Čikaški požar

Magični Vjetar

MV LIB 11b | 96 str.

U proteklih tridesetak brojeva Howard Hogan je izgubio sve svoje suradnike, a očajničko zazivanje demona Vultura i sukob s Magičnim Vjetrom su, također, neslavno završili. Ned, uvidjevši da je Hogan odigrao sve karte, odlučio se suočiti s beskrupuloznim arch-nemesisom licem u lice i to na njegovom teritoriju – u Chicagu!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Hoganov lešinar - Čikago u plamenu - Kradljivci bizona
    MV GOLC 11
  • Hoganova neman - Čikaški požar - Kradljivac bizona
    MV LIB 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'incendio di Chicago
    MV SR 32

ZANIMLJIVOSTI

  • Epizoda je u Italiji izašla u veljači 2000. godine.
  • Veliki čikaški požar je povijesni događaj koji se zbio 1871. godine, a više o tome pogledajte ovdje.
  • Na 176. stranici libellusovog izdanja možemo uočiti poznati Chicago Water Tower.
  • General Phill Sheridan je povijesna osoba.
  • Na 123. str. libellusovog izdanja gospođa Malone kaže: „Sutra je novi dan!“ Tu je poznatu rečenicu izgovorila Scarlett O'Hara na samom kraju filma „Zameo ih vjetar“.
  • Dick Carr se do ove epizode pojavljivao još u brojevima: #24, #25, #26 i #27. Idući put ćemo ga vidjeti u dvodijelnoj priči pod nazivom MV LIB 13a/b „Mračna staza“. Interesantno je da se u ovoj epizodi prerušio u ženu s licem Marlene Dietrich!
  • Mark Twist se, također, vraća u epizodi: MV LIB 13a/b „Mračna staza“.
  • Howarda Hogana su počeli mučiti uznemirujući snovi još u dvodjelnoj priči MV LIB 9b/c „Sijači smrti“ kad su mu se ukazali Herbert, Carmody i Lady Charity. Ovdje se pak pojavljuje samo Lady Charity (v. MV LIB 1c „Lady Charity„) i to na 111. i 112. stranici libellusovog izdanja. Napomenimo i to, da je Magični Vjetar prošli put posjetio Chicago baš u navedenom broju - #3.
  • Na 107. stranici libellusovog izdanja, Hogan spominje svoj brak s Ellinor Monroe o kojem smo mogli čitati u MV LIB 10b „Žena s portreta“.
  • U epizodi MV LIB 13a/b „Mračna staza“ ponovno posjećujemo Chicago koji je tada već u fazi obnove. Ovdje, ali i u narednim pričama, možete saznati što se dogodilo s Howardom Hoganom.
  • Magični Vjetar spominje svoja dva oca (187. str.). Duhovni otac Šepavi Konj je ubijen u MV LIB 2c „Dugi nož“, a kako je završio Nedov biološki otac, Roderic Eliss, možete saznati u MV LIB 8a „Dječak bijele kose“.
  • Kako vidite, mnogo referenci na prijašnje i buduće epizode. Svaki detalj nalazi svoje mjesto u mozaiku.
  • Od ove epizode, rad na naslovnicama preuzima Pasquale Frisenda. Prije je tu dužnost obavljao Andrea Venturi. Također, s ovom epizodom završava jedan story-arc u kojem je pretežno bilo riječi o sukobu između Magičnog Vjetra i Howarda Hogana. U idućim brojevima se upoznajemo s „Crnim Obratom“ i mnogim drugim elementima koji će biti sadržaj nove sage ovog fenomenalnog serijala.

Oganj koji me je ubio, proždrijet će i tebe!

Epska bitka protiv Magičnog Vjetra u prošlom broju, ostavila je Hogana u velikim nedoumicama. Suočen s neočekivanim otkrićima koje su uspjele pokolebati i tako čvrstu osobu kao što je on, Howard postaje sve nemirniji i podliježe strašnim noćnim morama, duhovima prošlosti, u kojima se redom pojavljuju bivši saveznici poraženi od strane njegovog smrtnog neprijatelja. U jednoj od njih, Lady Charity s plamtećeg broda poručuje svom ljubavniku kako će i on zbog svojih grijeha skončati poput nje. Nagovještaj skore propasti, Hogana čini ravnodušnim, a uvjerenje u neizbježnost ponovnog susreta s Nedom Ellisom, navodi ga da pripremi primjerenu pozornicu za nadolazeći konačni obračun!

Chicago! Uoči Secesionističkog rata, taj grad je bio tek regionalno trgovačko središte, da bi samo desetak godina kasnije, zahvaljujući svom geopolitičkom položaju, doživio ubrzan rast populacije što je rezultiralo pretvaranjem Chicaga u veliku industrijsku metropolu. Bila je to točka iz koje su vodili svi putovi prema neistraženom i obećavajućem Zapadu. Pored pustolova i imigranata koji su tu pristigli trbuhom za kruhom, polako je stasala elita poslovnih ljudi, ratnih huškača i ambicioznih špekulanata željnih pod svaku cijenu iskoristiti mogućnosti neokaljanih prostranstava. Filozofija napretka uvijek iziskuje određene žrtve, a ovdje su to bili, ni krivi, ni dužni, Indijanci iz plemena Siouxa. Kad čovjek izgubi kompas i prijeđe svaku mjeru, prije ili kasnije, to mu se razbije o glavu. Tako je i Chicago na svom vrhuncu sve više počeo sličiti na leglo nemorala, nezasitnosti i kriminala koje vapi za božjom kaznom. Gdje ima dima ima i vatre, a upravo je vatrena stihija najprikladnija kazna jer ona pročišćava. Godine 1871., požar će zahvatiti veći dio grada, a brojne nerazjašnjene okolnosti tog događaja, iskoristit će Manfredi kako bi ispričao uvjerljivu priču s izmišljenim protagonistima u realnom povijesnom okruženju. Spoj fikcije i stvarnosti je ovdje obavljen velemajstorski, prvenstveno zahvaljujući autorovom reporterskom narativnom stilu. Naravno, crtači Barbati i Ramella su, također, dali svoj doprinos ukupnom dojmu, a to su postigli vrlo detaljnim crtežima grada u plamenu, pazeći pritom da se održi vjerodostojnost scenografije. U konačnici, čitatelji mogu potpuno uživati u fantastičnom ambijentu viđenom u epskim filmovima kao što su „Titanic“, „Zameo ih vjetar“, „San Francisco“, „Bande New Yorka“, a posebno klasik „In Old Chicago“ koji je službena filmska adaptacija Velikog čikaškog požara.

Rasulo

Je li požar stvarno uzrokovala krava gospođe O'Leary? Previše banalan uzrok. Zar nije vjerojatnije kako su požar podmetnuli čikaški špekulanti i koncesionari u namjeri da naknadno investiraju svoj kapital u isplative projekte kao što je izgradnja novih stambenih blokova? Da bi se gradilo, prvo treba razarati! Jedan od takvih špekulanata bi mogao biti i sam Howard Hogan, ali da je poznavao mit o Prometeju, znao bi da se opeče svatko tko se igra s vatrom.

"Trebala je izgorjeti samo jedna mala, jadna četvrt... A sad je čitavi Chicago u plamenu... Više ne uspijevam upravljati događajima! Otkad si se pojavio na mom obzoru, Nede, sve mi izmiče iz ruku! "

Sukob između Hogana i Neda je kao sukob dvaju elemenata; vatre i vjetra. Potonji element je nepredvidljiv, baš kao naš Magični Vjetar. U trenutku može promijeniti putanju; biti blag kao prerijski lahor, a već u sljedećem trenutku, oštar kao snježna vijavica. Vjetar je taj koji još više potpiruje vatru, a ako je dovoljno jak, može usmjeriti stihiju nazad, prema onome koji ju je podmetnuo i koji je više neće biti u stanju kontrolirati.

Poslije ****** nema kajanja!

Na vrhuncu radnje gledamo Hogana koji nepomično s balkona svoje rezidencije promatra kako plameni jezici nemilosrdno gutaju čikaške četvrti u sparnoj ljetnoj noći. Melankolija jednog takvog prizora, zasigurno utječe na misli čovjeka koji nemoćno i u nevjerici iščekiva vlastitu propast, trenutak kad svi računi dolaze na naplatu. Nije li se u istoj situaciji našao i Neron? Pa i Napoleon koji je kroz prozor jedne ruske izbe zaprepašteno pratio kako Moskva odlazi u pepeo, a s njom i sve njegove ambicije. „Nema veće tuge i boli nego kad se čovjek sjeti sretnih dana u nevolji! “ – reče slavni Firentinac. Howardu se pred očima odmotavao film počevši od onog trenutka kad mu je Magični Vjetar stao na put i kada mu je sve počelo ići nizbrdo. Sudbina mu je okrenula leđa. Nizao je poraze za porazom koje nikako nije mogao spriječiti, a Ned mu je postao opsesija s kojom je uspostavio morbidnu mentalnu vezu za koju je vjerovao kako proizlazi iz (pomalo otrcanog) odnosa između oca i sina. Ali istina je da su se njih dvojica privlačili kao dvije čiste suprotnosti.

Imao sam dva oca... Roderica Ellisa, koji mi je dao život, i Šepavog Konja, koji je iz mene učinio nova čovjeka... Tvoje laži ne mogu izbrisati tu jednostavnu istinu! (...) Mi smo smrtni neprijatelji! Spaja nas veza jača od krvi: Mržnja! A ta se veza može prekinuti samo smrću jednog od nas dvojice!

U momentima konačnog obračuna, ruševine Chicaga su još uvijek načičkane grupama izbjeglica koje očajnički pokušavaju pronaći izlaz iz pakla. Došao je trenutak da svatko spašava samog sebe. Zavladalo je potpuno rasulo. Ulicama tu i tamo prođe pokoja bezbrižna spodoba kao što je astronom i zloguki prorok Martin Long, autor upozoravajuće knjige o skorašnjem smaku svijeta na koju su se svi oglušili. Uistinu, „smak svijeta“ je svakako prikladna riječ pri opisivanju agonije kroz koju trenutno prolazi Chicago sa svojim stanovnicima. Ali svijet ne završava jecajem, već treskom, a vatra već stiže do Terrace Rowa, Hoganove rezidencije, gdje nastavlja pustošiti još ono malo što je preostalo od nekad najraskošnijeg stambenog bloka u Chicagu. Hogan, poražen, pada na kočiju koja nestaje među plamtećim zgradama. Uskoro se još jedino u daljini čuju prigušeni zvuci urušavanja. Desetog listopada 1871., Chicago je potpuno izgorio!

Kako se ono kaže? Krug života je pronašao svoje ishodište. Uistinu, postoji trenutak kad se stavlja točka na neko poglavlje i poslije čega život ide dalje iako više ništa neće biti isto (nekakav oblik dijalektike). To je slučaj i kod Magičnog Vjetra. Sjetimo se prve epizode MV LIB 1a „Fort Ghost“ u kojoj smo prisustvovali Nedovoj preobrazbi u Magičnog Vjetra, a simbolično raskidanje sa starim imenom uglavnom označava preuzimanje nove misije. Izgoreni Chicago i Hoganov poraz su konkluzija prva 32 broja serijala, gdje završava ono što je započeto prvim brojem, a u isto vrijeme, ova epizoda, „Čikaški požar“, udara temelje novim zapletima (ciklusima) koji će u konačnici tvoriti jednu koherentnu cjelinu. Upravo nam element razvojnosti i pomno osmišljena nadogradnja serijala govori da je Gianfranco Manfredi imao viziju kako sve to treba izgledati, a to se, također, očituje u činjenici da on poentira kad je potrebno. Naime, Manfredi se ne boji unijeti velike promjene i završiti nešto što je započeo, a to znači da je serijal nepredvidljiv (nema one sigurnosti kako će se stvari nakon odrađenog story-arca vratiti na staro; u protivnom bi to bio hod na mjestu). Da se vratim... Jasno je da ruševine Chicaga simboliziraju kraj jedne sage, ali iz pepela će se izroditi novi početak. Povucimo paralelu s izvjesnim piromanom Markom Twistom koji je u ovoj priči, također, doživio životnu prekretnicu. Izgubivši sve, postao je boljim čovjekom.

S ovom epizodom je promijenjen i crtač naslovnica. Prije nego sam odlučio čitati Magičnog Vjetra, pregledavao sam naslovnice kako bi što više saznao o meni nepoznatom junaku. Baš ova Frisendina naslovnica mi se najviše svidjela. Kompozicija je podijeljena u tri dijela. U jednom imamo Hogana kao glavnog negativca, Ned je u sredini, a pored njih dvojice je prozor kroz koji se vidi vatreni pakao na ulicama. Ono što najviše fascinira jest kontrast svjetla i tame. Zaista sjajno. ;)

Naprijed

MV LIB 11a Hoganova neman

MV LIB 11c Kradljivac bizona

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Danas djelim zaslužene desetke odreda!
    11.05.2009
    12:41:00 sati
    kico
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Jako dobra epizoda, koja otvara novu vrstu sukoba između Magičnog Vjetra i Hogana. Ipak će se u tom daljnjem sukobu najviše izmijeniti Hogan, koji će zakoračiti u novi svijet misticizma i magije. Zbog toga sukobi koji slijede, neće biti isti kao oni dosad.
    11.05.2009
    16:37:00 sati
    Panon
    uredi
  • zacko

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična recenzija i strip je stvarno prva liga.
    11.05.2009
    16:50:00 sati
    zacko
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Nema se šta reći nego: VRHUNSKI!! Barabati & Ramella odlični, ali Friesenda i Ortiz su ipak bolji. Odličan Friesendin previjenac nakon dugog mučenja od strane Venturija.
    16.05.2009
    06:47:00 sati
    Spock
    uredi
  • PAJDO

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dodao bih samo još jednu 10ku za recenziju, bravo Inferno.
    16.05.2009
    17:11:00 sati
    PAJDO
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    POhvalio bih odličnu recenziju, stvarno, autor je ušao u srž junaka i dobro analizirao serijal do ovog broja. SLožio bih se sa njim, ovo je epizoda koje zatvara jedno poglavlje i otvara novo, po meni još bolje i još uzbudljivijie sa Drevnima i sa pomalo izmjenjenom Hoganovom ulogom. Ono što me kod ove epizode oduševljava je nevjerojatno dinamičan tempo. I baš poput vatre koja postepeno stvara sve veći kaous u Chicagu, tako i sama epizoda jednostavno pršti akcijom, događanjima i uzbuđenjima i nevimi kako bi inače pročitao ovu epizodu nego li u jednom dahu i sa spuštenom vilicom ;-)). Nedov i Hoganov obračun na balkonu i Hoganovo padanje na kočiju dok plameni proždiru sve pred sobom, mene je ostavilo bez daha, a ovo je i epizoda koja Dick Carra konačno uvrštava među glavne likove i to je jedan od najboljih Manfredijievih poteza u serijalu (šteta jedino što se zlog Herberta tako brzo riješio). Barbati i Ramella naravno nisu na razini Parlova i Frisende, ali nema im se što zamjeriti, potrudili su se koliko su mogli i kadrovi borbe i plamena su im sasvim zadovoljavajući. Frisenda također mislim da nije najbolej rješenje za naslovnice , mada mu je ova dobra - on je ipak kralj kad treba nacrtati kompletnu epizodu.
    28.05.2009
    14:52:00 sati
    Aco
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Epska borba, savršeni obračun, u ovoj epizodi ima svega što je potrebno za savršenu priču, vidi se da je ovu i prethodnu epizodu Manfredi pripremao u detalje, na žalost nije ju nikako mogao Frisenda crtati čiji crtež daje skroz neku novu dimenziju i puno pomaže scenaristu. Njegov crtež daje sasvim novu sliku o samoj epizodi bez obzira kakav scenarij bio. no nema veze B&R su ovo korekto odradili! Što rećći, svakako sam se iznenadio na samom kraju ono iznenađenje Dicka Carra, tko je mogao očekivati? Duga priprema, savršena epizoda, to se traži - bravo Manfredi! Posebne pohvale idu prvoj naslovnice Frisende, prva pa vrlo vjerojatno najbolja(uz Sipario nero). Vidi Hogana gore, izgleda kao stvaran lik, tko to može? Umjetnik sa svojim posebnim stilom. I da, svaka čast za super recenziju!PS. onom gore mulcu bi trebalo zabraniti komentiranje na recenzije jer uništava sve odreda   
    01.06.2009
    23:18:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Odlična epizoda, kratko, jasno, možda pomalo i zbrzano, Hogan napokon gubi kontrolu, prvi susret mrtvih neprijatelja, odličan potez Magičnog, dobro prikazana euforija priliikom požara, Howard previše tvrda kost da bi ga se tek tako maknulo, pročitao sam samo još Kradljivca bizona pa ne znam kako teče dalje, sve u svemu još jedan u nizu odličnih Vjetrova :), nije najbolji ali je pri samom vrhu!
    24.07.2009
    10:16:00 sati
    jasa
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Očekivao sam puno od obračuna, a dobio sam ono: "Ja sam tvoj otac, Luke Skywalkeru." Iskreno, nisam razočaran, ali nisan ni oduševljen u toj mjeri da bih davao neke stotke. Ipak, mora se odati priznanje Manfrediju što je odlično ukomponirao povijesnu pozadinu Čikaškog požara sa ovom pričom, te dvije poveznice se nadovezuju i itekako imaju simboličkog smisla. Crtački dvojac je ovaj put protutnjao epizodom, njihov najbolji rad dosad. Naslovnica jako dobra.
    13.10.2009
    09:43:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    jako dobra epizoda, ali ima i boljih. Meni recimo predhodna je mnogo bolja. magicni je dobar jer ima za svakoga po nesto, meni su najbolje epizode gde se pojavljuju istorijske licnosti, generali, poglavice... i gde se prerpicavaju velike bitke na manfredijev nacin.
    22.11.2009
    18:03:00 sati
    corado
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.04.2011
    12:31:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    28.07.2011
    18:19:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Jedino sto me ovdje nervira je onaj 'twist' pri kraju, kad saznamo da je ona zena, Syd, u stvari onaj glumac bez lica, Dick, koji se pretvara u druge osobe.  Jedna je stvar nasminkat se onim make-upom, izigravat drugog covjeka, ali kako uopste moze da izigrava zenu, i to tako dugo, a da niko ne primjeti?  Pa zar to on uspije i da smra, da se smanji, da smanji svoj struk, is sve ostalo, sa onom promjenom lica?  Ne znam... ta mi fora uopste nije godila na kraju, ali prica kao prica je odlicna, i veoma vazna epizoda ovog serijala, gdje napokon vidimo licem-u-lice susret izmedju Neda i Howarda.  Kraj epizode je dobar, a ono s pozarom je uglavnom dobro.  Kao osoba koja zivi u Chicagu, i koja je cula dosta prica o tom 'slavnom' pozaru, i kako je sve to pocelo, mogu iskreno reci da mi se svidja ova verzija dogadjaja.  Ono sto su menki rekli je to da je krava sve zapocela, ali ako je neko drugi bio umjesan, onda jos bolje.  A pogotovo neki tip s imenom Hogan, onda jos i NAJBOLJE  ;)

    19.09.2011
    19:07:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Poe je baš bio nježan prema Dicku malo je falilo da ga ne kresne.

    02.03.2012
    11:33:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    I opet...nema napetosti, nema akcije, radnja se razvodnjava, ništa mi ne ubrzava puls, stvara nelagodu, zebnju, sumnju, smijeh, nervozu...ništaaaaa!!! Očigledno sam ja lud! Prethodnih pet epizoda sam pročitao sa takvom ravnodušnošću da ni sam ne mogu vjerovati. Nije me ni najmanje ponesla radnja. Knjige 9 i 10, a nažalost i 11, su mi jedno od najvećih razočaranja u mojoj povijesti čitanja stripa. Ocjena: 64%

     

    Nakon drugog čitanja (smirenijeg) dosta mi se popravio dojam, ali ova epizoda ipak ne toliko. Kao da čitam dokumentarac o požaru, a ne veliki dvoboj između dvoje najvećih neprijatelja. Nema napetosti, a i isfuravanje Dick Carra već prelazi granice ukusa. Sad je žena i nitko to ne primjećuje. On je scenaristički "izlaz" Manfrediju u svakom trenutku.

    08.06.2012
    09:02:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 8, 7, 9

    10.06.2012
    13:06:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    9, 7, 8, 9

    Naslanjanje priče na stvarne povijesne događaje mi se čini odlična ideja. Hogan i Ned se sretnu iz oči u oči. Još jedna zanimljiva priča koja donosi nešto novo.

    03.08.2012
    10:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Napokon smo dobili taj susret oči u oči, Hogan i Magični. E moj Hogane, otprdio si svoje. Ogroman plus ide tome što je finale smješten u Chicago i veliki požar koji ga je poharao 1871. Barbatti i Ramella su super nacrtali ovu epizodu, osobito scene u požaru. Jako dobar kraj (ili novi početak) za ovaj period sa Hoganom.

    02.05.2013
    15:36:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Vrlo napeta epizoda. Prava avantura koja se čita u jednom dahu.

    28.06.2013
    17:00:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 9, 10

    Na kraju,ipak je krava kriva za sve...inače,i sam sam bio iznenađen da ona "madame" ima (ime) Dick na kraju;) Nadam se da će Magični,zahvaljujući Frisendi od ovog broja imati naslovnice kakve je i zaslužio.
    21.07.2013
    12:51:00 sati
    Oki
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Besprekorno! Zahtevajte Magičnog...

     

    27.11.2013
    22:47:00 sati
    Villain
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.07.2015
    14:18:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Konačni sukob s Hoganom :D

    20.10.2016
    05:04:00 sati
    Wayto
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 59%

    5, 6, 6, 8

    Znaci to je taj konačni sukob Neda i Hogana koji se iščekivao 3-4 godine od prvog pojavljivanja? Svoje razočarenje u konačnu priču ne želim da krijem jer sam od ovog susreta mnogo vise očekivao a sam dio sa Nedom i Hoganom je zaslužio mnogo vise pažnje i scenarističkog pristupa kakvog zaslužujemo ako pogledamo koliko smo dugo iščekivali ovaj povijesni trenutak ovog junaka. Trebalo je vise poraditi na samom pristupu dva protivnika a ne samo fokusirati se na ubrzavanje cijele radnje tako da sveukupno Hogana se moglo baciti ako ne i na dvije sveske ali to sada nije bitno. Crtež solidan i ništa poseban, jeste mračan i odgovara atmosferi ovog stripa ali nije ništa naspram drugih crtača u startu. Naslovnica odlična kao i uvijek. Sve u svemu epizoda koja se mogla doraditi i ponuditi pristojniji rasplet oko dva okrznuta neprijatelja a ne onako ubrzano završiti epizodu sa najglupljoj scenom odbjeglog negativca ikada.
    28.04.2018
    23:11:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    U zadnjih 10-ak brojeva dobili smo nekoliko vrlo važnih epizoda za kontinuitet serijala, nakon prethodne Hoganova neman odmah dolazi još jedna kojom se na neki način zaokružuje cjelina pokrenuta još na samom početku. Neosporno je da se u takvom periodu osjetne dužine može pronaći neujednačenosti i slabijih trenutaka unutar sage, no oni su bili toliko rijetki da nisu doveli u pitanje ni smisao ni ukupnu kvalitetu onoga što je do sada predstavljeno čitateljima. Na scenarističkom planu je napravljeno puno kada se uzme u obzir da ovakva tematika u većini slučajeva neće predstaviti nešto neviđeno što izlazi iz zacrtanih šablona. Manfredi ih je u većoj mjeri uspio zaobići i postaviti serijal na čvrste temelje, s vremenom ga polako nadograđivati i forsirati povezanost između mnogih sitnijih dijelova, ne zaboravivši pri tome ubaciti poneku novinu ili izvrsno rješenje sa iznenađujućim raspletom. Čak i one priče sa izlizanim i puno puta viđenim idejama izgledaju drugačije i izdvajaju se iz mora sličnih uradaka, ponekad samo jedan detalj, osebujan lik ili izvanserijski potez donesu potrebno osvježenje, tek toliko da ubiju dosadu i sasijeku u korijenu nastanak osjetnije klišeiziranosti. Zbog provlačenja žanrovske raznolikosti neće doći do zasićenja kod onih kojima smeta forsiranje istih stvari, vođeno je računa o tome da nema nametanja čestih motiva i elemenata u nizovima ili kratkom vremenskom roku. Čikaški požar je epilog na sve viđeno u dosadašnjem tijeku, zadnja stepenica prije ulaska u novu građevinu gdje se nalazi prolaz prema sljedećoj razini i ponovnom pokretanju jedne veće cjeline. Nakon mnogih međusobnih bitaka vođenih neizravnim metodama sa određene distance, došlo je vrijeme da se dvojica smrtnih neprijatelja izravno suprotstave jedan drugome i oči u oči pokušaju riješiti stare račune. Sve karte su otkrivene i nema više skrivenih aduta ni nepoznanica iz prošlosti da koče proboj prema odlučujućem susretu, ostala su samo dva protivnika, svaki sa svojim argumentima, ustrajna u namjeri da izazovu sudbinu. Predstava je prebačena na samo žarište problema, na mjesto odakle je sve pokrenuto u glavi jednog moćnog poslovnog čovjeka koji sada nije ni sjena onoga što je nekad predstavljao. Pohvale Manfrediju što je jedan povijesni događaj iskoristio za svoje potrebe, izvrsno ga uklopio u ovakav scenarij i odlično posložio likove unutar njega. Skoro je nemoguće pronaći idealniji trenutak od velikog požara u Chicagu za ostvarenje zamišljene ideje, bila je neophodna atmosfera potpunog uništenja kako bi što vjernije dočarala propast jednog moćnog i teško pobjedivog protivnika. Kako je Chicago gorio tako su podrhtavali temelji njegovog carstva sve do potpunog urušavanja u ponor, bez mogućnosti spašavanja u zadnji trenutak hvatanjem za grančicu na samom rubu. Nakon što je u prethodnoj epizodi propustio veliku priliku da se jednom za svagda riješi opasnog neprijatelja, Hoganu nije preostalo ništa drugo nego da se vrati u svoju rezidenciju na Terrace Rowu. Iako se ne nalazi u idealnom psihičkom stanju, zbog čestih uznemirujućih vizija i predosjećanja skorašnjeg dolaska njegovog neprijatelja, još uvijek nije izgubio nos za nanjušiti dobar posao. Hogan želi ulagati u isplative projekte i graditi nove objekte, a da bi se sagradilo nešto novo prvo je potrebno srušiti ono staro što smeta poslovnim planovima. Kada treba pronaći po kome najžešće udariti onda su sirotinjska leđa na prvoj liniji fronta, tko će uopće žaliti ako izgori nekoliko blokova daščara, štala, svinjaca i svega onoga što nije privlačno eliti, pa čak i ako ode u dim koji blok više od planiranog. Kako dobiti kvalitetu kada se u blizini nalazi toliko škarta koji kvari krvnu sliku prosječnog stanovnika Chicaga, ljudi zaslužuju pristojniji život u pristojnijem ambijentu, a ako si ga netko nije u stanju priuštiti neka prepusti mjesto onome tko jest. Moćni ljudi u većini slučajeva neće prljati svoje ruke kada već mogu pronaći nekog tko će to napraviti umjesto njih, neovisno o tome jesu li plaćeni za obavljanje prljavog posla ili im nad glavom visi nekakva ucjena. Mark Twist je po Hoganu pravi čovjek za taj posao, bivši londonski piroman koji je pobjegao u Ameriku kako bi započeo novi život bez razmišljanja o prošlosti. Mark se sada bavi drugačijim stvarima, kao što su npr. hvatanje naivnih cura sa bogatim mirazom ili zavođenje njihovih majki koje su često vatrenije od svojih kćeri. Roxana Malone je izvrsna prilika da se financijski osigura dok će njezina majka poslužiti za trenutke opuštanja, ali takvi planovi dolaze u ozbiljnu opasnost da budu uništeni ako ne udovolji zahtjevima stavljenima ispred sebe. Iako je propalica spremna na razne podlosti, Mark nikad nikog nije ubio ni namjerno ni slučajno, pa je razumljiva njegova želja da tako ostane i nadalje, samo što će trebati malo vlastite spretnosti i tuđu pomoć da se izvuče iz nezavidne situacije. Što se tiče samog požara, sviđa mi se što je Manfredi spojio obje verzije događaja iz stvarnosti; slučajnost i namjerno podmetanje u cilju viših interesa. Dio sa kravom i fenjerom je izvrsno dočaran, mada mislim da se puno više istine nalazi u onoj verziji sa špekulantima i njihovom dobro poznatom pohlepom. Ono vrijeme nije bilo ništa drugačije nego današnje po tom pitanju, kada moćnik baci oko na neku mogućnost zarade sirotinja se tu ništa ne pita. Nakon što je prošli put za dlaku izbjegao smrt, Magični Vjetar se konačno odlučio potražiti Hogana na njegovom terenu, najteža ali najefikasnija metoda ako misliš uspješno sprovesti zadatak do kraja. Tko može garantirati da neće opet biti sličan pokušaj ugrožavanja, kako Nedovog tako i tuđih života u neposrednoj blizini, zbog toga rješavanje gorućeg problema nadilazi interese pojedinca i stavlja ga u službu skupine. Kako uopće doći do čovjeka koji je zaštićen sa svih strana, a ima svoje ljude čak i među primjercima najnižeg društvenog sloja? Veza za prve korake u Chicagu je tajni agent Syd Castle, vlasnik novootvorenog bordela simboličnog imena Senat koji je samo paravan za bacanje pogleda u tajne visokog društva, po mogućnosti one kriminalne. Ali, iznenađenje stiže već prilikom upoznavanja jer Syd Castle nije osoba kakva se očekuje... ili možda ipak jest, ovisno o sposobnosti nečijeg zapažanja. Magični Vjetar je shvatio o kome se radi, ja nisam pa sam na kraju dobio još jedno iznenađenje, iako ono u sebi skriva određeni nedostatak preko kojeg se ne može prijeći. Uglavnom, Syd ima precizne upute od senatora Fultona u vezi svoje istrage, postoje ljudi na puno višim pozicijama od Hogana i zato je u interesu da on ostane živ kako bi razotkrio vrh zapovjedne strukture. Samo je pitanje hoće li biti moguće izvesti takvu akciju da se sve poklopi po željama, ili to možda ovisi o nekim drugim okolnostima koje će u međuvremenu utjecati na konačni ishod. Pritisnut uznemirujućim vizijama Hogan je postao svjestan toga da se bliži trenutak susreta sa svojim neprijateljem, ali unatoč tome se nije odlučio na bijeg iako je imao vremena i mogućnosti da ga ostvari. Njegova namjera da se suoči sa sudbinom je imala pokriće u činjenici kako bi bijeg ionako bio uzaludan, ako se uzme u obzir da se međusobno povezane osobe uvijek mogu pronaći koliko god bile udaljene jedna od druge. Možda je upravo tu povezanost uračunao kao prednost i spremio je za krajnju nuždu poput skrivenog asa u rukavu, samo što nije računao s time kako će napraviti veliku grešku u želji da ubrza cjelokupni proces. Replikom ubojstva Rodericka Ellisa Hogan je otkrio Magičnom Vjetru posljednji djelić slagalice u mozaiku prošlosti, odabir žrtve za prikaz tog čina nije bio nikakav trenutni hir već jasan pokazatelj da želi otvoriti sve raspoložive karte. Dok Chicago gori djelomično i Hoganovom krivicom, podsjetivši ga na sve prethodne poraze od istog protivnika, na pozornici njegovog kazališta odigrava se posljednji čin predstave. Možda će netko reći kako je ovo premalo, da je njihov susret trebao sadržavati hrpu akcijskih scena, borbu do zadnjeg atoma snage i općenito više spektakla, ali Manfredi je ovakvim raspletom pogodio u srž odnosa dvojice protivnika koji znaju sve jedan o drugom iako se nikad ranije nisu sreli. Nema pretjerane i nerealne akcije, nema nepotrebnih scena, samo dva čovjeka prožeta raznim osjećajima, jedan spreman na kompromise zbog međusobne povezanosti i drugi u nastojanjima da takvu vezu prekine. Završetak je idealan jer nudi mogućnost nastavka u novom ciklusu kroz određeno vrijeme, a baš me nasmijala situacija sa Markom Twistom koji je napokon došao na željeni put nesvjestan da time nije ostvario svoje glavne planove. Na kraju mogu reći kako Čikaški požar predstavlja jednu odličnu epizodu, ali joj zbog nerealnosti oko lika Syda Castlea ne mogu dati maksimalnu ocjenu za scenaristički izvedbu.
    Mislim kako je ovo najbolji rad crtačkog dvojca Barbati & Ramella, idealno im je sjeo prikaz grada u plamenu dok likovi ostavljaju dojam da su nacrtani preciznije nego u prijašnjim slučajevima. Prva naslovnica Frisende na serijalu jako dobra, iako je pomalo pozerska izgleda nekako mračno i ima ugođaj nadolazeće katastrofe. 

    16.11.2018
    00:20:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    09.09.2020
    19:30:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Prerijski vjetar
    Kod: ZG PRIDA 2
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 7.12.2021. 0:46:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1115
  • Bilo jednom...
    Kod: KP LIB 27
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 5.12.2021. 0:10:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1149
  • Izdaja mrtvaca
    Kod: KM ZS 426
    Ocjena: 78%
    Vrijeme: 3.12.2021. 0:09:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1178
  • Čovjek iz Baltimorea
    Kod: TX LIB 62
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 1.12.2021. 1:21:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1107
  • Velika iluzija
    Kod: MM LIB 86
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
    Autor: drogsy
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1205

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2428
  • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2326
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2288
  • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 2059
  • Korijeni
    Kod: ZG KRJNUB 1/6
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2057

Aukcije

Forum