Hoganova neman

Magični Vjetar

MV LIB 11a | 96 str.

Zaslijepljen golemom mržnjom, Hogan uz pomoć Aiwassa i magične knjige oslobađa Vultura - jednog demona iz njegovog zatvora i upravlja njegovim umom da bi konačno zauvijek uklonio svoju noćnu moru! A ta žrtva se odaziva na ime Magični Vjetar! U trenutku završnog ubojitog napada, baš kad se užasna zvijer sprema zabiti svoje ubojite kandže u svoju žrtvu, u Hoganu se stvorila sumnja i zbunjeno se predomišlja. Što je to što je odagnalo šikaškog megalomana od osvete na koju je tako dugo čekao?

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 95%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hoganova neman - Čikaški požar - Kradljivac bizona
    MV LIB 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il mostro di Hogan
    MV SR 31

ZANIMLJIVOSTI

  • U vijestima s granice nam se otkriva jedna uznemirujuća avantura koja počinje 1628. i to u Novom Meksiku. Ukratko, Luis de Rivera je sklopio ugovor sa samim vragom potpisujući je vlastitom krvlju. Pritisnut raznoraznim nesrećama, prestravljeni se Luis obratio redovniku koji ga je prijavio inkvizicijskom sudu. Nakon što je Luis sve lijepo priznao, sud je izrekao blažu kaznu od predviđenog. Kao da su se ustrtarili, cijeli slučaj je zataškan, a prokleta knjiga je zaplijenjena.
  • Lovecraftov Necronomicon će odigrati važnu ulogu u ovoj epizodi.
  • spominju se događaji iz 8. i 9.knjige (čovjek bez lica i posljednja zasjeda)
  • Posljednja Venturijeva naslovnica za serijal, od 32. do 75. broja Frisenda obavlja posao, a od 76. je Mastantuono preuzeo crtanje naslovnice.
  • lik Hamiltona Pucka je rađen prema Orsonu Wellesu.
  • Ako vas interesira crtanje Georga Catlina (koji je inspirirao Manfredija da stvori ovdje prisutnog Colea Turpina i Bosellijevog Henrya Summersa) i informacije u vezi s njim, možete posjetiti stranicu farwest.it

Hogan:"Katkad je sam moj duh… vani! Pobjegao daleko izvan mene! A ja se osjećam kao… prazna ljuska!"
Kadosh:"Ne moraš se bojati praznine! Iz praznine sve potječe! Praznina je naš otac!"

Postoji jedno mjesto skriveno između neba i zemlje… Zatvor u kojem stoljećima borave prljava stvorenja koja samo što ne polude od uzbuđenja u konačnom iščekivanju svog oslobađanja. Mnogi. Od ovakve premise kakvu je Manfredi sebi stvorio mnogi bi se posramili. Prije nekoliko stoljeća knjiga Luisa de Rivere (o kojoj čitamo u vijestima s granice) izgubio se svaki trag, u Lovecraftovo doba on stvara poznatu ezoteričnu knjigu zvanu Necronomicon gdje je pročistio ideju zla vjerojatno inspiriran uznemirujućom knjigom De Rivere. I iako se ne zna gdje je završila knjiga, Manfredi nam ovdje uz pomoć mašte i inspiriran djelomično knjigom, djelomično Lovecraftovim Necronomiconom pripovijeda priču o Howardu Hoganu koji, iako slomljenog duha, dobiva pomoć od zlog vještaka. U jednoj staroj i nepoznatoj opatiji koja samo što se ne uruši, u tornju bez lica, prebiva Aiwass, a ispred njega je položena knjiga, ona kojoj je nestao svaki trag. I iako je jednom davno Luis de Rivera počinio strašnu grešku, Hogan spreman na sve, primjenjuje isti princip: sklapa ugovor s vragom, u ovom slučaju vrag je Aiwass, uzima pero umočeno u svoju vlastitu krv zatim upisuje u knjigu ime svoga neprijatelja – Ned.

I tek kada figura zvijeri ne bude više nacrtana u knjizi tada će nastati tornado i iz njega će se otkrivajući svoju kanđu polako buditi Vultur! Da Manfredi potpuno vlada scenarijem dokazuje i pripremni ritual za kontakt sa demonom: glavnom negativcu je vrućim metalom ugravirano na grudima veliko V – prvo slovo zvijeri, kako bi svoju bol pretvorio u mržnju i usmjerio je prema Magičnom vjetru koji konstantno osjeća nekakav nemir pred nadolazeću furiju.

Ako možda još to niste shvatili, čitanje ove epizode je istinska fantazija kojoj ćete se vraćati opet i opet u nedogled. Svi se ovi događaji o kojima govorim događaju u jednoj sekundi te u jednom vanserijskom i adekvatnom crtežu. I sada smo zatečeni sa najmanje dvije paralelne radnje te se mijenjaju bez upozorenja. Međutim, što Manfredi radi? Privođenju ove avanture kraju i obračunom Ned – Vultur jedan na jedan u trenutku najveće ekstaze Hogan igrom slučaja saznaje strašnu tajnu (koja nadjačava samu pojavu Vultura i donosi bitnu i glavnu snagu cijele epizode) i zbunjeno, ali više prestrašeno izbacuje svoju zvijer iz stroja i time Manfredi stvara sumnju i u nama čitateljima koja je neizbježna te o kojoj će Hogan razmišljati u samom epilogu ove epizode. Koju sumnju? Koju tajnu? Razmislite malo, shvatit ćete, nije teško pogoditi…

Aiwass: "Tvoj jedini osjećaj sad mora biti mržnja! Ne trebaš vidjeti svoga neprijatelja! Potraži ga očima uma!... Ispuni ljutnjom svoje srce!"

No ono po čemu će ova epizoda Magičnog vjetra biti zapamćena je uvođenje i upoznavanje sa moćnom organizacijom čiji je i Hogan pripadnik. Ulazeći u opatiju u kojoj je predviđen kolektivan sastanak odbacuje svoju masku (koju možete vidjeti na Parlovljevoj naslovnici) i moli svoju braću da mu pruži pomoć budući da su mu federalci na tragu zahvaljujući svjedočenjem Dicka Carra. Mala grupa najvažnijih i najutjecajnijih članova u kojoj teško da može proći neki militarni ili politički potez a da oni to ne znaju zove se Centuria. Uvijek nose crne upadljive maske, nose te ogrtače na kojima visi posebni znak (ako ga okrenete naopako podsjetit će vas na simbol iz Quake2), nije im dopušteno poznavati jedan drugog te koji će čak pokušati od federalaca spasiti glavu Howardu Hoganu pomoću svojih suradnika iz tajne službe. Poznata je stvar da u ovom serijalu glavni pisac stvara mnogo likova, ali isto tako smo mu zamijerali što ih se riješava u istoj epizodi. No ovdje to nije slučaj. Aiwass... Ne samo da se ovoga lika Manfredi neće tako lako otarasiti nego će on postati stalan negativac koga ćemo još dugo gledati. Karizmatičan lik, poduže kose, onako u društvu sa svojom iguanom pomalo izaziva jezu. Za sada je, tek sa strane, u službi ove tajne organizacije, ali više govora o tome će biti u prvoj i to dvodijelnoj epizodi iduće Libellusove ture.(orig. 37/38) Čovjek sa desne strane se odaziva na ime Kadosh koji je na čelu Centurie i cijele organizacije. U ovoj epizodi nam se to ne otkriva, no njegovo pravo ime je Wesley Snow. No, Manfredi ovdje ostaje parcijalan, vrlo malo nam je otkriveno o tom liku. Kako će on skončati i upoznavanje sa njegovom sestrom – Norma Snow, kao i cijeli daljnji razvoj događaja možemo vidjeti u, već spomenutoj epizodi (37/38). Osim Colea Turpina koga smo već imali prilike upoznati u 28. broju, Manfredi ubacuje i Hamiltona Pucka, starog bradatog profesora koji zna znanje, posjeduje sve žive, stare i prastare, prašnjave knjige koje će zasigurno pomoći našim junacima.

Hamilton Puck: «Jedino što možemo i moramo učiniti je što prije doći do opatije… I izbrisati s lica zemlje prokletog vješca koji je prizvao Vultura!»

Vultur… zvijer koju ste sigurno primijetili na naslovnici je dosta manje atraktivna, krvoločnija, jednostavnija je od Frisendine zvijeri. Ovu zvijer koju gledamo unutar korica… to je nešto drugo. Ružnije i snažnije stvorenje, žedno krvi, izgleda tako stvarno kao da će iskočiti iz priče. Manfredi prikazuje selo kao sretne, duhovite indijance, slobodne ljude koji uživaju u životu da bi je odmah potom zamijenio jednom drugom scenom – golemom, sve većom i većom sjenom koja se dugo prostire iznad sela, sjena Vultura koja polako lebdi u zraku pri lociranju svoje mete dok ga indijanci nijemo promatraju. Možda i najjači momenat u epizodi. Ne, ovo nije Windigo, po pitanju izravnog sterilnog nezanimljivog konflikta face to face, u planu je nešto snažnije i veće. Ima tu svakakvih scena, akcijske scene se redaju kao na nekoj filmskoj traci, posebno je upečatljiva ona u kojoj zvijer golemom brzinom hvata nekog nevažnog indijanca, zabija mu kanđe u tijelo, otkida glavu te njegovo beživotno, izmrcvareno tijelo pada na tlo. Brrr! Da, neki su se žalili kako MV-u nedostaje element horrora, ali to ovom serijalu ni ne treba. Manfredi je u svom prvom osnovnom intervjuu izjavio da se nakon dosta vremena potrošenog na kojekakvih čitanja novela i svakakvih vrsta zla umorio od spomenutog žanra. Eto, ja kažem da je horor način na koji on vodi cjelokupni serijal. Kao što je jedan forumaš rekao: Manfredi ima plan kuda ide serijal i to je to. Nije to beskrajno guranje serijala u kojem nalazimo jedno te iste priče. No dobro, pustimo to, prijeđimo na najzanimljiviji dio. Što mislite kome je vizualni dio povjeren, tko je do sada najviše napredovao, tko je nedvojbeno najbolji crtač MVa? Pogađate…


Pasquale Frisenda... Mnogi su za svog favorita odabrali Villu, neki smatraju da je najbolji texov crtački tim (u igri su Civitelli, Ticci i društvo), neki su čak, zamislite, odabrali Mari-ja, neki misle da Dampyr ima najljepše crtače… Eto, ja pak smatram da ih Frisenda svih njih debelo tuče! Naprosto je nevjerojatna činjenica da je Paquale ovu epizodu završio sa svojih nepunih 30 godina. Realističan, prekrasan, vrlo, vrlo ekspresivan rad. Nemojte se začuditi ako vam se samo u gledanju ovog predivnog crteža otegne čitanje kojih pola sata. Howard Hogan u njegovim rukama izgleda zastrašujuće, oprostite na izrazu - pravo da se čovjek usere, sklon je tome da i najnevažnijem liku daruje sasvim novo lice. Nadalje, fizionomiju tj. crte lica su kod svakog lika pažljivo birane tako da cijeli doživljaj izgleda tako stvarno. To nije ništa novo, no dosad nitko nije tako temeljito išao do kraja tako da mu u crtanju likova izbliza – u velikim kadrovima jednostavno nema ravnog (eventualno Casertano). Ipak, njegov najjači adut je taj osjećaj za stvarnošću, likovi su živi, crno-bijeli kontrast funkcionira besprijekorno, baratanje sa sijenom… Uistinu, taj crtač ima sve predispozicije da bude Bonelli no.1, a i šire. Nekoliko godina nakon ove epizode će zapravo i biti izabran za najboljeg Talijanskog crtača. Dakle, posljednja Venturijeva naslovnica zaista nije loša. Desetka ide za Parlovljevu majstoriju! No vrijedi istaknuti jednu stvar koja se često događa s naslovnicama, a ta je da čitatelj lako može steći krivu predođbu o priči gledajući samu naslovnicu. Samo jedan primjer- br.22: Pomislite da Ned ima problema sa nekim neobuzdanim dječakom, a zapravo je riječ o nećem trećem – prošlosti Nedovog oca (dječak je tek dio ekipe, nije u centru pažnje).

I tako, nije teško pogoditi za koga je rezerviran veličanstven epilog epizode: Hogan, natrag u rezidenciji, u svom Chicagu umoran ali više slomljen i potresen od borbe, borbe koja će napokon završiti u idućem broju gdje će Manfredi spojiti stvaran povijesni događaj – veliki šikaški požar sa konačnim obračunom Ned Ellis vs. Howard Hogan. Nastavi li se ovakvom kvalitetom, svaka nova Libellusova tura MVa čekat će se kao na svaki novi nastavak Metal gear solida pod palicom slavnog Hidea Kojime.
Ako znate na što mislim.

Magični vjetar: «Ono leteće stvorenje došlo je zbog mene i na meni je da se sukobim s njim!»

Malo je ovakvih stripova!

Naprijed

MV LIB 10c Shado!

MV LIB 11b Čikaški požar

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da mogu crtežu dat ocjenu 20,ja bih je dao.Najbolji Bonelli ikad nacrtan!
    15.02.2008
    12:43:00 sati
    kico
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo je preblago za ocjenu
    15.02.2008
    15:09:00 sati
    zacko
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Nezahvalno mi je ocijenjivati Magičnog epizodu po epizodu,prvenstveno ga gledam kroz kontinuitet.Jer pročitavši jednu epizodu ,dobijem osjećaj da nas Manfredi "vuče za nos" i da fali još neki odgovor.Naravno,njih će autor servirati u nekom od slijedećih brojeva.Ono što mi je u samoj "Nemani"zasmetalo je nedovoljno obrađena zakrabuljena organizacija,s čime bi bilo materijala da priča ide u dva nastavka.Zahvaljujući recezentu,saznajemo da će mo ih uskoro, opet, sresti i time moje cjepidlačenje pada u vodu.Crtež fantazija,pogotovo mračne scene unutar opatije.Skoro kao...
    16.02.2008
    01:55:00 sati
    MaTex
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fenomenalno,sjajno,odusevljen sam,ko nije do sad citao MV posle ovih epizoda bi MORAO poceti!
    16.02.2008
    07:15:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    ajde da ne budu sve desetke, iako je blizu togahogan mi se ispočetka činio lik koji nema potencijala, ali razvija sefrisenda rastura
    17.02.2008
    18:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Ako ćemo gledati dramaturški, ovo je sigurno vrh serijala te nakon "Dječaka bijele kose", epizoda koja je zasad najbitnija za kontinuitet pa ne treba čuditi oduševljenje MV fanova. Dosad smo navikli na Hogana kao na čovjeka koji sve konce drži u rukama 24 sta dnevno, ali ovdje dolazi do velikog zaokreta, upoznajemo tajanstvenu sektu čiji je i Hogan pripadnik te njihove metode koje su spiritualne i magične. Radnja teče napeto do samog kraja i nema teorije da se ovaj strip pročita sa pauzom, toliko te uvuče .. Teško je reći da li je ovo najbolja epizoda MV do sada (meni osobno je npr. Đavolova lijeva ruka možda i bolja), ali sigurno je najbolje nacrtana. Frisenda se ovdje pokazao u svom sjaju; emocije likova su zastrašujuće realne i iskrene, borbene scene raskošne i nabijene dinamikom - svaka čast majstoru! Venturijeva naslovnica tehnički nije loša, ali svakko je trebao uključiti i Hogana. Parlovljeva također solidna ali ništa više od toga. Mislim da ne pretjerujem kad kažem kako Magični vjetar prerasta u najbolji Bonelli serijal koji se trenutno objavljuje kod nas.
    17.02.2008
    18:24:00 sati
    Aco
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Hogan na koljenima, mračna organizacija, demonski likovi... Ova epizoda obiluje kvalitetom i izuzetno kvalitetnim crtežom, moram i ja da dodam da je Frisenda nešto nesvakidašnje i teško ponovljivo, i donosi nam neku vrštu prekretnice u serijalu kad se teža zla prebacuje sa već poraženog HH na "gospodara demona" Aiwassa. Odlično, odlično!!
    Jedino što mi je "zasmetalo" jeste nagovještaj Hoganovog očinstva koji će se vjerovatno razotkriti u sledećem broju koji je apsolutno šablonizovan još od Ratova zvijezda ako se ispostavi da je to u stvari to. Da se vratim crtežu... pa, uhh, mnja... pa čta se još savršenstvu može dodati - NIŠTA. 
    21.02.2008
    11:00:00 sati
    vope
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Da nisam pročitao, nebi povjerovao, ali ovo je jednostavno SAVRŠENO.
    12.03.2008
    10:10:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Stvarno fenomenalna, uzbudljiva i mozda najbolja MV epizoda do sada ! Atmosfera je nevjerovatna! Slazem se sa recenzentom (odlicna recenzija) i komentarima, i meni je ovo je jedan od najboljih crteza u stripu koji sam ikad vidio. Svida mi se promjena crtacke tehnike u razlicitim scenama. Kao sto je i recenent naveo, ova prica nam otkriva da Hogan i nije vrh zla protiv kojeg se MV i poe bore i da novi sukob s organizacijom dolazi u slijedecim brojevima. Jedva cekam !
    Cak je i Venturijina naslovnica odlicna (za 9), 10 je za izvanrednu Parlovovu. Ovo je strip koji se cita ili gleda (:)))) 10 puta i poslije njega mi je jasno zasto vise uzivam u odlicnom stripu nego odlicnom filmu :) 
    02.04.2008
    18:09:00 sati
    D.J.
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlična priča vrlo bitna za cijeli serijal, fantastičan crtež, a šta drugo reči osim fenomenalna epizoda!
    07.04.2008
    23:47:00 sati
    dcopic
    uredi
  • kapetan

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Nemam što dodati na sve ove komentare, najbolji MV do sada. Crtež je jednostavno fantastičan!Još samo da mi netko objasni otkud Hogan zna da se Magični Vjetar zove Ned? Nisam primjetio da je u prethodnim epizodama dobio tu informaciju
    21.04.2008
    14:28:00 sati
    kapetan
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    Jedna od najboljih epizoda dosad, napeta atmosfera se proteže kroz cijelu priču. Manfredi je s onim tajnim društvom također stvorio odličnu podlogu za sljedeće epizode, jer koliko vidim taj Aiwass je žilav protivnik i pojavljivat će se još nekoliko puta. Savršen potez je ubacivanje one knjige demona u priču iako joj se moglo pridodati još više pozornosti. Za promjenu, i završni obračun s čudovištem je dobar i nije prekratak. Crtež je apsolutno fantastičan: koja mračna atmosfera, bezbroj sićušnih detalja, likovi odlično nacrtani. Frisenda totalno rastura! Originalna naslovnica solidna, možda bi bila još bolja da su u pozadini nekakvi borovi jer ovako ipak djeluje prazno. Libellusova također solidna, Parlov je onoj gospođi nacrtao madež na krivu stranu :p
    09.05.2008
    19:01:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 10, 6

    Kao što je MaTex napisao, teško se MV epizode mogu ocjenjivati pojedinačno. Dok čitaš ovu, imaš osječaj da nešto fali i da je premalo stranica za ovakvu priču, ali zato se svi odgovori pronalaze u sljedećim epizodama; tako da se to ne može uzeti za manu, već samo dodati velikom nizu fenomenalnih priča ovoga genijalnog serijala. Šta reći za Frisendu? Do ove epizode mi je bio najbolji Ortiz, ali sada... Problem je što nema ocjene veće od 10, jer ovo je najbolje od najboljeg!! Dobro je da je ovo zadnja Venturijeva naslovnica jer je on preslab crtač za ovakav serijal. Sljedeće (Frisendine) naslovnice su daleko, daleko bolje.
     
    15.09.2008
    12:36:00 sati
    Spock
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Ove epizoda je veliki odmak u inace uzavrelom vrhuncu skukoba Ned v. Hogan. U trenutku kad sam nakon nekoliko epizoda u kojima je srusio njegovo "carstvo", ocekivao pistoljerski obracun, dolazi do ovakve epizode. Jako, jako dobro. Crtez je vrhunski, i to bez premca. Naslovnica jednostavna, daje nam info sto mozemo ocekivati u epizodi, ali nije nista posebno.
    10.10.2008
    09:48:00 sati
    alen
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po svemu sudeći, najbolja epizoda Magičnog Vjetra. Savršenstvo! Perfekcija! Bravurozan scenarij! Jedna uistinu moćna kulminacija prvih 30 epizoda, a svaki od tih brojeva je bio poput komadića slagalice u mozaiku, koji nam je, u korelaciji s ostalima, omogućio da dođe do jednog ovakvog epskog raspleta u kojem se sučeljavaju, oči u oči, dva stara arch-nemesisa, dvije čiste suprotnosti...! Ustvari, kao što MV 1 "Fort Ghost" predstavlja novo rođenje, transformaciju i obrat, tako je i ova priča sve, samo ne kraj jedne sage. Uvođenjem, Centurije, organizacije koja kontrolira i manipulira svim porama društveno-političkog života (i još kad tome pridodamo "ogranak" sotonističke crne magije), jasno je kako nas prave stvari i novi vrhunci tek očekuju. Samo treba pustiti Manfredija da i dalje razvija story-arcove kako je i zamislio, jer pokazao je da ima viziju te da zna što želi od serijala, a upravo radi toga je uspio kupiti moje povjerenje za sva vremena. Osim što nam scenarist redovito nudi svježe ideje, vrlo je važno i da je realizacija na istoj razini. "Hoganova nema" je, prema tome, jedno pravo dramaturško remek-djelo! To se očituje u postepenom stvaranju tjeskobnog ugođaja i napetosti, zatim tu je i pitki tekst full-natrpan citatima & frazama za pamćenje, a najveći credit ide za prikaze Hoganove emotivne rastrojenosti (kao i njegovo poistovjećivanje s demonom Vulturom). Njegova koncentrirana mržnja prema Nedu se mogla doslovno opipati rukama. Sve bi to bilo ništavno da nema onih par zadnjih stranica kad Hogan oklijeva dokrajčiti priklještenog Neda. Možda će to nekima izgledati neoriginalno, ali zahaljujući kontinuumu taj moment djeluje premoćno. Već u idućem broju će se riješiti sve nedoumice po tom pitanju i to, po meni, ne umanjuje snagu tih zadnjih scena "Hoganove nemani". Ne treba posebno naglašavati da je ovo najbolje nacrtani strip svih vremena. Da, da, ne samo bonellija, nego uopće (neš ti konkurencije kad ostali nisu do koljena ni prosječnom bonellijevom crtaču). Taj Frisendin crtež, osim što je morbidno detaljan, krcat je efektima, a čiste teksture samo još više doprinose hiperrealizmu. Ali da bude jasno, ovo nije prosti figurativni crtež; ovdje se chiaro-scuro uzdigao na jednu novu, neviđenu razinu, koja doslovno graniči sa savršenstvom! Jednostavno je ocjena deset premala da bi se ovaj crtež mogao adekvatno ocijeniti. Obe naslovnice su jako lijepe, a moram pohvaliti i recenziju u kojoj je dosta toga rečeno. Još mi preostaje samo da odgovorim na @kapetanovo pitanje: Mislim da je Hogan čuo za Neda, baš Neda, već u broju #3 "Lady Charity", ili je to možda bilo u jednom od narednih brojeva :). Topla, topla preporuka!
    02.02.2009
    19:29:00 sati
    Inferno
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 10, 7

    Manfredi je na ovoj epizodi i Čigaškom požaru bazirao čitavu prvu veliku avanturu Magičnog Vjetra. Stvorena da čitatelja drži u isčekivanju i radoznalosti dok ne saznamo više o novim neprijateljima. Rijetko tko spominje shinny, sport na neki način jako sličan nogometu. Ponovo vidimo Turpina, indijanskog slikara. Aiwass je interesantan lik i drago mi je da čemo ga u budućnosti češće viđati. Glupo je što ponovo vidimo Šepavog konja se obraća Magičnom Vjetru prije susreta s Vulturom. Vultur je demon i pol. Tu je još po tko zna koji put uviđeno da je Manfredi stavio dušu u ovaj strip. Bazirano na toliko preciznih podataka, ima da mu Bonelli počne isplačivat 60 000 tisuća eura po danu. Toliko taj scenarist vrijedi. Dobro ih je sve okarakterizirao, a posebno Hogana kojeg počnu mučit strašni psihićki problemi. Sam strip je toliko precizno odmjeren da je to nevjerovatno. Ako mu Bonelli ne bude isplačivao gore navedenu kintu, nema Boga. Manfredi je car. I ja ću kao Inferno isprintat njegovu sliku i uranit je. Sina ću nazvat Gianfranco, samo da nam ponudi još ovakvih priča. S oduševljenjem čekam Volto Nascolto kojeg ću uzeti makar koštao 1 000 kuna. Crtež je priča za sebe. Ovdje su korišteni ne-bonellijevske boje koje idu mangama, a ja mangin crtež ne volim. Iako je tih kadara bilo malo, to mi je dovoljno za ljutnju. Ali ne ljutim se na Frisendu, njemu treba isplačivat 50 000 eura po danu. Treba mu podignut kip negdje u Milanu. Iako sam na forumu bio ljut na taj mangin efekt, ovdje ću crtežu dati čistu desetku. Strip je savršenstvo. Ali onaj peder od Venturia je sve uništio još jednom katastrofalnom naslovnicom. Da sam ja pravda, objesio bih ga zbog uništavanja remek-djela. Zaslužio je doživotni zatvor. Hvala Bogu da mu je ovo bila zadnja naslovnica. Zbilja se nadam da neće opet doći na naslovnice nekog drugog lika jer koliko god bio loš strip ne zaslužuje Venturijeve naslovnice. Neću dati puno manju ocjenu za naslovnicu zbog stripa i savršenstva koje ovaj strip posjeduje. Manfredi i Frisenda, legende!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  P.S. Sad mi je MV najnajnajnajnajnajnajnajnajnajnajnajbolji strip junak, poslije Texa, naravno!!!!!!!!!!!!
    15.02.2009
    19:16:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 8, 7

    Zanimljiva epizoda, ovo je stvarno jedna od boljih koje sam dosad pročitao od Magičnog Vjetra. Konačno se dobiva jedna šira slika o tome tko je još veći neprijatelj Magičnome Vjetru od samog Hogana, a kasnije im će se saznati i ime, to će biti bratstvo Crnog obrata. Osim za mene dok sam čitao epizodu, svakako je udarno iznenađenje bilo što Hogan saznaje da mu je Magični sin.
    20.04.2009
    15:51:00 sati
    Panon
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Koja genijalnost, vrh Bonellija, kakav fantastičan tok radnje, sve štima na najbolji mogući način. Vultur je gadan gad, kako ga je samo Frisenda prikazao, priča bez mane, uvod u neke nove vode i gotovo direktan susret mrtvih nerpijatelja, malo ispod Đavolove lijeve ruke, crtež čak i bolji, Frisenda je pravi biser, naslovnice jako dobre!
    06.08.2009
    14:38:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Udarna epizoda u celom serijalu... napeto do jaja.
    10.09.2009
    18:55:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno
    22.11.2009
    18:05:00 sati
    corado
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je savršenstvo!Sa Magičnim je Bonelli dotako vrh.Epizoda za sva vremena.
    23.11.2009
    10:14:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Uz Djavolja leva ruka i Cikaski pozar najbolji Magicni do sada

    28.07.2011
    17:15:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Fantasticna epizoda!  Kakva prica, kakva originalnost, a i kakv crtez!  Ovaj Frisenda je jedan od naj talentovanijih crtaca koje sam ikad vidjeo: fenomenalno!  Super razvod price, a pogovoto onaj kraj, kad Hogan sazna da je Nedovo prezime Ellis.  Ellis, on veli?  I onda se predomisli.  hmm... zanimljivo.  Je'l to on otkrio da mu je Ned/Magicni Vjetar sin?  Ako jest, onda je ovo bio super nacin da to sazna.  Odlican strip, sigurno u top 10 MV serijala, i jedan od boljih stripova koje sam u ovom serialu procitao.

    14.09.2011
    02:52:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ako bi ikada radili film o ovome junaku ova priča bi morala poslužiti kao scenarij.

    02.03.2012
    11:30:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Sviđa mi se, da dobivamo i večeg protivnika od samog Hogana koji je fenomenalan negativac. Serijal ide dalje, priče se ne ponavljaju. Taj demon na naslovnici djeluje opakije kao u samoj priči gdje baš ne djeluje jako, veliko i posebno opako. Svejedno ideja je odlična. Crtež veoma lijep.

    23.05.2012
    16:49:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    I opet...ne kužim što je tu tako posebno. Manfredi me prilično razočarao. Meni ovo jednostavno nije napeto. Kao trebao bi biti neki veliki obračun, ali ništa od toga svega. I one fore sa smeđim supom...ma daaj. Nitko ne kuži da je to neko drugo biće i svi se onako regularno ponašaju kao da je to svakodnevnica da demon iz druge dimenzije napada selo. Veeliki demon jako zao i opasan, a na kraju drek od svega. Manfredi nema smisla za akciju i napetost, pogotovo scenaristički (ako on sam i postavlja kadrove). Ocjena: 64%

     

    Na drugo čitanje puno bolje. Posebno mi se svidjela scena u selu kad se svi skupe i zaštite Magičnog, Ona zvijer krene u napad, cijelo pleme uzvrati jednako. Moćno! Zamjerka još uvijek stoji za demona. Pa ipak dolazi iz druge dimenzije i trebao bi napraviti puno više zla.

    08.06.2012
    08:55:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Odlična epizoda.

    10.06.2012
    11:58:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    U nekoliko zadnjih susreta sa Hoganom vidimo da on lagano pada i da mu MV puše za vratom. U ovoj epizodi Manfredi ide korak dalje i ponudi nam još većeg neprijatelja - tajnu organizaciju u kojoj je Hogan jedan od ekipe. I oni ne samo da su jaki u stilu političkih veza nego imaju posla i sa nadnaravnim. A to je ono što Magičnom treba, ipak je on šaman s nadnaravnim sposobnostima pa je korektno da i njegovi neprijatelji imaju neki nadnaravni adut u rukavu. Na Frisendu ću u buduće malo bolje obratiti pozornost, bome su mu se mnogi epovi otpjevali u komentarima.

     

    01.05.2013
    22:22:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Priznajem da sam ipak puno više očekivao, jer toliko su toliko pričali o ovoj epzodi da sam doslovno očekivao pravo savršenstvo. Epizoda je ok, ali ipak mi nije najdraža kao mnogima. Crtež posebno ističem- bravo Frisenda! Naslovnica odlična!

    28.06.2013
    17:02:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fantastična priča,maestralan crtež! Sva sreća da je ovo zadnja Venturieva naslovnica jer isti nije dobro odradio posao na prvih 31 naslovnica....
    21.07.2013
    11:16:00 sati
    Oki
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zaista je malo....

    27.11.2013
    22:49:00 sati
    Villain
    uredi
  • Gru

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo mi je jedan od najboljih MV do sada!!! Manfredi odličan, ali Frisenda rastura na kvadrat!! Za crtež ne desetka već dvadesetka!!!

    03.11.2014
    01:08:00 sati
    Gru
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    04.07.2015
    14:20:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odličan strip!!!Crtež jedan od najbolji ikad viđenih u stripovima!!!

    20.10.2016
    04:39:00 sati
    Wayto
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svaki duži serijal ima određen broj epizoda koje su zbog nekog razloga kultne ili važne za nadogradnju glavnog junaka, ne moraju nužno biti i najkvalitetnije nego se radi o tome da su prepoznate kod fanova kao posebnije od ostalih. Ako je potrebno izabrati materijal za svrstavanje u takvu kategoriju, ljudi će u većini slučajeva posegnuti za nečim što otkriva nepoznatu (često i šokantnu) prošlost junaka, ili neki njegov sukob sa važnim neprijateljem koji je dovoljno spektakularan da bude označen kao prekretnica na serijalu. Kada je u pitanju Magični Vjetar do ovog trenutka mogu se izdvojiti 3 takve epizode; početna Fort Ghost jer stvara temelje za kasniju nadogradnju serijala, Dječak bijele kose zato što otkriva većinu skrivenih dijelova iz prošlosti glavnog junaka, i Hoganova neman zbog skretanja u drugačiji smjer i podizanja suparništva na jedan viši nivo. Zbog čega je ova epizoda toliko važna kada ne donosi ništa novo iz zaboravljene prošlosti, osim određene sumnje koja je ionako već ranije otvorila vrata prema izlazu iz svog zatočeništva, a hoće li stvarno izaći to tek trebamo vidjeti malo kasnije? Odgovor se krije u liku glavnog negativca i njegovom novom načinu vođenja borbe protiv svog smrtnog neprijatelja, vidimo nešto što nismo imali prilike vidjeti ranije, iako još uvijek nije došlo do međusobnog fizičkog obračuna oči u oči. Bez obzira što je Howard Hogan oduvijek imao nešto demonsko u sebi, njegov lik se nije mogao povezati sa ikakvim natprirodnim elementima, niti je pokazivao želju za isticanjem moći i ostvarivanjem ciljeva na takav način. Hoganova osobnost je ostavljala realniji i jednostavniji dojam ističući prije svega poslovnog čovjeka sa političkim vezama, beskrupuloznog manipulatora za koga će uglavnom plaćenici obavljati prljave poslove najčešće koristeći pozamašnu količinu olova. U epizodi Sijači smrti su stigle prve naznake eventualnih promjena, otvorio se uski prolaz prema do tada nepoznatim duhovnim stvarima, što je bilo dovoljno da ih proračunat i pametan čovjek kao Hogan prepozna i počne koristiti kako bi otišao korak ispred svog protivnika. Ovdje smo dobili nadogradnju njegovog lika, duhovnost je podignuta na razinu više kroz suradnju sa mračnim silama u Hoganovim pokušajima da konačno zbaci sa sebe teret prijašnjih poraza. Još u epizodi Lady Charity je iscurio podatak o njegovoj povezanosti sa tajnim organizacijama, ali nakon toga više nije bilo riječi o tome jer su svi kasniji događaji promatrani kroz poteze moćnog poslovnog čovjeka u nastojanjima osiguranja financijske koristi za sebe. Sposobnost manipulacije i uspješnog pregovaranja u visokim krugovima je rješavala sva potrebna pitanja oko logistike, a ako je trebalo djelovati na terenu angažirani su ljudi od akcije kojima porijeklo zarađenog novca ne predstavlja ni najmanji problem. Međutim, sada je situacija izmakla kontroli, najbliži suradnici su mrtvi ili odbačeni zbog viših interesa, neki čak predstavljaju opasnost prelaskom na suprotnu stranu, pa je Hogan prisiljen potražiti pomoć u organizaciji kojoj i sam pripada. Nikad ranije pred članovima Centurije nije otkrivao svoj identitet, dok mu sada ne predstavlja problem da to napravi jer je svjestan kako je izgubio nekadašnju moć. Poslovni planovi su pretrpjeli gadan udarac prvenstveno zbog toga što je Dick Carr pristao surađivati sa federalcima u zamjenu za imunitet. Kao svaka ozbiljna organizacija, Centuria također ima svoje ljude zadužene da prate što se događa u političkim i društvenim krugovima, kako bi na osnovi prikupljenih informacija mogla poduzeti odgovarajuće korake u cilju zaštite svojih istaknutih članova. Takva mašinerija ništa ne prepušta slučaju i vrlo lako može srediti da se u određenom trenutku na određenom mjestu pojave lažni dokazi za uvjeravanje javnosti u zamišljeni scenarij. Narušeni poslovni projekti nisu glavni Hoganov problem jer ionako ne može računati sa uspjehom na duže staze dok god postoji neuhvatljivi protivnik koji će mu bacati klipove pod noge. Kako bi u budućnosti mogao nesmetano funkcionirati potrebno je ukloniti glavnu prepreku sa svog puta, potrebno je potpisati ugovor sa vragom i prepustiti mu da vodi njegovu osvetu prema krivcu za mnoge prethodne poraze. Hogan još uvijek nije sposoban u većoj mjeri vladati pojavama na duhovnoj razini i zato treba pomoć nekog stručnijeg, vještac Aiwass će otvoriti potreban prolaz prema paklenim odajama, držati stvari pod kontrolom i pametno dozirati korištenje mračnih sila. Aiwass je novi negativac na serijalu, ali za razliku od mnogih drugih Manfredi ga neće odmah baciti u ponor jer mu je namijenio puno veću ulogu. Osim vidljive smirenosti i samouvjerenosti za sada nije dobio jaču karakterizaciju, a možda ovo prikazano i jest najvažnije što se trenutno treba znati o njemu. Zbog uništenja jednog šamana iz tame se budi demon pod imenom Vultur, demon koji će slijedeći zacrtani put mržnje postati Hoganova neman. Što je mržnja jača veće su šanse da demon ostvari ono zbog čega je probuđen, jedino postoji dilema je li njegov gospodar sposoban da u odlučujućem trenutku pojača svoju mržnju do granice s koje više nema odstupanja ni milosti prema protivniku. Taj gospodar je pokazao hrabrost i volju da izdrži patnju i bol, da se uzdigne kroz kušnju, pročisti kroz vatru i preuzme upravljanje novim životom, ali postoje još teže stvari od same žrtve na koju je čovjek spreman pristati da dođe do željenog cilja. Mada nemaju fizičkih sličnosti Vultur me na neki način podsjeća na Windiga iz istoimene epizode, možda se radi samo o velikoj snazi prisutnoj kod obje zvijeri ili čak o činjenici da je isti autor zaslužan za vizualni dojam. Ime neprijatelja je krvlju upisano u knjigu i demon je dobio putokaz za usmjeravanje mržnje vođen Hoganovim umom, energija duha njegovog protivnika omogućava mu da ga prepozna i obruši se na njega svom silinom bijesa. Unatoč tome što Magični Vjetar ne vidi tko upravlja nepoznatom nemani jako dobro zna zbog koga je došla, njezin bijes i njezine misli su tako jasno izraženi da jednom šamanu nije potrebno previše truda kako bi ih osjetio kada mu se nađu u neposrednoj blizini. O kakvom god protivniku se radilo svejedno je neprihvatljivo zbog osobnih bitaka dovesti u opasnost čitavo pleme, odlazak u susret svojoj sudbini bez uvlačenja drugih osoba je jedino rješenje za mirnu savjest. Hogan nema potrebno iskustvo sa natprirodnim da bi iz prvog pokušaja uspio okončati zadatak, ali strpljenje je Vulturova velika prednost pa je mora usaditi u sebe i onaj tko želi uspješno upravljati oružjem osvete. Nakon dugo vremena Magični Vjetar duhovnim putem opet traži savjet od Šepavog Konja što dovoljno potencira težinu nepoznatog protivnika, ako ga želi pobijediti mora udariti na dvostrukoj razini jer neman dolazi u nečije ime i nepobjediva je dok god održava vezu sa svojim gospodarom. Ovdje opet vidimo slikara Colea Turpina kojeg smo upoznali u epizodi Maska boga ljudoždera, sada nema ulogu spasitelja kao prvi puta već je ona ograničena više na informativnu predstavljenu kroz poznanstvo i kontakt sa profesorom Hamiltonom Puckom. Uloga spasitelja nikome nije dodijeljena jer ona nije ni bila potrebna u ovakvom razvoju događaja, tj. može se reći kako je napadač sam sebe pobijedio ne odigravši do kraja na visokoj razini. Hogan je već držao osvetu čvrsto u svojim rukama, ništa nije govorilo da bi mogao izgubiti kontrolu, i onda je prevelika znatiželja, samo jedna riječ upropastila sav trud, što je za posljedicu imalo onemogućavanje moćnog oružja. Taj odlučujući trenutak njihovog suparništva Manfredi je izvrsno uklopio sa dosadašnjim postavkama serijala, sve što je radio bilo je detaljno i postepeno kako bi željenim tempom dobio posložene kockice na odgovarajućem mjestu. Ispočetka je Hogan znao samo indijansko ime Magičnog Vjetra, zatim je kroz viziju i Amelijine riječi otkrio da se zove Ned, a sada je netom prije izvršenja egzekucije saznao prezime koje ga je presjeklo poput mača. Sumnja je rođena i više ništa ne može biti kao ranije, zar je moguće da se sudbina toliko grubo poigra s čovjekom i otkrije mu istinu nakon puno godina života u neznanju. Magični Vjetar uopće nije svjestan čemu može zahvaliti za svoju pobjedu, Poe naslućuje pravi razlog, samo što ni sada neće biti spreman da se izjasni kao što nije ni u prijašnjem slučaju. Još neko vrijeme će jedan protivnik živjeti u sumnji a drugi u neznanju, trenutak njihovog konačnog susreta je sve bliži dok se napeta atmosfera podgrijava do vatrenog usijanja. 
    Ne znam je li samo slučajnost ili su Frisendi ciljano davali najbolje priče da pokazuje svoje majstorije, nakon Đavolove lijeve ruke Čovjeka bez lica evo još jedne koja zaslužuje da nosi njegov pečat. Rekao bih kako je ovdje još bolji nego na prijašnjim radovima, pošto je njegov stil došao do punog izražaja kod nešto mračnijih scena. Vjerujem kako je dovoljno da prikazano na ovoj epizodi uđe u top 3 serijala, kako na scenarističkoj tako i na crtačkoj razini. Venturi se potrudio da svoju posljednju naslovnicu također smjesti među najbolje radove koje je do sada predstavio, idealan trenutak jer Hoganova neman sigurno ne zaslužuje ništa manje od toga.

    13.11.2018
    22:28:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Pročitao sam ovo kao preporuku i da... Bila je to jedna od boljih preporuka koje sam primio. Svaka čast Epicenter Comics koji je izdao ovaj broj. Palac gore!

    Pa strip bi opisao kao jedno putovanje gdje brojiš stranice koliko ti je još ostalo do kraja. Fenomenalna zamisao i izvedba. A crtež je tek pravi doživljaj. Ovo treba vidjeti. Spektakl.

    Inače vidim da još nitko nije povukao paralelu između filma Pumpkinhead (1988) gdje glumi Lance Henriksen. Vidimo slične scene gdje se osoba obraća vještici za osvetu te krvna veza sa čudovištem.

    24.04.2020
    16:52:00 sati
    Access Virus
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.09.2020
    22:12:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 190
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 312
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 232
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 764
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 755

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2752
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1815
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1702
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1319
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1249

Aukcije

Forum