Fort Ghost

Magični Vjetar

MV LIB 1a | 96 str.

Stari vrač Siouxa u potrazi za svojim nasljednikom pronalazi jedinog preživjelog na poprištu velike nesreće, eksplozije vagona. U njemu, koji se gotovo više ničeg iz svoje prošlosti ne sjeća, pronalazi svog naslijednika te mu nadijeva ime Magični Vjetar. Tri godine kasnije u potrazi za vlastitom prošlošću i izgubljenim sjećanjem MV polazi na putovanje vlakom kroz Dakotu i slaže fragmente sijećanja. U tome mu pomaže čikaški novinar zvan Poe, s kojim se slučajno u vlaku upoznaje, zainteresiran za rasvijetljavanje jednog starog slučaja eksplozije vagona. Ipak nije svima u interesu da ovaj dvojac otkrije istinu...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 84%

P*8

S*8

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Fort Ghost
    MV AGA 1
  • Tvrđava aveti - Kandže - Milostiva Gospa
    MV GOLC 1
  • Fort Ghost - Pandže - Lady Charity
    MV LIB 1
  • Fort Ghost
    MV SC 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Fort Ghost
    MV SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • prva epizoda MV-a pojavila se u Italiji u lipnju 1997. g.
  • Systemova naslovnica razlikuje se od originalne utoliko što se u pozadini ne naziru obrisi tvrđave Fort Ghost i siluete vojnika

Nakon informacija da se na Bonellijevom stripovskom nebu pojavila nova zvijezda, pokazat će se prilično sjajna, u liku novog junaka Magica Venta, počelo je moje iščekivanje prvog susreta, prvog čitateljskog iskustva s novim junakom. Stoga me istinski obradovao trenutak kada sam u izlogu MC-a vidio naslovnicu prvog broja u izdanju System Comicsa. Zaintrigiran afirmativnim prikazom ovog karaktera na ovom siteu očekivanja su bila velika. Iako je Manfredi napisao nekoliko solidnih epizoda DD-a i NR-a postojale su i određene bojazni s obzirom da mi njegov prethodni projekt nikako nije sjeo. Riječ je o Gordonu Linku, junaku bonellijevskog tipa kojeg je Manfredi osmislio za Dardo, a na domaće kioske su ga plasirala dva zagrebačka nakladnika. Taj lik, stvoren da bi parazitirao na popularnosti DD-a i horror žanra, neslavno je propao kako u Italiji tako i kod nas. Osobno sam ga kupovao samo zato što se na domaćem tržištu pojavio u vakuumu između bonellijevaca, između Dnevnika i Slobodne Dalmacije. Kao i svaki lik tako je i GL imao i uspjelijih epizoda kojih bi recenzije bilo zanimljivo pročitati, pogotovo ako bi dolazile od strane nekog ovdašnjeg fana. Možda bi se i meni otvorile nove perspektive na taj lik. Također, Della Monicin crtež je bio zadovoljavajući te mi je drago da se skrasio kod Bonellija u Zagorovom stuffu.

Premda je ovdje riječ o MV-u činio mi se potreban ovaj uvod jer je Manfrediju spomenuti neuspješni serijal bio dobra priprema i pouka pri kreiranju novog lika. Neke greške su izbjegnute , ali utjecaj GL-a na MV-a je očigledan, ponajprije u čestom korištenju nekih motiva kao što su vizije, utvare, magija, halucinacije itd. Po mom, a tržišni uspjeh govori i po mišljenju mnogih, MV je kudikamo osmišljeniji i kvalitetniji serijal u svim pogledima. Osobno ga smatram, bar trenutno, jednim od najzanimljivijih u Bonelliju.

Prva, inicijalna epizoda nekog serijala uvijek je vrlo bitna, obično kvalitativno ne spada u same vrhunce serijala, ali ako je uspjela ubraja se u omiljenije epizode i čitateljima daje odlične smjernice. Poodsjetimo da se i danas na ovom siteu pokušava odgonetnuti skriveno značenje jedne Grouchove rečenice iz prve epizode DD-a revnošću i pedantnošću kakvog biblijskog egzegeta. To ilustrira važnost prve epizode. U smislu svega gore spomenutog, prva epizoda MV-a «Fort Ghost» je odrađena savršeno. Manfredi nas je upoznao s glavnim likom, u uvodnoj epizodi ga je spario s najvjernijim prijateljem, očito je odustao od hrpe sekundarnih glavnih junaka kako je bilo u GL-u , priklonivši se tipu klasičnog dueta dvojice glavnih likova-prijatelja, inauguriranom još u doba rođenja europskog romana, Cervantesovom «Don Kijotu» i njegovom dinamičnom dvojcu Don Kijot – Sancho Pansa. Ili možda po uzoru na Nolitta-Ferrijev duet Zagor – Chico.

O prošlost oba lika, doznajemo dovoljno da ih upoznamo, ali opet ne toliko iscrpno da svoje znanje nebi mogli dopunjavati praćenjem narednih epizoda. Preobrazba glavnog lika iz vojnika u šamana označena već klasičnom promjenom imena, što je već od biblijskih vremena označavalo novu misiju (Abram – Abraham, Savao – Pavao) podsjeća na Zagora i prilično je uvjerljivo motivirana. Od ostalih likova na ovom mjestu bi mogli izdvojit prvog negativca serijala, kojeg upoznajemo već u ovoj epizodi, Howarda Hogana. Riječ je o lokalnom moćniku koji grad drži u pokornosti kombinacijom zastrašivanja, likvidacija i korupcije te je kreiran po uzoru na klasične western negativce utjelovljene u likovim ovog tipa. Susrećemo ih u mnogim filmovima i stripovima ovog žanra, kod Bonellija osobito u Texu. Možda Hogan i nije posebno originalan lik ali je dovoljno intrigantan s obzirom na povezanost s prošlošću glavnog junaka. U svakom slučaju je jaka žanrovska odrednica westerna, a moćniji i žilaviji je od kakvog praznoglavog revolveraša. Protiv tipova takvog kova i Ventova magija nema lagan posao.

Kulminacija prve epizode događa se u ukletoj utvrdi iz naslova, Fort Ghostu, MV otkriva istinu o svom udesu i popunjava rupe u pamćenju, otkrivamo da će elementi horrora imati značajnu ulogu u serijalu, ali do susreta MV-a i glavnog negativca Hogana još nije došlo. Jasno je da nastavak slijedi...

U iznimnoj plejadi vrhunskih crtača koji rade na ovom liku čast otvaranja serijala pripala je jednom španjolskom majstoru. Riječ je o Joseu Ortizu, doista vrhunskom crtaču koji i u Italiji uživa velik ugled. Tu činjenicu ilustrira podatak da je crtao i Texone, a i najnoviji Texov Maxi. S puno crnila izvrsno je dočarao mračnu atmosferu ove epizode, posebno dramu u Fort Ghostu, dodatno naglašenu noći i grmljavinom što predstavlja uobičajenu scenarističku foru ali ovdije je možemo samo pozdraviti jer je brilijantno crtački realizirana. Ortiz pohvale zaslužuje i za izvrsne portrete koji svojim izrazima uvjerljivo dočaravaju emocije protagonista.

Venturijeva naslovnica je tipična poster-naslovnica prikladna inauguralnoj epizodi. Resi je vrlo dobro nacrtan portret glavnog lika, a da ipak bude ujedno i odgovarajuća naslovu i radnji epizode u drugom planu su dodane maglovitim velom obavijene siluete tvrđave i vojnika. Logo MV-a je vrlo solidan, a grafička oprema naslovnice s naslovom umetnutim u obojano zaglavlje donekle je inovativna za Bonelli.

Zaključimo, riječ je o izvrsnoj epizodi koja nas potiče da novom junaku damo šansu. U uvodniku Sergio Bonelli je zapisao: «Po mom osobnom mišljenju MV zaslužuje da se pridruži ostalim likovima naše izdavačke kuće.». I po mom Sergio, i po mom!

Naprijed

N/A

MV LIB 1b Kandže

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Markos

    Ukupna ocjena 90%

    7, 10, 10, 9

    Nije tajna da sam veliki ljubitelj ovog junaka, pa sam mozda svojim dosadjivanjem ljudima oko toga kako je to dobro mozda napravio i medjveđu uslugu jer su ljudi očekivali tko zna kakva remek djela, sto Magico Vento svakako nije, bar ne u pocetku. No, ipak, prva epizoda je po meni odlicno odradjena, u njoj imamo sve sto trebamo, upoznajemo se sa glavnim likovima, ima akcije, misterije do čijeg razrjesenja na kraju dolazimo, ali zaplet tek pocinje (to je jedan od elemenata koji mi se kod Manfredija svidja, sto se epizode mogu citati zasebno, ali ipak svaka od njih predstavlja dio "big picture"). Jose Ortiz je fantastican, svojim prljavim stilom odlicno stvara atmosferu, a jako je uvjerljiv i detaljan u svim aspektima, bilo kod karakterizacije likova, tako do kadriranja, pozadina... Minus ide izdavaču zbog nekih grešaka (previše tipfelera, na nekim mjestima poptuno pogrešan prijevod, najava na zadnjoj korici prazna...) a veliki plus recenzentu na odličnoj recenziji, koja nadam se neće biti jedina.
    30.12.2004
    15:15:00 sati
    Markos
    uredi
  • VALTER

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Sjajno, Dylan Dog na Divljem Zapadu! Lijepo docarana atmosfera u "gradu duhova" nastalom kao produkt beskrupuloznih poteza mesetara koji vjeruje jedino u profit i moc, gazeci preko ljudskih leseva. Motiv covjeka koji je izgubio pamcenje i odlucio zivjeti sa Siouxima (ili Dakotama, da budemo korektniji), elementi nadnaravnog koji svoje ishodiste nalaze u indijanskoj mitologiji, sukobi civilizacijskih svjetonazora (Poe - Magicni Vjetar). Efektno prikazan kraj Hoganovog placenika Lomaxa na kraju epizode. Lik Neda "Magicnog Vjetra" Ellisa neodoljivo podsjeca na Daniela Day-Lewisa u "Posljednjem Mohikancu".
    30.12.2004
    15:57:00 sati
    VALTER
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    za magičnog vjetra sam prvi put čuo pred nešto više od 2 godine, naravno, na ovom sajtu, i odmah me zaintrigirao, vestern, moj omiljeni žarn, pa još u kombinaciji s mistikom, to mora da je dobro, pa glavni lik kreiran po d.d.lewisu, a vjerni pratitelj po 'tajnom agentu' e.a.poeu, očekivanja su bila velika, ali su se ispunila, prva epizoda je sjajan uvod u serijal, što je recezent odlično prikazao, tako da se nema tu puno dodati, jedino da je po ipak profiliran kao sposoban (i koristan) pratitelj, što u narednim epizodama dolazi do izražaja, ortizov crtež je fantastičan, dovođenje španjolca u boneli je bio pun pogodak
    30.12.2004
    20:54:00 sati
    ken2
    uredi
  • Thommo

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Ovaj junak mi je baš dobro sjeo, fina epizoda na početku, za upoznavanje. Ortiz je majstor, ali to sam znao već iz Texa, tako da sam zadovoljan crtežom. Naslovnica - talijanska baš dobra, SC lošija...
    31.12.2004
    11:57:00 sati
    Thommo
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Mislim da prva prica nije ni mogla biti bolja. Lepo je sto je, kako je izdavastvo odmicalo, bonellijeva kuca sve studioznije prilazila likovima tako da sad imamo maltene celu predstavu o karakteru MV-a. Definitivno najbolja stvar u celoj prici je crtez koji sjajno pase atmosferi koja provejava tokom celog stripa.
    31.12.2004
    13:17:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Meni je MV kombinacija Ken Parkera (crtež), Dylana Doga (mistika, okultizam, horor) i Martina Mysterea (povijesne činjenice). Prva epizoda je jako dobra i - svježa! Prava "navlakuša" za ostale epizode. Ovom prilikom bi želio pohvaliti srpski SC koji je imao hrabrosti pokrenuti izdavanje novog junaka ali prava šteta je što se taj potez konstantno uništava brojnim diletantskim greškama. Naravno, šteta i za nas ali i za samog izdavača. Zbog svega ovoga navijam za opciju da netko (Ludens, Libellus, MC, netko četvrti) pokrene i hrvatsko izdanje MV-a. Potez koji je napravio Libellus sa KP-om pokazao je da se bez problema može prodati 500 primjeraka iznimno kvalitetno urađenog izdanja objektivno neatraktivnog (širim masama, naravno) junaka. Prema tome, moja sugestija je da netko u Hrvatskoj krene sa HC MV-om! Vjerujem da bi se takvih 500 (ili čak i više!) primjeraka naprosto razgrabilo! Zašto HC? Pa zato što prodaja na kioscima može proći jedino kod Zagora i DD-a. Ostalo sve šteka. A ako se radi 500 primjeraka cijena po komadu je visoka i stoga se isplati uraditi samo NAJBOLJU (i najskuplju) opciju! Nakon što netko to odradi bit će samo pitanje vremena kada će se na isti način krenuti i sa Dampyrom (redovna serija) te sa NN-om, MM-om i Texom (prije svega specijalna izdanja, a zatim i redovne serije).
    02.01.2005
    17:03:00 sati
    Gaston
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Iako su mi DD price koje je radio Manfredi u najmanju ruku ocajne, dao sam sansu MV. I posle sedam brojeva moram reci da se covek zestoko trudio i posvetio ovom junaku, te da su pohvale koje su stizale sa svih strana opravdane. U prvoj epizodi imamo odlicno izbalansirani uvod sa naznakama za dalji razvoj serijala. Jedino sam ocekivao da ce Po biti malo misticniji lik. Texa nisam citao vec godinama, tako da se Ortiza ili ne secam ili ga tad nije ni crtao, ali covek je stvarno majstor ( i to mracan reklo bi se).S onim sto sam dosad video i cuo, potvrdjuje se teza da je MV skupio Bonelijevu crtacku elitu. Jos samo da System ne posustane,kakav god da je, ipak nesto pokusava.
    04.01.2005
    03:51:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Obečavajući početak jednog jako zanimljivog serijala.
    08.01.2005
    11:29:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Nakon što sam pročitao Markosov tekst o MV,odmah sam se zainteresirao za ovog junaka i kad sam čuo da SC kreće sa njim,bio sam presretan.Nakon nekoliko pročitanih brojeva,slobodno mogu reći da sam oduševeljen!Spoj indijanske mitologije i političkih intriga je sjajno pogođen i vidi se da je Manfredi puno "uložio" u ovog junaka.Fort Ghost nije ništa spektakularno(kasniji brojevi su svi bolji od njega-barem ovi koje sam ja čitao)ali ipak ima sve što se traži od uvodne epizode.Dakle upoznavanje glavnih junaka i negativaca i samog žanra.Dobra je završna scena u tvrđavi i baš super što je POe prikazan kao alkoholičar.Dosadili su mi junaci "100% good guys" tipa Smeta mi jedino što Poe onako spontano odluči biti pratitelj MV.Moglo je to malo bolje.Ono što je za posebnu pohvalu je naravno crtež.Ortiz je fenomenalan i sjajno paše za ovakav tip epizode,onako mračan i prljav-ma čista 10!Naslovnica mi nije nešto,trebala je biti malo maštovitija.Što se System Comicsa tiče,treba im skinuti kapu što su uopće bili tako hrabri i krenuli sa potpuno novim junakom-pojava koja nije baš česta na našim prostorima.Međutim,kad bi samo malo više pažnje posvetili nekim detaljima,njihovo bi izdanje bilo sasvim OK.Razumijem da se nema novaca za kvalitetan papir i sl.,ali za tipfelere i ostale gluposti(prazni oblačići u najavi idućeg broja,nema numeracije na hrbatu #7) nema oprosta.Kad bi Ludens krenuo sa MV ispočetka,nitko sretniji od mene,ali nikako samo u HC varijanti.Strip ne smije biti luksuz,on mora biti dostupan svima i kad bi se već krenulo sa HC onda bi obavezno morao postojati i SC..
    09.01.2005
    14:19:00 sati
    Aco
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Moj prvi susret sa Magicom Ventom dogodio se prije samo nekoliko dana! Morao sam ovaj strip nabaviti nakon toliko priče o njemu, i što reći, moj prvi dojam je pozitivan, ne radi se tu o nekoj senzacionalnoj epizodi, ali je priča solidna i čvrsta, upoznajemo dobre i loše momke. Crtež odlično dočarava atmosferu, a sam Magico je okarakteriziran kao karizmatičan i močan lik. A to mi se svidja...
    10.01.2005
    19:14:00 sati
    kiky
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 9, 3

    Da smo mnogo očekivali - jesmo. Da nismo mnogo dobili - nismo. Ništa čudno, retko je koja Bonellijeva prva epizoda naznaka za to kakav će biti serijal, uobičajeno su sve u najboljem slučaju mediokritetne. MV nije izuzetak - upoznajemo se sa glavnim likom, imamo naznake njegovog najvećeg neprijatelja, tu je i vjerni prijatelj... i to je uglavnom to. Manfredi uspeva da od početne premise napravi solidnu priču, ali sama premisa nije ništa spektakularno. Scenario ipka kvare neki naizgled nakalemljeni elemnti, kao što je ono deofrisano čudo u podrumu. Šta će nam to u priči? Da shvatimo da će MV imati i primese morbidnog horora? Da se popuni mesto? Loše rešenje, kako god se okrene. Ortiz je pak odličan, iako se meni taj stil ne dopada previše - ali znanje i umeće mu se ne može poreći. S druge strane, ni originalna naslovnica nije nešto posebno, a kada se oduzmu duhovi u pozadini, u pitanju je blagi očaj.
    11.01.2005
    12:33:00 sati
    Djole
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Kao i s vecinom stvari u mom zivotu tako i upoznavanje s novim Bonellijevim junakom u mom slucaju dolazi s poprilicnim zakasnjenjem u odnosu na ostatak svijeta! Fort Ghost je epizoda dovoljno dobra da vas navuce da jednu policu rezervirate za MV i s nestrpljenjem ocekujete iduci broj!To se pokazalo kao pun pogodak jer su iduce epizode opravdale ocekivano. Bravo za Bonellija!Ua za Ludensa jer nije otkupio prava pa moramo kupovati SC-ova koja su usput puna tipfelera!
    Bravo i za finu recenziju!
    12.01.2005
    20:27:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Uzeo ga na preporuku. Malo očekivao. Vrlo ugodno iznenađen. Go Magico!
    13.01.2005
    08:53:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 10, 6

    Fantom radi dobre recenzije. A što se tiče MV, o njemu sam čuo prije par godina na forumu i to hvalospjeve, tako da sam očekivao nešto spektakularno. U ovih 7 brojeva koje sam čitao, nije to bilo u toj mjeri da si otrgnem glavu, a opet, sasvim je ok. Ova prva epizoda možda je i najbolja do sad. Priča je kliše, ali sa pristupom koji mi se sviđa, tako da MV može proći. Inače, Manfredi je u DD bio skoro očajan (Stravična invazija, čovječe!!!!!), a slično i s Gordonom Linkom. Ovdje se konačno našao. Ortiz super, naslovnica Daniel Day-Lewis bez originalne pozadine. PS - ove prijedloge s HC-om ne mogu pdržati, luksuz mi nikad nije ništa značio, strip treba biti za mase ili nikako; na žalost, bezvezan potez SC i zbogom MV od mene
    06.03.2005
    12:02:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 10, 4

    MV mi se dopada kao junak i nadam se da opstati na nasem podrucju. Prva prica me odmah navukla na ovog junaka koji je za mene neka mjesavina Texa i Dylana. MV takodjer nije zasluzio ovakvo izdanje kao sto je sistemovo. Nadam se da ce SC korigirati greske (prvenstveno mislim na tipfelere i naslovnicu) i izdati i prvih 7 brojeva u HC izdanju.
    22.03.2005
    13:49:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Sasvim solidna epizoda. Istina, ocekivao sam je nekako da bude drugojacija, ali to verovatno iz razloga sto sam Fort Goust procitao nakon Kandzi i Lejdi Cariti. Solidan pocetak za novoga junaka. Nadam se da ce Sistem uspeti da odrzi ovo izdanje ubuduce.
    23.03.2005
    00:31:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Prije par dana odlučio sam nabaviti nekoliko MV da vidim kakav je to strip. Inače su mi stripovi vestern tematike najdraži, pa je i MV zaslužio šansu. Dojam nakon prve epizode nije tako loš, mislim da je serijal dobro otvoren. Smeta mi jedino u scenariju to što je tek nakon tri godine, ne ranije, MV otišao na put vlakom i baš je slučajno sreo Poa. Isto tako mislim da se mogla sjećanja MV vraćati postepeno kroz epizode, a ne odmah u prvoj da se puno toga sazna. Inače, osim toga, Manfredi je odlično stvorio atmosferu tjeskobe i straha, a Ortizov crtež pridonio je tome. Prvi puta sam vidio njegov crtež i prilično mi se sviđa. Naslovnica je posebna, za jedan poseban trenutak.
    16.09.2005
    20:19:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 7, 6, 4

    Mah!Naslov vara
    17.09.2005
    20:26:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Nakon što sam pročitao ovaj strip u kvalitetnom izdanju Libellusa, moram priznati da sam oduševljen ovim stripom. Omiljen mi Divlji zapad, sa elementima horora kao DD_u ili povjesti kao kod MM-a. Scenarij vrlo obečavajući, naslovnica odlična, a crtež gotovo savršen! Glavni junak je pljunuti Daniel Day-Lewis iz filma Posljednji Mohiknac, što mi nimalo ne smeta već podržavam. Odličan je bio u tom filmu, a i sam film su dosta kritičara svrstali u TOP 10 naj naj filmova nakon 1980-e godine.
    27.11.2006
    13:38:00 sati
    dcopic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Pa, ovo je priča koja vas neće toliko privući ili navući na prvi tren, ali ja sam se već sa drugom epizodom oduševio. Ova prva može proći kao uvod, posebno mi je dobar i mračan onaj dio sa Scully-em i Zeb-om u izvedbi još mračnijeg Jose Ortiza koji nije toliko odličan kako svi govore, ali da je dobar, dobar je! Baš pristaje MV. Naslovnica može proći...  Za kraj moram pohvaliti savršeno izdanje Magica Venta by Libellus. Ovo je tek uvod u ono što slijedi, a ono što slijedi ne može se opisati riječima. MV je kasnije postao jedan od najboljih iz Bonellija.
    31.12.2006
    02:59:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • targon

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Paaa, očekivao sam više. Manfredi me ostavio potpuno ravnodušnim s Gordon Linkom, a ni u ovoj prvoj epizodi nije ništa posebno. Priča je solidna, iako klasika, gubljenje pamćenja i slično. Previše slučajnosti za moj ukus. Magico sjeda na vlak baš kada i Poe načuje za davno zaboravljenu priču, pa kao povezuje neke konce. Ma dajte! Što je s onim Quasimodom iz podruma? Tko, kako, zašto, pitanja je puno, odgovora nula. Crtež je sjajan. Ortiz je kao stvoren za Magičnog, iako me više oduševio kod Texa, "Lovac na fosile" npr. Naslovnica ništa posebno, ova bez pozadine je čak i lošnjikava. Jasno, treba uzeti u obzir da je ovo tek prva epizoda i da puno bolje stvari slijede. Ipak, ruku na srce, daleko me je više navukla prva epizoda Nathana "Specijalni agent Alfe", znam, nije to isti žanr, ali...
    03.01.2007
    11:02:00 sati
    targon
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ma dajte ljudi za pomenutog Gordon Linka ovo je remek djelo,dosta bolji strip od smjesnog pouksaja kao sto je gore navedeni.Ortizov crtez
    mi je bolje legao nego na Texu,kao da je stvoren za MV,steta sto u 12
    epizoda koje imam on crta samo tri,nadam se da ce izlaziti u regularnoj
    seriji na prostorima ex-yuge i sa sto vise Ortiza:)))



    04.01.2007
    21:02:00 sati
    KILLEX
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Jako dobra epizoda na početku. Manfredi nas je upoznao sa svim likovima koji imaju važnu ulogu u serijalu. Tu i tamo je ubacio one duhove iz Fort Ghosta kako bi se vidjelo da će strip imati i elemente horora. Ortiz je odlično nacrtao mračnu atmosferu u fort ghostu i mislim da njegov stil baš pristaje jednoj ovakvoj epizodi. Naslovnica standardna.
    20.01.2007
    01:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 8, 5

    Nevelika očekivanja,ugodno iznenađenje.
    20.01.2007
    15:21:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 10, 7

    Konačno pročitao ovu prvu epizodu i mogu kazati da je opravdao moja očekivanja. Vrlo zanimljiva priča koja nas uvodi u svijet Magičnog. Crtež je fenomenalan i u potpunosti odgovara tematici ovog junaka. Još da poohvalim Libellusovo izdanje. Gušt je čitat strip bez tipfelera i na kvalitetnom papiru, bez bojazni da ti se raspadne u ruci.
    25.02.2007
    12:31:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 10, 6

    Kao što sam rek'o u svojoj recenziji sviđa mi se ovaj prvi broj, nije baš onako dobar kao što su mi neki sugerirali ali je za jedan početak serijala sasvim solidan, upoznavanje sa junakom, promjena imena, nove vrijednosti, metamorfoza. Priča nije originalna, ali scenarij je korektno odrađen, bez rizika da tako kažemo. @Djole je dobro primjetio da Manfredi nezna baš kako da u scenarij kvalitetno integrira ove horror elemente, i to mu je zadavalo najveći problem u prvim epizodama. Primjer toga je onaj dio sa onim monstrumom u čeliji, koji je totalno bespotreban i nevažan u sklopu ove epizode. Čini mi se da je jedini razlog za to da Manfredi može reći: "Evo, pa vidite da ima i horrora u MV-u!" Crtež odličan, naslovnica dosta slaba.
    26.07.2007
    23:09:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    odličan uvod u odličnog Magica.
    25.08.2007
    22:59:00 sati
    lwood
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Kao što je bitna kvaliteta kamena temeljca pri gradnji zgrade tako je bitno i kako ispadne prvi broj strip junaka. Ovaj je, bogme, maestralan. Već na početku ovog strip-serijala se očituje namjera da se vežu naizgled nespojivi elementi realističnog westerna, političkih intriga, indijanske mitologije i doziranog horrora. S mog subjektivnog stajališta to je ubitačna kombinacija jer preferiram western tematiku, a ostale karakterisitke samo poboljšaju sveukupni dojam. Kao što i sami autori kažu, uzor su im bili filmovi poput "Ples s vukovima" i "Poslijednji Mohikanac", a iz ovog potonjeg, po glavnom glumcu Daniel Day Lewisu je i stvoren fizički look Magica Venta. Ni po tom pitanju nemam ni jednu zamjerku. Ono što krasi ovaj, ne pretjerano originalan, serijal jest kontinuitet. Kontinuitet dozvoljava narušavanje klasične strukture fabule, pa tako iza uvoda ne mora nužno slijediti zaplet jer smo se s njim, npr. već upoznali u prethodnim pričama. Kontinuitet je takav da od osrednje epizode stvori fantastičnu, pravdajući se da je važna za sveukupni serijal. Slijedeće što je bitno naglasiti jest Manfredijevo pomno pripremanje i obrađivanje svake epizode kojoj prethodni detaljno i studiozno proučavanje sukladnih materijala. Ta detaljnost omogućava da se s vremenom kreira zanimljiv i krajnje specifičan svijet ovog strip-junaka, a to je ono što me privuklo ovom stripu, jer se zbilja, prilikom čitanja, osjećam kao dio tog neproturječnog svijeta. U ovom konkretnom broju upoznajemo se sa većinom, za serijal, važnih informacija. Pogođen je i vremenski trenutak početka radnje, prije svega mislim na "ponovno rođenje" glavnog lika koji ne samo da uzima novo ime (Ned Ellis > Magični Vjetar), već se sukladno toj zamjeni mijenja i njegov naćin život, njegovi principi i njegov odnos prema drugim ljudima i okolini oko sebe. Drago mi je što je mjesto radnje teritorij Sjeverne i Južne Dakote, Minnesotte i Illinoisa što znači da će se priče odvijati i po, Siouxima nastanjenim, prerijama, i u, tvornicama zagađenim, velikim gradovima Istoka (Chicago, Pittsburg, New York). Willie Richards, zvani Poe, je uistinu nesvakidašnji sidekick, ali zato i daleko najbolji. Onako proračunat, neovisan, direktan i satiričan jednostavno mora privući pažnju čitatelja. Mala zamjerka ide pomalo prebrzom prijateljstvu između njega i Magičnog Vjetra. Mnogi kritiziraju Magičnog Vjetra zbog neuvjerljivh horror-elemenata, ali oni po meni uopće i nisu toliko potrebni. Imam dojam da je Manfredi pod tim podrazumijevao tajanstvene i neispričane zanimljivosti iz bogate indijanske mitologije. Što se tiće onih elemenata političkih i državnih intriga one su svoje utjelovljenje našle u glavnom negativcu, beskrupuloznom Howardu Hoganu, čiji je krakter i fizički izgled jednostavno pogođen. I ostali likovi koji čine dio svijeta Magičnog Vjetra su fino okarakterizirani. Sam scenarij je na visokoj razini jer ne umi svatko napisati nešto smisleno na stotinjak strana. Manfredi je pun dosjetljivih i originalnih rečenica što čini čitanje ovog stripa još većim užitkom. Magični u svom staffu ima pozamašan broj klasnih crtača, a ovom prilikom smo se upoznali s Ortizom koji je ovdje daleko bolji nego u Texu. Ovdje mu je crtež daleko čišči, realističniji i dojmljiviji. Majstor je pri stvaranju onovremenih prizora (Chicago, prerija, Mugby Junction, Fort Ghost) koji oduzimaju dah. A sve pohvale i kod slikanja imidža glavnih likova (Magični Vjetar, Poe i Hogan). Motiv naslovnica je sjajan, ali to ne znaći da je i realizacija na razini, a ne pada mi ni napamet smanjiti konačnu ocjenu zbog nje. Da zaključim: Magični Vjetar sigurno nije vrhunac spisateljske i crtačke genijalnosti, ali ja sam se svejedno oduševio, a sigurno se i svi drugi mogu oduševiti ukoliko ovom prekrasnom stripu pravilno pristupe!
    12.11.2007
    18:52:00 sati
    Inferno
    uredi
  • nika331

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    ...prva epizoda novog serijala odlično je najavljena; kako je ned postao magični vjetar i kako se nosi sa duhovima prošlosti. ono na što su ciljali autori lika i više je nego ostvareno - strip u kojem je odlično pogođena mistična nadnaravna atmosfera....mmm....5+
    10.01.2008
    22:00:00 sati
    nika331
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odličan uvod u najbolji i najdorađeniji strip serijal svih vremena.
    10.03.2008
    14:11:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Magični je zamišljen kao jedan hibridni lik izdavačke kuće Boneli.On nije poglavica Navaja, ali jeste šaman Sijuksa.Nije Duh sa sekirom-zaštitnik indijanskih plemena, ali jeste belac i jeste njihov duhovni brat i čuvar.On nije Dilan Dog, ali jeste isto toliko horor strip i psihotični lik.On nije Ken parker, ali ima Kenovih komplikovanih i zamršenih međuljudskih odnosa i pedantno razrađenih sporednih likova.Nije rendžer, ali jeste bio vojnik u nekom "fortu".Primera i paralela ima još, ali Magični pored svoje frankenštajnštine ima i nešto što ranije pomenuti nemaju. Ima svežinu, ima polet i ima kapacitete da bude dugovečan
    20.04.2008
    01:04:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Prvi broj nam je dao dovoljno da poželimo više. Svega pomalo... to bi mogao biti "moto" ove epizode, malo mistike, malo akcije, malo horora, malo svega. Ortiz rastura sa svojim naturalističkim crtežom.
    Vrlo dobra prva priča, odmah sam se navukao na Magičnog.
    20.09.2008
    11:17:00 sati
    solar
    uredi
  • DKoor

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Bum! Prvi susret sa Magičnim Vjetrom i odmah "ljubav" na prvi pogled. Vrlo zanimljiv serijal za one koji vole ovakav žanr (ja definitivno spadam među takve). Što reći? Ja se ne mogu natjerati da stavim nešto ispod 10 u rubriku "crtež" za MV. Jednostavno mi je to - to. Ideja za priču možda nije originalna (junak koji gubi pamćenje poslije nesreće) ali definitivno nije niti otrcana, naročito ako se uzme svo to isprepletanje radnje i likova i način na koji je to sve grafički iskazano. Kako kaže ona stara otrcana fraza "ovo je početak jednog divnog prijateljstva...".
    20.09.2008
    16:04:00 sati
    DKoor
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Dobar početak još boljeg serijala. Dobro je da su se odmah u prvom broju riješili demona prošlosti.
    02.01.2009
    19:07:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Poprilično dobar uvod u novi serijal, koji je po meni jako dobro pogođena mješavina - western i horor. S čitanjem Magičnog Vjetra sam krenuo po preprouci popraćenoj komenatrima kako je to dobro i nisam se razočarao. Serijal je započeo s jednom stvarno dobrom epizodom, koja nam daje dobar uvid u nestanak Neda Ellisa i nastanak Magičnog Vjetra, iako sam ipak očekivao više primjese horora.
    10.04.2009
    22:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    Žarko sam čekao da pročitam prvi broj Magičnog vjetra. Utiscii su jako dobri, ovo je sasvim solidna epizoda i dobar uvod u serijal. Sviđa mi se fuzija westerna i horora- dok god preovlađuje prvi žanr. Sigurno ću nabaviti i ostale Sistem komik brojeve. Crtež je sjajan, obožavam Ortizov stil, iako je bolje nacrtao Teks Maksi 'Zlato juga'. Sve u svemu zadovoljan sam. Najbolji elemenat epizode su duhovi u krčmi i kraj negativca. 
    26.04.2009
    22:52:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • bacho

    Ukupna ocjena 91%

    8, 10, 10, 7

    Školski primjer jako dobro odrađene prve, uvodne odnosno pilot epizode. Scenaristički i crtački je vješto skriven nedostatak - neorginalnost priče. Ako netko smatra da je mana što se išlo na sigurno, treba se samo prisjetiti da se cijela saga o MV-u razvija upravo iz ove epizode. 
    19.05.2009
    14:59:00 sati
    bacho
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    previse precijenjen strip,prosjecan scenario,prosjecan crtez,nista posebno.Prosjek u svakom pogledu i nista vise
    20.05.2009
    19:18:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 9, 5

    23.06.2009
    02:26:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Dobar uvod u serijal. Mozda bi bilo jos bolje da je sve malo razduljeno. Ortizov crtez stvara odlicnu atmosferu i izgleda super u Ludensovom izdanju. Originalna naslovnica je O.K. dok je Parlovova jedno malo remek djelo, na nivou najboljih Milazzovih!
    09.07.2009
    22:39:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 10, 6

    Ma,dobra je ova epizoda. Crtež fenomenalan,naslovnica koju sam ocijenio je originalna na kojoj mi se sviđaju samo one siluete u pozadini.
    16.07.2009
    19:21:00 sati
    Opti
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Obzirom da je prva nije loša. Manfredi je izvrstan tekstopisac i volim njegove pomalo mračne likove, gotičare. Lol. Što sam očekivala to sam i dobila. Crtež je odličan, atmosfera je dočarana kako treba ima scena od koje se poprilično naježiš. Npr. Zeb, sin od onog starca. Što je napravio onim štakorima, ufff! Jezivo..

    26.07.2010
    18:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 9, 7

    Svakako nije loše za prvu epizodu, makar mi se ne sviđa ta ideja za serijal da jedan vojnik izgubi pamćenje , a drugog dana postane indjanski vrač, šaman ili što već te odbaci svu ili gotovo svu kulturu bijelaca, a zadrži vojničke hlače kao uspomenu.

    Jako me zadovoljila činjenica da je epizodu nacrtao uvijek odlični Ortiz.

    13.08.2010
    22:38:00 sati
    drogsy
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    dobar je magicni

    16.08.2010
    11:44:00 sati
    poison
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 8, 6

    Prilicno dobar priv broj, ali ipak ne za desetku.  Kad sam ovo proctio, nisam bio siguran da cu htjet da citam iduce brojeve, zato sto nije ovdje nista bas tako originalno i ubjedljivo da me potjera da i dalje uzimam MV epizode.  Ipak, prica je ok, ali crtez mi je vrlo dobar, i zato ga vise cijenim zbog toga.  Vidim da je isti covjek nacrto i pricu i naslovnicu - bolje mu stoji prica, dok je naslovnica veoma zaboravljiva.  Najveci problem mi je lik Magicnog Vjetra - nije bas toliko kompleksiran i interesantan kako sam mislio da ce biti, ali mozda ce da se to poboljsa u iducim brojevima, videcemo.  Onaj tip koji se zove 'Po' je dobar stos (inspiriran posle Edgar Alan Po-a, i puno lici na njega).  Epizoda nekako osrednja, ali nadam se da ce iduce biti bolje.  Ok za premieru serijala.

    21.08.2010
    19:37:00 sati
    acestroke
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 68%

    5, 7, 8, 8

    Ništa posebno.Nije strip koji ću predugo pamtiti. Po ničemu ne izdvaja od uvodnih epizoda drugih boonellijevih junaka.

    29.08.2010
    13:38:00 sati
    marcho
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Ja sam stripoljubac iz stare garde sa ogromnom pauzom u čitanju. Za mene je i Mister No noviji junak, pa je onda Magični Vjetar tek posve novi lik za mene. Sa skepsom sam uzeo Fort Ghost da pročitam, da vidim o kakvom se junaku zapravo radi. Malo pomalo, nakon još nekoliko pročitanih priča, i pored toga što ne volim horor (zato nikad nisam ni čitao Dilan Doga) Magični me potpuno osvojio. A Fort Ghost je po meni najbolja prva priča od svih strip junaka koje sam pročitao. Izvanredan uvod za glavnu priču koja će da prati serijal.

    24.10.2010
    16:49:00 sati
    Galis
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Izvrstan pocetak serijala koji mi je uz Zagora omiljeni

    28.07.2011
    16:54:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Početak kakav dolikuje. FANTASTIČNO.

    14.08.2011
    18:13:00 sati
    legaz
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Ne znam je li i koji Bonellijev serijal imao ovako dobar prvibroj!? Mozda samo D.D. Fenomenalno!

    04.11.2011
    13:41:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Lijep početak serijala.

    21.01.2012
    18:06:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 7, 5

    Za prvi broj je sasvim dobro. Jedina stvar kod M.V. koja mi se ne sviđa su crteži. Velika greška je bila to što sam Dampyre čitao prije gdje su crteži remek djela a onda ovdje jednostavno sam ostao razočaran. Naslovnica je bezveze, nemam druge riječi.Puno bolje od trapera Kerryja! Hrvoje23 odgovor na tvoje pitanje je Dampyr!

    27.02.2012
    20:26:00 sati
    supermike
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Solidno, za početak sasvim dovoljno da me zainteresuje za ovaj serijal

    23.04.2012
    16:09:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Odličan početak.

    02.05.2012
    23:27:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 5, 9, 8

    Kao prvi broj upoznajemo se se bitnim likovima. Imamo dobru western tematiku. Jedino mi malo smeta što novinar raziskuje što se dogodilo sa eksplozijom vlaka prije 3 godine. Pa realno koga to uopšte briga. Sa puno slučajnosti se susreču Ned i Poe i rješavaju slučaj. Sama priča odlična ali scenarij, radnja bi mogla biti bolja.

    23.05.2012
    16:59:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Neke su stvari možda malo prebrzo objašnjene, ali sve u svemu jako dobar početak.

    29.05.2012
    22:09:00 sati
    tinton
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna prva epizoda serijala koji mnogo obecava

    31.05.2012
    18:32:00 sati
    going going
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 75%

    7, 6, 10, 6

    Nije mi se tako svidjela prva epizoda kao druga. Crtež je izvrstan, Ortiz ima taj prljavi stil koji daje fantastičan ugođaj. Strip je u nekim dijelovima dosadnjikav što ne valja, jer bi nas prva epizoda morala nagnati da jedva čekamo idući broj. Naslovnica je mogla biti puno bolja.

    23.06.2012
    19:55:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    17.08.2012
    09:47:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    7, 8, 10, 8

    01.10.2012
    15:01:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Odličan početak za Magični Vjetar. Crtež nije ljep,ali je odličan. :)
    01.10.2012
    22:02:00 sati
    Oki
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 7, 6

    Nemaštovita naslovnica, ali dobro... Što se tiče radnje, upoznajemo se s likom i ne treba previše tražiti, to je u ovoj epizodi ispunjeno (i meni je najbolja epizoda br. 2/ od ove 3 dosadašnje AC)

    03.03.2013
    19:17:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 57%

    6, 5, 6, 6

    Meni je ovo usiljeno i napisano i nacrtano, a za čitanje - mučno...

    19.11.2013
    22:24:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Fantastičan početak jednog odličnog serijala,šteta šzo neizlazi na kioscima.

    30.09.2014
    12:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    20.12.2014
    21:47:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Početak koji je snažan i atmosferičan, te vrlo filmičan.

    28.06.2015
    20:42:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    29.06.2015
    11:01:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    20.07.2015
    14:19:00 sati
    Petar
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Dobar ambijent. Lagani uvod u serijal, ništa spektakularno, ali dovoljno dobro da te zaintrigira čitati dalje. Ako se dobro sječam, vrlo brzo dolaze odlične epizode.

    22.10.2015
    17:39:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    Za pocetak jednog junaka dosta dobro.

    13.05.2016
    02:27:00 sati
    Wayto
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Ah kada se samo sjetim početka ovog stripa vrati mi se dobra stara nostalgija ranih 2000ih. Kada se vratim malo unazad i prisjetim se oduševljenja koje sam osječao kada sam prvi put uzeo u ove ruke i taj osjećaj oduševljenja usporedim sa objektivnom analizom ove epizode onda shvatim koliko sam promijenio mišljenje o ovom stripu. Jako atmosferican pristup priči daje fin smek horor ukombinovan sa klasičnim westernom došla je kao fino osvježenje nakon monotonom Texa i Bleka. Ned Ellis kao junak mračan i zanimljiv a Poe simpatičan dali su mi tada neki fini lagan uvid za početak serijala koji mi se od ovog broja odmah svidio. Crtež Ortiza je dodao odličnu atmosferu zbog čega sam maksimalno uživao u ovoj epizodi, priča i scenario dobri mada je samo naslovnica mogla da bude bolja ali svejedno nije ništa sto bi otjeralo čitatelja od uživanja u ovoj epizodi. Naslovnica je ipak mogla malo vise da bude spektakularnija kao buduće ali nem veze. Sve u svemu dobar serijal koji će s vremenom da postane sve bolji i bolji tako da mi je drago da se Ned našao i na balkanskim policama.
    19.05.2018
    22:34:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Odlična epizoda za početak jednog serijala, ne sjećam se da je ijedan drugi počeo na ovako uvjerljiv način. Ne bih sada o originalnosti jer je još prerano o tome govoriti, trenutno je najbitnije da su postavljeni dobri temelji za kasnije nadograđivanje. Na ovoliko malo stranica je napravljeno puno po pitanju radnje i aktera u njoj, a posebna pozornost je stavljena na karaktere najvažnijih likova. Naravno da to još nisu potpuno izgrađene osobnosti, ali su dobile dovoljno naznaka za prepoznavanje smjera u kojem će se kretati. Jedino što ovdje malo šteka je taj vremenski odmak od 3 godine, malo je vjerojatno da bi čovjek čekao toliko da krene u istraživanje svoje prošlosti. Opet se ne može reći ni da je toliko besmisleno kada se uzme u obzir uvod epizode, ipak je potrebno vremena da pojedinac usvoji drugačije životne navike, nove sposobnosti i spoznaje, ili da javnost gurne pod tepih prijašnje događaje. Uvod je izvrsno napravljen jer donosi dozu misterije, radnja je na poprištu nesreće koja se već dogodila i zahtijeva rekonstrukciju kroz određeni vremenski period. Možemo naslutiti da uzrok nesreće nije sudbinski splet okolnosti, već da ljudski faktor igra presudnu ulogu. To također jako dobro zna i stari vrač Šepavi Konj koji je u potrazi za svojim nasljednikom, tragovi jasno govore da bijelce nije bilo briga za nastradale ljude svoje rase. A kada nekoga nije briga za ljudske žrtve onda je sigurno da taj snosi barem dio krivice za takav razvoj događaja. Šepavi Konj je pronašao nasljednika kakvog nije očekivao, iako će izbor biti razlog čuđenja okoline ne smije se zanemariti prst sudbine. Ime koje je starac dao pronađenom čovjeku ima velike simbolike jer mu je upravo vjetar pokazao put do konačnog cilja. Willy Richards Poe je dobio još više prostora od samog glavnog junaka, u ovom slučaju sasvim zasluženo jer oko njega nije trebalo stvarati nikakve misterije i moglo se otkriti više iz njegove osobnosti u početnoj fazi. Novinar i bivši alkoholičar, koji se još uvijek voli povremeno družiti sa starom prijateljicom bocom, nije tip spreman na kompromise sa svojim nadređenim. Ako to osjeti potrebnim rado će istražiti slučaj iz prve ruke i gurnuti nos više nego bi trebao s obzirom na svoju struku. A taman se trebao odmaknuti od političkih tema prisustvujući predavanju jednog profesora o povijesti željeznice, a opet se uvalio u slične probleme sa direktorom Chicago Tribunea. Namjerno ili slučajno taj vražji profesor je baš počeo pričati o čemu ne treba, opet načeo zakopani slučaj što sasvim sigurno nekima neće biti po volji. Jedan od njih je i Carmody, ionako je već na rubu živaca i potrebno je samo malo da skroz popuste. Lagodan život posljednjih godina ga je psihički uništio jer je sve imao na dohvatu ruke i nije se trebao truditi da nešto postigne. Da stvar bude gora, još je upao u ovisnost pušenja opijuma koja mu u kombinaciji sa duhovima prošlosti nikako ne daje mira. Glavni negativac Howard Hogan je prisutan tek na nekoliko stranica, ali je i to dovoljno da se vidi o kakvom čovjeku se radi. On je više lik koji iz prikrajka povlači konce, za djelovanje na terenu uvijek ima spremne svoje ljude, baš kao što svaki moćnik mora imati ako želi dugo uživati u novcu stečenom na prljavi način. Ovdje Hogan još ne zna da je dobio opasnog protivnika za budućnost, za sada mu je jedina briga tamo neki novinar kojega će riješiti po brzom postupku. Ali, taj novinar će igrom slučaja dobiti saveznika za borbu protiv Hogana i njegovih potrčkala. Neki će reći da je upoznavanje i zbližavanje Neda i Poea previše isforsirano, meni to ne izgleda tako jer mislim da se nije mogla drugačije izvesti situacija u kojoj oba lika dobivaju istog protivnika. Izopačeni Scully je najbolji mogući lik za jedan napušteni grad kao Mugby Junction, a on je usput nehotično pripomogao da Nedu polako počnu navirati sjećanja na svoju prošlost. Scully nije znao s kime ima posla pa je napravio početničku grešku jer nisu svi lakomi za pićem kao što je Poe. Scullyjev sin nema važnost za priču pa vjerujem da je on ubačen kako bi radnja dobila malo horror atmosfere i da se pokaže izopačenost njegovog oca. Završni dio u utvrdi Fort Ghost je odličan zbog više razloga, Ned Ellis je konačno saznao svoje pravo ime i dobio priliku da vrati stare dugove. Tu su se odigrale neke vrlo upečatljive scene, a svakako treba izdvojiti micanje sa nadgrobnog spomenika imena koje ne zaslužuje biti tamo. Kazna za Carmodyja upravo onakva kakvu je zaslužio, dobio je još jednu malu šansu za odlazak sa scene na lakši način, ali duhovi prošlosti su ga sustigli i spriječili takvu mogućnost. Ono što ga je opsjedalo već neko vrijeme donijelo mu je konačnu presudu, vrlo bolnu i dostojnu njegove pojave. Trenutna prijetnja je otklonjena, ali put za razbijanje one glavne je vrlo dug i naporan. Kako to obično biva, rješenje se mora tražiti na teži od 2 ponuđena načina, Ned Ellis je zauvijek mrtav i sada je na Magičnom Vjetru da ga pokuša pronaći.
    Crtež Ortiza odlično dočarava ovakvu priču i moram priznati da me ugodno iznenadio, ovo izgleda bolje nego njegovi radovi na Texu koje sam imao prilike vidjeti. Naslovnica jest previše pozerska i kao takva nije posebno pamtljiva, ali s obzirom da se radi o prvoj na serijalu i zbog onakve pozadine mogu joj dati ocjenu više.

    29.09.2018
    23:23:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    06.10.2018
    19:36:00 sati
    velka031
    uredi
  • domegus

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    20.09.2019
    12:58:00 sati
    domegus
    uredi
  • DuskeArrow

    Ukupna ocjena 78%

    9, 9, 6, 6

    Za prvu epizodu odlicno. Mene je totalno zainteresovalo za serijal sto nekako i jeste posao broja 1 :)

    20.05.2020
    00:56:00 sati
    DuskeArrow
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 7, 6

    Jako dobro za prvu epizodu Magicnog vjetra gdje se upoznajemo sa glavnim junacima i njihovim porijeklom. Dosta zastrasujucih scena i prilicno tajnovita i naravno nimalo naivna prica. Prica i crtez nisu na nivou kasnijih prica ali jako fino odradjen uvod u ovog fenomenalnog strip junaka.

    06.06.2020
    00:01:00 sati
    Joker_1389
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    18.08.2020
    08:17:00 sati
    benx40
    uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Seminole
    Kod: TX SA 17
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 18.9.2020. 16:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 602
  • Zamak ludila
    Kod: DRGN LIB 13b
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 17.9.2020. 10:50:00
    Autor: kandraks
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 371
  • Posljednja bitka?
    Kod: AF SS 418
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 17.9.2020. 0:17:00
    Autor: Kila Banana
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 273
  • Operacija Kovčeg - Veriga
    Kod: CRRO DNEV 1
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 13.9.2020. 15:32:00
    Autor: Hercule Poirot
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 777
  • Crna magija
    Kod: MN LIBSP 1
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 10.9.2020. 21:26:00
    Autor: kiky
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 766

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 2755
  • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1828
  • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 17
    Broj pogleda: 1706
  • Povratak samuraja
    Kod: ZG VEC 155/157
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1338
  • Plamen nad Merivelom
    Kod: ZG VEC 143/144
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 18.8.2020. 0:16:00
    Autor: going going
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1258

Aukcije

Forum