Whopi

Magični Vjetar

MV LIB 2b | 96 str.

Vojnici u udaljenoj vojnoj utvrdi uvrijedili su i razljutili mitsku Whopi, i sada će, ako im Magico Vento osobno ne pristigne u pomoć, imati priliku iskusit njen strašni gnjev...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 50%

Priča 6

Scenarij 4

Crtež 4

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*6

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Whopi
    MV AGA 5
  • Čudovište - Vopi - Dugi nož
    MV GOLC 2
  • Zvijer - Whopi - Dugi nož
    MV LIB 2
  • Whopi
    MV SC 5

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Whopi
    MV SR 5

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u studenom 1997. godine.
  • Prva od ukupno četiri epizode koje je nacrtao Corrado Mastantuono.
  • The Salem witch trials" ili u prijevodu ''Suđenja vješticama iz Salema'' je još jedna krvava mrlja na američkoj povijesti. 'Suđenja' su počela 1692. istovremeno u Salem Villageu i Salem Townu<, u saveznoj američkoj državi Massachusetts, kada je u masovnoj histeriji (koju su izazvali ekstremno vjerski osviješteni i revni puritanci) smaknuto ukupno dvadeset (najvjerojatnije potpuno nevinih) ljudi - 14 žena i 6 muškaraca, a još ih je između 175-200 bilo prisilno zatvoreno.
  • Na 159. stranici Poe spominje ''ektoplazmu'', termin koji je francuski fiziolog Charles Robert Richet ''skovao'' tek 1923.

O ovom sam Bonelli serijalu čuo samo hvalospjeve, pa sam se nadobudno uputio po luksuzni primjerak ovog stripa. Međutim bit ću iskren, sa ovih prvih par komada što sam ih pročitao nisam baš bio oduševljen toliko da skočim kroz prozor. No hajdemo prvo malo o ovoj epizodi...

Radnja priče je stvarno jednostavna - Whopi spašava Clarissu Eccless od sigurne smrti (nakon što se kočija kojom putuje prevrne niz liticu), i prati ju do utvrde kojom komandira njen muž - major James Eccless. Međutim vojnici ju napadaju te ona poprima svoj monstruozni oblik radi obrane, nakon toga ju proglašavaju vješticom te se spremaju da ju živu spale. Međutim, major (inače korektan i racionalan čovjek), poziva u pomoć Magičnog Vjetra (putem Poa, koji se trenutno nalazi u utvrdi). I to je u principu sve, još ima nekoliko klasičnih Bonelli likova: zlobni poručnik Newton (koji će sve učiniti kako bi djevojku kaznili kao vješticu), vlasnik saluna Vargas (klasični pohlepni gad), i još masa priglupih povodljivih vojničkih faca. Postoji nekakav sitni zaplet kada se Newton i Vargas dogovore kako da neutraliziraju majora i onda smaknu Indijanku, međutim sve je to slabo. I još jedino vrijedno spomena je kad se otkriva da je majorova žena Clarissa, u nekom prošlom životu bila spaljena upravo u Salemu, pod optužbom da je vještica - zato ju je Whopi i spasila, jer je osjetila njenu ''energiju'', koja ju je privlačila.

Čitajući ovih prvih nekoliko epizoda, nemogu a da ne primjetim da se određene greške/nedostaci konstrantno ponavljaju:

1) Podjela uvoda, zapleta i raspleta u scenariju je najčešće totalno promašena. Jer uvod traje 80% stripa, zapleta najčešće nema, dok se na zadnjih dvadesetak stranica odvija kao neki rasplet, pa sve to izgleda poprilično traljavo i neambiciozno završeno, kao da se nekome žurilo ili još gore nije dalo bolje napraviti. Neznam, možda će se kasnije Manfredi popraviti, ali u prvih desetak epizoda je većinom tako (osim u ''Fort Ghostu'' koji je više-manje OK odrađen). Očito Manfredi u određenom trenutku (opetovano) nezna šta bi dalje, i kako da kvalitetno završi priču (a pogotovo ove sa indijanskim mitološkim bićima - Wendigo i Whopi, koje ispadaju posebno loše).

2) Ned prebrzo i prelako ubija neprijatelje. Mogu shvatit da je jači, brži, bolji i pametniji od lokalnih pijanaca te lovaca na krzna i skalpove, međutim od susreta sa Whopi, Wendigom, Beaumontom, Bijelim Crvom, Crnim Vukom, Topom, itd. - očekujem više. Nije moguće da čovjek zna sve moguće rituale i da odmah rješava protivnika u praktički dvije do pet stranica. Čekaj malo! Where is the action?! Chuck Norris, Petar Čelik, Drago Plečko, nemam pojma šta i ko ali nešto očekujem! A ne da se ovako odličnih protivnika riješi za par stranica i da je sa njima u serijalu gotovo... To je najgore, tako olako ispucat sve te likove...

3) Načini kako ubija svoje protivnike... su u najmanju ruku smiješni! Mislim ne znam, ali nož i pištolj su mi nekako priglupi. Wendiga bez problema prikolje nožem u ledenoj vodi na -37 (a prije toga je na njega pucao puškom, dok Poe zadavi onu žensku u vodi dubokoj 10 centimetara... Kao, Wendigo koji živi u ledenim predjelima je ustvari osjetljiv na hladnoću pa pali vatru da se zagrije... Tragikomično. Dalje, one mrcine živa stabla ili šta su već, zapali ih i uništi sa jednom bakljom, Bijelog Crva je ubio tako da ga je prvo 'pogodio' i prepolovio sa kočijom a onda (opet) zapalio u nafti, Crnog Vuka (kreaturu visoku tri metra, dlakavu, zubatu, krvožednu i opasnu) ubija tako da mu ruku zabije u grlo i onda zabode nož u srce - kao nebi mu odgriz’o ruku, Topa rješava sa zvrkom (mislim prekrasno), na kraju sa Whopi se niti ne bori, nego ju 'oslobađa' tako da ispred nje zapali hrpu lavande, kadulje ili čega već, nakon čega ova sva sretna (i vidno omamljena dimom) odleti u zagrljaj Bijelog Bizona... Ja sam se rastopio. Hvala puno, gospodine Manfredi. A gdje su mistična oružja šamana? Gdje su posvećeni mačevi (doduše bio je onaj Labanov u igri ali izgleda da se niko nije previše znojio oko njega)? Gdje su sveta koplja? Gdje su lude frule? Gdje su recimo napušene lule? Mislim neznam, neke osnove kreativnosti... Pa šta je Magico Vento traper? Pablo Rochas? Kožar? Ma dajte!

4) Jako loš omjer horrora i westerna. Ustvari, ovo je većinom obični western. Manfredi ima jako velikih problema sa ubacivanjem horror elemenata scenarij. Na ova indijanska čudovišta se ne palim previše, tko zna, možda sam ogrezao u ovim anglosaksonsko-slavensko-balkansko-afričkim pričama (tipa vampiri u noći, prašnjave mumije, vukodlaci koji razderu žrtve na 49 komada, svijetleće crvene oči u mraku, stari dvorci na brdima, duhovi, itd.) pa mi ovo nekako ne paše. Zato mi je ovo preslabo, ti njihovi demoni koje kokneš nožem i starom Vinčesterkom, komuniciranje sa duhovima potpomognuto ludim travama,... Dosadnjikavo i već viđeno.

5) Na kraju krajeva (i ovo mi je možda najgore) - još uvijek se nije pojavio neki lik koji je Nedu stvarno zapaprio život. Većina protivnika mu ne može baš ništa, pa koliko oni veliki ili moćni bili, čak se ni ne sjećam da ga je neko pošteno ošamario. Mislim da sam već napomenuo kako on izgleda zna sve moguće obrede i rituale, mada se sa nekim stvarima prvi put susreće, uz to dečko i vidi budućnost.

Eto, baš sam si olakšao dušu. Nemogu reći da sam potpuno razočaran Magičnim Vjetrom, međutim da je to sve moglo biti puno bolje - moglo je, i da sam više očekivao - jesam. Ali vidjet ćemo dalje, neki me uporno uvjeravaju da ono najbolje tek dolazi, one najjače epizode, pa ćemo vidit.

Ah da, skoro sam zaboravio... Crtež u ovom broju je u najmanju ruku očajan. Gospon Mastantuono je vjerojatno zato i crtao tako malo epizoda prije nego su ga prebacili na naslovnice, što je ipak puno lakše i zahtijeva manje odgovornosti. Ono sa čime čovjek najviše ima problema je crtanje lica i tijela općenito, kretnje, to je stvarno katastrofa, crteži izgledaju kao nekakve loše skice. Unatoč svemu tome, a što je veoma začuđujuće, čovjek tu i tamo nacrta koju sasvim solidnu scenu (kao naprimjer ona početna po kiši), pa mi nije jasno dali možda samo folira ili ''ima svoje dan''. U svakom slučaju, ima dobre veze. Naslovnica više nego solidna.

Uglavnom; sve u svemu još jednan loš Manfredijev scenarij na temu indijanske mitologije i čudesnih stvorenja, nova olako potrošena tema, a sve upakirano u katastrofalan crtež.

Naprijed

MV LIB 2a Zvijer

MV LIB 2c/3a Dugi nož

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 7, 5

    To su ti jedini promašaji u serijalu! Prve epizode. Dajem plus jer je pomalo drukčija razrada, ali isto nedovoljna za prolaznu ocjenu. Mastantuono se rijetko pojavljuje, ima svoj stil, nije nimalo loš. Naslovnica je u sklopu ove, na žalost, promašene epizode.
    26.07.2007
    20:47:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 6, 5

    epizoda solidna, nemam posebnih komentara, sve je više-manje rečeno. možda nemam tako loše mišljenje kao recenzent ali nije da sam proveo nezaboravno vrijeme čitajući ovaj strip
    26.07.2007
    22:25:00 sati
    Koresh
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 59%

    4, 6, 7, 8

    Tipican primer kako se od pite naporave govna;) Whopi je jos jedan promaseni slucaj, jos jedno protraceno mitolosko bice od strane Manfredija, jos jedna potencijalno sloidna prica bacena niz vodu. Strasno...
    28.07.2007
    16:04:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidna prića, zamjerka je što bi mogla biti duža. Neki status quo se vuće od samog dolaska Whopi u utvtdu traje do pred kraj epizode. Za mene sasvim prosječna epizoda prve faze M.Vjetra. @recezentcitat: Crnog Vuka (kreaturu visoku tri metra, dlakavu, zubatu, krvožednu i opasnu) ubija tako da mu ruku zabije u grlo i onda zabode nož u srce - kao nebi mu odgriz’o ruku;)), komentar: ako te ikad napadne opasan pas samo mu zaguraj šaku u usta. To ih paralizira i uspaničari. Vjeruj mi.
    29.07.2007
    15:59:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 7, 3

    Prilično slabašna epizodica kao i ostale sa tim mitološkim bićima.Puno su bolje Forth Gost, Lady Charity,Kameno lice i da i ne govorim, Olovno nebo. Ne znam zašto svi žale što je Manfredi ispucao,navodno te zanimljive kreature i mitove u slabim epizodama,oni meni uopće ne izgledaju toliko inspirativno...Gotovo su svemoćni,a MV ih kao od šale svlada i kraj. U Zagoru je to Nolitta neusporedivo bolje radio iako bez toliko faktografije i proučavanja...Upravo čitam drugu Libellusovu turu i tu ima stvarno jako dobrih epizoda! Ova je za brzi zaborav.
    29.07.2007
    17:32:00 sati
    fantom
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 68%

    7, 7, 7, 5

    Ako se uspoređuje sa kasnijim epizodama Magičnog, onda je ovo loša epizoda, ali uspoređujući je sa drugim Bonellijevim stripovima, ovo je vrlo dobro. Meni je, inače, skoro sve (npr. epizoda "Blizzard" mi je jako loša) što sam dosada pročitao od ovog junaka vrlo dobro i odlično, dok je "Whopi" prosječna epizoda s početka serijala, a svaki početak je težak. Crtež mi je, također, vrlo dobar.
    29.07.2007
    20:20:00 sati
    Spock
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 42%

    4, 3, 5, 6

    Stvarno se nema sta previse reci o Manfredijevom otaljavanju takvih velicina iz indijanske mitologije. Moguce je da ih je vecinu istrosio u prvih desetak brojeva i da kasnije sve to bolje izgleda, ali ovo je ipak strip koji ne zasluzuje ni pare vise od tih standardnih 16 kuna. Da je ostalo tako, ne bih odustao nakon Olovnog neba.
    31.07.2007
    03:38:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Potpuno se slažem sa recenzentom, koji je naveo i najveće pogreške u tim početnim epizodama a pogotovo s slažem sa njim u vezi negativaca koji prebrzo padaju pred Nedom(jest da je on faca ali ipak;-)). Ustvari, priče u kojima dominira indijanska mitologija su kao po pravilu dosta loše(Kandže,Windigo) i baš kao i uvodnici gdje je detaljno objašnjena mitologija - nerazumljive i konfuzne. Whopi je tu negdje, nije toliko loša koliko su druge epizode bolje. Pročitaš i zaboraviš.
    03.08.2007
    11:23:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    meni se baš sviđaju elementi indijanske mitologije, kandže su mi odlična epizoda, windigo je sasvim solidna, a ova je ipak lošija, šteta što je ova tema potrošena, jer bi moglo biti puno, puno bolje
    04.08.2007
    17:49:00 sati
    ken2
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 59%

    6, 4, 7, 8

    Premda mislim da je ovo najslabija Ventova (mitološka) epizoda, dojmovi su mi se popravili nakon drugog čitanja. Nije baš sve tako crno ko što se čini na prvi pogled. Manfredi i nije mogao učiniti ništa više od ovog jer smo već u tekstualnom prologu uvidjeli koliko je Whopi složena ličnost. Tako da unatoč teškoj konfuziji možemo okarakterizirati ovu epizodu kao još jednu u kojoj Magični Vjetar manifestira svoje šamanske i nadnaravne sposobnosti. Epizoda je, dakle, žrtvovana, ali pomaže da postavi neke osnovne temelje cjelokupnog serijala. Pitam se zašto su zmije izašle iz one lešine. A i oni vojnici nisu pretjerano realistično prikazani. Premda je konfuzna ona veza između Whopi i vještica iz Salema, ljepo je vidjeti tu kombinaciju. Crtež je sasvim solidan. Mastantuono dobro crta Whopi, oči likova i dobar je za horror priče. Malo šteka s licima, ali ima par jako dobrih prizora. U Magičnom Vjetru se ne mogu žaliti ni na jednog crtača. Naslovnica je lijepa i mistična - najbolja Venturijeva. Ova je epizoda možda slaba u odnosu na MV serijal, ali u usporedbi s, recimo, nekim Zagorovim epizodama, ovo je premija.
    14.11.2007
    22:20:00 sati
    Inferno
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova priča mi je super sjela.Manfredi je odlično dočarao indijansku magiju i tupe vojnike koji idu u lov na vještice.Mastantuontov crtež izvrstan.
    08.01.2008
    22:51:00 sati
    zacko
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Vrlo dobro, ali moglo je bolje.
    11.03.2008
    12:33:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja ove desetke nisam podelio ofrlje i nisam podelio zato što mislim da ih ovaj strip stvarno zaslužuje. Čitajući kasnije epizode Whopi je stvarno osrednja epizoda, ali posmatrajući je u kontekstu samog početka serijala ovo je super priča. Lako je nama da se pravimo važni i kažemo da je Whopi sranje, kad smo čitali Olovno nebo. Dobra je ovo priča ipak, dobra.
    20.04.2008
    00:34:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Devetka za priču zato... što uz sve dužno poštovanje, nešto čovjek može i naučiti iz tih priča, što kod mnogih stripova nije slučaj jer se bave izlizanom, klišeiziranom tematikom. Scenarij me malo manje impresionirao, premda svejedno to jako dobro izgleda. Crtež 10 jer... eto, iz epizode u epizodu crtačka postava se mijenja ali svejedno MV zadržava kvalitet, tako da niti ova epizoda nije iznimka. Ova naslovnica mi je jedna od boljih i da nije tih kostiju na njoj bila bi i desetka.
    20.09.2008
    22:18:00 sati
    DKoor
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 7, 7

    Mitologija mi se jako dopala, crtež izgleda nedovršen na mnogim tablama, ali mi se svejedno sviđa.
    21.09.2008
    08:18:00 sati
    solar
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 54%

    4, 5, 7, 6

    Dosadno!
    06.01.2009
    05:46:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 53%

    6, 4, 6, 5

    Hah, onih pet točaka koje flamby ima u odličnoj recenziji pogađaju u bit, sve je ono istina... Što se tiče ovog, vjerojatno smo svi ili barem većina nas zaključili da su ove indijansko-mitološke priče dosad bile teška glupost. E pa, ovo je najgora u toj kategoriji. Whopi je kao moćan demon koji živi tamo kod tog bizona i onda najedanput dođe na Zemlju praviti nered zbog jedne bivše ženske vještice?! Što se tiče tih njezinih moći, to Magičnog ne zabrinjava i stvarno je čudno kako već zna sve postojuće indijanske obrede. Izgleda da je dobra ta večernja škola kod Šepavog konja. Kraj izgleda jako usiljeno, sve je riješeno na glupav način. Kao šlag na tortu, ova loša epizoda je dobila i najslabijeg crtača, a i naslovnica je prikladna.
    02.03.2009
    11:38:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Možda nije toliko dobro razrađena, ova epizoda mi se ipak svidjela. Činjenica jest da ima rupa u scenariju i malo akcije, ali je mit o Whopi ipak lijepo obrađen.
    24.03.2009
    12:51:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 31%

    4, 3, 2, 4

    od prvih pet epizoda daleko najgora.Crtez je uzasan,ispod svakog nivoa, 2 dodjeljena poena su ovdje bukvalno poklonjena..Scenario nista novo,totalno naivni kraj.Ne pada mi nista pozitivno sto bi mogao reci za ovu epizodu.
    20.05.2009
    19:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Solidna epizoda prepuna magije, dobrog i zlog. Dobar kraj i odlican crtez.
    09.07.2009
    22:23:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 73%

    7, 6, 9, 7

    U redu,crtež jako dobar,ocijenio sam originalnu naslovnicu.
    24.07.2009
    20:29:00 sati
    Opti
    uredi
  • feka82

    Ukupna ocjena 78%

    6, 7, 10, 9

    po meni jedna od prosjecnih prica u prvim brojevima magicnog vjetra .... radnja je izostavljena nema nekih zapleta osim njene ljutnje i bijesa koji se provlaci kroz citav strip .... moglo se bolje manfredi

    14.06.2010
    10:35:00 sati
    feka82
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    Ova je priča bila jedan od uzroka kako sam se oprostio od MV-a.(povod je došao par epizoda kasnije)

    Naime prva tri broja su bila ok za početak jednog serijala takvog tipa i to još u današnjem vremenu,da se ista fora stalno ponavlja je također ok,

    ali da se to ponavlja loše sprovedeno onda shvaćam da ovo nije strip za mene.

    Naime u čemu je stvar ; mrzim da se uglavnom u Magičnome Vjetru kao serijalu pojavljuje nadnaravno kao glavna tema i to toliko često da Magični na kraju priče sjedene oko vatrice i spasi dan nekakvim čarobnim obredom i tako uglavnom stalno.

    Što se tiče ove priče, nije loša kao priča, ali scenarij je zamoran , ai zna biti i nečitljiv.

    Jedini plus je , kao i općenito u cijelome serijalu, crtež.

    Možda se uskoro odlučim kupiti neki od novih MV epizoda ; biti će mi drago ako se nešto promjenilo od prvih deset brojeva s obzirom koliko je serijal hvaljen na ovome sajtu.

    Naslovnica je dobro nacrtana, ali glupa.

    13.08.2010
    22:30:00 sati
    drogsy
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 37%

    2, 1, 6, 10

    KATASTROFA! kATASTROFA! Gluplji strip nisam pročitao stolječima. Prva četiri su bila jednostavno samo dosadna, al ovo... užas... Sad sam sretan što nisam kupio ovo prije nego što se rasprodalo....

    31.08.2010
    16:42:00 sati
    marcho
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Ovdje valja jedino naslovnica točnije Whoopina poza i oči. Pročitala sam tek 11 epizoda MV pa nisam sigurna je li to dovoljan broj za nešto baš ispljucati do jaja... (Želju imam, i to veliku). Dođem na ovaj sajt, ljudi hvale nekog Magičnog rekoh - aj neka, idem viditi, neću biti zadrta, idem čitati nešto novo. Ljudi su ga jednostavno prenapuhali i izdramatizirali! Ova epizoda nije loša i da se pročitati, možda bi mi bila i bolja da Magičnog ekipa nije toliko napuhala i da nisam očekivala nešto turbo super pa ostala razočarana.

    24.09.2010
    19:23:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Stvarno ne shvatam ovakve lose ocjene ove epizode - ako mene pitate, od prvih 10 ova mi je jedna od boljih.  Ova Whopi je stvarno dobar lik u stripu: zgodna (pogotovo sto je gola, i super nacrtana Mastantuononovom olovkom), opasna, i spremna da ubije muskarce koji se zajebavaju s njom; drugim rijecima, kao i sve ostale zene  ;)   Scenario mi je dobar, i stvarno odlicno razvija radnju i temu o tome kako muskarci vjecno seru po zenama, i kako kad predju granicu (u ovom primjeru, kad hoce da siluju zenu) onda ih ova Whopi sredi baz kako zasluzuju.  I pukovnikova zena Clarissa je isto dobro napisana: ima svoje principe, i kao zena, hoce da spasi Whopi koja je isto tako njoj spasila zivot na pocetku.  Onaj dio pri kraju gdje vojnici hoce da je zapale na isti nacin kao sto su ljudi u Salumu palili zene pocetkom 17 stoljeca je dobro realiziran, i scenario fino uporedi te iste teme.  Kraj je nekako ne-uvjerljiv, ali sve ostalo je vrlo dobro.  Ovo sam procito u jednom dahu, bez ikakvih pauza, u roku od 35 minuta.  To je uvijek znak da mi se strip svidja, i da mi nije dosadjivo, natjerajusi me da brzo listam stranice zato sto me je interesiralo sta se desava na sledecoj stranici.  Crtez je odlican, naslovnica nekako samo ok, ali sve u svemu, ovo preporucujem! 

    16.10.2010
    01:40:00 sati
    acestroke
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    16.08.2011
    15:57:00 sati
    legaz
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 59%

    7, 5, 5, 8

    Malo je Manfredi želio povezati Salem s Wild Westom pa je napravio ništa.

    27.02.2012
    10:52:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    Dobra epizoda.

    16.05.2012
    11:12:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 5, 8, 8

    Teme iz indijanske mitoogije su mi super. Samo ovdje mi lik Whoopi nije najbolje objašnjen. Zašto je došla pomagati onoj ženi i koja je uopšte njena svrha nije razrađeno. Totalno glup mi je preobrat na kraju kada se izpšostavi, da je pukuvnikova žena ustvari vještica iz Salema. To nema nikakve veze sa indijanskom mitologijom več postaje jedan mix svega i svačeg što baš i ne bi tebalo biti. Ta indijanska mitologija ovdje nije najbolje upotrebljena.

    23.05.2012
    16:52:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    17.08.2012
    09:54:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 57%

    6, 2, 9, 6

    Nakon pročitana prva 4 (odlična) broja, imao sam stanku od par mjeseci, i sad nastavio dalje. I sve je počelo jako dobro, na momente i odlično, ali kako se približavao kraj, sve se srozalo. Jedino je crtež ostao isti. Sviđa mi se Mastantuonov u ovoj epizodi. Mračan je kakav i treba za pojedine epizode MV-a. Naslovnica ništa posebno- ni original ni zamjenska Parlovljeva. Na kraju- to je epizodica za pročitati i ne razmišljati previše.

    09.10.2012
    08:44:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 42%

    3, 3, 6, 6

    17.10.2012
    09:14:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 65%

    6, 6, 7, 8

    Priča djeluje dosta dobro,ali je kraj previše djetinjast.
    29.01.2013
    09:22:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 66%

    7, 6, 6, 9

    Od prvih 5 priča ova je definitivno najslabija.

    30.09.2014
    12:34:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    07.01.2015
    00:35:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 5, 7, 6

    Epizoda koja je besmisleno neuzbudljiva. Tu ima sastojaka kao što su napasni i zli muškarci u odnosu sa ženom, zapovjednik utvrde koji pokušava biti pravedan,bijesna rulja koja doziva lomaču, no ništa od toga, izuzev melankoličnoga i poetskog kraja (posljednje dvije stranice), ne izaziva pamtljivost epizode, ona jednostavno pluta u prostoru. Također je besmislen razgovor u kojem zapovjednik utvrde govori Magičnom kako zna da traže njega i Poea vezano uz događaje u Chicagu, u razgovoru bez ikakve napetosti, kao da kupuje paštete, čime glavna priča a i ova epizoda gubi besmisleno na težini. Što bi značilo, da zapovjednik ,po tome, zna poštenoga Neda oduvijek i odlučuje uopće ne regirati na optužbe iz grada ni istražiti ih, a prvi puta ga vidi, nebuloze.

    10.07.2015
    18:33:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna or boljih prvih epizoda. Crtež za 10!
    23.02.2016
    00:48:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    16.06.2016
    01:46:00 sati
    Wayto
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Meni je ovo jako dobra epizoda pa sam se iznenadio da inače loše kotira kod drugih, koliko god se trudio stvarno nisam mogao pronaći išta što bi bilo toliko problematično. Vjerojatno se tu radi o tome da je većina očekivala nešto (pre)više ili drugačije, dok je kod mene upravo suprotna situacija. Odgovara mi ovakva tematika i mislim da je Manfredi iz nje izvukao gotovo maksimum, onih nekoliko sitnijih propusta nisu ništa posebno pokvarili. Za razliku od prethodne epizode ovdje ništa ne fali, niti stranica niti scenarističke razrade, sve je posloženo točno onako kako koja situacija zahtijeva s obzirom na okolnosti. Radnja posjeduje veliku dozu napetosti i nije lako predvidjeti što će se sljedeće dogoditi, osim konačnog raspleta koji je sam po sebi razumljiv u ovakvoj vrsti stripova. Na pojedinim dijelovima priča obiluje jezivom horror atmosferom, iako ja stvarno ne volim Mastantuonov crtež osim prikaza likova ne mogu mu ništa drugo zamjeriti. Gledajući samo tu atmosferu Whopi je dala najviše između prvih 5 dosadašnjih epizoda, Pandže Zvijer se nikako ne mogu mjeriti s time. Kao što piše u uvodniku Blizzard Gazette, nije jednostavno nešto napraviti kada se dohvatiš nekakve teme iz indijanske mitologije, pogotovo kada se radi o nečemu tajanstvenom što nije adekvatno obrađeno u drugim granama umjetnosti. S obzirom da se radi o teško dostupnim materijalima za povlačenje usporedbe s ovim stripom, nije mi niti na kraj pameti da idem kopati po bespućima interneta samo da bih saznao je li Manfredi gdje profulao ili dovoljno uvjerljivo prikazao mit o ženi bizonu. Mogu se jedino ograničiti na njegov scenaristički prikaz i na osnovi toga izvesti svoje dojmove i zaključke, a mislim da je to ionako najvažnije kod medija kao što je strip. Kada sam već kod takvih stvari, barem je sigurno da događaji iz uvodnog dijela ove epizode imaju velike povezanosti sa mitom o ženi bizonu. Kako zadnje proročanstvo Siouxa najavljuje skori povratak Whopi u društvu bijele žene, ta mogućnost je vrlo domišljato ubačena u scenarij na samom početku. Vjerojatno bi previše ubolo u oči da se to dogodilo bez potrebnog razloga, ovako smo dobili dovoljno jake argumente da je upravo sada pravi trenutak da Whopi stupi na scenu. Zašto bi ona uopće pomogla ženi druge rase koju niti ne poznaje? Niti taj motiv nije zanemaren jer je odgovor stigao tek pred kraj, ne mora se svima svidjeti, ali se opet ne može reći da je besmislen. Možda je malo klimavo kako je Clarissa Eccles crtežom u blatu mogla objasniti gdje želi stići, mada treba priznati da nema idealnog rješenja u situaciji kada ne možeš komunicirati sa određenom osobom. A pred ulazom u utvrdu stara klasika tog vremena; stražari pomalo opijeni pićem iznenada ugledali dvije žene, od kojih je jedna potpuno gola, i naravno da će brzo proraditi muški nagoni. Kada se već ne smije dirati u bjelkinju zbog više razloga onda preostaje ona druga divljakuša, ionako sigurno nije pri zdravoj pameti kada se gola šeće po preriji, pa zato neće biti problema ako bi se momak malo zabavio. Međutim, nisu sve želje tako lako ostvarive, a već nakon te scene je bilo jasnije da Whopi funkcionira na drugačiji način. Svatko normalan bi se dao u bijeg nakon što bi se oslobodio napadača, kakvog smisla ima ostati ležati na mjestu zločina i uvaliti se u još veću nevolju od one prijašnje. Scena kada zmije izlaze iz tijela vojnika je izvrsna bez obzira što se tu radilo o kolektivnoj halucinaciji. Po drugi puta vidimo indijanku Onu Koja Odbija Prestati, sada u nešto drugačijem svjetlu spremnu da pruži utjehu ljudima oko sebe. Neki kao Magični Vjetar će to prihvatiti, dok neki drugi kao Poe imaju drugačije brige. Poe je opet nemiran i osjeća nostalgiju za svojim gradom i novinarskim poslom, a rekao bih kako je želja za viskijem ipak najjača od svih. Malo je isforsirano da se on nađe u vojnoj utvrdi baš u vrijeme kada je tamo i Whopi, kao da nigdje drugdje nije mogao pronaći krčmu da se suoči sa svojim iskušenjem. Ako je to pomoglo da prebrodi krizu onda je vrijedilo truda, kao što je i sam rekao krčmaru ''treba više hrabrosti za prestanak nego za nastavak''. Bez obzira što je situacija zahtijevala da i Magični Vjetar nekako dođe u utvrdu, svejedno je to trebalo izvesti nekim drugim putem. Još jedan sitniji propust je činjenica da je  major Eccles bio upoznat s time što su dvojica prijatelja napravila u Chicagu, teško da bi s takvim saznanjem angažirao ljude koji su traženi od strane moćnog čovjeka. Sigurno da mu je taj podatak pomogao da pronađe rješenje za problem unutar svoje utvrde, mada ni Eccles nije svetac čim je posegnuo za nekom vrstom ucjene. Nekima će se činiti pretjerivanje što Magični Vjetar poznaje ritual u slučaju Whopi, meni to nije pretjerano čudno jer je prije dolaska u utvrdu sasvim sigurno dobio sve potrebne upute od Šepavog Konja. A kako bi inače pronašli izlaz iz trenutne situacije kada je logično da među vojnicima nema nikoga tko bi bio sposoban da napravi išta korisno. U vojnoj utvrdi egzistira hrpa likova, a premalo onih koji su spremni sudjelovati u tome da Magični Vjetar izvede Whopi na pravi put i oslobodi je bijesa duha poludjelog bizona. Neki će napraviti sve kako bi pogurali teoriju o vještici i inkvizicijsko rješenja za takav slučaj, nije se uspjelo do kraja razjasniti je li poručnik Newton stvarno bio žrtva slijepih uvjerenja ili se samo pretvarao zbog neke svoje računice, kao što je recimo preuzimanje zapovjedništva nad utvrdom. Ne bi bilo prvi puta da osobni napredak predstavlja jedinu motivaciju za nekog vojnog časnika i da je svaki njegov postupak podređen upravo tome. Uglavnom, što god bio razlog takvog ponašanja mora se priznati da je poručnik pametno povlačio poteze bez velikog rizika i po potrebi manipulirao drugim pijunima. Od početka se primjećuje kako Clarissa njeguje zaštitnički stav prema Whopi, istina da se ne može tek tako zanemariti spašavanje života, ali moralo je tu iskočiti još nešto dodatno čega odmah nije bila svjesna. Kada je spomenula da je rođena u Salemu to je bio put prema rješavanju tajne, što je malo kasnije dobilo i svoju potvrdu. To rješenje ipak daje malo veći smisao odnosu dviju žena, bez obzira što njihove osobnosti nikako nisu identične. Magični Vjetar se pokazao dorastao ponuđenom zadatku što uopće nije bilo sporno, jedan veliki plus činjenici da nije bilo jednostavno i da je u oba slučaja morao izvući maksimum iz svojih sposobnosti. A on sam ne bi ni uspio privesti zadatak kraju pošto je situacija u jednom trenutku bila izmakla kontroli, nasilje je toliko uzelo maha i napunilo bijesom demona zla koji je samo čekao da uzvrati istom mjerom. ''Sada ćete kušati vlastitu mržnju, sami ste svoji ubojice'' kao konačna prijetnja je odzvanjalo iz usta demona neposredno prije nego će se povući u paklene dubine. Stvarni izgled Whopi na kraju je iznenađenje, jedino ostaje misterija zašto ga nije imala na početku prije susreta sa vojnicima, tj. prije doticaja sa bilo kojom vrstom nasilja prema sebi. Vjerojatno je već bila pod utjecajem demona zla kada je odlučila pomoći Clarissi koji se potom probudio na prvi pogrešan korak od strane ljudi. Završetak sa poručnikom Newtonom je vrlo efektan, njegove riječi ''moje oči više ne vide'' u stvari nisu otkrile ništa novo jer je ionako cijelo vrijeme bio slijep za stvari oko sebe, zaslužena kazna za jednog takvog čovjeka. Baš kao što ova epizoda od mene dobiva zaslužene visoke ocjene.

    Crtež Mastantuona mi nikada nije bio jedan od omiljenih, u dosta situacija mi se ne sviđa kako crta lica likova, ali okolina je već sasvim druga stvar. Moram priznati kako je ovdje ipak bolji nego na kasnijoj fazi Texa, a s obzirom da je pogodio u dočaravanju horror atmosfere ne mogu mu dati lošu ocjenu. 

    05.10.2018
    22:59:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 9, 6

    20.12.2018
    23:49:00 sati
    velka031
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 54%

    6, 5, 5, 6

    Odlična recenzija jedne loše epizode. MV jednostavno nije po mom ukusu.

    29.06.2020
    00:14:00 sati
    domegus
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    26.08.2020
    11:35:00 sati
    benx40
    uredi
  • koze123

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Uh, koliko je ovo dobro počelo, toliko mi se pred kraj malo rasplinulo i izgubilo taj misteriozni šmek sa početka. Priča počinje sjajno, Mastantuono je jezivo prikazao prvu scenu sa kočijama i mlazom kiše i nadolazeće vode koja je uništava, kako bi nam predstavio misterioznu figuru koja spasava život jednoj putnici. Priča se skoro sasvim odvija u jednom vojničkom utvrđenju, gde je indijanska devojka zarobljena jer se sumnja da ima moći koje su naudile jednom vojniku. Ubrzo dolaze Ned i Po i uvlače se u celu priču pokušavajući da spasu život devojci, dok celo utvrđenje planira napad na kapetana i njegovu ženu.

    Kao što rekoh, sjajno je počela priča i bila jako interesantna do negde 70. strane i tu mi se polako, pomalo srozalo mišljenje o priči. U pitanju nije ništa strašno, no celo razrešenje mi je izvedeno previše teatralno (što recimo nisam primetio kao problem u nekim ranijim epizodama), i previše nategnuto za kraj. Poslednja stranica mi se npr. jako svidela, došla je kao hladni tuš i savršeno zaklopila priču, ali tu pred kraj su mi stvari delovale malo zbrzane i ne baš najbolje izvedene.

    Posebno mi je bio interesantan deo kada Ned razgovara sa Vopi u onom "astralnom" svetu, to mi se izuzetno svidelo, bilo je nekako intimno i smireno, a opet jako dinamično i misteriozno. Opet su svi sporedni likovi jako dobro napisani (major i njegova žena, komandant itd.) te bih jako voleo da opet naiđemo na nekog od njih. Posebna pohvala za crtež koji je fenomenalan, detaljan i atmosferičan. Vopi je posebno dobro vizuelno predstavljena, na momente prelepa a opet u drugim trenucima zastrašujuća.

    25.12.2020
    09:41:00 sati
    koze123
    uredi
  • Ivan Liverpool

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Apsolutno se ne slazem s recenzentom u pogledu nicega!

     

    Ovo je druga epizoda u kojoj se pojavljuje neko bice iz Indijanske mitologije i obje (pogotovo ova) su dosta lose ocijenjene. Na samome kraju ove epizode Ned je rekao znamenitu recenicu: "Shvatite, za Siouxe nije važno objasniti, već prihvatiti misteriju." Kao ljubitelju Indijanske mitologije, svida mi se sto se pojavljuju svakakva bica koja ne mozemo vidjeti niti u jednom drugom serijalu. Ovaj serijal nije onaj klasicni spoj westerna i horrora kako mnogi misle. Ovo je western s elementima horrora i magije. Prakticki, jedini serijal koji temelji dosta svojih epizoda na Indijanskoj magiji i njihovom vjerovanju. S tim da serijal nije ni klasicni wesern. Ima dosta epizoda koje bi mogli svrsstati i pod zanr politickih trilera. Uglavnom, od ovakvog hibrida medu zanrovima moze se ocekivati siroka paleta tema te je svaka epizoda na svoj nacin posebna. 

     

    Sama epizoda nikako nije losa kao sto mnoge ocjene pokazuju. Dosta je zanimljiva i ono sto mi se najvise svidjelo je sama zavrsnica u kojoj je onaj narednik oslijepio i time dobio zasluzenu kaznu zbog svog ponasanja. Zanimljivo kako i svi koji su pokusali napakostiti Whopi su dobili kaznu, poput onoga koji je ostao bez nosa. Od pluseva, svakako treba istaknuti i Poeovu borbu protiv alkoholizma, ona scena u krcmi kad je u sebi govorio "Jedno pivo", a narucio jedan viski mi je bila bas smijesna. A saznajemo i da Magicni i Ona Koja Odbija Prestati imaju dublji odnos nego se na prvu cinilo. Steta samo sto nikad nista konkretnije nije bilo izmedu njih, jer od svih zena koje su se pojavljivale u serijalu, ona mi je bila nainteresantnija.

     

    Skoro pa ne mogu vjerovati da je ovo crtao Mastantuono. Covjek kojeg uvijek operem zbog losih naslovnica na svojim recenzijama Bleka i Mikija, pokazao je ovdje da unutar stripa, moze biti puno bolji nego na koricama. One scene oluje na pocetku je odlicno nacrtao, a i samu Whopi takoder. Minus bi mu isao na neke face likova, vecinom oni vojnici u utvrdi su imali dosta cudno nacrtana lica, no s obzirom na to kako je izuzetno pogodio atmosferu u ovoj epizodi, dajem mu visoku ocjenu! Naslovnica solidna.

    05.10.2021
    00:05:00 sati
    Ivan Liverpool
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Bilo jednom...
    Kod: KP LIB 27
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 5.12.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 905
  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1108
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1067
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1127
  • Crna ljubav
    Kod: DDJP DRKW 8
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 990

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2420
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2320
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2278
  • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2038
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2019

Aukcije

Forum