Billy Kid

Lucky Luke

LU BG 36 | 44 str.

Billy Kid, strašni odmetnik, terorizira jedan miran gradić. Svi njegovi stanovnici ga se užasno boje i ne usuđuju mu se suprotstaviti. Teror se nastavlja sve dok ne stigne Lucky Luke. Nakon niza prepucavanja između Luckyja i Billyja, postaje jasno kako je jedan od njih dvojice višak u ovome gradu. Ali tko? Kako će se rasplesti sukob između njih dvojice? Saznajte u ovoj sjajnoj epizodi!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 99%

P*10

S*10

C*10

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mali desperados
    LU AZ 47
  • Billy Kid
    LU BG 36
  • Bili kid 1.deo
    DENIS 173
  • Bili kid 2.deo
    DENIS 174
  • Bili kid 3.deo
    DENIS 175
  • Bili Kid
    LU PZAL 11
  • Bili Kid
    ST 17
  • n/a
    ST 198
  • n/a
    ST 200
  • Bili Kid
    LU VEC 7

ZANIMLJIVOSTI

  • U stripu se uopće ne spominje Billyjevo pravo ime. Već na samom početku piše kako se rodio na posjedu obitelji Bonney što nije moglo biti, kad se obitelj prezivala McCarty. Ali ne zamjeram ovaj mali lapsus u scenariju, ipak je tu naglasak na parodiji, a bilo je praktičnije da ga odmalena zovu Billy.
  • U stripu stoji točan podatak kako se Billy rodio 1859. godine. Međutim, točan datum njegovog rođenja se ne zna. Smatra se kako je rođen ili 17. rujna ili 23. studenog.
  • Postoje brojne teorije kako Billy nije poginuo 1881. godine. Osim toga, puno revolveraša se kasnije predstavljalo pod njegovim imenom čime su nastojali i njemu, ali i sami sebi povećati slavu.
  • Postoji više od 50 filmova u kojima se pojavio Billy the Kid i nekoliko serija. Recenzentu najpoznatiji su svakako „Young Guns“ i „Young Guns II“ u kojima ga glumi Emilio Estevez.
  • Za ovu epizodu napravljen je i crtani film 1984. godine. U njemu se pojavljuje i pas Rantanplan kojeg u samom stripu nema.
  • 2001. godine pokrenuta je animirana serija „Nove avanture Lucky Lukea“ i u njoj se u jednoj epizodi također pojavljuje Billy the Kid. Ali napomenimo i kako ta epizoda nema veze s radnjom u ovom stripu. Naslov epizode je „Daltoni protiv Billyja Kida“.
  • Billy se također pojavljuje i u filmu „Lucky Luke“ iz 2009. godine. Billyja u njemu glumi Michael Youn. Osim Billyja, pojavljuju se i razni drugi likovi koje smo imali prilike vidjeti u epizodama Lucky Lukea poput Pata Pokera, Calamity Jane i Jesseja Jamesa.
  • Godinama je postojala prepirka oko toga je li Billy bio ljevak ili dešnjak. Kroz cijelo 20. stoljeće smatralo se da je bio ljevak jer na jednoj staroj fotografiji mu je futrola od revolvera stajala na lijevoj strani. Međutim, krajem 20. stoljeća je utvrđeno da je fotografija u stvari zrcalna slika pa se smatra kako je ipak bio dešnjak. Pojavila se i treća kategorija povjesničara koji pak tvrde kako se s obje ruke podjednako dobro snalazio.
  • Autori stripa su se držali vjerovanja da je Billy bio ljevak pa tako možete vidjeti kako Billy nosi revolver na lijevoj strani te poteže s lijevom rukom.
  • Ovo je gledano kronološki 20. epizoda Luckyja Lukea.
  • Strip je originalno objavljen 1962. godine, a Bookglobe ga objavljuje 15.6.2021. godine kao 36. broj svoje edicije. Epizoda je objavljena i u Pionir Kekecu 21-48/1964 - 1-16/1965.
  • Na kraju ovog stripa u grad dolazi Jesse James, još jedna povijesna ličnost koja se sada po prvi put pojavljuje i u Lucky Lukeu. Kasnije, 1969. izlazi epizoda nazvana „Jesse James“ te je posvećena njemu. Možete ju pročitati u 16. broju Bookglobea.
  • Na našim prostorima ovaj serijal je bio poznat pod imenom Talični Tom. A neki će ga možda znati i pod imenom Srećko Munja.
  • U epizodi se pojavljuje i Luckyjev konj, Jolly Jumper. Jolly je Luckyjev nerazdvojni drug, a ovdje saznajemo i kako je on vegetarijanac.

Vjerujem da ni Morris davne 1946. godine kad je stvorio lik Lucky Lukea nije mogao ni zamisliti kakvu će popularnost steći kroz godine. A samim time i dugovječnost budući da i dalje izlaze nove epizode ovog serijala. Osim u stripu, bilo je i par filmskih adaptacija te crtanih filmova. Baš preko tih crtanih filmova sam se ja i upoznao sa serijalom dok sam još bio mali. Tada su na televiziji prikazivali crtanu seriju „Nove avanture Lucky Lukea“ koja je originalno objavljivana između 2001. i 2003 i čije sam epizode neko vrijeme svako jutro gledao.

Ono što mi se sviđa u ovom serijalu je taj sjajni humor i parodija na svijet vesterna. Lucky je još jedan u nizu brzih revolveraša i to toliko brz da puca brže od svoje vlastite sjene! Najpoznatiji negativci koji se pojavljuju u serijalu su naravno braća Dalton koje ne treba puno ni predstavljati, no osim njih, znaju se pojavljivati i različiti revolveraši koji su stvarno postojali. Ova epizoda je upravo takva budući da Luckyjev protivnik u njoj je ni manje ni više nego slavni Billy the Kid.

Budući da je riječ o povijesnoj osobi, možemo za početak reći i koju riječ o njemu. Pravo ime mu je bilo Henry McCarty, no vjerujem da ga malo tko zna pod tim imenom. Rođen je u jesen 1859. godine, a 1877. uzima pseudonim William H. Bonney. Kasnije je prozvan Billy the Kid i po tom imenom ostao zapamćen. Ono što je nevjerojatno je to da je cijelu svoju slavu izgradio u veoma mladoj dobi te ga se smatra jednim od najpoznatijih revolveraša iako je u trenutku smrti imao samo 21 godinu! Umro je 14. srpnja 1881. godine nakon što ga je upucao šerif Pat Garrett.

Kako je ovaj serijal prvenstveno parodija na vestern, tako je i ova posebna epizoda parodija na Billyja Kida. Scenarist u humorističnom tonu prvo prikazuje Billyjevo odrastanje, a zatim nas vraća u sadašnjost u grad Fort Mekušac. Ime grada je karakteristično za Luckyja. Kroz serijal se pojavljuju gradovi luckastih imena, a sjećam se i kako u crtićima su također gradovi imali ovakva fora imena. Odmah po imenu grada možemo zaključiti kakvi ljudi žive u njemu. Tipični mekušci, kukavice, ljudi koji baš i nemaju hrabrosti da se usprotive nekome. Nije ni čudno da dolaskom Billyja u grad počinju problemi za građane koji ga se užasno jako boje i koji trpe njegov teror.

Jedini lik koji pomalo iskače iz profila tipičnog građanina ovog grada je Josh Belly. Riječ je o uredniku mjesnih novina zvučnog imena – „Trublja“. Uz to je oformio i udrugu koja ima cilj protjerivanje Billyja iz grada te je predsjednik te udruge. A ne treba čuditi ni to da je ujedno i jedini član. No stvar se možda promijeni dolaskom Lucky Lukea u grad.

Lucky nailazi na Billyja te ga iznenađuje jer uopće ne pokazuje strah. A kako i bi pokazivao strah kad nikad prije nije ni čuo za Billyja, a zvuči i smiješno prepasti se nekog malog kepeca. Morris je nacrtao Billyja kao veoma niskog čovjeka što odgovara i njegovoj stvarnoj visini. Billy je po službenim podacima bio visok metar i sedamdeset. Još jedna naznaka kako je Morris pazio na sitnice dok je crtao lik Billyja. Tu spadaju i futrola na lijevoj strani pojasa (vidi zanimljivosti), te karakteristični šešir koji je uvijek nosio.

Billyju se svidjelo što je konačno naišao na dostojnog protivnika. Zabavlja ga Lukeova ravnodušnost prema njemu. Vjerujem da mu je i samome već dosadilo to što ga se svi boje pa je očito spreman i za malo veći izazov. Poziva ga odmah na piće u saloonu, a jedino piće koje se tamo može točiti je topla čokolada. Iako, Billy je prava dobričina pa barmenu koji put dopusti i da napravi mlaku čokoladu ili čak i hladnu čokoladu! Svidjelo mi se kako je Goscinny izgradio lik Billyja i koje mu je karakteristike sve dao. Ja bih ga jednostavno nazvao razmaženim derištem željnim pažnje. A točno to i želi. Želi biti najpoznatiji odmetnik na cijelom zapadu. Zbog toga je doslovce poludio nakon što je Lucky krenuo u izvođenje plana pri kraju epizode.

Jedan lik koji mi se baš svidio i kojeg moram ovdje spomenuti je bio onaj čovjek koji mu je stalno čitao novine. Naravno, i on kao i svi iz Fort Mekušca je pravi mekušac pa ga je bilo strah pročitati propagandu koju su u novinama pokrenuli Lucky i Josh. Umjesto toga pričao mu je bajke što je često dovodilo do fora scena.

Još jedan lik koji je važan za radnju je Foster Rawson, gradski trgovac kojemu Billy stalno krade karamele. Lucky u njemu pokušava pronaći čovjeka pomoću kojega bi mogao optužiti i spremiti Billyja na hlađenje na duže vrijeme. No samo se morao razočarati jer ni u Fosteru ne leži dovoljno petlje za pobunu protiv uzurpatora.


Smatram kako je ovo idealna epizoda za jedno bezbrižno popodne. Zabava zagarantirana za sve koji vole ovakvu vrstu parodije. Stavimo li u kontekst i povijesno važnog lika te Luckyjevo sjajno nadmudrivanje s njim na kraju epizode, dobijemo jednu uistinu simpatičnu epizodu. Mene je oduševila, a nadam se da će i Vas! A na kraju nas očekuje i veliki dvoboj između dvojice najbržih revolveraša u zemlji!


Crtež je stvarno odličan! Kao što sam već naglasio ranije, Morris je stvarno pazio na detalje. Izrazi lica su sjajno dočarani, točno si možemo zamisliti kakve osjećaje proživljavaju ti likovi. U tome uvelike pomaže i boja za koju je ovdje odgovorna Anne-Marie Ducasse (bar u Bookglobe izdanju kojeg imam). Fora mi je kad likovi doslovce pocrvene u faci od bijesa ili pozelene od straha. Naslovnica interesantno osmišljena s ravnodušnim Luckyjem, bijesnim Billom te zabavnim Jollyjem. Svaki lik prenosi neke svoje emocije. Moje su pak identične kao kod Jollyja!

Za kraj napomenimo i kako su građani Fort Mekušca naučili svoju lekciju. Jao onim odmetnicima koji sad dođu tamo, ne piše im se lijepo!


Naprijed

LU BG 25 Lucky Luke protiv Pata Pokera

LU VEC 10 Čovjek koji je ubio Taličnog Toma

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih, najzabavnijih i najduhovitijih priča o Lucky Lucku. Stvarno sjajan strip.

    10.09.2022
    20:22:00 sati
    tekumze
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada netko kaže Billy the Kid ja se odmah sitim razmaženog derišta kojeg naš Talični Tom školuje i izludi... Sve je ovdje na visini, dva majstora zanata su odradili posao na vrhuncu svoje kreativnosti, svaki geg, svaka stranica, sve pršti životom, smjehom, izvrsnim crtežom i inteligentnim pisanjem....

    10.09.2022
    21:41:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    11.09.2022
    11:19:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Bachy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Budući da sam i sam slab na popularnog Kauboja Koji Poteže Brže od Svoje Sjene, moram iskoristiti situaciju i čestitati na zabavnoj i zanimljivoj recenziji.

    12.09.2022
    16:44:00 sati
    Bachy
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Jedan od 3 meni najdraža Talična.

    13.09.2022
    17:58:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nisam čitao puno TT epizoda, ova mi je deveta, i spada među najbolje. Jedina koja mi se više svidela je ona prva sa Daltonima (Braća Dalton, originalna 12. epizoda). Do sada se, od onoga što sam čitao, Talični sukobio sa Patom Pokerom, Dr. Doksijem, sudijom Rojem Binom, legendarnim Daltonima, kasnije i sa doktorom Daltonovih... I morao je na red da dođe i Bili Kid. Još jedno veliko (i zvučno, i istorijsko...) ime. Prikazan je kao razmaženi klinac alav na bombone, pljačke, zastrašivanje preplašenog naroda, bajke za uspavljivanje i toplu čokoladu. Talični u prvoj polovini stripa pokušava da nagovori preplašene građane da ustanu protiv zajedničkog teroriste Bilija, ali niko nema petlju... A onda Talični odlučuje da postane gori desperados od Bilija, toliko gori da sada stanovnici vide Bilija kao jedini spas od terora Taličnog. Ali taj udar na svoj ego Bili ne može podneti, radije će u zatvor nego da bude percipiran kao dobrica. 
    VČ izdanje ima dobar kolor, u prethodnoj priči koju sam čitao od VČ-a (Junak mlakonja) je kolor bio suviše drečav. 

    14.09.2022
    19:45:00 sati
    Jocko
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zarobljenica Hurona
    Kod: ZG KOZA 13
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 1.7.2022. 7:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1855
  • Piroman
    Kod: ZG VEC 183/185
    Ocjena: 52%
    Vrijeme: 23.8.2022. 4:04:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1822
  • Podvig Žalosne Sove
    Kod: KM ZS 459
    Ocjena: 51%
    Vrijeme: 4.7.2022. 11:36:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1648
  • Prkos smrti
    Kod: KM LU 4b
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 17.8.2022. 0:52:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1483
  • Krv i led
    Kod: JDJP PHPR 3
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 22.7.2022. 0:42:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1419

Aukcije

Forum