Tajna Svetoga Nikole

Martin Mystere

MM LIBG 1 | 232 str.

Avantura koja počinje još u doba kad su dinosauri hodali Zemljom vodi nas kroz stoljeća tragovima dijelova mitskog galaktičkog entiteta zvanog heksagon. Mystere će istražujući legendu o Svetom Nikoli za svoju posljednju epizodu talijanskih misterija nabasati na razne mitove, bilo urbane ili drevne, koji ga okružuju i povezati ga sa nasljeđem kralja Arthura i njegovim mističnim artefaktima – Excaliburom i Svetim Gralom!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*8

C*7

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajna Svetoga Nikole
    MM LIBG 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il segreto di San Nicola
    MM GI 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi spomen izvanzemaljskog porijekla mističnih predmeta kao modifikacija dijelova heksagona kojeg su pred 100 mil. godina na Zemlju donijeli izvanzemaljci (Kundingasi aka Toth aka Kumarani aka Tuatha De Danaan)
  • Heksagonom se bave još i epizode MM LMS 29/30 «Zatočenik tame», MNO LMS #958/961 «Zaboravljeni faraon», SD #6 «Deset godina poslije», SA 48/50 «Newyorške priče», NN&MM #1 «Zarobljenik budućnosti», MM G6 «L’isola di ghiaccio e di fuoco», MM #221/222 «Strano, ma vero! », MM #244/246 «Vendetta di Loki», itd.
  • Sveti Gralovi spominju se u LMS MM #63/65 «Agharti», LMS MM #86/88 «Kamen Mudrosti», LMS MM #104/106 «Čovjek zvan Mojsije», MM #133/134 «Nea Heliopolis», MM RB #7 «Volto Santo»
  • Excalibur se spominje u LMS #15/16 «Mač Kralja Artura», LMS MM #63/65 «Agharti», MM LMS #92/94 «Ronsival»
  • Avalon i ostale legende o Arthuru, te kraljevstva vila još se spominju u epizodama orig. MM #137/138 «Il Regno delle fate» (oba by Recagno), MM sp11 «Zeleni vitez», dok je zadnji MM #223/233 «Il libro di Kells» by Beretta
  • Nemojte misliti da je Zagor pošteđen priča tematike Sv. Grala: orig. ZG spec. 10 «Vitezovi Grala»; te artefakata Tuatha de Danaana: ZG spec.#11 «Il principe degli Elfi» i ZG LU #114/117 «Kandraxov povratak» (junaci rabe Koplje sudbine iliti Lugovo koplje!)
  • ZS MM sp14 «Nova Atlantida» Mystere rješavao Baconovu šifru
  • U LMS MM #78/79 «Elektronski virus» otkrili smo tajnu Djeda Mraza/Božićnjaka koji je zapravo Babaggeov potomak, a u ovom ćemo otkriti tajnu Svetog Nikole, što nam govori da su to 2 potpuno različite osobe, no jedna je ipak nastala na temelju druge; nije to bila avantura u Kanadi kako Martin navodi jer se Djedovo carstvo nalazi na ničijoj zemlji između Kanade i Aljaske
  • 100 mil. godina ranije je razdoblje kasnije krede (kreda 140–65 mil.), što nam govori da je su spomenuti sauropodi već na rubu istrijebljenja; jednako tako, koja su to stvorenja iz noćnih mora koje spominje Castelli?
  • Neandertalac proboden kopljem (str. 26) od vjerojatno homo sapiensa, moglo se dešavati otprije 230 000 do 29 000 godina (osim ako nije u pitanju Grad prozirnih sjenki); no neandertalci su poznavali koplje pa su ga mogli vizualizirati, dok se to za poznavanje mačeva u vrijeme homo heidelbergensisa to ne može reći
  • Posljednji dio heksagona (koji je vjerojatno zaslužan za stvaranje Bogova) pada na usamljeni brdoviti otok okružen vodom; i dalje je nepoznato ime toga otoka (možda Britanija, možda Aasgard?); Mystere posjećuje još lokacija koje bi mogel odgovarati opisu otoka: Otok Alizejskih vjetrova MM SD #4/6 «Otok vjetra», Otok ljudi ptica MM SD #24/25 «Otok Bogova»
  • Abraham(Otac/Vođa mnogih) odlazi 2100. g. pr. K. iz Ura u Canaan
  • Str. 32., vinjeta druga, prizor iz 33. g. nakon K. identičan je Leonardovoj slici «Posljednje večere»; povjesničari tvrde da je Isus živio između 8-4 pr. K. do 29-36 po. K. (Judu možemo prepoznati kao zamišljenog lika koji uporno gleda u Isusa tj. odmah poslije Josipa iz Arimateje koji će uzeti pehar iz kojeg je Isus pio na toj posljednoj večeri)
  • Str. 37. prva vinjeta, vitezovi spominju «Osakaćenog kralja» koji je zapravo «Kralj ribara» ili posljednji čuvar grala prije nego su ga Galahad, Percival i Bors preuzeli; Osakaćeni kralj je uvijek ozlijeđen, a kad on pati, pati i njegova zemlja koja prelazi u pustoš odnosno «Wasteland» prema stariji legendama o Kralju ribara (Martin bi rekao da kad gral nije na svome mjestu zemlju pogađaju svakojake katastrofe)
  • Kasnije se otkriva da je «Osakaćeni kralj» zapravo kralj Tyr iz Avalona iz MM #6 «L’isola di ghiaccio e di fuoco»
  • Papa Grgur VII(papuje od 22. aprila 1073. do 25 maja 1085. po nazivom Papa Gregorius Septimus) na temelju jednog sna iz 1086. godine, šalje karavelu pod vodstvom Giovannoccara i Petrarce Rossimana da povrate kosti sveca Sv. Nikole iz zemlje zaposjednute Seldžucima (kasnije gradi baziliku Svetog Nikole u Bariju u čast svecu i tu smješta svečeve kosti)
  • Str. 40., 6. vinjeta, originalna slika Thomasa Nasta iz časopisa Harper’s Weekly (jednaku je Castelli ubacio i u MM “Elektronski virus”)
  • 1939. Otto Rahn prema povijesnim činjenicama umire, no kako ga je pratio dobar glas kao tragača za Svetim gralom templara, dobri dio njegova lika uzet je kao nadahnuće za Indianu Jonesa; jer kako znamo u 1. dijelu «Indiana Jones i otimači izgubljenog kovčega» iz 1981. traže Kovčeg saveza, a u 3. dijelu trilogije o arheologu Jonesu pod nazivom «Indiana Jones i Sveti gral» redatelja Stevena Spielberga iz 1989. g. dotični junak u vrijeme nacističkog režima traga za posljednjim prebivalištem grala
  • Spominju se stvarna Rahnova djela: «Kreuzzug gegen den Gral» (Križarski pohod na gral) iz 1933., «Luzifer Hofgezind» (Luciferov dvor) iz 1937. godine
  • Maxwellov (voditelj baze Drugdje sve do 1943. godine) bliski suradnik Strauss oličenje je Maxa Brodyja, bliskog suradnika Chrisa Towera, voditelja baze Drugdje u današnjem vremenu; pričljiv, i nikad ne prelazi odmah na bit
  • Strauss spominje vidovnjaka Spiegelmanna iz Njemačke, možda autor «Mausa» Art Spiegelmann?
  • Castellijeva proročanska vinjeta na str. 218. gdje spominje «junake Siegfrida i Valkiru, bića kaljena vatrom i ledom» djeluje kao najava giganta MM #6 «L’isola di ghiaccio e di fuoco» (Otok leda i vatre) by Recagno/Esposito bros
  • Str. 39. «Deck the halls with leaves (boughs! zapravo) of holly la la la», “Deck the halls” welškog porijekla iz 16 st.
  • Na str. 65. Maxwell spominje kao «nekog Jamesa, Jonesa kojeg su angažirali da pribavi Kovčeg Saveza; dok na str. 211. Otto Rahn napominje da voli gledati Indianu Jonesa
  • Str. 66., 5. vinjeta, lažni Zavjetni kovčeg koji se nalazio u Salomonovom hramu u Jeruzalemu gdje ga je Mojsije podmetnuo i kojeg je Indiana Jones pribavio, završio je u ogromnom skladištu baze «Drugdje» pod oznakom «TOP SECRET 9906763 ARMY INTEL DO NOT OPEN»; i to nas dovodi do zaključka da je sve što se dešavalo u «Otimačima izgubljenog kovčega» u skladu sa MM kontinuitetom (završna scena u filmu)
  • Na 173. str. Otto Rahn u šali slučajno pogađa Maxwellovu vezu s nacistima izvodeći mu hitlerovski pozdrav «Heil Maxwell!»
  • Str. 71., na slici Peter O’ Toole i Omar Shariff kao glavni protagonisti filma Davida Leana iz 1962. g. “Lawrence of Arabia” o avanturistu T.E.. Lawrenceu iliti Lawrencu od Arabije (1888.-1935.); s arapima se borio protiv turaka 1916.-1918, navodno bio pripadnik Drugdje
  • Str. 72. prva vinjeta, Lawrence je uistinu stradao u motobiciklističkoj nesreći vozeći se na «Georgeu VII» marke «Brough Superior»; imao je ukupno 7 tih motora i redom ih je nazivao George I, II, itd., a u trenutku svoje smrti očekivao je i Georgea VIII !
  • Str. 107. Martin spominje enigmatske časopise hrvatskog porijekla Skandi i Feniks;)
  • Je li 1989. godine «Banca nationale del lavoro» uistinu ponudila nagradu za rješenje šifre iz Bazilike Sv. Nikole?
  • Izvanzemaljci od kojih je Arthur spasio zemlju najvjerojatnije su Atlantidski došljaci iz limba koji se pojavljuju u serijalu NN
  • Najveći engleski povjesničar 12. st. i pisac William of Malmesbury u Martinovom univezumu zaslužan je za vjerodostojno prenošenje legendi iz arturijanskog ciklusa
  • Zašto Martin prolazi kroz proces utvrđivanja vjerodostojnosti za korištenje grala, dok kod pronalaženja grala templara u Gisorsu MM #86/88 «Kamen Mudrosti» on automatski postaje oruđe dobra (doduše, tamo on mora umrijeti da bi dotaknuo gral, ali on nije tak koji može birati)?
  • Kadrovi s Kundingasima prikazuju neutralizaciju trećeg dijela heksagona, koja su bila prva dva?
  • Uz sam strip, gigant sadrži i pozamašnu količinu pozadinskih informacija o temama kojima se epizoda bavi (gral, koplje, mač, nacistički okultizam), u obliku predgovora, a i na samom kraju epizode
  • Ova recenzija ne bila ostvarljiva s moje strane da nije bilo odanih mystereovaca, izdavača i forumaša te se ovo prilikom zahvaljujem (markos, senka i djole, thanx!)

Sa izrazitim zadovoljstvom predstavit ću vam svoj pretežito subjektivni prikaz jednog od dugoočekivanih giganata omiljenog nam brbljivca Martina Mysterea preko kojeg piše i osmišljava ništa manje brbljivi i blagoglagoljiv Alfredo Castelli. Spomenuto čudo ugledalo je svjetlo dana, zajedno sa svojim partnerom gigantom #2 «Ksanadu» na sam 2. dan CRŠ-a, nadnevka 11.12.2005. godine! Na neuobičajenom A4 formatu za Bonelli koji je dosad izlazio u nas (ne zakinuo nas Bog njime!) i milozvučnih 230+ stranica Alessandrini i Castelli pokušat će približiti nama čitateljima rješenja mnogih neriješenih zagonetaka s kojim se Martin susretao sve ove godine, a dakako i otvoriti novo poglavlje novih misterija. Kakav bi to Mystere bio da ne bi imao koju svježe ispečenu misteriju koja čeka baš na nas?

Kakvo je zapravo podrijetlo Arthurovog mača Excalibura? Kuda je sve to lutalo tako moćno oružje? Što je zapravo Heilige Lance koje i dandanas počiva u Hofburgu u Beču? Što se tajanstveno skriva u podzemlju Crkve Sv. Nikole u Bariju, u regiji Pulja? Kako se pobogu u sve to umiješao Sveti Nikola i gdje se tu u priču upliću izvanzemaljci Kundingasi? Kakva je priroda artefakata koje je Tuartha Da Danaan/Danuovo pleme donijelo u praskozorje vremena? Možda se pitate privodi li Castelli sve to kakvome kraju, ali dakako daleko je to od kraja, te nakon čitanja ovog giganta najvjerojatnije ćete htjeti pročitati sve epizode kojih se dotiču teme koje susrećemo u ovome broju i povezati tu naizgled konfuznu zbrku u jednu smislenu cjelinu... Baš se toga moja malenkost, alter ego/ja ovobrojnog recenzenta, uhvatila ukoštac (a pokušat će ići i dalje od toga skorašnjim pregledom vezanih događaja!).

Momenat transformacije grala u 7 dijelova

Scenarij je koncepcijski rađen ispreplitanjem mnogobrojnih digresija u vremenu i prostoru, sa obiljem sporednih i važnih povijesnih i nazovi-povijesnih likova koji daju čak i najmanji doprinos stvarčici koji volimo naglašavati mi fanovi, a ona se zove kontinuitet u univerzumu dotičnog junaka. Budući da je građa priče nestandardne kompozicije preporučujem prvi put koncentrirano čitanje te nakon toga još jedno čitanje za bolje razumijevanje. Toliko je uklopivih detalja koje je Castelli pokušao pravilno namjestiti u vlastitom rukom tkani mozaik priča koje prate našeg detektiva nemogućeg (kako je sklepao to zanimanje, pogledajte i G2!) da je ponekad teško vjerovati da je moguće «uskladiti priče». Mišljenja sam da priča funkcionira i parcijalno samostalno jer Castelli uistinu vješto balansira sporadično-digresivni tijek radnje i onu glavnu crtu/temu koju si je zadao samim naslovom. Zaista, bacite li slučajni pogled na par mjesta u stripu, možda vam i neće biti jasno gdje se tu dovraga uklapa Sv. Nikola (oprostite na izrazu)! Osim što priča započinje negdje u samom začetku vremena, odnosno prije nekih 100 000 godina, a potom naizmjence skače iz stoljeća u stoljeće, polazište ipak ima u 1995. godini. Ta se priča u kontinuitetu može smjestiti tik pred kraj talijanskih misterija kad se Martin uskoro vraća u svoj klasični tabor u Washington Mews br. 3. Treba napomenuti da se veći dio radnje dešava u Bariju gdje Alessandrini vjerno prikazuje tamošnje znamenitosti.

Prinošenje heksagona by Alessandrini

Time and place established... Daklem, zdravom logikom na red dolaze i likovi. Castelli vodi cijelu plejadu likova kroz stoljeća od kojih smo neke već upoznali, za neke smo onako negdje načuli, neke pak upoznajemo po prvi put. Vjerodostojnost stvarnih likova je zapanjujuća kad je Castelli u pitanju, te se oni sa neznatnim pomacima smještaju u pravo vrijeme i prostor; a također i u svoju svrhu i nasljeđe koje su ostavili budućim naraštajima. Ono što je pomalo i neobično u ovome broju, da pravi likovi zapravo i nisu ljudi, niti povijesne osobe već stvari koje svojom karizmom i tajanstvenošću koja ih obavija, prolaze kroz vrijeme i prostor i ostavljaju tragove koji se pamte. Naravno, to je mitski mač kralja Arhura – Excalibur, mač kojeg je čarobnjak Marlin posebno iskovao za Arthura da ih spasi od najezde tuđinaca iz svemira. Kako je Arthura bio plemenita duha i revnosti za istjerivanje pravde, on i njegov mač napravili su mnoga dobra djela koja se naveliko opisuju u djelima arturijanskog ciklusa. Moć Excalibura mogla se neutralizirati jedino zabadanjem dotičnog mača u kamen kraj megalitskog kompleksa. Tako da je Excalibur postao sinononim dobra i pravde. Arthur i njegovi vitezovi Okruglog stola također su povezani sa mitovima o potrazi za Svetim Graalom – peharom iz kojeg je Isus pio na svojoj Posljednjoj večeri, a u isti taj kalež sipana je krv Isusova nakon što je bio raspet. Potraga za gralom simbolizira traženje smisla života, vidjeti gral znači spoznati Boga, spoznati dobro i prema legendi uzeti ga mogu samo dostojni nekim iskušenjem (među malobrojnim je također i Martin;)). Gral i Excalibur stvari su koje povezuju i pomiruju tri religije – pagansku/keltsku, kršćanstvo i Islam (Isus, Merlin, assassini, Jeruzalem) ili je barem tako jako izraženo u univerzumu MM-a. Dakako, tu je i Longinovo koplje, kojim je prema legendi pretorijanac Longin probo Isusa kad je ovaj bio raspet na križu.

Legende koje su ispričane i u stvarnom svijetu i u onom Mysterea, govore nam kolika je moć samih fizičkih simbola nečega ili surogata originala. Ako je religija opijum za mase, onda su relikvije bile čisti nerafinirani opijum za vjernike, ali i križare. Primjerice, Papa Grgur VII mislio je da će potaknuti nove snage i novi duh novim križarskim pohodima na heretike, ako križari budu iza njih imali moćnu relikviju kao što su kosti Sv. Nikole. I tako on šalje šezdeset i dvoje između kojima je bio i ratnik Giovannoccaro u pohod u Myru. Također, križari su išli osvajati Jeruzalem jer su htjeli ponovo pridobiti Kristov grob (a pape time proširiti i svjetovnu moć). Relikvije su podizale moral, svjedočile važnim djelima mistika, donosile sreću, a tijekom križarskih ratova Europom je divljala prava bujica svetih relikvija. Iz istog razloga u stripu, čim je svećenik iznenadno pronašao koplje ostavljeno misteriozno na oltaru svoje crkve, odmah ga je identificirao kao slavno Longinovo koplje. Pojedini artefakti kod Castellija skoro uvijek odlaze u paru, kao mač i gral u ovoj epizodi, ili kamen i gral u MM LMS #86/88 «Kamen Mudrosti», a tako je i bilo kod legendi o Arthuru. Netko je u tome prepoznao tezu da su mač ili koplje faličke prirode, gdje oni upareni sa gralom (simbolom ženske plodnosti), funkcioniraju simbolično kao simbol muške plodnosti, dakako najbolje u kontekstu arturijanskih legendi.

Misterije koje popraćuju Sveti Gral, Excalibur i Longinovo koplje prate Mysterea od samog početka počevši od LMS #15/16 «Mač Kralja Artura». Ovdje otkrivamo da su svi ti magični artefakti koje je donio Tuartha de Danaan zapravo komadi originalnog heksagona kojeg su izvanzemaljci donijeli na Zemlju prije 100 milijuna godina. Oblici artefakata zapravo su samo različite manifestacije ovisne o akteru gledišta. Na početku bilo je 7 dijelova, no neuki ljudi su napravili 7 verzija magičnih predmeta. Ova sedmica važi za koplje, mač, pehar i kamen. Ostali dijelovi heksagona najvjerojatnije dolaze po jedan – modificirani tarot kao nasljednik Tothove knjige, prsten i zmaj/Shoggoth (prema navodu uvaženog mystereovca Djoleta). Ovaj gigant objedinio je većinu mističnih predmetu u jednu cjelinu, i dao im izvanzemaljsko porijeklo. Nova misija očekuje našeg Martina, koje nije ni svjestan, a ta je neutralizirati sve modifikacije dijelova heksagona. Misija koja traje još i dandanas...

Bari, bazilika Sv. Nikole

Od važnijih povijesnih likova tu su Abram/Abraham iz Ura, Isus Krist (ovdje zvan Jošua) iz Nazareta, kralj Art/Arthur, vitezovi Percival i Galahad, Sveti Nikola biskup iz Myre. Zatim, odvažni križar Giovannoccaro koji je bio odabran da pođe po svečeve kosti u Saraceniju, a kasnije postaje kovač sudbine tajanstvenih artefakata koje je donio iz Myre – relikvije Sv. Nikole i mač kojeg mu je predao na čuvanje 19. Arthur zvani Petrarca Rossimano. Vođen jednim dijelom voljom svetog mača, a s druge svojim nesebičnim porivima za očuvanje i širenje dobra na Zemlji, Giovannoccaro ostavlja tragove za upućene i gradi mrežu čuvara tajanstvenih artefakata. Otto Rahn/kapetan Rains/Richard Miller – stvarni je bivši pripadnik nacističkog pokreta Siedlungsarcheologie, koja se bavila pronalaženjem dokaza o porijeklu njemačke rase kao arijske rase. Više arheolog i znanstvenik nego nacionalistički pobornik nacizma, čovjek je zdravih nazora, no stalne fiksacije koja dolazi u obliku grala i Excalibura. Rahn je pozitivac koji se usred korumpirane i destrukcijski nastrojene okoline uspijeva izboriti za više dobro. Tu je i Friedrich II Hohenstaufen – saski car koji je spoznao pravu narav Longinova koplja. Uzeo je original iz bazilike Sv. Nikole, ostavio kopiju, a opet original je htio pohraniti u Castel del Monte - osmerokutnoj građevini kojoj se i dandanas ne zna prava svrha. U stvarnom svijetu se tu mnogo nagađalo da je unutar dvorca pohranjen sveti gral. No u Mystereovom svijetu koplje je završilo, preko Hohestaufena do Habsburgovaca, koji su izložili koplje u katedrali u Hofburgu (kako je bilo dalje pročitajte u LMS MM #15/16 «Mač Kralja Artura»). Naši junaci, uključivo sa fra Roccom, likovi su koji nas vrlo detaljno dokumentaristički uvode u svijet, možda i fantazijski svijet, istkan od legendi i stvarnih podataka koji obavijaju/prate sudbinu legendarnih mističnih artefakata.

Kreativni dvojac s napunjenim oružjem

Vizualni dio je dakako morao biti povjeren Alessandriniju s obzirom da je bio on taj koji je radio i samu prvu priču o Detektivu nemogućeg. Jedan od rijetkih koji već dvadesetak godina uspješno oslikavaju mnoge avanture, a i naslovnice našeg junaka. S obzirom da je gigant većih dimenzija nego standardna redovna izdanja, svaki kadar više je izložen čitateljstvu. Što će reći za sam kraj da izdanje sadrži: scenarij i priča klasični starocastellijevski (tko ga je volio čitat prije, možda će mu ovim biti još draži), crtež koji ostavlja neokaljani pečat crtačkog tvorca Martina Myterea, te naslovnica koja je samo kolaž elemenata likova priče (što može biti i sam nagovještaj digresivnog načina pripovijedanja i pokušaja ujedinjavanja mnoštva elemenata)... Za izdavače: još giganata u opticaj!

«... taj je predmet izazvao sukobe, smrt i razaranje, ali je također stvorio dobrotu, nadu i milosrđe... Potaknuo je generacije ljudi na hrabre pothvate... Pružio im je cilj za dugu potragu kojoj je suđeno donijeti istinu, znanje, spoznaju...»

Naprijed

N/A

MM LIBG 2 Ksanadu

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Aco

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Prije 4-5 godina,na samom početku ovog sajta,fanovi koji nismo znali talijanski,na MM Gigante gledali smo istovremeno sa velikim divljenjem i tugom.Jer iako je to bilo najbolje od onoga što može ponuditi MM,u ono vrijeme nije bilo nikakve šanse da tako nešto ugledamo i kod nas.Mogli smo samo zavidjeti Talijanima i polako se miriti sa sudbinom kako smo uskraćeni za nešto veliko.Međutim,pojavom izdavačke kuće Libellus,san je postao stvarnost!Ono što je bilo nemoguće,ostvarilo se - izašli su MM Giganti i to u nestvarno dobroj opremi!!!Tajna Sv.Nikole je (po meni,naravno) najbolji,najkompletniji i najkompleksniji MM ikad.Castelli je više elemenata spojio u jednu zapanjujuće veliku cjelinu koja će onima koji nisu veliki fanovi biti možda malo prekonfuzna,ali kao čitatelju kome je Mač kralja Artura najdraži MM,Gigant#1 je došao kao poručen i 4sata koliko mi je trebalo da pročitam ovu mrcinu,bili su čista uživancija..Gig1 se sjajno nadovezuje na (meni) kultnu epizodu iz redovne serije i proširuje ono što je tamo započeto na jednu višu razinu.Odlična mi je ekspedicija koje je imala za zadatak vratiti posmrtne ostatke Sv.NIkole iz Turske te kako je Castelli taj lik povezao sa Graalom te općenito prvih 150-ak stranica koje su u biti jedan veliki uvod(odlazak Galehada i Peledura na istok i ubacivanje Lawrencea od Arabije je zakon)..Nakon pojave Otta Rahna i prebacivanja radnje u Bari,dolazi do male digresije pa čitanje nije tako zanimljivo kao prije,ali ipak su to tek male zamjerke.I kao klinac, i sad kao malo veći klinac,obožavao sam misterij Graala,kralja Artura,Templara,pa mi je možda i zbog toga ova epizoda toliko draga.Što se crteža tiče,Alessandrini izgleda sjajno u A4 formatu.Likovi su mu odlični,posebno Giovanocaro sa onom dugom kosom te vitezovi Galahad i Peledur,a iskazao se i u "snježnoj" sceni kad nacisti pokušaju atentat na Otta Rahna.Ne mogu mu dati 10 samo zbog zbog katastrofalnih prvih 20-ak stranica koje je nacrtao valjda za sat-dva.Znam da je to tek uvod,ali mislim da se morao uložiti ipak malo više truda.Naslovnica je solidna,ali za ovakvo izdanje je morala biti bolja(svemirski brodovi izgledaju komično).Sve u svemu - Tajna Sv. Nikole je izdanje koje je definitivno obilježilo 2005. godinu.Hvala ekipi iz Libellusa što su ovo izdali i naravno: Hoćemo MM Gigante svake godine!
    09.01.2006
    16:42:00 sati
    Aco
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Ako je nasemu Aci trebalo 4 casa da procita ovu Martijevsku mrcinu na hrvatskom, mozete misliti koliko je meni trebalo da procitam istu na italijanskom. Pa, neke 4 nedelje. I to iz razloga mog mucavog poznavanja italijanskog, vec pre svega zbog cinjenice da je ova epizoda po svom znacaju, obimu i kompleksnosti daleko najbolja u Martijevom serijalu. Na koliko se samo referenci poziva, koliko stvari objasnjava (ali neke i otvara) je prosto neverovatno. Nije za dzabe ova epizoda u Italiji proglasena za ubedljivo najbolju MM pricu. Kasteli je ovde nadmasio sam sebe, ni za scenario niti za pricu nemam niti jedne reci zamerke. Nazalost, crtez a pogotovu naslovna strana Giganta od Alesandrinija je daleko od njegovoga staroga sjaja. Ipak, zbog cinjenice da je ova epizoda izuzetna, za crtez sam dao bar ocenu vise nego sto zasluzuje, ali naslovnu stranu nisam postedeo. Pohvale idu i nasemu inace neverovatno tvrdoglavom;) recenzentu na jednoj vanserijskoj recenziji. Ovo je ujedno poziv kako ekipi Libellusa da istraju sa ovim projektom, jednako tako i drugim forumasima, prekaljenim recenzentima a pogotovu onima koji bi to zeleli da postanu, da se late svojih kompjutercica i bace se na starog dobrog cika martija. Stari brbljivac zasluzuje da bude kompletno recenziran, zar ne?;)
    09.01.2006
    20:03:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Mailman

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    Prvi MM gigant u nas hrabro i uspješno utire put (nadajmo) se svojim brojnim nasljednicima. Iako žestoko začinjena poviješću, priča nije prenatrpana ni naporna za čitanje, a u sebi nosi čitav niz interesantnih činjenica i zabavnih trenutaka. Čitanje MM u gigant formatu je zaista poseban doživljaj koji "Tajna Svetog Nikole" u potpunosti omogućuje.
    10.01.2006
    09:21:00 sati
    Mailman
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 7, 7

    Ovaj me Gigant samo još jednom podsjetio zašto volim Marti Misteriju. Strip za čije su teme autori redovito posezali u prošlost tražeći najzanimljivije i najmisterioznije događaje te ih zatim spretno i inteligentno modificirali u svrhu stvaranja više-manje uzbudljivih avantura, uvijek je predstavljao užitak i izazov za čitanje. Castelli nam je, još jednom, u 230 stranica pokazao kako se to radi. Impozantna je to i impresivno izvedena priča! Iako sam se isprva pribojavao da će mi zbog poprilično epizoda na koje se «Sveti Nikola» referira (a koje ja još, iz raznoraznih razloga, nisam uspio pročitati), biti pomalo teško razumjeti o čemu se tu radi, moji prvobitni strahovi već su na polovini čitanja nestali. Ova epizoda sasvim dobro samostalno funkcionira, tako da ne bi trebalo biti teško i nekome tko prije nije čitao Marti Misteriju, da lagano uroni u cijeli taj događaj te u njemu uspije i dobrano uživati. Alessandrinni me se opet nikada nije dojmio kao čovjek koji se nešto naročito umori od crtanja, ali je svejedno njegov «drhturavi» stil kroz godine postao reprezentativni i prepoznatljivi dio cijelog MM serijala. Neke table u ovom Gigantu crtane su bez imalo sjenčanja, tako da sva bjelina, fino kvalitetnog papira (a posebno u A4 formatu) jednostavno isijava, zbog čega sam na trenutke morao kratkotrajno prekinuti čitanje i zaklopiti svoje, ionako
    osjetljive oči. Dali je to najbolja epizoda Marti Misterije ikad? Pa,
    osobno bih morao pročitati još popriličan broj Marijevih pustolovina da bi sa
    sigurnošću mogao nešto takvo ustvrditi, ali recimo da je za sada «Sveti Nikola» u laganom vodstvu. ;)
    10.01.2006
    16:07:00 sati
    kiky
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    fascinantan strip!
    crtez je odlican.
    11.01.2006
    17:12:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Otkidam na okultne naciste, a i sve vrste mitologija nisu mi nezanimljive. Fenomenalna priča, sa toliko povijesnih podataka, Castelli zna znanje. Također super recenzija (Deecay bi svim silama povezao cijeli MM svijet, što nije uvijek baš najčistije, ali je zanimljivo...i pohvalno hehe). No, čak se i ovakvim /megavelikim/ zanimljivostima, može dodati još jedna: Martin se čudi što je baza Drugdje postojala već u 30-tima; očito nije čitao Zagora, jer bi tada znao da Drugdje postoji i 1840, kada se bavio Hellingenom i kultom Dagona. Za same gigante, što reći, požurite s trojkom i četvorkom!
    11.01.2006
    23:33:00 sati
    stinky
    uredi
  • Bljak

    Ukupna ocjena 76%

    9, 8, 6, 7

    juce sam konacno nabavio ovaj prvi libelusov gigant posle mnogo peripetija. nazalost u striparnici "alan ford", kod koje cesto nabavljam stripove nije imala u prodaji mm, a u "darkvudu" su veoma teski i kompikovani za saradnju, pa sam morao da se dovijam na razno razne nacine da bih dosao do "tajne sv. nikole" sto sam na kraju krajeva i uspeo kao sto sam na samom pocetku rekao.
    da se vratim stripu sto je i najvaznije.
    sama ideja vodilja u ovom stripu je veoma interesantna i kasteli je pokusao da stvori jos jednu istorijsku metafikaciju kao sto je cinio mnogo puta do sada, ali je uradio prilicno nezgrapno. bojim se da je njegov nacin pripovedanja bio prilicno neuverljiv ovaj put i trapavo nas vodi kroz citavu pricu. sto se tice crteza, smatram da alesandrini nije ozbiljnije shvatio posao kojeg se prihvatio. npr. njegov josua (isus) izgleda kao nordijski hipik, a svi dobro znamo da je isus bio semita i morao bi da ima crnu jaku i kovrdzavu kosu, najverovatnije sa izrazito velikim nosom i tamnu put...ali tu je zakazala i njegova masta....narocito kada pogledam scenu vazdusnog napada na bari setim se albuma pjera dupuia "povest u stripu" i njgovih "blitckriga", "dankerka" i bitke za "englesku", albuma koji su svojevremeno objavljeni i na ovim prostorima. otvorite te albume i videcete indenticne crteze tamo. sto se tice samog alesandrinijevog stila grafickog izrazavanja nemam nista protiv, crtez, koji ne treba da opterecuje pricu je njegov crtez, ali crtez bez maste i sa puno plagijatorstva me iritira. samo zbog toga sto je rec o mom omiljenom junaku iz detinjstva, dao sam ovako visoku ocenu za crtez.
    sve u svemu...ovaj strip nije fantastican, ali iskreno zelim svima da ga preporucim. ipak marti tera na razmisljanje i mastarije...a zar to nije dovoljno_
    18.01.2006
    00:44:00 sati
    Bljak
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    ja,kao i kolega stinky,okidamo na iste teme:)))fenomalna recenzija,najbolja koju sam ikad pročitao,čini mi se da po drugi put čitam strip,ali bez slika:)))naravno,s nestrpljenjme očekujemo nove gigante koje smo toliko dugo čekali!
    21.01.2006
    07:57:00 sati
    globinjo
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Oduševljen sam sa prvim brojem. Prva dva broja sam prije nekoliko godina nabavio na talijanskom ali sam ubrzo zaključio da dobri stari Marti ne spada u one junake koje mogu čitati na talijanskom jer je previše komplikovan za moje znanje talijanskog jezika.

    Sa nestrpljenjem očekujem nove brojeve!
    01.03.2006
    07:15:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    9, 10, 8, 7

    Stvarno fenomenalna epizoda, oduševljen sam! Početak je odličan, radnja se odlično odvija. Kraj isto tako veoma dobar, jedino me malo zbunila ona Martinova vizija na kraju. Odlično je što su u ovu epizodu ubačeni i Sv. Nikola, Kralj Arthur, Excaliburov mač i još brdo toga. Još jednom brdo pohvala Castelliju! Crtež je solidan, naslovnica malo slabija.
    19.04.2006
    23:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastičan strip. Zanimljiv, intrigantan, napet...Jedino mi je završetak stripa malo nejasan; ono kad se Maxwell i ekipa pojave nakon toliko godina a da nisu ostarjeli???? Jebiga, možda bih trebao pročitati još jednom ali stvarno me zbunio kraj....
    02.12.2006
    16:04:00 sati
    Vorador
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    jako zanimljiva priča, dobro iskombinirani povijesni podaci i legende, ipak u provedbi malo previše podataka, a premalo radnje, ali i pored toga odlično
    16.12.2006
    08:25:00 sati
    ken2
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    U ovom stripu je sažeto sve zbog čega volim Martija. Castelli to priča sa mnoštvom točnih povijesnih podataka i zato bi bilo najbolje ovaj strip pročitati dva puta(drugi put nakon pročitanih stripova na koji se priča nadovezuje). Ovdje posebno dolazi do izražaja Castellijeva specijalnost pripovijedanja. Jednostavno ne znaš gdje prestaje stvarna povijest, a počinje fikcija.
    Jednom rečenicom: možda i najbolji MM, ali crtež... Meni se, osobno, Alessandrinijev crtež ne dopada (nije realističan, a posebno to u ovom gigantu, na velikom formatu, dolazi do izražaja), ali budući da sam očito jedini kojem se ne sviđa crtež i zbog vrhunske priče, dvije ocjene više. Leteći tanjuri na naslovnici izgledaju smiješno.
    26.12.2006
    19:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 70%

    9, 7, 6, 4

    Ako niste fan MM, onda sigurno ostajete u cudu nakon sto procitate ovaj gigant. Toliko, toliko toga za procitati. Priznajem, bilo je tu i puno prenapornih (da ne kazem predosadnih) dijaloga za mene, ali ipak treba imati petlju i muda sklopiti sve one giga-mega mitove u jednu celinu i lepo se poigrati sa time.
    11.07.2007
    02:50:00 sati
    Barker
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 85%

    10, 9, 7, 7

    Obično u ovim komentarima recenzija napišem samo jednu do dvije rečenice ali ovaj strip ipak zaslužuje malo više. Biblijske teme u MM serijalu su uvijek bile najzanimljvije za čitanje, a odmah iza njih su priče o gralu. Tema nudi bezbroj mogućnosti što je Kasteli iskoristio u više navrata. Zanimljivo je pratiti priče o tajanstvenim ličnostima iz prošlosti kroz legendarnu potragu za svetim peharom. Naslov Tajna Svetoga Nikole je malo čudan izbor, jer sam zbog takvog naslova očekivao malo drugačiju priču, više posvećenu svecu ali izgleda da to nije ni bila namjera. Kasteli se stvarno potrudio da uklopi neke istorijske podatke sa legendama ali napravio je i nekoliko propusta u scenariju. Nelogična je scena kad Oto Ran nazove Martija na mobilni (hajde nekako da je broj saznao u hotelu), jer ako je ta prostorija zatvorena i još se nalazi u nekoj vrsti podzemlja onda tu ne bi trebalo da bude signala mobilne mreže. Ne znam baš sigurno ali mislim da je to nelogično. Onda, nije se potrudio da objasni zbog čega je Marti doživo onu viziju na kraju, zbog čega je baš on prošao kroz test kad nije uzeo taj predmet. Ran je doživio nešto drugo, kao da mu je to stvorilo grižu savjesti. Što se tiče crteža mislim da ne prati baš najbolje sve dijelove priče. Na početku je užasno glupo nacrtao dinosauruse koji ne izgledaju nimalo preplašeno zbog dolaska vanzemaljaca (iako bi morali), smiješna su i ona bića iz noćnih mora (a što se toga tiče nisam shvatio zbog čega su ubačena u ovu priču, kakva je njihova uloga?), neki prikazi nisu nimalo uvjerljivo nacrtani itd. Naslovnica je definitivno najlošiji dio, pa zato i najmanja ocjena.
    20.10.2007
    13:39:00 sati
    delboj
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 74%

    9, 6, 7, 8

    Kao prvo, izdanje Libellusa je fantasticno! Sto se tice samog stripa... Slazem se ovo je najdetaljnija i najkompliciranija Martijeva prica! Nazalost to automatski ne znaci i da je najbolja :)) Na primjer, Mac Kralja Arthura mi je bolja. Moram priznati da sam citajuci ovaj strip skoro zaspao nekoliko puta jer me nije ostaljao u napetosti. (Znam neki ce mi reci: "Odi citat Zagora!" :))) Ne svida mi se sto je prica segmentirana, isprekidana tako da se gubi tok radnje i napetost. Sto mi je zanimljivo kod ove epizode da pripovijedac otkriva citatelju puno vise nego Martiju, sto znaci mi otkrivamo stvari prije Martija, a neke od njih Marti uopce ni ni otkriva. Alessandrinijev crtez je O.K. vise mi lici na kopiju samog sebe--Tortija :)) Valjda sam previse ocekivao.
    11.01.2008
    03:16:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    10, 9, 7, 6

    Odličan gigant koji će se pamtiti! Jedino je naslovnica totalno bezveze. Nikad mi se nije sviđao Martin u stilu viteza s mačem.
    27.10.2008
    21:24:00 sati
    Panon
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Neponovljivo.
    17.12.2008
    14:38:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 87%

    10, 9, 8, 6

    Jako dobar prvi gigant. Samo su mi korice pederske. Nema veze. Dakle počinje s dinosaurima i donošenjem darova. Priča se razvija uz meni omiljene flashbackove i time nas uvodi u novu esenciju. Ovi giganti su stvarno povezani ne ide jedan bez drugoga. Kad sam ga vidio pomislio sam da giganti kao i almanasi imaju šaljive priče i mislio sam jedan smiješan misterij. Brzo sam promijenio mišljenje. Ovi giganti su osvježili serijal posebno mi je drago što su izašli na našem jeziku. Sad se moram dokopat Mača kralja Arturha. Castelli je kao što je rečeno briljirao i uspio zagarantirat uspjeh novoj seriji i naravno, osvježiti Martyja. Alessandrini solidan, ali opet nije odličan. Naslovnica giganata kod svih junaka mi živciraju. Kod Texa s bijelom pozadinom, kod Nathana i Dylana može proči, kod Zagor još moramo vidjeti, a kod Martyja baš glupe naslovnice. Haj, podnio sam ih. Ali na kraju mogu pohvaliti priču i crtež.
    19.01.2009
    14:22:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Zaista kompleksna priča. Među najboljim gigantima uopće.
    03.02.2009
    08:37:00 sati
    mars1
    uredi
  • provodina

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Napokon sam pročitao i ovaj gigant koji je tako bitan u serijalu.Meni radnja o najdražoj sagi u MM ciklusu definitivo heksagoni ovdje ima najbolju podlogu od svih dosada počitanih stripova o ovoj temi.Onih par prvih stranica lako objašnjavaju sam ciklus heksagona i onima koji se prvi put susreću s ovom temom.Nakon tih prvih stranica priča o heksagonima nestaje i dolazimo do temelja ove priče, a to je povijest o Excaliburu.Pošto mi ovdje nije cilj prepričavati radnji nego samo ostaviti svoje dojmove moram reći da me ovaj gigant impresionirao količinom podataka koji su izrečeni i opet tako jako dobro tvore ovu cijelinu bez dosadnih dijelova.Uglavnom ovaj gigant je osim tajne u Bariju razriješio je što MM iako nije svijestan mora učiniti da bi ova saga o heksagonima dobila svoj kraj.
    07.06.2009
    18:58:00 sati
    provodina
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Jako dobro! Povezane su sve moguće teme, počevši od heksagona, grala, ostalih relikvija, Arthura, pa sve do okultnih nacista, Barija, baze Drugdje, i još mnogo toga. Jednostavno je nemoguće nabrojati sve te elemente koji sačinjavaju ovaj gigant. A opet... Sve je tako dobro povezano, te radnja nije nimalo konfuzna, što će svakako cijeniti povremeni MM čitatelji. Što se tiče zamjerki, @ken2 je u pravu kad kaže da ima previše informacija, a premalo radnje i emocija. Možda je i kraj mogao biti bolji, ali dosta s cjepidlačenjem... Ovaj gigant je izvanredno strip štivo, i kao takvo, prava poslastica za sve MM fanatike. :P
    08.06.2009
    16:33:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 5, 1

    Pročitao nedavno, ali jedva... Ovako naporan strip u životu nisam imao u rukama!!!  Vidim da sam u (velikoj) manjini, ali stvarno...

     

    Castellijevo skakanje iz sadašnjosti u prošlost i obrnuto mi ni malo nije bilo zanimljivo. Izbegavao sam Bonelli tolike godine, da bih ponovo počeo da kupujem baš zahvaljujući MM gigantima... Ne znam da li je ovoliko oduševljenje drugih čitalaca proizašlo iz činjenice da je ovo PRVI gigant, željno i dugo iščekivano izdanje na ovim prostorima, ili su baš toliko skoro svi oduševljeni samim stripom, ali mislim da se pre radi o ovom prvom...

     

    Osim samog kraja - sa Ranom i Drugdeovcima, nema skoro nikakve akcije... One mlitave scene sa vitezovima (ovim i onim...) užasno su neuverljive. Crtež kao da je rađen da bude u koloru, pa se neko u poslednjem momentu predomislio i odlučio da MM giganti ipak idu c/b... (Siromašan!)

     

    Svi samo pričaju, pričaju i pričaju... Nepotrebno velika količina teksta je, u sprezi sa nedovršenim i ni po čemu posebnim crtežom, od jedne lepe i originalne ideje stvorila bućkuriš...

     

    Toliko.

     

    U "Otoku leda i vatre" Recagno je pokazao Castelliju kako se realizuju ovakve ideje. Praviću se da ovo nisam nikada pročitao i nastaviti da volim "Mač kralja Artura" jednako kao i pre. Šteta što je ta divna priča dobila ovakav nemušt nastavak. Prosto mi je neverovatno da ovu bezvezuriju potpisuju Castelli i Alessandrini!

     

    E, da - naslovnica je jedno "mrtvo puvalo"! Drugi izraz nemam...

    06.05.2010
    18:48:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 57%

    8, 6, 4, 3

    MM mi nije dosadan, ali ovaj gigant stvarno zamara, dijelom zbog čudnog Alessandrinijevog crteža. Je li istina to da je crtao tako nedetaljno jer je trebalo biti u boji? Najbolji dio u stripu mi je početak s heksagonima. Ostalo... Naslovnica ogavna.

    02.12.2010
    16:46:00 sati
    Opti
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Odličan strip ali slažem se sa nekima da ima previše teksta i premalo akcije. Meni je osobno draži "MAČ KRALJA ARTURA" jer ima više akcije. Alessandrini nikad bolji ali i dalje mi je on teški prosjek. Lica njegovih likova su mi više za A.Ford nego za ozbiljan strip poput ovog a kada se sjetim njegovih početaka i kako je crtao likove u prvim brojevima pogotovo Dijanu koja je izgledala kao Jocker još ne znam zašto je on ostao glavni crtač ovog junaka.

    20.06.2011
    01:10:00 sati
    supermike
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 9, 7

    Uvelike dobar te nadasve zanimljiv prvi MM gigant, štošta toga se može propustiti ako se pažljivo ne pročita. Ja sam uglavnom zadovoljan odgovorima koji su ovdje iznuđeni, a i također samom radnjom kao i uvelike odličnim, detaljnim i preciznim scenarijem koji je tipičan za MM-a i koji dolazi na svoje za ovekve prilike i kada se Castelli uvelike potrudi. Sama priča sveukupno nije baš 100% ispunila moja očekivanja jer ovo ipak nije kraj, već tek početak. Alessandrinijev pojednostavljeni stil mi se uvelike sviđa mada se to nemože reći za nekoliko stranica, pogotovo onih na početku, koje doista izgledaju zbrzano nacrtane. Naslovnica je ok; nije toliko loša koliko neki navode, ali mislim da bi da nema ovako veliki font slova imena dotičnog junaka ispala puno bolje i efektnije.

    Sve u svemu, obavezno štivo za sve MM-Castelli obožavatelje!

    14.08.2011
    03:48:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 35%

    5, 5, 1, 2

    Osim sto smo saznali da je Djed Mraz turcin i da je naslijedio bradu od Sv.Nikole, ostatak price je dosadan. Da je ovo film u kinu vjerovatno bih prespavao do odjavne spice.

    Crtez smara oci.

    14.11.2011
    12:46:00 sati
    Tonka
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 6, 7

    Mix prepričavanja povjesnih ili izmišljenih činjenica na silu sklopljen u jednu cjelinu....dosadno i zamorno!
    23.06.2012
    06:54:00 sati
    Oki
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Odlican strip.  Podjseca na me na filmove "2001: A Space Odyssey" i "The Tree of Life", a takodje i Indiana Jones filmove.  Prica je komplikovana, ali u dobroj mjeri: istorija covjecanstva i svetog krala, i maca kralja Artura, koja se u ovoj epizodi razvija preko hiljade i hiljade godina.  Zanimljiv scenario Castelija, i odlican crtez Allessandrinija.  Iako je jedna od najduzih Martin Mystere epizoda, meni nije bila nimalo dosadna; naprotiv, veoma je interesantna, pogotovo ako se uzme u obzir da ovaj serijal ima najdosadnije epizode iz citavog Bonelli strip kraljevstva.  Sveti Nikola, djeda mraz, nacisti, avanture u Alpinskim planinama, pustinje u Turskoj, itd... nema sta, ovo je prava pustolovina sa veoma edukativnim elementima, koja mi trebala da godi bilo kojem stripofil intelektualcu.

    28.08.2012
    16:51:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zanimljiv, napet i iscrpan strip na temu svetog grala. Pravi primjer MM univerzuma.

    09.10.2012
    21:59:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • marko15532

    Ukupna ocjena 40%

    2, 5, 5, 4

    Sveti Nikola nije bio Turčin već je rođen u Grčkoj porodici u Bitiniji u Maloj Aziji. Bitinija je bila deo Rimskog Carstva a zatim Vizantije. Mira, gde je bio episkop, imala je Grčko nasleđe. Strip takođe meša Sv. Nikolu sa njegovim ocem, Patarskim episkopom Nikolom. Ovo mi je malo lenjivo kod stripa koji zna da postavi istorijske osnove dosta uspešno.

     

    Najbolji deo mi je što sam naučio o liku Otu Ranu, i dobra je fora sa povezivanjem sa Indijanom Džonsom.

     

    Sve u svemu, ovaj strip fundamentalno reinterpretira razne ljudske vere, i uopšte povod ljudskog stremljenja, pripisujući ih sve vanzamaljskoj grešci - grešci koja stvara stimulus za hrabrost i rast čovečanstva.(!!!) Fundamentalna pitanja postojanja prebacuju se u neki drugi svet.

     

    Sad vidim zašto je zaplet najbolji deo MM-a - tu i dolazi do nekih dosetljivih otkrovenja i objašnjenja. Na kraju bi bilo hrabrije ostaviti konačno rešenje neotkrivenim a u isto vreme ga ostaviti dostupnim iskustvu, kao što je Platon uradio kad je savršene matematičke oblike postavio u svet nematerijalnih ideala OVOG sveta i postavio nepristupno svetlo - izvor lepote, dobrote, hrabrosti i ostalih "neopipljivih ideala" - kao nešto što je upleteno u suštinu NAŠE realnosti i života, učinivši ih time relevantnim ljudskom iskustvu.

     

    Rešenja sa svemirskim brodovima i podmornicama podsećaju me na mehanička rešenja koja su Djevid Linč, kao i serija "Lost", morali da stave u svoje priče da bi ih napravili dostupnim (napr. ko je ubio Loru Palmer i koje je fizičko objašnjenje "ostrva"). No u oba slučaja autori su naglasili da je sam tok priče bio mnogo važniji. A samim tim i uspešniji od izmišljenih konačnih objašnjenja koja će bez sumnje ispasti trivijalna u poređenju sa onim stvarnim prema kojima priča zapravo stremi.

     

    Ali zar ovo nije samo strip?  Zar ne može čovek malo da se opusti? Strip zaista ima dovoljnu reputaciju da se usvoji (meni je, barem, bio centralni strip detinjstva), a na emotivnoj bazi me povezuje sa ranim godinama i sa domovinom. No ovome pristupam i iz ljubavi prema filozofiji i istorlji, i zato mislim da je smisao priče važan finalni test!

     

    (PS Crtež i "menadžment priče" bih ocenio više u nezavisnom kontekstu, pogotovu što mislim da ima dosta uspešne manipulacije činjenica.)

     

    21.07.2013
    15:27:00 sati
    marko15532
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    6, 4, 7, 7

    Žalim ali meni je ovo naporno i zamorno za čitati. Ima nabacano hrpe podataka bez nekih događaja.

    09.02.2014
    20:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 6, 7

    U želji da nabavim neku priču Martina Mystera, poslužio sam se UBC top 10 listom i odabrao ovu epizodu koja tamo zauzima prvo mjesto. Moram priznati da je epizoda zanimljiva ali i na momente dosadna. Iako nemam nikakva predznanja o onim hexagonima te o brojnim detaljima iz serijala na koje se Castelli poziva, očekivao sam nešto više. Također me crtež nije baš oduševio, izgleda kao bojanka onako krupan - dosta neobičan stil, ali uvjeren sam da bih se navikao kada bih jednog dana odlučio pratiti serijal.

    12.01.2015
    21:35:00 sati
    caramba
    uredi
  • Giuda Ballerino

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kakva stripcina! Velicanstveno! Castelli samo nadogradjuje i nadogradjuje svoju pricu i prica povijest i mitologiju povezujuci genijalno sve svojim fantazijama u koje na kraju takoreci vjerujem. Samo sto ne recem, aha a zato je to tako, zato je sv. Nikola cinio takve stvari i jos stotinu drugih stvari puno vise fantasticnih. Ovo s heksagonima i alienima mi se cini da ce ici jos puno dalje kroz serijal, strasna tema, tek je pocelo...

    02.04.2015
    01:32:00 sati
    Giuda Ballerino
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    04.02.2017
    12:37:00 sati
    doktor78
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 53%

    6, 6, 4, 5

    Nakon 20-ak godina "čekanja" na ovaj strip konačno je dolijao na jednoj od aukcija jer nitko nije pokazao zanimanje za Martina drugo izdanje s pečatom "malo oštećene korice"...tako da sam relativno jeftino dobio ovo čudo.

    iiiiii

    nije dobro... ali nije ni loše

    da je ovo napravljeno 1985. i izdato prije pojave interneta kod nas vjerojatno bi dosegnulo kultni status... što recezent reče a4 format i gigantskih 220+ stranica... to je zaista "Biblija" Martin Misterea

    uopće nisam "zadovoljen"...dosadno razvučeno... možda ne padam na ove fore u 2018.

    ne znam ni sam što bih rekao crtež mi se ne svidja... radnja je razvučena skače čas vamo čas tamo...autor želi "holističkim" pristupom SVE REĆI ODJEDNOM...potura se sve i svašta...

    ostalo mi je 30-ak stranica do kraja ali nemam želu pročitati... neki će reći da nije marti za mene... ali zašto sam iznova fasciniran pričama kao što su Afrička magija, prava priča o kapetanu nemu... na kraju krajeva pročitao sam dva giganta... deset pošasti i metuzalemov sindrom i ODLIČNI SU... ovdje je vjerojatno riječ o tome da sam ga prekasno pročitao i da je tim pristupom SVE I U JEDNOJ KNJIZI objasni meni nedovoljan...

    svoju konačnu ocjenu dajem najavom kako će ovaj strip ići na aukcije od jedne kune, ako ga prije toga ne prodam za fiksnu cijenu od 40 maraka

    08.11.2018
    10:07:00 sati
    zeljko
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Za mene, jedna od njegovih ponajboljih epizoda! Jest da pljušti mnoštvom podataka i priča je kompleksna (barem meni) uz puno referenci, ali sam si upravo zato uzeo vremena za čitanje ove epizode. Jedina stvar koja mi nije legla je naslovnica, svakako zaslužuje bolju.

    13.12.2018
    09:26:00 sati
    clint
    uredi
  • Hercule Poirot

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    Pravi Martijev strip. Može se razglabati o detaljima , ali u globalu ima sve pozitivne odlike koje su obilježile MM.

    06.07.2019
    16:17:00 sati
    Hercule Poirot
    uredi

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Njihalo strave
      Kod: VB PO 1
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 7.7.2020. 15:05:00
      Autor: Kila Banana
      Broj komentara: 6
      Broj pogleda: 613
    • Božji sud
      Kod: KP SA 7c
      Ocjena: 82%
      Vrijeme: 6.7.2020. 9:20:00
      Autor: Spock
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 479
    • Put za raj
      Kod: ZG VCSP 32
      Ocjena: 50%
      Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
      Autor: Djole
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1741
    • Čuvari divljine
      Kod: MN LMS 930/933
      Ocjena: 78%
      Vrijeme: 2.7.2020. 23:44:00
      Autor: Koresh
      Broj komentara: 9
      Broj pogleda: 670
    • Pećina Maja
      Kod: KM ZS 948
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 1.7.2020. 1:49:00
      Autor: Hercule Poirot
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 657

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Izgubljeni svijet
        Kod: ZG VEC 107/109
        Ocjena: 95%
        Vrijeme: 14.4.2020. 23:55:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 17
        Broj pogleda: 2556
      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 2437
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1741
      • Svijet Nancy Porter
        Kod: NN ALM 7a
        Ocjena: 61%
        Vrijeme: 21.4.2020. 18:47:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 1565
      • Bokser Pat
        Kod: TX ZS 370/371
        Ocjena: 57%
        Vrijeme: 11.4.2020. 0:26:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1382

      Aukcije

      Forum