Top

Magični Vjetar

MV LIB 4b | 96 str.

Poe i Ned na temelju poziva iz novina "Morning star" urednika Ronnieja Leonarda dolaze riješiti muke prolupalog bogataša kojeg opsjeda stari portret obješenog revolveraša Woodyja Shermana zvanog Top. Ta slika posjeduje energiju kao da je živa te je nije moguće odstraniti sa zida. Nedovim dolaskom tragični događaji se počinju redati sve većom brzinom, te samo njegove proročanske i deduktivne sposobnosti mogu zaustaviti noćnu moru koja dolazi iz slike!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 6

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 73%

P*7

S*6

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kosturi - Top - Olovno nebo
    MV LIB 4
  • Košmar iz rama
    MV SC 11

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'incubo in cornice
    MV SR 11

ZANIMLJIVOSTI

  • System se opet vratio pomanjkanju dijakritičkih znakova na strani broj 2. nakon što je u prošlom dvobroju to obavio korektno
  • U "Vijestima s granice" Manfredi nam daje popis nekoliko poznatih pripovijesti kojima je tema opsjednuta slika; "Ovalni portret" Edgara A. Poa, "Slika Dorijana Greya" Oscara Wildea i "Pickmanov model" H. P. Lovecrafta
  • Prvijenac zemljaka Gorana Pavlova na Magičnom Vjetru
  • Nakratko se pojavljuje Jim Brennan, grbavi novinar iz Morning Stara, te vlasnik Ronnie Leonard koje smo upoznali u MV #6/7 "Sin zmije"
  • Samo da spomenem jedan nedavni film "The Amittyvile Horror" gdje se spominje sudac/propovjednik koji je mučio svoje žrtve u podrumu kuće pa je sama kuća postala opsjednuta
  • Pogledajte Manfredijevu epizodu GL #17 "Zidovi koji plaču" gdje je kuću opsjedao lik namrgođenog suca i njegovih krvnika
  • Kako je to kad slikar dolazi u indijanski milje, a svi pomisle da će im tako uzeti dušu pogledajte u ZG #87-89 "Kradljivac sjena"
  • Str. 35. 3. vinjeta, Magični govori o "energetskom polju"; kao što znamo radnja se u MV događa nekoliko godina poslije građanskog rata (završio je 1856. godine). Koncept "energetskog polja" počinje se razmatrati od Faradaya i Maxwella prema kraju 19. stoljeća. Izraz koji rabi MV pomalo je anakronizam što će reći da baš i ne odgovara tome vremenu. No moguće je, jer se već 1830. godine govorilo o energiji. Na 75. stranici MV pak spominje "čestice energije", no za vrača Souxa bio bi primjerenije da govori o nekoj mističnoj auri ili esenciji duha.
  • Libellus mijenja naziv epizode u "Top", prema nadimku glavnog antagonista

"Kad čigra stane... Ti ćeš umrijeti..."

Ovom zgodnom poštapalicom glavni negativac ulazio je u dvoboj na život i smrt, tako da ću je i ja iskoristiti za početak svoje prve litanije o junaku Magičnom Vjetru... Jedan od novijih junaka sa kojima se publika na ovim prostorima mogla susresti je također i Magico Vento/Magični Vetar alias Ned Ellis. Prelaženje na HC u prošlom broju svakako nije potpomoglo njegovoj popularizaciji, no oni koji su ga kupili vjerojatno su uživali u njemu. Systemov stil se osim malo boljeg papira, uveza i tvrdih korica nije promijenio. I dalje mislim da trebaju zaposliti boljeg lektora ili srediti stvari sa fontovima jer im ponekad ponestaje slova. To je jedini nedostatak tog izdanja. No kako mi nikad nije izgled bio važniji od samog sadržaja, neću uopće dopustiti da mi sitnice poput toga odvlače dragocjenu pažnju koju bih trebao pokloniti stripu.

Spoj westerna i horrora uvijek me privlačio, te kad su u Texu znale biti priče takovog karaktera rađe bi ih čitao od onih normalnijih (što nije uvijek slučaj, ima i popriličan broj odličnih normalnih). Manfredi doduše nije radio na Texu i western temama, već jedno vrijeme na Dylanu Dogu, a njegov lik kojeg se vjerojatno sjećate bio je Gordon Link (nevjerojatno sličan Kyleu McLachlanu poznatog iz Twin Peaksa). Radnja Gordona Linka i njegove šašave skupine dešavala se u New Yorku u nekoj nedefiniranoj bliskoj budućnosti. Vjerojatno Manfredi nakon svog neuspjeha ne želi ponoviti grešku rabeći otkačene i šašave likove, već za glavne likove svog novog serijala uzima smrtno ozbiljne likove Poa i Magičnog Vjetra. Poa alias Willyja Richardsa definira kao (ne)liječenog alkoholičara i novinara koji se uvelike bavi politikom, vrlo otvorenog i ciničnog tipa. Neda Ellisa kao šamana plemena Siouxa sa smrtno ozbiljnim pristupom problematici te vrlo teškim traumama iz prošlosti koje se ne sjeća. I tako se ta tmurna ekipa bavi stvarima natprirodne prirode smještenim u doba procvata Divljeg zapada nakon građanskog rata. Jedina dodirna točka koja je vezala Manfredija i western je jedan besmrtan lik revolveraša ubojice iz galerije neprijatelja Gordona Linka - Jack Condor (GL #2 "Ples kostura" i #15 "Condor Express"). Dodavši ovome malo Sclavijevog Trapera Kerryja i evo nam Magičnog Vjetra. Voila!

Pored priča iz indijanske mitologije, svijeta duhova, beskrupuloznih političara, neobičnih ličnosti, ludih ubojica opsjednutih Edipovim kompleksom, stiže nam i jedna priča iz domene opsjednutih kuća i slika. Najpoznatije su dakako one nabrojene u zanimljivostima te "Amittyville" serijal. Manfredijeva manijakalna opterećenost činjenicama i detaljima kad se bavi nekim fenomenom ili mitološkim bićem (vidi MV #8 "Windigo") i ovdje dolazi do izražaja. Pogledajmo samo "Vijesti s granice" na početku, pogledajmo teorije o negativnoj energiji i apsorbciji iste te metodama egzorcizma i poznavanje legendi. U jednoj epizodi Linku Manfredi se također pozabavio kućom opsjednutom duhom i činima metodološkog suca. Sudac Halifax iz ovog broja dijeli neke sličnosti sa Sucem iz spomenute epizode. Ponekad se sjetim teoretiziranja jednog lika nerda iz GL-a koji zna sve teorije o metafizici, zvjezdanim i astralnim tijelima, negativnom energijom. Kako priča napreduje, naši junaci otkrivaju sve više i više zađujuće stvari koje bi, da se nalazimo u 20. st., bile normalnije za pojmiti. No Ned i Poe shvaćaju takvom zađujućom brzinom i skoro bezgraničnim znanjem o nadnaravnom i duhovnom kao da su u pitanju hrskave pahuljice za doručak.

Manfredi ovdje predstavlja karizmatično ludog lika revolveraša Woodyja Shermana alias Topa kojemu nadimak podjednako znači i pištolj i cilindar i čigra i objesiti i nešto što je najbolje, vrhunsko; te koji je otišao u smrt postavši legenda. Moglo bi se reći da je to vrhunski odrađen lik o kojemu ime sve govori (nomina sunt omina), s potpunom karizmom inteligentnog suparnika negativca. Zato sam i prije spominjao lik Jacka Condor koji posjeduje određene sličnosti s njim. Top opsjeda smušenog Spencera Klinea, nekad raskalašenog bogataša čiji život nije bio previše u skladu sa navikama "dobrog" kršćana. Uz njega se motaju i njegova posvojena kćer Mildred, batler Gondrand i Frida, dama iz javne kuće kojoj je Spencer obećao udaju. I tko je naposljetku odgovoran za sve peripetije? Jel to učinio batler, kako to klasično biva ili je u pitanju nešto ili netko podmuklije i zlokobnije?


Crtež kod Magičnog ne pokazuje uopće primjetnije oscilacije kod izbora srodnih crtača. Crtači koji su birani za kreiranje scenografije više-manje su srodnog stila pa nećete fulati ako Ortiza zamijenite sa Parlovom ili Barbatijem & Ramellom. Parlovov stil je ipak najčišći, dok kod ovih ostalih ima nezgrapnih kreacija u dostatnoj mjeri. No kako je Parlovu ovo prvijenac na Magičnom i još ktome je naš zemljak, ne bi bilo zgorega da se čestita Goranu na uspješnom ulasku u Bonelli ergelu rasnih konja i poželi mu još veći uspjeh u daljnjoj suradnji. Mada još od 1992. kolaborira sa Berardijem, a 1993. ulazi u SBE, mnogo je radio na prijespomenutom Ken Parkeru (ilustracije), te Nick Raideru i dakako već spomenutom Magičnom vjetru gdje je nacrtao jubilarnu 100-tu epizodu. "Košmar iz rama" je ponešto slabija epizoda u nizu, no plijeni pozornost ljubiteljima ukletih kuća i slika te poklonicima Castellijevog običaja detaljnog scijentifičkog pristupa pojedinom predmetu. Prednost mu je također i kompaktan scenarij sa mnoštvom preobrata koji cijelo vrijeme drže napetost na vrhuncu. Cijena ovog primjerka je 4x veća od standardnog SC Bonellija, no malo mi je šteta što tako visoka cijena obara kupovnost tog poprilično kvalitetnog junaka. Dosta mene, na vama je red da pročitate priču...

"... i čigra je prestala da se vrti... Zbogom Magični Vjetre!"

Naprijed

MV LIB 3c,4a Kameno lice

MV LIB 4c Olovno nebo

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Fantastican strip, fantasticna recenzija, fantasticna naslovnica, fantastican scenarij, and last but not least: fantasticni crtez!
    Sve fantasticno.
    (Jas da mi je drugi puta dobiti malo veci sken...)
    19.10.2005
    14:33:00 sati
    Pen Karker
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Uglavnom se slažem sa recenzentovim ocjenama ove epizode i drago mi je da mi se pridružio u pisanju recenzija za ovaj lik.Priča je slabija od one prethodne i one koja dolazi nakon nje,ali može proći. Primjetio sam da je zanimljivostima obogatio moju recenziju epizode Kameno lice pa i na tome zahvaljujem.Treba li i ovdije isticati da s nestrpljenjem iščekujem Libellusovo izdanje MV-a!
    19.10.2005
    17:25:00 sati
    fantom
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Vrlo interesantna epizoda,prica podseca na stare filmove po romanima Edgara Alana Poa..naslovnica je sjajna,a Goran Parlov s cijim stilom crtanja se prvi put susrecem odusevljava
    20.10.2005
    19:28:00 sati
    draskomisterno
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 6, 7, 7

    Mv je pozvan da razriješi misterij uklete slike.Pomalo podsjeća na Martija.Dobra je scena kad Ned puca u sliku a metak se usisa i odbije natrag na pod.Iako taj Top izgleda dosta opako sa svojim polucilindrom i čigrom čije vrtenje pridonosi napetosti,samo čitanje i nije bilo baš posebno zanimljivo.I sam kraj me malo razočarao.To sa mržnjom sirote sobarice prema šefu u kojeg je ujedno i zaljubljena plus ukleta slika sa Topom mi nekako ne ide najbolje zajedno.Šteta,jer moglo je bolje.Što se crteža tiče,iako je Goran faca,moram reći da me njegov prvijenac nije baš oduševio.Korektan crtež i ništa više-navikli smo na bolje(Ortiz, Frisenda, pa i B&R).Možda je tu krivnja i na SC-u koji eventualno nije odštampao kako treba pa crtež nije došao do izražaja.Jedna od lošijih do sada izdanih priča, ali i kao takva je sasvim OK.
    21.10.2005
    19:32:00 sati
    Aco
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 38%

    2, 3, 6, 5

    Ovo je meni izuzetno lose odradjen posao. Totalno isfurana tema je odradjena sablonski i pravo sam se dosadjivao citajuci. Ako se uzme u obzir i slabasni sledeci broj, kao i najslabije dosad ocenjeni aktuelni #13, cini mi se da cu se brzo odreci MV. A i cena mi se cini nerazumno visoka svaki put kad joj dodje vreme.
    26.10.2005
    20:13:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    meni se epizoda dopala. u crtež nikada ne ulazim previše, osim ako mi se zaista ne sviđa. važnija mi je priča.
    sam strip je dobro napravljen, osim onih nesretnih slova koja fale.
    inače mislim da sam sa ovim brojem zaključio kupovanje MV od Systema in da ču za godinu ili godinu i po nastaviti sa MV u izdanju Libellusa. jedini kriterij koji če me u to prisiliti je cjena. Ipak je 95 znatno manje od 155. Da su ostali kod mekanih korica i cjeni od 600 sit kupovao bi i dalje njihovo izdanje
    28.10.2005
    21:10:00 sati
    jang
    uredi
  • Ukupna ocjena 72%

    9, 9, 4, 6

    Priča mi je vrlo zanimljiva i baš mi se sviđa.Naslovnica mi se malo manje sviđa jer ne prikazuje ništa što bi bilo u vezi sa epizodom.Ali tu nemamo šta mnogo raspravljati jer su naslovnice Magica Venta gotovo nekako "simbolične" ili u nekom nedokučivom prenesenom značenju ili pak
    potpuno nepovezane s epizodom.Crtež je apsolutno najgori dio priče.Ovako i onako crtež u Magicu Ventu mi se nikad nije posebno sviđao,ali ovdje mi se čini ispod prosjeka.
    29.10.2005
    09:26:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 69%

    5, 7, 8, 9

    Definitivno najlošija epizoda od MV (i definitivno posljednja koju sam kupio u izdanju SC).
    17.02.2006
    06:55:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Heh, zenska posla;) Prica nije losa, ali je predvidljiva. Parlov mi se nije nesto posebno svideo. Ali dobro, ovo je samo prvenac. Da Goran ne valja, ne bi radio jubilarnu, 100tu epizodu. Idemo dalje, SC!!!
    22.07.2006
    22:26:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Veselio sam se početku ove priče, jer mi se je svidjela ideja MV-ovog dolaska u neki "mračni dvorac". Na kraju je priča ispala sasvim ok, ali ništa posebno. Parlov mi je odličan, ali ipak nešto slabiji od Ortiza ili Frisende. Odlično mi crta ljude i ima vrlo jasan i čist crtež, pa u budućnosti od njega očekujem puno odličnih epizoda.
    29.11.2006
    22:31:00 sati
    dcopic
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Ova priča je sasvim solidna, Manfredi je brzo shvatio što triba raditi, nema više loših scenarija i ovo je dokaz! Manfredi se ovdje u ranim epizodama još uhodavao i dobro mu je išlo. Radnja se brzo odvija, posebno me nasmijao onaj dio kad je Spencer prvi put ugledao Poe-a i počeo se smijati. Ha,ha koja smišna faca... Onda kasnije onaj mračan dio u podrumu, brrr, izvrsno, izvrsno. Na kraju saznajemo da je zapravo Mildred bila "ubojica"! Ne znam što da mislim, iznenadilo me, ali sve se poklapa i nije me razočaralo. Kad se sve zbroji dobijemo jednu iznenađujuću, zabavnu epizodu u kojoj nema toliko magije nego baš onoliko koliko je potrebno da se postigne dobar nivo. Inače volin takve epizode kad se nešto pripiše magiji, demonima i tim glupostima da bi konačno shvatili da je sve djelo ljudske ruke. Takve najviše volim! Sljedeća "olovno nebo" je Definitivno najbolja dosad, gdje nema gotovo uopće magije i nije baš u stilu MV, ali stvarno je fantastična, preporučujem! Goranov crtež mi se sviđa, onako čist, pomalo drukčiji od ostalih, čak me u nekim kadrovima podsjeća na Dellamonicu??! Devetka za njega! Što se tiče samog Magičnog Vjetra sviđa mi se njegov karakter onako hrabar i odlučan, Manfredi je napravio odličan posao! Naslovnice za Libellus također od Parlova su pomalo bez detalja ali može proći, ionako su originalne unutra... Za original ide ocjena 8. Što se tiče općeg dojma, MV mi se sviđa, MV je nešto novo i inovativno, osvježavajuće! Na kraju mogu samo reći da jedva čekam nove brojeve koji su kako čujem vrlo,vrlo dobri... Bravo za Libellus!
    31.12.2006
    15:38:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nakon ludog ubojice Manfredi se vratio svojim starim navikama tj. duhovima i ostalim sablastima. U ovoj epizodi je ubacio sliku opsjednutu veoma zanimljivim likom Topom. Ono na kraju s česticama energije mi nije baš napeto, Manfredi je mogao nešto bolje izmisliti. Sasvim prosječna epizoda koja ne nudi ništa spektakularno ali ipak je zabavna i preporučujem svima da je pročitaju. Parlov ima poprilično jasan crtež i za prvi put je dosta dobar. Drago mi je da imamo domaćeg crtača u Bonelli ekipi. Naslovnica je mogla biti malo bolja.
    31.03.2007
    23:29:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Jedna od lošijih epizoda MV (kronološki gledano do ovog broja), ali to ne znači da je epizoda loša, nego da je MV genijalan strip sa plejadom vrhunskih crtača sa sličnim stilom.Revolveraš sa nadimkom "Top" je definitivno najbolji dio i spašava epizodu od teškog prosjeka - srećom. Sama tema mi je zanimljiva, ali je sve nekako na silu odrađeno. Saznajemo dosta podataka o razvoju San Francisca (MM utjecaj), što je također dobro.Parlov vrlo dobar, ali malo lošiji od Ortiza i Frisende.
    15.06.2007
    17:22:00 sati
    Spock
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 62%

    6, 6, 7, 5

    Ma da, baš kako je @dcopic rekao; dolazak MV-a u mračni dvorac mogao je biti nešto spektakularno, međutim nije ispalo baš najbolje, tako da sumnjam da će biti još epizoda/pokušaja na tu šemu. Inače sama priča je izlizana do bola, mada dajem mali plus scenariju pošto je prepušteno Pou da vodi igru i zabavlja svoje sive stanice (dok ga Ned sa pomalo priglupom facom slijedi po dvorcu;)), ostatak krajnje predvidiv. Parlov dobar međutim daleko od svog maksimuma. Naslovnica srednja žalost. Čovjek se nekad zapita dali ti koji crtaju naslovnice imaju trunku mašte? Veoma često te naslovnice nemaju nikakve veze sa temom i radnjom same epizode. Kao ovdje; Top drži uperen pištolj u okovanog Neda. I kakve to veze ima sa epizodom u kojoj slika ubija, sa (kako naslov kaže) uokvirenom noćnom morom?!Osvrnuo bi se još na ovaj Libellusov naslov "Top", koji je u najmanju ruku stupidan. Većina ljudi pod top podrazumijeva artiljerijsko oružje, a ne nadimak glavnom negativca, koji je usput govoreći - na engleskom, tako da u daljnjem kontekstu označava nešto sasvim deseto... Očito je System Comics imao bolje ideje za naslove, šteta da je ostatak štekao. "Košmar iz rama" je genijalan naslov, da se Libellus odlučio za recimo "Uokvirenu moru" ili nešto u tom stilu još bi shvatio. Ali "Top"...
    17.08.2007
    14:18:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Ha, vrlo dobra epizoda... gotovo odlična. Sama tema nije u duhu dosadašnjih epizoda, vjerojatno jer se ne riješava misterij iz neke indijanske mitologije, već iz, kako bi to rekao, "bijelačke", "europske", "velegradske" (portret, stara ukleta kuća, uglađena fina gospoda...) . Priča je zasebna i ne bilježi gotovo nikakve elemente kontinuiteta, osim što smo, upoznavši se s razvojem San Francisca, dodali još jedan komadić slagalice na saznanja o svijetu Magičnog Vjetra. Iiii...nije ispalo loše, dapaće. Već na početku bih rekao što mi (jedino) smeta, a to je učestala nedorečenost (i kod drugih epizoda), pa tako imam često potrebu razmišljati "što je pjesnik htio reći". Manfredi bi trebao, bez bojazni da strip postane preedukativan, malo više reći o tim nekim specifičnim i kompleksnim elementima; naposljetku, jedna vinjeta više nikoga nije ubila. Ali s druge strane, Manfredija smatram izvrsnim i pedantnim scenaristom koji je tim više bolji zbog sposobnosti da stiva složenu materiju na jedan ili dva sveska. Ono što bih posebno izdvojio kod ove epizode jest još jedan idejni plod Manfredijeve kreativnosti glede stvaranja originalnih karaktera - a to je lik Topa i njegov fetiš - čigra (nažalost kod nas je top izraz za komad artiljerije). Inače, u epizodi je riječ o uznemirujućem (gadna legenda) portretu Topa, punom negativne energije, koji proizvodi neke nuspojave nakon što je dospio na "plodno tlo", tj. u kuću koja je zauvijek zarobila i usisala patnju žrtava suca Halifaxa. Tu je i samozatajna sluškinja Mildred, za koju sam već na početku znao da će igrati važnu ulogu na kraju. Njen strah, krv na portretu, ali i prezir zbog omalovažavanja je omogućio da na svojstven naćin postane opsjednuta Topom u, ionako, već ukletom okruženju. Top vlada s Mildred samo kad ona hoće ("ne duže od nekoliko čigrinih okreta"), kad je puna prezira i bijesa; te se u tim trenutcima preobražava u Topa koji "silazi" s portreta i kažnjava one koji su uznemirili Mildred. I upravo tu leži ranjivost te "veze". Portret se može "poraziti" u trenutcima kad Top djeluje van nje, odnosno, kad se makne opipljivo zaštitno energetsko polje oko slike nastalo nakon ujedinjenja s Mildred. To Magični i radi (naravno pomogla mu je vizija o jednoj budućoj situaciji) i u svrhu micanja zaštitne pregrade, pokušao je, kao šaman, usisati negativnu energiju iz podruma kuće kako bi uklonio i poljujao djelovanje magičnog portreta. Nakon što sredi Topa, on se vrača na portret i u tom ga trenutko Poe baca u vatru jer je zbog nedostatka negativne energije kuće, postao uništiv. Na kraju dobijamo Mildred, kao racionalan uzrok svim tragičnim događajima u kući. Drag mi je taj racionalan završetak i sličan je onom iz ZG "Demonska knjiga". Uf, koliko komplicirano, ali to je razlog zašto volim čitati Magičnog - jer ovo malo kome pada na pamet. Tko bi rekao da će iz banalne teme o ukletom portretu ispasti ovo. Nadalje, primjetio sam da se Manfredi bavi i moraliziranjem, pa tako odabire i svojstven naćin (svojstvenu koncepciju pravednosti) pri zaključenju slučaja. Naime, on pušta i ne kažnjava Mildred, a dade se nekako u podsvjesti zaključiti i zašto! Slično je učinio i u MV "Pandže". Bravo, Manfredi. I scenarij je pravi, puno dosjetki, odličnih karaktera, šokantnih obrata, situacija i izjava tipa: "Kad čigra stane... Ti ćeš umrijeti". Nasmijao sam se i na scenu kad je prolupali Kline mislio da je Poe pravi E. A. Poe. A Parlov je fantazija. Gledajući table iz daleka mislio sam da je crtež šarlatanski, ali dok sam čitao strip, dojam mi se promjenio... i mislim da je ovo stvarno fantastičan crtež. Dobro je imati i jedan ovako čistunski i precizni crtež u MV serijalu. Ovo je skoro u rangu Frisende. Bravo, Gorane! Naslovnica je u odnosu na ostale dobra i moram zamijetiti da se MV ne može baš podičiti tim segmentom. Na naslovnicama uglavnom prevladavaju čudni, nereprezentativni motivi i to često loše obojano. Ali usprkos tome, ovu epizodu smatram vrlo dobrom.
    25.11.2007
    00:19:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 8, 7

    košmar iz rama je lijep prijevod, inače, epizoda je solidna, ali ne iznad prosjeka ovog serijala, parlov mi je jedan od najdražih crtača uopće, ali ovdje je po mom mišljenju radio malo ziheraški, valjda prvijenac, da ne pretjera i tako to
    20.01.2008
    15:11:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Nešto slabija epizoda, sa par nelogičnosti, ali ipak vrlo dobra. Napokon vidimo Parlova na djelu, koji će se u kasnijim epizodama puno poboljšati.
    10.03.2008
    14:24:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Okey priča, ali ima par nelogičnosti. Dosta podsjeća na horror romane. Pokušat ću dati objektivnou ocjenu za Parlova. Venturi solidan
    17.01.2009
    23:36:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Epizoda ima obilježja horora i nadnaravnog, ali bih ju u prvom planu ipak okarakterizirao kao psihološki krimić-triler. Ostalo je klasika - bol mučenih nakupljena i čeka da se oslobodi, sobarica kao katalizator i opsjednuta slika.
    14.04.2009
    00:05:00 sati
    Panon
    uredi
  • zare80

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Fantasticno, zaista vrhunski
    13.06.2009
    20:55:00 sati
    zare80
    uredi
  • sergio gardini

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Jedna od najboljih epizoda MV. Doza mistike prožeta kroz celu priču, koja je fenomenalno osmišljena od početka do kraja.

    17.07.2010
    21:24:00 sati
    sergio gardini
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Jedina epizoda MV koja ima prođu kod mene. Naravno to se odnosi na one koje sam dosad pročitao, dakle od prve naovamo. Na momente je čak i intrigantna i zanimljiva. Cak sam pomislio kakav bi se horror film B produkcije mogao snimiti na tu temu. Parlov korektan.

    10.09.2010
    17:49:00 sati
    marcho
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 74%

    6, 8, 8, 8

    Već su mi lagano dodijale ove priče s ukletim portretima. U vrlo kratkom roku sam pročitala Dampyr - Lovci na duhove, pa Homunkulus od MM, još sam nedavno naletla i na neku filmsku adaptaciju Doriana Graya, sad eto i ovog. Još malo pa će i moje slike početi izvoditi neke peripetije.

    Što reći, likovi su i u ovoj priči interesantni, pogotovo Top. I njegova spika i izgled su skroz super. Parlov solidan.

     

    13.06.2011
    20:18:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    Kada vam padne na pamet kupovati portrete nekih frikova iz prošlosti samo se sjetite ove priče-

    05.02.2012
    23:21:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    10, 9, 5, 8

    Odlična epizoda.

    15.05.2012
    21:32:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    7, 4, 8, 7

    Dobro zamišljen misterij ali kraj je nažalost loš.

    27.07.2012
    23:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    17.08.2012
    09:58:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 66%

    6, 5, 9, 6

    Očekivao sam puno više. Mislio sam da će Top ipak biti 'teži' prtivnik. Sve je jasno čim Magični pogleda sluškinju kako vješa veš. Naravno nije ju gledao jer je zgodna... Inače je ugođaj ok- lagana horror-mistika. Možda je trebalo biti više likova u kući.

    09.10.2012
    08:53:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    07.11.2012
    13:42:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    U početku ovog serijala nisam mislio da će Ned poput Dylana Doga rješavati slučajeve ukletih kuća,opsjednutih slika i sličnog... Ova epizoda je solidna.
    01.04.2013
    16:58:00 sati
    Oki
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    01.02.2015
    00:15:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    6, 7, 7, 6

    Solidna epizoda koja se ne izdvaja po ničemu što već nismo vidjeli, ali je korektno ispričana.

    14.07.2015
    15:57:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 68%

    7, 6, 7, 8

    Jedna sasvim zanimljiva nadnaravna priča o duhovima.

    06.07.2016
    19:19:00 sati
    Wayto
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    16.01.2017
    10:02:00 sati
    wele
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    8, 7, 9, 10

    Veoma zanimljivo, ali u nekom "trash" smislu.  Dobro, ovo mozda nije u kvalitetu vecine epizoda serijala, ali sto se tice gothic horror zabave, ispadne kao neka twisted verzija Slike Dorian Grey, zajedno sa opsjednutom sluskinjom koja svima lici i zvuci kao budala zbog svoje, a u stvari je pravi krivac.  Likovi su zanimljivi i uvjerljivi, a Parlov crtez je odlican, zajedno sa Manfredijevim scenarijom (koji je skoro uvijek iznad prosjeka, ako ne i savrsen u vecini slucajeva).  Naslovnica mozda nije mastovita, ali je lijepo nacrtana, i jedna je od rijetkih slucajeva gdje se ta scena zapravo desava unutar stripa.  Procita se u jednom dahu, a i onaj kraj - zadnja stranica, a pogotovo vinjeta - podsjeca na Christopher Nolanov film, "Inception".  Sta li ce se desit sad kad ona cigra zaustavi?  Hmm.

    17.05.2017
    23:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 77%

    7, 6, 10, 8

    Bez obzira što nosi takvo ime ovo sigurno ne spada u top epizode serijala. A kada sam već kod imena, moram naglasiti kako mi se ne sviđa Libellusova promjena jer ta riječ zbunjuje i može imati dvosmisleno značenje. Originalni naziv je puno bolja opcija, ali što je tu je i treba se ograničiti na važnije stvari. Top je potpuno netipična epizoda za serijal kao što je Magični Vjetar, prije bih rekao da po većini prisutnih elemenata najviše odgovara Dylan Dogu. Nema tu takve horror atmosfere kao što zna imati istraživač noćnih mora, već se radi o vrlo sličnom scenarističkom načinu vođenja radnje u okvirima zadane tematike. Još jedna sličnost je i lokacija odabrana za ovakva događanja, ako se izuzme onih nekoliko stranica divljine na samom početku sve se odvija u urbanom području ili skučenosti zatvorenog prostora. Radnja je najklasičniji primjer jednosmjernosti, od samog uvoda preko zapleta pa sve do završnog raspleta prati se isti tok bez ikakvog skretanja u neke druge vode. Isti slučaj se mogao pronaći u nedavnoj epizodi Windigo, dok su ostale stvari ipak previše različite da bi mogle povući još koju usporedbu. Mala doza nadnaravnog u kombinaciji sa ljudskim faktorom vjerojatno će biti pravi užitak za fanove takvih stvari, meni to ovdje nije previše dobro sjelo iako se mora priznati da se čita u jednom dahu bez većih trenutaka dosade. U prvom dijelu se ona nazirala i skoro sam bio spreman pokopati cijelu ideju i scenarističku izvedbu, ali je u nastavku krenulo na bolje i izvučeno više nego sam očekivao. U stvari, najveći problem je što se nakon određenog vremena upali lampica i nastupi jedna vrsta predvidljivosti, upravo zbog toga jer postoji nekoliko sličnih izvedbi na drugim serijalima. Jest da je Manfredi tu šablonu pokušao progurati upakiravši je u drugačiju ambalažu, ali će na koncu sami proizvod ostati dobro prepoznatljiv u očima redovnih korisnika. Da li nije bilo vremena za osmisliti i kreirati proizvod na kojeg se ni dobro upućeni korisnici neće moći požaliti, ili su jednostavno ambicije bile takve da se zadovolje potrebe tek onih usputnih. Motiv prevarene, odbačene ili ponižene osobe koja traži osvetu se često susreće u stripovima, same postavke su u vrlo skučenim granicama kada ideju treba razraditi u detalje na imalo inovativniji način. U takvim situacijama većinom postoje dva puta za vođenje radnje i mogući rasplet, a scenarist je u vrlo nezavidnom položaju kada pokušava to riješiti na najbezbolniji mogući način. Kada se traži tajanstvena osoba uvijek postoji dilema je li u pitanju netko tko je cijelo vrijeme najviše sumnjiv, ili je to možda onaj koga po svakoj logici sumnja zaobilazi u velikim krugovima. Ne možemo reći da se ovdje od samog početka netko traži jer takav dojam stiže tek u drugom dijelu, ali onoga trenutka kada je to postalo jasno nije bilo teško pogoditi o kome se radi. Zbog toga smatram da je Manfredi napravio polovično uspješan posao, neko vrijeme se uspješno skrivao i nije odmah otvorio sve karte, a kada ih je napokon otvorio nisu bile dovoljno jake da mu osiguraju veći dobitak. Bilo je neobično vidjeti Magičnog Vjetra kako se hvata u koštac sa ovakvom vrstom problema, po običaju će prije stupanja u kontakt s njima dobiti potrebne znakove za daljnje djelovanje. Neće morati dugo čekati da mu se ponudi odgovor na pitanje tko je čovjek sa čigrom iz uznemirujućeg sna. Kako je put vodio u Omahu naravno da ćemo tamo vidjeti neke likove iz prijašnjih epizoda i upoznati još više novih. Od onih poznatih su svakako novinar Morninga Jim Brennan i glavni urednik Ronnie Leonard koje smo imali prilike vidjeti u epizodi Zmijin sin. Za razliku od prvog pojavljivanja sada su im uloge zamijenjene pa je tako Jim samo prolaznik a Ronnie aktivni sudionik događaja. Prošli puta je bordel madame Blanche samo onako usput spomenut, dok sada vidimo njezinu vlasnicu i jednu od prostitutki koje tamo rade. Frida gaji dublje osjećaje prema svom povremenom klijentu Spenceru Klineu nego što bi čovjek očekivao, a kako on također puca na nešto ozbiljnije izgleda da mu ne smeta posao kojim se ona bavi. Ali, Spencer trenutno ima drugih problema, gotovo nevjerojatnih kada uzmeš u obzir da potječu od jedne obične slike na zidu. Međutim, slika revolveraša Topa je sve samo ne obična, obdarena teško objašnjivim obrambenim mehanizmom kojeg je razvila kako bi spriječila svoje uništenje. Na osnovi priče iz prošlosti ne bi se reklo da Top posjeduje ikakve nadnaravne moći, običan revolveraš koji je skončao onako kako je i živio, brutalno i bez milosti. Jedino njegova čigra daje tu malu dozu mistike jer se govori da je Top bio smrt osobno i kao takav ne može umrijeti. Je li moguće da je Top uskrsnuo unutar slike na zidu kako bi oživio prokletstvo ili je u igri još netko tko mu pomaže? Koliko je s time povezan bivši sudac Halifax i njegova tajna o optuženicima koji su prisilnim metodama tjerani na priznavanje zločina i traženje pokajanja? Ispočetka neprimjetno i s vremenom na mala vrata će u igru upasti Spencerova pomoćnica Mildred. Prvi susret s njom je protekao u poznatom tonu jer je Poe konstatirao da je nijema ili loše odgojena zato što nije odgovorila na pozdrav. Treba se sjetiti epizode Lady Charity kada je Poe naletio na tipa koji je stvarno bio nijem, valjda poučen prijašnjim iskustvom sada je odmah uzeo u razmatranje i takvu vjerojatnost. Mildred je k'o fol sramežljiva i povučena, ali svakako mora upasti u oči neobjašnjiva želja da ulazi u prostoriju sa Topovom slikom, iako joj je to Spencer izričito zabranio. Tada se već polako moglo nazirati konačno rješenje ili barem njegov dio, a neki detalji iz prošlosti su također bili od pomoći. Magični Vjetar je ušao u srž problema na sebi svojstven način i to je vjerojatno najbolja scena koja se ovdje može pronaći. Njegov potez na kraju je opet problematičan poput onoga iz epizode Pandže, ušlo mu je u naviku da zataška počinjen zločin iako treba priznati da je ovaj slučaj malo drugačiji. Sada će krivac barem otići na psihijatrijsko liječenje da ne ispadne da se prejeftino izvukao, dok se čigra i dalje okreće kao da je Topov duh još uvijek prisutan u njoj. 
    Crtež Parlova je odličan mada se povremeno mogu primjetiti sitne neujednačenosti, ipak ću mu dati maksimalnu ocjenu jer mi se jako sviđa takav crtački stil. Jedva čekam pročitati neku njegovu priču u divljem okruženju da vidim kako se tamo snašao, ovih nekoliko stranica je premalo za jači dojam. Naslovnica vrlo dobra, pamtljiva i vjerno dočarava jednu ovakvu epizodu.

    13.10.2018
    00:00:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 57%

    6, 6, 5, 6

    Malo slabasna prica po mom ukusu. Revolveras je zanimljiv lik sa zanimljivim koceptom, steta sto je scenarista dao osrednji scenario tako da smo na kraju dobili klise od price. Crtez je slab takoder, previse dvodimensionalan po mom ukusu. Naslovnica sasvim okej. Nista posebno.
    26.09.2019
    16:13:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 252
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1593
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 608
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 638
    • Otvorene karte
      Kod: TX ZS 1095/1097
      Ocjena: 86%
      Vrijeme: 30.6.2020. 1:23:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 703

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2548
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2432
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1593
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1560
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1380

      Aukcije

      Forum