Kolekcionar

Magični Vjetar

MV LIB 6b | 96 str.

Magični Vjetar i Poe pozvani su na privatni turnir koji organizira tajanstveni imućni Englez Sir Scott, a na kojemu u borbi na eliminaciju sudjeluju najbolji pistolerosi Divljeg zapada. Međutim, nešto je tu mutno u čitavoj priči i na Magičnom je da zaroni dublje...

Informacije o autorima

Scenarij

  • N/A

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 62%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 5

Naslovnica 5

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*8

S*8

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Velika vizija - Kolekcionar - Ratnikova sjena
    MV LIB 6
  • Kolekcionar
    MV SFER 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il collezionista
    MV SR 17

ZANIMLJIVOSTI

  • U Italiji je ova epizoda objavljena u studenom 1998. godine. U Hrvatskoj izlazi u sklopu šeste tvrdo ukoričene knjige Libellusa u svibnju 2007., i konačno u srpnju 2008. u kiosk izdanju SFERE iz Srbije.
  • Prvi od dva rada crtača Eugenia Sicomora na Magičnom Vjetru.
  • Radnja ove epizode (turnir na eliminaciju, hrpa okorjelih pistolerosa) podsjeća na onu iz filma ''The Quick and the Dead'', redatelja Sama Raimija, iz 1995. godine.
  • Kažu na uBC-u da bi lice Sir Scotta trebalo predstavljati ono Vincenta Pricea (Prof. Henry Jarrod), iz poznatog hororca ''House of Wax'' Andréa De Totha. Makes sense, ali stvarno je teško reći prema crtežu Eugenia Sicomora.
  • Predgovor (Vijesti sa granice) – ''Vatrena voda'', o 'pićima' Divljeg zapada.
  • Kada ga predstavlja publici u mjestu Borderu, Poe Magičnog Vjetra oslovljava sa ''Natty Bumppo''. Nathaniel "Natty" Bumppo (aka ''Hawkeye'') je izmišljeni lik iz serije western romana Jamesa Fenimorea Coopera, poznatog američkog pisca 19. stoljeća. U filmskoj ekranizaciji istoimenog povijesnog romana - ''The Last of the Mohicans'', u režiji Michaela Manna (iz 1992. godine), igrao ga je Daniel Day-Lewis. Magični Vjetar upravo njemu duguje svoj fizički izgled. Dobra fora.
  • Sir Scott tvrdi da je 1861. godine osobno upoznao Sir Williama Crookesa, engleskog kemičara i fizičara, koji je iste godine otkrio do tada nepoznati element – Talij (Tl). Talij je doista otrovan kao što Sir Scott kaže.
  • Sir Scott otkriva Magičnom Vjetru da je prije nego što se pridružio vojsci bio jedan od najmlađih lovaca na ucjene na Divljem zapadu. Iako, bio je poznat po tome što nikad nije uzimao novac od ucjena, nego ga je prepuštao obiteljima bandita koje je eliminirao. Duša od čovjeka.
  • 6. vinjeta na 50. stranici: referenca na MV LIB 1a ''Fort Ghost''.
  • 3. vinjeta na 51. stranici: referenca na MV LIB 1c ''Lady Charity".
  • Nešto pak nije posve jasno... Ako Sir Scott ne voli da se tijela oštećuju, zašto onda preparira one koji su ubijeni/oštećeni u borbi, ili bolje rečeno zašto im uopće plaća da se bore? Tu se ipak radi o rupi od metka (u čelu), ili strijele...

Ako je Manfredi u prvim epizodama često inspiraciju nalazio u indijanskoj mitologiji, onda se u kasnijim brojevima okrenuo filmovima. Što uopće nije loša stvar, ako je konačni produkt čitljiv, a ovaj broj je sasvim OK po tom pitanju.

Priča se vrti oko turnira na ispadanje kojeg u pograničnom mjestašcu Borderu (između SAD-a i Kanade), organizira čudni Sir Scott. Prognanik iz rodne Engleske, bogataš, a također u slobodno vrijeme i veliki zaljubljenik u Divlji zapad. Na turnir su pozvani najbolji i najbrži gunslingeri čitavog područja. Neki od njih imaju najbržu ruku, neki su jednostavno toliko beskrupulozni da ne prezaju ni pred čim da se dokopaju nagrade, dok su neki majstori trikova i obmane protivnika. Naravno, sve je to na neki način već viđeno, pa se osjećam pomalo glupo da to u svakoj recenziji ponavljam, ali tako vam je to, teško je naići na nešto baš originalno u jednom stripu koji izlazi u mjesečnom ritmu. Recimo, i Zagor se susreo sa jednom verzijom Kolekcionara (haha, mislili ste da ga neću spomenut, a?;)), a isto tako i ostali Bonellijevi junaci sa više ili manje sličnim verzijama luđaka koji od žrtava zadržavaju neki trofej. No, moram priznati da je tu Manfredijeva interpretacija istog puno bolja od ostalih. Sir Scott je hladan, staložen, inteligentan i školovan. Ne gubi živce i nije bijesni rasist, što se često automatski prišiva ovakvim profilima igrača. Tako da savršeno igra ulogu koja mu je namijenjena. Ostali su likovi, osim starog lisca Freemana, više manje potrošna roba i nisu ni toliko interesantni. Topovsko meso, koliko god šaroliki bili. Anyway, priča je dobro osmišljena i interesantna, Magični se pojavljuje na turniru da bi doznao nešto više o svojoj prošlosti, tako da njegovo sudjelovanje ima smisla (a u nastavku i 'neželjeno' pretvaranje u heroja i razotkrivanje zlog ''sira'';)). Nema previše nebuloza, a ima dobre western akcije (mada su dvoboji prekratki), i rasplet je zadovoljavajuć. Nisam impresioniran, ali niti razočaran.

A s druge strane moram priznati da sam nemalo razočaran crtežom Eugenia Sicomora (po drugi puta nakon MM LIBG 4 ''Prokletstvo u Sahari''). Sama lica likova nisu uopće loše napravljena, ali ukupno gledajući crtež je užasno neatraktivan. Sicomorov je stil strašno ''suh'' (i nekonzistentan), neznam kako da ga drukčije opišem, fali mu života. Iza likova u prvom planu često nema nikakve pozadine, pa izgleda kao da je crtež isfušaren na brzinu. Povrh svega, atmosfera je također nikakva. Čovjek nema ama baš nikakav osjećaj da se radi o westernu sa primjesama horrora. Kuća Sir Scotta bi trebala biti stravična (to je na kraju krajeva kuća luđaka koji preparira ljude, nekad i žive, jelte), ali te jeze nema nigdje. Čak i scene eksplicitnog iživljavanja (vađenje očiju živim subjektima) izgledaju traljavo... Znači – slabo, jedva prosječno.

Sad kad sam bolje razmislim, vjerojatno epizoda nije ni toliko scenaristički loša koliko je loše nacrtana. Očito da horror u stripu ne može uspjeti bez dobrog crtača, jer tu se ipak više puca na ugođaj nego sam scenarij. Svejedno, radi se o jednoj pristojnoj epizodici sa quite a few dobrih momenata, tako da se nebi trebali dosađivati prilikom čitanja.

Naprijed

MV LIB 6a Velika vizija

MV LIB 6c Ratnikova sjena

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 60%

    6, 7, 5, 6

    Kako je recenzent već spomenuo u recenziji ovo je prava kombinacija "Brzih i mrtvih" i "Kuće voštanih figura" na Divljem zapadu. Manfredi okriva novi detaljčić iz Nedovog burnog života, te portretira asortiman živopisnih "revolveraša" koji će se do kraja boriti za nagradu, a i za ono najvrjednije – svoj život. Rekao bih scenaristički dobro odrađeno, sa odmjerenom količinom suspensa i kojim dobrih preobratom. Sicomoro kao da se druži malo previše sa Henryjem. ;)
    08.10.2008
    17:04:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 9, 6

    Ako se već Manfredi okrenuo toliko filmovima,to možda znači da Magični ide stupanj gore u serioznom redoslijedu.Meni osobno je to dobro,što se vidi u ponuđenim epizodama iza ove,ali kako naviknuti nekog ko je neredovit u čitanju MV na toliki pomak,to će samo vrijeme pokazati...
    08.10.2008
    17:33:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 59%

    7, 7, 3, 8

    Ako dobre atmosfere u ovoj priči uopće i ima, potpuno je guši užasan, zapravo super užasan crtež! Da je ovo crtao bilo tko drugi, baš bilo ko, bilo bi bolje! Priča jest zanimljiva, ali grozan, mučan i oduran Sicomoro crtež je, na žalost jedino po čemu ću je pamtiti. I da, Jordan Freeman se također pojavljuje u brojevima iza 100
    08.10.2008
    18:58:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 59%

    8, 7, 2, 8

    Već viđeno, ali svejedno okay. Problem je u G-R-O-Z-N-O-M crtežu koji je u potpunosti ukopao ovaj strip. Ironija je još veća, ako znamo da MV ima njabolje crtače u bonelliju!:) Dobro, čak mogu proći "mrki" portreti Neda i Poea, ali ostatak je jedva podnošljiv. Sicomoro je crtač amater, karikaturist... Crtež mu je izrazito bezdetaljan, nedorastao, zbrzan, neujednačen, estetski grozan, odbojan, neugledan, naporan, nerealističan (pogledajte samo one šešire); izostaje bilo kakav trag sjenćenja (potpuno bijele table); a da ne govorim o promašenom kadriranju i kompoziciji. Totalno ubija atmosferu. Možda je najbolja riječ: GREZO! Ili možda: GROTESKNO! On u "Sahari" ima i dobrih momenata, ali ovdje... bah... Srećom, pojavljuje se još samo jednom.
    08.10.2008
    23:05:00 sati
    Inferno
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Na moju sreću, nisam gledao niti jedan od nabrojanih filmova,pa mi je priča skroz nova, a i crtež Sicomoroa mi je legao, tako da me je strip oduševio. Imao sam osećaj da čitam strip iz Fr/Belg produkcije , a ne Bonelija.Iskreno , mislio sam da stripu dam i veću ocenu, ali me je sramota da se ovoliko razlikujem od drugih recenzenata
    08.10.2008
    23:24:00 sati
    anto
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 7, 9

    Ne znam dal sam taj dan kad sam čitao strip bio jako dobro raspoložen ili nešto,ali ova epizoda mi je bila fenomenalna. Istina da priča nije najoriginalnija,ali opet predstavlja odličan spoj Brzih i žestokih sa Kućom voštanih figura. Bilo je drugih stripova u kojima bi pojedini luđaci uzimali trofeje od ljudi,ali rijetko kad je sve to tak efektno napravljeno.Ima Manfredi odličnih ideja u Magičnom,za razliku od onih gluposti koje je pisao u Dylanu pa neka samo tak nastavi. Čak mi je i crtež donekle odgovarao za ovakvu vrstu epizode,a naslovnica mi je nit manje ni više neg odlična.
    09.10.2008
    09:28:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Magicni Vjetar je serijal koji mi je vratio vjeru u Bonellija. Iako se kroz serijal provlaci tema borbe s Hoganom, a te su epizode redom fantasticne, ima i ovakvih jednosvescanih koje su jednako kvalitetne. I svjeze napisane, bez onog Bonelli deja-vu osjecaja.
    09.10.2008
    14:56:00 sati
    alen
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 8, 6

    Jedna "drugačija" epizoda koja nema skoro nikakve veze s kontinuitetom. Takve nevezane priče su i slabiji dio Magičnog, iako je to još uvijek daleko o slabog. Ova mi je možda i najbolja od tih "nevezanih" epizoda. Sicomorov čudan i "prazan" crtež mi nekako baš odgovara ovoj epizodi; najviše zbog odlične dinamike, koja je i najbitnija kod revolveraških dvoboja, obračuna, borbi i inih akcijskih scena.
    10.10.2008
    06:44:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Meni je ovo odlična epizoda.Bizaran kolekcionar, borba na turniru,... zanimljivo od početka da kraja.Čak mi ni crtež nije loš, upravo obrnuto. Pogodan za čitanje više puta. 
    10.10.2008
    21:43:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • prop_ovednik

    Ukupna ocjena 58%

    5, 7, 5, 7

    Ideja nije nova, ali je solidno obrađena... Crtež loš! U kontinuitetu, jedna dobra priča, koja lijepo popunjava dan.
    12.10.2008
    15:12:00 sati
    prop_ovednik
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    Dosta uzbudljiva epizoda koja se brzo čita. Uz to, otkrivamo neke detalje iz Nedove prošlosti i odkud tako dobro barata revolverom, ima tu par interesantnih likova i to je ujedno to. S vremena na vrijeme, baš dobro dođe jedna ovakva epizoda , neopterećena borbom sa Hoganom. Meni se način na koji Siccomoro crta sviđa, mada puno bolje izgleda na A4 formatu kao npr. u Mm gigantu #4. Čovjek ima neki svoj stil (malo, ali samo malo me podsjeća na "Parkerovog" Trevisana) i samo se treba naviknuti pa postaje podnošljiv.
    12.10.2008
    16:56:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    crtež je ovoj epizodi napravio medvjeđu uslugu, nije on loš, ali je atmosfera promašena, trebala je biti mračnija.... tako da kada se sve zbroji, iako priča i nije loša, ovo je jedan od rijetkih magičnih kojim nisam bio zadovoljan
    14.10.2008
    12:56:00 sati
    ken2
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 81%

    9, 10, 7, 3

    Meni iskreno jedan od boljih MV-va. Ovaj novi crtač mi je solidan, radnja je dobra, a najveći plus je čisti western okršaj i dueli. To sve mi je bilo jako dobro. Pogotovo ta ideja kolekcionara. Meni za pet. Ali kao što sam ponovio više puta, Venturijeve naslovnice ne podnosim. Živio MV!!!!! 
    31.01.2009
    18:23:00 sati
    cibalia
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 6, 7

    Ovo mi je jedna od najjačih epizoda. Dobri upečatljivi likovi od kojih mi je najjači Freeman, solidni revolveraški obračuni itd. Jedino je crtež pokvario stvar. Pozadina uopće pa da i nema, detalja isto, a Poe je u nekoliko navrata nacrtan kao karikatura...presmiješno. Bolji je bio u MM gigantu 4. Naslovnica je opet solidna.
    02.03.2009
    12:48:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 74%

    9, 9, 4, 8

    22.03.2009
    13:04:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    Epizoda je svakako zanimljiva, ali Sicomoro je malo slabiji crtač. Uvijek sam se nasmijao kad bih vidio kako je smiješno nacrtao Poea s velikim čelom i čupavom kosom :). Osim toga, dajem mu minus jer ne crta previše detalja u kadru, crta samo osnovne objekte potrebne za shvaćanje radnje.
    11.04.2009
    20:45:00 sati
    Panon
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 75%

    8, 9, 5, 9

    Eh da je ovo Ivo nacrtao... ili pak Paskquale... Darko, Bruno ili Goran... i ocene za scenario bi sigurno bile veće...
    01.07.2009
    00:33:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    Mislim da bi bilo najbolje da prepišem cijeli "Blizzard Gazette", jer su informacije tamo najzanimljivije dosad.

    Koje mrcine od ljudi su to morale biti da bi izdržale jedan "Dust Cutter" (Rezač prašine). :D Pogledajte vi sve te marke viskija: "Red Disturbance" (Crveni izgred, opis - u stanju izgristi čizmu). Najbolji naziv od svih je "Widow Maker".

    Još je zanimljivije da su to bili zaista stvarni nazivi viskija! Što gore to bolje!

    Piše da su vojnici jedino mogli jurišati u smrt pod neprijateljskom paljbom ako su se prije toga dobro nalili.

    Evo zanimljivog citata: Ako su (Indijanci) obolijevali zbog pića koje su beskrupulozni trgovci prodavali u rezervatima nije to bilo zato što nisu podnosili alkohol, već zato što su ta pića bila čisti otrov".

    Najgore od svega što je sve ovo istina. Jer kako inače klasificirati "viski" kojem su, između ostaloga, sastojci sumporna kiselina i puščani prah. Nevjerovatno!

     

    Vidim da je bilo puno priče o crtaču, pa da kažem i ja koju o njemu i pokušam ga dijelom opravdati jer ćete vidjeti da nije sve baš onakvo kakvim se čini na prvi pogled.

    Sicomorov crtež je u najmanju ruku specifičan. On mi se više čini kao slikar koji je zalutao u crtače stripova. Zbog čega to govorim? Pogledajte samo njegove ilustracije za MV-a.

     

    Ilustracija br. 1ilustracija br. 2ilustracija br. 3ilustracija br. 4.

     

    Vidite odmah da to nije nešto na što obično nailazimo u stripovima. Njegove table su puno siromašnije i slobodno se može reći lošije u odnosu na ove četiri ilustracije. Vidi se da se nije snašao u tom okruženju. On posjeduje iznimno realističan stil, koji bi sigurno došao do pravog izražaja kada bi mu se dalo vremena i po mogućnosti A4 format u ruke.

    Naravno kako što su i drugi spominjali, problemi su u često praznoj i nedovršenoj pozadini (drugi i treći plan), također Poe ponekad ne liči na sebe nego na nekakvog ćelavog starca.

    Ali sve su to detalji koji se mogu popraviti. Pozitivno je što su Sicomorovi likovi puno više od "krvi i mesa", nego u interpretaciji drugih crtača. Volio bih da je nacrtao više epizoda MV-a, jer sam siguran da bi s vremenom postao jedan od najboljih u ekipi.

     

     

    Ukratko:

    Zabavna priča u kojoj me iznenadilo otkriće da je Magični u mladim danima bio lovac na ucjene, što se odlično poklapa s temom "Kolekcionara".

    Manfredi je uspio prikazati Sir Scotta kao pravog psihopata. Između ostalog, stavio ga je u poziciju da ispija čaj manirima dostojnim visokog društva, a u isto vrijeme "uživa" u koljačinama i obračunima. A da ne spominjem morbidan postupak prepariranja i vađenja očiju na živo!

    Dobra i zanimljiva fabula, koja je začinjena s netipičnim crtežom. Str. 156. (Lib izdanje), središnja vinjeta.

    Više nego dovoljno za solidne ocjene.

    24.06.2011
    16:27:00 sati
    solar
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Ovo mi je veoma zabavna epizoda, kao neki klasicni 'trash'.  Sto se tice Magico Vento serijala, ovo mi je sigurno jedna od omiljenih prica: lako se procita, u jednom dahu, sa nezaboravnim likovima, koji su svi klasicni arketajps Divljeg Zapada.  Crtez nije bas najbolji, ali u neku ruku pase ovoj epizodi.  Na primjer, neki likovi, kao onaj Englez Sir Scott, pod Sicomorovom olovkom, izgleda totalno kao neka karikatura.  Naslovnica je sjajna: genijalna!  Citava prica me je dosta zabavila, i da mi je ovaj serijal ima vise slicnih prica.  Poe je veoma duhovit, kao i inace.  Nema sta, jedna od Top 10 MV epizoda.

    15.08.2011
    13:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    Crtež:(

    29.08.2011
    13:33:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Krato i slatko.

    27.02.2012
    11:04:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    8, 10, 3, 6

    Odlična epizoda, ali mi crtež nikako nije legao.

    21.05.2012
    23:03:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Ma trash priča sa ne najboljim završetkom. Crtež mi je sasvim ok.

    28.07.2012
    23:37:00 sati
    tekumze
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 77%

    8, 9, 7, 5

    U početku karikaturan crtež, kasnije se pretvara u nešto sasvim drugo, ali opet ne dovoljno da popravi ukupni dojam. Scenarij odličan. Baš me zanima kako bi izgledalo da je crtao netko drugi, ili da je ova tema iskorištena i u jednoj epizodi Tex-a.

    29.01.2013
    08:40:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Jako dobro ali je crtež upropastio strip. Da ga je barem Ortiz crtao. Galerija likova je odlična i svi (skoro svi) završili su kao voštane figure. Saznali smo i da je Ned bio lovac na ucjene. Budući da sam tek na početku ovog serijala i da sam pročitala svega desetak brojeva koji su izašli nakon ove priče još ne znam kud Manfredi ide sa Magičnim. Nadam se da će dobro ukomponirati ove detalje koje saznajemo o Nedovoj prošlosti u cjelovitost serijala jer će u protivnom napraviti neku bljuzgu. Za sad znamo da je bio vojnik i sin cijenjenog vojnika te da je bio lovac na ucjene...

    08.04.2013
    13:32:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Priča o jednom "death-out" turniru iz koje dobivamo djelić slagalice Nedovog života. Crtež je definitivno čudan,ali uopće nije loš,jer Sicomoro ima svoju viziju kako bi likovi u stripu trebali izgledati i eto, Poe je mali mamurni nosati i ružni patuljak...;) Zanimljiva naslovnica...
    29.05.2013
    16:05:00 sati
    Oki
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 5, 10

    28.11.2014
    20:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 10, 7

    Neznan zašto svi mrze crtež, meni je fenomenalan. Naslovnica je s druge strane osrednja. Strip odličan.
    28.02.2016
    00:09:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    03.10.2016
    08:34:00 sati
    Wayto
    uredi
  • wele

    Ukupna ocjena 63%

    6, 7, 6, 6

    16.01.2017
    09:58:00 sati
    wele
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 74%

    8, 9, 5, 8

    Kolekcionar mi je došao kao melem na ranu nakon prethodnih nebuloza sa velikim i ostalim vizijama, barem kada je u pitanju scenaristički dio posla. Manfredi je od sasvim obične i jednostavne western teme napravio priču za malo duže pamćenje, a opet niti jednog trenutka nisam imao osjećaj kako se radi o nečem izlizanom i puno puta viđenom. Bez daljnjeg da se primjećuje podosta sličnosti sa filmom Brzi i mrtvi, samo bez ženskog lika, ali je dosta toga složeno na dovoljno inovativan način da se ne osjeti ikakva namjera kopiranja. Nema većih predvidljivosti, što inače zna biti boljka ovakvih uradaka, pa se nesmetano može uživati u čitanju dok se scene izmjenjuju ispred očiju. Završnica se može svrstati u kategoriju očekivanih rješenja, što opet ne spada u nedostatke jer se podrazumijeva da glavni junak sigurno neće umrijeti. Zbog zamišljenih postavki radnja obiluje većim brojem likova, sigurno da neće svaki od njih ostati podjednako zapažen, postoji skupina prolaznika čija uloga potrošne robe prekraćuje vrijeme do stupanja na scenu važnijih faca. Njihov raspored kroz scenarij je simetričan važnosti koju predstavljaju, pa se tako neće dogoditi da neki od njih dobije manje ili više prostora nego što ga zaslužuje. Možda se međusobno fizički dovoljno razlikuju dok su karakterno svi tu negdje uz poneku iznimku, što je više nego dobro pogođeno za traženu namjenu. Ako želiš vidjeti što se događa u vučjoj jazbini naravno da tamo nećeš staviti zečeve već onoga tko može udovoljiti postavljenim zahtjevima. Vidimo reference na prvu epizodu Forth Ghost pa zatim na Lady Charity, baš mi je bilo fora što je spomenut onaj traper kojeg je Magični Vjetar izbacio iz vlaka prije nego je upoznao Poea. Kao i prethodne dvije epizode ova također starta u napuštenom gradu Blizzardu, koji za sada još uvijek pruža sigurno utočište dvojici prijatelja traženima od strane moćnog čovjeka. Ta sigurnost je nedavno bila na jednoj kušnji, nakon bliskog susreta sa prošlošću ipak je uspjela odbiti napad bez vidljivijih posljedica. Međutim, novi napad u obliku besparice polako stiže na vrata što bi trebalo pod hitno riješiti, mada nije baš jasno što će nekome novac ako ga nema gdje potrošiti. Grad duhova nije najidealnije mjesto za trošenje kao ni za zarađivanje novca, ali zato postoji grad gdje je to dostupno i još je dovoljno daleko od aktualnih problema. Border je mjesto gdje te nitko ne pita za ime jer su svi previše zauzeti kockanjem i klađenjem. Nema ni smisla da te netko ispituje u vezi identiteta kada ga već zna, tako je odmah u samom startu Poeova logika pala u vodu prilikom susreta s Cainom. Bogati sir Richard Scott organizira natjecanje u gađanju i svaki revolveraš je dobrodošao, a ne treba zanemariti ni veliku nagradu koju će dobiti pobjednik. Magičnog Vjetra toliko ne zanima novac koliko detalji iz vlastite prošlosti, a čini se kako Scott o tome zna više od njega samog. Manfredi je odlučio izvući na vidjelo još dio nepoznanica, povezavši Nedovu prošlost sa natjecanjem i ljudima koji će sudjelovati na njemu. U prvi trenutak se čini kako nije moguće napraviti ikakve usporedbe između šamana Siouxa i bande spremne da ubija za novac, ali ubrzo je dokazano drugačije i igra je mogla početi sa potpuno ravnopravne razine. Što je moglo natjerati Neda da u mladim danima postane lovac na glave, i je li možda kakva osobna tragedija ili nešto slično bilo presudno da ostavi taj posao i priključi se vojsci? Njegov odgovor ''bit će mi lakše ubijati ih'' na primjedbu o tome kakva se sorta ljudi nalazi na natjecanju, može biti nekakav podsvjesni stav čovjeka naviknutog na takve situacije. Odmah mu je bilo jasno o kakvom natjecanju se radi i svejedno je prihvatio da tamo sudjeluje, kao da je negdje duboko iz sebe otkopao mirnoću i hladnokrvnost svog bivšeg zanimanja. Što se tiče navedenih karakteristika Richard Scott ih također posjeduje u izobilju, jedino što ih on primjenjuje kako bi zadovoljio svoju strast prema dvobojima do smrti. Amerika mu pruža sve ono što Engleska nije mogla, s obzirom kako je sada prestar da bi osobno sudjelovao pronašao je drugi način za uživanje u prizorima ubijanja. Da postoji još morbidniji hobi od toga otkriva Scottova neobična kolekcija voštanih figura u prirodnoj veličini, a najbizarnije od svega je što veličina figura nije jedino što je kod njih prirodno. Neki će za Scotta reći da je bolesni luđak dok on sam smatra kako su ludost i genijalnost vrlo bliske, koliko se samo puta takva predodžba potvrdila u praksi. Iako među natjecateljima na Scottovom turniru ima toliko karakternih sličnosti, svejedno neće promaknuti ni određene različitosti, pa makar bile i one minimalne. Jordan Freeman je revolveraš koji već polako odustaje od takvog posla, vjerojatno i zbog svog tjelesnog nedostatka, ali će ovdje u posljednji trenutak upasti u igru jer ne želi nikome biti dužan. Pošto se priča da je u prošlosti punio groblja po gradovima, mora biti da je s godinama nešto omekšao ili jednostavno ne želi ubiti svakog neiskusnog dječaka koji ga izazove. Situacija sa Beckom je mogla poslužiti kao pokazatelj kako će se Freemanov lik dalje razvijati, pogotovo kada je stupanj ludila domaćina turnira dosegnuo maksimalne razmjere. Suradnja dvojice najpoštenijih natjecatelja je svakako logična jer je to bila jedina mogućnost da se zaustavi Scottovo ludilo, a ionako je postalo jasno da čak ni pobjednik turnira ne bi bio pošteđen sudbine ostalih. Iako u neku ruku predvidljiv, potez Magičnog Vjetra je nužan da bi vuk bio sit a ovce na broju, jedino nisam očekivao da će Freeman ići toliko daleko u prikazivanju uvjerljivosti zamišljenog plana. Završetak sa Scottovim pomoćnikom Jeremyjem je fantastičan, tko bi očekivao da će se sjetiti na taj način odati počast svom gospodaru. Kolekcionar je postao najvažniji dio vlastite kolekcije, njegovi detalji će zablistati u velikom sjaju a ime ostati zapisano u vječnosti, baš kao što je i priželjkivao.
    Nažalost, crtež ne prati kvalitetu priče i sigurno je najslabiji do sada na serijalu. Sicomoro me stilski podsjeća na Laurentija čiji crtež mi se također ne sviđa, sva sreća da radio samo dvije epizode. Pozadine su mu toliko siromašne detaljima a likovi ogavni, posebno se to odnosi na Poea koji je prava sprdačina. Kako ne bih puno narušio ukupni dojam ipak ću mu dati jedva prolaznu ocjenu, mada je iskreno nije zaslužio. Naslovnica vrlo dobra i jedna od rijetkih čiji motiv je prenesen iz scene unutar stripa. 

    20.10.2018
    01:12:00 sati
    DODSFERD
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Proteus
      Kod: TX ZS 33/984/985
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 10.7.2020. 15:34:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 330
    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 778
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 8
      Broj pogleda: 525
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1858
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 696

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2561
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2440
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 3
        Broj pogleda: 1858
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1567
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1305

      Aukcije

      Forum