Povratak Mister Jinxa

Martin Mystere

MM ALM2002 | 105 str.

Mister Džinks se vratio još jednom i ovog puta je izazvao haos kako na ovom, tako i na drugom svijetu…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 9

Scenarij 8

Crtež 6

Naslovnica 6

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*8

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Povratak Mister Jinxa - Četrdeset godina poslije
  MM ALM 8

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Mister Jinx ritorna!
  MM AL 2002

ZANIMLJIVOSTI

 • Radnja se događa u budućnosti.
 • U holo-filmu (holo – od hologram) Java može da govori.
 • Mister Džinks se u serijalu prethodno pojavljivao u LMS 41-42 Ubistvena vatra, LMS 60-62 Dani more, LMS 103-105 Zemlja snova, "LIB 79 Beskrajno sjećanje, SASP 8 Božanska hrana", a posljednji put se pojavio u SR #268/269 "Programma 'Multilife'/Program 'Multilajf'".
 • I dok se Mister Džinks u Hrani Bogova samo pokazuje da je živ, ovdje dobijamo objašnjenje kako je prošao pokušaj ubistva Džinksa od strane njegove pomoćnice Molly iz MM 122 "Sjećanje bez kraja" (info by prozirna sneka).
 • Pojavljuju se likovi iz LIB G5 "Drvo života" - Grigorij Efimovič i Merry Ann Ferguson.
 • Martin je u drugom svijetu sreo svoju majku.
 • Pored nastavaka priče o Mister Džinksu, ova priča je nastavak iz SD 30-31 "Tajni život Diane Lombard".
 • Marti je poslije LMS 60-62 "Dani more" morao po drugi put da privremeno pozajmi tijelo nekom drugom.
 • A i Mister Džinks uspijeva da još jednom izvrši samoubistvo i da preživi. Kako? Pročitajte ovu priču!

Uklapanje nastavaka dvije različite priče bi trebalo da donese jednu zaista kvalitetnu priču i to je ovdje urađeno zaista uspješno. Radnja se vraća u međusvijet, gdje borave duše umrlih prije odlaska u konačno odredište. Kako je duša profesora Aldridgea i najavila, stanje atrasije je nastupilo i on je izgubio interesovanje da stupi u kontakt sa svijetom živih. Marti ipak nije uspio da konstruiše aparat koji je trebao na zemlji da služi kao prijemnik. Ali sa Aldridgeom stupa u kontakt jedna nedavno pridošla duša koja se sjeća da je pominjao aparat za kontakt sa živima i iako se Aldridge više tog ne sjeća niti ga zanima uspijevaju da pronađu aparat. Tom, koji je spasio život Mister Džinksu sada sa apartaom može da prođe stepenice koje vode ka svijetu živih i pokušava s njim da stupi u kontakt i pošto je njegova asistentkinja medijum prenosi joj šemu aparata i sad to konačno funkcioniše i na zemlji. Ali Mister Džinks je shvatio kako se to može iskoristiti da bi se obogatio i u drugom svijetu nastaje haos. Da ne prepričavam cijelu epizodu, red je da kažem još neke stvari.

Za razliku od priče iz SD 30-31 ovdje je akcenat sa hrišćanske religijske predstave drugog svijeta ipak stavljen u drugi plan. I dalje možemo vidjeti neke dijelove koji na to podsjećaju, razlike među dušama, simbolika stepenica, ali sad je ovo ipak više jedna priča šta bi bilo kad bi bilo. Šta bi se zaista desilo kad bi duše umrlih mogle da se vrate i osvećuju se, šta bi se desilo kad bi se poremetila ravnoteža i u svijetu mrtvih (kao da je malo poznatih problema na ovom svijetu)? Onda, zanimljiva je malo humoristička predstava kako i na drugom svijetu važi zakon jačeg. Mister Džinks nam se ponovo predstavlja kao lik koji zna da sklopi poslove u svakoj situaciji, zna kako da se obogati, ali ipak mu je glavna želja kako da se osveti Martinu. On je kao lik možda i najbolje iskorišćen u cijelom serijalu, jer ne može se reći da je neka epizoda u kojoj se on pojavljuje loša.

Svidjela mi se i ideja scenarista kako Martijev duh poslati na onaj svijet. Nisu mogli da ga kao kolege iz Zagorovog svijeta pošalji duginim mostom u vječna lovišta, pa su ga poslali zamjenom duša. Scenaristi su za razliku od čestih brljotina ovdje ipak zaokružili jednu priču, pojasnili neke stvari o tom međusvijetu, kako zaista postoji fizički, iako je daleko od ovozemaljskog, pružili su nam sliku o prilikama kakve tamo vladaju. Iako u ovom almanahu ne dobijamo toliko zanimljivih odgovora ključnih za serijal kao u SD 30-31, ipak ova priča ima važne elemente. Neki likovi iz ranijih epizoda su dobro iskorišteni, predstavljena je mogućnost putovanja na drugi svijet, napravljen je dobar zaplet, zanimljiv rasplet i ipet nekoliko otvorenih pitanja za drugu priču.

Kad piše Morales skoro da ne može da bude greške, što se ne bi moglo reći za njegovo crtež u saradnji sa Grimaldijem. Ima dosta karikaturalnih elemenata koji ne priliče baš prikazivanju međusvijeta, tu su mnogo bolji bili braća Espozito.

Naprijed

MM ALM 5b Opsesija velečasnog Dodgsona

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 7, 7

  Jedan od prvih IT Martija koje sam pročitao...Tada me epizoda potpuno osvojila, a i danas mi je jedna od boljih Martijevih epizoda....U stvari jedina slabija epizoda do sada izašla sa Džinksom je 268-270. 
  02.12.2008
  13:42:00 sati
  tantus
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 76%

  9, 9, 5, 7

  Meni je najslabiji dio priče crtež k'o da je crtan ofrlje.

  05.12.2012
  21:48:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna jako intrigantna i atraktivna tema, poboljšana odličnim crtežom, tandemom Castelli-Morales te kratkim popratnim tekstom kojeg je napisao Krešimir Mišak. Također, sviđa mi se kako su se sjetili vratiti Jefimoviča i Mary Ann u serijal. Prvi put kad sam ovo pročitao, priča mi je bila "samo" dobra, ali po drugom sudu... To je to! Sve pojave i principi djelovanja međusvijeta sjajno su objašnjeni, mr. Jinx mi je omiljen negativac u cijelom serijalu, crteži duhova su duhoviti, te su dijalozi između Toma i Aldridgea odlično napisani. Meni je šokantno kako su na ovoj recenziji samo tri komentara, uključujući ovaj, a na "Chico Indijanac" ima ih ohoho. Ovo je odličan strip, jedan od Bonellijevih vrhunaca i šteta je što je toliko "opskuran" (dijelom krivim generični naslov).

  Ne znam zašto nije već spomenuto u zanimljivostima ili komentarima, ali u međusvijetu nalaze se Alex DeLarge iz Paklene naranče i Marge Simpson (ili netko s njenom frizurom).

  18.07.2013
  11:01:00 sati
  Opti
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 90%

  8, 9, 10, 9

  Zanimljiva priča, a Jinx je dobar negativac. Prvi put čitam priču di se on pojavljuje, one stare LMS nisan čita...

  25.05.2014
  22:22:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 88%

  8, 9, 9, 10

  Čudi me manjak komentara za ovu jako dobru i bitnu priču za Martijevu kronologiju. Imamo svega, dosta poveznica i starih likova, humora tako tipičnog za almanah i specijal edicije ovog junaka, zanimljiv zaplet, rasplet i preokret. Još kad tome pridodamo odličan popratni tekst vezan za ovaj strip i temu u Libellus izdanju, dojam je još bolji. Crtež skoro odličan - pogođen za temu i ediciju, odnosno humorističan po potrebi. Naslovnica vrhunska.

  11.02.2018
  17:52:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 9, 10

  Jedan od boljih Martina pogotovo iz tog perioda. Zanimljiva tema, povratak Mr.Jinxa, kronologija i dosta humora.

  29.09.2018
  18:25:00 sati
  nathan.never
  uredi
 • dnevni boravak

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  UŽITAK je bio čitat ove epizode od Velikog Castellija, koji je još jednom pokazao kako se radi fini balans uvjerljive fantastične priče, za koju se zapitaš a da nije to stvarno tako! Nažalost mislim da danas nema nikoga ko može ovako uvjerljivo pisati scenarije te se moramo zadovoljiti sa mediokritetima, ili ne čitati Martina.

  11.06.2019
  21:59:00 sati
  dnevni boravak
  uredi
 • Hercule Poirot

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Vrhunski! Ni nakon nekoliko čitanje ne gubi na atraktivnosti. Zanimljiva, fino složena priča.

  06.07.2019
  15:55:00 sati
  Hercule Poirot
  uredi
 • prozirna senka

  Ukupna ocjena 82%

  8, 9, 8, 7

  Kad god se Mister Dzinks pojavi, napravi neku tesku pizdariju, pa tako i ovde. Odlicna prica koja ima prolog u nekoj buducnosti (Natanovom svetu, mozda), a akciju u nasoj sadasnjici. Sjajno sklepana prica koja se nadovezuje na Tajni zivot Dijane Lombard, uzasnu pricu Beskrajno secanje i specijal Hrana bogova. Cudna odluka da se baci u almanah, gde su price otpad...

  04.03.2021
  01:47:00 sati
  prozirna senka
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  25.07.2021
  16:21:00 sati
  benx40
  uredi
 • Dwayne_Looney

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  S Mister Jinxom nikako ne može biti dosadno. 

  Prvo dvije kritike scensristima, zapravo više Castelliju: zašto odluka da ovo ide u Almanah ediciju umjesto da bude u redovnoj seriji i, valjda sukladno tome, bez gluposti s gledateljima iz 1995. ili čemu već?

  Nekoliko je poveznica s pričama koje nisam čitao (specijal "Božja hrana" i gigant "Drvo života") ili se ne sjećam sadržaja ("Tajni život Diane Lombard" definitivno moram brzo opet pročitati), ali nisu od većeg značaja jer je bitniji taj kontinuitet u vezi sa sukobom Martyja i Jinxa, o čemu znam dovoljno.

  Ideja je svakako dobra, maštali smo o njoj, a scenarij je mrvicu "nategnut" i, kako je valjda izdanje u ovoj ediciji, sa šalama bez kojih se moglo. Samo je ona zadnja vrhunska kad se Martyjeva duša prebaci u tijelo seksipilne Molly. Baš me zanima šta je Jinx smislio da izađe iz ženskog tijela.

  Crtež vrlo dobar, naslovnica nešto manje, ali bez većih zamjerki.

  25.08.2021
  16:11:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Bandera!
  Kod: MTX VCZS 36
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 9.6.2022. 1:56:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 25
  Broj pogleda: 2537
 • Priče vrača Mnogo Očiju
  Kod: ZG NID 1
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 9.5.2022. 0:50:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2090
 • Strijeljanje u zoru
  Kod: KM ZS 92
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 4.5.2022. 0:43:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1873
 • Fantomski brod
  Kod: ZG MX 42
  Ocjena: 61%
  Vrijeme: 26.4.2022. 0:14:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1794
 • Crommovi sluge
  Kod: ZG LU 325/327
  Ocjena: 49%
  Vrijeme: 12.5.2022. 1:47:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 1760

Aukcije

Forum