Kameno lice

Magični Vjetar

MV LIB 3c,4a | 188 str.

Iznad sela Carved Rocka, na jednom velikom grebenu, priroda je u kamenu isklesala jedno veliko lice. Prema legendi, jednog dana će stići čovjek sa licem identičnim ovom kamenom licu, postat će vođa sela, obračunati se sa indijanskim plemenom Uta i za selo i okolni kraj započet će zlatno doba. Taj čovjek, inače potomak jedne nesretne obitelji iz Carved Rocka stiže u selo, ali sa sobom donosi pakao i plodove svoga ludila, a ne nikakvo zlatno doba. Beskrupulozni biznismen Hogan, stari Ventov neprijatelj, pokušava ga iskoristiti za svoje prljave planove, ali MV im obojici staje na put…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Zmijski sin - Vendigo - Lice u kamenu
    MV GOLC 3
  • Kosturi - Uramljeni košmar - Olovno nebo
    MV GOLC 4
  • Zmijin sin - Windigo - Kameno lice
    MV LIB 3
  • Kosturi - Top - Olovno nebo
    MV LIB 4
  • Kameno lice
    MV SC 9
  • Skeleti
    MV SC 10

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Faccia di pietra
    MV SR 9
  • Scheletri
    MV SR 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj scenarij rađen je prema priči Nathaniela Hawtorna, jednog od najvećih pisaca 18. stoljeća i to prema noveli «The Great Stone Face» (za razliku od Manfredijeve verzije ovo je drama) kojeg možete u originalu vidjeti na stranici http://www.online-literature.com/hawthorne/139/
    (opaska DeeCay)
  • Ludnica iz koje bježi manijak Derek Dish zove se Bedlam (što u američkom slengu i jeste naziv za ludaru, a ne bi vjerovali da je Bedlam skraćeno od Betlehem), a o njoj će biti riječi i u epizodi MV #20 «Bedlam», a gdje ćemo opet sresti i doktora Fostera
    (opaska DeeCay)
  • Scena u kojoj Derek stavlja kožu lica svojeg oca nalazi se i u «Kad jaganjci utihnu», ali i u svjetski poznatom trasheru «The Texas Chainsaw Massacre» gdje bi našem protagonistu Dereku pandan bio Leatherface (dobio ime jer voli nositi svježu kožu lijepih mladića na svome unakaženom licu;)). Idemo dalje, i Psycho i Texas Chainsaw navodno su rađeni prema istinitom tipu pod imenom Ed Bain (Priča njegovog života: http://www.bbc.co.uk/crime/caseclosed/gein.shtml ) koji je pedesetih godina 20. st. iskapao grobove, također i svoju majku između inim te nosio njezine ekstremitete i kožu. Tu imamo dakle i Edipov kompleks i Leatherfacea i Psycha i Dereka Disha sve u jednom komadu...
    (opaska DeeCay)
  • Dakako, najpoznatiji Hitchcockov film je «Psycho», gdje glavni junak vodi simbiotski odnos sa svojom mrtvom majkom (kao i u romanu Roberta Blocha). Esej sa analizom Psycha i lika Normana Batesa http://mgpfeff.home.sprynet.com/price_rocker.html
    (opaska DeeCay)
  • Da li je moguće iskopati leš star petnaestak godina, a da još ima na sebi skoro netaknutu kožu lica? Malo teže jer raspad napreduje brzo... Pogledajte malo, bit će dosta da u wikipediji upišete Decay (čista slučajnost,kunem se:-)) ili Decomposition: http://en.wikipedia.org/wiki/Decomposition
    (opaska DeeCay)
  • Nakon kraha plana Nedovog arch-nemezisa Hogana u epizodama MV #6/7 «Sin zmije», u ovoj epizodi Magični će opet morati uporabiti pamet da bi još jednom pokvario planove zlom biznismenu!
    (opaska DeeCay)

Eto, napokon smo dočekali i mali jubilej Magico Venta, srpski izdavač System Comics uspio je izgurati i deseti broj ovog lika i time zaključiti dvosveščanu epizodu “Kameno lice”, koja je, po mom sudu, najbolja i, scenaristički gledano, najkompletnija Ventova avantura objavljena dosad na domaćem tržištu. Istina, imali smo priliku pročitati samo 8 epizoda (kroz 10 brojeva),a one ponajbolje tek bi trebale stići, ali ipak, i ovo je sasvim solidna priča i ako ona reprezentira kvalitativni prosjek lika, onda možemo biti zadovoljni. Riječ je o scenarististički i crtački skladno komponiranoj, dinamičnoj epizodi, prepunoj dramatičnih trenutaka, ali i ispunjenoj dojmljivim intrmezzima-zanimljivim dijalozima, ironijom i duhovitim dosjetkama. Inspiraciju za ovu epizodu Manfredi je pronašao u jednoj priči slavnog američkog pisca iz 18.st Nathaniela Hawthorna, najpoznatijeg po romanu “The Scarlet Letter” (posljednja filmska ekranizacija sa Demi Moore i Gary Oldmanom), ali i u djelu njegovog manje talentiranog sina čiji književni opus vrvi bizarnostima. Kad smo već kod bizarnosti, kažimo odmah da ih i u “Kamenom licu” ne nedostaje iako ova Ventova pustolovina od prvih 8 najviše ostaje u sferi realnog, naravno, ako izuzmemo Ventove vizije koje ga uostalom i definiraju kao lik. Nema ovdje nikakvih mitoloških bića ili čudovišta (osim ljudskih). Radnja se vrti oko stanovitog Derecka Disha čiju beskrupuloznost uviđamo već na prvim tablama kada hladnokrvno ubije trapera koji mu je spasio život izbavivši ga iz medvjeđih kandži. Polako, kako radnja odmiče, saznajemo da je riječ o opasnom ubojici, bjeguncu iz ludnice, ali zapravo jednom jadnom i tragičnom liku čiju je sudbinu uvelike odredilo, malo je reći, nesretno djetinjstvo. Ne znam da li je tu Manfredi pomalo skrenuo u jeftino psihologiziranje, ali u mediju jednog više-manje komercijalnog stripa to sasvim dobro funkcionira, pa sam mišljenja da je Dereckova ličnost kao i motivacija njegovih postupaka prilično uvjerljivo utemeljena i tu ne treba previše cjepidlačiti. Kad imate dobro osmišljen lik koji služi kao temelj na kojem niče priča, onda se lakše snaći i u, uvjetno kazano, detaljima koji se kasnije pokažu itekako bitnima da bi se na kraju dobila jedna koherentna cjelina. Upravo sporedni tokovi priče predstavljaju još jedan jaki adut ove epizode - način na koji je Manfredi dočarao život sela, njegovu kolektivnu memoriju i kolektivne traume, zatim uspjeh u portretiranju različitih protagonista priče kratkim scenama, situacijama i dijalozima; razočarani svećenik koji je imao više sprovoda nego krštenja kao simbol tragičnosti zapada naspram svakog olakog romantičarskog idealiziranja (u tom smislu MV je zapravo antiwestern), mlada žena zarobljena u depresivnoj selendri koja tražeći ljubav i afirmaciju nalazi ludilo, starac Hamlin, svjedok vječnok vraćanja istoga, stvarima čijeg života, markesovski kazano, upravlja sudbina i ostali da dalje ne nabrajamo. Svim ovim tužnim, a opet tako ljudskim, odviše ljudskim, protagonistima ove epizode treba pribrojiti i našeg junaka koji se svojim melankoličnim karakterom savršeno uklapa u duševno nemirnu atmosferu Manfredijevih priča. Doista, Vento sa svojim mračnim vizijama, konstantnim napadima glavobolje, nesvjesticama i kvazimudrostima (To je najbolji način da pronađeš sam sebe…da zalutaš! Str.18) najdepresivniji je bonellijevac i da nema autocenzure uvjetovane profilom publike kojoj se obraća, lik bi mogao skrenuti i u još subverzivnije vode. Najbolji horrori su oni koji jezu grade na radikaliziranju okrutnosti svakodnevnice i mračnim potencijalima ljudskog uma; užas stvarnosti strašniji je od zombija, vukodlaka, vampira i ostalih kreatura koje nitko ne shvaća ozbiljno. To svjedoče najbolje epizode Dylana Doga, ali i brojna filmska ostvarenja, a Manfredi je dvama takvima ispisao posvetu na stranicama “Kamenog lica”. Naime, razgovor Derecka Disha sa očevim lešem zavaljenim u stolicu za ljuljanje pandan je adekvatnoj sceni razgovora između Normana Batesa i mrtve majke iz Hitchcockovog Psycha na str.19 (Psycho je očito omiljen film u SBE, vidi npr. Napoleone br. 1 i D.D. br. 6), a iskorištavanje kože tuđeg lica kao maske preko svoga, inspiraciju je našlo u slavnoj sceni iz Demmeovog modernog klasika “Kad jaganjci utihnu”. Da ne duljimo ovo je vrlo dobra epizoda koja slojevitšću i kompozicijom više podsjeća na ,primjerice Blueberryja i Ken Parkera nego na Zagora i Texa, iako su i potonja dvojica imali podosta odličnih epizoda slično strukturiranih poput ove.

Već smo kazali da je glavni Ventov oponent u ovoj epizodi Kameno lice, ali još više intrigira odnos MV-Hogan. Zanimljivo je kako Manfredi iz epizode u epizodu, uz kraće predahe, gradi njihov odnos lagano potencirajući čitateljsko nestrpljenje za konačnim obračunom. Ni u ovoj epizodi MV i Hogan se ne susreću ali slutnja budućeg susreta je trajno nazočna. Pri kraju epizode MV će reći: Mora da postoji neka misteriozna veza…Naše sudbine nastavljaju da se prepliću… Hogan nije samo neprijatelj, on je moj neprijatelj!

Kao i obično kad je MV u pitanju na crtež ne treba trošiti previše riječi. Tandem Barbati-Ramella realizirao je prvi dio ove priče, a tandem Raffaelli-Ramella drugi dio naslovljen “Skeleti”. Obavili su vrlo dobar posao, meni osobno su za nijansu slabiji nego Ortiz ili Frisenda. Venturijeve naslovnice su solidne, prilično dinamične, ali sam dojma da je ova priča mogla inspirirati i bolje.

Naprijed

MV LIB 3b Windigo

MV LIB 4b Top

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Barker

    Ukupna ocjena 66%

    5, 7, 8, 6

    Prvi deo je znatno slabiji, nastavak razvija pricu bas kako treba i podize ocenu. Potpuno je u stilu KP, u to nema sumnje. Ono sto je interesantno je gradja odnosa MV i Hogana.
    BTW, odlicna recenzija, koncizna, konkretna, pravo u metu.
    05.07.2005
    20:30:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    MAlo koji strip me u poslednje vrijeme toliko oduševljava kao Magični vetar.Osim možda Windiga,sve su epizode bile vrlo dobre i odlične,a kako slušam dolazit će i još bolje.Jedva čekam i nadam se da će System Comics još dugo objavljivati ovog junaka jer on to itekako zaslužuje.Kameno lice je odlična epizoda i zasluženo zauzima dva dijela(pohvale SC što ih je izdao dosta brzo tako da nismo čekali 100 godina na nastavak).Derek je zakon,100% lud i glavna je faca ove priče te je potpuno zasjenio Magičnog koji u biti ima sporednu ulogu u ovoj priči(što i nije tako loše za promjenu)i "intervenira" samo na kraju.Sviđa mi se i tumačenje vizija koje MV ima - vidi se da je Manfredi stvarno detaljno proučio indijansku mitologiju.Jedino bi možda konačni obračun sa Derekom mogao biti malo efektniji.Očekivao sam veću borbu noževima a sve je bilo gotovo u sekundi.Odnos MV-Hogan je također sjajno prikazan,polako se zakuhtava i baš me zanima kako će izgledati njihov susret.Crtež je vrlo dobar,onako mračan i dinamičan savršeno odgovara ovoj priči ali ne mogu mu dati višu ocjenu jer su Ortiz i Frisenda ipak bolji.Venturijeve naslovnica mi se nikad nisu previše sviđale.One jesu korektne ali ništa više od toga.Ljudi,kupujte MV jer je to super strip!!
    05.07.2005
    20:35:00 sati
    Aco
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Solidna epizoda, u kojoj je Vento gotovo sporedan lik. Cijelu epizodu juri prema tom gradicu i ukljucuje se tek na kraju u zavrsni okrsaj. Kao sto je recenzent napisao vide se poveznice sa Psihom i Jaganjcima, ja bi tu jos dodao i Noc Vjestica (odnos psihijatar-pacijent).
    06.07.2005
    15:28:00 sati
    alen
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 8, 6

    zavolio sam magičnog vjetra, svaka epizoda mi je bila dobra, a ova je pri vrhu, po običaju naslovnice su najslabiji dio, mislim da mv zaslužuje efektnije naslovnice, ovako je trenutna bonelijeva perjanica (što se tiče kvalitete) pri dnu po naslovnicama
    24.07.2005
    14:31:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrstan strip!Nije ona tipična stereotipa vestern priča nego vrlo zanimljiv crtani roman.Naravno,Magičnog vetra ima posvuda.
    17.09.2005
    20:19:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Manfredi je zakon. MV puno obećava što i ova priča potvrđuje.
    17.02.2006
    06:54:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Odlicna epizoda, do sada svakako i ponajbolja. Vidi se da Manfrediju ovakav nacin pripovedanja vise lezi nego kada nam pokusava docarati indijansku mitologiju. Prica je izuzetno dinamicna, zanimljiva, puna ludila i horora. Jedino me Magicni Vetar iznenadio sa kojom je hladnokrvnoscu tamanio svoje neprijatelje. No dobro, idemo dalje SC!!!
    22.07.2006
    13:32:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Odlična priča sa zanimljivim glavnim negativcem. Crtež na visini, naslovnice lijepe i dinamične i odlično se uklapaju u samu priču. Nema šta, nakon prvih desetak brojeva mogu samo ustvrditi da je serijal odličan, a kako čujem, bit će sve bolji i bolji. Jedva čekam...
    29.11.2006
    21:45:00 sati
    dcopic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 81%

    7, 8, 9, 9

    Magični vjetar me oduševio, uvijek nove ideje, iz Manfredija izvire kvaliteta, samo treba još poraditi na scenariju točnije na završetku! Libellus izdanje je odlično, svaka čast!
    31.12.2006
    04:17:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Jedna od boljih epizoda u ovih prvih 12 brojeva. Nakon onih pustih duhova i fantazija evo jedna takoreći obična epizoda, a duhove je zamijenio klasični ludi ubojica. A još i oni indijanci s iscrtanim kosturima čine epizodu zanimljivom. Mala zamjerka ide završnom dvoboju koji je trajao prekratko. Sve drugo je ok. Barbati & Ramella imaju poprilično prljav stil crteža(nešto slično kao Ortiz) i zaslužuju vrlo dobru osmicu. Prva naslovnica je super i odlično je obojana, druga je solidna. Libellusova naslovnica s četvrte knjige je također fenomenalna.
    31.03.2007
    23:27:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    Psiho mi je najstrašniji horor koji sam gledao (a pogledao sam ih puno). Kao što je već rečeno nema ništa strašnije od bolesnog ljudskog uma. U ovoj epizodi me oduševilo portetiranje raznih sporednih likova kao i samih odnosa ljudi u izoliranom selu usred ničega i njihova odnosa sa starosjediocima koji im brane tražiti zlato u planini pod cijenu mira. Ispreplitanje interesa Hogana i naših junaka je ponovno izvrsno odrađeno kao i spajanje raznih priča u jednu na konačnici. Crtež vrlo dobar, ali Frisenda i Ortiz su bolji. Pohvale i naslovnici Gorana Parlova objavljenoj u Libellusovom izdanju
    09.05.2007
    00:54:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Osrednja epizodica, ništa posebno. Nije mi taj Derek Dish baš neki super luđak, jer nije sulud konstantno, nego u naletima. Osim njega i onog doktora ova epizoda stvarno ne nudi ništa specijalno. Naravno da cijela ta priča o kopačima zlata, indijancima, svetim mjestima i planinama, osveti, mržnji i patnji nije loša, ali nije u tome poanta. Poanta je da ja ne kupujem Magičnog Vjetra da bi čitao još jedan obični western - nego ga kupujem radi horror elemenata, kojih po običaju nema (barem ne onih kvalitetnih). Recimo "Olovno nebo" mi je odlična epizoda, ali ako kupujem nešto što bi trebalo biti horror western, onda želim da to i bude. U suprotnom je to zajeb, neko ti prodaje muda za bubrege. Crtež mi se sviđa, naslovnice - mrvicu iznad prolazne ocjene.
    29.08.2007
    02:13:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Odlična epizoda; baš sam se oduševio. Premda je bilo teško odabrati, zbog hrpe odličnih epizoda, "Kameno lice" je najbolja u prvih 12 brojeva. Po prvi puta imamo perfektno odrađenu karakterizaciju likova (vjerojatno zbog dva sveska), a najviše pozornosti privlaći luđak Derek Dish. On nije klasičan luđak koji je berlav od rođenja; razlog njegovu ludilu je teško djetinjstvo. Nakon što je prvi put ubio i oslobodio se nakupljenog bijesa, Derek postaje ravnodušan i hladan prema svijetu i okolini koja ga okružuje, pretvarajući se s vremenom u mizantropa koji jedinu utjehu nalazi u luđačkom odnosu sa svojim mrtvim ocem. On naizgled izgleda normalan i druželjubiv, ali redovito svojim radnjama razuvjeri sve koji su s njim bili u kontaktu. Podijelio bih ovu priču u dva djela (sveska). Prvi je malo dosadniji, a svrha mu je upoznati nas s nekim činjenicama koje služe kao temelji zapletu koji počinje tek od sredine stripa (a to je ujedno i taj drugi dio kojeg karakterizira brza izmjena dinamičnih i kratkih scena). Scenarij je strašno brz, te se cijelo vrijeme nešto događa, a to čitatelja u potpunosti uvlaći u ovu priču. Manfredi nije propustio priliku da priloži još par detalja koje se tiću kontinuiteta ovog serijala. Pa tako tek sada saznajemo da MV ima krhotinu koja mu se zabila u mozak zbog koje je izgubio pamčenje, a dobio nove i jedinstvene psihičke sposobnosti - vizije, koje u obliku bolnih i uznemirujućih snova pomažu Magičnom Vjetru da predvidi budućnost, da kontaktira s paralelnim svjetovima iz drugih dimenzija te da poput orla-glasnika ili pak "čudnog čovjeka", kako Siouxi vjeruju, dobije upute i želje velikog tajanstvenog bića - samog Manitua (velikog Duha). Ovdje nam je i "filozofski" objašnjeno i značenje imena "Magični Vjetar", tj. Tatekan, sveti nepouzdani vjetar koji u trenutku može promjeniti putanju; može biti blag kao prerijski lahor, a već u slijedećem trenutku, olujni vjetar ili sniježna vijavica. Upravo ta nepredvidljivost je karakterisitka i našeg glavnog junaka koju na vrijeme prepoznaje i vrač plemena Uta. Briljantno! Manfredi, naizgled nenamjerno, ubacuje i druge scenarističke sitnice kako bi upotpunio sliku MV-ova svijeta. Npr. na početku se naši junaci nalaze u jednom "mrtvom" gradiću koji je to postao zahvaljujući bezkrupuloznim Hoganovim poslovnim planovima, a takvi gradovi će biti i tema u nekim narednim epizodama. Radnja se odvija na Stijenjaku, odnosno u Carved Rocku koji se nalazi u okolici Cheyennea. Život, svakodnevni problemi i stanovnici tog mjesta su opisani da je milina. U ovoj epizodi saznajemo i jedan konkretni primjer, odnosno naćin na koji, dobro informirani, Hogan provodi svoje planove. Već znamo da mu je cilj zgrnuti bogatstvo iskorištavajući svaku priliku koju mu pruža osvajanje Zapada, odnosno donošenje "civilizacije" na divlje granične teritorije. Znao je on kupiti zemljišta na kojima bi nicali pravi pravcati gradovi, a zatim sve prodati u bescijenje, a nastavak utrke ka Zapadu i gubitak na važnosti, ti gradovi bi se pretvarali u ruševine odnosno "gradove duhove", a ista je sudbina bila i svih onih ulagaća s očito promašenim ulozima. Indijanci, te njihovi "tradicionalni i praznovjerni" običaji su Hoganov najveći problem. A to je slučaj i u ovoj epizodi u kojoj su Ute glavni razlog zašto stagnira eksploatiranje zlata u planinama i zbog toga Hogan koristi priliku da, em potuće indijance, em da pokolj stanovnika Carved Rocka nadaleko izazove netrpeljivost prema tim divljacima koji su kočnica razvoja i "progresa". O ovome gotovo ništa ne saznajemo iz Manfredijevog teksta već on ostavlja da mi čitatelji dođemo do tih zaključaka i da spajajući sve te informacije u jednu cjelinu, dobijemo koherentnu sliku svijeta Magičnog Vjetra, a tu i leži sva njegova scenarističaka kvaliteta. Manfredi oduševljava i poznavanjem psihologije jer me oduševila ona konstatacija (dijagnoza) od doktora Fostera upućena Magičnom Vjetru koji kroz prozor vlaka nepomično promatra kako "leti" krajolik, konstatirajći potom (dr. Foster) kako Magični "boluje" od spleena, odnosno, od osjećaja pomirenosti sa krutom stvarnošču i nemoćnosti da se utjeće na te iste događaje. Priča i scenarij briljiraju u svakom aspektu, a i završetak je efektan u kojoj do izražaja dolazi nevjerojatna, gotovo morbidna, veza između dva neprijatelja - Hogana i Magičnog Vjetra. Epopeja se nastavlja... Premda, Barbati&Raffaelli&Ramella nisu tehnički talentiraniji od Frisende, Parlova i ostatka ekipe, njihov mračan&masan&prljav stil i njihovo umijeće da najbolje od svih vode radnju (po Manfredijevim zamislima), me oduševljava. Sviđaju mi se prikazi Carved Rocka, one stijene, Hogana te njegovih, do zuba, naoružanih frajera u dugim crnim mantilima. Za nijansu mi je bolje naslikan drugi dio, ali svejedno sve pohvale za ovaj crtež. Naslovnice su korektne, ali da su mogle biti bolje, mogle su... Btw, odlična recenzija.
    29.11.2007
    20:59:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlična i zabavna epizoda koja se ne temelji na nadnaravnom. Derek Dish je zanimljiv lik čija ga je tragična prošlost pretvorila u psihopata. Barbati i Ramella imaju pomalo prljav, ali korektan crtež koji mi se u novijim epizodama sve više i više sviđa.
    10.03.2008
    14:22:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nikad ne uspevam da rzlikujem kad je Barbati, kad je Ramela. Tako dugo nisam razlikovao kad peva Lenon, a kada Makartni. Baš su usklađeni i ovo poređenje nije nimalo neprimereno.Dok nisam pročitao kasnije nastavke ova epizoda mi je bila broj jedan. Dobra priča, još bolja psihologija, sa crtežom napred navedenih genijalaca, nije mogla rezultirati ocenom manjom od deset. Nisam mogao da im dam manje i bog!Kad sam čitao strip nisam mogao da se na trenutak ne setim atmosfere legendarnog Kena Parkera. Srećom kasniji brojevi će imati i više te berardievštine.
    20.04.2008
    00:40:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Jako dobra epizoda Magičnog Vjetra. Dosta preokreta i opet je tu Hogan. Najbolja do sada. Prekrasni krajolik sa klasičnim scenarijem izazivanja rata bijelaca i indijanaca. Priča u jednomtrenutku dolazi do vrha nakon što se Hoganov plan počinje rušit. Zadovoljan sam i tom legendom. Svakako preporučujem.
    17.01.2009
    23:33:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Meni je ova epizoda bila super. Svakako zaslužuje bolju ocijenu od 70%. Vjerojatno najbolja epizoda u prvih 5 knjiga i među top 10. Početak je pomalo spor i ne govori previše, ali je priča u cjelini fantastična.
    03.03.2009
    17:47:00 sati
    Archy
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Sasvim solidna dvodijelna epizoda, u kojoj je lijepo i jezgrovito razrađeno Derekovo ludilo i njegovi uzroci. Radnja nije nešto posebno, jedino mi je završetak bio dobar kada je Magični spasio stvar, a samim time i izbijanje rata.
    02.04.2009
    14:08:00 sati
    Panon
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ponovna pojava Hogana + zanimljiv glavni lik negativac-zrtva (Kameno Lice) + naravno odlican crtez cine ovo jos jednom u nizu odlicnih epizoda MV-a! Parlovova naslovnice su odlicne dok su originalne tako, tako :)
    09.07.2009
    22:27:00 sati
    D.J.
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    Ovo je prva liga. Priča napeta i uzbudljiva, a likovi su predobri. Počevši od ludog Kamenog lica, pa onaj naivac od psihijatra. I svećenik je zakon. LoL. Dijalog između njega i Poa kada je išao blagosloviti ona dva lika koja je Magični potaracao. Prosula sam se od smijeha.

    07.06.2011
    20:16:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ovo prica je prva koju sam procitao tako da su ocene mozda malo podignute

    28.07.2011
    16:59:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobar početak, a još bolji rasplet. Imaš svega što ti srce poželi.

    27.02.2012
    10:54:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    9, 5, 6, 8

    Lepo zamišljeno, ali moglo je i bolje na kraju.

    15.05.2012
    20:45:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Odlična priča. Hogan i njegova desna ruka Herbert su stvarno odlični negativci. 

    23.05.2012
    16:55:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    17.08.2012
    09:56:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Koja atmosfera! Gotovo da se osjeća blato te rudarske selendre! Zamjereke idu- što je opet u sve umiješan Hogan -pa zar nije to moglo bez njega!? I što leš nije više strunuo? Ne vjerujem da bi se toliko održao...  Dosad jedna od boljih epizoda.

    09.10.2012
    08:51:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    05.11.2012
    15:18:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Luda priča o ludom luđaku.....
    01.04.2013
    16:55:00 sati
    Oki
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    01.02.2015
    00:07:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Zanimljiva priča, no povod radnje, kao što je masa u Carved Rocku koja bezrezervno prihvaća Legendu o Kamenom licu koji će ih spasiti svih nevolja, je jednostavno neuvjerljiv i pomalo besmislen.

    14.07.2015
    15:54:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    6, 7, 9, 9

    20.07.2015
    15:03:00 sati
    Petar
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    06.07.2016
    19:18:00 sati
    Wayto
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Kao vecina epizoda ovog junaka, "Kameno Lice" je prica sa odlicnim likovima i negativcima, a pogotovo o njihovom psihologijom.  Ovaj like, cije lice je isto kao ivic one planine, je komplikovan ali veoma lijepo odradjen lik sa Manfredijeve strane.  Stavise, covjek me podsjeca na ubicu i "Halloween" film fransize; gledao je mater kako spava sa ljudima, i onda ga je to uvelo u ludilo, ciji je rezultat bila smrt gomilu ljudi.  To sto je sacuvao ocevo mrtvo tijelo me takodje podsjeca na Norman Batesa u Hitchcockovom "Psycho" filmu.  Rat izmedju Uta plemena i bijelaca, sa strane izazivan Hoganom i njegovom visokom zlu, je super ovdje izvedjeno.  Crtez je vrlo dobar, i podsjeca na epizode Ken Parkera (naravno, ovdje govorim o Milazzu i njegovom stilu).  Naslovnice su odlicne, druga je pravi homage na Norman Batesovu mater.  

    16.05.2017
    17:50:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Ponekad naleti strip sa već viđenim motivima ili više-manje izlizanom tematikom koji unatoč tome zna ostaviti odličan dojam. Ova epizoda je upravo takva i dokazuje kako Manfrediju ne treba nekakva neviđena ideja da bi zasjao u punom scenarističkom sjaju. Na svoj specifičan način uklopio je sve zamišljene elemente u predviđeni prostor i kreirao zanimljivu avanturu sa nekoliko različitih zapleta. Sličan sistem je viđen u njegovoj prijašnjoj dvodijelnoj epizodi Zmijin sin gdje je također takve sitnije priče unutar cjeline stavio u službu glavne radnje. Što se tiče već viđenih ideja, postoje one bolje kojima nimalo ne smeta manjak originalnosti, a ima i onih slabijih kojima to predstavlja uteg. Scene držanja u kući mrtog tijela roditelja i prekrivanja vlastitog lica tuđom kožom jesu na neki način preuzete iz poznatih filmova, ali ovdje tako moćno izgledaju i uklapaju se u suštinu poremećene osobe da mogu samo pojačati dojam a nikako biti smetnja. S druge strane, motiv indijanske pobune protiv bijelaca je viđen previše puta i nema ni približno takvu snagu, tako da u konačnici mora barem malo smanjiti ocjenu za ideju priče. Međutim, scenaristička realizacija zamišljene ideje je cijelo vrijeme na vrlo visokoj razini, pa je čak i taj klišej sa indijanskom pobunom maksimalno iskorišten i bio nužno zlo u samom raspletu. Ne smeta mi što Manfredi zna ''posuditi'' inspiraciju iz manje poznatih književnih djela, nisam upoznat sa navedenim Hawthorneovim romanom pa ne mogu niti povući usporedbe koliko je zapravo sličnosti u ta dva uratka. Ako ništa drugo, barem je u uvodniku pošteno navedeno što je sve korišteno kao pomoć da ne ispadne kako Manfredi sebi prisvaja tuđe ideje. Svidjelo mi se što priča unatoč svojoj ozbiljnosti nije lišena doze humora, što se vidi u liku svećenika O'Connella koji za sebe kaže da je obavio više pogreba od krštenja. Koliko god priče o raznim čudovištima znaju biti dobre, meni su ipak draže one o ljudskim zvijerima prikazane kroz ludilo i mračnu stranu njihove duše. Zar postoji išta strašnije od toga kada se netko tko je po pravilu obdaren sposobnošću rasuđivanja spusti na razinu zvijeri koja to nije u stanju. Monstrumi se ne rađaju već to postaju s vremenom pod utjecajem okoline i raznih drugih događaja na njihovom životnom putu. Tako je bilo i sa Derekom Dishom, okolnosti mu nikada nisu išle na ruku kako bi ga usmjerile na pravi kolosijek, a nakon nekog vremena ionako je prekasno da se vratiš na njega. Lik doktora Fostera je poslužio da bi potvrdio tu činjenicu, kada nije uspio stručnjak poput njega kako će onda uspjeti netko tko nema nikakve kvalifikacije. Kod takvih slučajeva uvijek se potegne pitanje što je bio okidač da čovjek završi u čeljustima ludila. Istina da nije ništa novo kada ispliva na površinu teško djetinjstvo/mladost poremećene osobe, kako u stripovskom tako i u svijetu ostalih grana umjetnosti, ali ovdje su vrlo vješto izbjegnuti klišeizirani motivi kao što su neshvaćenost ili odbačenost od okoline, maltretiranje od strane vršnjaka ili čak samih roditelja. Baš naprotiv, Derek je bio vezan za svoje roditelje, pogotovo za majku, i upravo je njezina sudbina bila prekretnica u nagriženoj psihi. Unatoč bolesnom luđačkom umu Derek nije izgubio sposobnost rasuđivanja što je pokazao u barem dvije situacije. Prva je ona scena kada je na brzinu ušutkao Francisa samo da ovaj ne otkrije svima tko je zapravo kameno lice, a druga kada je shvatio da ubrzo više neće biti potreban špekulantima koji su ga iskoristili za svoje ciljeve. S vremenom se otkrivalo sve više detalja o njegovoj osobnosti i prošlosti, dok na početku možemo vidjeti samo da se radi o liku sa potjernice kome je ucijenjena glava. Razlog te ucjene vrlo brzo izlazi na vidjelo, jedna stvar je ubiti lovca na glave, ali tko to radi sa čovjekom koji ti je spasio život. Staro indijansko proročanstvo se idealno poklopilo sa dolaskom u Carved Rock čovjeka čije lice izgleda identično onome isklesanom na stijeni. Kada zavlada sveopće oduševljenje zbog dugoočekivanog povratka, uvijek po običaju postoji netko tko razmišlja drugačije ili je svjestan onoga čega većina nije. Za Gladnog Medvjeda je to normalno jer je indijanac, dok je pomalo neobično da i jedan bijelac drvosječa može osjetiti smrad budućih nevolja. Je li Francis samo ljubomoran jer Marion želi posvetiti pažnju pridošlici ili stvarno vidi naznake problema za stanovnike Carved Rocka? U nekoliko prethodnih epizoda se događalo da se Magični Vjetar i Poe nađu na nekom mjestu bez ikakvog objašnjenja što tamo traže, izgleda da se scenarist ne želi zamarati sa manje bitnim stvarima pa isti slučaj imamo i ovdje. A možda su Nedove riječi najbolji odgovor za takve situacije; ''to je najbolji način za pronalaženje samog sebe... zalutati i smesti se''. Sva sreća što su njegove vizije pravovremene i dovoljno slikovite da ih uvijek može protumačiti, a ako ponekad zašteka tu je Poe da priskoči u pomoć. U svakom slučaju, ova vizija sa krvavom kišom i tri jahača koji rukama pokazuju znakove je najbolja do sada, a Magični Vjetar ionako neće zanemariti ništa što bi moglo zaprijetiti uništenju mira. On je u ovom slučaju stavljen više kao sporedni lik koji kroz utrku s vremenom pokušava upasti u žarište problema, najveća pažnja je ipak usredotočena na Dereka Disha i njegov bolesni um. Tamo gdje postoji i najmanja mogućnost izazivanja nemira sa indijancima uvijek se nekako nađe Howard Hogan. Taj špekulant najgore vrste je opet vidio dobru priliku da prljavim poslovima još malo poveća svoje bogatstvo, a ako će usput uništiti koje indijansko pleme to će biti dodatni plus za dugoročne planove. U kojem god mjestu se Howard zatekne on tamo ima kakvog potrčka za obavljanje delikatnih zadataka, na osnovi njegovog ulaska na scenu nisam stekao dojam da bi Nelson bio u stanju ubiti čovjeka samo zbog takvog naređenja. S obzirom da se drugi dio zove Kosturi moram priznati da je Manfredi dobro iskoristio dvosmislenost te riječi, s jedne strane klan indijanaca Uta a s druge Derekova poremećenost. Koliko je bolesna toliko je i izvrsno dočarana ta njegova potreba da komunicira sa lešom svoga oca, a što tek reći za onu scenu kada preko lica navuče kožu mrtvaca. Susret Magičnog Vjetra i Dereka je kratko trajao što može nekima izgledati kao nedorečenost, kod mene je baš suprotno i mislim da nije bilo potrebe za nasilnim produživanjem. Izgleda uvjerljivije što je vatreno oružje ostavljeno po strani a prednost prepuštena noževima, tako je Dereku presuđeno istim načinom na koji je on često presuđivao drugima. Od toliko razgovora sa svojim ocem je već postao umoran, pa je na kraju prevladala želja da u carstvu duhova ostane sasvim sam. Prljave igre su razbijene i Hoganova desna ruka Herbert je prisiljen podbrusiti pete, s obzirom kako se u kritičnoj situaciji riješio nesretnog Dooleya pokazuje da nije ništa manje promišljen i nemilosrdan od svoga šefa, kako bi se ono reklo u istoj peći su se obojica pekli. Od kako za protivnika ima dvojicu prijatelja Hoganovi planovi većinom doživljavaju neuspjeh, u njihovom suparništvu postoji tajanstvena veza jer kao što Magični Vjetar kaže; ''Hogan nije običan neprijatelj, on je moj neprijatelj''.  
    Crtež u prvom dijelu kao da je rađen u žurbi pa nema toliko preciznosti kao u nastavku, možda je stvar u tome da Ramella bolje surađuje sa Barbatijem nego sa Raffaellijem. Naslovnice su odlične i spadaju u najbolji Venturijev rad među početnih 10.

    11.10.2018
    23:08:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    14.04.2019
    23:02:00 sati
    velka031
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Prica koja odise jezom. Mozda jedna od najboljih iz pocetnog perioda. Lik ubojica ima super karakterizaciju, luda ubica koja postaje simbol malog gradica te usput ima halucinacije i deluzije oko oca. Indijanci ima zanimljivu ulogu u svemu ovome. Crtez je dobar, ima finih momenata. Naslovnice takoder.
    26.09.2019
    15:48:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.08.2020
    18:10:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 624
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1047
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1573
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1086
  • Soldier X
    Kod: CAB MRV 1
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 8.10.2021. 16:27:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 803

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2520
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2035
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1755
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1638
  • Kineska četvrt
    Kod: TX LIB 8
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 18.8.2021. 7:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1615

Aukcije

Forum