Dječak bijele kose

Magični Vjetar

MV LIB 8a | 96 str.

Ned upoznaje Zadiga, dječaka bijele kose, obdarenog ESP moćima koji može razgovarati sa duhovima mrtvih. Preko njega, Ned će stupiti u kontakt sa svojim ocem Rodderickom. Ono što je Ned duboko potisnuo u sebi polako će izaći na vidjelo, polako će otkriti što se doista dogodilo sa njegovim ocem i tko je odgovoran za njegovu smrt, a ono što će (skoro) saznati nama čitateljima donijet će popriličan šok…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Dečak bele kose - Nemilosrdni - Čovek bez lica
    MV GOLC 8
  • Dječak bijele kose - Nemilosrdni - Čovjek bez lica
    MV LIB 8
  • Dečak bele kose
    MV WIZ 22

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il ragazzo dai capelli bianchi
    MV SR 22

ZANIMLJIVOSTI

  • treća epizoda MV koju je nacrtao hrvatski crtač Goran Parlov
  • Ponešto o Nedovoj prošlosti saznali smo u MV #1 "Fort Ghost", #12 "Olovno nebo", te #19 "Đavolja lijeva ruka"
  • Pojavljuje se i major Eccles, kome je Ned svojedobno pomogao oko problema zvanog MV #5 "Whopi"

Kad je Bonelli u pitanju, priče o prošlosti glavnih junaka uvijek su bile omiljene među fanovima. "Zagor priča", iako ne spada među najbolje, ima kultni status. "U ponoru pamćenja" je vjerojatno najbolji Nathan Never ikad, a kad Mister No uz bocu žestice krene sa prepričavanjen ratnih te newyorških zgoda i nezgoda, to gotovo u pravilu predstavlja vrhunsko uživanje i često rezultira ponajboljim pričama u serijalu (npr. MN MX #1: "Bilo jednom u New Yorku"). "Carsonova prošlost" je prema ocjenama na sajtu najbolja epizoda Texa a nikako ne smijemo zaboraviti i na "Ponos Navajoa" u kome se prepričava prvi susret između Texa i Tiger Jacka.

Magični vjetar je otišao korak dalje. Naime, on se svoje prošlosti ne sjeća, otkriva je tek postepeno, pa tako istovremeno sa njim i mi čitatelji otkrivamo tko je on zapravo (koncept sličan XIII). Dosad smo saznali da je Ned bio mladi revolveraš i pomoćnik šerifa Colemana (MV #19 Đavolja lijeva ruka), te da je bio vojnik "Fort Ghost", #12 "Olovno nebo"). Međutim zbog eksplozije vlaka u kojoj se Nedu mali metalni dio zario u glavu i koji mu je izbrisao pamćenje, on se tek postepeno prisjeća prošlosti, a na kraju prve epizode on čak izjavljuje da je Ned mrtav i da je njegovo ime sad Magični vjetar, te tako daje do znanja da se on prošlosti zapravo I ne želi sjećati… Međutim, ova epizoda će mnoge stvari okrenuti naglavačke i predstavlja (po meni) prekretnicu u serijalu..

Saznajemo kako je Ned dugo vremena mislio da je on ubio svoj oca želeći zaštiti svoju majku, iako su mu svi govorili da je njegov otac umro 14 dana kasnije, masakriran od strane Indijanaca. Ned i nakon nekoliko godine ne želi vjerovati u to te najprije posjećuje svoju majku, uspostavlja telepatsku vezu sa duhom svog oca pomoću malog Zadiga, te saznaje da je majka imala ljubavnika i da je baš majčin ljubavnik zvjerski ubio njegovog oca te nakon toga krivicu svalio na Indijance. U trenutku kad treba vidjeti lice očevog ubojice, veza se prekida, a Zadig gubi svoje moći. Ned shvaća to kao znak da njegovi roditelji ipak ne žele da on zna tko je ubojica jer bi to bilo suviše bolno za njega, ali postoji mali problem – naime Poe sprovodi svoju istragu te saznaje tko je tajanstveni ljubavnik Nedove majke, ali ne želi reći Nedu. Zašto ne? E za taj odgovor morat ćete pročitati strip! Iz razgovora između Neda i njegove majke također saznajemo nekoliko vrlo interesantnih detalja iz Nedove prošlosti. Saznajemo koji je razlog Nedovog priključivanja vojsci, a također i da je nakon građanskog rata nekoliko godina plovio morem što opet otvara nova pitanja na koja će – nadamo se – biti odgovoreno u sljedećim epizodama.

Na ovom mjestu je zgodno opet povući paralelu sa ostalim Bonelli likovima. Naime, stiče se dojam kako su očevi glavnih junaka dosta često "problematični". Zagorov otac kao ubojica Indijanaca, Martijev kao Čovjek u crnom, a o odnosu Dylan Dog-Xabaras napisano je nekoliko podužih eseja/recenzija a čak ni najveći poznavatelji DD-a na forumu (stinky, DeeCay, kiky, Barker, Heyoka, Prozirna senka itd.) ne mogu pronaći zajedničku teoriju. Nedov otac je prije svega prikazan kao tragična figura, razočaran i prevaren od svoje žene, a na neki način i od sina koji je pucao u njega, ali on njih i dalje voli. Njegova smrt je bila spora i bolna ali iz ljubavi prema sinu, on mu ne želi otkriti identitet čovjeka koji ga je masakrirao pa tako na kraju ubire samo simpatije.

Nije za žene, djecu i one sa slabijim želucima: zadnji trenuci kapetana Rodericka Ellija

Činjenica da je za crtanje ovako važne epizode bio zadužen Goran Parlov, dovoljno govori o tome kakav je njegov status u MV-staffu već u ovoj ranoj fazi serijala. Fini i sigurni potezi, odličan osjećaj za crno-bijelo, bogate pozadine i uvjerljive emocije u stilu Milazza samo su neki od aduta Gorana Parlova koji je na ovoj epizodi pokazao zašto su on i Frisenda legitimni nasljednici velikog Iva Milazza. Da je lik Magičnog vjetra nastao prema Goranovom Jesusu Zaineu (Tex gigant – Posljednja granica) je već dobro poznato, ali uz glavnog junaka Goran ima i druge argumente sa kojima puca na sam vrh modernih europskih crtača.

Scena masakriranja Rodericka od strane ljubavnika njegove žene je stvarno nevjerojatno brutalna. Nagledali smo se svakakvih scena u Dylan Dogu, ali vjerujte mi - ovo nije za svakoga. Svakako vrijedi spomenuti i str. 10. i posljednji kadar na kojem Zadig tužan sjedi uz cestu na koju pada lišće a u pozadini na kočiji dolazi Rufus. Jednom riječju – prekrasno! Naslovnica je demonstracija Zadigovih moći i mišljenja sam da nije najsretnije riješenje s obzirom na radnju iako je tehnički sasvim solidna. Parlovljeva dodatna naslovnicu bi se teško mogla odnositi na ovu epizodu tako da ocjena ide Venturiju.

U uvodu sam napisao da se radi o prekretnici u serijalu. Naime, nakon ove epizode više ništa neće biti isto, a posebno odnos između glavnih likova. Kako će se radnja razvijati dalje, možemo samo pretpostaviti ili slati peticije Libellusu za što brže izbacivanje ostalih knjga (da parafraziram mog prijatelja Davida – sve knjige odjednom, pa da se ne natežemo više sa čekanjem;-)). Možda se ova recenzija ne bavi dovoljno samom radnjom, ali nisam kvariti užitak kod čitanja… Nikako ne propustiti ovu epizodu I nikako ne propustiti serijal MV!

Naprijed

MV LIB 7b Bedlam

MV LIB 8b Nemilosrdni

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Ova mi priča dijeli drugo mjesto top ? epizoda MV-a sa Velikom vizijom, šta reći nego jako dobro u omotu pravog westerna! Zgadio mi se Hogan još više!
    02.08.2007
    19:54:00 sati
    jasa
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po mome skromnome sudu najbolja epizoda Magičnog Vjetra!!!!
    03.08.2007
    15:20:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    od do sada objavljenih epizoda, ova je među najboljima, odlična atmosfera, odličan goranov crtež, iznenađujući elementi priče... jedva se čeka nova tura
    04.08.2007
    12:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    A šta reči osim da obožavam ovaj serijal! Ovo je svakako jedna od najboljih dosad objavljenih epizoda, gdje saznajemo mnoge šokantne stvari. 
    Jedva čekam nove knjige...  
    10.08.2007
    15:07:00 sati
    dcopic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Dok sam ovu čitao iz stranice u stranicu sam se šokirao, prvo stvarno potresnim saznanjima, a onda poprilično, čak i previše brutalnim scenama! Poe je otkrio ko je čovjek u ogrtaču, ali nije rekao Nedu. Mislim da će do još nekih saznanja i Hoganove mladosti biti govora tek u 58 broju, ali nisam siguran. Vidljivo je koliko je Manfredi sve ovo pripremao. Podhitno pročitati ovaj serijal...
    12.08.2007
    01:25:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Zdušno se pridružujem oduševljenju prethodnika. Ovo je jedna od onih omiljenih priča gdje smo svjedoci tragične prošlosti našeg junaka (što predstavlja osnovu u karakterizaciji skoro svih Bonelijevih junaka), naglog prekidanja djetinjstva i guranja u brutalan svijet odraslih. Ali ono glavno što saznajemo iz ove epizode je to da je H.Hogan sudbinski predodređen da bude Nedov Nemezis, smrtni neprijatelj, samo se nadam da u sledećim epizodama nećemo saznati da je, kao u slučaju Dilana Doga, H.Hogan u stvari Nedov otac (daleko bilo). Dobra stvar je što ima još dosta toga neotkrivenog što se tiče Nedove prošlosti tako da ćemo u budućnosti imati prilike da još "kopamo" po nepoznatom. Tu je i Poova dilema - dali reći il ne reći strašnu tajnu koju je otkrio... Parlov kao crtač mi se sviđa sve više i više, tako da trenutno zauzima drugo mjesto posle sjajnog Frisende, njegove naslovnice za drugu turu knjiga su božanstvene. Najslabija karika ove epizode je Venturijeva naslovnica, kako je ovo antologijski broj trebalo joj je sa više truda prići i napraviti nešto mnogo bolje... Svi ovi sastojci, uz odličan Manfredijev recept i gomilu odličnih crtača serviraće nam, osjećam, prave poslastice u budućnosti!
    12.08.2007
    15:48:00 sati
    vope
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 8, 7

    Napokon se počinju otkrivati neke stvari, ova epizoda je popriličan napredak. Veoma uzbudljiva epizoda i svakako među najbolje tri u prva 24 broja. Vjerujem da bi konačni obračun između Neda i Hogana morao biti odličan. Naravno, ako Manfredi ne napravi neku glupost što mu se znalo često događati.
    15.08.2007
    12:56:00 sati
    mpavin
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Vrhunska epizoda! Odlican tempo! Iznenadilo me koliko nam je Manfredi otkrio o MV-oj proslosti u ovoj epizodi. Meni je ovo druga najbolja epizoda u prvih 24, iza Zmijin Sin-Dugi Noz (brojevi 2C,3A) Parlovov crtez je stvarno odlican. Vidim da mu je Milazzo bio uzor. Za sad mi je MV po prosjeku svih epizoda (izaslih kod nas) drugi najbolji Bonellijev junak, odmah iza Kena.
    28.08.2007
    21:58:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Jedna šokantna, na trenutke brutalna priča. Stvarno se suosjeća sa glavnim likovima u ovoj epizodi; počevši sa dječakom, pa sa Nedovim ocem, samim Nedom, a posebno s Nedovom majkom. Jedva čekam nastavak. Sviđa mi se ovo polagano otkrivanje detalja iz Nedova života. Jedino, zar vam se ne čini previše toga sa Hoganom? Zar nije dosta da je on već njegov najveći neprijatelj? Kolika bi bila vjerojatnost za takvo nešto?  Parlov odličan, sve bolji i bolji.
    23.09.2007
    07:39:00 sati
    Spock
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Totalno sam se navukao na Magicnog!Manfredi iz epizode u epizodu rastura s pricama.Sve je kako treba biti,cak mi je i Parlov najbolji do sada.Realno,brutalno i sirovo - u glavu od pocetka do kraja.
    18.11.2007
    12:22:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad sam pročitao bio sam oduševljen.Otkrivanje prošlosti koju nitko nije očekivao,izvrsna razrada radnje,Manefredi je genijalac.
    08.01.2008
    22:37:00 sati
    zacko
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Što reći, nego: 'Svaka čast Manfredi!'  Otkrivanje prošlosti glavnog junaka na najbolji mogući način. I svaka čast Parlovu. 
    12.03.2008
    10:01:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 85%

    9, 7, 10, 7

    Hahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahahahahahahaha! Ovo su miliun posto smrtonosni neprijatelji. Prašio mu mamu i ubio tatu. Serijal dovodi do ludila. Najbolje bi bilo da mu Hogan na kraju ispadne otac. Hahahahahhahahhahhahahahaahaha! Ovo je sjebalo cijeli serijal. Kakav je Hogan car. Hahaahahahahahahahahahhahhahahhahahahahhahaahhahahaahhaahhaha! Onaj dječak je dobar, a posebno zato što ima bijelu kosu! Tata mu je car! Važno je da je Parlov crtao ovako dobru epizodu. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah!    
    01.02.2009
    22:17:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 92%

    9, 10, 9, 8

    Ova priča sama po sebi nije neko remek-djelo. Treba je sagledavati u nekom kontekstu, tj. treba imati u vidu MV-ov kontinuiet. Stoga, moram priznati da je vrlo zanimljiv način na koji je Manfredi želio ostvariti svoje zamisli. Naime, imamo dva paralelna pravca radnje preko kojih se saznaju detalji iz Nedove prošlosti i to često na način da se pojavi neka osoba ili neka stvar koja poput katalizatora omogući našim protagonistima da sve to povežu u neku smislenu shemu. Na kraju se oba ta pravca ukrštavaju, ali samo u određenoj mjeri, što opravdava i njihov smisao. Naime, Poevo prešućivanje istine o tome tko je izmasakrirao Nedovog oca će biti od velike važnosti u kasnijim epizodama ("Hoganova neman", "Čikaški požar"), a s druge strane, mi čitatelji koji, za razliku od Neda, znamo tko je stajao iza svega toga, možemo samo još više osjećati prezir prema dotičnoj osobi. Na taj je način Manfredi još više pojačao tenzije pred konačni obračun. Parlov je ovdje jako dobar. Stvarno je dobro nacrtao Zadiga i izraze njegovog lica. Naslovnica je s tehničke strane okay, ali nema neke velike veze s radnjom unutar korica.
    04.02.2009
    23:20:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda Magičnog koje sam pročitao. Stvarno izvrsno. Šiša sve prethodne priče. Crtež je poseban bonus, jer mi je Parlov jedan od najboljih crtača Magičnog.
    03.03.2009
    17:34:00 sati
    Archy
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    U nekoliko sam trenutaka pomislio da je ovo sapunica. Shvaćam da Magični Vjetar želi što prije saznati svoju prošlost, ali mi se sve to nekako odvija prebrzo. Živciralo me i Vjetrovo pretjerano nepovjerenje, nakon čega sam jedva čekao dovršiti čitanje, jer sam taj dio teško probavio.
    14.04.2009
    00:43:00 sati
    Panon
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Perfektno.
    26.06.2009
    05:06:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • feka82

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    prica je perfektna , odlicna , ostavila me bez daha citajuci ... magicni vjetar je stvarno serijal kojeg svako mora da ima u svojoj kolekciji i hvala od srca svima koji su mi ga preporucili ... takodje moram recenzentu reci da ima jednu opasku , ned je takodje u proslosti i bio lovac na ucjene sto se spominje u epizodi KOLEKCIONAR .

    22.06.2010
    11:04:00 sati
    feka82
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    30.06.2010
    09:14:00 sati
    Dalma
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    24.12.2010
    01:46:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    06.02.2011
    18:11:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Vrlo vazna epizoda u kojoj saznajemo neke vrlo vazne stvari

     

    28.07.2011
    17:06:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    Prva tabla - potkrovlje, mjesto u kući koje je najbliže nebu i zvijezdama u noći.

     

    Neuvjerljiva je reakcija Magičnog kada dozna da mu je majka živa. On se kao i uvijek ponaša hladno i nezainteresirano. Ta vijest bi i kamen smekšala. 

     

    Priča s Hoganom prelazi granicu dobrog ukusa i pomalo ulazi u sferu morbidnog. Zar je baš trebalo staviti njega kao ljubavnika Nedove majke. Shvaćam da Manfredi želi imati "jakog" negativca, ali ipak je pretjerao.

     

    Crtež mi previše ne odgovara u ovoj epizodi. Parlov, kao i uvijek odličan u prikazivanju emocija, ali sve ostalo nije dovoljno uvjerljivo. Poe je u nekim trenucima loše nacrtan.

    11.08.2011
    17:58:00 sati
    solar
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda, sigurno jedna od Top 5 citavog serijala.  Crtez je odlican, a scenario je fantastican; one scene o Nedovoj proslosti su super, pogotovo onaj dio kad mu je otac ubijen.  Svidja mi se puno to sto nisu pokazali lice njegovog ubice, i sto se epizoda zavrsi, a Ned jos uvijek ne zna ko je u stvari iza svega toga.  U nekom drugom serijalu ovo bi vec bilo rijeseno, ali ne ovdje; i bolje je ovako.  Onaj mali djecak s bijelom kosom, Zadig, je veoma simpatican tip, i fino je bilo gledat onaj dio kad on pomaze Nedu da sazna istinu o svom ocu.  Remek djelo od stripa.

    21.08.2011
    14:31:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ja sam bio uvjeren da se Ned rodio iz glavice kupusa kad ovo...

    05.03.2012
    22:16:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Sapunica. To je Magični. Osim zasebnih epizoda, ove u kontinuitetu su zaista čudne za ocjenjivanje jer zaista nisu ništa posebno, ali sve skupa je jako kvalitetno.

    06.07.2012
    19:16:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Ove priče s prošlošču Magičnog vjetra mi nisu omiljene. Glupo je, da je ljubavnik njegove majke a i njegov otac, kako kasnije saznajemo, njegov največi neprijatelj, Hogan. Čista sapunica, a ne western.

    30.07.2012
    10:21:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno –dosad po ocijenama najbolja epizoda. Sigurno i ne najdraža, ali epizoda bez zamjerke. Toliko toga saznajemo… Napeto, brutalno, neočekivano! Dosad me Parlov nije pretjerano oduševio, ali ovdje je savršen! Naslovnica također jedna od najboljih.

    04.02.2013
    12:35:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Manfredi je jako samouvjereno i hrabro skrenuo serijal u jedan totalno dramatičan pravac. Stvarno je majstor za dramaturgiju. Parlov je odličan, drago mi je da je upravo on crtao jednu ovako važnu epizodu.

    14.04.2013
    17:33:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Posebno mi se svidio "efektan" početak ove odlične epizode. Parlov jako dobar. Venturijeva naslovnica prosjek...
    03.06.2013
    12:49:00 sati
    Oki
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Prokleto loše naslovnice, no...

    Za mene jako simpatična i uzbudljiva epizoda. Otvara se jako bitna karta iz prošlosti MV-a.

    Mama, tata, vratiću se ja....

    28.11.2013
    12:09:00 sati
    Villain
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih momenata serijala! Izvanredno!

    03.06.2015
    22:53:00 sati
    velka031
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlično jedva čekam dalje čitai što ce još se dogoditi.

    04.10.2016
    00:12:00 sati
    Wayto
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    Koliko god da je u dosadašnjoj fazi serijala bilo referenci na prošlost glavnog junaka, to opet nije išlo tako daleko da bi mogli složiti pretjerano jasnu sliku o svemu onome što se događalo u njegovom zaboravljenom dijelu života. Stvaranjem novog identiteta kao da je htio pokazati da niti ne želi otkrivati ništa što bi mu narušilo duševni mir, ali okolnosti su se potrudile da s vremenom dođe do ponekih saznanja. Ispočetka je postojala samo želja da sazna nešto više o nesreći u kojoj je zamalo izgubio život, a ubrzo nakon toga su se počeli pojavljivati dijelovi slagalice, bez kronološkog redoslijeda već više onako sudbinski određeni. Vidjeli smo kako je Ned promijenio više zanimanja, upoznali nekoliko likova s kojima je nekad imao doticaj, dobili čak i nekakve sumnje po pitanju odnosa između njegovih roditelja. Međutim, takve stvari nisu uspjele previše približiti prošlost toliko tajanstvenog lika i sada je došlo vrijeme da to napravi upravo ova epizoda. Dječak bijele kose donosi gotovo sve što je ostalo skriveno u prijašnjim slučajevima, dramu na vrhuncu napetosti, šokantne spoznaje i scene koje čitatelja ne mogu ostaviti ravnodušnim. Neki će reći kako ovo polako prelazi u sapunicu i vjerojatno neće biti daleko od istine, ali Manfredi je to tako uspješno posložio do najsitnijih detalja da nemam zamjerki čak ni ja koji ne volim guranje previše dramskih elemenata. Stvarno ne vidim kako se drugačije moglo pristupiti scenarističkom dijelu posla da se dobije željeni efekt, da se zamišljena ideja pretvori u priču sa glavom i repom bez osjećaja da nešto fali u samoj izvedbi. Ideja kao ideja se ne mora svima svidjeti i teško je utjecati na takve stvari, ako se uzme u obzir samo razrada iste svatko će primjetiti kako je ovdje uloženo puno truda i da ništa nije slučajno stavljeno. Unatoč količini prisutnih emocija Manfredi je dobro pazio da one ne odu u patetiku, tako da imamo scenu u kojoj Ned gotovo hladnokrvno doživi susret sa svojom majkom nakon dugo vremena. Ne fali ni brutalnosti što je još jedan dodatni plus, mada treba priznati kako je neke scene bilo mučno za gledati. Baš poput Magičnog Vjetra i dječak Zadig ima sposobnost razgovaranja sa dušama mrtvih. Djetinjstvo mu nije donijelo puno lijepih trenutaka jer je rano ostao bez majke, a tetka ga je otjerala od kuće zbog pogrešnog shvaćanja njegovih moći. Sudbina je htjela da se Zadigov put ukrsti sa čovjekom izgubljene prošlosti i dječak će postati posrednik u otkrivanju strašne istine. Čak i kada je ne traži prošlost će sama pronaći put do Magičnog Vjetra, i kako onda odoljeti iskušenju da pogledaš u ono što ti se nalazi ispred očiju. U epizodi Olovno nebo bilo je riječi o njegovom ocu Rodericku Ellisu, imali smo prilike saznati samo da je umro, ali ne i pod kojim okolnostima se to dogodilo. Prije konačne istine ovdje dobivamo kratko navođenje na krivi trag u obliku sumnje u vlastitu odgovornost, što je tako uspješno predstavljeno da se u prvi trenutak ne prepoznaje namjera. Ned je zaključao vrata svoje prošlosti i bacio ključ u nepoznatom smjeru, a nakon dugo vremena se pojavio netko tko ga je pronašao i ponovo vratio u bravu. Susret sa njegovom majkom je poslužio kako bi se potvrdile riječi kapetana Archera, koji je u Olovnom nebu kroz Nedovu viziju dao naznake o sumnji Rodericka Ellisa. Upravo zbog te sumnje nije problem dokučiti kako će se situacija razvijati u nastavku serijala, mada to meni ne igra nikakvu ulogu jer sam već od ranije bio upoznat sa stanjem po tom pitanju. Teško je suditi o postupcima Nelly Ellis iz mlađih dana jer treba uzeti u obzir okolnosti koje joj nikad nisu išle na ruku, na kraju će ostati dojam da je uvijek bila vezana za krivog čovjeka, kako u braku tako i izvan njega. Ned je prepoznao trenutak i također nije htio otvarati rane iz života svoje majke, omogućio joj je ono što je dugo priželjkivala, miran i dostojanstven odlazak bez imalo patnje. S obzirom kako nema nikakve logike da je Roderick Ellis umro na način opisan u vojnom izvješću, preostala je jedino činjenica o namještenom slučaju s ciljem prebacivanja krivnje na nekog drugog. Kako ostati po strani kada si jako blizu i potreban je samo mali napor da otkriješ ono što te zanima, samo mali korak da stigneš do ubojice svog oca i pogledaš mu u lice. Ali, lice ubojice je ostalo u mraku jer je tako odlučio Roderickov duh, da li zbog toga što je htio poštedjeti sina razmišljanja o osveti ili da mu ne stvara nemir u njegovoj borbi sa opasnim protivnikom. Scene mučenja Nedovog oca stvarno izgledaju brutalno, koliko god da nisu ugodne za gledanje Manfredi je pogodio s njima jer su malo otvrdnule ukupni dojam i usput pokazale kakav sadist čovjek može biti. Skalpiranja na živo se ne bi postidjeli ni indijanci, a kada to napravi bijelac sigurno je kako se radi o najgorem primjerku ljudske vrste. Ned nije mogao otkriti identitet ubojice, ali je zato Poeova istraga bila uspješna isto koliko i šokantna, novinaru je u krvi da kopa dok ne iskopa traženi podatak. Kako nakon neočekivanog otkrića skupiti hrabrosti da prijatelju kažeš istinu kada nisi siguran koliko će ga ona pogoditi. Što god napravio u takvoj situaciji može se okrenuti u potencijalnu grešku, zato je Poe postupio jedino kako je mogao i ništa nije govorio. Ionako će neke stvari kad-tad stići na naplatu i nema potrebe forsirati ubrzanje, neka se sve odvija prirodnim tijekom dok sudbina ne odluči da je pravi trenutak. 
    Crtež Parlova varira između vrlo dobrog i odličnog, nije za maksimalnu ocjenu jer na pojedinim mjestima nema detaljnosti. Treba mu priznati kako jako dobro ističe starosnu razliku na likovima koji su se naizmjenično pojavljivali u prošlosti i sadašnjosti. Naslovnica solidna, moglo je i bolje jer ovako ostavlja nepotpun dojam i navodi na krivi trag.

    26.10.2018
    21:15:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Jako zastrasujuc pocetak epizode jos vise je uticao na mene jer sam ga citao u kasno u noc :) Mislio sam da ce nastavak price da bude takav u duhu paranormalnih aktivnosti ali se pretvorio u nesto drugo. Opet zalazimo u Nedovu proslost i saznajemo detalje iz njegovog zivota koji nosu nimalo prijatni, cak suvise brutalni. Epizoda jeste emotivna i iskreno zalim Neda sto su mu roditelji imali takvu sudbinu... Epizoda je napeta i neizvjesna do kraja.

    Pohvale standardno za crtez i naslovnicu.

    19.06.2020
    09:41:00 sati
    Joker_1389
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.09.2020
    09:25:00 sati
    benx40
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Ovde mi Ned najvise skripi od svih likova u prici, najmanje je ubedljiv. A i ubacivanje Hogana svuda i na svakom mestu postaje pomalo dosadno. Ipak, pozitivna ocena sveukupno. Parlov odlican.

    14.12.2020
    05:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 624
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1046
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1573
  • Gusari
    Kod: VB LU 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 10.10.2021. 16:31:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1086
  • Soldier X
    Kod: CAB MRV 1
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 8.10.2021. 16:27:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 803

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2520
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2035
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1755
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1638
  • Kineska četvrt
    Kod: TX LIB 8
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 18.8.2021. 7:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1615

Aukcije

Forum