Long John Silver

Metabaruni

LJS LIB 1 | 207 str.

Nakon tri godine izbivanja od kuće, lord Byron Hastings šalje glasnika, indijanca Moxtechucu nazad u domovinu, da svom bratu Edwardu i ljubljenoj, ali nevjernoj i raskalašenoj supruzi lady Vivian javi kako je ispunio svoj najveći san: pronašao je drevni grad Inka - Guyanacapac. Spretna riđokosa rospija kreće u organizaciju svoje ekspedicije pronalaska svog muža i silnog, legendarnog bogatstva, ostavljajući iza sebe praznu kuću, dugove i okaljano plemićko prezime...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 88%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lady Vivian Hastings - Neptun - Smaragdni labirint - Guyanacapac
    LJS LIB 1
  • Ledi Vivijen Hestings
    LJS PERL 1
  • Neptun
    LJS PERL 3
  • Smaragdni lavirint
    LJS PERL 5
  • Gvajanakapak
    LJS PERL 11
  • Ledi Vivijen Hestings
    ST 1133
  • Neptun
    ST 1143
  • Smaragdni lavirint
    ST 1153

ZANIMLJIVOSTI

  • Nakon premijernog izdanja, 2008.godine, prvi koji štampaju svoj reprint su njemačka izdavačka kuća Carlsen Comics – godinu dana poslije. Libellusov integral prvi je na ovim prostorima cjelokupno zaokružio ovaj strip 2014.godine, mada Darkwood u premijernom broju edicije Perle već u januaru 2013.godine štampa prvu epizodu, a završava avanturu u martu 2014.godine u broju #11. Početkom 2016.godine kultna Stripoteka (Marketprint/Darkwood) objavljuje Lejdi Vivijen Hejstings sa predgovorom autora Dejana Savića i Vladimira Tadića, da bi u brojevima #1143 i #1153 izdali naredna dva albuma, „Neptun“ i „Smaragdni trokut“. Nažalost po sve nas, posljednji album nije objavljen u Stripoteci koja je u međuvremenu, nakon duže bolesti preminula.
  • Podsjećanja radi, Long John Silver lik je iz velikog romana Otok s blagom R.L.Stevensona, bivši navigator na brodu neustrašivog kapetana Flinta, koji je u potrazi za njegovim skrivenim blagom. Njegov originalni lik, drvena noga i papagaj na ramenu, od 1883.godine kad je Otok s blagom napisan na ovamo, najčešća su i najdraža depikcija gusara u svim umjetničkim djelima.
  • John Silver je sporedni lik u serijalu Nathana Never stvoren po uzoru na našeg LJS, a to će najbolje objasniti kolege stručnjaci za navedeni serijal (o kome ja nemam blage veze).
  • Xavier Dorison ugledni je član čuvene Bande Desinee frankobelgijske škole stripa, rođen 1972.godine u Parizu. Nakon saradnje sa Alexom Alice na serijalu Glenat, udružuje sa sa Lauffrayom na stripu Prophet. Nastavlja rad u izdavačkoj kući Humanoides Associes sa Christophom Bec na stripu Sanctuire, da bi se 2007.godine ponovo udružio sa Lauffrayom na Long John Silveru (Dargaud). Kada je već postigao svjetsku slavu, nastavlja rad na nama najpoznatijem Undertakeru, te Thorgalu, XIII Mystery i Aristophaniji.
  • Mathieu Lauffray takođe je rođen u Parizu, 1970.godine i završio je uglednu Ecole National superieure des arts decoratifs u rodnom gradu. Nakon prvenca (diplomskog) sa Fredericom Contremarche, crta brojne ilustracije ali i niz multimedijalnih radova na adaptaciji Star Warsa pod palicom Oliviera Vatine. 2000.godine se prvi put udružuje sa Dorisonom. Nakon navedenih uspješnica u duetu s njim, Lauffray 2017.godine radi spin-off serijala Valerian, „Shingouzlooz Inc.“ za kuću Dargaud. Mathieu je radio i boje u ovom stripu.
  • U nabrajanju najfascinantnijih vinjeta koristio sam numeraciju Libellusovog izdanja.
  • Guyanacapac je izvedenica od imena 11.Sapana (vladara) civilizacije Inka, Guainacapac ili Huayna Capac-a (punog imena: WAYNA QHAPAQ INKA SAPA'LLA TUKUY LLAQT'A UYA), sina Thupaq-a Yupanki i Kuya Mama Ukile, a koji je vladao od 1493-1524.godine. Jedno od objašnjenja otklona u ispisu ovih imena stoji kako oficijelni jezik Inka, Quechua, nema pismeni oblik. Prema predanjima, ovaj Sapa je rođen i odrastao u Cuscu, te godina njegovog rođenja (1468) nije pouzdano utvrđena. Da Inke (i većina tih primitivnih civilizacija) ipak nisu bili u vinklu potvrđuje činjenica da su Waynine prve dvije žene bile njegove rođene sestre. Prva mu nije rodila mušku djecu, ali zato druga jeste – i to njegovog prvog nasljednika, Waskara. Osim ovih gadarija, Wayna je bio prilično žestok, jer podaci kažu da je sa drugim ženama imao preko 50 legitimne, odnosno preko 200 nelegitimne djece. Što se pak vojnih pohoda tiče, uspješno je nastavio napredovanje svoje civilizacije koje je započeo njegov otac, šireći se na teritoriju današnjeg Ekvadora i Bolivije. Prema nekim podacima, Wayna je otegao papke kao žrtva tadašnje verzije biološkog rata, tj. kao jedan od nekoliko miliona južnoamerikanaca koji su podlegli bolestima koje su iz pogane Evrope donijeli Španjolci, najvjerovatnije malih boginja.

Long John Silver je u mojim očima mogao da ostane legenda i sinonim ultimativno moćnog naziva za red gusara, ali je radoznalost uz dozu sreće pobijedila – i odvela me na posebno putovanje nepreglednim morima i močvarama u nadasve nevjerovatnom društvu. Za mene, kao prosječnog uživaoca u stripovima, jedna od vječno slabih tačaka, stripovi o gusarima su uvijek bili manje-više nepoznanica, prije svega zbog loših iskustava sa navodno krajnje kvalitetnim predstavnikom tog podžanra – Riđobradim. No, kako to obično biva, u ono u šta se najviše zaklinješ, najprije te iznevjeri, a takav je slučaj i sa mojom zakletvom da se neću upuštati u gusarske pustolovine. Tako sam i ja jednog dana saznao za ovaj strip i ugledao naslovnicu za prvu priču o Long John Silveru – i to je bilo dovoljno da se dam u potragu.

Kako to naziv prve priče u ovoj velikoj avanturi kaže, glavni lik je gospođetina Vivian Hastings, dokona, raskalašena, prelijepa i usamljena supruga nestalog lorda Byrona, koji se prije više od tri godine uputio u lov na legendarno blago u Guyanacapacu, južnoameričkoj pacifičkoj prašumi. Jedne će noći, u samom jeku Vivianine financijske propasti, na vrata gospodarstva zakucati njen djever Edward u pratnji neuglednog indijanca Moxtechuce i donijeti joj vijesti od već prežaljenog supruga. Naime, indijanac tvrdi da je Lord Byron otkrio drevni grad Guyanacapac i donosi Viviani pismo. Riđokosa rospijetina će, nakon što sazna za planove djevera koji je želi kazniti za njenu raskalašenost i neprestana orgijanja, te je strpati u samostan, krenuti u potragu za ekipom i brodom koji će je odvesti do njenog ljubljenog Byrona (čitaj: blaga). I tako ćemo, konačno, preko upoznavanja doktora Liveseya, doći i do njegovog poznanika, Long John Silvera i njegove grupe „umirovljenika“ – koji sklapa dogovor sa navalentnom Vivian.

Nekad davno sam, u prvim kontaktima sa BD stripovima neuko i paušalno ustvrdio kako je glavni nedostatak ove škole stripa nedovoljno duboka karakterna razrada likova u pričama. Na uglavnom egzotičan, a najprije fenomenalan crtež najviše je nedostajalo pomne obrade likova, pa su mi strašno smetale te određene „praznine“ koje nisam bio vičan pročitati. Sada, nakon određenog vremena provedenog u tom prelijepom svijetu, spreman sam potpisati izjavu kako sam grdno pogriješio, jer – jednostavno nisam znao kako tumačiti taj posebni način pripovjedanja. Moja se katastrofalno loša procjena ogleda u jednostavnom svjetlu: bio sam zarobljen u strip-serijalima i nisam shvatao veličinu grafičkih romana/novela ili tzv.autorskih stripova. A tako sam postupio i ovaj put – uplovio sam u ovu pustolovinu sa Long Johnovim bitangama potpuno bezazleno i plitko, uopšte se ne nadajući da ću naići na išta više od sjajnog crteža.

Nasuprot mojim diletantskim tvrdnjama sa početka ponovnog putovanja u svijet stripa, autor nas upoznaje sa brojnim sporednim likovima u pustolovini kojoj se ovaj put divim: osim krugova psihoanalize mentalno oboljele lady Vivian, postepeno se upoznajemo i sa njenom služavkom Elsie, zaljubljenim zagondžijom Prishamom, pomenutim Edwardom Hastingsom i njegovom desnom rukom poručnikom/kapetanom Danzig, doktorom Livesey, Silverovim nesretnicima Bonnetom, Crnokrvnim, Olafom, pa i ludim svećenikom Kopcem (La Buse), Samirom „Otomanom“, Olsonom Van Horn...itd., jednom rječju sa svim likovima koji će u manjoj ili većoj mjeri biti uključeni u radnju ove priče. Baš sve dozirano u potrebnoj mjeri.

Long John Silver, kao prvo kolosalno djelo genijalnog pariškog dueta Dorison/Lauffray, nudi fenomenalno tečnu naraciju i jako zanimljivu priču, iako na prvi pogled standardnog šablona. U uvodnoj priči na koju se osvrćem, Dorison nudi čitaocu skupinu likova od zla oca i gore matere i na jednostavno savršen način ih spaja na jedan jedrenjak prelamajući svaki njihov interes ponaosob. Lepršavim i nimalo dosadnim tekstom poduprtim sjajnim crtežima pakujemo sve najnužnije za put i spremno čekamo dizanje kotve, da bi pronašli ultimativni cilj svakog gusara. Dakle, na najposredniji mogući način autor pomiče čitaoca u ulogu putnika i umjerenim tempom ga mami u očekivanu pustolovinu. Naravno, na putu do konačnog polaska prema Guyanacapacu, Xavier i Mathieu će potkratiti sve repove i objasniti nam većinu stvari o protagonistima koje trebamo znati, jer kad ste već dio ekipe, imate privilegiju znati sve o saputnicima. U punom smislu riječi ovaj strip predstavlja jednu veliku pustolovinu za kakvom žudimo svi mi koji smo spremni odreći se skrupula, posjesti na jedrenjak i otići negdje odakle nas niko i neće čekati nazad. Iako je uvodna priča, prvi album u ovoj avanturi započeo sa naglaskom na karakterizaciju likova koji će nas pratiti tokom neobičnog putovanja, autori u nastavku priče i dalje insistiraju na osnovnoj postavci: vrlo ćemo brzo riješiti se škarta, sporednih likova koji nam uopšte ne trebaju da zaključimo sve, a u „Neptunu“ i posebno u „Smaragdnom trokutu“ saznati sve pojedinosti o nevoljama koje su LJS (ali i razotkrivena Vivian Hastings – bez ono „lady“) ostavili iza sebe. Družina na brodu već postaje jedan tim i pred finalni album „Guyanacapac“, sve će biti spremno za grand finale.

Ako pokušam ukratko objasniti impresiju o crtežu u ovom stripu, to će prije svega zvučati nedovoljno dobro i jasno, jer je i ocjena 10 mala za ovaj uradak. Ali, ipak: najmanje što se može očekivati od ovakve pustolovine je vrlo egzotičan crtež sa mnogo prekrasnih vinjeta. To i dobivamo bez mjere i ograničenja, pa su raj za oči i nekoliko vinjeta (bez spoilera, s'il vous plait) koje odišu erotikom, o „stidu i čednosti“ lady Vivian (str.12, v#1, v#2, v#5 i v#7 ili str.21 v#1), prekrasni totali (str.24, v#3 ili str.28, v#1 ili str.44 v#1 i str.52 v#1), pa i naravno najupečatljiviji crteži koji se slobodno mogu nazvati malim remek-djelima (str.33, 34 i str.41 v#1). Na jednom višem nivou, parafrazirat ću ocjenu Augie DeBlieck Juniora, dugogodišnjeg recenzenta za Pipeline, kako je Lauffrayev mračni crtež toliko izražajan i čist, a uglovi tako dramatični, da je realističnost njegovih likova samo dotaknuta nijansom koja ih meko pretvara u animaciju – na način da ih postavlja u situacije gdje se granica između navedenog gubi. U narednim albumima Lauffray značajno okreće fokus na iscrtavanje totala, pogotovo na lokacijama blizu hridina koje sa otvorenog mora vode ka Guyanacapacu, te prelaska u područje mirnog moreplova. Cijelo vrijeme crtač uspješno nosi teret preraspoređivanja vinjeta u vinjetama na ključnim mjestima preokreta u radnji. Četvrti album, završni dio priče, posebna je poslastica i vizuelni orgazam za pustolovljupce, jer crteži i događanja unutar drevnog hrama (pod punim mjesecom) su stvarno vrhunac crtanja ovog stila.

No, najbitnija stvar oko crteža jeste moja lična usporedba c/b i kolorizovane varijante ovog stripa. Naime, prvo sam uspio nabaviti crnobijelu verziju i bio prosto očaran; onda sam ubrzo bio u prilici pročitati kolorizovane table i ostao bez riječi. Postoji ta određena neobjašnjiva čar koju nosi c/b strip i nesporna je, pogotovo popularna među nama, old school generacijom čitača – pa čak i dijelom među novim stripoljupcima. Ipak, moramo priznati da u ovakvim slučajevima pravila stare škole ne važe i skinuti kapu ljudima koji su obojili ovaj strip (Lauffray), jer se upravo na primjeru Long John Silvera jasno vidi kako su boje dodale novu, specijalnu dimenziju čitavoj priči i dotjerale čitaoca u nivo/položaj koji je autor i želio, a o čemu sam maloprije pisao. Tek se u kolorizovanoj varijanti u potpunosti uključujemo u avanturu i baš nam te boje dočaravaju svijet u koji nas je tvorac stripa uveo.


Ako se pokuša podvući crta na kraju ovog dijela pustolovine, a vjerujte mi na riječ da je nemoguće napraviti i najmanju pauzu u čitanju, mogu samo reći da mi je drago što Long John Silver nije ostao samo jedan sporedni lik u štivu iz djetinjstva i što sam proputovao sve nevolje u ovoj ekipi; ako ijedan strip ima snagu da me razuvjeri kako gusarske avanture nisu za moj ukus, to je ova fantastična priča.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Tu i tamo volim presjeci citanje Bonellijevih serijala s BD stripovima, pa sam danas potaknut recenzijom potrazio strip na internetu, nasao ga i procitao. Nisam prije citao serijal tako da mi je ovo prvi susret s njim. Prica solidna, iako sam ocekivao mozda vise. Sam pocetak mi je nekako bio malo prerazvucen, a i iznenadilo me sto tek na polovici stripa upoznamo glavnog junaka. Zapravo bas s tim dijelom mi je i pocela biti zanimljivija radnja, no prva polovica stripa je vecim dijelom zapravo posluzila tome da nas autor upozna s likovima i pozadinskom pricom - tipicna boljka uvodnih brojeva. Ipak, nakon procitanog, moram reci da me zainteresiralo i sto ce se dalje desiti. Crtez odlican, bas te uvuce u citanje, a iako nisam vidio table u cb verziji, slozio bih se da je boja itekako odigrala veliku ulogu u docaravanju crteza. Naslovnica takoder odlicna.

    21.04.2023
    20:33:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    23.04.2023
    20:28:00 sati
    Jajo82
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Razočaran sam što je recenziran samo pvi album. Ipak je ovo jedna cjelina i bilo bi bolje da je recenzirana tako. Što se samog stripa tiče, jedan je od meni najdražih. Gusari, blago, akcija, žene, misterija, fantastičan crtež. Ovo je komercijala ali mi je idealno sjela.

    23.04.2023
    21:37:00 sati
    pcoro
    uredi
  • naker

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Dobra avantura sa veoma dobrim crtežom. Početak intrigantan, kasnije priča skrene u nekom drugom pravcu. Kome se čita nešto sa sličnom tematikom preporuka za Conquistador (Dufaux/Xavier).

    27.04.2023
    08:42:00 sati
    naker
    uredi
  • pajawizard

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Prava poslastica za ljubitelje avantura.

    03.05.2023
    20:23:00 sati
    pajawizard
    uredi
  • mikikiki

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    18.03.2024
    06:34:00 sati
    mikikiki
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Sjene nad „Golden Baby“
        Kod: ZG LU 318/320
        Ocjena: 71%
        Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2205
      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1792
      • Hitroruki
        Kod: TX ZS 688/690
        Ocjena: 86%
        Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
        Autor: Koresh
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 1777
      • Kalahari
        Kod: MN LIB 78
        Ocjena: 59%
        Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
        Autor: prozirna senka
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 1770
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1724

      Aukcije

      Forum