Olovno nebo

Magični Vjetar

MV LIB 4c | 96 str.

Očekujući Poov povratak u North Platte (iz Omahe), Ned susreće svog starog kompanjona iz vremena vojske - Jerka Madisona, dotjeranog, snalažljivog i ''brzog na okidaču'' poker-ženskaroša, koji također očekuje nekoga tko dolazi vlakom u North Platte. Za to vrijeme Po na vlaku susreće misterioznu ženu koja se predstavlja imenom Ligeja, i koja ga 'sramežljivo' moli za pomoć. Iako protiv svoje volje, Ned se polako počinje prisjećati djelova iz svog vojničkog života, i kako vlak pod olovnim nebom juri prema svome odredištu - tako se prazna mjesta na nedovršenom mozaiku njegove prošlosti pomalo popunjavaju...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 7

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Kosturi - Top - Olovno nebo
    MV LIB 4
  • Olovno nebo
    MV SC 12

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Cielo di piombo
    MV SR 12

ZANIMLJIVOSTI

  • Ova je epizoda u Italiji objavljena u lipnju 1998. godine.
  • Treća od ukupno šest epizoda Magičnog Vjetra koje je nacrtao odlični José Ortiz.
  • Saznajemo da je Nedov otac, Roderick Ellis, bio visoki časnik u vojsci, i da je umro puno prije nego li se Ned odlučio priključiti vojsci.
  • Dok putuju vlakom, Poe Ligeji čita neke stihove od Percy Bysshe Shelley (1792.-1822.), poznate engleske spisateljice iz razdoblja romantizma.
  • Ime koje nosi Nedov bivši kompanjon - ''Jerk'', u slengu označava osobu koja je radi svojeg lošeg ponašanja i nezadivnih ljudskih osobina, neželjeno društvo.

''Užasno je prisjećati se samo djelomično... i plašiti se otkrivanja ostatka!''

Ah, evo ga! Napokon mogu reći da sam pročitao jednu odličnu epizodu Magičnog Vjetra! Reći ću vam iskreno (a kako možete vidjeti u mojoj prijašnjoj recenziji ovog junaka) da sam bio pomalo i razočaran nakon prvih par pročitanih epizoda, bilo je sve to više-manje slabo, sa većim ili manjim oscilacijama (jedini izuzetak bio je ''Fort Ghost'', koji mi se svidio). Magični Vjetar pomalo je lutao između horrora i westerna, i bio nedorečen. Manfredi je teško pronalazio kvalitetni balans između dva žanra, i iako će neki reći da su ti prvi radovi bili klasični horori ja se s time nebi složio, jer smatram da su to bili više obični vesterni, sa puškama i noževima te nekvalitetnim uplitanjem raznoraznih nadnaravnih stvorenja. Manfredi je sa teškom mukom završavao epizode, najčešće banalizirajući i brzajući završetak, te tako upropaštavajući odlične priče skromin scenarijima. Međutim Manfredi je u par navrata dao naznake da može napisati solidni scenarij, i to je simbolično bilo upravo u one dvije dvodijelne epizode (''Kameno lice'' i ''Dugi nož''), koje ruku na srce nisu bile odlične ali su ipak bile puno bolje od ovih ostalih. Ja tvrdim da bi i ostale epizode bile puno bolje da su osmišljene kao dvodijelne.

Ova epizoda je čisti western, sama ideja nije toliko originalna jer filmova u kojima osamljeni jahač ulazi u grad dok se nebo mrači pod tmurnim oblacima ima mali milion... However, mora se priznati da je Manfredi obavio odličan posao, pa je scenarij gotovo besprijekoran, i iznimno efektan kad se uključi u čitavu životnu priču Magičnog Vjetra, čovjeka koji je nekad živio kao bijelac a onda nakon gubitka pamćenja postao šamanom plemena Siouxa. Neću mu dat desetku iz jednog jedinog razloga - opet fali kvalitetan horror doprinos.

Forrest: ''Samo trenutak Jerk... Previše si sretan!''
Jerk Madison: ''Sreće nikad nema previše, Forreste!''

Sve se dešava na dvije lokacije; u gradiću North Platteu (gdje se nalaze Ned i Jerk), i u vlaku (gdje se nalaze Poe i Ligeja) koji putuje iz Omahe u North Platte. I upravo je to određeni odmak koji je Manfredi napokon ostvario; simultano dešavanje radnje na dvije odvojene lokacije. Naravno tome pomaže i Poe, koji ipak nije klasični Bonelli sidekick ala Chico, pa u određenim trenucima ipak može sam ponijet radnju ako Magičnog Vjetra nema u blizini (a što je nekako počelo u ''Košmaru iz rama''). Valja naglasiti i da je Manfrediju napokon uspjelo i da zavrti par kvalitetnih i zanimljivih likova; Jerka Madisona (Nedovog bivšeg kompanjona iz vremena kada su bili zajedno u vojsci, koji je klasični western ženskaroš - čist, obrijan i dotjeran među prljavim traperima na zapadu), zatim Ligeju odnosno Gretu Archer (prevrtljivicu i zlobnicu koja je ubila vlastitog muža - kapetana Archera, velikog prijatelja pokojnog Nedovog oca Rodericka Ellisa, samo da bi pobjegla sa mlađim ljubavnikom, a koja podsjeća na Lady Charity, pa pokojnog kapetana Archera (koji je predstavljen kao pošten i korektan čovjek, međutim kasnije saznajemo da je bio patološki ljubomoran na svoju mlađu ženu kao i da je za vrijeme Građanskog rata, između bitki našao vremena da napuni vlastite đepove zlatom pokradenim iz napuštenih kuća južnjačkih bogataša), i još nekoliko sprednih likova kao što su pokvareni pokeraši Stamp, Forrest i Troy (koji će u želji da se obogate na nepošten način jedino dobiti porciju vrućeg olova), brat kapetana Archera - Dale Archer (koji traži pravdu za svog ubijenog brata ali ju neće naći), te Belle (pronicljiva vlasnica saluna, koja u slobodno vrijeme ''podvija deke'' dobrim mušterijama).

''Što si bliži s nekim, tim se više s njim svađaš, mali! A razlozi su uvijek uobičajeno isti: plijen, žena... A ponekad oboje!''

Radnja se odlično razvija: između Nedovih flashbackova iz kojih malo po malo shvaća kako su ga prevarili Greta i Jerk, nakon što su ublili kapetana (ali i kako ga je iskorištavao sam kapetan Archer u bolesnoj želji da iskušava svoju ženu), pucnjava protiv lokalnih bandita i Dalea Archera (koji je slijedeći trag Jerka i Grete, u North Platte došao osvetiti brata), i na drugoj strani dogodovštinama Poa i Grete/Ligeje (koji sudjeluju u pokušaju pljačke vlaka, međusobnom upoznavanju a i nekim intimnijim radnjama). Ono što mi se posebno sviđa je odnos Ned-Jerk, koji se polako otvara čitatelju, ali nekako nevoljko jer Jerk želi sakriti od Neda da ga je prevario i iskoristio zajedno sa Gretom, a Ned je kao i inače pomalo nezinteresiran za otkrivanje stvari iz vlastite prošlosti koje ga se više (kako sam kaže) ne tiču. Međutim karte se na kraju moraju otvoriti i kako to obično biva the ''winner takes it all'', a gube naravo Greta i Jerk, čija je ljubav unaprijed osuđena na propast...

Crtež je fenomenalan, Ortiz je stvarno majstor, pogotovo kad treba dočarati mrak ili kišu. Naslovnica odlična.

''Da... Možda su zasluživali još jednu priliku... Ali teško je reći bi li je uzeli! Previše su bili slični, ona i Jerk... Trčali su jedno prema drugom po oštrici britve... Prema svom posljednjem sastanku!''

Naprijed

MV LIB 4b Top

MV LIB 5a Demon varki

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Ovaj put se radi o prvom odličnom ostvarenju. Ovo je jedna prekrasna epizoda, Manfredi će sličnu stvar napraviti i u 19-tom broju, samo s malo boljom i iskusnijom razradom. a tek taj Jerk, ime mu baš pristaje. I iako smo svi mi znali tko je ustvari ubojica isto ne možemo a da se ne iznenadimo, jer Manfredi je vodi na fantastičan način, ali dajem mu 9 za scenarij jer je previše nagli i pomalo drukčiji završetak.( Ali i to će doći na svoje u idućim epizodama) Ortiz je solidan. . Venturi nekako baš pristaje sa naslovnicom, odražava tu atmosferu ove nevjerojatne priče. Ovaj Gianfrancov rad je samo jedan mali uvod u ono što slijedi.
    26.07.2007
    20:17:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Odlična epizoda....početak ere Magičnog ka nebesima!
    26.07.2007
    20:41:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlična epizoda,svakako najbolja iz prve Libellusove serije od 4 knjige,12 epizoda.Ako je suditi po prvim epizodama Manfredi se mnogo bolje snalazi u pričama s dominantnom western atmosferom u kojima su vrlo ograničeni horor elementi.Priča je majstorski vodjena u dva pravca koji se ukrštavaju u velikom finalu,kiša,Ortz sjajan,naslovnica takodjer.
    26.07.2007
    23:04:00 sati
    fantom
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Jedna od boljih Manfredijevih ostvarenja sa pocetaka Magicnog vetra. Od prvih 15 epizoda koje sam do sada procitao samo par njih, a ova prica je jedna od tih, zasluzuju prelaznu ocenu. Mozda bi ocene i bile vise, da je scenarista barem u necemu bio originalan. Ovako, imao sam utisak kao da geldam jedan stari western...
    28.07.2007
    16:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Ovo je western-noir :)). Odlična epizoda s kojom serijal kreće uzlaznom putanjom.
    29.07.2007
    16:28:00 sati
    alen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 10, 5

    Jako dobro i uzbudljivo sa tragičnim završetkom, a upoznajemo se i sa djelićima Nedove prošlosti. Od ovoga što sam do sada pročitao, primjetio sam da Manfrediju puno bolje leže priče bez ili sa malo nadnaravnih elemenata. Ipak, najbolji dio ovog serijala je crtež sa plejadom vrhunskih crtača na čelu sa majstorom Ortizom, koji mi je trenutno najbolji Bonellijev crtač. Desetka je mala ocjena za njegov crtež.
    29.07.2007
    20:40:00 sati
    Spock
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 67%

    5, 6, 9, 7

    Moj definitivno poslednji MV. Kiksevi sa horor elementima su se lepo nadovezli na ovu epizodu u kojoj nisam naisao na nista uzbudljivo. Obicni, kliseizirani vestern. Sretan ti put Magicni, pitam se samo kome li cu uspeti da prodam ono sarenilo od 12 brojeva kojih imam.
    31.07.2007
    03:44:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Prva od onih baš vrhunskih. Dobra atmosfera potaknuta kišom i Ortizovim crtežom gradi jednu napetost tokom čitanja koja ipak ne završava kako dolikuje(čitaj;ne baš previše spektakularno) ali ipak kao cjelina jedan od boljih MV do sada.Sviđa mi se kako je Manfredi postavio radnju na dva mjesta, u jednom Ned a drugom Poe, a susretnu s tek na zadnjoj stranici. Impresivno u svakom slučaju. Saznajemo i ponešto o Nedovoj prošlosti iako će za "veće" stvari trebati pričekati naredne epizode. O Ortizu ne vrijedi trošiti riječi. Kišna epizoda i gradić prepun blata i sumljivih likova je nešto gdje se on snalazi kao riba u vodi. Angažiranje ovog majstora predstavlja velik dobitak za MV koji tako u svojoj ekipi crtača stvarno ima jake igrače. Naslovnica vrlo dobra,baš nekako u duhu ove epizode.
    03.08.2007
    12:14:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    odlična atmosfera, odlična priča, i do sada meni najbolja mv naslovnica (mislim na originalne, ne parlovljeve, koje su redom vrhunske), kako mislim da su naslovnice jedina lošija točka serijala, ovoj dajem 10, iako možda ne zaslužuje
    04.08.2007
    12:24:00 sati
    ken2
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Još jedan djelić mozaika prošlosti Magičnog Vjetra se uklopio na svoje mjesto i svi smo malo bliži njegovom konačnom "otkrivanju". Možda priča o sumornom prerijskom gradiću koji je utopljen teškom kišom i zadimljenom salonu gdje se rešavaju mnoge sudbine za pokerskim stolom za samo jednu noć i jeste malo klišeizirana ali je majstorki izvedena. Malo po malo, kroz par fleš-bekova, upoznajemo Neda kao regruta i njegove prve dane u vojsci, te tragične događaje koji slijede potom i na kraju priča kulminira pomalo simboličnom zajedničkom smrću nesuđenih ljubavnika. Dodao bih i jednu zanimljivost u izboru imena, naime Poova saputnica Greta se predstavila kao Ligeja, kako se zove i tragična poema E.A.Poea, tako da smo mogli i naslutiti kakav se kraj sprema. Na Ortiza neću trošiti riječi, čovjek je majstor i to je to. Naslovnica je fenomenalna, čista desetka. Idemo dalje...
    10.08.2007
    11:00:00 sati
    vope
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Ovo je prica zbog koje sam definitivno odlucio kupiti i naredne 4 knjige MV.(naravno pokazao se to kao dobar potez!).Izvrsna prica bez puno kompliciranja otkriva nam jos jedan segment Nedove proslosti,a fenomenalan Ortiz-ov crtez daje tmurnu atmosferu Olovnog neba kao sto i naslov govori.MV je Bonellijevac koji nam jedini uz Kena uspjeva ispricati pricu koja stoji sama za sebe kao cjelina, a opet cini dio slagalice koji smisleno povezuje cijeli serijal i to je ono sto mi se svidja i sto me fascinira.Manfredi to radi jako dobro!
    20.08.2007
    13:19:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Očekivao sam da ću pasti na guzicu, ali nisam. Svejedno, ovo je još jedna u nizu kvalitetnih epizoda MV-a. Manfredi je fantastično posložio pozornicu za ovu epizodu. Tako imamo dva mjesta radnje: 1) vlak; 2) blatnjavi gradić. Mislim da već tu imamo problem jer su prijašnje epizode MV-a često jako brzo izmjenjivale scene, a s tim i mjesta radnje. I zato je tempo ove epizode prilično spor jer se sve svodi na časkanje u vlaku i blatnjavom gradiću. Manfredi u početku nije naznačio u kojem će se pravcu kretati radnja i što će biti njen lajtmotiv, a kad sam to otkrio, prilično me šokiralo to da je riječ o nesretnoj ljubavi (Orfej i Euridika). Ja očekivao hladne muškarčine kako se obračunavaju po noći i, kišom natopljenom, gradu... kad ono tek par, nespretno odrađenih (od strane Ortiza), okršaja sa seoskim propalicama (par vinjeta s tek prikazom ispaljenih metaka koji dovodu do zaključka da MV jednostavno bolje puca; i to je to). Dosta kuđenja, krenimo na pohvale: Scenarij je zaista sjajan. Po prvi puta Manfredi si je dozvolio da ukrade nešto prostora kako bi kvalitetnije obradio karakterizaciju pojedinih likova i odnose među njima (najbolji primjeri: Poe<>ex Archerica; Magični Vjetar<>Jerk). Doznajemo i par (ne)interesantnih podataka iz MV-ove prošlosti, a Manfredi i ovog puta poseže za deus ex machinom - vizijama. Ortiz je majstor za velike kadrove i oni prikazi grada i vlaka u daljini fasciniraju, ali... Ali, ima velikih problema s crtanjem ljudi: em su žilavi, em su ukočeni, em su svi žgoljavi, em su uvijek u neprirodnim pozama i em u onim obješenim i neispeglanim odjelima izgledaju kao pravi klošari. Epizoda mi je u rangu "Lady Charity", te mislim da mi je u prvih 12 epizoda ipak najbolja "Kameno lice", nakon toga: "Fort Ghost", "Zmijin sin", "Lady Charity", "Top" pa tek onda ova - "Olovno nebo". Ako dodam da ni Windigo/Panđe nisu loši, dolazim do zaključka da je Magični Vjetar izrazito kvalitetan junak, a osobno ga samtram najboljim. Ovu epizodu nisam najbolje primio jer sam indiferentan prema ljubakanju (to nije u stilu MV-a), a i ima par predvidljivosti kao što je otkriće da je Jerk samo izveo komediju i nije bilo sumnje da mu ono nije cura. Dakle, malo dosadnjikava radnja jer nije bilo "šokova", ali je ovog puta završetak bio efektan, a posebno me razveselilo to što je Archerica, južnjakina uzavrele krvi, imala razloga nevjeri i mržnji naspram svog supruga (Nora, Ana Karenjina, Scarlet O'Hara...); tako da je ovaj stil - western_noir ispao prilično dobro. Isto mislim da se ne bi volio zvati Jerk:-))))) Nalovnica iznad prosjeka.
    27.11.2007
    00:56:00 sati
    Inferno
    uredi
  • nika331

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    meni jedna od najdražih epizoda MV-a.:)
    15.02.2008
    01:56:00 sati
    nika331
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    O da, ova epizoda ima sve: priču, crtež, atmosferu i vjerojatno najbolju Venturijevu naslovnicu.
    11.03.2008
    12:36:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Taman što sam ostao otvorenih usta posle Kostura i Parlovljevog Topa, naletim na OVO! Olovno nebo sam završio sinoć. Iako sam počeo narednu knjigu ova mi je epizoda najača do sada. Scenarista je ovu priču tako picanski ispripovedao, da mu ne možeš oduzeti ni zarez. Radnja se razvija tako prirodno, do samog svršetka, da je to milina jedna čitati.Ortiz. Opet Ortiz. Maher. Desi mi se da me prvih tri, četiri kadra njegovih strpova pomalo odbijaju, dok ne uđem u atmosferu. Ovaj čovek je mag turobnosti i velemajstor napetosti. Skoro sam pročitao da se radi o starijem čoveku. Ja sam ga dugo držao za nekog novog klinca u Bonelijevoj ekipi i čudio se kako jedan picopevac uspeva da uradi ovakve stvari. Sve desetke. I slabiji stripovi su ih od mene dobijali. Žao mi je što nema viših ocena da ovu epizodu, na neki način, odelim od proseka.
    20.04.2008
    00:31:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    jedna od mojih omiljenih epizoda, najviše radi izvrsnog crteža i odlične atmosfere
    26.05.2008
    11:43:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 10, 5

    Najbolje je što su vratili Ortiza. Napokon western, ali pravi poslije onih idiotskih priča iz indijanske mitologije. Živio Jerk. A, mrtav je. Ortiz. Venturi.
    20.01.2009
    09:58:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Ovo je dosta dobro. Vidi se da kod horor malo-pomalo prelazi u drugi plan (a kad dođu one političke sapunice onda će preći u treći plan). No, kako bilo, ovo je jedan klasični western; turobna i mračna atmosfera, revolveraški okršaji, kartanje u salunu. Dobro je također i vraćanje u Nedovu prošlost. Od likova je najjači Jerk (hehe, ma di je to ime naša), on je prava faca. Što više takvih likova to bolje. Kraj mi je opet malo nerealan, jer ne mogu virovati da se jedna onakva faca poput Jerka ubila zbog takve jedne stvari. Crtež je još najjači dosad. Kiša, prljavština, mračna atmosfera - taman za Ortiza koji je tu kao riba u vodi. Ima par dobrih dobrih fraza: "Smrt nije ni za koga lekcija, Jerk! Leš ne može ništa naučiti"...."Što god ga htio podučiti time što si ga ostavio živog... ne čini mi se da je puno naučo!"  Prejako. Također je jak i onaj starac koji samo broji ili bolje reći proriče koliko lijesova će im tribati, hehe. Naslovnica je dosta dobra.
    02.03.2009
    11:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Melankolična i pomalo zabavna epizoda, mješavina sapunice i akcije. Lako je primjetiti kako se tijekom epizode odvijaju dvije radnje - ona sa Magičnim i Jerkom i druga sa Poeom i Ligejom (gretom). Zanimljiviji mi je bio dio s Poeom, mješavina humora, akcije i sapunice.
    02.04.2009
    14:15:00 sati
    Panon
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Zanimljiva epizoda i pogled na dio MV-ove proslosti. Radnja je stvarno dobro razvijena i tempirana sa zbivanjima u gradu, vlaku i flashbackovima. Kao i uvijek u MV-u atmosfera je gotovo glavna i ovdje je odlicno stvorena od strane Ortiza.
    09.07.2009
    22:30:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Pravi vestern... Ortiz odlican, noc, kisa, meci na sve strane... :-)kad posle magicnog procitam zagora, deluje mi kao da citam mikijev zabavnik... 
    22.11.2009
    18:11:00 sati
    corado
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odličan Magični, tu je počeo njegov uzlet ka zvezdama.
    23.11.2009
    10:18:00 sati
    teller
    uredi
  • feka82

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicno . odlicno , odlicno , jesam li rekao odlicno .... ova prica me naprosto odusevila u jednom sam je dahu procitao odlicni zapleti , sve je bas ekstra , a tek crtez ortiza ....a majko moja

    14.06.2010
    10:38:00 sati
    feka82
    uredi
  • marcho

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Evo stigao sam napokon do epizode MV koja će kod mene dobiti pozitivnu ocjenu. I to baš kad sam već mislio dignuti ruke od ovog serijala. Crtež odličan!

    11.09.2010
    16:40:00 sati
    marcho
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 93%

    8, 10, 10, 9

    - Zašto ga nisi ubio? Taj gad zaslužuje strožu lekciju!

    - Smrt nije ni za koga lekcija Jerk! Leš ne može ništa naučiti!

     

    Priča nije nimalo uobičajena, premda su motivi sasvim obični.

    Poe upoznaje usamljenu ženu na putu za North Platte, gdje Ned u međuvremenu sreće jednog starog poznanika. Ali, kakva li korist od poznanstva ako nemaš sjećanja.

    Ned očajnički kopa po ostacima svoje memorije, ne bi li došao do istine, vodilje s kojim bi mogao ispravno djelovati. On odbija biti krvnik i ubojica, ne želi poći “lakšim” putem, iako ga spodobe u duhovnom svijetu tjeraju na to.

     

    U početku priča djeluje nepovezano, ali kako stranice odmiču, pojedinačni djelovi se stapaju u jednu veliku cjelinu. Nema nebitnih scena, čak i kad je u pitanju usputna opaska sporednih likova. Upotrebom simbola Manfredi aktivira dubinski potencijal ljudske podsvjesti.

    Tako na kraju Olovno nebo prosipa svoj sadržaj i postaje sudac mladoj Greti.

     

    Što reći o crtežu? U vlaku, tjeskoba i težak ustajali zrak vrište iz svake vinjete. Desetka bez oklijevanja.

    06.03.2011
    22:16:00 sati
    solar
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična epizoda. Sve je savršeno, priča, likovi, scenarij, crtež. Poe je u ovom stripu stvarno bio zakon. Ta njegova razmišljanja i primjedbe su legendarne. Ono u vlaku kada je naručivao ručak, pa ga je oprala bedara hoće li imati dovoljno para.

    Ortiz je odlično i uvjerljivo dočarao kišu, skoro da mi je počelo kapati iz stripa. lol Naslovnica je također izvrsna. Ne sjećam se kad sam zadnji put pročitala strip a da me je ovoliko oduševio i da nisam našla niti jednu sitnicu na koju sam trebala malo zatvoriti oko.

    15.06.2011
    17:03:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Odlicna prica

    Ove u kojima Manfredi obradjuje Nedovu proslost su skoro uvek izvrsne

    28.07.2011
    17:00:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Odlicna epizoda: poeticna, emotivna, originalna, i misteriozna.  Sve je ovdje super, od price, pa do scenarija, i do Ortizevog crteza i Venturijeve naslovnice.  Moram priznati da neke stvari nisam skontao do kraja, u isto vrijeme kad je i Ned sve saznao, i to je jos veci dokaz dobrog scenarija. Kisa je ovdje ne samo elemenat, neko i jos jedan lik: stvara pravu atmosferu.  Jerk Madisoni Greta Archer su odlicni likovi: surovi, zli, pa i zaljubljeni u jedan drugog, i tako spremni da urade sta god trebaju da bi bili sretni.  Kraj price je super: ona se udavi u onoj poplavi kod voza, a on, kad je vidio da je ona mrtva, ubi sam sebe.  Bas kao "Rome & Juliet".  Tragicna prica o dvoje opakih ljubavnika, ali izvanredno uradjena, napisana i nacrtana.  Naslovnica je legendarna.  Bravo!

    24.08.2011
    02:53:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Poe mi je na momente izgledao kao Chico koji ima sretan dan.

    06.02.2012
    16:47:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    6, 5, 8, 7

    Priča sa glupima razrešenjima. Najviše mi smeta što Magični vjetar kao šaman vidi sve što se se je dogodilo u prošlosti. Ovdje je prvi put to upotrebljeno.

    28.07.2012
    22:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Mnogo dobar crtez, uz vise nego solidan scenarij, tako da je ovo najbolje do sada. 

    17.08.2012
    09:59:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Sasvim solidna epizoda. Super ugođaj, kiša - i tome Ortiz odlično pridonosi. Volim njegov tamni, mračni crtež, i to blato koje prikazuje iz tog doba. Pohvala scenariju što saznajemo dosta iz Nedove prošlosti. A i Poe se 'osladio'. Naslovnica dosad vjerojatno najbolja.

    09.10.2012
    08:56:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    16.11.2012
    13:45:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Zanimljiva pričica koja za temelj ima jednu preveliku slučajnost: Ned i Jerk se slučajno susretnu i čekaju vlak kojim dolaze Poe i Greta koji slučajno putuju zajedno....
    01.04.2013
    17:02:00 sati
    Oki
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    04.02.2015
    21:55:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Prošlost koja ne prašta, okrutni ljubavnici, situacije zabune, kišna atmosfera, radnja kroz jedan dan, sve je to majstorski ispričano.

    14.07.2015
    16:00:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Odlično.
    27.02.2016
    10:03:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Meni dosad uz prvu i treću priču najbolja dosad epizoda magičnog vijetra.

    06.07.2016
    19:21:00 sati
    Wayto
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    16.01.2017
    16:42:00 sati
    wele
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 80%

    6, 8, 10, 8

    Za Olovno nebo sam većinom čuo hvalospjeve, a sada kada sam pročitao vidim da meni nije na toj razini. Nije stvar u tome da sam previše očekivao, već sam mislio kako će priča imati klasične western postavke. Naravno da se ovo bez problema može svrstati u western, samo što nije u pitanju čistokrvna verzija nego neka razvodnjena ubacivanjem dramskih elemenata. Nema tu pucačine na sve strane i onog grubog mirisa divljeg zapada, već su takve stvari svedene na minimalne upadice u određenim prilikama. Vjerujem kako puno toga ovisi o osobnom ukusu koji u mojem slučaju nema afinitete prema romantici i igranju na kartu ljubavnih osjećaja. Unatoč tome što ideja nije nešto što će me posebno obradovati, moram priznati da je Manfredi vrlo dobro vodio radnju u velikoj većini prikazanih situacija. Posebno mi se sviđa što je priča razdijeljena na dva prostorna segmenta, svakom je dodijeljen jedan poznati i jedan nepoznati lik čiji životi u završnici bivaju sudbinski povezani. Iako bi morala biti velika slučajnost da se sve tako poklopi svejedno ne smeta ova ponuđena varijanta, ne vidim neku drugu mogućnost koja bi funkcionirala jednako dobro. Nakon nekog vremena postaje vidljivo od čega se sastoji povezanost dvije usporedne radnje, ali nikako ne prerano nego tek u krajnjem trenutku kada scenarist to odluči otkriti kroz riječi jednog od likova. Kao što skoro u svakom žitu ima kukolja (puno češće nego žita u kukolju) isti slučaj se može pronaći i ovdje, bez obira na prilično uspješno vođenje radnje svejedno tu postoje određene greške. Radi se o dvije nelogične situacije u drugom dijelu koje ću obavezno analizirati kada dođe vrijeme. Nakon čitanja imam običaj pod povećalo staviti većinu istaknutih scena i pogledati ih iz više kuteva, što u konačnici može dovesti do toga da ukupni dojam bude slabiji nego onaj prilikom samog čitanja. Magični Vjetar kao strip nema privilegiju da me za njega veže nostalgija, što recimo zna biti od pomoći kod Zagora i Mister Noa, potpuno objektivno gledam na svaku epizodu i nema navlačenja u smjeru bolje ocjene. Možda će se učiniti malo nepravedno prema serijalima koji nisu izlazili u vrijeme Dnevnika, mada to s druge strane može značiti da takav strožiji pristup ima veću težinu. Kao što je znalo biti u većini prijašnjih slučajeva, tako se i sada scenarist nije trudio da objasni što je glavni junak radio na mjestu na kojem ga zatičemo u uvodnom dijelu. Nije teško pogoditi da Magični Vjetar u North Platteu čeka svoga prijatelja, s obzirom da ovaj dolazi iz Omahe gdje se odvijala prošla epizoda, ostaje pitanje da li se tamo zadržao još od tada i zašto su se razišli. Uglavnom, njih dvojica će se ponovo sresti tek u samoj završnici, a u međuvremenu će upoznati neke druge sugovornike. Upoznavanje je malo prejaka riječ kada je u pitanju Magični Vjetar, pošto zbog rupe u sjećanju nije u mogućnosti normalno diskutirati o prijašnjim događajima sa starim poznanikom. Očito da bivši vojnici Ned Ellis i Jerk Madison imaju nešto zajedničko, ako ništa drugo onda barem jedan događaj čiji su bili svjedoci i koji će s vremenom isplivati na površinu. Je li moguće da Jerk od prije poznaje Poea, ili se možda radi o tome da obojica čekaju nekog drugog? Prisjećanje na prošlost dovodi do lika kapetana Archera, a nikako nije ohrabrujuće kada još usput otkriješ da si nekad bio spreman na danas potpuno neobjašnjive i neprihvatljive stvari. Zašto je vojnik Ned Ellis imao toliku želju da se bori, i to protiv indijanaca čiji je kasnije postao šaman, da apsurd bude veći. ''Užasno je prisjećati se samo djelomično i plašiti se otkrivanja ostatka'' kao prijetnja odzvanja njegovim mislima u isčekivanju da se prošlost potpuno otvori. Ali, to ne ide tako brzo i jedino će se situacija sa kapetanom Archerom razjasniti do kraja. Archer je jedan od onih ljudi sa puno mlađom ženom od sebe, što često zna biti preveliki teret za nekoga tko je opsjednut strahom o prevari. Njegove metode su još dodatno ubrzale razvoj događaja i bile poput ulja na vatru u svemu onome što je neizbježno moralo dobiti svoju potvrdu. Teško je reći je li u pitanju bio samo strah od Gretine prevare ili je bilo još nečega u Archerovoj psihi, kada se malo dublje zakopalo u prošlost izašle su još neke stvari iz ratnih dana. Najkasnije sada se vidi da je Manfredi postavio serijal na dobro pripremljene temelje; glavni junak bijelac nakon nesreće i gubitka pamćenja nastavlja živjeti sa indijancima i u dodiru sa civilizacijom polako otkriva svoju prošlost. Ovdje po prvi puta imamo spomen na Nedovog oca poručnika Rodericka Ellisa, iako nismo saznali puno toga može se izvući ponešto o njemu iz Archerovih riječi unutar vizije. Archer pokušava usporediti svoj bračni život sa onim Rodericka Ellisa i pokazati određene sličnosti između njih, svoga prijatelja smatra iskusnijim po tom pitanju i žali što nije vjerovao njegovom iskustvu. Da li to znači da su Archer i Roderick imali potpuno iste strahove koji su na kraju dobili svoju potvrdu? Ned se ne sjeća ni okolnosti pod kojima je umro njegov otac dok je život bio tek prava nepoznanica, pa će biti vrlo zanimljivo kasnije otkrivati detalje slagalice. Poe je ovdje dobio gotovo jednako prostora kao i njegov prijatelj, a da put prema North Platteu ne bude tako dosadan pobrinula se izvjesna Ligeja. Radi se o ženi koja očito osjeća određene strahove za svoju sigurnost, mada je u prvi trenutak teško procijeniti koliko ima istine u njezinoj priči o bijegu od muža. Kod nje je Manfredi napravio neke nelogičnosti što možda neće odmah upasti u oči, ali sigurno hoće kada se detaljnije obrati pozornost na njezine postupke. Saznavši ime čovjeka s kojim se Poe treba naći u North Platteu Ligeja je pokazala previše zabrinutosti bez potrebe za time. Nema nikakve logike kako bi joj Poe namjerno otkrio takav podatak da mu je stvarno bio zadatak držati je na oku. I onda Ligeja odlučuje Poeu dati priliku da se osladi njezinim tijelom samo kako bi došla do pištolja, što je također teško povjerovati zbog činjenice da je išla na sastanak sa voljenim čovjekom. Iz sporednog dijela priče svakako treba izdvojiti starog Lennyja i njegove izjave kako neće biti dovoljno lijesova za sve mrtvace, bez obzira što je pogrebnik pripremio poneki više za rezervu. U završnicu je ubačena doza patetike što baš nije idealno jer je teško očekivati da bi Jerk napravio onakav potez, tim više jer je ranije pokazao da ga nije lako izbaciti iz ritma. S obzirom da je postojala mogućnost da Magični Vjetar napravi pogrešku puštanjem zločinca na slobodu onda onakav kraj nije ni loš, neki ljudi ipak nisu zaslužili tu drugu priliku koliko god im okolnosti išle na ruku. Vjerojatno je najbliža istini tvrdnja da nije ni sigurno da bi njih dvoje uzeli ponuđenu priliku, jer su bili previše slični i bezglavo trčali po oštrici britve prema svom posljednjem sastanku. 
    Crtež Ortiza je odličan i nema nikakve dileme da je nadmašio radove na svoje prethodne dvije epizode. Možda je prerano o tome govoriti, ali se ne bih čudio da na kraju ovo bude dovoljno kvalitetno da uđe u top 10 nacrtanih epizoda na serijalu, bilo bi zanimljivo napraviti takvu ljestvicu kada dođe vrijeme. Iako skoro ništa ne govori naslovnica ima neku sumornu atmosferu pa odgovara imenu i sve onome što se događa unutar stripa. 

    14.10.2018
    23:52:00 sati
    DODSFERD
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 344
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 779
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1859
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1859
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1306

      Aukcije

      Forum