Bitka na rijeci

Magični Vjetar

MV LIB 15c,16a,b | 288 str.

Hogan postaje saveznik, a Aiwass novi neprijatelj. I dok Custer na sve načine želi započeti sukob, Poe pokušava razriješiti urotu. Plaćeni ubojice ubijaju, a Ned spašava mnoge živote. Na zapadu ništa novog.

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 80%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Bitka na rijeci - Plaćeni ubojica - Aiwassova tajna
    MV LIB 16

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli invasiori
    MV SR 45
  • Battaglia sul fiume
    MV SR 46
  • I sicari
    MV SR 47

ZANIMLJIVOSTI

  • U uvodnim pričama imamo kratki tekst o indijanskim mjesecima i o knjigama napisanih na temu Custerove biografije.

Je li moguće da se Hogan i Ned nalaze s iste strane barikade? Je li moguće da je Poe Dicku nešto više od saveznika? Je li moguće napisati dobru priču tako da se ukomponiraju divljinu i grad? Kada se pročita ovaj strip dolazi se do odgovora na ova pitanja i saznaje se što je muškarac bez brkova.

Još je predsjednik Polk proklamirao tezu o tome da se SAD treba protezati od oceana do oceana. Dogovorom s Britanijom 1846. Amerikanci su priključili Oregon, Washington, Idaho i dijelove Montane te Wyominga, a dvije godine kasnije su se Meksikanci odrekli: Californije, Nevade, Utahe, Arizone, Novog Meksika, te dijelova Colorada i Wyominga. Tako je SAD dobio izlaz na Pacifik. U to vrijeme je najjednostavniji način da se poveže istok i zapad bilo izgradnjom željeznice. Tako se između ostalog 1873. odlučilo da će se graditi nova trasa u Montani, a Custeru je pripala čast da čuva geodete koji su trebali odrediti putanju trase. Čitava priča je bazirana na Battle of Honsinger Bluff. Tri godine kasnije će se isti akteri naći kod Little Bighorna. Manfredi temelji priču na povijesnim činjenicama, ali daje svoj osobni pečat priči tako da čovjeku od dosadne povijesne lekcije dobije prilično zanimljivu priču u ovom serijalu. Ovu formulu je Manfredi nastavio i kasnije primjenjivati kao primjerice u "Poginuo 25. lipnja. U priči nam se suprotstavljaju dvije vrste vojskovođa: Ludi Konj i Custer. Custer, kao većina jenkijevskih zapovjednika, slabo vodi računa o svojim ljudima i više mu je stalo do slave i uspjeha. Narcisoidna, pokvarena, lažljiva, sadistička, dvolična i brkata gnjida kojemu je Ludi Konj čista suprotnost. Pametan zapovjednik koji zna kako sačuvati tijelo vojske od uništenja. Lakomislenost i egoizam ne postoje u njegovom rječniku te svojim uspješnim manevrima uz pomoć Magičnog Vjetra uspijeva nadmudriti U.S. cavalry.

Što se tiče Poea on se nalazi u rukama Aiwassa novog protivnika koji je isto, kao Hogan i Ned, razvio svoje psihičke moći, možda čak i bolje od njih te se ujedno kroz cijelu priču proteže nadmudrivanje između Hogana i Aiwassa. Vrlo su zanimljivi dijalozi između Hogana i Neda te se ostavlja dovoljno prostora za ponovni susret njih dvojice f2f. Na kraju ove balade se u priču vraća Norma (Isi), ali njezina priča zapravo počinje u sljedećoj priči. Nažalost kada je trebalo doći do konačnog obračuna između Neda i Aiwassa Manfredi je shvatio da je pri kraju sa stranicama te je ubrzao kraj i napravio ništa. Ili je možda Gianfranco odlučio ostaviti dovoljno prostora oko Aiwassa da čitatelj nestrpljivo čeka novo pojavljivanje ovog negativca (Aiwassov povratak). Najbolje bi mu bilo da je izostavio onaj dio s plaćenim ubojicama jer oni bespotrebno zauzimaju prostor i mogli su se pojaviti u posebnoj epizodi. Crtež je solidan, ali možda mali problem leži u tome što svaki broj crta drugi crtač.

Naprijed

MV LIB 15b Duhovi utvrde Laramie

MV LIB 17a Regulator

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 66%

    5, 5, 9, 9

    Prva dva nastavka su sasvim dobra, dok je treci nesto najgore sto sam citao u zivotu. Sta, gde i kako -> vraticu se kasnije...

    13.01.2012
    13:31:00 sati
    kasper
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Previše razvučeno, moglo je stati i u dva sveska.

    26.01.2012
    17:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Vrlo dobro odrađeno; dve paralelne radnje. Možda mi je ipak malo zanimljivija ova sa Aiwassom.

    19.05.2012
    13:18:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Slažem se, da je teško ova tri broja ocijeniti kao jedan. Ipak je  crtež drugačiji a i na priču se može zasebno gledati kod svakog broja. Prvi broj ima recimo fantastični crtež koji se svojom ljepotom izdvaja od crteža u 2 in 3 nastavku. Priča je sjajna, vrijedi ju pročitati i zbog kontinuitete serijala. ovo sve je tek zagrijavanje s Custerom. Pravi finale slijedi u 33 i 34 libellusovim izdanjem magičnog.

     

     

     

    10.08.2012
    21:19:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    17.08.2012
    11:03:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Narcisoidna, pokvarena, lažljiva, sadistička, dvolična i brkata gnjida...

    Umrla sam od smijeha.

    Teško je ovo ocijeniti, osim što svaki broj crtaju drugi crtači još se i sama priča varira iz broja u broj. Crtež od Parlova i Frisende (obratila sam malo bolje pažnju na njega) je jeben, a Barbati & Ramella su malo spustili prosjek. U svakom slučaju ovo se mora pročitati zbog kontinuiteta... Hogan će lagano opet stati na noge, bolje upoznajemo Custera, Ludog Konja, Bika Koji Sjedi, u Crnom obratu se događaju mnogi obrati... Svašta se tu izdogađalo i treba sve to zapamtiti. 3. epizoda mi je najdosadnija ali ona priča koja je prepričana od strane jednog od ubojica je odlična. Kako je to dobro ubacio. Ma svaka čast Manfrediju. Stvarno je car.

    06.05.2013
    13:46:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 84%

    7, 8, 10, 9

    Prvi trobroj, iako je sve povezano. U početku prve priče malo dosadno, ali scene borbe sve to ispravljaju. očito je sve to uvod u nešto veliko! U drugoj iznenadio sam se tokom radnje i akcijskim raspletom. Parlova je jako dobro nacrtao. A u trećoj je možda trebalo dio s ubojicama ipak u zasebnu priču, i uz malo bolju razradu vjerujem da bi to ispala jedna odlična priča. Crtež na razini. Volim crtež ove dvojice. Sve su svemu puno toga u ovoj dugoj epizodi,  po meni drži neki prosjek.

    19.11.2013
    23:11:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 83%

    8, 7, 10, 8

    I dalje se provlači onaj problem prenatrpanosti tekstom i nezanimljivim dijalozima zbog čega završni obračun zauzme samo jednu ili dvi stranice što je uvik bilo premalo a pogotovo sad kad je u pitanju lik poput Aiwassa. Epizoda je važna za kontinuitet ali pažnju su mi ukrali ona dvojica ubojica sa njihovom pričom, a onda je lako pretpostaviti da glavna priča i nije toliko napeta. Na crtež su stavili najjače snage u serijalu, Frisendin prikaz borbe u prvom dijelu je nešto nevjerojatno, zapanjujuće. Druga naslovnica je za desetku, ostale dvi su solidne.

    23.03.2014
    08:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    Razvučena "sapunica" ali jako kvalitetan scenarij, a o crtežu da ne pričamo...Frisendi dvije desetke, a ostali su se potrudili ne zaostati kvalitetom...
    05.07.2015
    22:20:00 sati
    Oki
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    20.07.2015
    01:06:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Dobro ispricano iako ovdje ima jako puno prica koje su sve nekako povezane i da Magicni se ponovo ocinje komplicirat..jednostavno uživanm citajuci ovog junaka.

    07.11.2016
    04:49:00 sati
    Wayto
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Odlicna troj-djelna prica, epska u neku ruku ako se uzme u obzir ovaj serijal gdje su vecina epizoda samo 100 stranica.  Custer je zanimljiv lik za ovakvu pricu, a pogotovo ona scena gdje on ispituje Neda, pa ga kasnije pusti da trci, samo da bi ga progonio sa svojim macem.  Crtez u sva tri broja je odlican - ok, Frisendin stil je sigurno najbolji, ali ni ostala dva crtaca nisu losa - a bogami i naslovnice rasturaju.  Takodje mi se svidja ta fora gdje svaka Hoganova pojava sluzi da upozori Neda od opasnosti drugih ljudi; odjednom je na Nedovoj strani, dok ovaj drugi pojma nema zasto.  Richards i ona prostitutka su sladak par; bilo bi ih lijepo ponovo vidjeti zajedno u ovom serijalu.

    19.06.2017
    15:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Fantazija! Ovo je priča od tri nastavka od kojih svaki ima i zasebnu mini priču, a drugi i treći su mi posebno dobri. Priča je napeta i vrhunski napisana bez površnih likova, imamo tu i par historijskih činjenica, ima tu i okultizma i preokreta i emocija i vrhunskog crteža. Jedan od najboljih MV-ova. Naslovnice (originalne) prate.

    13.08.2020
    22:43:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    21.09.2020
    01:52:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Dugi nož
    Kod: MV LIB 2c/3a
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 22.10.2021. 0:33:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 578
  • Ljudi Urijela
    Kod: KM ZS 369
    Ocjena: 95%
    Vrijeme: 20.10.2021. 0:05:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1106
  • Kafa Zombo
    Kod: MIMA GLE 4
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 18.10.2021. 0:32:00
    Autor: Lord Vader89
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1096
  • Veliki Džeronimo
    Kod: TX ZS 862/863
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 16.10.2021. 0:28:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1224
  • Novi Kanton
    Kod: KT VG 39/40/41
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 14.10.2021. 1:02:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1131

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zombiji u Darkwoodu
    Kod: ZG VCZS 28
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 8.8.2021. 9:30:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2717
  • Bez budućnosti
    Kod: NN LIBSP 19
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 20.8.2021. 7:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2052
  • Otmica Ikara La Plumea
    Kod: ZG KOZA 11
    Ocjena: 49%
    Vrijeme: 26.8.2021. 0:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1807
  • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1757
  • Witiko!
    Kod: ZG KOZA 10
    Ocjena: 62%
    Vrijeme: 6.9.2021. 0:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1688

Aukcije

Forum