Lady Charity

Magični Vjetar

MV LIB 1c | 96 str.

Poe napušta Neda koji ostaje među Indijancima, te odlazi u Chicago s namjerom da preko novina raskrinka mutne poslove Howarda Hogana. S tim ciljem, uskoro stupa u kontakt s Lady Charity

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*7

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Lady Charity
  MV AGA 3
 • Tvrđava aveti - Kandže - Milostiva Gospa
  MV GOLC 1
 • Fort Ghost - Pandže - Lady Charity
  MV LIB 1
 • Lady Charity
  MV SC 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Lady Charity
  MV SR 3

ZANIMLJIVOSTI

 • U Italiji je ova epizoda izašla u rujnu 1997. g.
 • Hanry Hatwell je radio za “Chicago Democratic Press”, dok je njegov kolega Poe bio zaposlenik “Chicago Tribunea”, naravno, sve dok nije dobio nogu ;). Hatwell se prvi put pojavio već u prvoj epizodi MV LIB 1a “Fort Ghost”.
 • Staklenooki se još pojavljuje u epizodama: MV SR 37 “La Via oscura” i u MV SR 38 “Sipario nero”.
 • Autorima se na 227. str. (libellusovo izdanje) potkrala jedna sitna greškica. Naime, Šepavi konj u jednoj vinjeti nišani bizona s njegove lijeve strane, a u drugoj vinjeti strijela pogađa desnu stranu bizona!
 • Lady Charity će se ubuduće pojavljivati u Hoganovim uznemirujućim snovima.

Često sam se pitao zašto neki Wasicuni toliko vole pisati… Zašto zaustavljati misli? I kako se može razaznati je li nečiji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih riječi?

Premda Šepavi Konj to ne može shvatiti, za bijelce su novine, kao vrsta masovnih medija, neophodan izvor esencijalno važnih informacija, ali i sredstvo manipuliranja u svrhu ostvarivanja raznih ciljeva i interesa. Novinari 19. st., ili da ih preciznije nazovemo pionirima novinarstva, odigrali su vrlo važnu i zahtjevnu ulogu vezano za promociju krajeva na granici, te su na taj način privlačili brojne, manje ili više lakovjerne, investitore. O svemu tome se može pročitati između redaka u ovoj epizodi koju je Manfredi zamislio kao svojevrstan homage novinarstvu 19. st.

Lijepo je vidjeti da se u Magičnom Vjetru nastavlja s kontinuitetom što omogućava nešto drukčiju strukturu fabule. To se primjećuje kod uvoda koji je nešto duži. Ned i Poe su neko vrijeme proveli u selu Bikovog Repa, ali Poea uskoro hvata nostalgija za velegradom i on, izmoren usporenim tempom života u preriji, odlazi u Chicago uvjeren da se tako Hoganu može suprostaviti na svom terenu, onom informacija. Uistinu, Chicago je simbol za “napredak”, grad velikih mogućnosti, ali ubrzo i on otkriva svoje pravo lice. Žila kucavica Chicaga nije blještavilo Terrace Rowa gdje obitava (naizgled) fina gospoda već je to Patch, ozlogašena četvrt gdje se sliva sva socijalna prljavština i smrad toga grada. Manfredi na fascinantan način dočarava taj socijalni element, jasno ocrtavajući klasne razlike i njezine vidljive učinke na okolinu. Grad je pun nitkova i probisvjeta, ali scenarist naglašava da se tek pravi ološ skriva ispod finih i uglađenih odijela, aludirajući, naravno, na Hogana i njemu slične špekulante. U stripu se spominje tragedija “Siromasi Chicaga” Diona Boucicaulta, a Poe vješto primjećuje na osnovi već prikazanih “Siromaha New Yorka”… Ili Londona ili Liverpoola da se imena gradova mogu mijenjati, ali siromasi ostaju isti. Život u preriji jest divlji i manje udoban, ali nije iskvaren tzv. “tekovinama civilizacije” i zato je radnja koja se tamo odvija prikazana po danu (svijetlo), a ona u gradu po noći (mrak, tama).

Vrlo upečatljiva scena

Dva su puta: Onaj bijelih ljudi i naš… Jednoga će se dana možda spojiti, ali taj je dan još daleko.

Glavna protagonistica ove epizode je zasigurno Amelia Sinclair, zvana Lady Charity. Poznata je po dobročinstvima i milodarima koje udjeljuje brojnim ubožnicama, ali ispod njenog lijepog lica krije se hladna, proračunata i beskrupulozna žena koja uz pomoć naivnih novinara-idealista skuplja diskreditirajuće informacije (Crne novine) o utjecajnim ljudima, koje zatim ucjenom prisiljava na bezuvjetnu političku i ekonmsku suradnju. Ona nije samo Hoganova ortakinja, već postoji i specifična ljubavna veza među njima. Zanimljiv je podatak da je s pokojnim mužem boravila na Tahitiju, ćemu svjedoće njezini tjelohranitalji i mnogobrojne tamošnje skulpture u njenoj rezidenciji. Sviđa mi se taj spoj štiha 19. st. s egzotičnim krajevima poput rajskih otoka Tahitija. Dosta doprinosi ugođaju; nešto u stilu Gaugainova boravka na spomenutom otočju. Tahiti jest raj. Ali tamo gdje ima dobra, zlo se također gnijezdi. Zmija se ukazala upravo u rajskom vrtu!

Jedini prijatelj u Chicagu na kojeg Poe može računati je novinar Henry Hatwell. Henry je klasičan novinar-idealist i ima puno povjerenje u Lady Charity kojoj bezbrižno predaje Poevu vruću reportažu o Hoganovoj odgovornosti za tragediju Nedovog vlaka (v. MV LIB 1a: “Fort Ghost”). Osim papagaja Babe, Henryju društvo pravi i stanoviti klošar, dojavljivač Stakleonoki (oko i uši Chicaga) koji je i bez jednog oka pronicljiviji od onih koji imaju oba. Staklenooki je sporedan lik, ali i nezaboravan poput svih ostalih likova iz svijeta Magičnog Vjetra. O poznanstvu Poea i Hatwella saznajemo još u prvoj epizodi serijala. Ovog puta do izražaja dolazi Poeva očajnička borba s ovisnošću o alkoholu i to u vidu mučnih delirija koje je Ortiz majstorski prikazao... “Mmm… Ako pije njegov problem, ali ako piše, problem je naš!

Sve u svemu, Manfredi je obavio dobar posao. Dobili smo jednu brzu i dinamičnu epizodu popraćenu kvalitetnim tekstom. Scene se izmjenjuju jedna za drugom i polako uvlače čitatelja u priču. Ned je većim dijelom epizode neprimjetan. Scenarist daje primat drugim likovima da vode radnju, što je pohvalno. Naravno, Ned stupa na scenu kada je najpotrebnije. Jeste li primijetili da je Magični Vjetar nemilosrdno ubio jednog stražara s nožem u leđa. Drago mi je da je naš junak, za razliku od nekih;), jedan od onih koji prvo pucaju, a onda postavljaju pitanja :) -“Ned! Imam li još jednu viziju?”; -“Vizije ne ubijaju, Poe! ” Genijalno! Za dočaravanje atmosfere se pobrinuo José Ortiz koji ovaj put doslovno briljira. Pogledajte samo prizore čikaškog predgrađa, lova na bizone u preriji, uređenje vile u kojoj živi Lady Charity… Vjerojatno njegov najbolji rad na serijalu.

Ova priča još jednom potvrđuje tezu da Magični Vjetar ima visok postotak kvalitetnih epizoda. Dao bih ja i veće ocjene, ali da budemo koliko-toliko objektivni…;)

Naprijed

MV LIB 1b Kandže

MV LIB 2a Zvijer

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Ma,sve devetke,šta se ja mislim....Lady Charity je upečatljiva do kraja!
  17.03.2008
  19:36:00 sati
  kico
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Tek treći broj, a već ovako odlično. Zanimljivo je kako se duh naizgled zaboravljene Lady Charity počne pojavljivati Hoganu u snovima dvadesetak epizoda kasnije. To je, međuostalom,  dokaz da ovaj strip ima jak kontinuitet, baš onako kako volim. Ortiz sjajan.
  17.03.2008
  20:06:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 76%

  7, 8, 8, 7

  neloša epizoda
  18.03.2008
  10:51:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 8, 6

  pročitao sam samo MVove u izdanju srpskog Systema i ova epizoda je pri vrhu među njima. čudna atmosfera priče je pozitvina strana a pritome najviše doprinosi ortizov crtež koji mi nije među omiljenim crtačima ali ima nekih svojih trenutaka. naslovnice originala loše.
  19.03.2008
  17:22:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 10, 5

  Ovdje se tek počinje nazirati kontinuitet i s koliko je pažnje Manferdi stvarao ovaj serijal. Ortiz najbolji. Kako je samo dočarao atmosferu Chicaga i Poeovo pijanstvo! Čista desetka.
  19.03.2008
  20:49:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  tek sam u fazi upoznavanja s magičnim(pročita prve 4 knjige)i baš me je lik lady charity zaintrigira.bilo mi je čudno da tako zanimljiva osoba se pojavljuje samo jednom,al recenzije prije govore da ipak nije tako što me razveselilo.odlična priča!
  21.03.2008
  18:12:00 sati
  fred perry
  uredi
 • GeneziS

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 10, 7

  Među prva tri stripa MV, ovaj mi je najbolji
  21.03.2008
  22:27:00 sati
  GeneziS
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Nakon prvog citanja,nije bas ostavila dojam.Ali dao sam joj drugu sansu u kojoj je milosrdna Lady popravila dojam.Ipak sve u svemu ne previsoke ocjene,MV obicno kod mene dobiva 10-ke!
  23.03.2008
  11:35:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 9, 6

  I meni ova epizoda, kao i kolegi @Prodigyju, nije bila ništa posebno nakon prvog čitanja, ali se nakon drugog dojam ipak popravio. Priča je dosta slabija naspram onih ostalih ('boljih' priča), ali ima jedan određeni atmosferični ugođaj, povezan sa socijalnim momentom, koji ostavlja dojam na čitatelja (barem na mene jest). Tako da (ipak) dajem osmicu za scenarij. Crtež je jako dobar, dok mi je naslovnica slaba. Dakle, vjerojatno najbolja 'slabija' epizoda. ;)))
  25.03.2008
  13:00:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 10, 7

  Meni možda najdraža u prvih 10-15 epizoda MV-a. Ponajviše zbog toga jer je bitna za kontinuitet i jer prikazuje taj dualizam između spiritualnog Neda i Poea koji žudi za gradskim životom, a jako dobro je prikazan i Hogan.Njegova veza sa Lady Charity je dokaz da se radi o iznimno sposobnom i pametnom negativcu koji pažljivo bira svoje suradnike i sa njima sklapa savjezništva koja javnost ni ne sluti. Taj Hogan je pravo osvježenje kad su negativci u pitanju, konačno jedan koji ne želi uništiti svijet i pobiti sve što hoda na 2 ili 4 noge. Žao mi je što Lady Charity umire već u prvom pojavljivanju jer mi se činila kao jako interesantan lik, ali (pre)brzo rješavanje negativaca je Manfredijev problem koji će se nažalost i kasnije ponavljati. O Ortizu ne treba trošiti riječi. Iako se većini sviđa Olovno nebo, meni se ipak najviše sviđa u Lady Charity - počevši od smrdljivih predgrađa Chicaca pa do borbe na plamenom zahvećenom brodu. Majstor.
  26.03.2008
  11:03:00 sati
  Aco
  uredi
 • Barker

  Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 10, 5

  U vreme kad je MV izlazio sa izgledom i cenom koja mu i prilici, bio sam redovni kupac, ni bas previse ocaran, niti razocaran poznavajuci Manfredijev doprinos na DD serijalu. Ovo je epizoda koja je bas dobro legla, davala naznake kontinuiteta i sto neko rece, nosila zanimljiv socijalni momenat i detaljni prikaz velikog grada u to vreme. Bilo bi lepo da najnoviji "misteriozni" izdavac krene sa MV. Po ceni od max.150 dinara mogu da racunaju na prodati primerak plus.
  26.03.2008
  18:01:00 sati
  Barker
  uredi
 • zveky

  Ukupna ocjena 91%

  10, 10, 8, 7

  Mene je ova prica odusevila. Ako su mi prva dva broja bili vrlo dobri, ovaj mi je skoro pa savrsen. Iskreno nisam jos dovoljno upoznat sa MV-om, ali ova epizoda mi je pokazala da je u igri veliki potencijal i dugo cekano osvjezenje u mom svijetu stripa Nemam nikakve zamjerke vezano za epizodu (malo bezidejna naslovnica mi nije toliko zasmetala).Svaka cast za recenziju. 
  30.03.2008
  19:50:00 sati
  zveky
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  jako dobra epizoda, a sada nakon odčitanih 36 epizoda mogu reći kako je lijepo zamišljen taj serijal, posebno hoganov lik, ispočetka je bio nešto kao tkač u zagoru, ali kasnije se razvio u puno više od togacrtež je odličan, ortiz je pravi majstora ona scena kada ned skače na bizona, ubija ga nožem i salto, doskok... ma ni legolas mu nije ravan
  30.03.2008
  22:10:00 sati
  ken2
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Prva priča koju sam pročitao od Magičnog Vjetra i nije bila dovoljna da se zaljubim na prvi pogled. To se je naravno dogodilo kad sam se dokopao preostalih dotada izašlih brojeva. Zanimljiva priča, odličan Ortiz.
  07.04.2008
  23:55:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Raspucin

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Lagano zgrejavanje mašine koja je radila Magičnog. Lejdi Čeriti je odlična priča.Dopale su mi se scene Lejdi i Hogana.  Baš su bile nabijene kvalitetnom erotikom. Simpatično mi je bilo i mučenje Poa pićem. Siroti Po, muče ga onim što najviše voli.Rasplet je takođe odličan.Crtače Magičnog Vetra ne treba hvaliti. Njima nalupaj desetke i ne sekiraj se. Stvarno se ne zna koji je bolji. Čini se i da nisu birani nasumice po pojedinim epizodama, već da su im davane epizode po tome kakva se atmosfera želi postići. Ortizu je ova vlaga i blato savršeno odgovaralo. Ma O Ortizu ne treba trošiti reči. Čovek je velemajstor šta god crtao.
  20.04.2008
  00:12:00 sati
  Raspucin
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Naslovnica Libellusovog izdanja je vjerovatno preuzeta od Systema jer se razlikuje od tal. originala. Dobar izbor.
   
  U "Blizzard Gazette" možemo pročitati kakve li su sve divne riječi lokalni novinari na Divljem zapadu upućivali jedan drugome. :D
   
  Što se tiče Ortizovog crteža, sjećam se da je još tamo oko 2004. god. Goran Parlov na našem forumu komentirao kako ga skoro uhvati plač kada vidi kako su predivne table majstora poput Ortiza i Frisende osakaćene kada ih se smanji za tisak. Svi tzv. "specijalni efekti", igre svjetla i sjene se izgube i najčešće postanu nerazgovjetne crne mrlje.
  Zaista je velika šteta što MV nije imao Gigant izdanje pa da možemo uživati u tablama A4 formata.
   
  218. str. (LIB izdanje), prva vinjeta - ne bih volio ovdje živjeti.
  221. str. (LIB izdanje), predzadnja vinjeta - "Lice milosrđa". Primjećujem da je Ortiz Ameliu crtao puno nježnije prije nego što smo doznali da je pokvarena do srži.
   
  Premda je Inferno ovo stavio na početku recenzije, citat je toliko dobar da ću ga ponoviti: "Često sam se pitao zašto neki Wasicuni toliko vole pisati... Zašto zaustavljaju misli?
  I kako se može razaznati je li nečiji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih riječi?"
   
  231. str. (LIB izdanje), druga vinjeta - Šepavom Konju usprkos njegovim poodmaklim godinama je do zabave.
  Star tijelom, mlad duhom!
   
  Još jedan izvrstan citat: "Ne čini nas jednim narodom ovo mjesto, već duh. Stoga, ako te duša tjera da kreneš, poslušaj je. Udaljenost nas neće razdvojiti."
   
  Tko bi mogao pretpostaviti da Lady Charity i nije tako dobra osoba. U redu, preko toga još mogu nekako i prijeći, ali to da se nalazi u nekoj nastranoj seksualnoj vezi s Hoganom je previše.
  Kad smo već kod njezinih nastranosti nije mi ni odnos s Taomijem najjasniji. ;)
   
  Impresivna scena s Poeovim noćnim morama (str. 275. i 276.)
  Nije ni Magični lake ruke, ubija onog domorodca s nožinom od po´ metra i to s leđa! (282. str).
   
  Scenarij zaista odličan. Mnoštvo likova, različitih mjesta radnje, obrati svake vrste. Sve to na 94. str. bez da sam ijednog trenutka osjećao da je prenatrpano. Nisam očekivao ovako kvalitetnu epizodu već u trećem broju.
  20.09.2008
  11:26:00 sati
  solar
  uredi
 • DKoor

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Teško da ću ja zasad dati nešto ispod 10 za ovaj crtež MV. Taj grafički prikaz, to mora da je nešto najbolje od Bonellija što sam do sada vidio. Što se tiče same priče, vrlo zanimljivo od početka do kraja, scenarij isto tako vrlo lijepo urađen. Hm, vjerojatno sam već postao dosta veliki fan ovog stripa.
  20.09.2008
  15:57:00 sati
  DKoor
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 78%

  6, 8, 10, 6

  Jako dobra prića. Manfredi je vrlo dobro ovo uradio. Jedino mi je prva bolja od ove epizode. Šteta da nisam vidio onu kuju Charity kako gori. Ortiz odličan. Venturi loš. 
  26.12.2008
  16:26:00 sati
  cibalia
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 83%

  8, 7, 10, 8

  Dobra priča, u svakom slučaju. Točna je ona konstatacija da je epizoda dinamična i da se scene izmjenjuju brzo (pogotovo na kraju - možda i malo prebrzo za moj ukus). Kao lik, Lady Charity mi i nije nešto napeta jer nije dobro iskorištena. Manfredi je se riješio dok si reka "keks". Ne sumnjam uopće, da je ovo bilo koji drugi Bonelli strip, da bi se Charity vratila jer ono umiranje je "sumnjivo". Mogla je u bilo koji tren skočiti u vodu i spasiti se. Samo što bi vjerojatno bila malo pečena (ko Nat Murdo). Još mi se posebno sviđa i ta brutalnost kod Neda, "prvo pucaj pa onda postavljaj pitanja", kao što je već rečeno. Ortizu čista desetka, stvarno je pravi majstor i njegov crtež sam zavolio odma čim sam ga vidio prvi put. Odlično je prikazao te prljave dijelove Chicaga, brod u plamenu, Poeove vizije.. ma savršeno. Naslovnica je solidna.
  02.03.2009
  11:03:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 73%

  7, 6, 9, 7

  Iako su mi kod magičnog Vjetra najdraže epizode koje obrađuju indijanske mitove i legende, Lady Charity nije tako loša epizoda, koja posvećena korupciji i pokvarenosti zapadnjačkog društva. Ortiz je ustinu dobro obavio svoj posao, kao što mi je dobar i kod Texa.
  24.03.2009
  12:47:00 sati
  Panon
  uredi
 • bacho

  Ukupna ocjena 83%

  6, 9, 10, 8

  Priča mi je pomalo nategnuta. Žena i dobrotvorna organizacija u divljem i naturalističkom svijetu MV-a? Imam osjećaj da se radi o nepotrebnoj epizodi u upznavanju HH-a. Međutim, opet nekako funkcionira. Ipak, autor je scenaristički vodi suvereno do kraja. Palac gore za Staklenookog. Odličan epizodista. Ortiz kao Ortiz - čista desetka. Naslovnica iznenađujuće skroz neloša. 
  19.05.2009
  14:48:00 sati
  bacho
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 49%

  5, 5, 5, 4

  epizoda rastegnuta,totalno me smorila
  20.05.2009
  19:20:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 82%

  7, 8, 10, 7

  U redu je ovo,ništa više. Najviše me se dojmio crtež i pojedini citati. Naslovnica i nije neka,prikazuju Lady Charity kao neku prolupalu babu koja je shvatila da joj ode penzija.
  16.07.2009
  19:27:00 sati
  Opti
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 77%

  5, 9, 9, 8

  Tema nije nešto, već smo se mali milijon puta negledali raznih junaka koji se bore protiv licemjerne "vlastele", ali je zato scenarij specifičan. Zanimljivi dijalozi, likovi koji su svaki na svoju ruku, scene, crtež... To je ono što je podiglo ovaj broj.

  29.07.2010
  01:54:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 78%

  8, 7, 9, 6

  E, ovo je već osjetno bolja epizoda od prve dvije. Manfredi je ovdje konačno Hoganu dao neku novu dimenziju u karakterizaciji, a i priča nije loše sprovedena. Također, negativka poput Lady Charity izlazi iz standardnh bonelijevih okvira negativaca te predstavllja jedno zanimljivo osvježenje. Ortizov crtež fenomenalan, izvrsno dočarava mračnu atmosferu Chicaga.

  13.08.2010
  22:44:00 sati
  drogsy
  uredi
 • marcho

  Ukupna ocjena 66%

  5, 6, 8, 9

  Pročitao sam tek prve tri epizode Magičnog vjetra. Možda sam ipak očekivao previše...

  29.08.2010
  13:34:00 sati
  marcho
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 93%

  9, 9, 10, 9

  Od prve tri epizode, ova mi je najbolja.  Likovi su odicni, dijalog je originalan i zreo, a crtez mi je pravi zakon!  Ortiz ovdje rastura, i ona atmosfera koju covjek stvara svojom olovkom je nezaboravna.  I Chicago mi izgleda odlicno ovdje - jadan, prljav i pun korupcije svake vrste (ne bas tako razlicito od danasnjeg dana, eli eto, o tom cemo malo vise drugi puat ;).  Isto tako zbog sentimentalnosti zato sto ova prica se zbiva u Chicagu, meni ima posebno mjesto u serijalu Magicnog Vjetra, jer stvarno nema tako puno prica koje se razvijaju u tom gradu.  Lady Charity i Howard Hogan su zajebani likovi, toliko opasni i koruptirani da je jedino Manfredijev odlican scenario mogo da ih realizuje.  Tekst mi je super: mudar, nezaboravljiv, i u momente, poetican.  U ovoj trecoj epizodi svog serijala Magicni Vjetar ocito uzima mjesto izmedju najboljim serijalima Bonelija, i raste u temama prica i umjetnickog crteza. 

  24.09.2010
  17:09:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 7, 10, 10

  28.07.2011
  16:56:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • legaz

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  16.08.2011
  15:56:00 sati
  legaz
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 10, 6

  Jako dobra politička intriga. Crtež fenomenalan. Rijetko koji strip me ovako pozitivno oduševio nakon ponovnog čitanja. U sjećanju mi je ova epizoda ostala kao jako dosadna.

  04.11.2011
  13:43:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 86%

  8, 8, 10, 8

  Priča nema previše napetodti, ali se serijal ipak fino razvio.

  31.01.2012
  21:53:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 9, 8

  Ova priča od prvih tri ima najmanje rupa u scenariju. Možda največa mi je kako Magična zna na kome brodu je Poe i kamo ga iči spasavati. Samo telepatijom? Zavjera i sve ostalo, uvodni sastavak o važnosti novinarastva na divljem zapadu odlični.

  23.05.2012
  16:47:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  17.08.2012
  09:52:00 sati
  Srdjan999
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  U ove prve tri epizode se skupilo pregršt zanimljivih likova i spodoba(većina ih je već pokojna),radnja se razvukla od prerije pa do grada i ni sekunde mi nije bilo dosadno... Biti će dobar ovaj Magični,nadam se.
  01.10.2012
  22:12:00 sati
  Oki
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  7, 7, 9, 7

  03.10.2012
  13:15:00 sati
  coszinus
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 65%

  6, 7, 6, 8

  Zasad mi se čini da Magičnog Vjetra ubija ograničen broj stranica. Ortiz odgovara ovakvoj atmosferi ali nisam njegov fan. Od prve 3 epizode (Agarthi) ova najgora.

  03.03.2013
  19:12:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Ukupna ocjena 81%

  7, 8, 9, 9

  02.07.2013
  19:10:00 sati
  tinton
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Super epizoda sa odličnom atmosferom.

  30.09.2014
  12:31:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  05.01.2015
  15:07:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Intrigantna i kompleksna priča, no malo se osjeti prenatrpanost i nerazvijenost radnje i likova, odnosno taman bi sjeo format od 130 strana, koji je preuzet tek nakon 100-tog broja.

  30.06.2015
  20:23:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  08.05.2016
  10:20:00 sati
  Tintilinic
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 80%

  8, 7, 9, 8

  25.05.2016
  00:58:00 sati
  Wayto
  uredi
 • WOLF-HUNTER

  Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  Jako zanimljiva priča, crtež jača strana jer Ortiz po tradiciji rastura bas je odlično prikazao Chicago u moralnom nečistini kao i same likove. Prica i scenario dobri a naslovnica bas efektivna. Sve u svemu fina priča iz jednog lijepog pročetničkog perioda ovog junaka.
  19.05.2018
  22:39:00 sati
  WOLF-HUNTER
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 89%

  8, 9, 10, 8

  Ovdje smo dobili jednu epizodu bitnu za kontinuitet u kojoj se radnja nastavlja od mjesta gdje je stao Forth Ghost. Baš poput te uvodne i ova je odrađena na način da funkcionira kao dio slagalice u određenoj cjelini. Kvalitetom su tu negdje, a što je najvažnije, nema problematičnih scena kao što je imala ona prijašnja. Primjeti se očita namjera stavljanja novinara i njihove profesije kao nekakvo oružje u borbi protiv političkih malverzacija i korupcije. Tinta kao oružje nema veliki domet i potrebno je puno upornosti i strpljenja da bi došli ikakvi rezultati, ako prije toga potpuno ne presuši. Onaj koji upravlja njome u većini slučajeva nije osoba sklona djelovanju na terenu, pa to dođe kao dodatna otežavajuća okolnost na putu istine do svjetla dana. Za ovu priliku Manfredi je odlučio staviti Magičnog Vjetra u drugi plan i baciti njegovog prijatelja u vatru skupa sa još jednim kolegom iz struke kojega smo već imali prilike upoznati. Koliko god daje određenu sigurnost život sa indijancima s vremenom dosadi, ako zbog ničeg drugog onda zbog nedostatka privilegija velegrada onome tko je naučen na njih. A te privilegije u Poeovom slučaju nisu samo pisanje već i uživanje u čarima alkohola. Vrlo riskantan potez kada u gradu kao što je Chicago možeš računati samo na jednog čovjeka od povjerenja. Njegova želja da kroz svoje pisanje dođe do pravde za počinjene zločine stoji na klimavim nogama, za nešto takvo treba baciti u javnost previše podataka i vrlo vjerojatno dovesti u opasnost druge ljude a ne samo sebe. Zbog toga je potpuno razumljiv i ispravan potez Magičnog Vjetra kada je bacio u vatru sve ono što je moglo zaprijetiti narodu Siouxa. Zauzvrat se barem potrudio da Poe ne ostane potpuno nezaštićen kada se već odlučio otići u vučju jazbinu. Henry Hatwell je bio nakratko prisutan u prvoj epizodi serijala i sada ga ponovo vidimo sa puno većom ulogom. Na njegovu žalost, ne zna odabrati osobe za surađivanje pa mu zato novinarska karijera neće dugo trajati. Kada živiš od takvog posla moraš biti u stanju otkriti čak i tko s kime odlazi u krevet, ili barem imati nekoga tko će to moći obaviti umjesto tebe. Hatwellov doušnik Staklenooki je zadužen za takve stvari, ali on je zakazao po pitanju informacija iz Hoganovog intimnog života i nije ih mogao prenijeti svome poslodavcu. Staklenooki se jako dobro uklapa u gradsku četvrt kao što je Patch, izgleda kao malo bolji klošar i kada bih morao pogađati na neviđeno prije bih ga svrstao u skupinu negativaca. Međutim, prava zloba se krije u dušama uglednih, bogatih i moćnih ljudi, a kada dvoje ili više takvih udruži snage onda je gotovo nemoguće izaći neokrznut iz sukoba s njima. Što se tiče Amande Sinclair, malo pažljivijom analizom nije bilo teško prozreti njezinu dvoličnost, i to odmah prilikom inzistiranja da Poe otkrije identitet čovjeka koji mu je pomogao u istrazi. Dvojica novinara nisu bila takve sreće da na vrijeme otkriju ružniju stranu lica crne udovice, jedan zbog opijenosti osjećajima a drugi zbog opijenosti alkoholom. Prvoklasni viski na dohvatu ruke je preveliki mamac i Poe je konačno došao na svoje, samo što je brzo uvidio kako medalja osim one sjajne ima i drugu stranu. Izvrsno je izvedena njegova noćna mora u kojoj se ponavlja scena sa samog početka u indijanskom selu. Rastrzani osjećaji dok pada u ponor između likova koji predstavljaju dobro i zlo donose prepoznavanje stvarne opasnosti, ali izlaz iz zamke bi ostao nedokučiv bez potrebne pomoći sa strane. Ovdje po prvi puta vidimo nešto posebniji odnos između Magičnog Vjetra i Šepavog Konja, kao da su u pitanju otac i sin umjesto 2 čovjeka različite rase. Upravo je stari vrač bio onaj presudni faktor da njegov učenik ostavi spokoj divljine kako bi iz ponora civilizacije izvukao pomalo naivnog prijatelja. ''Ne čini nas jednim narodom ovo mjesto već duh, ako te duša tjera da kreneš poslušaj je, udaljenost nas neće razdvojiti'' , mudre riječi jednog mudrog čovjeka ne ostavljaju mjesta sumnji. Kada imaš posla sa beskrupuloznim protivnikom treba zaigrati grubo jer je to često jedini način da mu se suprotstaviš, sviđa mi se kako je Magični Vjetar nožem sredio onog domoroca na brodu. Netko drugi bi ga samo onesvijestio pazeći pri tome da ga ne udari prejako, ovdje nema mjesta takvim nježnostima što svakako podiže ozbiljnost na jedan nivo više. I zadnji potez na brodu Lady Charity je također izvrstan, zašto trošiti metke kada možeš pustiti da zmija otrovnica izgori u vatri baš kako joj i dolikuje. Takva scena može ostaviti nekakvu mogućnost povratka, na svu sreću Manfredi ipak nije Burattini pa se to neće dogoditi. Još jedan protivnik je uništen, ali onaj glavni je pobjegao u Washington skupljati političke poene. Na kraju je Poe shvatio kako je teško nametnuti istinu i da se rat protiv Hogana ne može voditi na zamišljeni način, 
  Crtež Ortiza odličan, rekao bih kako ovdje izgleda još malo bolje nego na uvodnoj epizodi pa mu zato dajem maksimalnu ocjenu. Naslovnica vrlo dobra, a ova iz Libellus izdanja ima čak bolje obojano nebo nego što je slučaj na originalu. 

  02.10.2018
  23:13:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  06.10.2018
  23:00:00 sati
  velka031
  uredi
 • domegus

  Ukupna ocjena 73%

  7, 7, 8, 7

  18.10.2019
  00:49:00 sati
  domegus
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  8, 8, 9, 9

  Standardno dobra epizoda Magicnog Vjetra puna misterije i akcije... Prikazano je fino da nikome ne mozes vjerovati u ovom svijetu gdje svako gleda svoj interes. 

  09.06.2020
  09:56:00 sati
  Joker_1389
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  18.08.2020
  22:22:00 sati
  benx40
  uredi
 • koze123

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Za razliku od druge, "stand-alone" priče, ova epizoda se nastavlja na glavni narativni tok i u centar stavlja Hogana kao negativca. I dok se vidi da je on u pozadini svega, kao dodatni likovi se uvode Lejdi Čeriti i još jedan novinar - i Manfredi ih je na sjajan način predstavio. Oba lika su interesantna, imaju svoju pozadinu i nisu dvodimenzionalna, a uvođenje i tajne organizacije u Čikagu je odličan potez.

  Opet je crtač sjajni Ortiz, koji je neverovatno dobro dočarao određene scene koje vam se urežu u pamćenje: od mučenja indijanca (i Poovog sna), preko čitavog dela u kući Lejdi Čeriti pa sve do sjajne završnice na brodu - Ortiz je itekako dorastao poslu! Atmosfera je opipljiva, ceo deo u kući je izuzetno napet i zabavan, a krajnji obračun na brodu brutalan. Čak je i uvođenje ljudoždera ok funkcionisalo, iako takve unikatnosti mogu često srozati priču tako što deluju preterano.

  Sve u svemu, bolje od #2, malko slabije od #1 (ali opet vrlo vrlo blizu!) čitanje treće epizode je bio pravi užitak. Ortiz je crtač kome se uvek radujem, a atmosfera u ovom broju je na nivou one u Tvrđavi aveti, dok se Manfredi potrudio da da likovima još jaču karakterizaciju nego ranije - posebno Poou, čiJa je borba sa alkoholizmom bila vrlo interesantan deo radnje. Priča se tek zahuktava, jedva čekam sledeći broj, a MV izranja kao jedan od najboljih serijala SBE-a (uz Juliju). Naslovnice su mi generalno slabija tačka ovde, mada nije loša ni ova.

  25.12.2020
  09:39:00 sati
  koze123
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 10, 6

  Odlicna prica, Manfredi sjajno prenosi duh Amerike XIX veka uz pomoc fenomenalnog Ortiza!

  31.12.2020
  22:43:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ivan Liverpool

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Vrhunska epizoda! Bilo je jasno vec u proslom broju kako ce Poe kad-tad se odluciti na povratak u svijet bijelaca. Polako naslucujemo i koliku moc ima Hogan te u koje je sve prljave poslove ukljucen jer zasad od 3 epizode, on je stajao iza 2. Najbolje scene su mi bile one u kojima se Poe bori s alkoholizmom. Crtez je maestralan!

  03.10.2021
  14:55:00 sati
  Ivan Liverpool
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Jako dobra epizoda!

  08.01.2022
  20:42:00 sati
  going going
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zabranjeni grad
  Kod: MM VEC 26
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 18.1.2022. 0:17:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 812
 • Četvrti svjedok
  Kod: NR ZS 26
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 16.1.2022. 10:38:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1150
 • Rendžer u New Yorku
  Kod: NR ZS 25
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 14.1.2022. 0:44:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1118
 • Anđeo uništenja
  Kod: NR LIB 8c
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 12.1.2022. 1:42:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1129
 • Sotonski barun
  Kod: KT LU 46/47
  Ocjena: 87%
  Vrijeme: 10.1.2022. 0:17:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1273

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2598
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2590
 • Korijeni
  Kod: ZG KRJNUB 1/6
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 2563
 • Smrt filmske zvijezde
  Kod: NR LIB 4a
  Ocjena: 57%
  Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2427
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2240

Aukcije

Forum