdi samo čekaš da Švarci ili Slaj iskoče iz nekog grma u poderanoj crnoj potkošulji, sa kalašom u ruci  i masnim znojavim povezom preko čela... Cliché.
    05.12.2008
    15:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 60%

    7, 4, 7, 6

    sve primjedbe stoje, ali meni nije posebno smetalo, a ideja o svećenicima mi se čak i sviđa, ovo je prosječna priča, koja je imala potencijala za puno bolje, nisam puno lazarusa pročitao, ali ovo mi je najbolji crtež do sada
    26.01.2009
    21:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 35%

    4, 2, 5, 2

    Očekivao sam mnogo više od ove priče, kad ono - truba.
    24.08.2009
    11:18:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    4, 3, 5, 8

    u ovoj epizodi sam ocekivao nesto u stilu Predatora, ocekivao sam da ce bolje bit iskoristena ta famozna umjetna inteligencija. A dobio sam nista... parkticki se ni ne spominje Axsisov dvojnik. Dakle, tu se slazem s recezentom, to je veliki i najveci minus ovoj epizodi. Na crtez ne bi trosio rijeci, po meni je to najveci nedostatak LL serijala (ipak ruku na srce, vidjali smo dosta gore crteze u serijalu) Naslovnica mi se svidja, medjutim i ona je promasena (buduci da se dvojnik uopce ne pojavljuje u stripu). I da, kraj stripa, ona scena s citiranjem Dire Straitsa je fenomenalna. Jedino po cemu cu pamtit ovu slabsnu epizodicu.

    03.01.2010
    11:05:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    19.06.2010
    14:25:00 sati
    markoVP
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    jednostavno lose. 

    21.07.2011
    14:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    29.10.2011
    00:35:00 sati
    Villain
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 23%

    2, 2, 2, 5

    Jedina pametna stvar je pjesma.

    23.11.2011
    20:53:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 55%

    5, 5, 6, 7

    Slažem se da je ova epizoda jedna od lošijih ali nije baš toliko smeće kako neki kažu. Čitao sam gore priče o Zagoru, Dylanu i ostalim junacima koji su puno poznatiji od ovog serijala. Pitam se opet zašto se recenziraju priče koje nisu neke dok je npr. 8 brojeva prije ovog stvarno dobro štivo?

    09.02.2012
    00:51:00 sati
    supermike
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Ne bih se složio sa tako negativnom ocjenom recenzenta. Solidna epizoda sa solidnim vrlo upečatljivim crtežom. Naslovnica odlična.

    01.06.2012
    22:41:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    4, 6, 4, 9

    Večina stvari koje se recenzentu ne sviđaju meni su skroz u redu, kao pojavljivanje Larryja u šumi bez prikaza puta i poput lakoga ulaza u utvrdu i uništenje robota i svega. Zar niste nikada čitali Conana? Istina je da je ova epizoda malo slabija od ostalih, pogotovo što se tiče crteža ali LL je tada bio nov strip gdje su se okušavali razni crtači. A priča je za rane devedesete skroz u redu, ipak je prošlo skoro 20 godina otada. Naslovnica je ok, ništa posebno. Olivares zna i bolje.

    02.08.2012
    22:42:00 sati
    Mirko1
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Nije tolilo loše, ali da je jedan od slabijih Larry-a, to je istina. Za razliku od drugih meni nije zasmetala ta Axis (iako je pitanje od kuda jednom diktatorčiću iz džungle takva tehnologija), a ni svećenik koji je sin od diktatora (iako je patetično). Meni je potpuno nepotreban onaj dio sa Manuelom kao nekim genetski izmjenjenim čovjekom koji baca na vukodlaka, a i naslov epizode mi je potpuno promašen. Možda da je malo jači otisak, bio bi i bolji crtež.

    07.05.2013
    12:58:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    20.07.2013
    21:07:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 44%

    5, 3, 5, 5

    Možda i najlošiji Larryi koji san pročita.

     

    22.11.2013
    17:59:00 sati
    Wayto
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    Nije ovo niti blizu toliko loša epizoda, ali nije ni baš nešto iznadprosječna.. Strip je zanmljiv, radnja je napeta, prati cjelokupni kontinuitet.. Nisam toliko kritičan na dio sa svećenikom i sa "vukodlakom" na kraju, nije mi to uopće zasmetalo.. Možda da se malo više pažnje posvetilo toj umjetnoj inteligenciji, ali šta je tu je.. Što se tiče pjesme ubačene u priču, i uostalom općenito svih pjesama koje se tako ubacuju u radnju, to mi je predobro i stvarno mi se to sviđa.. Odličan potez..

    Crtež je najlošiji dio priče.. Larry stvarno ponekad liči na samuraja  :) Naslovnica je odlična i općenito su mi naslovnice kod Lazarusa baš super  :) 

    29.05.2014
    16:11:00 sati
    allessi
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Odlična napeta akciska priča.

    30.09.2014
    11:58:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 4, 7

    Jedna od neatraktivnijih priča u cijeloj ediciji, a ne pomaže joj loš, na trenutke i posve kriminalan crtež. Najgora epizoda u prvih deset priča kojih sam se dohvatio sinoć.

    23.05.2020
    11:44:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Željeznica neće proći
    Kod: KT LU 2/3
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 25.5.2020. 16:08:00
    Autor: ReemCP
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 285
  • Animal Noir
    Kod: ALBUM IDW 1
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 24.5.2020. 22:10:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 194
  • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1175
  • Crno zlato
    Kod: TX ZS 645
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 21.5.2020. 17:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 744
  • Prokleti novac
    Kod: GL BO 4
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 20.5.2020. 15:46:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 354

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izgubljeni svijet
    Kod: ZG VEC 107/109
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 2320
  • Mortimer: Zadnji čin
    Kod: ZG LU 271/274
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 19.3.2020. 15:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1949
  • Ratnice
    Kod: ZG VEC 99/102
    Ocjena: 79%
    Vrijeme: 9.3.2020. 0:06:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1885
  • Svijet Nancy Porter
    Kod: NN ALM 7a
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1471
  • Gil
    Kod: DJIL LMS 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 1.4.2020. 0:55:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1444

Aukcije

Forum