Bedlam

Magični Vjetar

MV LIB 7b | 96 str.

Psihijatar dr. Foster našao se pred neobjašnjivim slučajem. Njegova štićenica, Audrey, ubila je svog muža tvrdeći da se on pretvorio u ogromnu čegrtušu. Nakon toga, cijelo vrijeme proganja je duh zmije i medicina je nemoćna pa tako dr. Foster u pomoć poziva Magičnog vjetra koji će pokušati razjasniti tu misteriju. Međutim, za dolazak šamana Siouxa i njegovog prijatelja Poea saznao je i njihov zakleti neprijatelj Howard Hogan…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Đavolja leva ruka - Bedlam - Čovek-mačka
  MV GOLC 7
 • Đavolja lijeva ruka - Bedlam - Mačji čovjek
  MV LIB 7
 • Bedlam
  MV WIZ 20

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Bedlam
  MV SR 20

ZANIMLJIVOSTI

 • prvi i jedini rad Corrada Roia na MV
 • Priča je nastala prema manje poznatoj Lovecraftovoj pripovijetki "The course of Yig" (podatak iz Blizzard gazzette #22)
 • Bedlam je bio skraćeni naziv za prvu psihijatrijsku bolnicu na svijetu, "Betlehem Royal hospital" u Londonu. Kasnije se tim terminom dugo vremena u medicini označavalo psihijatrijske ustanove ili popularno "ludnice"
 • "Bedlam" je i naziv istoimenog horror-filma iz 1946. sa Borisom Karloffom u glavnoj ulozi
 • str. 122.; "Benjamin Rush" je stvarna povijesna ličnost. Interesantna osoba, uz razvijanje moderne psihijatrije, slavu je stekao kao jedan od potpisnika Deklaracije o nezavisnosti
 • str. 149; zamka sa snove ("dream catcher"), omiljen artefakt među Siouxima. Danas iznimno popularan artikl koji možete kupiti u suvenir-šopovima u Sj. Americi i šire
 • Doktor Fostera upoznali smo smo u epizodama "Kameno Lice" (MV knjiga 3 i 4). Jedan od njegovih štićenika bio je Derek Dish koji je jedan od glavnih junaka u toj priči
 • sa vodenom zmijom "Uncegila" (ili Unktehi), Magični vjetar se susreo u epizodama "Dugi nož/Sin Zmije" (MV knjiga 3 i 4).
 • U mitološkoj predaji Sioux Indijanaca (Lakota) "Zuzeca" predstavlja gigantsku kopnenu zmiju, moć zmije ili običnu čegrtušu.
 • str. 196., završni kadar na kojem vidimo kako Herberta opsjeda Zuzeca. Posljedice toga vidjet ćemo u epizodi "Nemilosrdni"(MV knjiga 8)"

Strah od zmija star je gotovo koliko i čovječanstvo samo a o zmiji se kao o nečemu negativnom govori sve od Biblije pa ovamu. Sve do danas, razvijene su mnoge metode koje omogućuju da savladamo tu nezgodnu osobinu, a pošto živimo u modernom vremenu, čak je i moguće skinuti mp3 fajl sa neta i pustimo da nas kompjuter sam liječi... Priznajem da se i sam strašno bojim zmija, međutim ne toliko kao i nesretni Walker, kojeg je (baš kao i njegovu obitelj) zmija obilježila za cijeli život. Nije ni slutio da će ubijanjem jednog gnijezda prepunog čegrtuša koje je slučajno pronašao na svom zemljištu, na sebe navući bijes Zuzece, božanstva Zmije, koji će ga progoniti do smrti pa i nakon nje.

Ne želeći pretjerano otkrivati sadržaj, dovoljno je reći da je ovo još jedna od epizoda gdje je Ned pozvan da razriješi misterij (npr."Top"), a uz Nedovo istraživanje i demonstraciju šamanskih moći i rituala (koji se baš kao i kompletan serijal temelje na autentičnim povijesnim podacima koje je Manfredi godinama prikupljao prije nego je krenuo sa MV), tu je još i Howard Hogan (pojavljuje se tek na jednoj stranici) koji preko svojih špijuna saznaje kod koga su odsjeli Ned i Poe, te šalje svoje ljude da se obračunaju sa njima. Slijedi napeti finale u kome je Audrey oslobođena noćnih mora uz visoku cijenu, a Ned i Poe izlaze kao pobjedinci i nakon još jedne bitke sa Hoganovim plaćenicima koje predvodi Herbert. Tko će dobiti rat, vidjet ćemo u idućim knjigama. Još malo o crtežu. Čini mi se kako nije bilo nikakve dileme oko toga tko je najprikladniji crtač za ovu epizodu. Razmislimo malo, tko bi u Bonelli-staffu najbolje odradio priču u kojoj dominiraju ljigave zmije, histerične žene, tamna ludnica krcata pacijentima, potomci mješanci čovjeka i zmije itd?

Naravno, najbolji izbor je nama dobro poznati Corrado Roi koji je svoju slavu stekao na Dylan Dogu, a lijepo ga je vidjeti i u MV. Iako često osporavan kao preukočen i hladan crtač, radi se o crtaču stvorenom za ovakav tip radnje. Izvrsno je dočarao atmosferu u ludnici, te horror scene sa zmijama mada ostaje činjenica je da se, očito nenaviknut na Divlji zapad i 2. polovicu 19. stoljeća, uglavnom usredotočio na crtanje likova izbliza, a veće kadrove je izostavio. Može se povući paralela i sa DD #20 "Iz dubine", kojeg je također crtao Roi i koji također govori o napuštenom djetetu i njegovoj tragičnoj sudbini. Venturijeva naslovnica je dobra, mada bi odgovaral još malo tamnije boje te pokoja zmija. Parlovljeva naslovnica nema veze sa ovom epizodom tako da ocjena ide Venturiju.

Dakle radi se o jednoj epizodi koja nema većeg značaj za kontinuitet, ali nudi solidnu zabavu sa kombinacijom horrora, indijanske mitologije, dobrog crteža, te još jednog sukoba Magični vjetar-Hogan, koji je i ovog puta indirektan jer se njih dvoje (još) nisu susreli. Uz to, baš kao i u većini epizoda, prisutna je i »ekološka poruka«. Naime, kroz strip poručuje nam da ne ubijamo životinje bez potrebe, ma kako nam se one možda ponkead gadile, te da imamo obzira prema prirodi. Vidljivo je to već od prve epizode ("Fort Ghost"), kad Ned sprečava da lovca iz dosade počne ubijati bizone (scena na vlaku, kad se po prvi put susreću Ned i Poe), a u dosta primjera Ned izražava sumnju nad bušenjem planina, crpenjem nafte itd.

I zapamtite – nemojte dirati zmije ako ne želite naljutiti moćnog Zuzecu! Kad taj nekog uzme na zub, teško mu se piše...

Magični vjetar by Corrado Roi

Naprijed

MV LIB 7a Đavolja lijeva ruka

MV WIZ 21 Čovek mačka

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • jasa

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Ljepota! Svaka mikro sekunda čitanja ovih MV-ova (knjige 6-8) je uživancija! Ipak najbolja priča mi je "Đavolova lijeva ruka"!
  02.08.2007
  19:46:00 sati
  jasa
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  izvrstan strip.predivan crtez meni omiljenog roia i steta sto je nacrtao samo ovu epizodu mv.
  03.08.2007
  10:16:00 sati
  dzoni
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Zmije gamižu!...a Roi ih crta!....Iskreno,moj omiljeni Bonelli crtač. 
  03.08.2007
  15:24:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  kad bi se u mom rodnom kraju pojavila neka zmija, nastao bi dar mar, ljudi bi se organizirali u potjeru, jednom je moj barba let lampom spalio pola suhozida, zajedno s navodnom riđovkom, uvijek mi se to gadilo, nisam ljubitelj zmija, ne bi ih uzimao u ruku, ali pretjeran je taj odgojeni strah... ah, zuzeca, kazni nas
  04.08.2007
  12:14:00 sati
  ken2
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  Prava je poslastica uživati u crtežu majstora kakav je Roi koji obrađuje temu iz fenomanalnog stripa kakav je Magični Vjetar. Recezent je pravilno naveo kako je Roi najprikladniji za obadu ovakvih tema gdje se susrećemo sa posjednutim ljudima, ludacima, ludnicama i čitavom mračnom atmosferom koja vlada u takvim prilikama, imao je dosta prakse u dragom nam Dilanu Dogu. Manfredini, s druge strane, nas opet uvodi u tajanstveni svijet indijanski vjerovanja iz kojih možemo vidjeti i naučiti u kojoj je mjeri taj narod bio vezan za prirodu i koliko je poštovao, što predstavlja veliku poruku ovdašnjem "sivom i betonskom" svijetu. Sa malo mašte čitalac bi mogao i osjetiti miris šume, dodir vjetra i ledenu jezu koje izbijajau iz mašte Manfredinija i iz pera Roija. Sve pohvale za ovu priču, kao, uostalom, i za ostatatak opusa o Magičnom Vjetru... Nadajmo se da će nas Roi jednog dana opet posjetiti...
  08.08.2007
  11:45:00 sati
  vope
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 80%

  7, 8, 9, 8

  Mislim da Roi nije slučajno dobio zadatak da nacrta ovu priču, jer je tipično Dylandogovska i da je umjesto Neda kao glavnog lika ovdje, Dylan, mogla bi proči i u DD serijalu. 
  Uh kako je zanimljivo spojiti horor sa Divljim zapadom, Manfredi se tu snalazi kao riba u vodi i to je glavni razlog zašto mi je kao ljubitelju vesterna, kojemu je Dylan Dog već pomalo dosadio, Magični Vjetar odličan strip! 
  10.08.2007
  15:30:00 sati
  dcopic
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  7, 7, 9, 8

  Prilično zabavna epizoda, strah od zmija, malo priglupa indijanska kletva-što bi trebalo napraviti da nadješ bunar zmija na svom imanju nego ih potamaniti.Inače,i u Bibliji je zmija jednom u pozitivnom kontekstu-kad je Mojsije podignuo mjedenu zmiju u pustinji kao znak spasa svima koje ujedu pustinjske zmije-analogija s podignućem Sina čovjećeg na drvo križa kao simbol spasa,takodjer.Za Freuda zmija je falusni simbol,iako je u ovoj priči mnogo snova Manfredija nisu zanimale takve konotacije.Evo,baš danas u Jutarnjem vijest iz Amerike,neki farmer je ubio čegrtušu odsjekavši joj glavu,a kad  ju je htio baciti ujela ga je odsječena glava,jedva je ostao živ.Kažu da se tako nešto ne pamti,znanstvenici kažu da je posljednji refleks.Da nije ipak, Zuzeca!
  11.08.2007
  10:32:00 sati
  fantom
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 9, 7

  Doista je šteta što je ovo jedini rad Roi-a na MVu.
  12.08.2007
  00:57:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 57%

  5, 6, 5, 9

  Uopće nisam impresioniran ovom epizodom kao vi. Odvratna epizoda sa zmijama koje je Roijev crtež učinio još odvratnijom, a onog čudovišnog sina od Audrey da i ne spominjem. Jedino naslovnica liči u nešto.
  15.08.2007
  12:37:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  Zadivljujuće je koliko se zanimljivosti iz indijanske kulture i nastanka današnjeg SAD-a može saznati iz ovog serijala. Posebno mi se sviđa ekološka poruka koja se proteže kroz svaku epizodu i pokazuje nam kolika je štetočina bijeli čovjek bio (i još uvijek je) na prostorima Amerike. Amerikanci su danas sposobni sve uradit (ako treba i atomsku bombu bacit) da bi zaštitili svoj ugodni način života ovisan o fosilnim gorivima, iako se već dobrano pokazuju posljedice toga pretjeranog iskorištavanja prirodnih bogastava. Kao što je u filmu "Matrix" rečeno, samo se još virus tako ponaša.Mislim da je Roi najbolji crtač za ovu epizodu. Meni najbolji, Ortiz, se nebi s ovom temom dobro snašao i, mislim, da epizoda nebi bila upola ovako dobra da je netko drugi to odradio. Orginalne naslovnice mi se baš ne sviđaju, pa tako ni ova nije nešto posebno (naslovnice koje je nacrtao Parlov su mi puno bolje).
  15.08.2007
  15:20:00 sati
  Spock
  uredi
 • D.J.

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Uzbudljiva horror epizoda sa majstorom atmosfere Roi-evim crtezom! Cak ni originalna naslovnica nije losa.
  28.08.2007
  21:55:00 sati
  D.J.
  uredi
 • HC

  Ukupna ocjena 63%

  5, 5, 8, 9

  Po meni do sada najgora epizoda, dok su Đavolja lijeva ruka i Mačji čovjek, koje su u istoj knjizi, za sada najbolje od MV-a. Crtež je jako dobar, posebno mi se sviđa kako Roi crta Poa. Dexter je napravljen tako predvidljivo da se na njegovo prvo pojavljivanje odmah vide njegove namjere. Da se Hogan nije umiješao u priču ovo bi za mene bilo nečitljivo. 
  29.08.2007
  10:28:00 sati
  HC
  uredi
 • risbozg

  Ukupna ocjena 85%

  8, 8, 9, 10

  04.09.2007
  12:30:00 sati
  risbozg
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Najveca mana ove price je sto dolazi iza fenomenalne " Djavolove Lijeve ruke",a prica je ipak nesto inferijornija ali ipak jako dobra.Ned ponovo ratuje sa zmijama(ovaj put dobrim).Kod citanja cijelo vrijeme se osjeca napetost i neizvjesnost,a cak i kraj u kojem sam ocekivao da ce se Manfredi malo zagubiti fino se raspleo.Ja zadovoljan!
  18.11.2007
  12:36:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • targon

  Ukupna ocjena 88%

  9, 8, 10, 7

  Ne znam tko bi kritizirao Roia, crtež je fantastičan; prava šteta što se više ne pojavljuje u Magničnom staffu. Atmosfera pogođena, a posebno je možete osjetiti kad vidite onog zmijskog sina kako gmiže u čeliji. Inače, baš ova epizoda sjajno dočarava koliko je temeljito Manfredi uronio u indijansku mitologiju, za to kapa dolje, kao i za jako dobar scenarij i odličnu priču. Jedino me naslovnica nije oduševila, upravo kako je netko već istaknuo, da bi slika bila potpuna nedostaje zmija.
  04.12.2007
  09:15:00 sati
  targon
  uredi
 • Windwalker

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Stvarno dobra epizoda. Roi fenomenalan. Bilo bi mu bolje da je napustio Dylana koji novijim epizodama sve više propada i prešao k Magičnom Vjetru. Naslovnica skoro odlična.
  11.03.2008
  12:39:00 sati
  Windwalker
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  E, to je to! Najbolja epizoda Magičnog Vjetra u prvih dvadesetak brojeva. Stvarno maestralno, kao što to govore komentari prije mene. I do sada smo imali elemente horrora u ovom serijalu i premda ga je bilo na kapaljku, ja sam bi zadovoljan... Ali tek u ovoj epizodi dobivamo (dylandogovski) horor u punom smislu, a on se manifestira u toj Zuzeci, ljigavim zmijurinama i psihodeličnom ozračju. U biti, meni zmije nisu previše gadljive; ja se bojim morskih pasa:)))). Šalu na stranu. Moram priznati da se i ja odsad lagano bojim Zuzecine kletve. Ma što da kažem... Manfredi je stvarno obavio sjajan posao i priča "štima" u potpunosti. Čim vidiš onog gadnog zmijinog sina kako gmiže, okrene ti se želudac. A tek ljubav one žene prema tom čudovištu... bljak. Ovaj "bljak" potvrđuje da je ovo super epizoda. Pojavljuje se Hogan&Herbert, što je isto tako dobar potez. Crtež je za svaku pohvalu. Roija nisam prije previše zapažao, ali stvarno je predobro oslikao ovu priču. Zapravo, nitko ne bi mogao bolje nacrtati komešanje i gmiženje svih onih zmijurina u jarku ili u kakvom mračnom kutku ludare. Da je bar zauvjek prešao sa zamornog Dylan Doga u MV. Venturijeva naslovnica je u biti jako dobra, ali zbilja joj fali koja zmijica:)). Toplo preporučam!!!
  20.04.2008
  22:35:00 sati
  Inferno
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 86%

  9, 10, 8, 5

  Odlično. Ha, jebote je ono dijete ružno. Sva sreća da ga je onaj Herbert ubio. Ponovo vidimo doktora Fostera i susrečemo se sa hororcem u stilu Dilan Doga. Roi je dobar. Venturi kao i občno, loš.
  01.02.2009
  22:31:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Archy

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jako dobra epizoda, meni najbolja u ovoj knjizi. Ima ono nešto što pogodi u sridu. Likovi su mi fantastični.
  03.03.2009
  17:40:00 sati
  Archy
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 82%

  8, 7, 10, 7

  Roi je jednostavno fantastično dočarao svu atmosferu koja se vrti oko zmija, jednih od najodbojnijih gmazova bijelcima, dok ih Lakote cijene i poštuju. To poštivanje prirode i svakojakih životinja od strane sjevernoameričkih domorodaca uvijek u meni pobudi strahopoštovanje. Šteta što nema više takvih ljudi. Još jednom pohvaljujem Roija, jer stvarno je odličan i meni jedan od najomiljenijih iz Bonelli-staffa.
  14.04.2009
  00:27:00 sati
  Panon
  uredi
 • zare80

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Sve na mestu i maksimalno. Ovo sa verovanjima vezano za zmije me je oduzevilo
  13.06.2009
  21:04:00 sati
  zare80
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  8, 8, 9, 7

  Ne prave ga vishe ovakog, tuga.
  07.11.2009
  11:58:00 sati
  kasper
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Mitološki Zuzeca, sukob s archnemezisom Herbertom/Hoganom, Corradova lovecraftovska atmosfera plus gomila indijanske magije - koncept za odličnu priču!

  19.01.2010
  18:57:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Guzonjin sin

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  28.06.2010
  12:39:00 sati
  Guzonjin sin
  uredi
 • Ukupna ocjena 83%

  9, 7, 9, 8

  Sjajno :) što se tekstualnog dela tiče, meni i bolje od prethodne epizode. Samo da Wizard ovo izgura..

  Edit: Ne da Wizard nije izgurao nego i opala ocena na drugo čitanje, 12 godina kasnije. 

  Priča u suštini dobra ali mana kao i uvek kod bonelija, ta potreba da se priča nagura u određen broj stranica i samim tim uvek deluje zbrzano pred kraj. 

  04.10.2010
  13:27:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • Ukupna ocjena 90%

  9, 8, 10, 9

  24.06.2011
  13:47:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  29.08.2011
  13:19:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  "...Gdje završava noćna mora, a gdje počinje stvarnost?"

   

  Ovo je Dylan-dogovska epizoda s Dylan-dogovskim crtačem, evo par kadrova koji su mi se svidjeli...

   

  Roieva verzija Poea  -  Ima da se smrzneš, (Audrey)  -  Roieva verzija Magičnog

   

  Sviđa mi se za promjenu čitati strip koji barem u nečemu imitira stvarni život, u kontinuitetu događanja. MV nije skup zasebnih epizoda napisanih neovisno jedna od druge. Neka vrsta progresije, promjene ipak postoji.

   

  ...sjene na konjima su impresivne  -  Noćna mora

   

  Još jedanput je Hogan pokušao zapapriti našim junacima i usput smo dobili zgodnu pričicu s (uobičajenim) indijanskim legendama smještenim u bjelački sanatorij. Zgodna kombinacija. Bijelci i indijanske legende=ludilo (Bedlam). ;)

  Nategnut je onaj dio o Audrynom sinu. To da je on čovjek-zmija je previše, inače ostalo je jako zanimljivo sročeno.

  Solidna priča, dovoljno zanimljiva da može dobiti dobre ocjene.

  05.03.2012
  02:12:00 sati
  solar
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Vrlo simpatična priča.

  05.03.2012
  22:17:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  8, 7, 8, 6

  Dobra priča.

  29.07.2012
  22:55:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Ukupna ocjena 75%

  7, 7, 9, 6

  07.12.2012
  15:22:00 sati
  coszinus
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  19.01.2013
  21:14:00 sati
  velka031
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 92%

  9, 9, 10, 8

  Sasvim solidna i ok priča. Ne bi ispala tako dobra da tema nisu zmije, i da je crtao netko drugi!

  29.01.2013
  08:42:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Baš sam se veselila ovoj epizodi jer me baš zanimalo vidjeti dragog mi Roia u jednom vestern horroru. I nije me razočarao, njegovom melankoličnom i depresivnom crtežu odgovara jedna ovako mračna priča s mračnom atmosferom. Ludnica s najvećim luđacima, jedna polu-lucidna žena i njezin monstruozni plod. Uz "Olovno nebo" ova epizoda mi spada u vrh MV.

  08.04.2013
  18:00:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Jedna od najboljih epizoda Magičnog Vjetra do sada...mračna,ljigava horror atmosfera kakvu najbolje oživjeti može samo majstor Roi!
  30.05.2013
  23:52:00 sati
  Oki
  uredi
 • Villain

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 10, 7

  E ovde imamo Magičnog Dog-a :) Čak je i Roiev crtež doprineo svemu tome.

  Kod Magičnog je specifično to (a i u SBE svakako) što čim vidite crtača odmah je jasno kakva se epizoda očekuje.

  Kletva na indijanski način, sasvim fino prikazana i dočarana ponovo sa neočekivanim zapletom i raspletom, koji ide MV-u na ruku, da bi mu kasnije mnogo i značio jer stiče novog saveznika...

  28.11.2013
  12:06:00 sati
  Villain
  uredi
 • Ukupna ocjena 80%

  8, 8, 8, 8

  13.08.2015
  23:38:00 sati
  dylan_dog12
  uredi
 • Wayto

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  Jako zanimljiva horor epizioda,Roi ko stvoren za ovaku epizodu.

  03.10.2016
  21:24:00 sati
  Wayto
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 81%

  7, 7, 10, 9

  Mracno i atmosfericno.  Epizoda i atmosfera su prave Dilan-Dogovske, i Roi je ovdje u najboljoj mogucoj formi: ovo kazem bez zajebancije.  Sumnjam da je ikad bio bolji nego sto je bio u ovoj epizodi, i ovo vam govori osoba koja nije uvijek bila njegov fan.  Ne samo da je prica o bracnom paru kojem popadne neka vrsta zmijskog prokletstva, nego je i graficki stil dosta strasljiv, a pogotovo i odvratan.  Ona sin Audrey je super smisljeno cudoviste, i kraj epizode je dosta jeziv.  Roi mozda nije dugotrajni crtac za ovaj serijal, ali povremeno ako se bude ovako ubacio da popuni neke mracne price, nema nista bolje za oci.  Scenarij je vrlo dobar, a naslovnica odlicna.  

  01.06.2017
  16:19:00 sati
  acestroke
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 79%

  8, 7, 9, 7

  Bedlam je prva čistokrvna horror epizoda na serijalu koja u sebi ne sadrži ni western ni elemente nekih drugih žanrova. Kao što se vrlo lako može primjetiti, ovo bi bez problema prošlo u Dylan Dogu kada bi se zamijenili glavni junaci, a da dojam bude potpun pobrinuo se Roijev crtež. Pošto smatram da Magični Vjetar ne treba biti kopija Dylan Doga, moram priznati da je postojao neobičan osjećaj prilikom čitanja, i vjerojatno zato priču nisam doživio kao nešto posebno, kako idejom tako i scenarističkom izvedbom. Daleko od toga da se radi o lošem uratku, smatram da će kao solidna zabava ispuniti svoju namjenu i pobuditi zanimanje kod većine čitatelja, kod jednih više a kod drugih manje. Nakon što je u epizodi Ratnikova sjena podsjetio na besmislenost ubijanja životinja samo zbog trofeja, ovdje se Manfredi pozabavio sa gmazovima, koji unatoč svojoj skromnoj veličini postižu veliki efekt straha kod ljudske populacije. Stvarno je vrlo malo onih koji u zmijama mogu pronaći išta privlačno, takav skoro urođeni način razmišljanja se jako teško mijenja, barem kada su u pitanju civilizirani dijelovi svijeta. Iako živim na području gdje uopće nema otrovnica, svejedno ne želim vidjeti ni potpuno bezopasne zmije i najbolje se osjećam kada se nalaze što dalje od mene. U Bedlamu je scenarist maksimalno približio strah od zmija i učinio ga gotovo opipljivim kroz postupke nekih svojih likova, na takav motiv još je dodao klasične horror elemente pojačane indijanskim mitom o zmijskom duhu. Vjerno je dočarao kako pojedinac reagira kada se susretne sa svojim najvećim strahovima, koliko je daleko spreman ići da se riješi takvog utega, i što je u stanju napraviti kada posumnja da se stvari ne razvijaju predviđenim tijekom. Pokazao je i to jesmo li dovoljno jaki da prihvatimo ono što je na prvi pogled neprihvatljivo, ono što nas užasava do te mjere da ne želimo razmišljati o tome kao o realnoj mogućnosti. Istina da ovdje određene scene same po sebi nisu realne, ali se lako mogu ubaciti umjesto nekih drugih situacija u stvarnom životu da bi se otkrilo kako će čovjek postupiti kada se pronađe u njima. Osim straha od zmija Manfredi se dotaknuo ustanova za mentalne bolesnike i načina na koji su nekad davno funkcionirala takva mjesta. Nije tajna kako su se u takozvane ludnice na silu zatvarali pojedinci koji nisu bili pravi mentalni bolesnici, već su jednostavno imali nesreću da su zasmetali nekom važnom i dovoljno moćnom da završe iza mračnih zidova. A niti pravi bolesnici nisu imali tretman dostojan čovjeka nego su većinom kažnjavani zbog svojeg stanja, tako da se može reći kako su mentalne ustanove više bila mučilišta nego lječilišta. Ovdje se doktor Foster dotaknuo Benjamina Rusha, kolege po struci, povijesne ličnosti i oca američke psihijatrije, koji je imao grube metode liječenja jer je smatrao kako bol i patnja pomažu zdravstvenom stanju bolesnika. Na sreću po bolesnike u Bedlamu, doktor Foster je odbacio Rushove i radije odabrao humanije metode liječenja sa više rizika, sigurno da ni one neće koristiti u mnogim slučajevima, ali će barem pacijenti u većoj mjeri biti pošteđeni teških trenutaka. Fostera smo već vidjeli u epizodi Kameno lice gdje nije imao gotovo nikakvih uspjeha u liječenju poremećenog Dereka Disha, a izgleda da nije puno bolja situacija ni sa sadašnjim pacijentom, tj. pacijenticom Audrey Davis. Već prema uvodnim scenama se može naslutiti što će točno Audrey napraviti da završi na takvom mjestu kao što je Bedlam, u ranoj fazi je došlo do zapleta i dalje je trebalo samo otkrivati detalje do konačnog rješenja. Kada netko smatra da mu samo indijanska magija može pomoći to mora značiti da je u prošlosti na neki način bio povezan sa istom. Kroz flashbackove će isplivati kako je strah od zmija bio okidač s kojim je počela cijela agonija, koga jednom zmija ugrize taj to neće zaboraviti i Walker je dobio neutaživu želju da ih uništava, čak i kada mu ne prijeti nikakva opasnost od njih. Za razliku od bijelaca indijanci smatraju kako su zmije njihva braća, donose im kišu i štite ih od drugih štetočina, a za uzvrat traže samo da ih ljudi poštuju. Walker se ogriješio o takvo nepisano pravilo i navukao na sebe bijes zmijskog duha Zuzece, da bi ispravio pogrešku morat će puno toga pretrpjeti kako bi jednog dana dobio njegovu milost. Ali, put do oslobođenja je vrlo dug i koliko god se trudio nije mogao sakriti strah i gnušanje prema odvratnim gmazovima, a Zuzecu je nemoguće prevariti samo običnom željom za ostvarenjem cilja. Kako naučiti voljeti ono čega se toliko užasavaš, kako usaditi u sebe nešto što ti stvara pretežak teret za nošenje na vlastitom putu prema iskupljenju? Vrlo je vjerojatno da Walker ne bi ni stigao do željenog cilja jer su neke prepreke jednostavno nepremostive, a Audrey je samo još dodatno pogoršala situaciju odlukom da ga zaustavi na tom putu. Zato je kletva namijenjena Walkeru postala njezina, sudbina se pobrinula da je stavi na potpuno istu kušnju ponudivši joj samo jedno rješenje, a do njega stoji ogromna količina užasa. Potpuno je pogođeno ubacivanje Audreyinog sina jer niti jedna druga situacija ne bi mogla dočarati težinu Zuzecinog zahtjeva, a da opet taj zahtjev ne bude doslovno kopiranje Walkerovog slučaja. Ako ću govoriti o promašenim stvarima onda je to uvođenje Hogana u radnju, on ovdje nije bio potreban jer ne paše toliko za priče klasične horror tematike. A nije mi ni logično da Hogan ima svog čovjeka čak i na takvom mjestu kao što je ustanova za mentalne bolesnike, kako je mogao predvidjeti da će Magični Vjetar i Poe jednom doći u Bedlam. Alexova uloga se pokazala presudnom, tko bi rekao da će Zuzeca preko njega pomoći Audrey da se suoči sa svojom kušnjom i uspije izaći kao pobjednik iz toga. Ali to ne znači da je Zuzecin posao priveden kraju, dok Audrey završava svoj put iskupljenja netko drugi tek započinje onaj prepun teških i tjeskobnih trenutaka. 
  Da je ovo crtao netko drugi vjerojatno ne bi pogodio potrebnu atmosferu, Roi se ovdje snašao kao riba u vodi što nije bilo upitno niti jednog trenutka. Jedino mi malo smeta što na trenutke lik Magičnog Vjetra izgleda previše mračno i zbog toga mu neću dati najveću ocjenu. Naslovnica solidna, za nešto pamtljivije nedostaje lice barem jednog od zatvorenih luđaka

  24.10.2018
  01:13:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  01.09.2020
  21:28:00 sati
  benx40
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Savrsen izbor crtaca za ovu epizodu. Imao sam utisak da citam dilana a ne magicnog.

  14.12.2020
  05:06:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  Đizs Krajst, al' ga pretjeraste s ocjenama. U redu je ovo, ali ništa spektakularno. Konačno jedna MV epizoda koja zrači pravom horror atmosferom, unatoč konstantnim Manfredijovom ponavljanju jedne te iste formule za kreiranje epizode. Ono, neko drevno indijsko božanstvo, opsjednuti pojedinac, standardni MV-ovi obredi i Hoogan iza kulisa. Rojiu, naravno, ne godi western setting, čak je i morao prilagoditi svoj stil, no teško da bi sve one scene sa zmijama i zmijolikim čudovištem bile toliko efektivne bez njegovog angažmana.

  06.03.2022
  02:28:00 sati
  drogsy
  uredi
 • tex2

  Ukupna ocjena 83%

  8, 8, 9, 8

  Jedna dylandogovska priča, horor, legende, indijanska kultura, Roi, naslovnica, sve štima, sve jako dobro.

  11.03.2024
  20:23:00 sati
  tex2
  uredi

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 512
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1372
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1190
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1263
  • Leteći Holanđanin
   Kod: KT VG 132/133
   Ocjena: 84%
   Vrijeme: 14.6.2024. 9:38:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 1389

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1941
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1781
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1710
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1680
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1615

   Aukcije

   Forum