Novi stan

Martin Mystere

MM ALM 2a | 87 str.

Dok Martin po dvjestoti put razmišlja o preseljenju zbog nedostatka prostora za knjige, dobiva pismo o izbacivanju iz stana u Washington Mewsu. Pomalo očajan, u novinama pronalazi oglas firme Nekretnine budućnosti koja nudi stanove po nevjerojatno niskim cijenama.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 74%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*7

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Novi stan - Dokument Lambda
    MM ALM 2
  • Kako je Donald Tramp spasao svet - Dokument „Lambda“
    MM VCZS 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Condominium, ovvero, come donald trump salvo´ la terra
    MM AL 1990

ZANIMLJIVOSTI

  • Ovaj Almanah objavljen je u Italiji krajem 1989. godine, a kod nas je objavljen u izdanju Libellusa 2007. godine.
  • Idejna baza za priču izgleda da je posuđena od kratke SF priče "Carbon Copy", pisca Clifforda Donalda Simaka, a prvi put je objavljena u prosincu 1957. u časopisu Galaxy. U Carbon Copy također se govori o izvanzemaljcima koji prodaju kuće po nevjerojatno niskim cijenama, zahvaljujući tehnologiji čiji efekti su istini onima kako je to opisano u Mystereovoj pustolovini. Naracija, neki momenti priče i likovi su izmijenjeni od strane Castellija. Osim toga, pedesetih godina Donald Trump je bio dječarac! ;)
  • U Libellusovom izdanju osim ovoga almanaha imamo i slijedeći Dokument Lambda u Italiji objavljen krajem godine 1990. Na samome početku ove priče imamo kratki Martinov uvod u kojemu objašnjava kako je došao do ideje za ovu priču. U sredini izdanja po običaju nalazi se rubrika Krešimira Mišaka Na rubu misterija. Krešo nam ovoga puta piše o Smaku svijeta u tekstu naziva Sva lica Armagedona.
  • Dossier koji sadrži originalno talijansko izdanje iz 1990. godine sadrži razna proročanstva koja su proroci i gurui više ili manje točno predvidjeli za blisku budućnost. Vjerojatno bi bilo zabavno vidjeti koliko se toga obistinilo! ;)
  • U priči se pojavljuje Donald Trump, poznati svjetski businessman odnosno građevinski magnat. U naslovu priče nalazi se ime žive osobe, točnije Donalda Trumpa, što je prema nekim navodima, prvi put u povijesti Bonellija.
  • Dok je u knjizi Douglasa Adamsa Vodič kroz galaksiju za autostopere, Zemlja uništena zbog galaktičkog brzovoznog puta, u ovoj priči zamalo je uništena zbog Zemaljske birokracije! :-)
  • Tri službenika "Real Estatea" uzeli su imena trojice aktivnih političkih lica: George Bush, Margareth Thacher i Muhammar Ghaddafi. U reprintu Extra MM iz 1998. godine., ta imena su promijenjena u Boris Jeljcin, Hillary Clinton i Saddam Hussein, da bi priča izgledala u duhu vremena. E sad, Libellus je stavio stare nazive likova, što bi čak i bilo aktualnije jer je u doba izdavanja George Bush opet na prvim stranicama svih svjetskih novina dok se Jeljcinu izgubio svaki trag!
  • Squinz/Skvinc, strašni uništavač svjetova, izgledom jako podsjeća na Plutona, psa iz Disneyevih crtića sa čuperkom na glavi poput Pere Djetlića, također Disneyevog junaka.

Kad sam se primio čitanja ovog almanaha, unaprijed sam otprilike znao što me čeka. Neka zabavna priča iz Martinove glave odnosno Castellijevog pera, koji nam uvijek pripreme neku neobičnu, da ne kažem nemoguću priču. Uglavnom koncept almanaha je zamišljen kao Martinovo pripovijedanje svojih priča na granici ili debelo preko ruba stvarnosti. To su uglavnom priče koje sa svojim konceptom ne bi pronašle mjesto u redovnoj seriji.

No vratimo se malo na ovu priču, koja me je skroz ugodno iznenadila sa svojim običnim početkom, ali ludim završetkom. Priča počinje sa Martinovim i Javinim slaganjem knjiga, koji muku muče kako da ih sve uguraju na police, jer mjesta jednostavno više nema! Ne samo na policama, već nigdje u stanu. To me je odmah podsjetilo na slične probleme nas kolekcionara stripova koji stalno iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec gomilamo stripove i razbijamo glavu gdje da ih sve utrpamo. Jedno od mogućih, ali i najskupljih rješenja je preseljenje u veći stan ili kuću, a to ne samo velikoj većini ljudi, već i Martinu predstavlja problem, jer si sa svojim rastrošnim načinom života ne može priuštiti veći basnoslovno skupi stan na Manhattanu.

No tada na scenu stupa firma Nekretnine budućnosti koja se bavi prodajom nekretnina na odličnim lokacijama po nemogućim, preciznije po desetak puta nižim cijenama kvadrata stana od tržišne vrijednosti. Martin je naravno bio skeptičan, ali nakon svih mogućih provjera i razgledavanja stan je kupljen…

I tu završava prvi, nazovimo ga normalnim dijelom priče, a zatim Castelli pušta mašti na volju i ono što dalje slijedi urnebesna je zabava sa svemircima sa planeta XYRB, njihovim smiješnim imenima po hijerarhiji i psom Skvincom koji jede planete. Tu je i Donald Trump naravno, koji ne samo da je u ovoj priči spasio planetu, zajedno sa Martinom, nego i pokazao kako ima dobar nos za biznis, a to je i dokazao tako što je na kraju i u ovoj epizodi postao bogatiji za tko zna koliko milijuna.

XYRB100: „Koliko shvaćam, vi se bavite misterijima. Pa biste li mi mogli objasniti, kako sam se, od svih kuća koje smo prodali, teleportirao baš u onu u kojoj se je nalazio moj prijatelj Donald? Mogao sam doći bilo gdje … kod bilo kojeg od mojih klijenata koji nemaju nos za biznis…
Martin: „Odgovor je jednostavan, gospodine XYRB100. To je zakon koji vrijedi i u najudaljenijem kutku svemira: -od kad je svijeta i vijeka: „para na paru ide“ … odnosno kako kaže poslovica, vrag sere na veliku gomilu.

Skvinc, strašni proždirač svjetova!

Primjeri rangiranja stanovnika planete XYRB:

XYRB01 – Najniži, sramotan rang
XYRB25 – Knjigovođa
XYRB27 – Geometar
XYRB100 – Predsjednik Nekretnina budućnosti
XYRB1000 – Delegirani upravitelj
XYRB9999 – Smislio Veliki prasak

Crtač ovoga izdanja je Giovanni Crivello, koji je osim ovog almanaha nacrtao i slijedeći, a zatim i četiri epizode serijala Zona X. Radio je i na nekim tablama Mister Noa.

Knjigovođa XYRB25

Donald Trump

Naprijed

N/A

MM ALM 5a Efekt bumeranga

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 71%

    6, 8, 7, 8

    Castelli i dalje slijedi svoj ustanovljeni koncept "čak i za Mysterea nemogućih" priča s izrazitom dozom sarkazma i satire. Koje pak vjerojatno imaju uporište u stvarnim SF pričama, kao što je to slučaj s ovom – "Carbon Copy" od Simaka. Vjerojatno mu je čak almanah i bio samo zagrijavanje za serijal "Zona X" koja ide još korak dalje! Nova dogodovština vezana uz Martinov konformizam (stari stan je prepun knjiga – tema koja se konstantno rabi u serijalu), nemogući zaplet, nemoguće rješenje i sve to prožeto humorom, sasvim pristojan koncept za mene... Crivelli na tragu Alessandrinija.
    14.01.2009
    15:36:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    slabo.
    14.01.2009
    17:12:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 62%

    6, 7, 6, 5

    U zadnje vrijeme mi taj Marti nikako ne leži....Ovi me Almanasi dotukoše! Em jadno,em nikakvo...al opet više ocjene samo zbog nostalgije.
    14.01.2009
    18:52:00 sati
    kico
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    Izmišljena priča izvan kontinuiteta, kao u Zoni X. Kao što i sam naslov sugerira, ovo je jedna neobavezna, humoristična pričica. Davno sam je prvi put čitao, a sjećao sam se skoro svega prije drugog čitanja. To je jako pozitivna činjenica kada se priča o nekoj epizodi. Većinom se nakon par mjeseci ne mogu sjetiti priče uopće. To je i jedan od razloga što pišem ove komentare - da se lakše prisjetim. Ovdje nema tog problema, jer je priča originalna. Detalj kojeg sam zaboravio je da se pojavljuje Donald Trump i spašava Zemlju. Nisu tada ni sanjali da bi mogao postati predsjednik SAD-a.
    Crivello pokušava oponašati Alessandrinija, ali ne ide mu baš. Sreća pa u Martiju crtež ne igra toliko bitnu ulogu. Naslovnica originalnog izdanja M.M. Extra br. 10 zanimljiva - vrijedi za obje priče u knjizi.
    EDIT: 17.07.2018.
    14.01.2009
    19:17:00 sati
    Spock
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Super su mi ovi Martyjevi almanasi! Jednostavno opuštajući, ali ipak zanimljivi!Bolje od ovih novih priča!Skvinc kao da je izašao iz Looney Tunesa!Gušta sam čitajući!
    14.01.2009
    20:11:00 sati
    cibalia
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Dosta zanimljvih almanah, od ovih početnih ponajbolja priča. Priče nisu na nivou redovne serije iz tog perioda, ali nije loše.
    14.01.2009
    20:33:00 sati
    delboj
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    Ova luda epizoda mi se svidjela i mogu reći da mi je zasad najbolja priča iz MM almanaha.
    16.01.2009
    20:56:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    9, 9, 6, 8

    Interplanetarna poslovna suradnja - sjajno! Signor Castelli uistinu ima duha!
    17.01.2009
    23:00:00 sati
    76
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 50%

    4, 4, 7, 5

    Marti mi sve više vuče na Nathana Nevera...A ja ne volim NN. Nešto više ocene zbog starih vremena. 
    18.01.2009
    08:36:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Kreativno...neobično mi se sviđa.
    18.01.2009
    23:33:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Simpatična mi je ova epizoda, jer su Martinovi almanasi baš u stilu Dylanovih - prisutna je određena doza zafrkancije i ležernosti. Šteta što naslovnice za almanahe nisu orginalne, jer su dotične baš maštovite i neobične. Ocjenu dajem zamjenskoj.
    23.01.2009
    20:50:00 sati
    Panon
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    meni se jako svidio ovaj almanah, nemam nikakvih zamjerki, baš po mom ukusu! Nije za 10, al je za 9  
    27.01.2009
    20:04:00 sati
    tex2
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    Za razliku od nekih drugih junaka (npr. Texovih ili Nathan), Martijevi almanasi  sa svojim neozbiljno-satiričkim konceptom mi nikako ne leže i malo je onih sa kojima sam bio baš zadovoljan nakon čitanja. Kod ovog je ideja još donekle ok, ali nastavak i susret sa vanzemaljcima i psom me je - baš kao što kažu prijatelji Srbi - smorio . Ali neka je i slovenski zet Donald Trump dobio svojih 5 minuta..Složio bih se sa recenzentom oko slaganja stripova, to je boljka nas kolekcionara a kod mene to malo-pomalo prelazi u opsesiju. Jer kad mi se neda čitati, onda jednostavno otvorim police i preslažem, dodajem, pravim nove rasporede itd..to mi je jedan od najomiljenijih načina opuštanja ;-))
    14.02.2009
    10:22:00 sati
    Aco
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 7, 7

    nije loše, zabavno, kad nudiš previše za premalo si opasan, a kad tražiš previše za premalo, onda si uklopljen u ovaj naš svijet - ovo je misterija i mogla je priča i bez vanzemaljacaja sam uvjeren da ako su neki vanzemaljci i došli do nas, okrenuli su se i otišli čim su se susreli s terminima: novac, tečaj, banka, kredit, kamata, interkalarna kamata, inflacija, devalvacija, menadžeri, referenti....to nema šanse da postoji igdje drugo u svemiru, bar se nadam
    16.02.2009
    07:39:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    8, 7, 7, 7

    Sasvim solidan almanah. Nije mi među najboljim epizodama, ali da se pročitati.
    17.02.2009
    11:27:00 sati
    mars1
    uredi
  • kreŠa

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

    Jedna od najboljih prica iz almanaha. Ocekivao sam plitku, glupu pricu, a dobio pravi "biser". Ideja o vanzemaljskim stanodavcima i nije bas originalna, ali ju je Castelli odlicno uklopio u Martijev svet. Donald Trump daje poseban shmek prici, koja je nije u rangu najboljih prica, ali je zasluzila i vise no prolaznu ocenu.

    05.02.2010
    20:52:00 sati
    kreŠa
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 6, 10

    Čisti prosjek. Najbolji je dio kad mediji zajebavaju Martina zbog njegovih izjava o psu.

     

    06.10.2010
    20:45:00 sati
    Opti
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 72%

    9, 6, 6, 9

    Krenulo je kao ozbiljna SF priča,a razvilo se i završilo kao zajebancija.
    10.11.2012
    00:32:00 sati
    Oki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    Ovo je očito bio način kako da Alfredo ispuca svoj višak humora ako ga ne može ispucati u redovnoj seriji.

    04.12.2012
    21:49:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Skroz zabavna i opuštajuća priča. Humor je odličan a početni dijelovi su urnebesni. Kasnije temo malo opada, da nije Donalda Trumpa bilo bi još bolje. Crtež izgleda ko kopija Alessandrinija, nije loš.

    25.05.2014
    22:14:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Dwayne_Looney

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 7, 9

    Očekivao sam nešto bolju priču i "više" Trumpa, sadržajno naravno jer od spašavanja svijeta djelom nije mogao više učiniti. Ovako mi je rasplet i prihvaćanje onog vanzemaljca što je pošao uništiti Zemlju ispalo neuvjerljivo. Ali, dobro, Almanah je očito edicija u kojoj će Marty izmišljati priče pa se ne treba puno "ljutiti". Najbolji dijelovi slaganje knjiga na police i obrazloženje zašto su izvanzemaljci odlučili uzeti imena koja jesu. 

    Ocjenu dajem.Libellusovoj/ZS naslovnici.

    31.12.2018
    20:36:00 sati
    Dwayne_Looney
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Bas sam uzivao citajuci ovu potpuno oktacenu pricu! Totalni apsurd! Preporucujem! 

     

    13.01.2019
    20:41:00 sati
    going going
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Krvna zakletva
      Kod: MN LIB 63
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 23.4.2019. 0:39:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 421
    • Phantom Stranger - Footsteps
      Kod: THPST DC 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 17.4.2019. 0:36:00
      Autor: Paka01
      Broj komentara: 0
      Broj pogleda: 433
    • Prljava afera
      Kod: MN LIB 8
      Ocjena: 56%
      Vrijeme: 11.4.2019. 1:08:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 11
      Broj pogleda: 952
    • Osjećaj bola
      Kod: KORI CARK 1
      Ocjena: 74%
      Vrijeme: 7.4.2019. 22:13:00
      Autor: bojan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 655
    • I vaskrsni u boli
      Kod: SIR DW 6
      Ocjena: 83%
      Vrijeme: 30.3.2019. 0:43:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 738

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Venus Sky-Lab
        Kod: NN LIB 63a
        Ocjena: 74%
        Vrijeme: 2.2.2019. 20:41:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 2428
      • Tajna druida
        Kod: ZG MX 32
        Ocjena: 65%
        Vrijeme: 22.2.2019. 2:20:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 2300
      • Zemlja
        Kod: NN LIB SB 11g
        Ocjena: 76%
        Vrijeme: 2.3.2019. 0:09:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2069
      • Šume Oregona
        Kod: TX LU 145/146
        Ocjena: 43%
        Vrijeme: 25.1.2019. 19:47:00
        Autor: Gru
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1749
      • Derbi
        Kod: AF SA 49
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 7.2.2019. 23:01:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 13
        Broj pogleda: 1706

      Aukcije

      Forum